İsrail Kudüs Rehberi

Kudüs Gezi Rehberi: Kudüs'e Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Kudüs Batı Asya'da, Akdeniz ve Ölü Deniz arasındaki Judaean Dağları'nda bir plato üzerinde yer alan dünyanın en eski şehirlerinden biridir ve üç büyük dine göre kutsal kabul edilmektedir. İbranice Yeruşalim olarak bilinen Kudüs’ün yüzölçümü 125.156 kilometrekare ve nüfusu 957.000’dir. Kudüs şehri, nüfus ve yüzölçümü bakımından İsrail'in en büyük şehridir.

Kudüs’ün uluslararası alandaki statüsü oldukça tartışmalıdır. Tarih boyunca İsrail ve Filistin Kudüs üzerinde hakimiyet kurmak için mücadele etmiştir. Kudüs, İsrail ile Batı Şeria arasındaki Yeşil Hat üzerinde yer almaktadır; hem İsrail hem Filistin Kudüs'ü başkent olarak görmektedir. İsrail tüm Kudüs'ü kendi toprağı ve başkenti kabul ederken, Filistin için Doğu Kudüs başkenttir; Birleşmiş Milletler ise Kudüs'ü kendi yönetimi altındaki özel bir bölge olarak görmektedir.

İncil Hayvanat Bahçesi, İsrail Müzesi, Ticho Evi, Hoşgörü Anıtı, Aziz İlyas Manastırı

Mamilla Alışveriş Merkezi, Kaya Kubbesi, Davut Kulesi, Eski Şehir Surları ve Ağlama Duvarı Kudüs’ün ev sahipliği yaptığı önemli yapılar arasında yer almaktadır.

İsrail Kudüs Hakkında 10 İlginç Bilgi Nedir?

İsrail Kudüs hakkında ilginç bilgiler aşağıda listelenmiştir.

  • Kudüs şehrinde bisikletli acil müdahale ekipleri vardır.
  • Hafif raylı sistemi ilk çalıştıran şehir Kudüs’tür.
  • Kudüs şehrinde her yıl düzenlenen onur yürüyüşü etkinliği, Kudüs şehrinin hakları ve eşitlik için savaşan LGBT topluluğu için önemli bir olaydır.
  • Kudüs şehri çok sayıda ünlünün doğum yeri ve evi olarak bilinmektedir.
  • Kudüs şehrindeki King David Oteli uluslararası bir üne sahiptir.
  • Kudüs, dünyanın en hızlı büyüyen yüksek teknoloji merkezlerinden biridir.
  • Kudüs’te bir Amerikan futbolu stadyumu bulunmaktadır.
  • Kudüs, 26'dan fazla şarap imalathanesine ev sahipliği yapmaktadır.
  • İncil Hayvanat Bahçesi, İncil'de yer alan bir yaban hayatı koleksiyonuna sahiptir ve İsrail'in en önemli turistik yerlerinden biridir.
  • İsrail’in başkenti Kudüs şehri tamamen surlarla çevrilidir.

Kudüs Nerededir?

Kudüs, Zeytin Dağı ve Scopus Dağı'nı bünyesinde bulunduran Yahudi Dağlarındaki bir platonun güney yamacında yer almaktadır. Kudüs'ün tamamı vadiler ve kuru nehir yatakları ile çevrilidir. Kidron Vadisi, Eski Şehir'in doğusundan geçmekte ve Zeytin Dağı'nı ayırmaktadır.

Kudüs, Tel Aviv'in ve Akdeniz'in 60 km doğusundadır. Kudüs’ün karşı tarafında, yaklaşık 35 km uzaklıkta, dünyanın en düşük su kütlesi olan Ölü Deniz bulunmaktadır. Kudüs’ün komşu şehirleri ve kasabaları güneyde Bethlehem ve Beit Jala, doğuda Abu Dis ve Ma'ale Adumim, batıda Mevaseret Zion ve kuzeyde Ramallah ve Giv'at Ze'ev'dir.

Kudüs’ün Haritadaki Yeri Nerededir?

Kudüs’ün haritadaki konumu aşağıda gösterilmiştir.

Kudüs’ün Haritadaki Yeri Nerededir?
Kudüs’ün Haritadaki Yeri Nerededir?

Kudüs Hangi Ülkede Bulunmaktadır?

Kudüs, İsrail ve Filistin’in tam ortasında konumlanmaktadır. Uluslararası toplum, Eski Şehir'in tamamı dahil olmak üzere Doğu Kudüs'ü, işgal altındaki Filistin topraklarının bir parçası olarak görürken, ne Batı ne de Doğu Kudüs, İsrail topraklarının veya Filistin Devleti'nin bir parçası olarak tanınmaktadır.

1947'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen Filistin için Birleşmiş Milletler Bölünme Planı uyarınca, Kudüs'ün bir corpus separatum olması öngörülmüştür. Uluslararası toplum, Kudüs'ün yasal statüsünün büyük ölçüde bölünme planından kaynaklandığını düşündüğü için İsrail'in şehir üzerindeki egemenliğini tanımayı reddetmektedir.

Kudüs'ün Yüzölçümü Kaçtır?

İsrail’in yüzölçümü bakımından en büyük şehri olan Kudüs’ün yüzölçümü, 125.156 kilometrekaredir.

İsrail Kudüs Neden Önemlidir?

İsrail Kudüs Neden Önemlidir?
İsrail Kudüs Neden Önemlidir?

Kudüs; Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam gibi İbrahimî dinler de dahil olmak üzere birçok dini gelenek için kutsal bir şehir olarak kabul edilmektedir. Kudüs, Yahudiliğin en kutsal şehri ve MÖ 10. yüzyıldan beri Yahudi halkının atalarının manevi anavatanı olmuştur. Yahudiliğin klasik antik çağında Kudüs, Tanrı'nın ikamet ettiği dünyanın merkezi olarak kabul edilmiştir.

Hristiyan inancında Kudüs'ün Eski Ahit'teki yerinin yanı sıra İsa'nın hayatındaki yeri de ona büyük önem vermektedir. Kudüs, İsa'nın çocukken tapınakta sunulmak ve bayramlara katılmak için getirildiği yerdir. İncile göre İsa, Kudüs'te, özellikle Tapınak mahkemelerinde insanlara hem vaaz hem de şifa vermiştir.

Sünni İslam'da Kudüs’ün önemi, Mekke ve Medine'den sonra üçüncü en kutsal şehir olmasından kaynaklanmaktadır. Müslümanlar, Muhammed'in Gece Yolculuğu sırasında Kudüs'e nakledildiğine inanmaktadır.

Kudüs Tarihindeki Önemli Olaylar Nelerdir?

Kudüs'teki ilk insan yerleşimlerinin MÖ 3500 civarında Erken Tunç Çağı'nda gerçekleştiği düşünülmektedir. MÖ 1000'de Kral Davut, Kudüs'ü fethetmiş ve onu Yahudi krallığının başkenti yapmıştır. Kudüs’ün tarihi içerisinde önemli bir rolü olan Davut’un oğlu Süleyman, yaklaşık 40 yıl sonra ilk Kutsal Tapınağı inşa etmiştir.

Babilliler MÖ 586'da Kudüs'ü işgal etmiş, Tapınağı yıkmış ve Yahudileri sürgüne göndermiştir. Pers Kralı Cyrus, Kudüs’ün işgali üzerinden yaklaşık 50 yıl sonra, Yahudilerin Kudüs'e dönmelerine ve tapınağı yeniden inşa etmelerine izin vermiştir. Büyük İskender MÖ 332'de Kudüs'ün kontrolünü ele geçirmiş ve sonraki birkaç yüz yıl boyunca şehir Romalılar, Persler, Araplar, Fatımiler, Selçuklu Türkleri, Haçlılar, Mısırlılar, Memluklar ve İslamcılar dahil olmak üzere farklı gruplar tarafından fethedilmiştir. 88 yıl süren Hristiyan egemenliğine son veren Kudüs’ün fethi Selahaddin Eyyübi tarafından 2 Ekim 1187'de gerçekleşmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu, Kudüs'ü ve Orta Doğu'nun çoğunu yaklaşık 1516'dan 1917'ye kadar yönetmiştir. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Büyük Britanya, Filistin'in bir parçası olan Kudüs'ü ele geçirmiş ve İngilizler, 1948'de İsrail bağımsız bir devlet olana kadar şehri ve çevresini kontrol etmiştir. 1967 Altı Gün Savaşı'ndan sonra İsrail, Kudüs'ün tamamını ele geçirmiştir.

İsrail'in bağımsızlığından bu yana, İsrailliler ile Filistinliler arasında Kudüs'teki kilit topraklar üzerinde çatışmalar ve anlaşmazlıklar sürmektedir. Mayıs 2017'de Filistinli grup Hamas, başkenti Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasını öneren bir belge sunmuş fakat kabul görmemiştir. Kudüs şehri ve çevresinde İsrail ve Filistin arasındaki tansiyon günümüzde yükselmeye devam etmektedir.

Kudüs Osmanlıdan Ne Zaman Ayrıldı?

Kudüs, yaklaşık 1517'den 1917'ye kadar, Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde kalmıştır. 1918'de Birinci Dünya Savaşı sona erdiğinde, İngilizlerin Filistin'in kontrolünü ele geçirmesiyle Kudüs, Osmanlı topraklarından ayrılmıştır.

Kudüs Ne Zaman İsrail'in Başkenti Oldu?

Kudüs 1980 yılında İsrail tarafından başkent olarak ilan edilse de ABD haricinde uluslararası alanda sadece Guatemala, Honduras, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Palau ve Togo tarafından İsrail'in başkenti olarak kabul edilmektedir. Uluslararası arenadaki diğer dünya ülkelerinin çoğu Kudüs'ü Birleşmiş Milletler kararı ile paralel olarak özel bir bölge olarak tanımaktadır.

Kudüs İklimi Nasıldır?

Yazların sıcak ve kurak, kışların ise ılık ve yağışlı olduğu Kudüs’ün iklimi Akdeniz iklimi etkisi altındadır. Kudüs’te kar fırtınaları genellikle kış aylarında bir veya iki kez meydana gelirken ortalama olarak kısa süreli birikimle birlikte her üç ila dört yılda bir yoğun kar yağışı görülmektedir.

Kudüs Hava Durumu Nasıldır?

Kudüs’te ocak ayı ortalama 9.1 °C sıcaklıkla yılın en soğuk ayıdır. Temmuz ve ağustos, ortalama 24.2 °C sıcaklıkla en sıcak aylardır ve Kudüs’ün iklimi etkisiyle yaz ayları genellikle kurak seyretmektedir. Kudüs’te yıllık ortalama yağış miktarı yaklaşık 537 mm'dir, yağmur neredeyse tamamen ekim ve mayıs ayları arasında yağmaktadır. Kudüs’te hava durumu ölçümlerinde kaydedilen en yüksek sıcaklık 30 Ağustos 1881'de 44.4 °C ve en düşük sıcaklık 25 Ocak 1907'de −6.7 °C olmuştur.

Kudüs Nüfusu Kaçtır?

İsrail’in nüfus bakımından en büyük şehri olan Kudüs'ün nüfusu 2022 Birleşmiş Milletler verilerine göre 957.000'dir ve nüfus oranında 2021'e göre %1.38'lik bir artış söz konusudur.

Kudüs'te Yaşam Nasıldır?

Kudüs, dünyanın en çeşitli şehirlerinden birisidir. ABD, Rusya, Güney Afrika, Avustralya, Birleşik Krallık, Fransa ve Etiyopya gibi birçok şehirden gelen göçmenler Kudüs’te yaşamaktadır. İsrail, İnsani Gelişme Endeksi 2019 sıralamasında 189 ülke arasında 19. sırada yer almıştır.

Kudüs'te günlük hayat çoğu Batılı ülke ve şehirden daha güvenlidir. Suç ve cinayet oranları Londra ve New York gibi şehirlerle kıyaslandığında, Kudüs pratikte daha güvenli bir yaşam deneyimi sunmaktadır. Kudüs, İstanbul'dan %136.71 daha pahalı bir şehirdir ve Kudüs'te kiralar ortalama olarak İstanbul'dan %180.64 daha yüksektir.

İsrail Kudüs'te Yaşam Masrafları Ne Kadardır?

Kudüs’te dört kişilik ailenin tahmini aylık maliyeti kira olmadan 3.578 ABD doları ve tek kişinin tahmini aylık maliyeti kira olmadan 982 ABD dolarıdır. Kudüs, New York'tan %24.09 daha ucuzdur.

Kudüs’te toplu taşımada aylık geçiş bilet bedeli 61.13 ABD dolarıdır. Elektrik, ısıtma, soğutma gibi hizmetlerin maliyeti aylık 139.01 ABD dolarıdır.

Kudüs’te şehir merkezinde 1 yatak odalı dairenin ortalama kirası 1.217 ABD doları, merkez dışında 1.000 ABD dolarıdır. Kudüs’te şehir merkezinde 3 yatak odalı daire kiraları ortalama 1.923 ABD doları iken, merkez dışında 1,609 ABD dolarıdır. Kudüs’te şehir merkezinde daire satın almak için metrekare başına fiyat 11.134 ABD doları, merkez dışında daire almak için metrekare fiyatı 6.888 ABD dolarıdır.

Kudüs'ün Ulaşım Koşulları Nasıldır?

Kudüs'ün Ulaşım Koşulları Nasıldır?
Kudüs'ün Ulaşım Koşulları Nasıldır?

Kudüs dik ve dolambaçlı yollara sahip bir dizi tepenin ortasında yer almaktadır. Kudüs’te şehir içinde taksiler makul fiyatlı olsa da bazı taksi şoförleri dini inançları veya çatışma riski nedeniyle belirli bölgelere seyahat etmeyi reddetmektedir.

İsrail'de trafik yolun sağ tarafından akmaktadır. Kudüs şehir merkezinden ayrıldıktan sonra, Kudüs'ü İsrail'in diğer ana şehirlerine bağlayan bir dizi otoyol ile yollar daha modern ve makul derecede düzdür.

Kudüs şehir içinde otobüs hizmet vermekte, çoğu üniversitenin ve hükümet binalarının yanından geçen şehrin batı kesimini çevreleyen bir tramvay hattı bulunmaktadır. Doğu Kudüs'te ve şehrin sınır bölgelerinde barikatlar yer almaktadır. Tel Aviv yolu üzerinde, Kudüs'ün yaklaşık 50 km kuzeybatısındaki Ben Gurion Havaalanı hizmet vermektedir.

Kudüs'te Eğitim Hizmetleri Nasıldır?

Kudüs’teki yüksek doğum oranı ve nüfus içindeki birçok kişinin güçlü dini inançları nedeniyle, eğitim hizmetleri her zaman karmaşık bir yapı sergilemektedir. Kudüs’teki okullarda eğitim dili, çoğu Yahudi okulunda İbranice ve Arapça olup İngilizce en yaygın ikinci dil olmaktadır.

Çeşitli dini gelenekler için ayrı Yahudi okul sistemleri mevcuttur ve bu okullarda Yahudi dininin, tarihi ve kutsal metinlerin incelenmesine daha fazla odaklanılmaktadır. Kudüs’te uygulanan kurallarla yapı ve müfredat olarak, hükümet kontrolündeki Arap okulları Ürdün sistemini takip etmektedir. Kudüs’te okul çağındaki çocukların çoğunluğu devlet okullarına devam ederken, Musevi, Müslüman ve Hristiyan dini kuruluşlar tarafından yönetilen çok sayıda özel kurum bulunmaktadır. Kudüs şehrinde Hristiyan okullarında eğitim dili İngilizce veya Fransızcadır.

Kudüs’te eğitim, şehrin bütçesindeki en önemli kalemdir ve anaokulundan üst sınıflara kadar sınıfların bakımından belediye sorumludur. 1925’te açılan Kudüs İbrani Üniversitesi 20.000'i aşan öğrenci sayısıyla İsrail'in en eski yükseköğretim kurumudur.

Kudüs'te İş İmkanları Nasıldır?

Kudüs iş sektörleri açısından değerlendirildiğinde ortalamanın üzerinde yüzdelerde kişi eğitimde istihdam edilmektedir. Kudüs’te talep gören diğer sektörler arasında sağlık ve refah, toplum ve sosyal hizmetler, oteller ve restoranlar ile kamu yönetimi yer almaktadır. Kudüs topraklarının sadece %2.2'si sanayi ve altyapı için ayrılmıştır. Kudüs’te işgücünün yalnızca %8.5'i imalat sektöründe istihdam edilmektedir.

Kudüs'ün Kültürel Özellikleri Nasıldır?

Kudüs'ün Kültürel Özellikleri Nasıldır?
Kudüs'ün Kültürel Özellikleri Nasıldır?

Kültürel miras, ortak dil ve din tarihi Yahudi geleneği ile birlikte İsrail'deki kültürel yaşamın temelini oluşturmaktadır. İbranice dili, İsrail'in modern kültürünün gelişmesinde büyük önem taşımaktadır.

Arap-Müslüman Ortadoğu da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki topluluklardan İsrail'e gelen Yahudiler hem kendi kültürel miraslarını hem de çoğunluğun takip ettiği unsurları getirse de, İsrail nüfusunun Yahudi ve Arap kesimleri arasında çok az kültürel değişim meydana gelmiştir.

Kudüslülerin yüzyıllar boyunca içinde yaşadıkları kültürlerden Aşkenazi, Sefarad ve Orta Doğu geleneklerinin iç içe geçmesi, modern İsrail kültürü yapısının şekillenmesinde büyük bir öneme sahip olmuştur. Rusya'dan ve diğer eski Sovyet cumhuriyetlerinden göçmenlerin gelişi, Kudüs’te Orta Avrupa ve Amerika'dan gelen göçmenler arasında yaygın olan eğilimde yavaşlamaya sebep olmuştur.

İsrail Kudüs'te Gezilecek Yerler Nelerdir?

Kudüs'ün gezilecek yerleri aşağıda listelenmiştir.

  • Ağlama duvarı
  • Via Dolorosa
  • Mescid-i Aksa
  • Rekevet Yolu
  • İsrail Müzesi
  • Zeytin Dağı
  • İslam Sanatı Müzesi
  • Hurva Sinagogu

Kudüs Ağlama Duvarı Nerededir?

Kudüs Ağlama Duvarı Nerededir?
Kudüs Ağlama Duvarı Nerededir?

Kudüs Ağlama Duvarı yaklaşık 1000 yıl boyunca, birinci ve ikinci Yahudi Kutsal Tapınakları, şu anda Kudüs'ün Yahudi ve Arap mahalleleri arasındaki Kudüs'ün duvarlarla çevrili merkezi bölgesi olan, şimdi Eski Şehir olarak bilinen yerde bulunmaktaydı. İkinci Tapınak yaklaşık MÖ 70’'de yıkılmış olsa da, Tapınak Dağı'nın istinat yapısının bir kalıntısı olan Batı Duvarı veya İbranice Kotel olarak anılmaktadır. Ağlama Duvarı Kudüs topraklarında, Yahudiliğin birincil hac yeri ve Yahudilerin dua etmesine izin verilen dünyadaki en kutsal yer olmaya devam etmektedir.

Kudüs Via Dolorosa Nerededir?

Kudüs Via Dolorosa Nerededir?
Kudüs Via Dolorosa Nerededir?

Kudüs Via Dolorosa, hüzün yolu anlamına gelmektedir ve Hristiyanlığın en kutsal yerlerinden biridir. Kudüs Eski Şehir'deki Via Dolorosa rotası, İsa'nın çarmıha gerildiğine ve diriltildiğine inanılan Antonia Kalesi ve Kutsal Kabir Kilisesi de dahil olmak üzere, İsa'nın çarmıha gerilmeye giden alayı hakkında kritik noktaları içermektedir. Kudüs Via Dolorosa ziyareti sırasında Kıpti Ortodoks Kilisesi, Ermeni Apostolik Kilisesi, Afrika ve Asya uluslarından çeşitli Evanjelik mezhepler tarafından uygulananlar gibi Hristiyan geleneklerine tanık olmak mümkündür.

Kudüs Mescid-i Aksa Nerededir?

Kudüs Mescid-i Aksa Nerededir?
Kudüs Mescid-i Aksa Nerededir?

Kudüs Mescid-i Aksa, Tapınak Dağı'nın tepesinde, 7. yüzyılın sonlarında Müslüman hükümdar Emevi Halifesi Abd al-Malik başkanlığında tamamlanmış ve 20. yüzyılda iki kez altınla kaplanmış bir yapıdır.

Kubbet-üs-Sahra ve Mescid-i Aksa'nın 7. yüzyılın sonlarında inşa edildiği yere Harem-i Şerif denilmektedir. Kudüs'ün paylaşamamasının temelinde, yerleşim birimleri içerisindeki İsrail’in en ünlü dini yapıları ve kutsal mekanlarının net çizgilerle birbirinden ayrılmaması yatmaktadır. Hristiyanlar, Museviler ve Müslümanlar açısından Mescid-i Aksa Kudüs gibi kutsal köşelerin kontrolünü ele geçirme mücadelesi hala devam etmektedir.

Süslü Kubbet-üs-Sahra kompleksine erişim, ziyaret saatlerinin kısıtlanması ve Kubbet-üs-Sahra veya Mescid-i Aksa'nın içine girmelerine izin verilmeyen gayrimüslimlere yönelik kısıtlamalar nedeniyle zor olabilmektedir.

Kudüs'te Yapılabilecek Aktiviteler Nelerdir?

Kudüs'te yapılabilecek aktiviteler aşağıda listelenmiştir.

  • Surlar Yürüyüşü’nden Eski Şehir'in kuşbakışı manzarasının keyfini çıkarmak
  • Via Dolorosa rotası boyunca Hristiyan Mahallesi'ni keşfetmek
  • Ağlama Duvarı'nın çatlaklarına bir not bırakmak ve dünyanın en kutsal yerlerinden bazılarını ziyaret etmek
  • Merkezi açık hava pazarı Machane Yehuda Shuk’ta alışveriş yapmak
  • Kudüs Işık Festivali'ne katılmak
  • Kudüs Maraton koşusuna katılmak
  • Ağustos ayında her yıl düzenlenen Hutzot Hayotzer Festivali’ne katılmak
  • David Şehri Ulusal Parkı’nda gezinti yapmak

İsrail Kudüs'ten Ne Alınır?

İsrail Kudüs'ten alınabilecek hediyelik eşyalar aşağıda verilmiştir.

  • Mücevher
  • Ermeni çömlekleri
  • Eski eserler
  • Geleneksel Filistin nakışları
  • Hamsa veya el sembolü
  • Ahava tuzlu deniz ürünleri
  • Zeytinyağı
  • İsrail şarabı ve birası
  • Ortadoğu helvası
  • Bedevi dokuma kilim ve minderler
  • İsrail balı
  • Şabat mumu

Kudüs'te Nerede Kalınır?

Kudüs’te Eski Şehir, gezginlerin ilgisini çekebilecek çeşitli küçük oteller, dini bakım evleri ve ucuz pansiyonlara sahipken Batı Kudüs ise ünlü King David Otel de dahil olmak üzere 5 yıldızlı konaklamaya kadar oda ve kahvaltı tesisleri, misafirhaneler, küçük ve büyük otel seçenekleri sunmaktadır. Kudüs'ün Eski şehri en ucuz konaklamayı sunarken, bazı yeni inşa edilmiş pansiyonlar Batı Kudüs'te faaliyet göstermektedir.

Kudüs Otelleri ve Otel Fiyatları Nasıldır?

Kudüs otelleri arasında Eski Şehir’de konumlanan Abraham Hostel Kudüs, Jerusalem Hostel ve New Sweden Hostel gecelik ortalama 80-240 ABD doları arasında nispeten daha uygun fiyatlar sunmaktadır. The King David, Novotel Kudüs, Mamilla Jerusalem Hotel ve Grand Court Jerusalem Hotel gibi lüks oteller Batı Kudüs’te yer almakta ve Kudüs otel fiyatları içerisinde 300- 600 ABD doları arasındaki fiyatlarla en pahalı ve lüks seçenekleri sunmaktadır.

Kudüs'e Nasıl Gidilir?

Kudüs'e seyahat etmek için Tel Aviv'deki Ben Gurion Uluslararası Havalimanı’ndan uçağa binilmesi gerekmektedir. Tel Aviv'den Kudüs'e olan mesafe arabayla yaklaşık 57 kilometredir ve yolculuk bir saatten az sürmektedir. Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı'ndan Kudüs'e gitmek için 485 numaralı servis otobüsü, haftanın altı günü, günde 24 saat çalışmakta ve yaklaşık 6 dolar tutmaktadır.

İstanbul Kudüs Uçakla Kaç Saat Sürer?

İstanbul Tel Aviv uçuş süresi aktarmasız seferler için 2 saat ile 2 saat 15 dakika arasında değişmektedir.

Kudüs Vize İstiyor Mu?

Kudüs’e gitmek isteyen kişilerin İsrail vizesi almaları gerekmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından umuma mahsus pasaport sahipleri Kudüs’e yapacakları seyahatlerde vizeye tabi iken; diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahipleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, Kudüs’e yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.

Turist olarak İsrail’e gitmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Ankara İsrail Büyükelçiliği Konsolosluk Bölümü ya da İstanbul İsrail Başkonsolosluğu'ndan Kudüs vizesi başvurusu yapabilmektedir.

Vizem.net, Kudüs'e gitmek isteyen kişilere vize başvuruları için danışmanlık ve takip hizmeti sunmaktadır.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: