İsrail İş İlanları

İsrail'de Çalışmak: İsrail İş İlanları ve 2023'te İsrail İşçi Alımı

İsrail’in Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde Birleşik Arap Emirliklerinden sonra ikinci özgür ekonomiye sahip olması ve yeni başlayan girişim ekonomisi; özellikle ileri teknoloji, tıp ve sağlık sektörlerinde istihdam oluşturmaktadır. İsrail’in Afrika pazarlarına yakın konumu ekonomi alanında daha fazla büyüme imkanı sunmaktadır. İyi eğitimli ve motivasyonu yüksek işgücüne verdiği önem ile hızla büyüyen inovasyon ve girişim endüstrisi yabancıların çalışmak için İsrail’i tercih etme nedenlerinden biridir.

İsrail’deki yabancılar; iş bulma siteleri ve ülkedeki gazeteler gibi kaynaklardan yararlanarak bir işe başvurmaları ve kabul edilmeleri halinde çalışma izni ve çalışma vizesi alarak iş sahibi olabilir.

İsrail’de çalışma saatleri pazar gününden perşembe gününe kadar 8:30 ile 17:00 arasındadır ve cuma günleri sadece sabahları çalışılmaktadır. İsrail yasalarına göre çalışma saatleri haftalık 43 saati aşamaz.

Yabancılar İsrail'de Çalışabilir Mi?

Yabancı ülke vatandaşları İsrail’de kendilerine uygun bir iş bulup başvuruda bulunmaları ve kabul edilmeleri durumunda çalışma izni ve çalışma vizesi alarak çalışabilir.

İsrail'de İş İmkanları Bulunan Sektörler Nelerdir?

İsrail'de İş İmkanları Bulunan Sektörler Nelerdir?
İsrail'de İş İmkanları Bulunan Sektörler Nelerdir?

İsrail’de 2,7 milyonluk işgücünün %2,6’sı tarımsal üretimde ve %6,3’ü tarım hizmetlerinde istihdam edilmektedir. Finansal hizmetlerde, İsrail’in genelinde 100’den fazla aktif risk sermaye fonu bulunmaktadır ve 10 milyar ABD dolarını yönetim altında tutmaktadır. İsrail’in hızla büyüyen riskten korunma fonu endüstrisi, 2012 yılında toplam 2 milyar ABD doları istihdam ederek Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere birçok ülkeden yatırımcıya hizmet etmektedir.

İsrail’de bilim ve teknoloji, ülkenin en gelişmiş ve sanayileşmiş sektörlerinden biridir. İsrail bilimsel araştırma ve geliştirme alanında 10.000 çalışan başına 140 bilim insanı ve teknisyen bulundurmaktadır. İsrail’de; yaklaşık 300 ilaç şirketi, 600 tıbbi cihaz şirketi, 450 dijital sağlık şirketi ve 468 biyoteknoloji şirketi dahil olmak üzere toplam 1400’den fazla yaşam bilimi şirketi bulunmaktadır.

İsrail, Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra ikinci en büyük girişim şirketlerine sahiptir ve ileri teknoloji alanında dünyanın en büyük merkezlerinden biridir. Yazılım mühendisliği başta olmak üzere ileri teknoloji alanındaki birçok pozisyon için yabancı çalışan istihdamı en açık sektördür ve İsrail şirketlerinin çoğu %45 oranında Ukrayna’dan, %16 oranında Amerika Birleşik Devletleri’nden çalışan tercih etmektedir.

İsrail, enerji ihtiyacının çoğunu ithalat ile karşılamaktadır ve doğal gaz kullanımına yakın zamanda başlanmıştır. 2011 yılından itibaren 40.000 kişiyi istihdam eden ve dünyanın en büyük ilaç şirketlerinden birine ev sahipliği yapan Teva İlaç Sanayisi ile ilaç endüstrisi, en büyük İsrail ekonomisi sektörleri arasında yer almaktadır. Turizm, İsrail ekonomisine 5 milyar ABD doları katkıda bulunarak en önemli gelir kaynakları arasına girmiştir.

İsrail'de En Çok Aranan Meslekler Nelerdir?

İsrail’de en çok aranan meslekler aşağıda verilmiştir.

  • Java programcısı
  • Uluslararası ileri teknoloji satış uzmanı
  • Serbest yazar
  • Pazarlama iletişim uzmanı
  • Liman işçisi
  • Elektrik şirketi çalışanı
  • Devlet şirketi çalışanı
  • İsrail savunma kuvveti ve İsrail polis amiri
  • SEO yöneticileri
  • Ürün yöneticileri

İngilizce Konuşanlar için İsrail'de İş İmkanları Nelerdir?

İngilizce konuşanlar için İsrail’de iş imkanı en fazla ileri teknoloji alanında bulunmaktadır. İsrailli ileri teknoloji girişim şirketlerinin birçoğu ürün ve hizmet satmak için İngilizce konuşan ülkeleri hedef almaktadır. İngilizce konuşan kişiler İsrailli yazılım şirketlerinde kodlayıcı olarak ya da oluşturulan yazılımların kontrol edildiği kalite ve güvence departmanında çalışabilmektedir.

Hedef kitlesi İngilizce konuşan ülkeler olan İsrail’deki girişim şirketleri; İngilizce konuşabilen pazarlamacılar, metin yazarları ve içerik yaratıcıları işe almaktadır. İsrail’deki ileri teknoloji şirketlerinde; satış geliştirme temsilcisi ya da iş geliştirme temsilcisi olarak İngilizce konuşulan pozisyonlar bulunmaktadır. İngilizce konuşanlar için İsrail’deki en popüler çalışma pozisyonu müşteri hizmetleridir.

İsrail'de Nasıl İş Bulunur?

İsrail’de iş bulmak için Google, Facebook ve Linkedin gibi uygulamalar kullanılabilir ve Microsoft ile Intel gibi birçok Amerikan şirketin İsrail için özel oluşturduğu iş ilanı sayfalarından yararlanılabilir. JobNet, İsrail’deki Computer Jobs ve IsraelJobs.com gibi yerel sitelerden yararlanılabilir. İsrailli şirketler tarafından kullanılan insan kaynakları ajanslarıyla irtibata geçilebilir. Mezun bir öğrenci İsrail’de staj arıyorsa Intern in Israel ve Real Life Israel gibi sitelere bakabilir.

İsrail İş Bulma Siteleri Nelerdir?

İsrail iş bulma siteleri aşağıda listelenmiştir.

  • JobNet
  • IsraelJobs.com
  • Israemploy
  • Marksman
  • Job Master
  • Pick Up Job

İsrail'de İş Başvurusu Nasıl Yapılır?

İsrail’de iş başvurusunda bulunmak için İsrail iş bulma siteleri ile ülkedeki gazetelerden yararlanılabilir. Yahudi göçmenler, İsrail’de iş bulmayı kolaylaştıran Aliyah örgütlerinden yardım alabilmektedir. İsrail’de iş bulma kurumlarının hizmetlerine yalnızca ülkede bulunulan süre boyunca ulaşılmaktadır.

İsrail Göç İdaresi Bakanlığı göçmenlere kariyer danışmanlığı ve iş bulma konusunda yardımcı olmaktadır. Aliyahtan faydalanan Yahudi göçmenler İsrail’e taşındıktan sonra 10 yıl boyunca iş hizmetlerinden yararlanmaya devam etmektedir.

İsrail'de Çalışma Koşulları Nasıldır?

İsrail'de Çalışma Koşulları Nasıldır?
İsrail'de Çalışma Koşulları Nasıldır?

İsrail’de ortalama maaş aylık 3.087 ABD doları iken asgari ücret ise aylık ortalama 1.532 ABD dolarıdır. İsrail’de deneme süreleri zorunlu olmamakla birlikte yasalarca izin verilmektedir. İsrail’de çalışan; maaş ve istihdam hakları açısından tam zamanlı çalışan olarak kabul edilmelidir ve genellikle 1 ile 12 ay arasında değişen deneme süreleri iş sözleşmesine ihbar süresiyle birlikte yazılmalıdır. İsrail’de çalışanın haksız yere işten çıkarılması durumunda 1 ile 2 aylık maaşı arasında tazminat verilmektedir.

İsrail’de çalışma saatleri; pazar gününden perşembe gününe kadar olan bir çalışma haftasında toplam 42 saat ile dört gün 8 saat, bir gün yedi saat ve cuma günleri ise üç saattir. İsrail’de çalışanlara, Çalışma ve Dinlenme Saatleri Kanununa göre altı saatlik bir çalışmadan sonra en az 30 dakika kesintisiz dinlenme olmak üzere ücretsiz 45 dakikalık yemek molası verilmelidir. İsrail’de bir çalışan 30 dakikadan fazla olan molada işyerinden ayrılma hakkına sahiptir.

Yasal olarak İsrail’de işverenler, çalışma saatleri belirlenen programı aşması durumunda çalışanlara fazla mesai ödemekle yükümlüdür. İsrail’de çalışanlar, fazladan çalışılan ilk iki saat için normal ücretin %125’ini ve sonrasında %150’sini almaktadır. İsrail’de çalışanlar, günde 12 saate kadar ve haftada 16 saate kadar fazla mesai yapabilir fakat belirlenen saatin aşılması yasa dışıdır. İsrail’de ofis kıyafetleri gündelik iş tarzındadır. İsrail’de emeklilik yaşı kadınlarda 64 ve erkeklerde 67’dir.

İsrail'de İşçi Hakları Nasıldır?

İsrail İhraç Bildirimi ve İstifa Yasası, her iki tarafın da işten çıkarılma ya da istifa bildiriminde bulunmasını gerektirir. İsrail’de tüm işverenler ve çalışanlar, ayrımcılık hariç olmak üzere makul gerekçeler ve doğru prosedürle izin verilen fesih yasalarına sahiptir.

Altı ay çalıştıktan sonra hamile kadınlar, doğum izninden işe dönen ilk 60 gün içerisinde kadınlar ve doğurganlık tedavisi gören ve annelik veya babalık iznine ayrılan çalışanlar İsrail Ekonomi Bakanlığından onay alınmadan işten çıkarılamaz ya da ayrılamaz. İsrail’de askerlik görevinden döndükten sonraki 30 gün içerisinde çalışanlar işten çıkarılamaz.

İsrail’de hastalık nedeniyle işe gelmeyen çalışanlar, doktor tarafından imzalanmış ve tahmini işten ayrılma süresi ile hastalığı ayrıntılandıran bir sağlık raporu ibraz etmek koşuluyla hastalık parası alma hakkına sahiptir. İsrail’de izin hakkı, çalışılan her ay için bir buçuk gün yılda 18 gün olarak hesaplanmaktadır.

İsrail’de ücretli yıllık izin; ilk beş yıl için 16 gün, altıncı yılda 18 gün ve yedinci yılda 21 gündür. İsrail’de istihdamın sekizinci yılından itibaren her yıl maksimum 28 gün olacak şekilde bir gün eklenmektedir. İsrail’de işçiler işten ayrılmaları durumunda birikmiş yıllık izin ücretini almaya hak kazanmaktadır. İsrail’de çalışanlar, seçtikleri dini veya Yahudi bayramlarına göre ücretli dokuz izin gününe sahiptir. Annelik izni ödeneği, İsrail Ulusal Sigorta Enstitüsü tarafından doğrudan hak sahibi annenin banka hesabına tek ödemede yapılmaktadır ve tutar bireyin geliri ile sigortaya kaydedilen primleri aracılığıyla hesaplanmaktadır.

İsrail’deki çalışanlar, bir yıllık çalışma sonunda temmuz ve eylül ayları arasında ödenen bir dinlenme ödemesi almaya hak kazanmaktadır. İsrail’de işi için arabaya ihtiyacı olanlar şirket paketinin bir parçası olarak taşıma ödeneği almaktadır.

İsrail'de Asgari Ücret Ne Kadardır?

İsrail’de asgari ücret; saatlik 9.12 ABD doları, aylık 1.532 ABD doları ve yıllık 18.400 ABD dolarıdır.

İsrail Maliye Bakanlığı, İsrail Bankası ve İsrail Ulusal Sendikası ve İmalatçılar Birliği; Aralık 2014’te asgari ücretin kademeli olarak 2025 yılına kadar artacağı açıklamasını yapmıştır. Hızla büyüyen ekonomisi ile beraber 2022’de İsrail’de asgari ücret 2014’ten bu yana 312 ABD doları artış göstermiştir.

İsrail'de Ortalama Maaş Ne Kadardır?

İsrail’de ortalama maaş aylık 3.087 ABD dolarıdır. İsrail’de maaş yıllık ortalama 10.024 ABD doları tutmaktadır. İsrail’e oranla Amerika’da 69.392 ABD doları iken Kanada’da yıllık ortalama maaş 55.342 ABD dolarıdır. Yıllık maaş ortalama ücreti; İtalya’da 37.769 ABD doları, Japonya’da 38.515 ABD doları ve Fransa’da 45.581 ABD dolarıdır.

İsrail'de Kaçak Çalışmanın Cezası Nedir?

İsrail’de kaçak işçi çalıştırmanın yaptırımı işveren için 2 yıla kadar hapis ile 21.360 ABD doları para cezası iken şirket için yaptırımı 85.460 ABD dolarıdır. İki veya daha fazla çalışan olması ya da bir çalışanın iki veya daha fazla ardışık gün çalışması durumunda; işveren için yaptırımı 4 yıla kadar hapis ile 64.200 ABD doları para cezası, şirket için yaptırımı 128.000 ABD dolarıdır. İsrail’de kaçak işçi olarak çalışmanın cezası 1 yıla kadar hapis ile 32.000 ABD doları para yaptırımıdır.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: