Meksika Müziği

Meksika Müziği ve Müzik Kültürü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Meksika müziği, Avrupalıların ve yerlilerin müziklerinden etkilenmiştir. Meksika yerlileri davul, flüt, çıngırak, deniz kabuğu, trompet seslerini müzik yapmak için kullanmıştır. Meksika, İspanyol kolonisi olduğu 16. yüzyıla kadar uzanan uzun bir klasik müzik geleneğine sahiptir. Özellikle 19.yüzyılda Meksika müziği, ulusal savunmanın vatansever temalarıyla ve yabancı işgalcilere karşı ulusal bir müzik olarak gelişmeye başlamış ve sonuç olarak müzik, milliyetçilik akımının temsili ifadesi olarak ortaya çıkmıştır.

Meksika geleneksel müzik türleri arasında Mariachi, Ranchera, Corrido, Huapango, Chotís, Polka, Redova ve Banda en popüler olanlardır. Kuzey Meksika halk müziğinin birçok stili vardır. Norteño halk müziği Meksika içinde ve dışında en popüler müziklerden biridir. Orta Meksika'da halk müziğinin en karakteristik tarzı, çeşitli enstrümanlar çalan beş veya daha fazla müzisyenden oluşan bir grup tarafından çalınan Mariachi'dir. Grupera, Meksika popüler müziğinin bir türüdür.

1960'larda ve 1970'lerde Meksika'da üretilen pop müziğin çoğu, İngilizce rock-and-roll hitlerinin İspanyolca versiyonlarından oluşmuştur. Meksika şarkıları söyleyen en tanınmış şarkıcılar ve müzik grupları; Luis Miguel, Fernando Delgadillo, Pedro Fernandez, Jose Maria Napoleon, Juan Gabriel, Lucia Mendez, Ana Gabriel, Daniela Romo, Marco Antonio Solis, Yuri, Gloria Trevi, Lucero, Angelica Maria, Luis Miguel, Sasha Sokol, Thalia Rubia, Paulina Rosaldo, Panda, Los Panchos’dur.

Meksika Müziği Nasıl Gelişmiştir?

Meksika müziğinin gelişmesinde 16. yüzyılda Avrupalılarla herhangi bir temas kurulmadan önce, önemli ve karmaşık bir müzik geleneğini sürdüren Aztek kültürü etkili olmuştur. Meksika’nın İspanyol kolonisi olmasıyla Meksika müziği, Aztek köklerini İspanyol kültürüyle birleştirmiştir. Kültürel harmoniye üçüncü boyutu ekleyen gelişme İspanya'dan ithal edilen Afrikalı kölelerin Meksika’ya müziklerini getirmeleridir. Meksika halk müziği; Aztek, İspanyol ve Afrika kültürel özelliklerinin tamamından etkilenmiştir.

Antonio Lopez de Santa Anna başkanlığı döneminde Meksika, milli marşının müziğini bestelemesi için Küba'dan Katalan müzik ustası Jaime Nuno'yu getirmiştir. 1866'da Meksika’da Ulusal Müzik Konservatuarı kurulmuştur. Meksika Ulusal Müzik Konservatuarı, yirminci yüzyılın başında Fransız etkisine yol açan İtalyan ustalardan güçlü şekilde etkilenmiştir. Devrimin ardından Venustiano Carranza, Ulusal Konservatuarın müzik eğitiminde yabancı müziği ayrıcalıklı kılmak yerine ulusal olanın tercih edilmesini zorunlu kılmıştır. Charlos Chavez aynı dönemde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olan Ulusal Müzik Konservatuarı'nın müdürü olmuştur. Chavez, Meksika sanat müziği ile geleneksel tarzlar arasındaki ayrımın arkasındaki itici güç olarak görülmekte ve sanat müziğine öncelik vermektedir.

Geleneksel Meksika Müzik Kültürü Nasıldır?

Geleneksel Meksika Müzik Kültürü Nasıldır?
Geleneksel Meksika Müzik Kültürü Nasıldır?

Geleneksel Meksika müzik kültüründe Kuzey Meksika bölgesine ait müzik türü, Norteño olarak adlandırılmaktadır. Norteno, 1800'lerin ortalarında Almanya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nden kuzey Meksika ve güneybatı Amerika Birleşik Devletleri'ne gelen göçmenlerin müzik geleneklerinden etkilenmiştir. Orta Meksika halk müziğinde İspanyol etkisi hala güçlü bir şekilde korunmaktadır. Orta Meksika halk müziğinin en karakteristik türü Mariachi’dir. Güney Meksika'daki en bilinen diğer halk müziği türlerinden bazıları Son Jarocho, Chilena ve Bolero' dur.

Geleneksel Meksika Müzikleri Nelerdir?

Geleneksel Meksika müzik türleri hakkındaki bilgiler aşağıda verilmiştir.

  • Norteño: Kuzey geleneksel müziği olarak bilinmektedir. Orta Avrupa göçmenlerinin enstrümanlarının ve müzik tarzlarınınMeksika halk müziğine uyarlanması sonucunda ortaya çıkmıştır. Akordeon özellikle popüler hale gelmiştir ve hala sıklıkla kullanılmaktadır. Ramon Ayala, Los Tigres Del Norte en önemli norteno temsilcileridir.
  • Corrido: Şiir biçimindeki popüler bir anlatı şarkısı veya bir baladtır. Corrido şarkı sözleri genellikle eski efsaneler, hikayeler ve Meksika'nın kırsal sınır bölgelerinde ünlü bir suçlu veya kahraman hakkında baladlardan oluşmaktadır. Manuel Torres Felix, Valentin Elizalde en önemli temsilcileridir.
  • Banda: 1860'larda Meksika imparatoru I. Maximilian tarafından yönetilen İkinci Meksika İmparatorluğu döneminde ithal edilen askeri bandoların taklidi ile Meksika devrimi sırasında öne çıkmıştır. Banda günümüzde orta ve kuzey eyaletlerinde popülerliğini korumaktadır. Julion Alvarez, Jenni Rivera, Banda el Recodo önemli banda müziği temsilcileridir.
  • Mariachi: Orta Meksika'da halk müziğinin en karakteristik tarzı, çeşitli enstrümanlar çalan beş veya daha fazla müzisyenden oluşan bir grup tarafından çalınan bir müzik tarzıdır. Jalisco'daki Guadalajara şehri , Mariachi'nin başkenti olarak bilinmektedir. Lirik türde genellikle aşkı, ihaneti, ölümü, siyaseti, devrimci kahramanları ve ülke hayatını konu edinmektedir. San Juan de Ios Lagos, Silvestre Vargas mariachi türünün önemli temsilcileri arasındadır.
  • Tamborazo Zacatecano: Zacatecas eyaletindeki Villanueva'da doğmuştur. Şarkı sözleri, aşk, doğa, denizciler ve sığır yetiştiriciliği gibi sömürge dönemi ve 19. yüzyıl Meksika'sında yaşamı yansıtan mizahi dizeler ve konular içermektedir. Son de Madera ve Los Cojolites önemli temsilcileridir.
  • Son Jarocho: Veracruz bölgesinden gelmekte ve güçlü bir Afrika etkisi görülen müzik tarzıdır. Graciana Silva en önemli temsilcisidir.
  • Chilena: Pasifik Okyanusu boyunca bir alan olan Costa Chica bölgesinden gelen bir müzik türüdür. Ana Lila Downs Sanchez’in chilena tarzında şarkıları bulunmaktadır.

Geleneksel Meksika Müzik Aletleri Nelerdir?

Geleneksel Meksika Müzik Aletleri Nelerdir?
Geleneksel Meksika Müzik Aletleri Nelerdir?

Geleneksel Meksika müzik aletleri aşağıda listelenmiştir.

  • Guitarron Mexicano (Büyük Meksika Gitarı)
  • Arpa Jarocha (Meksika Arp)
  • Meksika Vihuela
  • Keman
  • Trompet
  • Marimbula
  • Bajo Seksto
  • Akordeon
  • Meksika Salterio
  • Perküsyon

En İyi Meksika Gitar Müzikleri Nelerdir?

En iyi Meksika gitar müzikleri aşağıda listelenmiştir.

  • La Bamba
  • Solamente Una Vez
  • Cielito Lindo
  • Black Guitar
  • Smooth

Günümüzde Meksika Müziği Nasıldır?

Günümüzde Meksika müzik türleri arasında pop, rock, ska, Latin alternatif müziği ve elektronik müzik yer almaktadır. Meksika rock hareketi 1940'ların sonlarında ve 1960'ların başlarında başlamış, hızla popüler hale gelmiş ve 1969 ve 1990'larda gerçek otantik sesler ve stiller ile zirveye ulaşmıştır. 1960'larda ve 1970'lerde Meksika'da üretilen pop müziğin çoğu, İngilizce rock hitlerinin İspanyolca versiyonlarından oluşmaktadır.

Latin alternatif müziği, 1990'ların sonunda, Amerikan plak şirketi yöneticileri tarafından haritanın her yerinde olan müziği satmanın bir yolu olarak ortaya çıkmıştır. Ska, 1960'larda Meksika'ya girmiştir. Elektronik ve elektroakustik türünde eser veren Meksikalı bestecilerden bazıları, daha sonra Mexico City ve Paris'te deneysel müzik ve sanat atölyelerinde sahne almışlardır.

Meksika Grupera Müziği Nasıldır?

Meksika Grupera, Meksika popüler müziğinin bir türüdür. Grupera müziğinin kökleri 1960'ların rock gruplarına dayanmakta ancak bugün genellikle elektro gitar, klavye ve davul kullanan beş veya daha az müzisyenden oluşmaktadır. Cumbia, norteño ve ranchera stillerinden etkilenen Grupera, 1980'lerde kırsal alanlarda popülerleşmiştir. Joan Sebastian’ın La Derrota şarkısı ve Grupo Brydins’in Te Vas Con El, La Ultima Cancion şarkısı Grupera türünde bilinen şarkılardandır.

Meksika Pop Müziği Nasıldır?

Meksika pop müziği, son otuz yıldır, genç pop grupları ve onların eski üyeleri tarafından yönetilmiştir. Son yılların genç pop grupları arasında Timbiriche, OV7, Sentidos Opuestos ve RBD yer almaktadır. En iyi kayıt geçiş sanatçısı Paulina Rubio, 18 Haziran 2002'de yayınlanan Border Girl adlı ilk İngilizce albümüyle Thalia, The Way You Look Tonight şarkısı için bir düette ABD'li geleneksel pop standartlarında şarkıcı Tony Bennett ile işbirliği yapmıştır.

En Ünlü Meksika Dans Müzikleri Nelerdir?

En ünlü Meksika dans müzikleri aşağıda listelenmiştir.

  • Jarabe Tapatío
  • La Conquista
  • Danza de los Viejitos
  • Danza del Venado
  • Los Voladores de Papantla
  • Danza de los Diablos
  • Matlachines

1520'den 1750'ye kadar olan dönemde Meksika dans kültürü gelişmiştir. Meksika’daki evrimleşmiş dansların en eskisi savaş fetihlerinin canlandırmalarıdır. Meksika dansları, başlangıçta, biri seçkinler ve diğeri sıradan insanlar için iki kategoriye ayrılmış biçimde ortaya çıkmıştır; sıradan insanların dansı genellikle tarım döngüsüyle ilgili olmuştur.

Meksika’nın farklı bölgelerini temsil eden geleneksel Meksika dansları, folklorik danslardır. Canlı ve renkli dansların hareketli Meksika müzikleri ile birleşmesi farklı eyaletlerde çeşitli tarzların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Her dansın kıyafeti ve eşlik eden enstrümanları Meksika dans kültürü açısından kendine özgü geleneksel izler taşımaktadır.

Meksika'nın Ünlü Şarkıcıları Kimlerdir?

Meksika’nın ünlü şarkıcılarının listesi aşağıda verilmiştir.

  • Vicente Fernandez
  • Thalia
  • Jorge Negrete
  • Juan Gabriel
  • Lila Downs
  • Jose Alfredo Jimenez
  • Paulina Rubio
  • Luis Miguel
  • Marco Antonio Solis
  • Anahi

Meksika’nın en ünlü şarkıcısı Vicente Fernandez’e ait görsel aşağıda verilmiştir.

Meksika'nın Ünlü Şarkıcıları Kimlerdir?
Meksika'nın Ünlü Şarkıcıları Kimlerdir?

En Ünlü Meksika Aşk Şarkıları Nelerdir?

En ünlü Meksika aşk şarkıları arasında 1988 çıkışlı Franco de Vita’nın Te amo şarkısı,1990 yılı çıkışlı Mana’nın Rayando el sol şarkısı, 1996 çıkışlı Eros Ramazzotti’nin La cosa mas bella şarkısı,1997 yılı çıkışlı Andrea Bocelli’nin Besame mucho şarkısı, 2012 yılı çıkışlı Vicentico’nun No te apartes de mi şarkısı yer almaktadır.

Meksika'nın Ünlü Müzik Grupları Hangileridir?

Meksika’nın ünlü müzik grupları arasında ska müzik türünde ünlü Maldita Vecindad, Panteon Rokoko; rock müzik türünde Molotov, Porter, Cafe Tacuba; pop rock türünde Mana gibi gruplar yer almaktadır.

Meksika'da Düzenlenen Müzik Festivalleri Nelerdir?

Meksika'da Düzenlenen Müzik Festivalleri Nelerdir?
Meksika'da Düzenlenen Müzik Festivalleri Nelerdir?

Meksika’da düzenlenen müzik festivalleri aşağıda sıralanmıştır.

  • Zamna Tulum Festivali
  • Sandream Tulum Festivali
  • Departure Playa Del Carmen Festivali
  • Day Zero Festivali
  • EDC Mexico Festivali
  • Dance With Me Festivali
  • Vive Latino Festivali
  • Genius Loci Festivali
  • Locus Festivali
  • Corona Capital Guadalajara Festivali

Meksika Müzik Festivallerine Nasıl Gidilir?

Meksika'da gerçekleşen müzik festivallerine gitmek isteyen kişiler, Meksika ziyaretçi (turist) vizesi almalıdır. Meksika turist vizesi sahibine Meksika'da 180 güne kadar kalma hakkı tanımaktadır.

Türkiye ve Meksika arasında yapılan ikili anlaşma vasıtasıyla hava yoluyla Meksika’ya seyahat eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Meksika’dan e-vize alma hakkı tanınmaktadır. Türkiye vatandaşları için elektronik seyahat izni aracılığıyla çevrimiçi olarak Meksika turist vizesi başvuru işlemleri yapılabilmektedir.

Vizem.net, müzik festivallerine katılmak üzere turist olarak Meksika'ya gidecek kişilerin vize başvuruları için danışmanlık hizmeti sunan akredite acentedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: