Meksika Sineması

Meksika Film ve Dizileri: Meksika Sinema Sektörü Nasıldır?

Meksika film ve dizi tarihi 19. yüzyılın sonlarına, Başkan Porfirio Diaz’ın yönetimine uzanmaktadır. Meksika dizi ve filmlerini kapsayan endüstri üzerinden ideal bir imaj sunmanın ve başkanlığını belgelemenin önemini kavrayan Diaz, sinema endüstrisine fazlasıyla önem vermiştir. 1910 yılında Meksika Devrimi’nin patlak vermesiyle birlikte Meksikalı ve yabancı sessiz film yapımcıları, devrimin liderlerini ve olaylarını belgeleme fırsatı bulmuştur ve Meksika filmleri bu geleneğin sonucu olarak 1915’den itibaren anlatı filmlerine odaklanmıştır.

Meksika film endüstrisinin Altın Çağı filmlerinin uluslararası tanınırlık kazanmasının yanı sıra sinema endüstrisinin yüksek üretim, kalite ve ekonomik başarı düzeylerine ulaştığı 1936 ile 1956 yılları arasındaki dönemdir. Meksika sinemasında Altın Çağ’ın Fernando de Fuentes’in 1936 yılında yönettiği Allá en el Rancho Grande filmiyle başladığı sembolik olarak kabul edilmektedir. 1939 yılında 2. Dünya Savaşı sırasında ABD ve Avrupa’daki film endüstrisinin savaş nedeniyle küçülmesi, birçok ülke sanatçısı ve Meksikalı sinemacının Meksika film endüstrisi içinde ticari filmler üretmesine fırsat tanımıştır.

Guadalajara Uluslararası Film Festivali, Latin Amerika’nın en prestijli film festivalidir ve her yıl Meksika’nın Guadalajara şehrinde düzenlenmektedir. Meksika sinema endüstrisi Cannes ya da Grand Prix gibi uluslararası film festivallerinde kazandığı ödüllerle Latin Amerika ülkeleri arasında en fazla ödül kazanarak ve Cannes Film Festivali’nde iki kez en yüksek onur ödülünü kazanan ülke olarak ön plana çıkmaktadır. 2019 yılında çekilen Roma filmi, Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar kazanan ilk Meksika filmi ve dördüncü Latin Amerika filmi olmuştur. Roma, 72. İngiliz Akademisi Film Ödülleri’nde BAFTA En İyi Film Ödülü’nü kazanmıştır.

Meksika film ve dizi endüstrisi Meksika ekonomisinde önemli bir paya sahiptir. 2020 yılında yaklaşık 165 milyon dolar gişe geliri elde eden Meksika film endüstrisi, Latin Amerika genelinde birinci sıradadır. Meksika film endüstrisinin gişe geliri Kolombiya, Arjantin, Peru, Şili, Ekvador, Bolivya, Kosta Rika, Panama, Guatemala ve Dominik Cumhuriyeti’nin toplamını aşmış durumdadır.

Meksika Sinema Tarihindeki Önemli Olaylar Nelerdir?

Meksika sinema tarihindeki önemli olaylar Meksika sinemasının en başarılı dönemi olan ve Altın Çağ olarak adlandırılan dönemde yoğunlaşmakla birlikte tüm sinema dönemlerine yayılmıştır. Eski Meksika filmleri arasında Altın Çağ’ı başlatmasıyla öne çıkan filmler, Fernando de Fuentes’in 1936 yapımı Allá en el Rancho Grande filmi ile Vamonos con Pancho Villa filmleridir.

Meksika sinema tarihindeki en önemli ve üretken yönetmenler Emilio Fernandez ile Fernando de Fuentes’tir. Meksika sinemasının ünlü yönetmenleri arasında Miguel Contreras Torres, İsmael Rodriguez ve ünlü İspanyol sürrealist Luis Buñuel yer almaktadır.

Meksika sinema endüstrisi; Sessiz filmler, Altın Çağ, 1960-1980 arası ve Yeni Meksika Sineması olarak adlandırılan 4 ana bölüme ayrılmaktadır. Sessiz filmler döneminde Başkan Porfirio Diaz, kendisini ve bakanlarını merkeze alan birçok filmde yer almıştır. Sessiz filmler döneminin önemli eserlerinden biri ve 1906’da Meksika’da çekilmiş ilk röportajlardan biri olan La entrevista de los Presidentez Diaz-Taft filminin yönetmenliğini Alva kardeşler üstlenmiştir.

Meksika sinema endüstrisinin sonraki dönemi olan Altın Çağ, Meksika sinemasının en parlak dönemidir. Meksika sinemasının altın çağı 1940’lı yılların filmleri ile zirveye ulaşmıştır. Altın Çağ, 1940 yılında çekilen Ahi esta el detalle filmi ile Meksikalı Charlie Chaplin olarak nam salan Cantinflas’ı herkesin bildiği bir isim haline getirmiştir. Altın Çağ’ın en bilinen oyuncuları arasında Sara Garcia ve Dolores del Rio gibi sanatçılar bulunmaktadır.

1960’lar ile 1970’ler arası, Meksika sinema endüstrisinin üçüncü dönemi olarak kabul edilmektedir. Ünlü İspanyol yönetmen Luis Buñuel’in Meksika sineması dahilinde ürettiği El Angel Exterminador, dönemin önemli filmleri arasındadır. 1960’ların sonlarında ve 1970’lerin başlarında Arturo Ripstein, Luis Alcorisa, Felipe Cazals, Jorge Fons, Paul Leduc, Alejandro Jodorowsky, Miguel Littin, Jaime Humberto Hermosillo gibi önemli Meksikalı genç yönetmenler ortaya çıkmıştır.

1990’lardan günümüze uzanan son dönem, Yeni Meksika Sineması olarak adlandırılmaktadır ve Alejandro Gonzalez İñarritu, Alfonso Cuaron ve Guillermo del Toro gibi önemli yönetmenleri ortaya çıkarmıştır. Iñarritu’nun Amores Perros adlı filminin yanı sıra Alfonso Cuaron’un Y Tu Mama, Roberto Sneider’in Biutiful gibi filmleri Yeni Meksika sinemasının ön plana çıkan eserlerinden bazılarıdır. Iñarritu, Cuaron ve del Toro en iyi yönetmen dalında hem Akademi Ödülü hem de Altın Küre kazanmıştır.

Meksika Sinema Tarihindeki 4 Dönem Nedir?

Meksika sinema tarihindeki 4 dönem aşağıda verilmiştir.

  • Sessiz Filmler: Meksika sinemasının Sessiz Filmler olarak adlandırılan ilk dönemi 1896 ile 1929 yılları arasındaki yılları kapsamaktadır.
  • Altın Çağ: 1930 ile 1960 yılları arasındaki dönem Meksika sinemasının Altın Çağı olarak adlandırılır.
  • 1960’lardan 1980’lere: Meksika sinemasının üçüncü dönemini oluşturan 1960-1980 arasında uluslararası ödül alan birçok Meksika filmi yapılmıştır.
  • Nuevo Cine Mexicano: Yeni Meksika Sineması olarak adlandırılan son dönem 1990’lardan günümüze dek çekilen filmleri kapsamaktadır.

En İyi Meksika Yapımı Filmler Nelerdir?

En İyi Meksika Yapımı Filmler Nelerdir?
En İyi Meksika Yapımı Filmler Nelerdir?

En iyi Meksika yapımı filmler aşağıda verilmiştir.

  • Los olvidados
  • Macario
  • El laberinto del fauno
  • Amores Perros
  • Escuela de vagabundos
  • Presunto culpable
  • El angel exterminador
  • Rojo amanecer
  • Dos tipos de cuidado
  • Ahi esta el detalle

En İyi Meksika Dram Filmleri Nelerdir?

En İyi Meksika Dram Filmleri Nelerdir?
En İyi Meksika Dram Filmleri Nelerdir?

En iyi Meksika dram filmleri aşağıda verilmiştir.

  • Los olvidados: Bir grup genç suçlunun, Mexico City'nin gecekondu mahallelerinde şiddetli ve suç dolu bir hayat yaşaması ve genç Pedro'nun ahlakının diğerleri tarafından yavaş yavaş bozulması anlatılmaktadır.
  • Macario: Zavallı, aç köylü Macario’nun Ölüler Günü'nde tek bir iyi yemek için can atması ve karısının ona hindi pişirdikten sonra üç hayaletle tanışmasını konu edinmektedir.
  • El laberinto del fauno: 1944 yılının Falanjist İspanya’sında, sadist bir ordu subayının kitap kurdu genç üvey kızının ürkütücü ama büyüleyici bir fantezi dünyasına kaçması konu edinilmiştir.
  • Amores Perros: Türkçede “Paramparça Aşklar Köpekler” adıyla bilinen filmde korkunç bir araba kazası, her biri aşk adına kayıp, pişmanlık ve hayatın acımasız gerçekleriyle uğraşan karakterleri içeren üç hikayeyi birbirine bağlamıştır.
  • Escuela de vagabundos: Çok ünlü bir besteci olan Alberto Medina’nın arabasının benzini bittiğinde ve yokuş aşağı gittiğinde bir geziye çıkmasını anlatmaktadır.
  • El angel exterminador: Türkçe’ye “Yok Edici Melek” olarak çevrilen filmde üst sınıf bir akşam yemeği partisindeki konukların mekanı terk edememesi anlatılmaktadır.
  • Rojo amanecer: Meksikalı bir orta sınıf aileyi, asıl amacı 1968'in Olimpik oyunlarının normal şekilde gelişmesine izin vermeyen öğrenciler gibi görünen vahşi ve kalpsiz ordu güçleri tarafından yapılan vahşete dahil eden klostrofobik bir deneyimi konu edinmektedir.
  • A.T.M. – A toda maquina: Bir serserinin, Mexico City'nin seçkin motosiklet polis biriminde memur olarak iş bulmasını ve daha sonra ortağı ile girdiği mücadeleyi anlatmaktadır.
  • Los hermanos Del Hierro: Reynaldo ve Martin Del Hierro’nun, babalarının Pascual Velazco tarafından öldürülmesine tanık olup büyüdükçe annelerinin intikam arzusuyla zehirlenmeleri anlatılmaktadır.
  • La oveja negra: Trevino ailesinin, kendi babası hakkında yargıda bulunamayan oğlu Silvano ile çelişen sayısız kusurları olan dengesiz bir baba olan Don Cruz'un sorumsuz davranışlarının üstesinden gelmeye çalışması anlatılmaktadır.

En İyi Meksika Aksiyon Filmleri Nelerdir?

En İyi Meksika Aksiyon Filmleri Nelerdir?
En İyi Meksika Aksiyon Filmleri Nelerdir?

En iyi Meksika aksiyon filmleri aşağıda verilmiştir.

  • El infierno: El Benny’nin ABD'den sınır dışı edilip uyuşturucu savaşlarının harap ettiği bir Meksika'ya geri dönmesi konu alınmıştır.
  • Campeon sin corona: “Taçsız Şampiyon” adındaki film, yetenek ve psikolojik komplekslerle dolu bir boksörün hızlı yükselişi ve düşüşünü konu edinir.
  • Miss Bala: Tijuana'da bir güzellik yarışmasına katılan genç bir kadının, uyuşturucuyla bağlantılı cinayetlere tanık olması ve çetenin emirlerini yerine getirmek zorunda kalması anlatılmıştır.

En İyi Meksika Romatik Fimleri Nelerdir?

En İyi Meksika Romatik Fimleri Nelerdir?
En İyi Meksika Romatik Fimleri Nelerdir?

En iyi Meksika romantik filmleri aşağıda verilmiştir.

  • Dos tipos de cuidado: En iyi iki arkadaşın aynı kadına aşık olmalarını anlatmaktadır.
  • Simon del desierto: 4. yüzyılda yaşayan ve son derece dindar bir adam olan Simon’un, Tanrı'ya daha yakın olmak istemesini ve bir sütuna tırmanmasını anlatmaktadır.
  • La sombra del Caudillo: Devrim sonrası Meksika'da geçen film, o dönemde siyasetin nasıl yapıldığını anlatmaktadır.
  • Enamorada: Meksika Devrimi sırasında maço bir asi generalin, işgal ettiği kasabadaki bir aristokratın bağımsız fikirli kızına aşık olmasını anlatmaktadır.
  • Que te ha dado esa mujer: Pedro ve Luis adlı arkadaşların ilişkilerinin sözde aşk üçgenleri yüzünden lekelenmesini konu edinmektedir.
  • Biutiful: Kanserden ölmek üzere olan bir adamın, dünyayı kendi şartlarına göre terk etmek için elinden geleni yapmasını anlatmaktadır.
  • La perla: Mükemmel bir incinin keşfinin fakir bir Meksikalı balıkçı ve ailesinin hayatını sonsuza dek değiştirmesini anlatmaktadır.
  • Pueblerina: Aurelio Rodriguez’in hapishaneden serbest bırakıldıktan sonra Paloma ile evlenip arazisini kullanarak yeni bir hayata başlamasını anlatmaktadır.
  • El Callejon de los Milagros: Mexico City'deki Callejon de los Milagros'ta yaşayan kadın ve erkeklerin hayatlarını konu edinmektedir.
  • Maria Candelaria (Xochimilco): 1909'da geçen filmde, Maria Candelaria ve Lorenzo Rafael’in evlenmek için karşı karşıya kaldığı mücadele anlatılmaktadır.

Meksika'da Çekilen Filmler Hangileridir?

Meksika'da Çekilen Filmler Hangileridir?
Meksika'da Çekilen Filmler Hangileridir?

Meksika’da çekilen filmler aşağıda verilmiştir.

  • Romeo & Juliet
  • Vampir Nosferatu
  • Titanic
  • Pearl Harbor
  • Tomorrow Never Dies
  • Dune
  • Butch Cassidy and the Sundance Kid
  • Elysium
  • Rambo: First Blood Part 2
  • Che
  • Vantage Point

Konusu Meksika'da Geçen Filmler Hangileridir?

Konusu Meksika'da Geçen Filmler Hangileridir?
Konusu Meksika'da Geçen Filmler Hangileridir?

Konusu Meksika’da geçen filmler aşağıda verilmiştir.

  • Once Upon a Time in Mexico: 2003 yılında Robert Rodriguez tarafından yönetilen film, Rodriguez'in Meksika Üçlemesi'nin üçüncü ve son filmidir ve El Mariachi ile Desperado filmlerinin devamıdır.
  • El laberinto del fauno: 2006 yılında Guillermo del Toro tarafından yönetilen film, 1944 yılında geçmektedir.
  • Los Olvidados: 1950 yılında Luis Buñuel tarafından yönetilen film, gösterime girdiği dönemde Meksika'yı karaladığı gerekçesiyle çok fazla eleştirilmiş olsa da günümüzde Meksika sinemasının en iyi örneklerinden biri olarak görülmektedir.
  • Amores Perros: 2000 yılında çekilen filmin yönetmenliğini Alejandro Gonzalez Iñarritu üstlenmiştir.
  • Roma: 2008 yılında Alfonso Cuaron tarafından yönetilen film Meksika’nın orta sınıf ailelerinin yaşadığı bir Roma mahallesinde bulunan bir evde hizmetçi olarak çalışan genç Cleo’nun hikayesini anlatmaktadır.
  • Tempestad: 2016 yılında çekilen filmin yönetmen koltuğunda Tatiana Huezo oturmaktadır ve film Meksika adına 90. Akademi Ödülleri'nde Yabancı Dilde En İyi Film Ödülü aday adayı olarak seçilmiştir.
  • Y Tu Mama Tambien: 2001 yılında Alfonso Cuaron tarafından yönetilen film iki delikanlının, yirmili yaşlarının sonlarında bir kadınla çıktıkları yolculuğu konu alan bir büyüme hikayesidir.
  • Frida: Ressam Frida Kahlo’nun yaşam hikayesini anlatan 2002 yapımı filmin yönetmen koltuğunda Julie Taymor oturmaktadır.
  • Museo: 2018 yapımı filmin yönetmenliğini Alonso Ruizpalacios üstlenmiştir.
  • El Infierno: 2010 yılında Luis Estrada tarafından çekilen film, uyuşturucu kaçakçılığı, organize suç ve Meksika Uyuşturucu Savaşı hakkında siyasi bir hicivdir.

Meksika Film Festivalleri Nelerdir?

Meksika film festivalleri aşağıda verilmiştir.

  • Acapulco Film Festivali: 1959’dan 1968’e kadar her yıl düzenlenmiştir.
  • Ambulante Film Festivali: 2006 yılında başlayan festival şubat ve mayıs ayları arasında gerçekleştirilmektedir ve belgesel filmleri kültürel dönüşüm için bir araç olarak desteklemeyi ve tanıtmayı amaç edinmiş, kar amacı gütmeyen bir organizasyondur.
  • Cine Pobre Film Festivali: 2002 yılından beri düzenlenmekte olan festival düşük bütçeli sinemayı ödüllendirmeyi amaçlamaktadır.
  • Expresion en Corto Uluslararası Film Festivali: 1998 yılından beri her yıl düzenlenen festival San Miguel de Allende ve Guanajuato City’de gerçekleştirilen ve kar amacı gütmeyen bir organizasyondur.
  • FICCO: 2004 yılından itibaren düzenlenen film festivali Latin Amerika’nın en önemli film festivallerinden birisidir.
  • FotoFilm Tijuana: İlk kez 14 Temmuz 2017 yılında düzenlenen uluslararası festival Tijuana’da ve Baja California’da gerçekleştirilmektedir.
  • Guadalajara Uluslararası Film Festivali: Guadalajara’da 1986 yılından itibaren düzenlenmeye başlanan festival Meksika sinemasının uluslararası arenada duyulmasında oldukça etkili olmuştur.
  • Los Cabos Uluslararası Film Festivali: 2012’de Los Cabos’ta düzenlenmeye başlanan uluslararası festival Meksika’nın en büyük film festivallerinden biridir.
  • Mexico City Uluslararası Film Festivali: 2011 yılında düzenlenmeye başlanan festival kısa sürede Latin Amerika’nın en önemli festivallerden biri haline gelmiştir.
  • Morelia Uluslararası Film Festivali: 2003 yılında düzenlenmeye başlanan festival Morelia, Michoacan, Mexico City’de her yılın ekim ayının ikinci haftasında gerçekleştirilmektedir.
  • Oaxaca FilmFest: Oaxaca şehrinde 2010 yılından itibaren düzenlenmeye başlanan festival uluslararası eserlere ödül vermektedir.
  • Pantalla de Cristal Film Festivali: Mexico City’de ilk kez 1999’da düzenlenen festival dijital filmlerden kısa filmlere, müzik kliplerinden belgesellere birçok kategoride ödül vermektedir.
  • Shorts Mexico: 2006 yılından itibaren, Mexico City’de düzenlenmeye başlanan festival Meksika sinemasında üretilen kısa filmleri tanıtmakta ve ödüllendirmektedir.

En İyi Meksika Dizileri Hangileridir?

En iyi Meksika dizileri aşağıda verilmiştir.

  • La piloto 2: 2017-2018 yılları arasında yayınlanan aksiyon türündeki dizinin oyuncu kadrosunda Donagh Gordon, Elena Garza, Livia Brito, Alejandro Nones yer almaktadır.
  • Escandalos (Todo es real excepto sus nombres): "Escandalos", hikayelerin gerçek hayatın skandalları olarak kabul edildiği bir dizidir ve bölümleri drama, gizem, gerilim ve aksiyonun karıştırıldığı bir saatlik formatlara sahiptir. Flor Elena Gonzalez, Crisbel Henriquez, Jesus Nunes, Francis Brunette dizinin oyuncu kadrosunda yer almaktadır.
  • Las Aventuras del Senor Misterio: Oyuncu kadrosunda Mario Ayala Urias, Luis Humberto Lopez Lugo, Edgar Baldemar Salazar, Carlos Ochoa Javalera’nın yer aldığı dizide daha çok Señor Misterio olarak bilinen John Estrada, ilgi çekici vakaları astlarının yardımıyla çözmesi gereken bir özel dedektiftir.
  • Las secretas intenciones: 1992 yapımı romantik dizinin oyuncu kadrosunda Helena Rojo, Silvia Pasquel, Cristian Castro, Yolanda Andrade, Blanca Sanchez, Claudio Brook gibi oyuncular yer almaktadır.
  • Clarisa: 1993 yapımı dizinin oyunculuklarını Gabriela Roel, Manuel Landeta, Laura Flores, Ariel Lopez Padilla gibi oyuncuların üstlendiği dizide bir krizden çıkmak üzereyken küçük kız kardeşinin nişanlanmasıyla dünyası yeniden sarsılan Anna'nın hikayesine tanık olunmaktadır.
  • Roomies: 2010 yılında çekimlerine başlanan dizinin oyuncu kadrosunda Daniel Garcia Parra, Gaby Kroetzsch, Victor Lozano, Edgar Vera gibi isimler yer almaktadır.
  • Yo no creo en los hombres: 1991 yılında çekilen dizinin oyuncu kadrosu Saby Kamalich, Martha Navarro, Bruno Rey, Barbara Gil gibi isimlerden oluşmaktadır.
  • Juana Iris: 1985 yapımı eski bir dizi olan Juana Iris’in oyuncu kadrosunda Carlos Camara, Gabriela Ruffo, Victoria Ruffo, Valentin Trujillo gibi sanatçılar yer almaktadır.
  • Corazon Contento: 2018’de çekimlerine başlanan ve 3 farklı bölgeden 3 Meksikalı aileyi, güneyden Merida, kuzeyden Monterrey ve ülkenin ortasından Mexico City kültürünü taşıyan bu üç ailenin hikayesini anlatan dizinin oyuncu kadrosunda Ana Tena, Jimena Picos, Ana Ochoa, Gerardo Bosco görev almaktadır.
  • Urbanos: 2012 yapımı bir belgesel çalışması olan dizi gençlere hayallerindeki mesleği sürdürmeleri için ilham vermeyi amaçlamaktadır ve gelişmekte olan genç Meksikalı sanatçıların kişiliklerini ve sanatlarını ön plana çıkarmaktadır.

Meksika Yapımı Netflix Dizileri Nelerdir?

Meksika yapımı Netflix dizileri aşağıda verilmiştir.

  • La Reine del Sur (2011)
  • Ingobernable (2017)
  • Rubi (2004)
  • Lo que la vida me robó (2013)
  • Juana Inés (2016)
  • Rebelde (2004)
  • El Chapo (2017)
  • The Day I Met El Chapo (2017)
  • El Chavo del 8 (1971)
  • Club de Cuervos (2015)

En Ünlü Meksikalı Oyuncular Kimlerdir?

En ünlü Meksikalı oyuncular arasında Frida, From Dusk till Dawn gibi filmleriyle Salma Hayek ilk sıralarda gelmektedir. Diğer ünlü Meksika dizi oyuncuları ve sinema oyuncuları olarak Skyfall, No Country for Old Men, Boca a Boca ve daha pek çok filmdeki büyük rolleriyle tanınan Javier Bardem ve Desperado, Spy Kids, İçinde Yaşadığım Deri gibi filmlerle büyük şöhrete ulaşmış Antonio Banderas gibi isimler verilebilmektedir.

Ünlü oyuncu Antonio Banderas’a ait fotoğraf aşağıda verilmiştir.

En Ünlü Meksikalı Oyuncular Kimlerdir?
En Ünlü Meksikalı Oyuncular Kimlerdir?

En Ünlü Meksikalı Yönetmenler Kimlerdir?

En ünlü Meksikalı yönetmenler arasında Pasifik Kıyıları filmiyle kariyerinin en büyük gişe hasılatını yakalayan Guillermo del Toro, Leonardo DiCaprio’ya Oscar kazandıran Diriliş filminin yönetmeni Alejandro Gonzalez Iñarritu, Harry Potter ve Azkaban Tutsağı’nın yönetmeni Alfonso Cuarón ve 21 Gram isimli filmiyle adından söz ettiren Guillermo Arriaga gibi isimler ön plana çıkmaktadır.

Birçok Hollywood yapımına imza atan ünlü yönetmen Guillermo del Toro’ya ait fotoğraf aşağıda verilmiştir.

En Ünlü Meksikalı Yönetmenler Kimlerdir?
En Ünlü Meksikalı Yönetmenler Kimlerdir?

En Popüler Meksika Çizgi Filmleri Nelerdir?

En popüler Meksika çizgi filmleri aşağıda verilmiştir.

  • Adventure Time
  • Gravity Falls
  • Trollhunters
  • Wizards
  • Maya and the Three
  • Star vs. The Forces of Evil
  • 3 Below: Tales of Arcadia
  • Digimon
  • Legend Quest: Masters of Myth
  • Villainous

Film Endüstrisinin Meksika Ekonomisindeki Rolü Nedir?

Film endüstrisinin Meksika ekonomisindeki rolü oldukça büyüktür.

2021 yılında 7.5 milyar Meksika pesosu gişe geliri elde edilerek Meksika ekonomisi sinema sektöründen büyük ölçüde etkilenmiştir. Meksika’da satılan yıllık 114 milyon bilet sayısıyla Meksika sinema endüstrisinin geliri 811 milyon doları bulmuştur.

Meksika'da Sinema Eğitimi Nasıldır?

Meksika’da sinema eğitimi veren uluslararası düzeyde tanınırlığı bulunan sinema okulları ve film akademileri bulunmaktadır. Dünya sinemasında etkin bir konumda olan Meksika sinemasının geleneğinden gelen sinema eğitimi, dünya çapında birçok uluslararası öğrencinin sinema eğitimi almak için Meksika’yı tercih etmesinde en önemli etkendir.

Meksika’da en ünlü sinema eğitim programları arasında CCC Film Training Center, Centre for Studies in Communication Sciences Film ve Televizyon Lisans bölümü, Raindance Film School gibi kurumlar öne çıkmaktadır. Mexico City ve Guadalajara gibi sinemanın merkezi konumundaki şehirlerde sinema eğitimi alınabilmektedir.

CCC Film Okulu Eğitimi Nasıldır?

CCC Film Okulu Eğitimi Nasıldır?
CCC Film Okulu Eğitimi Nasıldır?

CCC Film Okulu eğitimi, Meksika Kültür Dairesi tarafından 15 Temmuz 1975 yılından günümüze dek sürdürülmeye devam etmektedir. Mexico City’de yer alan CCC Film Okulu, Meksika’nın iki büyük sinema okulundan birisidir. CCC Film Okulu’nda alınabilecek sinema eğitim programları arasında genel sinema çalışmaları, sinematografik senaryo yazarlığı, film yapımcılığı ve görsel-işitsel yapımcılık, akademik kariyer programları bulunmaktadır.

Meksika'da Sinema Eğitimi Nasıl Alınır?

Meksika’da sinema eğitimi alabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları okula kabul aldıktan sonra Meksika öğrenci vizesine başvurarak Meksika’ya gidebilmekte ve eğitim programlarına başlayabilmektedir.

Vizem.net, eğitim almak için Meksika öğrenci vizesi başvurusu yaparak Meksika’ya gitmek isteyen kişilere vize başvurularında danışmanlık sunan ve 2017-2021 yılları arasında %98,1 oranında vize onayı elde eden akredite acentedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: