Fransa'da Şirket Kurmak

Fransa'da Şirket Kurmak Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Fransa ekonomisi, Avrupa’nın ve dünyanın en büyük ekonomilerinden biridir. Fransa ekonomisi, Avrupa’nın en büyük 3., dünyanın en büyük 7. ekonomisidir. Fransa, iş yapma kolaylığı endeksine göre 32. sırada yer almaktadır.

Şirket kurmanın G20 ülkelerine göre daha kolay olması, şirket kurmak için gereken sürenin kısa olması, Fransa’nın Avrupa Birliğine üye olması nedeniyle tüm Avrupa pazarına erişim kolaylığı, Fransa’da tüketici pazarının büyük olması, yüksek vasıflı iş gücünün bulunması Fransa’da şirket kurmanın avantajlarıdır. Büyük bir ekonomiye sahip olması, iş yapmanın ve şirket kurmanın diğer ülkelere göre daha kolay olması, iş alanlarının çeşitliliği Fransa’nın yabancı yatırımcılar tarafından tercih edilmesine yol açmaktadır.

Fransa’da iş kurmak isteyen kişilere şirket kurma süreci ve şirket kurmak için gerekli vize başvuru işlemleri için bir akredite acente olan Vizem.net tarafından danışmanlık hizmeti sağlanmaktadır.

Daha fazla bilgi için: 0850 241 1868

Fransa'da Kurulabilecek Şirket Türleri Nelerdir?

Fransa’da kurulabilecek şirket türleri aşağıda listelenmiştir.

  • Özel limited şirket: Minimum 1 euro sermaye ve en az bir hissedarla kurulabilen, Fransa’daki en yaygın şirket türüdür.
  • Halka açık limited şirket: En az 7 üye ile kurulması gereken şirket türüdür. Halka açık limited şirketi büyük işletmeler için uygun bir şirket türüdür.
  • Basitleştirilmiş anonim şirket: Asgari sermayesi 37.000 euro olan şirket türüdür. Basitleştirilmiş anonim şirket en az bir hissedarla kurulmakta ve bir yönetici tarafından yönetilmektedir.
  • Genel ortaklık şirketi: En az iki ortak ile kurulabilecek, asgari sermayenin gerekli olmadığı şirket türüdür.
  • Sınırlı ortaklık şirketi: Sermaye sağlamayan bir genel ortak ve sermaye sağlayan bir sınırlı ortak olmak üzere iki ortak ile kurulmaktadır.
  • Serbest meslek şirketleri: Serbest mesleğe sahip kişilerin faaliyetlerini daha profesyonel bir şekilde yapmalarına yardımcı olan şirket türüdür.
  • Sınırlı sorumlu şahıs şirketi: Asgari ücret gerektirmeden kurulabilen ancak şirketin zarara uğraması durumunda kurucunun kişisel mal varlığını korumayan bir şirket türüdür.

Fransa'da Nasıl Şirket Kurulur?

Fransa’da şirket kurmak için oturum izni almak veya AB vatandaşı olmak gerekmektedir. Fransa’da herhangi bir sektörde şirket kurmak isteyen kişilerin öncelikle şirketlerine uygun gördükleri ismin alınıp alınmadığını kontrol etmesi gerekir. Fransa’da kurulacak şirketin isim kontrolü çevrimiçi ve ücretsiz olarak Institut National de la Propriété Industrielle (INPI) üzerinden yapılmaktadır. Fransa’da şirket kuracak kişilerin koruma amacıyla şirket isimlerini ve logolarını INPI sistemine kaydettirmeleri gerekmektedir.

Fransa’da şirket kurmak için Fransız bankalarından finansal destek alınabilmektedir. Fransız bankaları, herhangi bir sektörde şirket kuracak kişilere Prêt à la Création d'Entreprise (PCE) adında başlangıç kredisi veya Prêts Bancaires aux Entreprises (PBE) adından işletme kredisi ile 7.000 euroya kadar kredi imkanı tanımaktadır.

Fransa’da şirket kurmanın adımlarından biri şirketi kayıt ettirmektedir. Fransa’da şirketler, Centre de Formalités des Entreprises (CFE) aracılığı ile veya www.guichet-entreprises.fr adresinden çevrimiçi olarak sisteme kayıt olmaktadır. Adres kanıtı, pasaport, ikamet kartı gibi geçerli bir kimlik, başvuru yapan kişinin eşinin sorumluluğu anladığına dair kanıt, Fransa’da kurulacak şirketi kaydettirmek için gerekli belgelerdir.

Fransa’da şirket kaydının yapılmasının ardından SİREN olarak adlandırılan 9 haneli bir işletme numarası verilmektedir. SİREN numarası Fransa’da kurulacak şirketin kayıtlı olduğunun kanıtıdır.

Fransa'da Şirket Kurmak için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Fransa’da şirket kurmak için gerekli belgeler, ikamet adresi, pasaport, kimlik ya da oturum kartı ve eş rızasıdır. Fransa’da şirket kurmak için adres kanıtı olarak EDF faturası ve kira sözleşmesi gerekmektedir.

Fransa’da şirket kurmak isteyen kişilerin eş rızası gerekmektedir; eş rızası, eşin şirket kurma konusundaki sorumluluğu anladığını göstermektedir.

Fransa'da Şirket Kurma Maliyeti Ne Kadardır?

Fransa’da şirket kurma maliyeti, kurulacak şirketin türüne göre değişmektedir.

Fransa’da türlere göre şirket kurma maliyeti aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Şirket TürüMaliyet
Sınırlı sorumluluk şirketi (LLC)13.946 euro
Halka açık limited şirket (PLC)16.390 euro
Basitleştirilmiş anonim şirket10.150 euro
Şubeler14.790 euro
Temsilcilik ofisi12.940 euro
Sınırlı ortaklık şirketi15.210 euro
Sınırsız sorumluluklu sermaye şirketi (SAS)25.700 euro
Özel limited şirket (SARL)25.700 euro

Fransa’da şirket kurmak için gerekli maliyet kalemleri, işgücü, tesis maliyetleri, elektrik ve komünikasyon gibi kamu maliyetleri, ulaşım ve kurumlar vergisidir. Fransa’da şirket kurmak için gerekli olan diğer başlangıç maliyetleri arasında asgari sermaye, noter ücretleri, vergiler ve diğer yardımcı maliyetler sayılmaktadır. Diğer AB ülkelerine kıyasla Fransa’da şirket kurma maliyetleri daha düşüktür.

Şirketler için Fransa Vergi Oranları Nasıldır?

Şirketler için Fransa vergi oranları, vergi türlerine göre değişmektedir. Fransa’da kurulan bir şirketin ödemesi gereken vergiler; işletmenin dünya gelirine uygulanan %33,3 oranındaki kurumlar vergisi, 763.000 eurodan fazla ödenen kurumlar vergisi için alınan %3,3 oranındaki sosyal katkı payı, kurulan şirketin cirosunun 250 milyon euro üzerinde olması durumunda alınan %10,7 oranındaki özel vergi, belirli durumlarda indirim uygulanan ancak genellikle standart olarak %20 oranında alınan katma değer vergisi, Fransa’nın yapmış olduğu anlaşmalara bağlı olarak farklı oranlarda alınan stopaj vergileridir.

Şirketler tarafından ödenmesi zorunlu hale getirilmiş olan Fransa’da vergiler, yıllara göre değişebilmektedir. Fransa’da %33,3 oranında alınan kurumlar vergisi, 2022 yılı itibari ile %28’e düşürülecektir.

Fransa'nın Başlıca İş Sektörleri Nelerdir?

Fransa’nın başlıca iş sektörler aşağıda listelenmiştir.

  • Otomobil
  • Makina
  • Kimyasal maddeler
  • Tekstil
  • Turizm
  • Uçak yapımı
  • Gıda işleme
  • Metalurji (Malzeme bilimi)
  • Elektrik/elektronik
  • Moda
  • Kozmetik

Fransa'nın En Büyük Şirketleri Nelerdir?

Fransa’nın en büyük şirketleri, sektörlere göre farklılık göstermektedir. Fransa havayolu şirketleri içerisinden en büyük olan şirket, Air France’dir. Batorama, Voyagesdoc, CroisiEurope en popüler Fransa tur şirketleridir. Fransa petrol şirketleri arasında en büyük şirket, Vermilion’dur.

Fransa ihracat ve ithalat alanlarında gelişmiş bir ülkedir. Fransa’nın Akdeniz bölgesinde büyük limanlarının bulunması, denizaşırı ticaret ve taşımacılık yapmasına olanak tanımaktadır. Fransa kargo şirketleri arasında en büyük şirket, Bourbon Offshore Surf şirketidir. Fransa nakliye şirketleri içinde en büyük olan şirket, CMA CGM Group’dur.

Fransa, moda ve kozmetik sektörleri açısından önemli bir ülkedir. Fransa’da bulunan kozmetik şirketleri arasından en büyük şirket, dünyaca üne sahip olan Yves Rocher ve L’Oréal Paris markalarıdır. Fransa’da bulunan birçok ünlü moda şirketi içerisinde en büyük olanları, Louis Vuitton, Chanel, Hermés’dur.

Fransa'daki Türk Şirketleri Nelerdir?

Fransa’daki Türk şirketleri, Doğuş Holding, Eczacıbaşı, Özler Plastik, Kökler Yatırım Holding, Orhan Holding ve Airties’dir. Birçok sektörde faaliyet gösteren Doğuş Holding, Fransa’da gemi yapım sektöründe yatırım yaparak 200 kişiye istihdam sağlamaktadır.

Otomotiv ve ambalaj sektöründe çalışmalar yapan Özler Plastik, Fransa’da 120 kişinin çalıştığı otomotiv ekipmanı üretim tesisine yatırım yapmıştır. Kablosuz ağ alanında çalışmalar yapan bir Türk şirketi olan Airties’in Fransa’da bir inovasyon merkezi bulunmaktadır.

Türk Vatandaşları Fransa'da Şirket Kurabilir Mi?

Türk vatandaşları Fransa’da şirket kurabilir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Fransa’da şirket kurabilmesi için ikamet kartı, uzun vadeli AB ikamet kartı, 10 yıllık Cezayir ikamet kartı, özel ve aile hayatı ikamet kartı veya Fransa’da üzerinde bir girişimci ya da herhangi bir meslekte çalışan olarak belirtilen ikamet kartına sahip olması gerekmektedir.

Başka bir yasal durumda olan bir Türk vatandaşının Fransa’da şirket kurabilmesi için uygulanabilirliğini kanıtlandıktan sonra bulunduğu ilde serbest olarak çalışmaya izin veren geçici oturum izni alması gerekmektedir.

Fransa'da Şirket Kurarak Oturum İzni Alınabilir Mi?

Evet, Fransa’da şirket kurarak oturum izni alınabilir. Fransa, iş kurmak isteyen ve Fransa’nın ekonomisinin gelişmesine yardımcı olabilecek serbest meslek sahiplerine yetenek vizesi vermektedir; bu vize Fransa yetenek pasaportu olarak da bilinir. Yetenek vizesi almak için Fransa’da kalınacak sürenin 3 aydan fazla olması ve Fransa’da şirket kurmak ve oturum almak için kurulacak şirkete en az 30.000 euro yatırım yapılması gerekmektedir.

Fransa yetenek vizesine başvuran kişiler, Fransa’ya geliş tarihinden itibaren ülkede 4 yıl kalma hakkına sahiptir. Fransa yetenek vizesi alan kişiler aile bireylerini de Fransa’ya getirebilmektedir. Fransa yetenek vizesi oturum alan kişilerin eşleri ve 18 yaşına basmış olan çocukları çalışma vizesine sahip olabilmektedir.

Nitelikli ve yüksek ücretli bir çalışanlar da Fransa yetenek vizesi alabilmektedir. Fransa yetenek vizesine başvuran yüksek nitelikli çalışanların vize alabilmesi için bir yıldan uzun bir süreyi kapsayan iş sözleşmesinin olması ve alınan maaşın Fransa Göçmenlik Bakanı tarafından belirlenen yıllık ortalama maaş tutarının 1,5 katı olması gerekmektedir. Özel ve kamu araştırma veya yüksek öğrenim kurumunda çalışan kişilerin ise Fransa yetenek vizesi alabilmesi için dört yıldan uzun olmayan bir iş sözleşmesinin yapılmış olması ve gerekli eğitim seviyesini tamamlamış olması istenir. Uluslararası bir şirkette çalışan ve Fransa’daki kurumda görev almak üzere yetkilendirilen kişilerin Fransa yetenek vizesi alabilmesi için Fransa’daki asgari ücretin 1,8 katını alması gerekmektedir.

Sanat ve edebiyat alanında çalışan kişiler de Fransa yetenek pasaportu alabilmektedir. Fransa yetenek vizesi almak için serbest sanatçı olarak çalışacak kişilerin Fransa’da en az 3 ay kalması gerekmektedir.

Dilhan Akkaya Yazan: Dilhan Akkaya

Dilhan Akkaya, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Vizem.net için göçmenlik hukuku ve vize başvuruları alanında danışmanlık vermektedir.

Paylaş: