Lüksemburg İklimi

Lüksemburg İklimi ve Lüksemburg'un Bitki Örtüsü Nasıldır?

Lüksemburg ya da resmi adıyla Lüksemburg Büyük Dükalığı, Batı Avrupa’da yer alan, toprakları Almanya, Fransa ve Belçika ile çevrelenmiş, denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Lüksemburg’un genelinde yıl boyu yağışlı, yazların ılık ve kışların serin olduğu Batı Avrupa Deniz iklimi görülmektedir.

Lüksemburg’un iklimi coğrafi yapısından dolayı kuzeyden güneye değişiklikler göstermektedir. Lüksemburg’un kuzeyinde okyanusun etkisiyle daha nemli ve yağışların daha yoğun olduğu bir hava gözlemlenirken güneyde Doğu Avrupa’dan esen rüzgarların etkisi ve kuzeye kıyasla daha karasal bir iklim görülmektedir. Lüksemburg genelinde yazın sıcaklıkları 22- 24°C üstüne pek çıkmazken kışın da 0°C’nin altına pek inmemektedir.

Yılın en kurak dönemlerinde bile yağış almayı sürdüren Lüksemburg’un, kuzey bölgeleri okyanusa daha yakın ve daha ormanlık olmasının etkisiyle daha fazla yağış alır. Lüksemburg’un yüzölçümünün neredeyse tamamı, yılda ortalama 800 mm yağış almaktadır. Lüksemburg’un güneyine yılda ortalama 700 mm yağış düşerken, kuzeyinde bu değer 1000 mm’ye ulaşmaktadır. Başkent Lüksemburg ise yılda ortalama 900 mm yağış alır. Dünya Bankası verilerine göre Lüksemburg, dünyanın metrekareye en fazla yağış alan 96. ülkesidir.

Lüksemburg’da Hangi İklimler Görülür?

Lüksemburg’da görülen iklim tipleri aşağıda listelenmiştir.

  • Batı Avrupa deniz iklimi: Okyanusun etkisiyle yılın tamamında yağışların görüldüğü, yazların ılık ve kışların serin geçtiği bir iklim türüdür. Lüksemburg’da baskın olarak Batı Avrupa deniz ikliminin etkileri gözlemlenmektedir.
  • Batı Avrupa karasal iklimi: Lüksemburg’un güneyinde ve doğu kesimlerinde etkileri gözlemlenir. Yılın neredeyse tamamı yağışlı geçerken kış mevsiminde hava daha soğuktur. Yazları ise gündüz ve gece hava sıcaklıkları arasında ciddi bir fark gözlemlenmektedir.

Lüksemburg İklim Şartları Nasıldır?

Lüksemburg iklim şartları genel itibariyle nemli ve ılımandır. Lüksemburg’da hava sıcaklığı yazın ekstrem sıcaklıklara çıkmazken kışın ise sıfırın altına pek inmemektedir. Lüksemburg’da yılın tamamına yayılmış yağışlar söz konusudur, yağışlar sıklıkla ekim ve nisan ayları arasındaki dönemde gözlemlenmektedir. Lüksemburg’un en güneşli dönemi mayıs ve ağustos ayları arasıdır. Lüksemburg ile Belçika arasında yer alan ve çoğunlukla ormanlarla kaplı olan Ardenler, tepelik bir bölgedir ve Lüksemburg’un kuzeydoğusunda hakim olan sert rüzgarlara karşı ülkeyi koruyan bir siper gibidir.

Lüksemburg’da Hangi Meyveler Yetişir?

Lüksemburg’da yetiştirilen meyveler aşağıda listelenmiştir.

  • Elma
  • Armut
  • Çilek
  • Erik
  • Yabanmersini
  • Ahududu
  • Böğürtlen
  • Üzüm
  • Ceviz

Lüksemburg’da Hangi Sebzeler Yetişir?

Lüksemburg’da yetiştirilen sebzeler aşağıda listelenmiştir.

  • Beyaz lahana
  • Marul
  • Frenk salatası
  • Kabak
  • Domates
  • Havuç
  • Soğan
  • Kereviz
  • Fasulye
  • Bezelye
  • Mercimek

Lüksemburg’un En Fazla Yağış Alan Ayları Hangileridir?

Lüksemburg’un en fazla yağış alan ayları aşağıda listelenmiştir.

  • Aralık (101.41 mm)
  • Ocak (87.76 mm)
  • Kasım (84.87 mm)
  • Ekim (81.08 mm)
  • Temmuz (77.09 mm)

Lüksemburg’da baskın olarak görülen Batı Avrupa Deniz ikliminin etkisiyle yılın tamamında yağışlar gözlemlenmektedir. En çok yağışı sonbahar ve kış mevsimlerinde alan Lüksemburg’un en az yağış aldığı mevsim ilkbahardır. Dünya Bankası’nın verilerine göre Lüksemburg’da en az yağış nisan ayında gözlemlenmektedir.

Lüksemburg’un aylara göre yağış grafiği aşağıda verilmiştir.

Lüksemburg'un Aylara Göre Aldığı Yağış Miktarları
Lüksemburg'un Aylara Göre Aldığı Yağış Miktarları

Lüksemburg’da Kar Yağışı Görülür Mü?

Lüksemburg’da kar yağışı, yılın en soğuk ayları olan aralık ve ocak aylarında görülebilmektedir. Kar yağışının en çok gözlemlendiği dönem ise aralık ayı sonu ile ocak ayının ilk yarısıdır. Aralık ayı sonu ile ocak ayının ilk yarısı Lüksemburg’da kar kalınlığı 10 cm’yi bulabilmektedir.

Lüksemburg’un kuzeyindeki Oesling Bölgesi, yükseltisinin fazla olması sebebiyle ülkede en uzun süre kar yağışı alan bölgedir. Oesling Bölgesi’nde ilkbahar aylarında bile kar yağışı görülebilmektedir. Lüksemburg’un güneyine kıyasla Oesling Bölgesi’nde yerleşimin daha az olmasıyla da yağan karın yerde kalma süresi daha uzundur.

Başkent Lüksemburg, ülkenin güneyinde yer almaktadır ve rakımı kuzeye göre daha alçak olduğundan kar yağışları kuzeydeki kadar kalıcı olmamaktadır.

Lüksemburg’da Kışın Hava Durumu Nasıldır?

Lüksemburg’da kışın hava soğuk ve çoğunlukla yağışlıdır, yağışlar yağmur ve kar şeklinde gözlemlenmektedir. Lüksemburg’un güneyinde Doğu Avrupa’dan gelen soğuk havanın etkisi zaman zaman kendini göstermektedir. Lüksemburg’da kışın hava sıcaklığı ortalama 0- 5°C aralığında olmakta, kar yağışı ise aralık sonu ve ocak ayının başında görülmektedir.

Lüksemburg’un kuzeyindeki Oesling Bölgesi’nde, yükseklik sebebiyle kışlar ülkenin kalanına kıyasla daha sert geçmektedir. Başkent Lüksemburg, ülkenin güneyinde yer almaktadır ve Başkent Lüksemburg’da kışın yağışlar daha çok yağmur şeklinde görülmektedir. Lüksemburg’un güneyinde sıcaklıklar nadiren sıfırın altına indiği için yağan karın yerde kalma süresi de kuzeydekine kıyasla daha kısadır.

Lüksemburg Soğuk Mudur?

Lüksemburg’da yıl boyunca ortalama hava sıcaklığı -1°C ile 22 °C arasında değişmektedir. Lüksemburg’da ortalama sıcaklığın en düşük olduğu ay ocak, en yüksek olduğu ay ise temmuz ayıdır. Dünya Bankası verilerine göre Lüksemburg’un 1991 ile 2020 yılları arasında kış mevsimi ortalama hava sıcaklığı 2°C iken aynı yıllar arasında yaz mevsimi ortalama hava sıcaklığı 18°C’dir.

Türkiye Meteoroloji Kurumu verilerine göre Türkiye’nin 1981 ile 2010 yılları arasında kış mevsimi ortalama hava sıcaklığı 3.6°C’dir. Aynı yıllar arasında yaz mevsimi ortalama hava sıcaklığı ise 23.4°C olarak hesaplanmıştır.

Hava sıcaklıklarının her iki ülkede de bölgesel farklılıklar içerdiği göz önünde bulundurularak, ortalama hava sıcaklığı değerlerine göre Lüksemburg’un Türkiye’den daha soğuk olduğu söylenebilir.

Lüksemburg’da Hava Kararıyor Mu?

Yılın belli dönemlerinde havanın kararmadığı yerler Kuzey Kutup Dairesi içinde yer alan; Danimarka’nın geneli ve bazı ülkelerin (İsveç, Norveç, Kanada, Rusya) kuzey bölgeleridir.

Lüksemburg, Batı Avrupa’da yer almakla birlikte enlem olarak o kadar yukarıda değildir. Lüksemburg, Belçika’nın güneyinde ve Fransa’nın kuzeybatısında yer aldığından tıpkı Türkiye gibi 21 Aralık’ta en kısa günü yaşarken 21 Haziran’da en uzun günü yaşamaktadır.

Lüksemburg’da Yağış Dağılımı Nasıldır?

Lüksemburg’da en fazla yağış sonbahar ve kış aylarında görülmektedir. Lüksemburg’un yüzölçümünün neredeyse tamamı yılda ortalama 800 mm yağış alırken, bu değer ülkenin kuzeyindeki dağlık kesimde 1000 mm’ye ulaşabilmektedir. Yılın neredeyse tamamında yağış almayı sürdüren Lüksemburg’un, kuzey kesimleri okyanusa daha yakın ve daha ormanlık olması sebebiyle daha çok yağış almaktadır.

Lüksemburg’da yağışlar hem yağmur hem de kar şeklinde görülmektedir. Kar yağışının en uzun sürdüğü ve yağan karın en uzun süre yerde kaldığı bölge ise yine Lüksemburg’un kuzeyinde, Ardenler’in eteklerinde yer alan bölgedir.

Lüksemburg Bitki Örtüsü Nedir?

Lüksemburg Tarım Bakanlığı’nın 2012’de açıkladığı istatistiklere göre Lüksemburg yüzölçümünün yaklaşık %37’si ormanlarla kaplıdır. Lüksemburg’un kuzeyinde yer alan Oesling Bölgesi ve Belçika sınırı boyunca uzanan Ardenler; çok sayıda kayın, meşe, kızılağaç ve söğüt ağacına ev sahipliği yapmaktadır. Lüksemburg’un kuzeyindeki ormanlarda geyik, karaca, yaban domuzu gibi az sayıda türde vahşi hayvana da rastlanabilmektedir.

Lüksemburg’un güney kesimine Gutland Bölgesi de denilmektedir. Gutland Bölgesi’nde Lüksemburg coğrafyası geniş bir ova halini almaktadır ve çok geniş tarım arazilerine sahiptir. Lüksemburg’un güneyinde, kuzeydeki orman bitki örtüsünün yerini çalılıkların aldığı görülmektedir.

Lüksemburg’da Hangi Bitkiler Yetişir?

Lüksemburg’da yetişen bitkiler aşağıda listelenmiştir.

  • Meşe
  • Kayın
  • Söğüt
  • Kızılağaç
  • Çam
  • Kestane
  • Ladin

Lüksemburg’da Görülen En Yüksek Sıcaklıklar Nedir?

Lüksemburg’da görülen en yüksek sıcaklık, 25 Temmuz 2019 tarihinde başkent Lüksemburg’un kuzeyindeki Steinsel’de 40.8°C olarak ölçülmüştür. Yüksek sıcaklık sebebiyle Lüksemburg’un çeşitli yerlerinde yangınlar görülmüştür. 2019 yılından önceki en yüksek sıcaklık ise 2003 yılında Lüksemburg’un güneyindeki Remich’te 40.5°C olarak ölçülmüştür.

Dünya Bankası’nın verilerine göre 1991- 2020 yılları arasındaki ortalama hava sıcaklığı değerlerine bakıldığında ise Lüksemburg’da en yüksek sıcaklık yılın temmuz ayında 24°C olarak görülebilmektedir.

Lüksemburg’da Görülen En Düşük Sıcaklıklar Nedir?

Lüksemburg’da görülen en düşük sıcaklık ülkenin Almanya sınırındaki Grevenmacher bölgesinde 1970 yılının Aralık ayında -18.5°C olarak ölçülmüştür.

Dünya Bankası’nın verilerine göre 1991- 2020 yılları arasında ortalama hava sıcaklığı değerlerine bakıldığında ise Lüksemburg’da en düşük sıcaklık yılın ocak ayında -1°C olarak görülebilmektedir.

Lüksemburg’da Deniz Suyu Sıcaklığı Nedir?

Lüksemburg’un herhangi bir denize kıyısı olmamakla birlikte ülkede su sporlarının yapılabildiği nehirler ve göller bulunmaktadır. Lüksemburg’un Almanya sınırı kıyısında bulunan Echternach Gölü, ülkenin güneyindeki Remerschen Gölü, kuzeyde Weiswampach şehrindeki yapay Weiswampach Gölleri bunlardan yalnızca bazılarıdır.

Lüksemburg’un Belçika sınırı yakınındaki Haute- Sûre Gölü, Remerschen Gölü ve Weiswampach Gölleri yüzmek için gayet uygun yerler olmasına rağmen yaz mevsimi sonlarına doğru bu göllerdeki mavi ve yeşil alglerin sayısında ciddi artışlar yaşanabilmekte ve bu durumda yüzmek yasaklanabilmektedir.

Lüksemburg’un Almanya sınırı yakınlarında bulunan Ecternach Gölü’nde yüzmek yasaktır ama balık tutmak, kürek çekmek gibi aktiviteler ilgi çekmektedir.

Lüksemburg Seyahati için En İyi Zaman Nedir?

Ardenler’de kayak yapmak ya da karlar altında bir Lüksemburg’da dolaşmak için ideal dönem aralık sonu ile şubat ayı arasıdır. Lüksemburg’un kuzeyinde kar yağışı daha uzun sürmektedir ancak başkentin de bulunduğu güney kesiminde kış tatili için ocak ayının ilk yarısı uygun bir tercih olmaktadır.

Lüksemburg’un güneyinde yer alan üzüm bağlarında şarap tadımlarına katılmak, göllerde kürek çekmek ve güneşli bir Lüksemburg görmek için ise temmuz ve ağustos ayları değerlendirilebilir. Genel olarak mayıs ayı ile ekim ayı arasındaki dönem, yağışlar oldukça azaldığından Lüksemburg’a turistik seyahatler için oldukça ilgi çekicidir. Seyahati planlamanın ilk aşaması vize istenen ülkelerden birinde yaşanması halinde Lüksemburg için vize başvurusunda bulunmaktır.

Lüksemburg’da Hava Sıcaklıkları Nasıldır?

Lüksemburg’da hava sıcaklıkları, iklimin etkisiyle yazın çok yüksek olmamakla birlikte kışın da sıfırın altına nadiren düşmektedir.

Lüksemburg genelinde kış mevsimi ortalama hava sıcaklıkları 0- 5°C aralığında seyrederken yaz mevsiminde ortalama sıcaklık değerleri 22- 15°C aralığında gözlemlenmektedir.

Dünya Bankası’nın verilerine göre Lüksemburg genelinde yılın en sıcak ayı temmuz ayıdır. Temmuz ayında hava sıcaklığı minimum 14°C ve maksimum 25°C arasında değişirken, ortalama hava sıcaklığı 19°C olarak kaydedilmiştir. Ağustos ayında da sıcaklık değerlerinde büyük bir azalma görülmemektedir. Lüksemburg genelinde ağustos ayı hava sıcaklıkları minimum 13°C ile maksimum 24°C arasında değişirken, ortalama hava sıcaklığı 18°C olarak ölçülmüştür.

Lüksemburg’da yılın en soğuk ayı ocak ayıdır. Ocak ayında hava sıcaklığı minimum -1°C ile maksimum 4°C arasında değişmektedir. Ocak ayı ortalama hava sıcaklığı ise 2°C’dir. Lüksemburg için yılın ikinci en soğuk ayı ise şubat ayıdır. Şubat ayında hava sıcaklığı minimum -1°C ile 6°C arasında değişirken, ortalama hava sıcaklığı 3°C olarak kaydedilmiştir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: