İsrail'den Oturma İzni Almak
İsrail oturma izni, İsrail'de 3 aydan daha uzun süre kalmak isteyen kişilere verilen izindir. İsrail oturma izninin geçici ve kalıcı oturma izni olmak üzere 2 türü bulunmaktadır.
İsrail Oturma İzni Türleri Nelerdir?
İsrail oturma izni türleri aşağıda listelenmiştir.
- Geçici İsrail oturma izni: Belirli bir süre için verilen bir oturma izni türüdür ve süre dolduğunda iznin yenilenmesi gerekmektedir. Geçici İsrail oturma izni, hamiline kısıtlı hak tanımaktadır ve vatandaşlığa başvurma hakkı sağlamamaktadır. Geçici oturma izni, sadece İsrail'de vize amacına uygun olarak 3 aydan daha uzun süre kalma hakkı sağlamaktadır. İsrail geçici oturma izninin farklı türleri bulunmaktadır. Geçici İsrail oturma izni, İsrail'de eğitim almaya gelen öğrenciler ile İsrail'de hizmet edecek din görevlilerine ve bu kişilerin eş ve çocuklarına ya da 1950 tarihli İsrail Geri Dönüş Kanunu'na aliyah için uygun olan adaylara verilmektedir.
- Kalıcı İsrail oturma izni: Süresiz olarak verilmektedir ve yenilenmesi gerekmemektedir. Kalıcı oturum izni hamillerine genel seçimlerde oy kullanma ve pasaport haricinde neredeyse İsrail vatandaşlığı ile aynı hakları sağlamaktadır. Kalıcı İsrail oturma izni, İsrail vatandaşlarının eşleri ve gerektiği durumlarda ebeveynleri ile Doğu Kudüs halkı gibi belirli gruplara ve çok az sayıda kişiye verilmektedir. 5 yıl boyunca kalıcı oturum izni ile İsrail'de yaşayan kişilere vatandaşlık için başvuru hakkı tanınmaktadır.
Geçici İsrail Oturum İzni Türleri Nelerdir?
Geçici İsrail oturma izni türleri aşağıda listelenmiştir.
- İsrail A/1 Oturma İzni: 1950 tarihli İsrail Geri Dönüş Kanunu'na aliyah için uygun olan adayların İsrail'de yaşamı deneyimlemeleri için verilen geçici İsrail oturum izni türüdür.
- İsrail A/2 Oturma İzni: İsrail'de bulunan bir eğitim kurumundan kabul almış ve bir eğitim kurumuna kayıt yaptırmış öğrencilere verilen geçici İsrail oturum izni türüdür. İsrail’de eğitim almaya devam edildiği sürece oturma izni yenilenebilmektedir.
- İsrail A/3 Oturma İzni: Dini bir kurumun daveti üzerine İsrail’deki dini topluluklar arasında ruhani görevlerini yapmaları amacıyla din görevlilerine verilen geçici İsrail oturum izni türüdür.
- İsrail A/4 Oturma İzni: A/2 ve A/3 oturuma vizesi hamillerinin eşlerine ve reşit olmayan çocuklarına verilen oturum izni türüdür.
- İsrail A/5 Oturma İzni: A/1, A/2, A/3 ve A/4 türlerindeki oturma vizesi gruplarına girmeyen kişilere verilen geçici oturum izni türüdür. İltica başvurusu kabul edilen mültecilere A/5 oturma izni verilmektedir.
İsrail A/1 Aliyah Oturma Vizesi Nasıl Alınır?
İsrail A/1 aliyah oturma vizesi, aliyah için uygun bulunan kişilerin İsrail vatandaşlığına doğrudan geçmeden önce İsrail'deki yaşamı deneyimleyebilmeleri amacıyla verilen oturma vizesidir. A/1 vizesi 5 yıl süresince yenilenebilmektedir ve yenileme süresi bittikten sonra İsrail’de yaşamaya devam etmek için A/5 türü vizeye başvurulmalıdır.
A/1 vizesi başvuru adayı vizeye başvurmadan önce aliyah için uygun olduğunu kanıtlamış olmalıdır. İsrail aliyah vizesi başvuru adayının aliyah için uygun olunduğunun kanıtlanması için başvuru adayı tarafından İsrail Yahudi Ajansı bünyesindeki Aliyah Merkezi'nde değerlendirme süreci tamamlanmış olmalıdır. İsrail Yahudi Ajansı bünyesinde değerlendirme süreci tamamlandıktan sonra A/1 vizesi için başvuru yapılabilir.
İsrail A/1 vize başvurusu için gerekli evraklar hazırlanmalı ve sonrasında başvuru yapılacak dış temsilcilikten randevu alınmalıdır. İsrail A/1 vizesi başvurusu, Ankara İsrail Büyükelçiliği konsolosluk bölümünde ya da İstanbul İsrail Başkonsolosluğu'ndan yapılabilmektedir ve dış temsilciliklerin herhangi bir aracı kurum ile anlaşması bulunmamaktadır.
İsrail vizesi için randevu gününde dış temsilciliğe gidilerek başvuru yapılmalıdır. Gerekli evrakların teslimi ve evrak teslimi sırasında görevliler tarafından yapılan kısa bir mülakattan sonra İsrail A/1 vize başvurusu tamamlanmaktadır. İsrail A/1 aliyah oturma vizesi başvurusu 7 ile 10 iş günü içerisinde değerlendirilmektedir ve vize onayı alındığında pasaporta işlenmektedir.
Hangi Kişiler İsrail A/1 Vizesine Başvurabilir?
İsrail A/1 vizesine 1950 tarihli İsrail Geri Dönüş Kanunu'na göre aliyah için uygun görülen adaylar başvurabilmektedir. Aliyah, Yahudilerin göçü anlamına gelmektedir. Yahudi bir anneden doğan veya Yahudiliğe geçen ve başka bir dinin mensubu olmayan kişiler Yahudi olarak kabul edilmektedir.
İsrail A/2 Öğrenci Oturma Vizesi Nasıl Alınır?
İsrail A/2 öğrenci oturma vizesi ile İsrail’de ortaokul, lise ve üniversite eğitimi alınabilmektedir. İsrail A/2 öğrenci oturma vizesi, İsrail'de bulunan Yeşiva ya da İsrail Yahudi Ajansı'nın gençlik enstitülerinde eğitim almak için gerekmektedir.
İsrail A/2 öğrenci oturma vizesi için vize başvuru sahibi tarafından İsrail'de bulunan bir eğitim kurumu ya da Yeşiva'ya kayıt yaptırılmalı ve eğitim ücreti ödenmiş olmalıdır. A/2 oturma vizesi başvurusu Ankara İsrail Büyükelçiliği Konsolosluk Bölümü ya da İstanbul İsrail Başkonsolosluğu'nda yapılabilmektedir.
İsrail A/2 vizesi başvurusu için gerekli evrakların hazırlanmasının ardından vize için başvuru yaparak dış temsilcilikten randevu alınmalıdır. Randevu gününde dış temsilcilikte İsrail A/2 vizesi başvurusu yapılmalı ve ardından evraklar eksiksiz teslim edilmelidir. Evrak teslimi sırasında konsolosluk görevlileri tarafından yapılacak olan mülakat ile başvuru işlemleri tamamlanmış olmaktadır. 7 ila 10 iş günü içerisinde değerlendirilen İsrail öğrenci vizesi onaylandığı takdirde vize pasaporta işlemektedir.
İsrail A/3 Din Görevlisi Oturma Vizesi Nasıl Alınır?
İsrail A/3 din görevlisi vizesi, İsrail’de tanınmış dini bir kurumun daveti ile İsrail’deki dini topluluklarda görevlerini yapmaları için din görevlilerine verilmektedir. A/3 vizesini sadece İsrail İçişleri Bakanlığı verebilmektedir. A/3 vizesi için gerekli yerlere müracaat, İsrail’de din insanlarını davet eden dini kurum tarafından yapılmalıdır.
Dış temsilcilikler yalnızca İsrail İçişleri Bakanlığı'nın onayı olması durumunda İsrail A/3 vizesi vermektedir. İsrail İçişleri Bakanlığı'nın onay vermesi durumunda Ankara İsrail Büyükelçiliği Konsolosluk Bölümü ya da İstanbul İsrail Başkonsolosluğu, pasaport ve fotoğraf gibi gerekli evraklar teslimi ve başvuru ücretinin ödenmesi ile vizeyi işlemektedir.
İsrail A/4 Aile Birleşimi Oturma Vizesi Nasıl Alınır?
İsrail A/4 aile birleşimi oturma vizesi için sadece İsrail öğrenci vizesi (İsrail A/2 oturma izni ) ya da din görevlisi vizesi (İsrail A/3 oturma izni ) sahibi kişilerin eş ve 18 yaşından küçük çocukları başvuru yapabilmektedir.
İsrail A/4 oturma vizesi için gerekli evraklar eksiksiz hazırlanmalı ve Ankara İsrail Büyükelçiliği Konsolosluk Bölümü ya da İstanbul İsrail Başkonsolosluğu’ndan vize başvurusu için randevu alınmalıdır. Randevuda evrakların teslim edilmesi, mülakat yapılması ve gereken durumlarda vize başvuru ücreti ödemesi ile İsrail aile birleşimi vizesi başvurusu tamamlanmış olmaktadır. İsrail A/4 aile birleşimi oturma vizesi başvurusu 7 ile 10 iş günü içerisinde değerlendirilmektedir; vize onaylandığında hamilinin pasaportuna işlenmektedir.
İsrail A/5 Mülteci Oturma Vizesi Nasıl Alınır?
İsrail A/5 mülteci oturma vizesi almak için İsrail Nüfus ve Göç İdaresi'ne başvuru yapılmalıdır. İsrail mülteci oturma vizesi almak için öncelikle internet üzerinden mülteci başvuru formu doldurulmalı, ardından Bney Brak'ta sınır kontrol memuru tarafından şahsen bilgilerin doğruluğu için mülakat yapılmalı ve mülakatın ardından başvurunun onaylanması halinde A/5 oturma vizesi alınmalıdır.
Irk, din, vatandaşlık ve toplumsal sebeplerden dolayı zulme uğrayan ve kendi ülkelerine dönmeleri halinde yaşamları tehlikede olacak olan kişiler mülteci olarak kabul edilmektedir ve bu kişiler İsrail iltica oturma vizesi için başvuruda bulunabilmektedir.
İsrail Geçici Oturum Vizesi Ücreti Ne Kadardır?
İsrail geçici oturum vizesi için öğrenci vizesi başvurusu dışında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından herhangi bir ücret alınmamaktadır. İsrail geçici oturma vizesi için Türkiye'den başvuru yapan yabancı ülke vatandaşlarından 54 dolar ücret tahsil edilmektedir.
15 Haziran 2022 tarihi itibari ile öğrenci vizesine başvuran Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından 777 Türk lirası vize harcı talep edilmektedir ancak ödenecek miktarda kura göre değişiklikler olabilmektedir. İsrail geçici oturma vizesi ücretinin ödemesi, konsoloslukta başvuru sırasında tam ve nakit olarak yapılmalıdır.
İsrail Kalıcı Oturum İzni Nedir?
İsrail kalıcı oturma izni, süresiz olarak verilen ve yenilenmesi gerekmeyen bir izin türüdür. Kalıcı oturum izni hamillerine genel seçimlerde oy kullanma hakkı ve İsrail pasaportu dışında neredeyse İsrail vatandaşlığı ile aynı hakları tanımaktadır. 5 yıl boyunca kalıcı oturum izni ile İsrail'de ikamet eden kişilere İsrail vatandaşlığı için başvuru hakkı tanınmaktadır.
İsrail kalıcı oturum izni, yabancı vatandaşların İsrail'e yerleşmek için almaları gereken izindir. Kalıcı oturma izni sahipleri İsrail kimlik kartı sahibi olma, İsrail’de süresiz olarak kalma ve gelir desteği ve işsizlik yardımları içeren içeren Ulusal Sigorta Yasası kapsamında birçok sosyal haktan yararlanma gibi haklara sahip olmaktadır.
Kimler Daimi İsrail Oturum İzni Alabilir?
İsrail'de daimi oturma izni oldukça az ve belirli kişilere verilmektedir. İsrail vatandaşlarının eşleri ve bazı durumlarda İsrail vatandaşlarının ebeveynlerine daimi İsrail oturma izni verilmektedir. Doğu Kudüs halkı, İsrail devleti tarafından İsrail kalıcı oturum iznine sahip kabul edilmektedir.
İsrail Geçici Oturum İzni Sahipleri Kalıcı Oturum İzni Alabilir Mi?
Hayır, İsrail geçici oturma izni sahipleri kalıcı oturma izni alamaz. İsrail kalıcı oturum izni sadece belli gruplara mensup kişilere verilmektedir.
İsrail Daimi Oturma İzni Hamiline Hangi Hakları Sağlar?
İsrail daimi oturma izninin hamillerine sağladığı haklar aşağıda listelenmiştir.
- Yerel seçimlerde oy kullanma hakkı
- Vatandaşlık için başvuruda bulunma hakkı
- Çalışma hakkı
- Sosyal haklardan yararlanma
- Kamu sağlık ve eğitim hizmetlerinden yararlanma hakkı
- İsrail’de süresiz olarak kalma hakkı
İsrail Oturum İzni ile Vatandaşlık Alınabilir Mi?
İsrail geçici oturma izni ile vatandaşlık alınamaz.
İsrail daimi oturum izni ile 5 yıl İsrail'de ikamet eden kişiler İsrail vatandaşlık başvurusunda bulunabilmektedir.
Tuğçe Çaldıran graduated from University of Abant İzzet Baysal in 2018 with bachelor’s degre in Translation and Interpreting and is working as Senior Immigration and Visa Consultant at Vizem.net since March 2022.