Romanya'da İçecek Kültürü

Romanya'da İçecek Kültürü Nasıldır, En Ünlü Romanya İçkileri Nelerdir?

Romanya’da içecek kültürünün büyük bir kısmını alkollü içecekler oluşturmaktadır. Bunun en büyük sebebi olarak ise, nüfusun büyük bölümünü oluşturan 18-24 yaş arası gençlerin genellikle alkol tüketiminden yana olması ve birayı tercih etmesi, buna ek olarak da Romanya’nın da yılda 500 milyon litre şarap üreterek Avrupa’nın altıncı büyük şarap üretici olması vardır. 2007 yılında kişi başına düşen bira tüketimi miktarı yaklaşık olarak 100 litredir.

Dünyaca ünlü Rumen biralarından bazıları aşağıda listelenmiştir.

  • Zaganu
  • Hophead
  • Ground Zero
  • Hop Hooligans
  • Nemteanaro

Romanya her ne kadar alkol tüketiminde fazlalığa sahip olsa da, ülkede alkolsüz içecek kullanımı da oldukça fazladır.

Romanya’da İçki Kültürü Nasıl Gelişmiştir?

Romanya’da içki kültürü 1877 yılında Bağımsızlık Savaşı’ndan sonra bira barlarının açılmasıyla başlamıştır. Daha sonrasında üzüm yetiştirmede öncü duruma gelen Romanya, şarap üretiminde de belli bir başarıya ve popülerliğe ulaşmıştır. Günümüzde alkol tüketiminde yüksek bir oran bulunduran Romanya’da, 2007 yılındaki araştırmaya göre kişi başı tüketilen bira miktarı 100 litreyi bulmuştur. Restoranlarda bahşiş olarak, tutarın %5’i veya %10’u olacak şekilde verilmesi uygun görülmektedir. Bira ve şarap için legal içim yaşı 16 iken, geri kalan tüm alkollü içecekler için bu sınır 18’dir.

En Ünlü Romanya İçkileri Nelerdir?

En ünlü Romanya içkilerinden biri olan Țuică’nın yanı sıra, dünya çapında bilinen ve tüketimlerinin bir hayli fazla olduğu birçok Romanya kökenli alkollü içecek vardır.

Romanya’da en çok tüketilen içecekler aşağıda listelenmiştir.

  • Vișinată
  • Țuică
  • Fetească Alba
  • Fetească Regală
  • Fetească Neagră

Romanya Birası Nedir?

Romanya birası, 1877 yılındaki Bağımsızlık Savaşı sırasında ortaya çıkmıştır ve o andan sonra da yayılarak devam etmiştir. Kentli orta sınıf ve işçi sınıfı için vazgeçilmez mekanlardan biri haline gelen bira barları, popülerliğini bu sayede kazanmıştır.

Rumence’deki “bira” kelimesi ise Almanca “bier” kelimesinden türetilmiştir. Uluslararası bazı bira markalarının da yerel olarak üretiliyor olması, Romanya’yı bira tüketiminde öne çıkaran bir etken olmuştur.

Romanya Bira Markaları Hangileridir?

Rumen bira markalarından en ünlüleri aşağıda listelenmiştir.

  • Zaganu
  • Hophead
  • Ground Zero
  • Hop Hooligans
  • Nemteana
  • Ursus
  • Stejar
  • Timișoreana
  • Bergenbier
  • Silva

Türkiye’de Satılan Romanya Biraları Hangileridir?

Türkiye’de satılan Romanya biralarının listesi aşağıda verilmiştir.

  • Hophead
  • Zaganu
  • Cazino

Vișinată Nedir, Nasıl Üretilir?

Vișinată kiraz likörünün Rumen versiyonudur ve genellikle ev yapımı olarak üretilir. Şeker ve kirazın nötr alkolde yumuşatılması ile yapılan içki, kırmızı rengini ve kiraz aromasını alana kadar birkaç hafta veya ay boyunca dinlenmeye bırakılır. Hazır olduğundan emin olunduktan sonra ise kalan sıvı süzülür. İçki için belirli bir tarif yoktur ve herkes kendi tekniklerine göre yapmaktadır. Oluşan içeceğin tadı genel olarak tarife, baz ispirto seçimine ve kirazların kalitesiyle olgunluğuna bağlıdır.

Fetească Alba Nedir, Nasıl Üretilir?

Fetească Alba, Fetească Regală çeşidi ve kırmızı tenli Fetească Neagră ile yakından ilişkisi olan bir Rumen üzüm türüdür. Genellikle kuru şarap yapımında kullanılan bu üzüm, nadiren de olsa köpüklü ve karışım içeceklerde de kullanılır. Genel olarak orta asitte ve narenciye ile çiçek aromaları içeren ve bunlara şeftali veya kayısı gibi çekirdekli meyve aromalarının da eşlik ettiği bir alkollü içecek türüdür. Genellikle salata ve balık gibi hafif yemeklerin yanında tüketilen bu şarap türü, yıllandırılarak içilebileceği gibi, tüketimi hemen de sağlanabilmektedir.

Țuică Nedir, Nasıl Yapılır?

Tuica, Rumen erik rakısı olarak bilinmektedir ve yüzde %20-%60 arasında değişen alkol içeriğine sahip olup berrak ve renksizdir. Eriklerin 6-8 hafta aralığında bir süre boyunca fermente edilmesiyle elde edilen içecek, en popüler Rumen içkilerinden biridir ve genellikle bir hoşgeldin içeceği olarak, tek atma bardaklarında servis edilmektedir. Soğuk aylarda ısıtılarak da servis edilebilen bu içki, Romanya’da oldukça popülerdir.

Fetească Regală Nedir, Nasıl Yapılır?

Fetească Regală, 1920’lerde ortaya çıkan yerli bir üzüm çeşidi olarak da bilinir ve günümüzde sek ve köpüklü şarap yapımında için kullanılır. Romanya’da en çok ekilen üzüm türüdür ve sahip olduğu aroma beyaz meyve, gül ve beyaz çiçeklerin tipik aromalarıdır. Bu üzüm türünden yapılan tüm şaraplar, bu isimle anılmaktadır. Balık ve beyaz et yemekleriyle tüketimi oldukça yaygındır.

Fetească Neagră Nedir, Nasıl Yapılır?

Fetească Neagră, ince kabuklu bir üzümdür ve günümüzde başlıca Romanya’da yetiştirilir. Romanya’daki en yaygın yetiştirilen üzümlerden biridir ve genelde tatlı şarap üretiminde kullanılırken, günümüzde kuru çeşit şaraplar için kullanılır. Tipik aroması erik veya böğürtlendir.

Romanya’da gece hayatı içerisinde çokça tercih edilen Fetească Neagră, özellikle kuzu ve danadan elde edilen etlerle güzel bir uyum sağlar ve ayrıca baharatlı yemekler ile eski peynir çeşitleriyle de iyi bir uyuma sahiptir.

Romanya’da İçki Fiyatları Nasıldır?

Romanya restoranlarındaki alkol fiyatlarının market fiyatlarından daha yüksek olması gayet olağan bir durumdur.

Romanya yemekleri yanında en çok tercih edilen alkollü içecekler fiyatlarıyla beraber aşağıda listelenmiştir.

İçecekRestoran FiyatıMarket Fiyatı
Heineken14 RON1O RON
Ursus12 RON7.58 RON
Zaganu17 RON11 RON
Feteasca Neagra21 RON13 RON
Dor Bostavan Roze şarap30 RON17 RON
Purcari kırmızı şarap47 RON34 RON
Jack Daniels 70 cl90 RON75 RON
Absolut Vodka 100 cl83 RON65 RON
Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: