İsviçre Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İsviçre Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İsviçre’nin resmi adı İsviçre Konfederasyonu olarak geçmektedir. 2019 sayımına göre 8,570,146 nüfusa sahip olan İsviçre, 26 kantondan oluşan federal bir cumhuriyettir. İsviçre’nin başkenti, federal otoritelerin de merkezi konumundaki Bern şehridir. İsviçre, kuzeyinde Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya, doğusunda Avusturya ve Lihtenştayn sınırlarına sahip, denize kıyısı olmayan bir ülkedir.

İsviçre Nerede?

İsviçre Avrupa kıtasının batı ve orta bölgesindedir. İsviçre topraklarının büyük kısmı Alp Dağları’nda olmak üzere, İsviçre platosu ile Jura Dağları üzerinde yer almaktadır.

İsviçre Haritada Nerededir?

İsviçre haritada, Avrupa kıtasının orta bölgesinde yer almaktadır. İsviçre, Almanya’nın güneyinde, İtalya’nın kuzeyinde, Lihtenştayn’ın batısında ve Fransa’nın doğusunda bulunmaktadır.

İsviçre’nin komşu haritası üzerindeki konumu aşağıda verilmiştir.

İsviçre'nin Komşu Haritası Üzerindeki Konumu
İsviçre'nin Komşu Haritası Üzerindeki Konumu

İsviçre Yüzölçümü Nedir?

İsviçre yüzölçümü bakımından 41.285 kilometrekare ile dünya sıralamasında 136. sıradadır.

39,997 kilometrekare kara alanına sahip İsviçre’nin yüzölçümü toplamının %3,1’i, yani 1280 kilometrekaresi su alanıdır.

İsviçre Nüfusu Ne Kadardır?

İsviçre’nin nüfusu dünya nüfus sıralamasında 99. sırada yer almaktadır ve İsviçre Federal İsatistik Kurumu’nun açıkladığı 2019 verilerine göre 8,570,146 kişiden oluşmaktadır.

Kozmopolit bir ülke olan İsviçre nüfusu çoğunlukla İsviçrelilerden oluşmaktadır ancak etnik azınlığın nüfusa oranı azımsanmayacak ölçüdedir. %69,3’ünün İsviçreli olduğu toplumun %30.7’sinin yabancı kökenli olduğu görülmektedir.

207/km2 yoğunluk ile dünya sıralamasında 48. olan İsviçre’nin nüfus yoğunluğu Zürih, Cenevre, Basel, Lozan ve Bern şehirlerinde yoğunlaşmaktadır.

İsviçre Komşuları Hangi Ülkelerdir?

İsviçre bir kara devleti olduğu için kara devletleri ile çevrilidir. İsviçre komşuları, Almanya, Fransa, İtalya, Lihtenştayn ve Avusturya olmak üzere beş ülkeden oluşmaktadır.

Kuzeyinde Almanya’nın yer aldığı İsviçre komşu ülkeler, batıda Fransa, güneyde İtalya, doğuda Avusturya ve Lihtenştayn şeklinde konumlanmaktadır.

İsviçre Sınırları ve Sınır Uzunlukları Nasıldır?

İsviçre sınırları ve sınır uzunlukları toplam 1852 kilometredir.

734,2 kilometre uzunluğuyla en uzun sınırı olan İtalya sınırından sonra 571,8 kilometre uzunluğuyla Fransa İsviçre sınırı ikinci sırada gelmektedir. Ülkenin üçüncü en uzun sınırı 345.7 kilometre ile Almanya İsviçre sınırı olarak öne çıkmaktadır. İsviçre’nin diğer komşularıyla sınır uzunlukları sırasıyla Avusturya İsviçre sınırında 165.1 kilometre, Lihtenştayn İsviçre sınırında 41.1 kilometre olarak belirtilmektedir.

İsviçre Fiziki Haritası Nasıldır?

İsviçre fiziki haritası aşağıda verilmiştir.

İsviçre Fiziki Haritası
İsviçre Fiziki Haritası

İsviçre Coğrafi Özellikleri Bakımından Nasıldır?

İsviçre’nin coğrafi özellikleri genellikle dağlık özellik göstermektedir. Güneyde yer alan İsviçre Alpleri, orta bölgedeki İsviçre Platosu ve kuzeydeki Jura Dağları, ülkenin üç ana topoğrafik bölgesini oluşturmaktadır. İsviçre’nin orta ve güney bölgesi boyunca uzanan Alpler, ülke topraklarının yarısından fazlasını oluşturmaktadır.

Alplerde doğan Ren, Rhone, İnn, Aare ve Ticino gibi önemli nehirleri İsviçre’de önemli göller olarak sayılmakta olan Cenevre Gölü, Zürih Gölü, Neuchatel Gölü ve Konstanz Gölü gibi göllere dökülmektedir. 1500’den fazla göle sahip olan İsviçre coğrafyası, Avrupa’daki temiz su rezervinin yaklaşık olarak %6’sını oluşturmaktadır.

İsviçre’nin coğrafi niteliklerinin görülebileceği görsel aşağıda verilmiştir.

İsviçre'nin Coğrafi Nitelikleri
İsviçre'nin Coğrafi Nitelikleri

İsviçre'nin İklim Özellikleri Nasıldır?

İsviçre’nin iklim özellikleri yer yer farklılıklar göstermekle birlikte ülkede genellikle ılıman iklim baskındır. Alplerin etkisiyle yaz ayları, belirli sıklıkta yağmur aldığı için oldukça nemli geçmektedir. Yaz aylarına kıyasla nem oranının düştüğü kış aylarında ise sıcaklık terselmesi görülmekte olduğundan İsviçre’de güneşsiz dönemler yaşanabilmektedir. Alp Dağlarının güney bölgesine yoğun miktarda yağmur yağdığı dönemlerde Kuzey Alpler bölgesinde sıcak fön rüzgarları esmektedir.

En yağışlı iklim koşullarının Ticino kantonunda görüldüğü İsviçre iklimi en çok yaz aylarında yağmur almaktadır. İsviçre’nin en sıcak şehirleri Cenevre ve Zürih’tir. İsviçre’nin en soğuk şehri ise kış aylarında -35 derece hava sıcaklığının görüldüğü Grisons kantonundaki Samedan şehridir.

İsviçre Nereye Bağlıdır?

İsviçre hiçbir yere bağlı olmayan, bağımsız bir ülke konumundadır.

İsviçre Ne Zaman Kurulmuştur?

İsviçre, 1848’de kurulmuştur.

Federal bir ülke olan İsviçre bağımsızlığı fiilen 1499 yılında elde edilmiş olsa da İsviçre Konfederasyonu 1848’de imzalanan İsviçre Federal Anayasası ile kurulmuştur.

İsviçre Nasıl Karulumuştur?

İsviçre Konfederasyonu bir devlet olarak 1848 yılından beri var olmasına karşın konfederasyonun asıl kuruluşu 13. yüzyıl sonlarına denk gelmektedir.

1291 yılında Almanca konuşan üç kantonun temsilcilerinin imzaladığı Federal Beyanname ile Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu karşısında birleşerek bağımsızlıkları için savaşan İsviçreliler, yıllar içinde daha fazla sayıda kantonun birleşmeye katılmasıyla önce Eski Federasyon’u kurmuştur. Yeni katılımlarla daha da büyüyen birlik, Kutsal Roma Cermen İmparatoru I. Maximilian’a karşı 1499 yılında yapılan savaşı kazanarak bağımsızlığını ilan etmiştir.

1847 yılında bir iç savaş geçiren İsviçre’de, İsviçre tarihi söz konusu olduğunda son savaş olarak tanımlanan iç savaşın ardından yapılan referandum ile 1848 yılında Federal Anayasa kabul edilmiş ve İsviçre Konfederasyonu resmen bir devlet olarak tarihte yerini almıştır.

İsviçre'nin Dili Nedir?

İsviçre’nin dili, ülkede en çok konuşulma oranına sahip olan Almanca sayılmaktadır. İsviçre’nin farklı etnik unsurlardan meydana gelmesi nedeniyle İsviçre resmi dili olarak 4 farklı dil kullanılmaktadır. Almanca, Fransızca, İtalyanca ve Romanşça, İsviçre’nin resmi dilleri olarak kabul edilmiştir.

Fransızca, resmi bir İsviçre dili olarak İsviçre’nin batısında konuşulurken, İtalyanca güney bölgelerinde, Romanşça doğudaki küçük bir bölgede konuşulmaktadır. Ülkede en çok konuşulan dil olan Almanca ise ülkenin orta, kuzey ve doğu bölgelerinde yaygın olarak konuşulmaktadır.

İsviçre'de Hangi Dil Konuşulur?

İsviçre’de çoğunlukla Almanca konuşulmaktadır. 4 farklı dilin birlikte resmi dil olarak kullanıldığı İsviçre konuşulan diller açısından oldukça zengindir.

Resmi olarak İsviçre ana dili sayılan 4 dil ve İsviçre’de konuşulan diğer diller konuşulma oranları ile birlikte aşağıda verilmiştir.

  • Almanca – %62,6
  • Fransızca – %22,9
  • İtalyanca – %8,2
  • Romanşça – %0,5
  • Diğer diller – %5,8

İsviçre Siyasi Yapısı Bakımından Nasıldır?

İsviçre siyasi yapısı bakımından federal bir devlettir. İsviçre’de ülkeye hakim olan temel siyasi görüş tarafsızlıktır.

200 sandalyeli Ulusal Meclis ve 46 üyeli Kantonlar Meclisi’nden ibaret olan İsviçre Federal Parlamentosu için yapılan 2019 seçimlerinin sonucunda İsviçre Halk Partisi (SVP) iktidar partisi olarak görevine devam etmektedir. İsviçre seçimlerinde ikinci parti olarak ana muhalefet partisi olma statüsünü Sosyal Demokrat Parti (SP) kazanmıştır. Liberal Demokrat Parti, İsviçre Yeşiller Partisi, Hristiyan Demokrat Parti gibi partiler ise İsviçre siyaseti içinde öne çıkan diğer muhalif partilerdir.

İsviçre Yönetim Şekli Nedir?

İsviçre, çok partili demokrasi ile yönetilen federal bir devlettir. Doğrudan demokrasi geleneği üzerine kurulan İsviçre yönetim biçimi, anayasadaki herhangi bir değişiklik için referandumu zorunlu kılmaktadır.

İsviçre’de halk, federal anayasada değişiklik yapılması için anayasal bir halk girişimi sunabilmektedir. İsviçre’de kantonların farklı sistemlere sahip olabildiği görülmektedir. İsviçre 1848 yılından beri federal cumhuriyet ile yönetilmektedir.

İsviçre AB Üyesi Mi?

İsviçre tarafsızlık ilkesi gereği AB üyesi değildir. Uzun yıllardır AB ile müzakere etmekte olan İsviçre Konfederasyonu 2021 yılında müzakerelerdeki anlaşmazlıklar nedeniyle müzakereleri tek taraflı feshetmiştir.

İsviçre, 2000 yılında kabul edilen AB ile serbest dolaşım hakkı ile serbest ticaret gibi alanlarda ortaklık yapılmaktadır. İsviçre’nin Schengen Bölgesi’ne girmesinden sonra daha fazla sayıda Avrupa ülkesiyle serbest ticaret anlaşması yapılmıştır.

İsviçre Schengen Ülkesi Mi?

İsviçre, Schengen ülkesidir. İsviçre tarafından 2005 yılında Schengen Bölgesine dahil olup olmama konusunda yapılan referandumda AB ile işçilerin serbest dolaşımını kabul edilmiş ve İsviçre’nin Schengen üyeliği 2008 yılında yürürlüğe girmiştir.

İsviçre NATO Üyesi Mi?

İsviçre NATO üyesi olmamakla birlikte insan güvenliğinin teşviki, savunma kurumlarının oluşturulması ve İsviçre Silahlı Kuvvetlerinin çok uluslu barışı destekleme operasyonlarında NATO ve diğer ortak ülkeler ile birçok önemli alanda işbirliği yapmaktadır. İsviçre’nin tarafsızlık ilkesi gereği üyesi olmadığı NATO ile ortaklığı İsviçre’nin 1996 yılında Barış için Ortaklık (PfP) programına katılması ile başlamış, 1997’de Avrupa- Atlantik Ortaklık Konseyi (EAPC) üyesi olmasıyla kademe atlamıştır.

İş birliği hükümlerince İsviçre birimleri, yalnızca BM ya da Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) yetkisi altındaki operasyonlara katılmakla yükümlüdür. İsviçre’de daimi askeri birlikler bulunmadığı için bu tür operasyonlarda gerekmesi durumunda birlikler yalnızca gönüllüler tarafından oluşturulmaktadır. İsviçre NATO müttefiklerine ve diğer ortak ülkelere askeri eğitim sunarak NATO ile bilgi ve tecrübe paylaşımı yapmaktadır.

İsviçre Askeri Gücü Nasıldır?

İsviçre’yi dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli İsviçre ordusu, Kara Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri olmak üzere iki ana birimden meydana gelmektedir. İsviçre’de askerlik tüm erkek vatandaşları için zorunludur. Kadınların askerlik yapmaları ise gönüllülük esasına dayanmaktadır. Erkekler için askere alınmaya uygunluk taramasına genellikle 18 yaşında başlanmaktadır. Askerlik yapmaya elverişli olmayanlar için alternatif hizmet söz konusu olmaktadır.

2003 yılında yapılan referandumda kabul edilen Ordu XXI reformu ile İsviçre Silahlı Kuvvetleri’ndeki insan gücü 400,000’den yaklaşık 200,000 civarına indirilmiştir. Barış zamanlarında düzenli birlikleri olmayan İsviçre Silahlı Kuvvetleri’nde her yıl yaklaşık 20,000 kişiye temel eğitim verilmektedir.

İsviçre'nin Ekonomisi Nasıldır?

İsviçre’nin ekonomisi, Dünya Ekonomik Görünümü Veritabanına göre 2021 yılı itibariyle gayri safi yurtiçi hasılası sıralamasında 18. sırada, kişi başına düşen milli gelir sıralamasında 5. sırada yer almaktadır ve dünyanın en gelişmiş serbest piyasa ekonomilerinden biridir.

İsviçre’de en çok istihdam ticaret ve finans başta olmak üzere hizmet sektörlerinde yapılmaktadır. Turizm, İsviçre ekonomisi için başlıca gelir kaynaklarından birisi olarak hizmet sektöründe kendine yer bulmaktadır.

İsviçre Para Birimi Nedir?

İsviçre para birimi olarak İsviçre frangı kullanılmaktadır. İsviçre frangının uluslararası kısaltması ise CHF’dir.

İsviçre’de en yaygın kullanılan kağıt paraların görselleri aşağıda verilmiştir.

İsviçre'de En Yaygın Kullanılan Kağıt Paralar
İsviçre'de En Yaygın Kullanılan Kağıt Paralar

İsviçre'nin Kişi Başı Milli Geliri Ne Kadardır?

Dünya Bankası tarafından açıklanan 2020 verilerine göre İsviçre kişi başına düşen milli gelir 87,097.04 ABD doları olarak tespit edilmiştir. Kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla sıralamasında 5. sırada olan İsviçre, ekonomisi çok gelişmiş ülkeler sınıfına girmektedir. Son 50 yıl içinde İsviçre, kişi başına düşen gayri safi milli hasıla oranında büyük artış göstermektedir.

İsviçre Siyasi Haritası Nasıldır?

İsviçre siyasi haritası aşağıda verilmiştir.

İsviçre Siyasi Haritası
İsviçre Siyasi Haritası

İsviçre'nin Şehirleri Nelerdir?

İsviçre’nin şehirleri aşağıda listelenmiştir.

  • Aarau
  • Aesch
  • Allschwil
  • Altdorf
  • Amriswil
  • Ascona
  • Avusy
  • Baden
  • Balsthal
  • Basel
  • Bellinzona
  • Bern
  • Bettlach
  • Biel/Bienne
  • Bremgarten
  • Brienz
  • Brig
  • Cenevre
  • Chavannes-pres Renens
  • Chiasso
  • Chur
  • Delemont
  • Flawil
  • Frauenfeld
  • Fribourg
  • Glarus
  • Glarus Nord
  • Graenichen
  • Gruyeres
  • Haegendorf
  • Kreuzlingen
  • Langenthal
  • Laufen
  • Lauterbrunnen
  • Lenzburg
  • Leysin
  • Lozan
  • Lugano
  • Luzern
  • Menziken
  • Mollis
  • Monthey
  • Muttenz
  • Neuchâtel
  • Neuenhof
  • Neuhausen am Rheinfall
  • Niederhasli
  • Novazzano
  • Nyon
  • Olten
  • Payerne
  • Reconvilier
  • Renens
  • Romanshorn
  • Saint Gallen
  • Schaffhausen
  • Schwerzenbach
  • Sion
  • Solothurn
  • Spins
  • St. Gallen
  • Tavannes
  • Thayngen
  • Uster
  • Vevey
  • Villars-sur-Glâne
  • Wattwil
  • Widnau
  • Wil
  • Winterthur
  • Zermatt
  • Zug
  • Zürih

Yukarıda listelenen İsviçre şehirleri 26 kantona bağlı durumdadır.

İsviçre'nin Başkenti Neresidir?

İsviçre’nin başkenti Bern’dir. Bern, İsviçre’nin orta batı kesiminde yer almaktadır. Bern’in komşu şehirlerinden Zürih ile arasında 122 kilometre, Lozan ile arasında 106 kilometre Besançon ile arasında 152 kilometre, Basel ile arasında ise 102 kilometre mesafe bulunmaktadır.

İsviçre’nin beşinci büyük şehri olan Bern, 170 yılı aşkın süredir İsviçre başkenti olarak sayılmaktadır. Şehrin resmi ünvanı ise başkent değil, federal şehirdir. İsviçre’nin yasal olarak bir başkenti olmamasına karşın Bern 1848’den beri Federal Parlamento’ya ve hükümete ev sahipliği yapması nedeniyle İsviçre’nin fiili başkenti olarak görülmektedir.

1191 yılında Dük Berchtold V. Berchtold tarafından kurulan Bern şehrinin adı Almanca “ayı” kelimesinin çoğulu olan Baeren kelimesinden gelmektedir. 51,6 kilometrekare yüzölçümüne sahip Bern şehri, şehir merkezinde 134 bin vatandaşa ev sahipliği yapmaktadır. Bern’in banliyöleri ile birlikte toplam nüfusu 419 bin kişiye ulaşmaktadır. Bern’de istihdam; tarım, ormancılık, kereste üretimi, imalat, madencilik, inşaat, otelcilik, bilişim, sigorta ve finans, sağlık ve bilim alanlarında sağlanmaktadır.

Bern’de çalışan nüfusun yarısı işe gitmek için toplu taşıma araçlarını kullanmaktadır; Bern’de toplu taşıma ağı fazlasıyla gelişmiştir. Bern’de vatandaşların ulaşımı için tren, troleybüs, tramvay, otobüs, S-bahn gibi yaygın olarak kullanılmaktadır. Bern bir kültür şehri olarak öne çıkmaktadır. Bern’de birkaç düzine sinema ve tiyatro salonu bulunmakta ve yıl içinde birçok festival ve fuar gerçekleştirilmektedir.

Bern’de nüfusun yaklaşık olarak %40’ı zorunlu olmayan lise eğitimini, yaklaşık %20’si ise ek yüksek öğrenimi tamamlamıştır. Bern kantonu okul sistemi bir yıl zorunlu olmayan anaokulu ve ardından altı yıl ilkokul eğitimi ile öğrencilerin yeteneklerine göre ayrıldığı üç yıllık zorunlu ortaokuldan oluşmaktadır.

İsviçre’nin başkenti ve beşinci büyük kenti olan Bern şehrinin bir görseli aşağıda verilmiştir.

İsviçre'nin Başkenti Bern Şehri
İsviçre'nin Başkenti Bern Şehri

İsviçre Yaşam Standartları Nasıldır?

İsviçre yaşam şartları açısından oldukça gelişmiş bir ülkedir ve OECD’nin en iyi yaşam standartları sıralamasında 6. sırada yer almaktadır. OECD endeks rakamları İsviçre’de; konut açısından 6.9, sağlıkta 9.2, güvenlikte 9.3, çevresel kalitede 8.7, iş imkanlarında 9.4, gelir açısından 8.2, iş- yaşam dengesi olarak 7.7, eğitimde 7.4’tür.

En gelişmiş ülkeler arasında kendine yer bulan İsviçre’de yaşam koşullarının OECD sıralamalarında en yükseklerde olduğu dikkat çekmektedir.

İsviçre Refah Seviyesi Nasıldır?

İsviçre refah seviyesi, vatandaşların yaşam memnuniyeti açısından OECD ülkeleri arasındaki sıralamada 7.5 puan ile, 6.7 olan ortalama puanın üstünde yer almaktadır.

İsviçre’de Suç Oranı Nasıldır?

İsviçre suç oranı OECD verilerine göre oldukça düşüktür. OECD’nin güvenlik sıralamasında 9.3 puan alarak dünyadaki 4. güvenli ülke olmuştur. Türkiye ise aynı listede 6.6 puanla 33. sırada kendine yer bulmaktadır.

İsviçre'nin Eğitim Sistemi Nasıldır?

İsviçre’de eğitim sistemi İsviçre Federal Anayasasına göre kantonların yetkisine devredilmiştir ve bu sebeple kantondan kantona çeşitlilik göstermektedir. Federal devlet yalnızca belli temel kuralları zorunlu kılmakta ve temel ihtiyaçları karşılamaktadır.

İlkokul, ortaokul (10. sınıfa kadar) ile iki yıl anaokulu zorunlu olan İsviçre eğitim sistemi genel olarak üniversite ve yüksek meslek okullarına kadar ücretsiz ve zorunludur. İsteğe bağlı okunabilen üniversite ve yüksek meslek okullarından bazıları ise konfederasyon tarafından finanse edilmektedir. Toplam eğitim sisteminin %90’ı kantonlar ve belediyeler tarafından finanse edilmektedir.

İlkokula başlama yaşı Obwalden Kantonu hariç tüm kantonlarda altıdır ve beş yıl sürmektedir. İlkokuldan mezun olduktan sonra öğrenciler kendi yetenekleri ve mesleki ilgilerine göre farklı okullara yönlendirilmektedir. İsviçre’de 6 yaşında okula başlayan bir çocuk 15 yaşında zorunlu eğitimini tamamlamaktadır ve isteğe bağlı olarak lise ve üniversiteye devam edebilmektedir. Lise ve üniversitenin zorunlu olmadığı İsviçre’de okur yazarlık oranı %99 seviyesindedir.

Dünyanın en iyi 100 üniversitesi sıralamasına İsviçre’den 4 üniversite girmiştir. İsviçre’nin en iyi üniversiteleri ETH Zürih, Ecole Polytechnique Federale De Lausanne, Zürih Üniversitesi, Cenevre Üniversitesi, Lozan Üniversitesi, Basel Üniversitesi, Bern Üniversitesi, St. Gallen Üniversitesi, Fribourg Üniversitesi ve Neuchatel Üniversitesidir.

İsviçre'nin Kültürel Özellikleri Nelerdir?

İsviçre birkaç büyük Avrupa kültürünün komşusu olarak konumlanmaktadır ve etrafındaki komşularından kültürel olarak etkilenmektedir. İsviçre’de resmi dil olarak Almanca, Fransızca, İtalyanca ve Romenşçe konuşulması, İsviçre’nin kültürel olarak komşularından etkilendiğinin bir kanıtı niteliğini taşımaktadır.

İçerdiği çok çeşitli gelenekler ve etnik unsurlarla İsviçre kültürü 26 kantonda büyük kültürel çeşitlilik göstermektedir. Bölgesel farklılıklara rağmen İsviçre genelinde tarihi ve kültürü şekillendirmede önemli rol oynayan bir unsur Alpler olarak öne çıkmaktadır. İsviçre’nin tüm dağlık bölgeleri güçlü bir kayak ve dağcılık kültürüne sahiptir ve Alphorn ile Yodeling gibi halk sanatlarıyla ilişkilendirilmektedir. İsviçre kültürel simgeleri arasında İsviçre çikolatası, İsviçre peyniri, saatler, çanlar, İsviçre ordu bıçakları ile meşhur İsviçre bankaları sayılabilmektedir.

İsviçre Mutfak Kültürü Nasıldır?

İsviçre mutfak kültürü Fransız, Alman ve kuzey İtalyan mutfağından ve Batı Avrupa yemek kültüründen etkilenmiştir. İsviçre yemek kültürü, İsviçre’nin bir tarım ülkesi olmasından ve İsviçre tarihinden büyük ölçüde etkilemiştir. İsviçre’deki büyük kültürel çeşitlilik, çok sayıda yerel yemek çeşidinin var olmasında birinci sebep olarak öne çıkmaktadır.

İsviçre, süt ve süt ürünlerinin fazla kullanılmasıyla ünlü bir ülkedir. İsviçre mutfağında yöresel süt ürünlerinden elde edilen 450’ye yakın peynir çeşidi bulunmaktadır. İsviçre peynirleri arasında en meşhur olanları ise Gravyer ve Emmental peynirleridir. Şarap, İsviçre’de en çok tüketilen içecekler arasında yerini almaktadır. İsviçre’nin coğrafi konumu ve iklim şartları dolayısıyla üzüm yetiştiriciliği oldukça yaygın yapılmaktadır. Ticino’da Merlot üzümünden üretilen şaraplar İsviçre’nin en ünlü şarapları arasında sayılmaktadır.

Ünlü İsviçre yemekleri arasında raclette, kızarmış ve rendelenmiş patatesten oluşan rösti, ekmek ve patatesle yenen erimiş peynir ile yapılan fondü, müsli ve Zürcher Geschnetzeltes gibi yemekler sayılmaktadır. İsviçre yemekleri genellikle sade yemeklerdir ve patates ile peynir gibi temel malzemeler kullanılarak yapılır. Tart ve kiş gibi yemekler geleneksel İsviçre yemekleri sayılmaktadır; özellikle tartlar, soğandan tatlı elmaya kadar her çeşit sosla yapılmaktadır.

İsviçre mutfağını temsil eden bir görsel aşağıda verilmiştir.

İsviçre Mutfağı ve Yemekleri
İsviçre Mutfağı ve Yemekleri

İsviçre Giyim Kültürü Nasıldır?

İsviçre giyim kültürü diğer birçok kültürel alanda olduğu gibi oldukça zengin ve çok yönlüdür. İsviçre’de her kanton kendi özel giyim tarzına sahiptir. İsviçreli erkekler genellikle pantolon, füme gömlek, uzun kollu ceket ve geniş bir başlık, koyu renkli yün tayt veya çorap ve ayakkabı giymektedir. İsviçreli kadınlar kabarık kollu, dar şeritli kret üstleri ile önlükler, dantel boneler, çoraplar, ayakkabılar ile işlemeli çantaları giyimlerinde kullanmaktadır.

İsviçre geleneksel giysileri günümüzde çok fazla kullanılmamaktadır ancak ülkede halk şenlikleri ve milli bayram zamanlarında geleneksel giyim önemli bir rol oynamaktadır. İsviçre geleneksel giyimi birçok turist için bir cazibe unsuru olarak öne çıkmaktadır. İsviçreliler kışın yünden yapılmış yazın ise pamuk gibi sade kumaşlardan imal edilmiş kıyafetler giymektedir ve bu kostümler kişinin medeni durumu, sosyal sınıfı, ait olduğu bölge, yaşı ve diğer özelliklerine göre değişiklik göstermektedir.

Geleneksel İsviçre kıyafetlerinin bir örneği aşağıda verilmiştir.

Geleneksel İsviçre Kıyafetleri
Geleneksel İsviçre Kıyafetleri

İsviçre Kültüründeki Ünlüler Kimlerdir?

İsviçre kültürünün bir parçası haline gelmiş olan ünlü isimler aşağıda verilmektedir.

  • Le Corbusier
  • Herman Hesse
  • Carl Jung
  • Henry Dunant
  • Paul Klee
  • HR Giger
  • Ursula Andress

En Ünlü İsviçre Oyuncuları Kimlerdir?

En ünlü İsviçreli oyuncular arasında Çöküş filminde Adolf Hitler’i oynayarak unutulmaz bir performans sergileyen Bruno Ganz, Siyah Giyen Adamlar filmi ile Anatole Taubman, Küçük Cadı filmi ile Barbara Melzl, Sadakatsiz filmi ile Kate Burton, Vahşi Koşu filmi ile Marthe Keller ön plana çıkmaktadır.

En Meşhur İsviçreli Şarkıcılar Kimlerdir?

En ünlü İsviçreli şarkıcılar olarak Sonia şarkısı ile Patrick Juvet, 2013’te İsviçre vatandaşlığına geçen ve Let's Stay Together şarkısı ile bilinen Tina Turner, Halt Mich Noch Einmal şarkısıyla Francine Jordi, Chihuahua Everybody şarkısıyla hit olan DJ Bobo, Fiji adlı şarkısıyla Hecht grubu dikkat çekmektedir.

En Meşhur İsviçreli Yazarlar Kimlerdir?

İsviçre’nin en meşhur yazarları arasında Kont Öderland adlı eseriyle Max Frisch, Fizikçiler adlı eseriyle Friedrich Dürrenmatt, Siddhartha adlı eseriyle Herman Hesse, Toplum Sözleşmesi adlı kitabıyla Jean- Jacques Rousseau, İnsan Ruhuna Yöneliş gibi psikoloji alanındaki çalışmaları ile Carl Gustav Jung gelmektedir.

İsviçre'de İnanılan Dinler Hangileridir?

İsviçre’de inanılan dinler arasında Hristiyanlık ve İslam başta olmak üzere birçok din bulunmaktadır.

İnanan insan sayısı en fazla olan İsviçre dini Hristiyanlıktır. İsviçre Federal İstatistik Ofisi’nin hazırlamış olduğu ulusal ankete göre 2020 yılı itibariyle İsviçre halkının %61.2’si Hristiyan olarak kendini tanımlamaktadır. Hristiyanların %33.8’ini Katolikler, %21.8’ini Protestanlar ve %5.6’sını ise diğer Hristiyan mezheplerinin takipçileri oluşturmaktadır.

İsviçre din dağılımı, İsviçre’de 2020 verilerine göre %5.4 ile İslam, %0.2 ile Yahudilik, %1.2 ile diğer dinlerdir ve nüfusun %30,9’u ise kendisini ateist olarak tanımlamaktadır.

İsviçre'nin Sembolleri Nelerdir?

İsviçre’nin sembolleri aşağıda verilmiştir.

  • İsviçre arması: Bir kalkanın üzerine yerleştirilmiş İsviçre bayrağından oluşmaktadır. İsviçre çakısı gibi ülkenin ünlü ürünlerinde, plakalarda ve banknotlarda kullanılmaktadır.
  • İsviçre bayrağı: Ortasında beyaz bir Yunan haçı bulunan kırmızı zeminli bir bayraktır. İsviçre ordusundaki tabur birliklerinin sembolüdür.
  • İsviçre Ulusal Marşı: İsviçre’nin özgürlüğünü vurgulayan milli marşıdır.
  • Gravyer peyniri: İsviçre’nin meşhur süt ve süt ürünlerinin bir temsilcisidir.
  • Alp Dağları: İsviçre topraklarının büyük bir bölümünü kaplayan sıradağlar İsviçre kültüründe önemli bir yer tutmaktadır.

İsviçre Bayrağı Nasıldır?

İsviçre bayrağını kare şeklinde kırmızı bir zemin üzerine ortalanmış beyaz Yunan haç oluşturmaktadır. İsviçre’nin bayrağı üzerinde bulunan haç işareti Hristiyanlığı temsil etmektedir. İsviçre bayrağı uzunluk genişlik oranı 7:6’dır.

Tarafsızlığı dünyaca ünlü olmuş İsviçre bayrağı ile özgürlük, saygınlık ve sadakati simgelemektedir. İsviçre bayrağı ilk olarak 1847 yılında kullanılmaya başlanmıştır.

İsviçre bayrağına ait görsel aşağıda verilmiştir.

İsviçre Bayrağı
İsviçre Bayrağı

İsviçre'de Gezilecek Yerler Nerelerdir?

İsviçre’de gezilecek popüler yerler aşağıda listelenmiştir.

  • Jet d’Eau
  • Old Town Bern
  • Zytglogge
  • Bern Katedrali
  • Parco Civico
  • Bundeshaus (Parlamento Binası)
  • Altstadt
  • Einsteinhaus
  • Monte San Salvatore
  • Lugano Gölü
  • Bahnhofstrasse
  • Botanik Bahçesi
  • Lindenhof
  • Zürih Gölü
  • İletişim Müzesi
  • Bürkliplatz
  • Fraumünster Kilisesi
  • Patek Philippe Saat Müzesi
  • Grossmünster
  • Çocuk Yiyen Heykel ve Çeşmesi
  • Monte Bre
  • Wasserkirche
  • Aziz Beatus Mağarası
  • St. Peterskirche
  • Lido Comunale Di Lugano
  • İsveç Ulusal Müzesi
  • Kunsthaus Zürich
  • Monte Tamaro
  • Le Corbusier Evi
  • Spielzeug Welten Museum
  • Chiesa Di Santa Maria Degli Angeli
  • Piazza Della Riforma
  • Al Maglio Hayvanat Bahçesi
  • Rietberg Müzesi
  • Kültürler Müzesi
  • Tasarım Müzesi (Museum für Gestaltung)
  • Casino Lugano
  • Uetliberg Tepesi
  • Zürih Opera Binası
  • Haus zum Kirschgarten
  • Museo Del Cioccolato Alprose
  • Zürih Botanik Bahçesi
  • Mittlere Brücke

Çok sayıda tarihi mekan, doğal güzellik, milli park vb. bulunması sebebiyle İsviçre gezilecek yerler sayısı oldukça fazladır.

İsviçre'nin Neyi Meşhurdur?

İsviçre’nin meşhur yiyecek, içecek ve eşyalarını içeren İsviçre'nin meşhur şeyleri listesi aşağıda verilmiştir.

  • Bircher Müsli
  • Peynir Fondü
  • Raclette
  • Rösti
  • Bratwurst
  • Zürcher Geschnetzeltes
  • Brezel
  • Papet Vaudois
  • Tartiflette
  • Et Fondü
  • Alplermagronen
  • Spatzle
  • Berner Platte
  • Capuns
  • İsviçre şarabı
  • İsviçre peyniri
  • İsviçre çikolatası
  • İsviçre çakısı
  • Kol saati

İsviçre Hakkında Bilinmesi Gereken Pratik Bilgiler Nelerdir?

İsviçre’ye gidilmeden önce bilinmesi gereken faydalı bilgiler aşağıdaki başlıklarda verilmiştir.

Türkiye İsviçre Arası Uçakla Kaç Saat Sürer?

Türkiye İsviçre arası uçakla ortalama 3- 3 buçuk saat sürmektedir. Türkiye’den İsviçre’ye İstanbul, İzmir, Antalya, Ankara’dan aktarmasız olarak gidilebilmektedir. İstanbul’dan kalkış yapıldığı durumda ortalama 2 saat 50 dakika olan uçuş süresi İzmir’den ortalama 3 saat 10 dakika, Antalya’dan 3 saat 35 dakika, Ankara’dan 3 saat 30 dakikadır.

İsviçre Türkiye Saat Farkı Ne Kadardır?

İsviçre Türkiye saat farkı 1 saattir. İsviçre kullandığı saat dilimi gereğince Türkiye’den bir saat geridedir.

İsviçre Telefon Kodu Nedir?

İsviçre telefon kodu +41’dir. Türkiye’den İsviçre’yi ararken numaradan önce İsviçre ülke kodu olarak kullanılan +41 kodunun tuşlanması gerekmektedir.

İsviçre Plaka Kodu Nedir?

İsviçre plaka kodu uluslararası düzeyde CH kısaltması olarak kabul edilmiştir. CH kısaltması, İsviçre’deki eski Helveti Konfederasyonu’na bir gönderme niteliği taşımaktadır. İsviçre’deki araç plakaları her bir kanton için iki harfli bir kod ve altı haneye kadar uzayabilen bir sayıdan oluşmaktadır. Arka plakalarda ayrıca İsviçre ve ilgili kantonun bayraklarını içeren iki adet kalkan bulunmaktadır.

St. Gallen kantonuna ait plaka örneği aşağıda verilmiştir.

İsviçre St. Gallen Kantonu Plakası
İsviçre St. Gallen Kantonu Plakası

İsviçre İnternet Uzantısı Nedir?

İsviçre internet uzantısı, araç plakalarında olduğu gibi “ch” kısaltmasından oluşmaktadır. İsviçre internet uzantısı ile 2021 yılından itibaren kayıtlı olan internet sitesi sayısı 2,459,804’tür. İsviçre internet uzantısı almak için resmi belge alınmasına gerek yoktur.

Uluslararası İsviçre Kısaltması Nedir?

Uluslararası İsviçre kısaltması CH’dir.

İsviçre Konsolosluğu Nerededir?

İsviçre konsolosluğu Türkiye’de birçok şehirde bulunmaktadır. İstanbul’da İsviçre Başkonsolosluğu bulunmaktayken Ankara’da büyükelçilik ve İzmir, Antalya, Mersin ve Gaziantep’te ise fahri konsolosluklar hizmet vermektedir.

Türkiye’deki İsviçre Konsolosluğu adres bilgileri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

ŞehirDış temsilciliğin statüsüAdres bilgisiTelefon numarası
İstanbulBaşkonsolosluk1. Levent Plaza, A Blok, Kat:3 Büyükdere Cad. No. 173, 34394, Levent/ İstanbul+90 212 283 12 82
AnkaraBüyükelçilikAtatürk Bulvarı, 247+90 312 457 31 00
İzmirFahri konsolosluk7 Eylül Mah.+90 232 479 13 00
AntalyaFahri konsoloslukThe Sense Deluxe Hotel+90 242 763 02 41
MersinFahri konsoloslukAtako International Transport, Shipping and Trading Co. Ltd.+90 324 238 68 30
GaziantepFahri konsoloslukc/o Torkut A.S.+90 342 338 31 14

İsviçre Türk Konsolosluğu Nerededir?

İsviçre Türk konsoloslukları Cenevre ve Zürih’te başkonsolosluk statüsünde ve Bern’de büyükelçilik statüsünde bulunmaktadır.

Türkiye'den İsviçre'ye Nasıl Gidilir?

Türkiye’den İsviçre’ye gitmek isteyen T.C. vatandaşlarından vize talep edilmektedir. Umuma mahsus (bordo) pasaport sahiplerinin İsviçre’yi ziyaret edebilmeleri için vize sahibi olmaları zorunluyken, hususi (yeşil) pasaport, hizmet (gri) pasaportu ve diplomatik (siyah) pasaport sahiplerinin 90 günü aşmayan seyahatler söz konusu olduğunda vize almalarına gerek kalmamaktadır.

Schengen Bölgesi dahilindeki bir ülke olan İsviçre için Schengen vize başvuruları, aracı kurum başvuru merkezleri ve akredite acenteler üzerinden yapılabilmekteyken Ulusal İsviçre vizesi almak için başvuruların İstanbul İsviçre Başkonsolosluğu’na yapılması gerekmektedir.

Vizem.net, Türkiye’den yapılan İsviçre vize başvurularında tüm başvuru sürecini kapsayıcı danışmanlık hizmeti veren yüksek onay oranlı akredite acentedir.

Bilgi ve Başvuru: 0850 241 1868

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: