fransız yazarlar ve fransa edebiyatı

Fransız Yazarlar ve Fransa Edebiyatı

Fransız edebiyat kültürü, çoğunlukla Fransız yazarlar tarafından Fransızca, ya da başka etnik kökenlere sahip yerlilerin kendi dillerinde yazı yazıp geliştirdikleri; Belçika, İsviçre, Kanada, Senegal, Tunus, Cezayir ve Fas gibi ülkelerin vatandaşlarının da Fransız dilinde eserler vererek katkıda bulundukları bir kültürdür.

Fransa harici ülkelerin vatandaşlarının Fransızca yazdığı eserlere Frankofon edebiyat eserleri adı verilir. Fransız edebiyatı, 15 farklı yazarının aldığı ödüllerle, dünyanın en fazla Nobel ödülüne sahip edebiyatıdır.

Fransa Edebiyatı Dönemleri Nedir?

Fransa edebiyatı 7 ana dönemden oluşur.

Fransız edebiyatını oluşturan 7 ana dönem aşağıda verilmiştir.

  • Orta Çağ Dönemi Fransız Edebiyatı
    1. Yüzyıl Fransız Edebiyatı
    1. Yüzyıl Fransız Edebiyatı
    1. Yüzyıl Fransız Edebiyatı
    1. Yüzyıl Fransız Edebiyatı
    1. Yüzyıl Fransız Edebiyatı
  • Çağdaş Dönem Fransız Edebiyatı

Orta çağ dönemi Fransız edebiyatında Eski Fransızca yoğunluklu eserler verilmiş ve Orta çağ Fransa’sını etkileyen olaylar üzerine yazılar yazılmıştır.

16. yüzyıl Fransız edebiyatı eserlerinde Fransız Rönesans olaylarının üzerine düşülmüştür.

17. yüzyıl Fransız edebiyatında Klasisizm alanında eserler verilmiştir.

18. yüzyıl Fransız edebiyatı Aydınlanma Çağı ışığında yazılar yazmış ve gerçekçi, felsefi, erotik tarzlarda edebiyat eserleri yazılmıştır.

19. yüzyıl Fransız edebiyatında gerçekçilik, natüralizm, sembolizm gibi konuların işlendiği edebiyat eserleri görülmüştür.

20. yüzyıl Fransız edebiyatında sürrealizm ve Dadaizm üzerine eserler daha baskındır.

Çağdaş dönem Fransız edebiyatında günümüz dönemlerini etkileyen sosyal ve siyasi eserler baş göstermiştir.

Fransa Edebiyatından Önemli 8 Kitap Nedir?

Fransa edebiyatında iz bırakmış olan 8 önemli Fransız kitabı vardır.

Fransa edebiyatının en önemli 8 kitabı aşağıda verilmiştir.

  • Madame Bovary
  • Yabancı
  • The Immoralist
  • Candide
  • Vadideki Zambak
  • Sefiller
  • Monte Cristo Kontu
  • Bulantı

1. Madame Bovary - Gustave Flaubert

Fransız yazar Gustave Flaubert tarafından yazılmış olan Madame Bovary kitabı, Charles Bovary isimli bir doktorun karısı olan Emily Bovary’nin tekdüze bir hayattan sıkılıp hayatını renklendirmek için aldığı birtakım kararları ve yaşadığı durumları anlatır. Fransız yazar Gustave Flaubert’in kitabı, gerçekçilik ve gözlem alanlarındaki başarısı sebebiyle ses getirmiş ve beğenilmiştir.

2. Yabancı - Albert Camus

Fransız yazar Albert Camus tarafından yazılmış olan Yabancı kitabı, hayatının değersiz olduğuna karar verip ölümü kabullenmiş olan bir karakterin hikayesini ele alıyor. Fransız yazar Albert Camus’un kitabı, derin anlatım tarzı ve okuru sorgulatan konusuyla dikkat çeken bir kitaptır.

3. The Immoralist - André Gide

Türk edebiyatında Ayrı Yol ve Ahlaksız isimleriyle çevrilmiş olan, Fransız yazar André Gide’nin kaleme aldığı The Immoralist kitabı ölmek üzere olan ana karakterin yeni bir kimlik arayışı üzerinedir. Fransız yazar André Gide’nin kitabı, yazıldığı dönemde hoş karşılanmayan ve görmezden gelinen konuları mercek altına alarak insan kimliğinin perdelerini aralamak adına attığı cesur adımıyla bilinir.

4. Candide ile İyimserlik - Voltaire

Fransız yazar Voltaire tarafından yazılmış olan Candide ya da İyimserlik kitabının konusu saf bir çocuk olan Candide ile bir filozofun maceralarıdır. Fransız yazar Voltaire’in kitabı, verdiği mesajlar ve içinde bulunan yer yer ironilerle okuyucusunu etkisi altına alır.

5. Vadideki Zambak - Honore de Balzac

Fransız yazar Honore de Balzac tarafından yazılmış olan Vadideki Zambak kitabının konusu Felix isimli yalnız bir gencin, evli olan bir kadınla arasındaki çekimdir. Fransız yazar Honore de Balzac’ın kitabının betimlemeleri ve aşkı tasvir ediş biçimi birçok okur tarafından beğeni toplamıştır.

6. Sefiller - Victor Hugo

Fransız yazar Victor Hugo tarafından yazılmış olan Sefiller kitabında kötü bir adamı iyi bir adam olmaya iten etkenler ve kötü adamın yaptığı iyilikler anlatılmıştır. Fransız yazar Victor Hugo’nun kitabı; adalet, ahlak gibi toplumsal konulara olan bakış açısı ve olay örgüsüyle dünyaca ünlü bir eser haline gelmiştir.

7. Monte Cristo Kontu - Alexandre Dumas

Fransız yazar Alexandre Dumas tarafından yazılmış olan Monte Kristo Kontu kitabının konusu suçsuz olduğu halde hapse atılan bir adamın hapisten çıkınca, kendisine iftira atanlardan aldığı intikamdır. Fransız yazar Alexandre Dumas’ın kitabı, zeki anlatımı ve olay kurgusunun yanı sıra okuru romanın dünyasına çekebilme becerisiyle beğenilen bir kitaptır.

8. Bulantı - Jean Paul Sartre

Fransız yazar Jean Paul Sartre tarafından yazılmış olan Bulantı kitabının konusu, ana karakterin varoluşa, dünyaya ve kendisine karşı hissettiği olumsuz duyguların gelişimidir. Fransız yazar Jean Paul Sartre’nin kitabı, varoluşçuluğa dair bakış açısıyla dikkat çeker.

Önemli Fransa Yazarları Kimlerdir?

Fransa edebiyat kültüründe, edebi eserleriyle ün getiren Fransız yazarlara değer verilir. Fransa’nın en etkili yazarlarından olan Albert Camus, Voltaire, Alexandre Dumas, Jean Paul Sartre, André Gide ve Honore de Balzac gibi edebiyatçıları el üstünde tutulur.

1. Albert Camus

Fransız yazar Albert Camus, Cezayir’in Mondovi bölgesinde 7 Kasım 1913 tarihinde doğmuş ve Fransa’nın Villevlevin şehrinde 4 Ocak 1960 tarihinde vefat etmiştir.

İki kere evlenmiş olan Fransalı Albert Camus absürtlük, varoluşçuluk gibi alanlarda eğitim almış bir edebiyatçıdır ve ahlakbilimi, insan doğası, adalet gibi alanlarda desteğini göstermiştir. Fransız yazar Albert Camus’un en önemli eserleri Yabancı, Veba, Sisifos, Söyleni, Düşüş ve Başkaldıran İnsan’dır.

2. Voltaire

Voltaire adıyla bilinen Fransız yazar François Marie Arouet Fransa’nın Paris şehrinde 21 Kasım 1694 tarihinde doğmuş ve yine Fransa’nın Paris şehrinde 30 Mayıs 1778 tarihinde vefat etmiştir. Émilie du Châtelet isimli evli bir kadınla ilişkisi olan Fransalı François Marie Arouet; felsefe ve liberalizm üzerine eğitim almış bir edebiyatçıdır ve siyaset felsefesi, tarih bilimi, İncil eleştirisi gibi konuların üzerine düşmüştür.

Fransız bir yazar ve filozof olan François Marie Arouet, dini özgürlük, ifade özgürlüğü ve din işleriyle devlet işlerinin ayrılması gibi hususlara destek vermiştir. Fransız yazar François Marie Arouet’in en önemli eserleri Candide ya da İyimserlik, Felsefe Sözlüğü, The Age of Louis XIV, Zadig ya da Yazgı ve Hoşgörü Üzerine İnceleme’dir.

3. Alexandre Dumas

Fransız yazar Alexandre Dumas Fransa’nın Villers-Cotterêts bölgesinde 24 Temmuz 1802 tarihinde doğmuş ve Fransa’nın Puys bölgesinde 5 Aralık 1870 tarihinde vefat etmiştir. Ida Ferrier isimli bir aktrisle evlenen ve dört çocuk sahibi olan Fransalı Alexandre Dumas askeri okulda eğitim almış, duygusallık ve tarihi kurgusallık alanlarında etki göstermiştir. Fransız yazar Alexandre Dumas’ın en önemli eserleri Üç Silahşörler, Monte Kristo Kontu, Yirmi Yıl Sonra, Demir Maske ve Siyah Lale’dir.

4. Jean Paul Sartre

Fransız yazar Jean Paul Sartre Fransa’nın Paris şehrinde 21 Haziran 1905 tarihinde doğmuş ve yine Fransa’nın Paris şehrinde 15 Nisan 1980 tarihinde vefat etmiştir. Simone de Beauvoir isimli bir kadınla ilişkisi olan Fransalı Jean Paul Sartre varoluşçuluk, Marksizm ve felsefe üzerine eğitim almış bir edebiyatçıdır ve edebiyat, felsefe, ahlak gibi konulara ilgisi vardır. Fransız yazar Jean Paul Sartre 1964 Nobel Edebiyat Ödülü almıştır, Jean Paul Sartre’nin en önemli eserleri İkinci Cinsiyet, Mandarinler, Bir Genç Kızın Anıları, Konuk Kız ve Belirsizlik Ahlakı Üzerine’dir.

5. André Gide

Fransız yazar André Gide Fransa’nın Paris şehrinde 22 Kasım 1869 tarihinde doğmuş ve yine Fransa’nın Paris şehrinde 19 Şubat 1951 tarihinde vefat etmiştir. Lycée Henri-IV okulunda eğitim almış olan Fransalı André Gide Madeleine Rondeaux Gide isimli bir kadınla evlenmiştir. Fransız yazar André Gide 1947 Novel Edebiyat Ödülü almıştır, André Gide’nin en önemli eserleri Ayrı Yol, Kalpazanlar, Dar Kapı, Tohum Ölmezse ve Sapık Sevgi’dir.

6. Honore de Balzac

Fransız yazar Honore de Balzac Fransa’nın Tours şehrinde 20 Mayıs 1799 tarihinde doğmuş ve Fransa’nın Paris şehrinde 18 Ağustos 1850 tarihinde vefat etmiştir. Ewelina Hańska isimli bir kadınla evlenmiş olan Fransalı Honore de Balzac gerçekçilik akımına destek vermiştir. Fransız yazar Honore de Balzac Légion d’honneur ödülü almıştır, Honore de Balzac’ın önemli eserleri Goriot Baba, Sönmüş Hayaller, La Peau de Chagrin, Kuzen Bette ve Vadideki Zambak’tır.

Fransa Kültürü Fransa Edebiyatını Nasıl Etkilemiştir?

Fransız edebiyatı, Fransa kültürü ve geçmişinin yazıya dökülmüş halidir.

Fransız halkının başından geçen her hadise Fransız edebiyatına yeni bir ekol, yeni bir akım olarak yansımıştır. Fransız edebiyatı, Fransız halkının bakış açısını ve düşünce yapısını özenle edebiyatına işlemiş, Fransa kültürünü yerli Fransız yazarları aracılığıyla tüm dünyayla paylaşmıştır.

Fransa’ya Gidecekler için Edebiyat Müzesi Önerileri

Fransa’ya gidecekler için edebiyat müzesi önerileri aşağıda verilmiştir.

  • Louvre Müzesi
  • Marmottan Monet Müzesi
  • Fransa Milli Kütüphanesi
  • Ulusal Arşivler
  • Sainte Geneviéve Müzesi
  • Jules Verne Müzesi
  • Maison d’Auguste Comte
  • Adam Mickiewicz Müzesi

Fransa topraklarında birçok tarihi kütüphane ve önemli edebiyat müzeleri bulunmaktadır. Fransa vize başvurusu yaptıktan sonra ilgiyle gezilebilecek kütüphane ve edebiyat müzelerinden bazıları yukarıda verilmiştir.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: