Danimarka Oturma İzni Nasıl Alınır?
Danimarka’da oturma izni almak için, başvuru sebebine bağlı bazı şartlar bulunmaktadır. Kişinin kendini destekleyecek kadar geliri veya sermaye sahibi olması; İngilizce, Danca, İsveççe, Norveççe veya Almanca dillerinden birisini gerekli yeterlilik seviyesinde anlaması gibi her oturma izni başvurusunda gerekli şartların yanı sıra, oturma izni isteme sebebine bağlı spesifik şartlar da bulunmaktadır.
Oturma izni alma başvuruları, Danimarka Göçmenlik Hizmetleri veya Danimarka İşe Alım ve Entegrasyon Kurumu (SIRI) üzerinden yapılmaktadır. Başvuru sebebine uygun olarak gerekli formlar doldurulduktan ve başvuru ücreti ödendikten sonra durum sıra numarası alınmaktadır. Daha sonra vize başvuru merkezi üzerinden randevu oluşturarak pasaport, biyometrik belgeler, gerekli dökümanlar ve durum sıra numarası teslim edilmektedir. Başvurulan oturma izni tipine göre işlem süresi değişiklik göstermektedir. Danimarka Göçmenlik Hizmetleri başvuru ile ilgili bir karara vardığı zaman; vize başvuru merkezi, kişi ile iletişime geçmektedir.
Danimarka’da Oturum Hakkı Sağlayan Koşullar Nelerdir?
Danimarka oturum kanunları kapsamında, Danimarka’da oturum izni alınması gereken süreçler aşağıda listelenmiştir.
- Danimarka’dan bir iş teklifi almak veya Danimarka’da iş kurmak
- Aile birleşimi ile Danimarka’da yaşayan bir akrabanın yanına taşınmak
- Kültürel değişim programı dahilinde Danimarka’da bir ailenin yanında yaşamak
- Dini görevli sınıfında Danimarka’da çalışmak
- Danimarka’da bir şirket veya organizasyon bünyesinde staj yapmak
- Danimarka’ya iltica ederek sığınmacı olmak
- Danimarkalı bir eğitim enstitüsünde lisans, yüksek lisans, doktora gibi programlara katılmaya hak kazanmak
Belirtilen koşullar, Danimarka oturum kanunları 2019 yılı değişikliklerini yansıtır özelliktedir.
Danimarka’da Öğrenci Oturma İzni Nasıl Alınır?
Danimarka, eğitim enstitülerinde gerekli eğitim programını almaya hak kazanan insanlara oturma izni vermektedir.
Öğrenci oturma izni hakkı sağlayan eğitim programları aşağıda listelenmiştir.
- Danimarka’da temel veya gençlik eğitim programı
- Danimarka halk lisesi eğitim programı
- Danimarka’da lisans eğitimi
- Danimarka’da yüksek lisans eğitimi
- Danimarka’da doktora
- Danimarka’da tam zamanlı staj
Danimarka’da Lisans Eğitimi için Oturum İzni Nasıl Alınır?
Danimarka’da lisans eğitimi için oturum izni almak zorunludur. Oturum izni alma başvuruları, Danimarka Göçmenlik Hizmetleri veya Danimarka İşe Alım ve Entegrasyon Kurumu (SIRI) üzerinden yapılmaktadır.
Oturum izni almak için gerekli belgeler ve şartlar aşağıda listelenmiştir.
- Başvuru ücretinin ödendiğine dair makbuz
- Danimarka dış temsilciliği veya başvuru merkezleri tarafından çekilmiş yüz fotoğrafı ve parmak izi kaydı
- Boş sayfalar ve ön-arka kapak dahil olmak üzere pasaportun bütün sayfalarının fotokopisi
- Danimarkalı bir eğitim kurumuna kayıt olunduğunu kanıtlar belgeler ve misafir veya öğrenci değişimi durumlarında ana ülkedeki eğitim kurumunun kayıt belgesi
- Kişinin kendini destekleyebilecek ve geçindirebilecek maddi kaynaklara sahip olduğunu kanıtlar belgeler
- Öğrenim dilini konuşabilmek ve anlayabilmek
- İngilizce, Danca, İsveççe, Norveççe veya Almanca dillerinden birisini gerekli yeterlilik seviyesinde anlayabilmek
Özel durumlarda, başvuru formunun üzerindeki talimatlar gereği başka belgelerde istenebilmektedir.
Danimarka Yüksek Lisans Eğitimi için Oturum İzni Nasıl Alınır?
Danimarka’daki bir eğitim kurumunun yüksek eğitim programına kabul edilen kişilerin oturma izni alması zorunludur. Oturma izni alma başvuruları, Danimarka Göçmenlik Hizmetleri veya Danimarka İşe Alım ve Entegrasyon Kurumu (SIRI) üzerinden yapılmaktadır.
Yüksek lisans eğitimi için oturma izni alırken gerekli belgeler ve şartlar aşağıda listelenmiştir.
- Başvuru ücretinin dekontu
- Danimarka elçiliği veya başvuru merkezlerince çekilmiş biyometrik fotoğrafı ve parmak izi kaydı
- Pasaportun tamamının fotokopisi (ön- arka kapak ve boş sayfalar dahil)
- Danimarkalı bir eğitim kurumu tarafından bir yükseköğretim veya hazırlık programına kabul edildiğini tasdikler belge
- Kişinin kendine yetecek finansal yeterliliği olduğunu kanıtlayan belgeler
- Öğrenim programı dilini konuşabilmek ve anlayabilmek
- İngilizce, Danca, İsveççe, Norveççe veya Almanca dillerinden birisini yeterli derecede anlayabilmek
Staj Amaçlı Oturum İzni Danimarka’da Nasıl Alınır?
Danimarka’da staj amaçlı oturum izni iki şart altında verilmektedir. Bu şartlar vatandaşı veya yasal sakini olunan bir ülkede eğitim programı kaydı sahibi olmak ve Danimarka’da yapılacak olan stajın belirli eğitimsel sebepleri olmasıdır.
Kişi 18 ila 30 yaşları arasında olmak zorundadır ve Danca, İsveççe, Norveççe, İngilizce veya Almanca dillerinden herhangi birisi için A2 seviyesi veya daha yüksek seviyeli bir dil testini geçmiş olmak zorundadır. Staj, kişinin devam etmekte olan eğitim programı ile profesyonel bağlantı içeriyor olmak zorundadır.
Danimarka’da Dil Okulu için Oturum İzni Nasıl Alınır?
Danimarka’da dil eğitimi almak için oturum izni almak zorunludur. Oturma izni alma başvuruları, Danimarka Göçmenlik Hizmetleri ve Danimarka İşe Alım ve Entegrasyon Kurumu (SIRI) üzerinden yapılmaktadır.
Dil eğitimi alma amaçlı oturma izni alırken gerekli belgeler ve şartlar aşağıda listelenmiştir.
- Başvuru ücretinin ödendiğine dair makbuz
- Danimarka elçiliği veya başvuru merkezlerinde teslim edilecek biyometrik bilgiler
- Pasaportun bütün sayfalarının fotokopisi
- Kişinin yeterli maddi kaynaklara sahip olduğunu kanıtlar belgeler
- İngilizce, Danca, İsveççe, Norveççe veya Almanca dillerinden birisini yeterli derecede anlamak
- Eğitim alınacak okula kayıt belgesi
Danimarka İngilizce dil okulu fiyatları, şehir ve eğitim programına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Danimarka’da İş Bularak Oturum İzni Nasıl Alınır?
Danimarka’da iş bulmak için iş arama izni ismi verilen bir oturma izni almak gerekmektedir. İş bulma izni; Danimarka oturma ve çalışma izninden farklı olarak, kişiye çalışma izni vermemektedir. İş bulma izni, kişinin iş ararken oturma iznini kaybetmemesi amaçlıdır ve kişi iş bulduğu zaman yeni bir başvuru yaparak oturma ve çalışma izni almak zorundadır.
Danimarka’da Şirket Kurarak Oturum İzni Nasıl Alınır?
Danimarka’da şirket kurarak oturum izni almak, Start-up Denmark isimli bir başlangıç planı ile mümkündür. Start-up Denmark, yabancı girişimcilere ve yatırımcılara Danimarka’da şirket kurmaları için oturma izni veren bir plandır.
Start-up Denmark planından faydalanarak Danimarka’da iş kurmak ve oturma izni alma şartları aşağıda listelenmiştir.
- İş planının, Danimarka Ticaret Otoritesi tarafından onaylanmış olması zorunludur
- Danimarka’da kalınacak ilk yıl için kişinin kendini ve işini desteklemeye yeterli maddi kaynaklara sahip olduğunu kanıtlaması zorunludur. (Danimarka’ya aile fertleri ile geliniyorsa, maddi kaynakların gelen fertlerin de yaşama giderlerini karşılamaya yeterli olması gerekmektedir.)
- İş gelişiminde aktif rol almak zorunludur.
- Kişinin şirket yönetiminde şahsen bulunması gerekmektedir.
Danimarka’da Evlenerek Oturma İzni Nasıl Alınır?
Danimarka’da evlilik yaparak oturum izni almak mümkündür. Evlilik daha önceden veya Danimarka dışında yapılmış ise ve taraflardan herhangi birisi Danimarka’da yaşıyor ve belirli şartlara uyuyor ise, Danimarka aile birleşimi vizesi alınarak oturum izni sahibi olunmaktadır.
Evlilik ile oturma izni almak için her iki tarafında uyması gereken koşullar; evliliğin Danimarka yasaları kapsamında yasal olması, tarafların baskı altında kalmadan birlikte olması, tarafların entegrasyon ile ilgili belirli 6 şarttan 4’üne uygun olması, tarafların her ikisinin de Danca öğrenme sürecinde aktif rol oynaması şeklindedir.
Danimarka’daki kişinin uyması gereken koşullar; Danimarka’da bağımsız bir konutta ikametgah etmesi, kendini geçindirebilecek maddi kaynaklara sahip olması ve ekonomik garanti olarak belirli bir meblağ teminat birikimi olması ve aile içi şiddet sabıkası bulunmaması şeklindedir.
Danimarka’da oturma izni almak için başvuru yapan tarafın uyması gereken koşullar; Danimarka’yı en az bir kez ziyaret etmiş olmak ve Danca A1 ve A2 testlerini geçebilmektir.
Danimarka’da Ev Alana Oturum İzni Verilir Mi?
Danimarka vatandaşı olmayan kişilerin Danimarka’da ev alabilmek için kalıcı oturum izni sahibi olması veya arka arkaya 5 yıl Danimarka’da yaşamış olması gerekmektedir.
Arka arkaya 5 yıl Danimarka’da yaşamış fakat oturma izni sona ermiş kişiler, ev satın alma amaçlı olarak, Danimarka yatırımcı vizesi ile ülkeye giriş yapabilmekte ve ev satın alarak oturma izni başvurusu yapabilmektedir.
Danimarka’da Uzun Süreli Oturum İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
Danimarka’da süresiz oturum izni almak için en az 8 yıl boyunca Danimarka’da yaşamış olmak zorunludur. Bu süre, 18 ila 19 yaşları arasında olup tam zamanlı işi olan veya ilkokuldan itibaren tam zamanlı okul programlarında okuyan kişiler ve Danimarka asıllı kişiler gibi özel durumlardaki kişiler için 4 yıla düşürülmektedir.
8 yıl boyunca kesintisiz olarak Danimarka’da yaşamış olmanın yanı sıra, Danimarka’da yaşanan toplam süre boyunca en az 3 yıl 6 ay çalışmış olmak ve başvuru yapıldığı sırada iş sahibi olmak, kalıcı oturma izni başvurusu yaparken yerine getirilmesi zorunlu şartlardır.
Ayrıca Danimarka dil testi 3 isimli dil testini geçmek, başvurudan önceki son 4 yıl 6 ay içinde en az 4 yıl boyunca iş sahibi olmak, aktif yurttaş sınavını geçmek veya aktif yurttaşlık örneği göstermek ve son 2 yılda, DKK 298.101 eşiğine eşit veya daha fazla yıllık vergilendirilebilir gelir kaynağı sahibi olmak şartlarından en az ikisinin yerine getirilmesi gerekmektedir. Belirtilen dört şartın hepsini yerine getiren kişiler için Danimarka’da uzun süreli oturum izni için yaşanmış olması gereken zorunlu süre 4 yıla düşürülmektedir.
Kalıcı oturum izni başvuruları, Danimarka Göçmenlik Hizmetleri ve Danimarka İşe Alım ve Entegrasyon Kurumu (SIRI) üzerinden yapılmaktadır. İki kurumdan herhangi biri üzerinden durum sıra numarası alınmaktadır ve başvuru ücreti ödenmektedir. Ardından pasaport, ücret makbuzu, Danimarka dil seviyesi belgesi, gelir belgesi gibi gerekli evraklar toplanarak başvuru formu doldurulmaktadır. Başvuru sonrası 4 hafta içinde parmak izi kaydı ve biyometrik fotoğraf başvurulan kuruma gönderilmek zorundadır.
Danimarka’da Kalıcı Oturum İzni Almak için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Danimarka’da kalıcı oturum izni başvurusu Danimarka Göçmenlik Hizmetleri ve Danimarka İşe Alım ve Entegrasyon Kurumu (SIRI) üzerinden yapılmaktadır. Başvuru öncesi, geçerli oturum izninin başvuru sonuçlanana kadar geçerli olduğundan ve kişinin kalıcı oturum izni kriterlerine uygun olduğundan emin olunmalıdır.
Danimarka’da kalıcı oturum izni başvurusu yaparken gerekli belgeler aşağıda listelenmiştir.
- İkametgah belgesi
- Danimarka dil belgeleri ( Danca dil sertifikası benzeri belgeler)
- İş sahibi olunduğunu kanıtlar belgeler (iş sözleşmesi veya vergi beyannamesi gibi)
- Gelir beyannamesi (maaş bordrosu veya vergi beyannamesi gibi)
- Aktif vatandaşlık belgesi
Özel durumlarda ek olarak kanıt niteliğinde belgeler istenebilmektedir.
Danimarka Oturma İzni Şartları Nelerdir?
Danimarka’da oturma izni başvuru şartları aşağıda listelenmiştir.
- 18 yaşını doldurmuş olmak
- Varsa başvuru zamanındaki oturma izni şartlarına uyuyor olmak
- Danimarka ceza kanunu 12. ve 13. maddeleri ihlaline bağlı olarak belirli suçlardan hüküm giymemiş olmak
- Danimarka’da kasten yanlış kişisel bilgi vermemiş olmak
- Danimarka dil testi 2 isimli dil testini geçebilmek
- İngilizce, Danca, İsveççe, Norveççe veya Almanca dillerinden birisini gerekli yeterlilik seviyesinde anlamak
- Kendini geçindirmeye yeterli maddi kaynaklara sahip olmak
- Oturma izni sebebine bağlı olarak ayriyeten koşulan şartlara uymak
Danimarka Oturma İzni Başvurusu Nereye Yapılır?
Danimarka oturma izni başvuruları Danimarka Göçmenlik Hizmetleri ve Danimarka İşe Alım ve Entegrasyon Kurumu (SIRI) aracılığıyla yapılmaktadır.
Danimarka’da Oturum İzni Alarak Vizesiz Gidilebilecek Ülkeler Hangileridir?
Danimarka oturum izni sahibi kişiler Schengen ülkeleri olan; Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ve İsviçre’ye son 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde vizesiz olarak gidebilmektedir.
Danimarka Göçmenlik Başvuru Şartları Nelerdir?
Danimarka’ya göç etmek için gerekli şartlar aşağıda listelenmiştir.
- Danimarka’da iş bulmak
- Danimarka’da iş kurmak
- Danimarka’da bir lisans, yüksek lisans veya doktora programına kabul edilmiş olmak
- Danimarka’da bir staj programına kabul edilmiş olmak
- Danimarka’da yaşayan bir kişi ile evlilik yapmak
- Danimarka’da yaşayan bir kişinin aile birleşimi kapsamında 1. dereceden akrabası olmak
- Şiddet, savaş, tehdit, dışlanma gibi sebeplerden dolayı vatanına dönememek veya vatanında kalamamak
Kişi şiddet, savaş, toplumdan dışlanma, insanlık dışı şartlara maruz kalma, tehdit gibi sebeplerden dolayı ülkesinden kaçarak Danimarka iltica kanunları kapsamında Danimarka’ya sığınabilmektedir.
Ebru Sönmez 2015 yılında Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitimini tamamladı, 2016 yılında avukat olarak çalışmaya başladı ve 2021 yılından beri Vizem.net için ´Immigration and Visa Law Attorney´ unvanı ile çalışıyor.