Romanya Filmleri ve Sinema Tarihi

Romanya Filmleri ve Romanya'nın Sinema Tarihi Nasıldır?

Romanya sineması, Romanya’da veya yurt dışındaki Rumen film yapımcıları tarafından yapılan film yapımcılığını ifade etmektedir. Dünyanın ilk sinemalarının çoğunda olduğu gibi, onlarca Romanya filmi ve kitabı savaşlar sebebiyle tahrip edilmiştir. Tahrip edilen eserlerden geriye sadece dönemin gazetelerinde yayımlanan hatıralar kalmıştır. Romanya sinema tarihinin bilinen ilk film festivali, 1965 yılından beri faaliyet göstermekte olan Arhiva NaArhiva Națională de Filme’dir.

Romanya 1947-1989 yılları arasında tek partili komünist rejimle yönetilmiştir ve ülke genelinde oldukça yoğun olarak sansür uygulanmıştır. Bu sebepten ötürü Romanya sineması bu yıllar arasında büyük bir gelişim kaydememiştir. Romanya tek partili dönem incelendiğinde, tek tük sessiz filmler ve kısa filmlerin çekildiği görülmektedir ancak bu filmler dünya çapında yankı uyandıramamıştır.

Yakın tarih Romanya sineması ise tam aksine yenilikçi yapısı ve yetenekli yönetmenleri ile tanınmaktadır. Günümüz Romanya sinemasında en çok işlenen konular; psikoloji, aşk ve dünya savaşlarıdır. Rumen yönetmenlerinin en ünlüsü, 4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün isimli film ile dünya çapında üne kavuşan Cristian Mungiu’dur. Rumen sinema oyuncularından en ünlüsü ise Hollywood filmlerinde rol almakta olan Sebastian Stan’dir.

Ödül Alan Romanya Yapımı Filmler Hangileridir?

Ödül alan en iyi Romanya filmleri aşağıda listelenmiştir.

  • How Green Was My Valley: John Ford’un yönetmenliğini üstlendiği 1941 yapımı filmdir. Roman maden işçilerinin hayata tutunmalarını, ihanetleri, sadakati, entrikaları ve bu durumlara direnen altı erkek ve bir kız çocuğu olan Galli bir ailenin en küçük oğlu Huw Morgan’ın gözünden anlatmaktadır.
  • Who’s Afraid of Virginia Woolf: Mike Nichols tarafından 1966 yılında çekilen drama filmidir. Film, evliliklerinde çöküş yaşamakta olan bir çiftin aşk ve nefret arasında gidip gelen hallerini konu almaktadır.
  • In the Region of Ice: 1976 yılında Peter Werner tarafından yönetilen kısa filmdir. Filmde, Fionnula Flanagan keskin bir rahibeyi oynarken Peter Lempert, Sullen isminde duygusal yönden rahatsız bir genci canlandırmaktadır.
  • Amour: 2012 yılında çekilen ve Michael Haneke tarafından yönetilen psikoloji filmidir. Film, 80’li yaşlarında emekli iki öğretmenin birbirine olan bağlılıklarını ve aşklarını konu almaktadır. Film, 2012 yılında en iyi yabancı film ödülüne layık görülmüştür.

Romanya’nın En Ünlü Aktörleri ve Aktrisleri Kimlerdir?

Romanya’nın en ünlü aktör ve aktrisleri aşağıda listelenmiştir.

  • Adina Pintilie
  • Alec Secareanu
  • Alexander Nanau
  • Ana Ularu
  • Anca Damian
  • Catrinel Marlon
  • Corneliu Ulici
  • Ingrid Bisu
  • Christina Chirac
  • Cristina Flutur
  • Edward G. Robinson
  • Levente Molnar
  • Marcel Iures
  • Marin Karmitz
  • Sebastian Stan
  • Vlad Ivanov

Günümüz Rumen ünlüleri incelendiğinde, çoğu sanatçının Hollywood’da keşfedildiği ve ünlü olduğu görülmektedir.

Romanya Sineması ve Film Endüstrisi Nasıl Kuruldu?

Romanya sineması ilk olarak Lumière kardeşler tarafında 27 Mayıs 1896 tarihinde Bükreş’te kurulmuştur.

Romanya Sinemasının Ülke Ekonomisinde Payı Nedir?

Romanya film endüstrisi; yaklaşık 1.800 kişiyi istihdam sağlayıp, yılda yaklaşık 200 milyon EUR gelir etmektedir. 2001 yılında film endüstrisine yönelik AB devlet yardım programlarının kabul edilmesinin ardından, Romanya’daki yabancı film yapımlarında hızlı bir artışa yol açmıştır.

Romanya’da sinema endüstrisinden gelen gelirlerin çoğunluğu yabancı filmlerden gelmektedir.

Romanya film endüstrisi Romanya ekonomisi için en büyük gelir kaynaklarından biri olmasa bile, yıllık ödenen 22 milyon EUR’luk vergi ile Romanya ekonomisine katkıda bulunmaktadır.

Romanya Sineması ve Romanya Kültürü Bağlantısı Nedir?

Romanya Devrimi’nin (1989) ardından onlarca yıl süren baskıcı yönetim sona ermiştir. Ardından bir avuç genç Rumen film yapımcısı modern Romanya sinemasını kurmuştur ve uluslararası sinemada isminden söz ettirmeye başlamıştır.

Baskıcı yönetimin sona ermesinin ardından, sinema üzerindeki sansür kalkmış ve Romanya sineması kendi kimliğini bulmaya başlamıştır. Romanya sinemasındaki gerçek sıçrama 2004 yılında düzenlenen kısa film festivali ile gerçekleştirmiştir. 2004 Romanya kısa film festivalinin kazananı Constantin Popescu’nun Daire isimli kısa filmidir.

Festivale katılan filmlerin hemen hemen tüm yönetmenleri sonraki yıllarda çektikleri uzun metrajlı filmler ve kendine özgü tarzları ile tüm dünyanın dikkatini çekmeyi başarmıştır.

Romanya kültürü dikkate alındığında; çekilen acıların, ülkenin uğradığı istiların ve savaşların Romanya film sektörüne büyük oranda etki ettiği görülmektedir.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: