İsrail Kültürü

İsrail Gelenekleri ve Kültürü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İsrail gelenekleri ve görenekleri 1948 öncesine dayanmakta ve eski İsrail’e kadar geri gitmektedir. İsrail kültürel çeşitliliği İsrail’de yaşayan nüfusun farklılığından gelmektedir. İsrail kültürü Yahudi kültürüne,19. yüzyılda gerçekleşen siyonist hareketine ve İsrail’de yaşayan etnik azınlıkların geleneklerine dayanmaktadır.

İsrail’e göç eden göçmenler İsrail gelenekleri ve kültürünün gelişmesine katkı sağlamıştır. İsrail kültürü diasporadaki Yahudi tarihine dayanmakla birlikte Doğu Akdeniz ülkelerinden gelen göçmenlerin etkisiyle şekillenmiştir. İsrail’e gelen göçmenler geldikleri yerlerin kültürlerini getirmesi İsrail’de kültürel çeşitliliği ortaya çıkarmıştır. İsrail kültürü dinamik ve homojen olmayan bir yapıya sahiptir.

İsrail'e Özgü 15 Gelenek Nedir?

İsrail’e özgü 15 gelenek aşağıda listelenmiştir.

  • Yom Kippur'da bisiklet sürmek
  • Anma sirenleri sırasında ayakta durmak
  • Eski sevgilinin düğününde çek yazmak
  • Şubat ayında et ve balık yemek
  • Pesah bayramından önce ekmek stoklamak
  • Cafe shahor veya Türk kahvesi yapmak
  • Askerlik yapmak
  • El Al uçakları iniş yaptığında alkışlamak
  • Saat başı haber duymak için radyonun sesini açmak
  • Garsonla yemek hakkında konuşmak
  • Cumartesi günü her yerin kapalı olması ve Şabat’ın büyüsü
  • İsrail'in “rumspringa”sı sırasında Hindistan'a uçmak
  • Plajda matkot oynamak
  • Arak içerken sarhoş olmak

İsrail'in Kültürel Özellikleri Nasıldır?

İsrail gelenekleri yemek, düğün, mimari, sanat, edebiyat, din ve sinema alanlarındaki kültürel özellikler İsrail’e göç eden Yahudilerin geldikleri yerlerin yerel unsurlarına göre şekillenmiştir. Dünyanın çeşitli yerlerinden İsrail’e gelen Yahudiler İsrail kültürü kapsamında çeşitliliğe yol açmıştır.

İsrail yemek kültürü, yerel yemekler ve diaspora Yahudilerinin mutfağından oluşmaktadır. İsrail mimarisi, farklı mimari stillerin etkisine göre şekillenmiştir. İsrail sanat geleneği, 20. yüzyıldan sonra oluşmuş ve akabinde İsrail’de çeşitli sanat okulları ve stüdyolar açılmıştır. İsrail edebiyatı, diasporanın oluşturduğu kültürel birikime dayanmaktadır.

İsrail'de Aile Kültürü Nasıldır?

İsrail’de aile hayatına önem verilmektedir. İsrail aile kültürü hem birey hem de toplum kültürünün karışımı olduğu için çekirdek aile ve büyük aile yapısı vardır. İsrail’de aile üyelerinin birey ve sorumluluk bilinci ailelerin bireysel veya kolektif kimliğine bağlı olarak gelişmektedir.

İsrail aile kültüründe çekirdek aileler yaygındır. Sefarad ailelerinde büyükanneler ve büyükbabaların isimleri çocuklara verilmektedir. Laik Yahudilerin 1 veya 3 arası çocuğu olurken geleneksel Yahudi ailelerinin 3 veya 6 arası çocukları olmaktadır. İsrail’de erkek çocuklar askerlik çağına gelene kadar aileleri ile birlikte yaşamaktadır.

İsrail'de Evlilik Gelenekleri Nelerdir?

İsrail'de Evlilik Gelenekleri Nelerdir?
İsrail'de Evlilik Gelenekleri Nelerdir?

İsrail’de yaşayan Hristiyan, Müslüman ve Yahudiler için farklı İsrail düğün gelenekleri vardır. İsrail’de yaşayan Yahudiler için düğünler Yahudilik kültürünün etkisinde gerçekleşmektedir.

Yahudiler düğünden birkaç gün önce renkli hina adı verilen geleneksel bir törene katılır. Renkli hina töreninde zenginlik ve doğurganlığı belirten kına dövmeler yapılır. Düğüne katılan kişiler tarafından yeni evli çiftlere çift başına en az 600 İsrail şekeli verilmektedir.

İsrail'in Dini Kültürü Nasıldır?

İsrail’de din, İsrail kültürünü ve yaşam biçimini etkilemektedir. İsrail tarihinde dinin önemli bir yeri vardır. Vatandaşlarının çoğunluğunun Yahudi olduğu tek ülke İsrail’dir. 2016 yılı verilerine göre İsrail nüfusunun %75’i Yahudi, %14’ü Müslüman, %2’si Hristiyan ve kalanı diğer azınlık mensuplarıdır.

Yahudilikte sabah, öğlen ve akşam olmak üzere 3 vakit dua etme zorunluluğu vardır. Sidur adı verilen din kitabından hafta sonu ve hafta içleri dualar okunmaktadır. Purim dini töreninde okunan dualar İsrail dini kültürü açısından önem taşımaktadır; dualar İbranice, Aramice, Ladino ve Türkçe dillerinde yapılmaktadır.

İsrail Yemek Kültürü Nasıldır?

İsrail Yemek Kültürü Nasıldır?
İsrail Yemek Kültürü Nasıldır?

İsrail mutfağı, yerel yemeklerden ve Diaspora Yahudileri aracılığıyla İsrail'e getirilen getirilen yemeklerden oluşur. Yahudi yemek kültüründe za'atar gibi baharatlar çok kullanılan malzemeler arasındadır.

İsrail kültüründe tek bir ulusal içki olmamasına rağmen öne çıkan Latrun şarabı İsrail içecek kültüründe önemlidir. Latrun şarabı genelde peynir ve füme etlerle tercih edilmektedir. Falafel, baba ganoush, humus, lox, latkes, mujadara, musabaha, shakshuka ve kuskus önemli İsrail yemekleri olarak bilinmektedir.

Koşer Nedir?

Koşer, Yahudi inancına göre dine uygun, helal yiyecekleri ifade eden bir kavramdır. Yahudiliğe göre yenilmesi dine göre uygun olan yiyecekler karada yaşayan geviş getiren hayvanlardır. Yahudilere göre koşer olmayan et çeşitleri deve, domuz ve tavşan etidir. Koşer kurallarına göre yenilmesi yasak olan hayvanların yumurta ve sütü tüketilmemelidir.

İsrail Edebiyat Kültürü Nasıldır?

İsrail edebiyatının kökeni Avrupa ve Amerika’ya yayılan ve İbrani edebiyatını devam ettiren diasporanın kültürel mirasına dayanmaktadır. İsrail edebiyatında palmah kuşağı akımı, devlet kuşağı akımı ve yeni dalga akımı olmak üzere 3 farklı edebi akım vardır. Modern İbrani edebiyatı milliyetçi fikirler üzerine inşa edilmiştir. İsrail edebiyatında temel felsefe sion sevgisi olmuştur.

İsrail edebiyat kültürüne ilk eserleri göçmenler kazandırmıştır. İsrail’de edebiyat alanında 1950 ve 1960 yılları arasında önemli eserler ortaya konmuştur. İsrail’deki önemli edebiyatçılar Yosef Haim Brenner, Shmuel Yosef Agnon, Moshe Shamir, Aharon Megged, Amos Oz ve Meir Shalev’dır. Brenner’in eserlerinde siyonizm etkisi görülürken, Agnon’un eserlerinde 19. ve 20. yüzyıl Avrupa edebiyatının izleri vardır.

İsrail Müzik Kültürü Nasıldır?

İsrail Müzik Kültürü Nasıldır?
İsrail Müzik Kültürü Nasıldır?

İsrail müzik kültürü doğu ve batı sentezinden izler taşımaktadır. İsrail müzik kültüründe orta doğu, soul, caz, rock, hip-hop, elektronik müzik türleri görülür. İsrail’de klasik müzik 1930’lu yıllara dayanmaktadır. Avrupa’da yükselen Nazi hegomasından kaçan birçok müzik öğretmeni, şarkıcı ve besteci İsrail’e göç etmiştir. İsrail Filarmoni Orkestrası ve Yeni İsrail Operası önemli müzik topluluklarıdır.

1936 yılında İsrail klasik müzik türü ortaya çıkmıştır. 1980’li yıllarda

İsrail’de modern müzik çeşitli, dinamik ve eklektik bir yapıya sahiptir. 1990’lardaki Rus akımı İsrail’de yeni müzik türünün ortaya çıkmasına yol açmıştır.

İsrail müzik kültürünü Arap ülkelerinden göç eden Yahudiler etkilemiştir. İsrail popüler müzik türünde Avrupa, İngiliz, Güney Amerika, Türk, Yunan ve Arap etkileri görülmektedir.

İsrail Dans Kültürü Nasıldır?

İsrail dans kültürü içerisinde Hora vardır. Ohad Naharin ve Barak Marshall gibi İsrailli kareograflar uluslararası alanda bilinen önemli isimlerdir. İsrail’de Batsheva dans topluluğu ve Kibbutz dans grubu bulunmaktadır.

İsrail folklor dans festivali olarak başlayan ve zamanla İsrail’in önemli dans festivali olan Karmiel Dans Festivali, yılın temmuz ayında gerçekleşir ve festivale dünyanın çeşitli yerlerinden insanlar katılır.

Geleneksel İsrail Dansları Nelerdir?

Geleneksel İsrail Dansları Nelerdir?
Geleneksel İsrail Dansları Nelerdir?

İsrail halk dansları, 1944 ile 1948 yılları arasında doğmuştur. İsrail halk dansları İbranicedeki eski ve yeni şarkılar eşliğinde yapılmaktadır. İsraillilerin değerlerindeki, hayallerindeki ve yaşam tarzlarındaki birçok değişikliğe rağmen, hala 1940'ların ve 1950'lerin eski dansları sergilenmektedir.

Geleneksel İsrail dansları, Horah gibi halk dansından ve Tza’ad Temani dansından oluşmaktadır. Ayakları yere basmak anlamına gelen ve Levant bölgesinin ulusal bir dansı olan Dabke, geleneksel İsrail dans türüdür.

Hora, Yahudi düğünlerinde yeni evlilerin havaya kaldırıldığı, aileleri ve arkadaşlarının çevrelerinde dans ettiği geleneksel bir İsrail dansıdır. Hora sırasında çiftin her biri, birlikteliklerini belirtmek için bir mendil veya peçetenin ucunu tutmaktadır.

Geleneksel İsrail dansı olan Yemeni stepi, Yahudilerin düğünlerde ve diğer Yahudi törenlerinde yaptıkları popüler bir danstır. Temel Tza'ad Temani adımı, dansçı adım boyunca ileriye bakabilse de, dansçının hareket yönünü değiştiren bir sallanma hareketi sağlar ve genellikle yana doğru bir harekettir.

İsrail Giyim Kültürü Nasıldır?

İsrail giyim kültürü açısından modern ve rahat bir ülkedir. Her ortam için uygun olan kot pantolon, şort ve tişört gibi gündelik kıyafetler iş ziyaretleri de dahil olmak üzere İsrail’de çok fazla tercih edilen giyim tarzıdır.

İsrail’de Kudüs, Beytüllahim ve Nasıra gibi dini yerleri ziyaret edecek kişiler kısa etek, kısa şort ve kolsuz gömlekler giymek yerine omuz, diz ve göğüsleri kapatan kıyafetler tercih etmelidir.

İsrail’de Yahudi dini yerleri ziyaret eden erkeklerin kipa adı verilen şapka giymesi gerekmektedir. İsrail’de erkeklerin kafalarını kapatması gereken yerler çeşitli bölgelerde levhalar aracılığıyla gösterilir ve Ağlama Duvarı gibi özel yerlerde erkeklerin başlarını kapatma zorunluluğu bulunmaktadır.

Yahudilerin Geleneksel Kıyafetleri Nasıldır?

Yahudilerin Geleneksel Kıyafetleri Nasıldır?
Yahudilerin Geleneksel Kıyafetleri Nasıldır?

Yahudilerin geleneksel kıyafetleri cinsiyetlere göre farklılaşmaktadır.

Yahudi kadınların medeni durumuna göre giydikleri kıyafetler değişmektedir. İsrail’de evli olan Yahudi kadınlar başlarını örterken, evli olmayan kadınlar bekar olduklarını ifade etmek için başlarını örtmez. Yahudi dini yasasına göre evli Yahudi kadınlar başlarını örtmek zorunda olup snood, şapka, bere ve peruk takar.

Yahudi erkeklerin giyim tarzları çeşitli olmakla birlikte 13 yaşını doldurduktan sonra kollarına tallit denilen deri şal bağlayarak iki yana sarkan lüleler ve kipa denilen şapka takar ve yaz mevsiminde tunik, pelerin ve sandalet giyerler.

İsrail Sinema Kültürü Nasıldır?

İsrail Sinema Kültürü Nasıldır?
İsrail Sinema Kültürü Nasıldır?

İsrail devleti kurulmadan önce İsrail’de birçok sinema salonu kurulmuştur. 1948’den sonra İsrail’de farklı film türlerinin ortaya çıkmasıyla İsrail sinema kültürü çeşitlenmiştir.

İsrail sineması İsrail’in kuruluşundan günümüze kadar dönemlere göre değişen uluslararası sistemde siyasi araç görevi görmüştür. 1948-1967 yılları İsrail filmleri bağımsız sanat eseri olarak değil Siyonizmi teşvik eden propaganda aracı olarak görülmüştür.

İsrail filmlerinin çoğu İbranice çekilmektedir, ancak İngilizce ve Arapça dillerinde yapımlar da vardır. İsrail sinema kültüründe ünlü İsrail yönetmenler Baruch Agadati, Eytan Fox, Ari Folman, Joseph Cedar, Ya’acov Ben-Dov, Lazar Dunner, Nadav Lapid, Elite Zexer, Yehuda Barkan’dır. Natalie Portman, Avi Arad, Yvan Attal ve Oded Fehr ünlü İsrail oyuncularıdır. Beşir’le Vals, Limon Ağacı, Yanlış Kapı, Hayat Treni, Bir Şans Daha, Kadersizlik ve Serbest Bölge önemli İsrail yapımı filmlerdir.

Yabancı dilde en iyi film dalında akademi ödülüne İsrail, diğer Orta doğu ülkelerine oranla daha fazla aday gösterilmiştir. 2011'de Strangers No More, En İyi Kısa Belgesel Oscar'ını 2019'da Synonyms, 69. Berlin Uluslararası Film Festivali'nde Altın Ayı ödülünü kazanmıştır.

İsrail Mimari Kültürü Nasıldır?

İsrail Mimari Kültürü Nasıldır?
İsrail Mimari Kültürü Nasıldır?

İsrail mimari kültürü, İsrail’de yaşayanların farklı mimari tarzlarını yansıtmaktadır. İsrail mimari kültürü yerel iklime ve manzaraya uygun olacak şekilde oluşturulmuştur.

İsrail mimari kültürüne ait yapılar Bizans kiliseleri, Haçlı kaleleri, İslam medreseleri, tapınak evleri, Arap minareleri, Rus Ortodoks kubbeleri, brütalist mimari eserleri, cam cepheli gökdelenler ve uluslararası modernist binalardır.

İsrail mimari kültürü kapsamında Bauhaus etkisi altında Alman simgeleri oluşturulmuştur; İngiliz mandası döneminden kalan İngiliz kültürü de vardır.

İsrail Beyaz Kent Nerededir?

İsrail Beyaz Kent, İsrail’in Tel Aviv şehrinde yer almaktadır. İsrail Beyaz Kent, 1930’larda Nazilerin güçlenmesiyle Filistin İngiliz mandalığına göç eden Alman mimarlar tarafından inşa edilmiştir.

İsrail Beyaz Kent, Alman mimari akımının etkisiyle inşa edilmiş bauhaus tarzına sahiptir. İsrail Beyaz Kent, Akdeniz iklimine uygun olarak yapılmıştır ve Beyaz Kent bölgesinde yaklaşık 4.000 tane yapı yer almaktadır. İsrail Beyaz Kent’te inşa edilen çoğu yapı betonarme olup binaların çatıları düzdür. Beyaz Kent, 2003 yılında Dünya Kültür Mirasları listesine eklenmiştir.

İsrail'in Milli Bayramları Nelerdir?

İsrail’in milli bayramları aşağıda listelenmiştir.

  • Roş Aşana
  • Tsom Gedalya
  • Yom Kippur
  • Sukot
  • Hanuka
  • Asara Betevet
  • Tu Bişvat
  • Taanit Ester
  • Purim
  • Taanit Behorot
  • Pesah
  • Şavuot
  • Şiva Asar Betamuz
  • Tişa Beav
  • Lag Baomer

İsrail Neyi ile Ünlüdür?

İsrail’in ünlü olduğu aşağıda listelenmiştir.

  • İsrail kahvaltısı
  • Humus
  • Falafel
  • Malabi tatlısı
  • Cholent
  • Şakşuka
  • Almodrote
  • Patlıcanlı mayonez salatası

Türk Kültürü ve İsrail Kültürü Arasındaki Farklar Nelerdir?

Doğu Akdeniz ülkesi olan Türkiye ve İsrail, 20. yüzyılın ilk yarısında kurulmuştur. İsrail ve Türkiye farklı tarihe ve kültüre sahiptir.

Türkiye, geleneksel olarak Müslüman bir ülke olarak görülmekle birlikte Türk kültüründe İslam dini ve gelenekleri belirleyici olurken İsrail kültüründe Yahudilik temel belirleyici olmaktadır. Türk kültüründe yörelere göre değişen halk oyunları varken İsrail kültüründe tüm ülkede yaygın olan genel oyunlar mevcuttur.

İsrail'deki Kültür ve Sanat Kuruluşları Hangileridir?

İsrail’deki kültür ve sanat kuruluşları alanında önemli akademilerden birisi olan milli sanat okulu Bezalel Sanat ve Tasarım Akademisi, 1906 yılında Boris Schatz tarafından kurulmuştur.

Hayfa'daki İsrail Ulusal Bilim Müzesi, 600'den fazla etkileşimli sergiye ve 7 Cinematrix çok anlamlı 3 boyutlu filme sahiptir.

Kudüs Sinematek, Kudüs Uluslararası Film Festivali'ne ve Yahudi Film Festivali'ne ev sahipliği yapmaktadır. Önemli İsrail kültür ve sanat kuruluşu olan Egged, Yahudi sanatını yansıtan İsrailli sanatçıların oluşturduğu bir organizasyondur.

İsrail'de Düzenlenen Kültürel Etkinlikler Nelerdir?

İsrail'de Düzenlenen Kültürel Etkinlikler Nelerdir?
İsrail'de Düzenlenen Kültürel Etkinlikler Nelerdir?

İsrail’de düzenlenen kültürel etkinlikler aşağıda listelenmiştir.

  • Hayfa Uluslararası Film Festivali
  • Eilat Uluslararası Film Festivali
  • Kudüs Film Festivali
  • Karmiel Dans Festivali
  • Midburn Festivali
  • Kudüs Maratonu
  • Kudüs Günü
  • Kudüs’te İsrail bayramı
  • Kudüs Işık Festivali
  • Kudüs Uluslararası Kitap Fuarı
  • Musara Mix Festivali
  • Kudüs Onur Yürüyüşü
  • Kudüs Uluslararası Oda Müziği Festivali
  • Kudüs Şarap Festivali
  • Kudüs Bira Festivali
  • Abu Gosh Müzik Festivali
  • Kudüs Caz Festivali

Kültürel Etkinliklere Katılım için Hangi İsrail Vizesi Alınmalıdır?

Kültürel etkinliklere katılım için İsrail’den vize alınması gerekmektedir. Kültürel etkinliklere katılım için İsrail vizesine başvurulacak dış temsilcilikler Ankara İsrail Büyükelçiliği Konsolosluk Bölümü veya İstanbul İsrail Başkonsolosluğu’dur.

Konser, gösteri, spor müsabakaları gibi kültürel etkinliklere katılım için İsrail’i ziyaret etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, hamiline 3 ay İsrail’de bulunma olanağı tanıyan İsrail turist vizesi alması gerekmektedir.

Vizem.net, kültürel etkinliklerde bulunmak için İsrail'e gitmek isteyen kişilere vize başvuruları için danışmanlık ve takip hizmeti sunmaktadır.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: