2023'te İsviçre'ye Yerleşmek için Gereken Şartlar Nelerdir?
İsviçre, Worldpopulationreview web sitesinin yaptığı araştırmaya göre 2022 yılında dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında İrlanda ile birlikte 2’nciliği paylaşmaktadır. İsviçre’nin en büyük şehirlerinden biri olan Zürih, numbeo.com tarafından hazırlanan dünyada yaşam kalitesi en yüksek şehirler sıralamasında 5. sırada yer almaktadır.
İsviçre yüksek yaşam standartları, eğitim kalitesi, çok sayıda iş fırsatına sahip olması ve sosyal aktivite olanakları sağlaması nedeniyle yabancı ülke vatandaşları tarafından yaşamak için tercih edilen bir ülkedir. İsviçre’ye yerleşmek isteyen kişilerin eğitim, çalışma ve aile birleşimi gibi yerleşme seçenekleri bulunmaktadır.
Türkiye’den İsviçre’ye yerleşmek isteyen kişiler İsviçre ulusal vize başvurularını, %98,3 ile son 4 yılın en yüksek İsviçre vizesi onay skoruna sahip Vizem.net danışmanları ile birlikte yapabilmektedir.
İsviçre ulusal vize başvurusu: 0850 241 1868
İsviçre'ye Nasıl Yerleşilir?
İsviçre'ye yerleşme için aşağıda sıralanan şartlardan en az birisi gerçekleştirilmelidir.
- İsviçre'de iş bularak yerleşmek
- İsviçre'ye yatırım yapma yoluyla yerleşmek
- İsviçre'ye aile birleşimi yoluyla yerleşmek
- İsviçre'ye eğitim yoluyla yerleşmek
İş Bularak İsviçre'ye Nasıl Yerleşilir?
İş bularak İsviçre'ye, İsviçre'de bulunan bir işveren tarafından iş teklifi alınması ve en az bir senelik iş sözleşmesi imzalanması ile yerleşmek mümkündür. İsviçre'ye yerleşmek isteyen kişilerin İstanbul İsviçre Konsolosluğuna çalışma izni başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.
İş bularak İsviçre'ye yerleşmek isteyen ve çalışma vizesi başvuru yapan kişilerin başvuru için gerekli evraklarla birlikte iş sözleşmesini de konsolosluğa teslim etmesi gerekmektedir. İsviçre çalışma vizesi başvurusu onaylandığı takdirde başvuru yapan kişi İsviçre'de çalışma ve yaşama hakkına sahip olmaktadır. İsviçre çalışma vizesi alan kişilerin uygun şartları sağlaması durumunda belirli bir süre sonra kalıcı oturum iznine ve İsviçre vatandaşlığına başvurma hakları bulunmaktadır.
Yatırım Yaparak İsviçre'ye Nasıl Yerleşilir?
Yatırım yaparak İsviçre’ye yerleşmek için bir gayrimenkul, iş veya bağış üzerinden yatırım yapmak gerekmektedir. Yabancı yatırımcıların ve maddi durumu iyi olan emeklilerin İsviçre’ye yatırım yapmaları durumunda oturum izni için başvurma hakları doğmaktadır.
İsviçre’de bir gayrimenkule yatırım yaparak, bir iş kurarak veya bağış yaparak yatırım yapan kişilerin İsviçre yatırımcı vizesi başvurusunda bulunmaları ve gerekli şartları sağlamaları durumunda kalıcı oturum izni ve İsviçre vatandaşlığı almaları mümkündür.
Aile Birleşimi Yoluyla İsviçre'ye Nasıl Yerleşilir?
Aile birleşimi yoluyla İsviçre’ye yerleşmek için İsviçre’de bir aile üyesinin olması ve aile üyesi ile bağın kanıtlanması gerekmektedir. İsviçre’de eşleri, ebeveynleri ve bazı durumlarda kardeşleri olan kişiler, aile birleşimi hakkından yararlanabilmektedir.
İsviçre’ye aile birleşimi yoluyla yerleşmek isteyen kişilerin İsviçre aile birleşimi şartları arasında yer alan aile birleşiminin ispatı ile ilgili belgeleri hazırlaması gerekmektedir. Evlilik cüzdanı ve tam tekmil vukuatlı nüfus kaydı gibi belgeler, aile birleşimi yoluyla yerleşmek için gerekli belgelerdir.
Öğrenim Yoluyla İsviçre'ye Nasıl Yerleşilir?
Öğrenim yoluyla İsviçre’ye yerleşmek için öncelikle İsviçre’de bir lisans, yüksek lisans veya doktora programına kabul edilmiş olmak gerekmektedir. İsviçre’de lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi alan kişiler geçici oturum izni almaktadır.
İsviçre’de eğitim görmüş İsviçre öğrenci vizesi sahibi kişilere mezun olduktan sonra 6 aylık iş arama hakkı tanınmaktadır; bu süre içerisinde İsviçre’de iş bulan kişilerin çalışma ve oturma izni alma hakları doğmaktadır. İsviçre’ye yerleşmek isteyen öğrencilerin, gerekli şartları karşılamaları durumunda kalıcı oturum izni alma hakları bulunmaktadır.
İsviçre Kalıcı Oturum İzni Şartları Nelerdir?
İsviçre kalıcı oturum izni şartları aşağıda verilmiştir.
- Avrupa Serbest Ticaret Birliği veya Avrupa Birliği üyesi ülkelerin vatandaşı olmayan kişilerin kalıcı C vizesine başvurabilmesi için en az 10 yıl boyunca kalıcı B vizesi ile İsviçre’de kalmaları gerekmektedir.
- Başvuru yapan kişinin İsviçre’nin resmi dili ile ilgili bilgisinin en az A2 seviyesinde olması gerekmektedir.
- İsviçre toplumuna iyi adapte olmak gerekmektedir.
- İsviçre halkı ile iyi ilişkiler kurulmalıdır.
- Başvuru yapan kişinin hiç suç kaydının olmaması, sosyal yardıma bağlanmamış olması ve ödenmemiş borcunun olmaması gerekmektedir.
Türkiye'den İsviçre’ye Yerleşmek için Minimum Gelir Şartı Nedir?
Türkiye’den İsviçre’ye yerleşmek için minimum gelir şartı, aylık maaş olarak her bir birey için ortalama 3.500 İsviçre frangı iken, 4 kişilik bir aile için en az 9.000 İsviçre frangıdır. İsviçre’de yaşamanın maliyeti her kişinin yaşam standardına, yaşadığı şehir veya bölgeye göre değişmektedir.
İsviçre'ye Yerleşmek için Dil Yeterliliği Şartı Nedir?
İsviçre’ye yerleşmek için dil yeterliliği, İsviçre’de yaşanan bölgenin resmi diline göre konuşma dilinde B1, yazma dilinde ise A1 seviyesinde olmalıdır. İsviçre’deki bireysel kantonlar dil yeterlilik seviyelerini kendi isteklerine göre değiştirebilmektedir.
İsviçre Kalıcı Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
İsviçre kalıcı oturum izni başvurusu, 5 veya 10 yıl İsviçre’de ikamet ettikten ve başvuru için uygun koşullar sağlandıktan sonra yapılmaktadır. İsviçre kalıcı oturum izni için başvuru yaparken başvuran kişinin yaşam koşullarına, dil yeterliliğine ve uyruğuna bakılmaktadır. İsviçre C tipi oturma izni için İsviçre’de ikamet edilen kantonun göçmenlik ofisine, başvuru formu doldurarak başvurmak gerekmektedir. İsviçre kalıcı oturum izni için başvuru yapılacak kantonun göçmenlik ofisi memurları, başvuru için gerekli belgelerin ve başvuru formlarının listesini vermektedir.
İsviçre kalıcı oturma izni başvurusu yapılırken dil yeterliliğini kanıtlamak gerekmektedir. İsviçre oturum izni için başvuran kişinin sözlü dil yeterliliğinin A1 seviyesinde, yazılı dil yeterliliğinin ise A1 seviyesinde olması zorunludur. İsviçre oturum iznine başvuran kişilerin dil yeterliliklerini kanıtlamak için dil yeterlilik sınavına girmesi gerekmektedir.
Sık Sorulan Sorular
İsviçre'ye yerleşmek ile ilgili Vizem.net danışanlarına sorulan sorular ve cevapları aşağıda verilmiştir.
Evlilik Yoluyla İsviçre'ye Yerleşebilir Miyim?
Evlilik yolu ile İsviçre’ye yerleşmek mümkündür. Evlilik yolu ile İsviçre’ye yerleşmek için İsviçreli veya İsviçre’de oturum izni olan biriyle evlenmek ve aile birleşimi vizesi almak gerekmektedir. İsviçreli veya İsviçre’de ikamet eden biriyle evlenen kişiler aile birleşimi vizesine başvurabilmektedir. Aile birleşimi vizesi alan kişiler, belirli bir sürenin ardından gerekli şartları yerine getirmeleri durumunda kalıcı oturum izni alabilmektedir.
Ev Satın Alarak İsviçre'ye Yerleşebilir Miyim?
Ev satın alarak İsviçre’ye yerleşmek mümkün değildir. İsviçre, Avrupa Serbest Ticaret Birliği veya Avrupa Birliği üyesi ülkelerin vatandaşı olmayan kişilere ev alma konusunda sınırlamalar koymaktadır.
İsviçre'ye Yerleştikten Ne Kadar Sonra İsviçre Pasaportu Alınabilir?
İsviçre’ye yerleşmek isteyen kişilerin öncelikle kalıcı oturum iznine başvurması gerekmektedir. Kalıcı oturum izni ile 10 yıl İsviçre’de yaşayan kişiler, vatandaşlık başvurusu yapmaya hak kazanmaktadır.
İsviçre’de 10 yıl yaşayan ve vatandaşlık başvurusu yapan kişilerin gerekli şartları karşılaması durumunda İsviçre pasaportu almaya hakları bulunmaktadır. İsviçre pasaportunun ne kadar sürede çıkacağı, pasaport işlemlerinin tamamlanma ve başvurunun onaylanma sürecine bağlıdır.
Yaşamak için En İyi İsviçre Şehirleri Hangileridir?
Yaşamak için en iyi İsviçre şehirleri, yaşam standartları, yaşam maliyetleri, eğitim seviyeleri gibi etkenler değerlendirildiğinde Zürih, Bern, Lugano, Cenevre, Lozan gibi büyük şehirlerdir.
İsviçre’de 2022 yılında yaşam kalitesi en yüksek şehir, numbeo.com verilerine göre Zürih’tir. Bununla birlikte Zürih, İsviçre’deki en yüksek yaşam maliyetlerine sahip şehir olma özelliğini de taşımaktadır. İsviçre’deki en düşük yaşam maliyetine sahip şehir ise, expatica.com araştırmalarına göre Uri şehridir.
Yaşam kalitesi açısından İsviçre şehirleri arasında ilk sırada yer alan Zürih, yabancı nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu şehirdir. İsviçre’de kiralık ev fiyatlarının en yüksek olduğu şehirler Cenevre ve Zürih’tir. İsviçre’de en düşük kiralık ev fiyatlarına sahip şehir ise Uri ve Lugano’dur.
İsviçre’de Yaşam Maliyeti Nasıldır?
İsviçre’de yaşam maliyeti, dünyadaki ülkeler ile karşılaştırıldığında yüksek olarak değerlendirilmektedir. İsviçre, numbeo.com web sitesinin hazırladığı 2022 yılı yaşam maliyeti endeksine göre ülkeler arasında yaşam maliyeti endeksi en yüksek 2. ülke konumundadır.
İsviçre’de yaşam maliyeti, yeme-içme, market, fatura, kişisel masraflar gibi harcamalar baz alınarak hesaplanmaktadır. İsviçre’de bir kişinin kira hariç aylık ortalama masrafı, numbeo.com verilerine göre 1.439 İsviçre frangıdır.
İsviçre'de Ev Fiyatları Nasıldır?
İsviçre’de ev fiyatları, kiralık ve satılık evler için farklılık göstermektedir. İsviçre satılık ev fiyatları, konutun hangi şehirde yer aldığına, şehir merkezine yakınlığına ve büyüklüğüne bağlı olarak değişmektedir. İsviçre’de şehir merkezinde 100 metrekarelik bir daire satın almak için ödenmesi gereken ortalama ücret, 1.146.000 İsviçre frangıdır. İsviçre’de şehir dışında 100 metrekarelik bir daire satın almak için ödenmesi gereken ortalama ücret, 829.500 İsviçre frangıdır.
İsviçre ev kiraları ise satılık ev fiyatları gibi büyüklüğüne göre artmaktadır. Şehir merkezinde 1+1 evin kirası için ortalama ödenmesi gereken fiyat 1.643 İsviçre frangı iken, 3+1 ev için ödenmesi gereken ortalama fiyat 3.015 İsviçre frangıdır. Büyüklüğe göre değişen İsviçre ev fiyatları, evin konumuna göre de artmakta veya azaltmaktadır. İsviçre’de şehre uzak bir bölgedeki 1+1 evin ortalama kirası 1.270 İsviçre frangı iken, 3+1 evin kirası ortalama 2.272 İsviçre frangıdır.
İsviçre'de Yaşamanın Avantajları Nelerdir?
İsviçre’de yaşamanın avantajları aşağıda listelenmiştir.
- Yüksek yaşam kalitesi (İsviçre, OECD tarafından hazırlanan Daha İyi Yaşam Endeksinde ortalamanın üzerinde yer alan ülkelerden biridir.)
- Ortalamanın üzerinde çalışma ücretleri
- Bankacılık, finans, sigorta gibi meslek gruplarındaki çok sayıda iş imkanları
- Yüksek düzeydeki eğitim imkanları
- Bozulmamış bir doğa
- Gelişmiş düzeydeki sağlık hizmetleri (İsviçre’de ortalama insan ömrü erkeklerde 79, kadınlarda 84’tür.)
- Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden biri olması
- İstikrarlı bir demokrasiyle yönetilmesi
İsviçre’de 26 adet kanton bulunmaktadır. Farklı özellikleri olması dolayısıyla İsviçre’de yaşam, her kantonda farklı avantajlara sahiptir.
İsviçre'de Kaçak Yaşamanın Cezası Nedir?
İsviçre’de kaçak yaşamanın ya da kaçak yaşamak için yapılan hazırlıklara katılmanın cezası 1 yıl hapis veya para cezasıdır.
Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.