İsrail Aliyah Vizesi Nedir, Kimler Alabilir, Nasıl Alınır?
İsrail Aliyah vizesi, A/1 vizesi olarak bilinmektedir ve uzun süreli İsrail vizesi türlerinden biridir. İsrail Aliyah vizesi alan kişiler, İsrail’de geçici oturum izni hakkına sahip olmaktadır. “Aliyah” kelimesi, Yahudilerin diasporadan İsrail topraklarına göç etmesini ifade etmektedir. 1950 tarihli İsrail Geri Dönüş Kanunu’na göre her Yahudi’nin İsrail’e geri dönme hakkı bulunmakta ve bu yasa çerçevesinde A/1 vizesi Aliyah için uygun olan adayların İsrail’de çalışmasına ve eğitim görmesine olanak sağlanmaktadır.
Vizem.net, İsrail Geri Dönüş Kanunu çerçevesinde Aliyah için uygun olan adayların İsrail A/1 vizesi başvurularında danışmanlık hizmeti sunan akredite kuruluştur.
Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868
İsrail A/1 Vize Uygulamasının Amacı Nedir?
İsrail A/1 vizesi, diğer adıyla Aliyah vizesi, Aliyah için uygun olan kişilerin direkt olarak İsrail vatandaşlığına geçmeden önce İsrail’deki hayatı deneyimlemesi amacıyla verilen bir tür oturum vizesidir. A/1 vizesi, Geri Dönüş Kanunu çerçevesinde göç etme hakkına sahip olan yabancı vatandaşların İsrail’de ikamet etmesine, çalışmasına ve eğitim görmesine imkan sağlamaktadır. İsrail’de yaşam deneyimi sonrasındaki süreçte Aliyah vizesine sahip kişiler İsrail’de daimi ikamet statüsü alabilmekte veya İsrail vatandaşlığına sahip olabilmektedir.
A/1 vizesi, yabancılara İsrail vatandaşlığı sağlamanın yanında dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitim almaya olanak vermektedir. Yabancı uyruklu vatandaşlar, düşük ücretlerle İngilizce dilinde kaliteli eğitim alma şansına sahip olabilmektedir. A/1 vizesi, İsrail’e göç etmek istemeseler bile birçok öğrencinin İsrail’de iyi bir eğitim almasına karar vermelerinin en önemli sebeplerinden biridir.
Kimler İsrail A/1 Geçici Oturum Vizesine Başvuru Yapabilir?
İsrail A/1 geçici oturum vizesine, 1950 tarihli İsrail Geri Dönüş Kanunu’na göre “Aliyah” için uygun olan adaylar başvurabilmektedir. Geri Dönüş Kanunu’na göre Yahudi birinin çocuğu veya torunu olan, Yahudi bir anneden doğan veya Yahudiliğe geçen ve başka bir dinin mensubu olmayan kişiler A/1 vizesine başvurabilmekte ve Yahudi olarak kabul edilmektedir.
İsrail Aliyah Vizesi Başvurusu Nereden Yapılır?
İsrail Aliyah vizesi başvurusu Türkiye’den Ankara İsrail Büyükelçiliği Konsolosluk Bölümü veya İstanbul İsrail Başkonsolosluğu’ndan yapılabilmektedir ve dış temsilciliklerin aracı kurum ile anlaşması bulunmamaktadır.
İsrail vize başvurusu yapacak tüm ziyaretçiler dış temsilciliğe girişte havaalanı güvenlik kontrolü uygulamasından geçmekte ve ziyaretçilerden temsilciliğe gelirken büyük çanta ve elektronik eşya getirmemeleri talep edilmektedir.
Ankara İsrail Büyükelçiliği Konsolosluk Bölümü 12 Haziran - 15 Temmuz 2022 tarihleri arasında hizmet vermemektedir ve bu dönemde yürütülecek olan tüm konsolosluk hizmetleri İstanbul İsrail Başkonsolosluğu tarafından verilmektedir.
İsrail A/1 Oturma Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?
İsrail A/1 oturma vizesine başvuracak kişilerin bu vize türü için uygun adaylar olduklarını İsrail Yahudi Ajansı bünyesindeki Aliyah Merkezi’nde değerlendirme sürecini tamamlayarak kanıtlamaları gerekmektedir. Aliyah Merkezi’ndeki değerlendirme süreci başarı ile tamamlandıktan sonra adaylar vize başvurusunda bulunabilmektedir.
İsrail A/1 vizesi adaylarının öncelikli olarak başvuru için gerekli evrakları hazırlamaları, sürecin devamında ise başvuru yapacakları dış temsilcilikten randevu almaları gerekmektedir. Aliyah vizesine başvuru yapmak için adayların randevu gününde dış temsilciliğe giderek evrakları teslim etmesi ve konsolosluk görevlileri tarafından yapılan kısa bir mülakattan geçmesi gerekmektedir. Mülakat aşamasından sonra İsrail A/1 oturma vizesi başvurusu tamamlanmakta ve 7-10 iş günü içerisinde başvuru değerlendirilip vize pasaporta işlenmektedir.
İsrail Yahudi Ajansı Nedir?
İsrail Yahudi Ajansı, İsrail devleti ile yaptığı anlaşma çerçevesinde İsrail’e yapılmış ve yapılacak göç işlemleri ile ilgilenen kuruluştur. Anlaşma doğrultusunda İsrail Yahudi Ajansı, adayların uygunluğunu kontrol etme, onlara tavsiye ve rehberlik sağlama, adayları göçmenlik merkezleri, çalışma yerleri ve istihdama yönlendirme gibi görevlerden sorumludur. İsrail Yahudi Ajansı bünyesinde bulunan Aliyah temsilcileri, bir kişinin göç etmesini onayladığı yazılı tavsiye mektubunu İsrail devletinin resmi temsilcilerine aktarmaktadır.
İsrail yasalarına göre, göçmen vizesi verme yetkisi yalnızca konsolosluk temsilcisinde bulunmaktadır. Aliyah temsilcisinin ilettiği başvuru taleplerini konsolosluk temsilcileri incelemekte ve gerekirse ek bilgi talep edebilmektedir. İsrail göçmen vizesi verme konusunda tereddüte düşen konsolosluk temsilcisi, başvuruyu karar için Dışişleri Bakanlığı konsolosluk bölümüne iletme hakkına sahiptir.
İsrail Yahudi Ajansı Aliyah Başvurusu Nasıl Yapılır?
İstanbul Yahudi Ajansı Aliyah başvurusu için ilk olarak Kudüs’te bulunan Global Center ile iletişime geçilmekte ve Aliyah başvurusu oluşturulmaktadır. Aliyah başvurusu için gerekli başvuru formu doldurulduktan sonra gerekli belgeler hakkında bilgilendirme alınmaktadır. Belgeler, A/1 vizesine başvuran kişinin isteğine göre online olarak veya doğrudan ofise gönderilebilmektedir ve bir sonraki adım olarak adayın, ikamet edilen yerde bulunan İsrail Yahudi Ajansı ile mülakat düzenlemesi gerekmektedir. Mülakatı başarılı geçen adaylar, İsrail Aliyah vizesini almaya hak kazanmaktadır.
İsrail A/1 Geçici Oturma Vizesi için Gerekli Belgeler Nelerdir?
İsrail A/1 geçici oturma vizesi için gerekli belgeler aşağıda listelenmiştir.
- Pasaport: En az 6 ay geçerliliği olan bir pasaport
- İsrail A/1 vizesi başvuru formu: Talep edilen tüm bilgilerin doldurulmuş olduğu başvuru formu
- Fotoğraf: 3,5 cm x 4,5 cm ebatlarında düz ve açık renkli bir arka planda çekilmiş 3 adet biyometrik fotoğraf
- Aliyah uygunluk kanıtı: Geri Dönüş Kanunu çerçevesinde Aliyah vizesini alma hakkına sahip olunduğunu kanıtlayan belge
- İsrail vize başvuru dilekçesi: Vizeye hangi sebeple başvurulduğunu açıklayan dilekçe
Aliyah için Uygunluk Kanıt Nasıl Olmalıdır?
Aliyah için uygunluk kanıtı niteliğindeki mektubun Kuzey Amerika veya Birleşik Krallık’ta tanınan bir haham tarafından antetli kağıda son bir yıl içinde yazılması ve mektupta hahamın, Aliyah başvurusunda bulunan kişinin Yahudi olduğunu doğrulaması gerekmektedir.
Aliyah başvurusu yapan adayın uygunluk kanıtı için sunması gereken belgeler arasında doğum belgesinin aslı, Yahudi bir topluluğun konfirmasyonu ve Yahudiliği kanıtlayabilecek talep edilen diğer belgeler bulunmaktadır. Aliyah vizesi başvurusunda bulunan adayın, belgeler Arapça veya İngilizce dilinde yazılmamışsa İbraniceye noter tasdikli tercüme ettirmesi gerekmektedir.
A/1 Vizesi için İsrail Konsolosluğu Randevusu Nasıl Alınır?
A/1 vizesi için İsrail Konsolosluğu vize randevusu, başvuru yapılacak dış temsilciliğe göre değişiklik göstermektedir. İsrail Konsolosluğu vize randevusunu İstanbul üzerinden yapacak kişilerin https://consularappointment.mfa.gov.il/schedulingsite/?unitId=1011&language=en-US adresinden online randevu oluşturması gerekmektedir. A/1 vize başvurusu Ankara’dan yapılacak ise consular1@ankara.mfa.gov.il adresine mail atarak randevu oluşturulabilmektedir.
Geri Dönüş Kanunu çerçevesinde İsrail’e göç etmek isteyen yabancı vatandaşların İsrail vizesi için randevu oluşturması gerekmektedir. A/1 İsrail vizesi için randevu oluşturan adaylar, başvuru formunu doldurmakla ve gerekli belgeleri ibraz etmekle sorumludur.
İsrail Aliyah Oturum Vizesi Kaç Yıllık Verilir?
İsrail Aliyah oturum vizesi, Aliyah için uygunluk kanıtını ibraz eden adaylara 5 yıl süre ile verilmektedir.
Uygunluğu kanıtlanan ancak İsrail vatandaşı olmaya karar veremeyen adaylar, Aliyah vizesi ile 5 sene boyunca İsrail’de ikamet edebilir. 5 sene sonunda Aliyah vizesine sahip kişilerin İsrail vatandaşı olmayı seçmediği durumda A/5 geçici oturma vizesine başvurmaları gerekmektedir.
Aliyah başvurusundan sonra uygunluğunu kanıtlamış yabancı vatandaşlar, İsrail oturum izni ile 5 senelik süre boyunca İsrail’de ikamet edebilme hakkına sahip olmaktadır.
İsrail Aliyah Vizesi Hamiline Hangi Hakları Sağlar?
İsrail Aliyah vizesi hamiline İsrail’de yaşama, çalışma, eğitim görme hakkı sağlamaktadır. A/1 vizesi aynı zamanda vize hamiline İsrail’de geçirilmiş 183 günden sonra sağlık hizmetlerinden yararlanma, gelir vergisi indirimi ve satın alma vergisi indirimi gibi olanaklar sunmaktadır.
Aliyah Vizesi ile İsrail Vatandaşlığı Ne Zaman Alınır?
Aliyah vizesi A/1 oturum izni ile 5 yıl İsrail’de yaşadıktan sonra İsrail vatandaşlığına başvuru hakkı sağlanmaktadır. İsrail vatandaşlığına başvuruda bulunacak adayların, 19 Mart 1970’den önce İsrail’e giriş yapmış ve kalıcı oturum iznine sahip bir Yahudinin aile üyesi olması, nüfusta Yahudi olarak kayıtlı olmaması ve vatandaşlığa kabul yoluyla daha önce İsrail vatandaşlığı almamış olması gerekmektedir. İsrail vatandaşlığı adaylarının Geri Dönüş Kanunu formunun ilgili kısmını çıktı alıp doldurması ve başvuru formunu gerekli belgelerle en yakın Nüfus ve Göçmenlik Dairesine ibraz etmesi beklenmektedir.
A/1 vizesini almış yabancı vatandaşlar, İsrail’de 5 sene oturma iznine sahip olmaktadır. 5 sene sonunda gerekli belgelerini ibraz eden adaylar, Aliyah yoluyla İsrail vatandaşlığı alabilme hakkına erişmektedir.
Tuğçe Çaldıran graduated from University of Abant İzzet Baysal in 2018 with bachelor’s degre in Translation and Interpreting and is working as Senior Immigration and Visa Consultant at Vizem.net since March 2022.