2024'te Fransa Vize Reddi Nedenleri ve Ret Kararına İtiraz Süreci
Vize reddi; vize şartlarının sağlanmaması, eksik evrak ibraz edilmiş olması ya da zamanında başvuru yapılmaması gibi nedenlere bağlı olarak vize başvurusunun ret yanıtı alması durumudur. Fransa, Schengen Antlaşması'na taraf ülkelerden biridir ve son dönemde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından yapılan Schengen vizesi başvurularında ret oranı artmıştır.
Fransa vize başvurusu reddedilen kişiler; ret kararına itiraz etme ya da tekrar başvuru yapma hakkına sahiptir.
Detaylı bilgi ve vize reddine itiraz için: 0850 241 1868
Son 5 Yıllık Fransa Vize Reddi Oranları
2018-2022 yılları arasında Türkiye'den yapılan Fransa vize başvuruları için onay ve ret sayıları aşağıdaki gibidir.
Yıl | Başvuru Sayısı | Reddedilen Başvuru Sayısı | Ret Oranı |
2022 | 115.114 | 15.435 | %13 |
2021 | 45.126 | 5.931 | %9 |
2020 | 36.545 | 3.082 | %8 |
2019 | 143.478 | 9.106 | %6 |
2018 | 128.651 | 7.583 | %5 |
Fransa Vize Reddi Sebepleri
Fransa vize reddi sebepleri arasında en başta vize şartlarının sağlanmaması, başvuruların zamanında yapılmaması ve sahte, hatalı ya da eksik evrak beyan edilmesi bulunmaktadır.
Turistik, ticari ve ziyaret gibi amaçlar için verilen kısa süreli ve eğitim, çalışma veya aile birleşimi gibi amaçlar için verilen uzun süreli Fransa vizeleri için ret gerekçeleri aşağıdaki başlıklarda verilmiştir.
Fransa Schengen Vizesi Ret Nedenleri
Fransa Krallığı'nın da dahil olduğu Schengen ülkeleri, vize reddi bildirimde başvurunun hangi gerekçe ile reddedildiğinin işaretlendiği 16 maddeden oluşan standart bir form kullanmaktadır.
Fransa ve diğer Schengen ülkeleri tarafından vize reddine gerekçe olarak gösterilen 16 madde aşağıda listelenmiştir.
- Sahte, geçersiz veya tahrif edilmiş seyahat belgesi sunulması
- Planlanan seyahatin şartları ve amacının gerekçelendirilememesi
- Planlanan seyahat süresinin tamamı ve dönüş seyahati ya da transit seyahat için yeterli maddi kaynağa sahip olunduğunun ispatlanamaması
- Planlanan seyahat süresinin tamamı ve dönüş seyahati ya da transit seyahat için yeterli maddi kaynağın yasal yollardan elde edildiğinin kanıtlanamaması
- İçerisinde bulunulan 180 gün içerisinden 90 gün boyunca Schengen alanında kalınmış olması
- Schengen Bilgi Sistemi'nde başvuru sahibi adına giriş yasağı kaydı bulunması
- Başvuru sahibinin en az bir Schengen ülkesi tarafından kamu politikasına veya iç güvenliğe tehdit olarak görülmesi
- Başvuru sahibinin en az bir Schengen ülkesi tarafından kamu sağlığı için tehlike oluşturduğunun düşünülmesi
- Başvuru sahibinin en az bir Schengen ülkesi tarafından uluslararası ilişkilerine tehdit oluşturduğu kanaatine varılması
- Planlanan kalış amacı ve şartlarına ilişkin sunulan gerekçenin inandırıcı bulunmaması
- Çeşitli açıklamaların güvenirliğine dair makul şüphelerin bulunması
- Vize başvurusunda sunulan destekleyici belgelerin güvenilirliği, gerçekliği veya içeriğinin doğruluğuna dair makul şüphelerin bulunması
- Başvuru sahibinin vize geçerlilik süresi dolmadan önce ülke topraklarından çıkacağına dair makul şüphelerin bulunması
- Başvuru sahibinin önceden vize almadan sınır kapısında vize alabileceğine dair yeterli kanıtın sunulamaması
- Planlanan havayolu transit geçişinin amacı ve koşullarına ilişkin gerekçenin sunulmaması
- Başvuru sahibinin geçerli ve yeterli bir sağlık sigortasına sahip olduğunu kanıtlayamaması
Fransa Ulusal Vize Ret Nedenleri
Uzun süreli eğitim, çalışma veya aile birleşimi amaçları ile verilen Fransa vizesi başvurularında ret nedenleri, genellikle başvuru sahiplerinin vize için aranan şartları sağlamaması ile ilgilidir.
Fransa öğrenci vizesi başvurularının temel ret nedeni, eğitim sonrasında yabancı öğrencinin yasal olmayan bir şekilde ülkede kalmaya devam edeceğinden şüphe edilmesidir. Aile birleşimi vizesi başvuruları genellikle evliliğin formalite olduğundan şüphelenilmesi ve çalışma vizesi başvuruları ise kişinin Fransa'daki iş ile ilgili nitelikleri taşımaması sebebiyle reddedilmektedir.
Fransa Vize Reddine İtiraz İşlemleri
Fransa vize reddine dair verilen gerekçeli karara karşı, 30 gün içerisinde itiraz hakkı kullanılabilir.
Uzun süreli vize başvurularının reddi halinde Vize Reddi Kararlarına Karşı Temyiz Komisyonu'na (Commission de Recours contre les décisions de Refus de Visa d'entrée en France - CRRV) Fransızca dilinde hazırlanan bir dilekçe ile ön itiraz yapılmalıdır; sonrasında idari mahkemeye itiraz edilmesi mümkündür. Kısa süreli vize başvurularında ret kararı verilmesi halinde ise idari mahkemeye itiraz etmeden önce Vizeler Müdür Yardımcısı'na Fransızca dilinde hazırlanan bir itiraz dilekçesi beyan edilerek ön itiraz yapılmalıdır.
Başvuru tarihinden itibaren 2 ay içinde başvuru sahibine herhangi bir karar iletilmemişse, başvurunun zımni olarak reddedildiği kabul edilir ve vizenin niteliğine göre CRRV veya Vizeler Müdür Yardımcısı nezdinde itiraz edilebilir.
Fransa Vize Reddi İtiraz Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Fransa vize reddi dilekçesi, vize reddi ile ilişkili işlemlerle görevlendirilmiş olan CRRV (Commission de Recours contre les décisions de Refus de Visa d'entrée en France) kurumuna hitaben resmi ve yalın bir dil kullanılarak başvuru sahibi tarafından yazılır.
Vize reddine itiraz için yazılan dilekçe içerisinde; başvuru sahibine ait kişisel bilgiler, vize başvurusunun reddedildiği tarih, vize başvurusunun reddedilme nedeni ve vize reddinin hatalı olma nedeni gibi bilgilerin yer alması gerekir. Fransa vize reddi dilekçesi başvuru sahibi tarafından imzalanmalıdır.
Örnek Fransa vize reddine itiraz dilekçesi aşağıda verilmiştir.
Sık Sorulan Sorular
Fransa vize reddi ve itiraz işlemleri hakkında merkezimize en sık iletilen sorular danışmanlarımızın verdiği yanıtlarla birlikte makalenin geri kalanında yer almaktadır.
Fransa Vizesi Ret Kararı Kim Tarafından Verilir?
Fransa vizesi değerlendirme süreci, Türkiye Cumhuriyeti’nden yapılan Fransa vize başvurularında başvuru sahibinin ikamet yerine bağlı olarak Fransa Ankara Büyükelçiliği ya da Fransa İstanbul Başkonsolosluğu tarafından yürütülmektedir.
Fransa vizesi başvurularının onaylanması ve reddedilmesi, başvuruları değerlendiren ilgili Fransa Konsolosluğu tarafından yapılır.
Fransa Vize Başvurumun Reddedildiğini Nasıl Öğrenirim?
Fransa vize başvurusunun reddedildiği, yalnızca pasaport iadesi sırasında öğrenilmektedir. Kişinin vize başvurusunun onaylanması durumunda Fransa vizesi pasaporta sticker olarak yaptırılmaktadır.
Fransa vize başvurusunun sonuçlanmasının ardından vize başvuru sahibine mail yolu ile bilgilendirme yapılmaktadır. Fransa vize sorgulama işlemleri esnasında yalnızca başvurunun hangi aşamada olduğu bilgisine ulaşılabilir.
Vize başvurusunun reddedilmesi halinde vize reddinin sebebini gösteren form vize başvuru sahibine teslim edilmektedir.
Fransa Vize Reddi 10. Madde Nedir?
Fransa vize reddinin 10. maddeden kaynaklanması, vize başvurusunda planlanan kalışın amacı ve şartlarına ilişkin sunulan gerekçelerin inandırıcı bulunmamasına ilişkindir. Seyahat amacının gerekçesine ilişkin sunulan bilgilerin ve amaçlanan kalış koşullarının güvenilir olmaması ve konaklama amacı ile ilgili çelişkili açıklamalarda bulunulması, bu sebeple vize reddine yol açar.
Fransa Vize Reddinden Sonra Tekrar Başvuru Nasıl Yapılır?
Fransa vize reddinden sonra tekrar başvuru, ret gerekçelerinin incelenmesi ve ortadan kaldırılmasının ardından yapılır.
Vizem.net üzerinden yapılan ikinci Fransa vizesi başvuruları için öncelikle ilk başvurunun reddedilme sebebi değerlendirilmekte, ardından ret nedenlerinin ortadan kaldırılabildiği durumlarda yeni başvuru işlemleri başvuru sahipleri adına vize uzmanları tarafından yapılmaktadır.
Dilhan Akkaya, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Vizem.net için göçmenlik hukuku ve vize başvuruları alanında danışmanlık vermektedir.