Hırvatistan'a Gidilmeden Önce Bilinmesi Gerekenler Nedir?
Hırvatistan, resmi adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti, Orta Avrupa, Balkanlar ve Akdeniz’in orta kısmında bulunan bir ülkedir. En büyük şehri olan Zagreb, aynı zamanda Hırvatistan’ın başkentidir. 56.594 kilometrekarelik alana kurulmuş olan Hırvatistan, 4.29 milyonluk nüfusa sahiptir. Hırvatistan üniter demokratik parlamenter cumhuriyet sistemi ile yönetilmektedir. Hırvatistan’da konuşulan resmi dil Hırvatça’dır. Hırvatistan’ın doğusunda Sırbistan, güneydoğusunda Bosna Hersek, kuzeybatısında Slovenya ve kuzeydoğusunda Macaristan bulunmaktadır. Hırvatistan, güneyde Karadağ ve Adriyatik Denizi ile çevrelenmektedir.
Hırvatistan Dünya Haritasında Nerededir?
Hırvatistan dünya haritasında Avrupa kıtasında bulunmaktadır. Hırvatistan’ın güney bölgesinde Adriyatik Denizi’ne kıyısı vardır ve Otranto Boğazı’ndan saat yönünden ters yöne doğru doğu kıyısı boyunca ve batı kıyısı boyunca tekrar boğaza akan akıntı vardır. Hırvatistan’ın doğusunda Sırbistan bulunmaktadır ve aralarındaki uzaklık 367 kilometredir. Hırvatistan’ın güneydoğusunda bulunan Bosna-Hersek’e uzaklığı ise 290 kilometredir. Hırvatistan’ın kuzeybatıdaki Slovenya’ya uzaklığı 116 kilometre, kuzeydoğuda bulunan Macaristan’a olan uzaklığı 300 kilometredir. Hırvatistan’ın güneyinde bulunan Karadağ’a olan uzaklığı 457 kilometredir ve Adriyatik Denizi ise güneybatı sınırının tamamını kapsamaktadır.
Balkanlardaki en büyük sıradağlardan biri olan Dinar Alpleri, Hırvatistan’ın içinden geçmekle beraber, Velebit ise Hırvatistan’daki en geniş sıradağdır. Dinar Alplerinin bir parçasıdır ve Adriyatik Denizi’ne kadar uzanmaktadır.
Hırvatistan’ın Matematik Konumu Nedir?
Hırvatistan’ın matematik konumu 42°-47° Kuzey paralelleri ile 13°-20° Doğu meridyenleridir.
Hırvatistan Komşu Ülkeleri Nelerdir?
Hırvatistan komşu ülkeleri doğuda Sırbistan, güneydoğuda Bosna Hersek’tir. Hırvatistan’ın kuzeydoğusunda Macaristan, kuzeybatısında Slovenya bulunmaktadır. Güneyinde Karadağ bulunmaktadır ve Adriyatik Denizi’ne kıyı sahipliği yapan Hırvatistan, orta ve güneydoğu Avrupa’nın kesişiminde bulunmaktadır.
Hırvatistan’ın Sınırları ve Sınır Uzunlukları Nasıldır?
Hırvatistan’ın Slovenya’ya olan sınırı ve uzunluğu 600 kilometredir. Hırvatistan’ın Macaristan ile arasındaki sınır uzunluğu 348 kilometreyken, Sırbistan ile olan sınır uzunluğu 314 kilometredir. Hırvatistan’ın sınır uzunluğu Bosna Hersek ile 956 kilometredir ve Karadağ ile sınır uzunluğu 19 kilometredir.
Hırvatistan Hangi Kıtadadır?
Hırvatistan Avrupa kıtasında bulunmaktadır. Hırvatistan, Türkiye’nin kuzeybatısında; Slovenya, Bosna Hersek, Macaristan, Sırbistan ve Karadağ’ın ortasında bulunmaktadır.
Hırvatistan, Avrupa’da yer alan ülkeler arasında en çok sınır komşusu bulunduran ülkelerden biridir.
Hırvatistan Yüzölçümü Nedir?
Hırvatistan yüzölçümü 56.594 kilometrekaredir. Yüzölçümüyle dünyanın en büyük 127. ülkesi olan Hırvatistan, 56.414 kilometrekare alanda karaya ve 128 kilometrekare de ise iç sulara sahiptir. 4.29 milyonluk nüfusa sahip olan Hırvatistan’da, Vikipedi’de yer alan bilgilere göre nüfus yoğunluğu kilometrekare başına 75.8’dir.
Hırvatistan’ın Nüfusu Ne Kadardır?
Hırvatistan nüfusu 4.29 milyondur. Hırvatistan dünyanın en kalabalık 125. ülkesidir ve bu sıra Avrupa’da 29’dur. Nüfusun ortalama yaşı 44’tür ve Hırvatistan’da ortalama beklenen yaşam süresi 78.6 yıldır. 78.6 yıl yaşam süresiyle dünyada 38. sırada yer alan Hırvatistan, Avrupa’da ise 22.’dir Hırvatistan’da nüfus sayımları 10 yıl aralıklarla yapılmaktadır. 2045 yılına kadar beklenen ölüm oranı 350.000 olan Hırvatistan’da, Vikipedi’ye göre nüfusun doğal büyüme hızı %-5’tir.
Hırvat nüfusunu temelde 2 farklı ulus oluşturmaktadır. Hırvatistan nüfusu, %90 Hırvatlardan, %4 Sırplardan ve azınlıklardan oluşmaktadır.
Hırvatistan Zaman Dilimi Nedir?
Hırvatistan zaman dilimi GMT+1’dir. Hırvatistan ile aynı zaman dilimini kullanan diğer ülkelerden birkaçı Avusturya, Belçika ve Bosna Hersek’tir. Hırvatistan’ın kullandığı GMT+1 zaman dilimi, Greenwich’ten geçmekte olan meridyene göre ayarlanmıştır.
Hırvatistan ve Türkiye Arasındaki Saat Farkı Kaçtır?
Hırvatistan ve Türkiye arasındaki saat farkı 2 saattir ve Hırvatistan’ın saati Türkiye’den geridedir. Türkiye-Hırvatistan zaman farkı ulaşım, iletişim veya turizm konularında bir sıkıntı yaratmamaktadır.
Hırvatistan Resmi Dili Nedir?
Hırvatistan resmi dili, Vikipedi’ye göre Hırvatçadır. Hırvatistan ana dili 2001 yılı sayımlarına göre 5 buçuk milyondan fazla insan tarafından konuşulmaktadır. Hırvatistan’da ikinci dil olarak en çok konuşulan dil %49 konuşulma oranı ile İngilizce’dir. Meclis, ordu ve mahkemelerde konuşulan asıl dil Hırvatçadır.
Hırvatistan’da Konuşma Dili Nedir?
Hırvatistan’da resmi konuşma dili Hırvatçadır. Hırvatistan’da azınlık diller olarak Macarca, Çekçe, Slovakça, İtalyanca ve Sırpça konuşulmaktadır. %96’lık bir oran Hırvatçayı rahatlıkla ana dil olarak konuşulurken, %1 Sırpça konuşulmaktadır. Geri kalan dillerde ise %3’lük bir konuşulma oranı vardır. Yarı resmi dil olarak kabul edilen İtalyanca ise birçok Hırvat vatandaşın kolaylıkla konuşabildiği dildir.
Hırvatistan’a gidecek olan bir kişinin rahat bir şekilde hayat sürdürebilmesi için ana dil olan Hırvatçayı bilmek ilk seçenek iken, İtalya ve İngilizce bilmek de rahat yaşam sürdürmek için yeterlidir.
Hırvatistan’da İngilizce Konuşulur Mu?
Hırvatistan’da İngilizce konuşulma oranı %49’dur fakat ana dil olarak İngilizce kullanan insan sayısı sınırlıdır. Hırvatistan resmi dairelerinde Hırvatça bilinmediği takdirde İngilizce konuşmak mümkündür.
Hırvatistan Resmi Dairelerde Hangi Dil Konuşulur?
Hırvatistan’da resmi dairelerde Hırvatça konuşulur iken, bazı yerel yönetimlerde farklı diller ve Kiril alfabesinin kullanımına izin vardır. Hırvatistan tarafından tanınan birçok azınlık dil olduğu için dil konusunda yasaklar veya sert kurallar yoktur.
Hırvat Alfabesi Nedir?
Hırvatistan’da Hırvat Latin alfabesi kullanılmaktadır. Protestan ve Katolik Slavlar tarafından tercih edilen bu alfabenin yaklaşık 900 senelik bir geçmişi bulunmaktadır. 30 harf bulunduran bu alfabede, q, w, x ve y harfleri yalnızca özel isim yazımlarında kullanılmaktadır.
Hırvatistan Uluslararası Telefon Alan ve Ülke Kodu Nedir?
Hırvatistan uluslararası telefon kodu +385’dir ve Türkiye’den telefon araması yapılması durumunda bu kodun kullanılması gerekmektedir. Hırvatistan ülke kodu ise 92’dir.
Hırvatistan Plakası Nedir?
Hırvatistan plaka kodu HR’dir. 2010 sayımlarına göre her 1000 kişiye 300 araç düştüğünü varsayarak ise Hırvatistan’da yaklaşık 1.2 milyon araç olduğu söylenebilmektedir. Plakada HR kullanılmasının sebebi ise Hırvatistan’ın Hırvatça’da Hrvatska olarak geçmesidir.
Hırvatistan’ın İnternet Kodu Nedir?
Hırvatistan’ın internet kod uzantısı .hr olarak geçmektedir. Hr uzantısına sahip 85.233 adet internet sitesi bulunmaktadır. Hırvat internet kodu kaydı için mutlaka izin alınmalıdır ve resmi belge sahibi olunması gerekmektedir.
Hırvatistan’ın Kısaltması Nedir?
Hırvatistan’ın kısaltması HR’dir.
Hırvatistan’ın Şehirleri Hangileridir?
Hırvatistan illeri 126 tanedir ve bu şehirlerin en önemlileri aşağıda listelenmiştir.
- Zagreb
- Split
- Dubrovnik
- Osijek
- Zadar
- Pula
- Sesvete
- Slavonski Brod
- Karlovac
- Varazdin
Zagreb, Hırvatistan illerinden en önemli olanlarından biridir ve aynı zamanda başkenttir. 686 bin kişi ile en yüksek nüfusa sahiptir. Hırvatistan ilçeleri arasında turistik bir yere sahip olan Dubrovnik ise en önemli yerlerden biridir. Split şehri ise Adriyatik Denizi’ne kıyı boyu uzanmış sahillere sahip olan önemli turizm şehirlerinden biridir.
Hırvatistan Başkenti Neresidir?
Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’dir ve en yüksek nüfusa sahip olan şehirdir. 2018 nüfus sayımlarına göre Zagreb, %91’ini Hırvatların oluşturduğu 1.1 milyon kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Dört mevsimin yaşandığı Zagreb’de ortalama hava sıcaklıkları kışın 1 derece, yazın ise 20 derece olmaktadır.
1. yüzyılda yerleşilmeye başlanan ve adı ilk defa 1094’te Zagreb olarak anılan bir kent olan başkent, 1851 yılında Kaptol ve Gradec şehirlerinin birleşmesiyle meydana gelmiştir. Kültür, bilim, sanayi gibi konulardaki gelişimiyle birlikte 1991 yılında Zagreb başkent olmuştur ve 20. yüzyılda Sanayi Devrimi sonucunda kalabalık olmaya başlamıştır. Uluslararası ticarette önemli bir yere sahip olan Zagreb’de kişi başına düşen gelir 26.000 dolardır ve bu rakamla Hırvatistan’ın en çok gelire sahip şehridir. Zagreb’in küçük olması nedeniyle hemen hemen her yere yürüyerek ulaşım sağlanabilir iken, en çok kullanılan ulaşım aracı tramvaylardır. Zagreb’de özel araç ile de trafik sorun olmadan seyahat edilebilirken, bisiklet kiralamak da mümkündür. Zagreb’de bulunan Zagreb Üniversitesi, Avrupa Zagreb İşletme Okulu ve RRIF Finans Okulu en önemli okullarıdır.
Zagreb Hırvatistan’da Nerededir?
Zagreb, Hırvatistan’ın kuzey bölümünde bulunmaktadır. Çevresinde bulunan Zaprevic şehrine trenle ulaşım 20 dakika sürmektedir. Zagreb’den Velika Gorica şehrine ise aktarmalı ve aktarmasız seçenekleriyle tren seferleri bulunurken, aktarmasız 8 dakika sürerken aktarmalı seferler aktarılan yere göre değişmektedir. Donja Zelina şehrine ise aktarmasız tren seferi bulunmamaktadır fakat Zagreb’den en kısa tren seyahat süresi 24 dakika sürmektedir.
Hırvatistan’da Gezilecek Yerler Nelerdir?
Hırvatistan’da görülmesi gereken başlıca yerler kilise ve kale gibi tarihi yapılar ile doğal parklardır.
Hırvatistan’da gezilecek yerler aşağıda listelenmiştir.
- Dubrovnik Duvarları
- Diocletianus Sarayı
- Pula Arena
- Plitvice Gölleri Milli Parkı
- Hvar Kalesi
- Old Town
- Aziz Mark Kilisesi
- İllüzyon Müzesi
Dubrovnik Duvarları, 14. yüzyıl mimari yapısını net bir şekilde yansıttığı için oldukça önemlidir. Pula Arena ise, M.Ö 27 ve M.S 68 yılları arasında Romalılar tarafından inşa edilmiş olup dünyada güncel bulunan son altı büyük Roma arenasından biriyken, aynı zamanda ülkedeki en iyi korunan antik yapılardan biridir. Hvar Kalesi ise Adriyatik Denizi’nin Hvar Adası’nda yer almaktadır ve ziyaretçilere sunduğu eşsiz manzara keyfi ile Hırvatistan’da görülmesi gereken yerler arasında yer almaktadır. Hırvatistan’a giden turistlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken tarihi yerler, Hırvatistan’da gezilecek yerler listesinin başında gelmektedir.
Hırvatistan Ekonomisi Nasıldır?
Hırvatistan ekonomisi kimyasal ve plastik sanayi, elektronik üretimi, alüminyum, kağıt sanayi ve tekstille beraber turizmle geçinen bir ekonomi türüdür. Turizm, Hırvatistan ekonomisinin %20’ye yakınını oluştururken, son senelerde görülen ihracatta %25’e yakın bir artışla kriz sonrası problemlerini oldukça azaltmıştır. İhracat ürünlerinin başında yağ 1.618.625.032 USD ile bulunurken, bir alt sırada endüstriyel makineler 1.441.688.413 USD ihracat ile bulunmaktadır. Hırvatistan’ın en önemli ithalat ürünleri ise 3.414.502.143 USD ile yağ, 2.726.288.210 USD ile endüstriyel makinelerdir. Hırvatistan’ın en çok ihracat sağladığı ülke İtalya, en fazla ürün aldığı ülke ise Almanya’dır.
Dünya en büyük ekonomileri sıralamasında 77. sırada bulunan Hırvatistan ekonomisi, Avrupa kıtasında 18.’dir. Hırvatistan’da 2021 yılındaki işsizlik oranı yaklaşık olarak %7.2’dir ve Hırvatistan ekonomisi 2022 yılı itibariyle %4 büyüme hedeflemektedir.
Hırvatistan Para Birimi Nedir?
Hırvatistan parasıHırvatisan para birimi Hırvatistan kunasıdır. Hırvatistan parası kısaltması HRK’dir ve 30 Mayıs 1994 tarihinde kullanılmaya başlanmıştır.
Hırvatistan Para Birimi Kaç TL’dir?
1 Hırvatistan kunası 1.60 Türk lirası değerindedir.
Hırvatistan Kişi Başına Düşen Milli Gelir Ne Kadardır?
Hırvatistan kişi başına düşen milli gelir 29.207 USD’dir. Hırvatistan kişi başına düşen milli gelir ile dünyada 53. sırada, Avrupa’da ise 31. sıradadır. Hırvatistan’da 2020 yılında kişi başı milli gelir 29.207 USD iken bu miktar 1996 yılında 10.000 USD’nin altındadır.
Hırvatistan’da asgari ücret 2020 yılı itibariyle 546 USD’dir.
Hırvatistan GSYİH Ne Kadardır?
Hırvatistan GSYİH 2020 yılına göre 55.97 milyar USD’dir. Bu miktar ile dünyada 80. sırada yer alan Hırvatistan, Avrupa’da ise 21. sıradadır.
Hırvatistan İnsani Gelişmişlik Endeksinde Kaçıncı Sıradadır?
Hırvatistan, insani gelişmişlik endeksinde 43. sıradadır. Hırvatistan gelişmişlik endeksinde, 42. sırada olan Bahreyn’in bir sıra gerisinde, 44. sırada olan Katar’ın ise bir sıra üstünde bulunmaktadır ve Avrupa ülkeleri arasında ise 30. sıradadır. Hırvatistan’da 1990 yılında 0.677 olan gelişmişlik endeksi, 2019 yılında 0.851 olmuştur. Beklenen yaşam süresindeki artışlar, eğitim kalitesindeki artış ve kişi başına düşen gelir gibi etkenlerin yükselmesi insani gelişmişlik endeksini de arttırmaktadır.
Hırvatistan’da Refah Seviyesi Nasıldır?
Hırvatistan’da refah seviyesi sağlık, aile hayatı ve toplumsal yaşam gibi etkenlere bağlı olarak diğer Avrupa ülkeleri ve dünya ülkelerine göre yüksektir. Hırvatistan, dünyada refah seviyesi olarak 21. sırada bulunmaktadır ve Avrupa’da ise 9.’dur.
Hırvatistan Mutluluk Sıralamasında Kaçıncıdır?
Hırvatistan, dünya mutluluk sıralamasında 2021 yılı raporlarına göre 59. sırada yer almaktadır; bir sıra üstünde 58. olarak Honduras, bir sıra altında ise 60. sıra ile Filipinler yer almaktadır. Hırvatistan’ı dünya mutluluk sıralamasında 59. yapan özelliklerden biri ekonomileri ve kişi başına düşen gelir sonucu vatandaş mutluluğu iken, bir diğer özellik bu etkenlere dayalı olan yaşam kalitesidir.
Hırvatistan Askeri Gücü Nasıldır?
Hırvatistan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri olmak üzere üç ana birimden oluşmaktadır. Hırvatistan’ın toplam askeri gücü 18.400 kişidir ve 1.600 sivil güç bulunmaktadır. Hırvatistan’da askerlik yaşı 18’dir ve yıllık harcaması 900 milyon EUR’dur. Kara kuvvetleri envanteri 72 tank, 604 zırhlı savaş aracı, 24 adet kundağı motorlu silah, 151 çekili topçu ve 105 tane çoklu roketatardan oluşan Hırvatistan’ın, hava kuvvetlerinde ise toplam 78 uçak ve 47 helikopter bulunmaktadır. Hırvatistan’ın deniz kuvvetlerindeki toplam donanma gücü 28 iken, 10 sahil güvenlik botu ve 2 mayın gemisi vardır.
Hırvatistan Politikası Nasıldır?
Hırvatistan politikası, parlamenter, temsili demokratik cumhuriyet çerçevesi içerisinde hükümet başkanının Hırvatistan başbakanı olduğu bir sistemdir. Yürütme yetkisi hükümet ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı tarafından kullanılırken, yasama yetkisi Hırvat Parlamentosu’na aittir. Hırvatistan başkanı Zoran Milanović’tir ve hakim olan görüş sosyal demokratik görüştür. Hırvat Parlamentosu, tek meclisli yasama organıdır ve 4 yıllık görev için gelen 151 üyeden oluşmaktadır. Güncel Hırvat Anayasası 1 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Anayasanın içeriği tarihsel temeller, temel hükümler, insan haklarının ve temel özgürlüklerin korunması, hükümet teşkilatı, Hırvatistan Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi, yerel ve bölgesel yönetim, uluslararası ilişkiler ve anayasanın değiştirilmesidir.
Günümüze kadar 5 kere anayasanın değiştirilmiş olduğu Hırvatistan politikası, 2014 anayasası ile devam etmektedir.
Hırvatistan Yönetim Şekli Nedir?
Hırvatistan’da yönetim şekli üniter demokratik parlamenter cumhuriyettir. Cumhurbaşkanı Zoran Milanović’tir. İktidarda bulunan komünist iktidarın çökmesinden sonra 1990’da yeni anayasanın kabul edilmesi ile beraber Hırvatistan’da ilk çok partili seçim düzenlenmiştir. Yürütme, hükümet ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı tarafından kullanılırken, yasama yetkisi Hırvat Parlamentosu’na aittir. Hırvatistan’da yargı, yasama ve yürütmeden bağımsız olarak yürütülmektedir.
Hırvatistan’ın Dahil Olduğu Uluslararası Anlaşmalar Nelerdir?
Hırvatistan’ın dahil olduğu uluslararası anlaşmalar aşağıda listelenmiştir.
- 1995 yılında Bosna-Hersek ile imzalanmış olan Dayton Barış Antlaşması
- 1995 yılında Doğu Slovenya, Baranja ve Batı Syrmia ile imzalanmış olan Erdut Barış Antlaşması
- 1868 yılında imzalanmış olan Hırvat-Macar Antlaşması
- 2005 yılında Avrupa Konseyi ile imzalanmış olan Varşova Ortak Anlaşması
Hırvatistan Avrupa Birliği Üyesi Midir?
Hırvatistan Avrupa Birliği üyesidir ve 1 Temmuz 2013 yılında kabul edilmiştir. 2003 yılında başvuru yapan Hırvatistan, zaman zaman Avrupa şüpheciliği yaşamış olsa da Avrupa Birliği üyeliğini desteklemiştir. Hırvatistan’ katılım görüşmeleri 30 Haziran 2011 yılında bitmiş olup 9 Aralık 2011’de katılım antlaşması imzalanmıştır. Hırvatistan’da yapılan referandum süreci %66 Hırvatistan lehine sonuçlandıktan sonra ise 1 Temmuz 2013 tarihinde Hırvatistan Avrupa Birliği’ne girmiştir.
Hırvat kamuoyu üyelik zamanında ikiye bölünmüştür; bölünmenin en büyük sebebi Avrupa Birliği içerisinde çözülemeyen ekonomik ve sosyal sorunlar olmuştur.
Hırvatistan Schengen Ülkesi Midir?
Hırvatistan Schengen ülkesi değildir.
Avrupa Birliği’ne ait birçok ülke Schengen ülkeleri listesine dahilken, Hırvatistan bu listede bulunmamaktadır.
Schengen vizesi ile Hırvatistan’a girilebilirken, Hırvatistan Schengen vizesi bulunmamaktadır.
Hırvatistan NATO Üyesi Midir?
Evet, Hırvatistan NATO üyesidir ve 2009 yılında dahil olmuştur. Hırvatların, NATO ile ilk ilişkinin başlaması ise 1953 yılında Yugoslavya’nın Balkan Paktı’na dahil olması ile olmuştur. NATO üyeliği için zamanında bir referandum düzenlemek istemiş olan Hırvatistan başkanının isteği ise parlamento başkanı tarafından reddedilmiştir. 2007 yılında yapılmış olan anketle beraber ise halkın %52’sinin NATO üyeliğini desteklediği ve %25’inin reddettiği belirlenmiştir. Hırvatistan NATO içerisinde en güçlü 19. orduya sahiptir.
Hırvatistan’ın Sembolleri Nelerdir?
Hırvatistan’ın sembolü haline gelen şeyler aşağıda listelenmiştir.
- Dev paskalya yumurtaları
- Moreska kılıç dansı
- Dalmaçyalı köpekler
- Trüf mantarı
- Pag peyniri
Hırvatistan Bayrağı Nasıldır?
Hırvatistan Cumhuriyeti’nin resmi bayrağı üç eşit yatay bölümden oluşmaktadır. Bu üç eşit yatay bölümden oluşan Hırvatistann bayrağının renkleri ise Pan-Slav renkleri olan kırmızı, beyaz ve mavidir. Hırvat bayrağının ortasında kırmızı ve beyaz renklerinden oluşan askeri arma bulunmaktadır ve bu arma 25 eş parçaya bölünmüş olup, armanın üstünde beş sembol bulunmaktadır.
21 Kasım 1990 yılında tasarlanan Hırvatistan bayrağı, aynı tarihte kabul edilmiştir ve resmi olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Hırvatistan Nereye Bağlıdır?
Hırvatistan bir yere bağlı değildir, 8 Eylül 1991 tarihinde bağımsızlığını ilan etmiştir.
Hırvatistan’da Ulaşım Koşulları Nasıldır?
Hırvatistan’da ulaşım koşulları trafik yoğunluğu açısından küçük şehirlerde rahat iken, büyük şehirlerde özellikle işe giriş ve çıkış saati olan 7:30-9:30 ve 4:30-6:30 saatleri arasında yoğundur fakat Hırvatistan altyapısı bu trafiği rahatlıkla kaldırmaktadır. Hak.hr sitesi verilerine göre Hırvatistan’da şehir içinde en çok tercih edilen toplu taşıma araçları otobüs, metro, tren, tramvay gibi ulaşım araçları iken, şehirlerarası ulaşımda başlıca tercih edilen ulaşım araçları otobüs, tren, özel araçtır. Şehir içinde ulaşım sağlamak için yoğun olarak metro ve tramvay kullanılmaktadır. Hırvatistan’da kalabalık alanlarda hız sınırı 50 km/s iken, maksimum hız toleransı %10’dur. Hız cezaları aşılan limite göre 40 EUR ve 2069 EUR arasında değişmektedir. Araba farları sadece kış gün ışığından yararlanma saatinde gün boyunca açılmalıdır ve sürüş sırasında emniyet kemeri takmak zorunludur. Cep telefonu kullanımına sürüş boyunca izin verilmemektedir. 5 yaşını doldurmamış olan tüm çocuklar için oto koltuk zorunludur ve 5-12 yaş aralığındaki çocuklar arka koltukta seyahat etmelidir.
Hırvatistan Eğitim Sistemi Nasıldır?
Hırvatistan’da eğitim, çocuklar 6-7 yaş aralığındayken anaokul ile başlamaktadır. Hırvatistan’da ilkokul eğitiminden sonra müfredata göre eğitim vermekte olan, dört yıl süreli ve zorunlu olmayan ortaokullara gitmektedir. Bu okullar spor okulları, müzik okulları, mesleki okullar ve sanat okulları olarak grup olmaktadır. Hırvat yükseköğretim kurumları hem üniversite eğitimi hem de mesleki eğitim sunmaya devam ederken, beş yıllık eğitim programlarında ise öğrenciler lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim alabilmektedirler. Hırvatistan’da özel okul sayısı oldukça az iken, devlete ait olan ilk ve ortaokullar ücretsizdir ve devlet öğrencilerin kitap parası veya yemek parası gibi birçok ücretlendirme için burs imkanı sağlamaktadır.
Hırvatistan’da bulunan eğitim kurumları dünya üniversite sıralamasında ilk 1000’de bulunmamakla birlikte, Hırvatistan eğitim sistemi ile eğitim vermekte olan Split Üniversitesi ve Zagreb Üniversitesi 1001 ile 1200 arasında, Rijeka Üniversitesi ise 1200’lerden sonra bulunmaktadır.
Hırvatistan Sosyal Yapısı Nasıldır?
Hırvatistan’da boşanma oranları 2018 yılında Knomea kaynağına göre her 100 evliliğin 30.75’inin boşanmayla sonuçlanması ile beraber %30.75’tir. Hırvatistan toplumsal siyasi düşüncesi sosyal demokrasi ağırlıklıdır. Hırvat kadın erkek eşitlik endeksi Avrupa ortalaması olan 67.4 oranının altındadır ve 55.6’dır. Hırvatistan Anayasası, ifade ve basın özgürlüğünü korumaktadır ve sansürü yasaklamaktadır. Hırvatistan’da nefret söyleminin alabileceği en büyük ceza ise 5 yıldır.
Hırvatistan’ın Kültürel Özellikleri Nasıldır?
Hırvatistan kültürel yapısı, içerisinde yaşamakta olan yerel halk ve azınlık halkın kültürlerini içinde barındırmaktadır. Hırvatistan’da yaşıyor olan ama azınlık halk olarak bulunan Romanlar, Roman kültürünü yaşatmaya devam etmektedirler. Hırvatistan’da yaşayan azınlık halklardan biri olan Sırplar (%4.5) ise, Sırp kültürünü azınlık topluluk arasında yaşamaktadırlar. Macar kültürü, Çek kültürü, İtalyan kültürü ve Slovak kültürü (hepsi %5.9) de aynı şekilde azınlık bulunan halkın kendi içlerinde kültürlerinden vazgeçmeyişi ve yaşamaları sonucu Hırvatistan’da kültür çeşitliliğine yol açmaktadır.
Birçok ayrı alanda oluşumunu tamamlamış olan Hırvatistan kültürü, coğrafi konumu sebebiyle birçok azınlık bulundurmasıyla beraber çok fazla etki altına girmeden orijinal bir şekilde karşımıza çıkmaktadır.
Hırvatistan Mimari Yapısı Nasıldır?
Hırvatistan mimari yapısı içinde on dört yüzyıllık geçmişi olan Bakır Çağı buluntuları Vucedol kültürüne aittir. İliryalıların bronz kültürü ise birçok anıt heykelle beraber demir çağından kalan Nezakcij Kalesi’nin de duvarları günümüze kadar korunmuştur. 12. yüzyılda ortaya çıkmaya başlayan romanesk mimari kültürünün en önemli örnekleri ise zanaatkar Andrija Buvina tarafından yapılmış olan Split Katedrali’nin ahşap kapıları ile ve zanaatkar Radovan tarafından yapılan Trogir Katedrali’nin taş portalıdır.
14. yüzyılda ortaya çıkmaya başlayan Gotik sanatın en büyük ve örnek olan kentsel projesi olan Mali Ston ve Ston olmak üzere iki yeni şehrin ve aralarında koruma kuleleri bulunan yaklaşık bir kilometrelik duvarın yapılmasıyla Hırvatistan mimarisi gelişimine devam etmiştir. Hırvatistan’daki romanesk eserler de 14. yüzyılda Gotik olarak restorasyon edilmeye başlanmıştı. 15. yüzyılda bölünmeye başlayan Hırvatistan birçok ülkenin mimari kültüründen etkilenmiş olsa da, hepsinden etki alarak İtalya Rönesansı çevresinde özgün bir mimari yapı geliştirmiştir. Giorgio da Sebenico isimli zanaatkarın da projesi kendisine ait olan Šibenik Katedrali de Gotik tarza ait en önemli eserlerden biridir. 17. ve 18. yüzyılda tekrar birleşmeye başlayan Hırvatistan, barok mimari tarzı etkisi altına girmiştir. En büyük barok girişimi 1667’de deprem sonrası yıkılan Dubrovnik’te yapılmıştır. St. Vlaho Kilisesi ve Ana Katedral ve St. Ignatius Kilisesi yeniden inşa edilmiştir. Hırvatistan’ın en önemli üç mimarı ise Ernest Weissmann, Miranda Veljačić ve Vlado Milunić’dir.
Hırvatistan Mutfağı Nasıldır?
Hırvatistan mutfağı coğrafyası gereği birçok ülkenin etkisi altında kalırken, tüm etkilenmelerden özgün bir mutfak ortaya çıkarmışlardır. Hırvatistan’da en çok tercih edilen baharatlar acı ve tatlı kırmızı biber, karabiber ve kurutulmuş sebze tozlarından yapılmış olan vegeta adını verdikleri özel baharattır. Kıyı kesimlerde deniz ürünleri, zeytinyağı, sarımsak çokça kullanılırken, Hırvatistan’ın iç kısımlarında etli ve sebzeli yemekler tercih edilmektedir. Hırvatistan’da ünlü bir sosis çeşidi olan ve birçok baharat ile et karıştırılarak yapılan kulan veya kuleneva olarak da adlandırılan sosisler de oldukça tercih edilmektedir. Kahvaltı ve akşam yemeği öğünlerine fazla önem verilmeyen Hırvatistan’da, öğle yemeklerinde ise genelde üç çeşit yemek görülmektedir. Çorba, etli yemek ve ve yanına gelecek bir ana yemekten daha oluşmaktadır. 2018 ölçümlerine göre kişi başına şeker tüketimi 36.5 kilogram olan Hırvatistan, 156 ülke arasında şeker tüketimi kategorisinde 34. sırada yer almıştır.
Çoğunlukla taze pişen ev yemekleri üzerine olan Hırvatistan yemekleri nedeniyle fast-food tüketimi fazla değildir ve tercih edilmemektedir.
Hırvatistan’ın Ünlü Sanatçıları Kimlerdir?
Hırvatistan ünlü sanatçıları aşağıda listelenmiştir.
- Ivan Meštrović
- Edo Murtić
- Vlaho Bukovac
- Miroslav Kraljević
- Juraj Dalmatinac
- Ivan Rendić
- Julije Knifer
- Adolf Waldinger
- Miroslav Šutej
- Ivan Kožarić
- Vilko Gecan
- Petar Grgec
Hırvatistanlı Önemli Üç Yazar
Hırvatistan için önemli yazarlar aşağıda listelenmiştir.
- Ivo Andrić
- Irena Vrkljan
- Miro Gavran
Birçok yazara sahip olan Hırvatistan edebiyatı, dünya edebiyatında önemli bir yere sahiptir.
Hırvatistanlı Önemli Üç Şarkıcı
Hırvatistan için önemli olan üç şarkıcı aşağıda listelenmiştir.
- Boris Novković
- Nina Kraljić
- Oliver Dragojević
Hırvatistan’da Suç Oranları Nasıldır?
Hırvatistan suç oranları %0.58’dir. Dünyada suç oranları çoktan aza sıralandığında 124. sırada bulunan Hırvatistan, Avrupa’da ise 36. sırada yer almaktadır.
Türkiye ile kıyaslandığında ise Hırvatistan suç oranı 124. sıraya denk gelirken, Türkiye dünya sıralamasında 88. sıradadır ve sıralamada Hırvatistan ile aralarında 36 ülke bulunmaktadır.
Hırvatistan’da Yaşam Koşulları Nasıldır?
Hırvatistan’da işsizlik oranı 2021 yılı itibariyle %7’dir. Büyük Hırvat şehirlerinde iş bulma olanağı oldukça yüksekken, özellikle yaz mevsiminde turizmin canlanmasıyla Adriyatik Denizi kıyısına sahip olan şehirlerde iş seçenekleri oldukça artmaktadır. Hırvatistan’da en çok tercih edilen meslekler arasında reklamcılık, otel müdürlüğü ve fotoğrafçılık bulunmaktadır. Aylık ihtiyaç harcamaları bir vatandaş için ortalama 4751 Hırvatistan kunası iken, aylık ortalama konaklama masrafları da ortalama 2.500-2.900 Hırvatistan kunası arasında değişkenlik göstermektedir. Dört kişilik bir ailenin konaklama masrafı hariç aylık gideri ortalama 16.429 Hırvatistan kunasıdır. Hırvatistan’da çoğunlukla kullanılan toplu taşıma araçları otobüs, metro, tren, tramvaydır.
Hırvatistan’da şehirler arası ulaşım gerektiğinde ise genellikle otobüs, tren ve kişisel araçlar tercih edilmektedir. Şehir içinde ise en çok kullanılan ulaşım araçları metro ve tramvaydır. Şehirlere göre değişiklik göstermekle beraber ortalama otobüs fiyatları 75-200 Hırvat kunası aralığındadır. Aylık otobüs bileti 300 Hırvatistan kunasıdır. Hırvatistan’da tren ile seyahat etmek 75- 250 Hırvatistan kunası arasında değişmektedir. Hırvat hava kirliliği oranı ise Dünya Sağlık Örgütü tarafından orta derecede güvensiz olarak nitelendirilmektedir. Kalabalık şehirlerde özellikle sabah ve akşam işe giriş ve işten çıkış saatlerinde Hırvatistan’da trafik görülmektedir. Hırvatistan’ın yıl içinde aldığı ortalama yağış miktarı ise bölgeye ve coğrafi koşullara göre değişiklik gösterirken, bu miktar ortalama 600 mm ve 3500 mm arasındadır.
Hırvatistan vatandaşlarını veya Hırvatistan’a ziyarette bulunacak olan bir kişi için geçimi çok da zorlaştırmayan Hırvatistan yaşam şartları, Almanya, Fransa gibi birçok Avrupa ülkesine göre oldukça ucuzdur.
Hırvatistan’da Hangi Dinlere İnanılır?
Hırvatistan’da inanılan en geniş din Hristiyanlıktır ve %80’i Katolik, %4 oranında Ortodoks bulundurmaktadır.
Hırvatistan din konusunda özgürdür, anayasa ile güvenceye alınmıştır ve Hırvatistan dini diye bir tanım yoktur.
Hırvatistan Tarihindeki 3 Büyük Olay Nedir?
Hırvatistan tarihindeki büyük olaylardan biri, 1526 yılındaki Mohaç Meydan Savaşı sonrası Macaristan’ın yenilmesiyle beraber Hırvatların Habsburglar’ın egemenliği altına girmesidir. 16. yüzyılda ise Osmanlı’nın Hırvatistan’ın büyük bir bölümünü işgal etmesiyle beraber, 1566 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından kuşatılan Zigetvar Kalesi sonucu yaşanan Zigetvar Kuşatması’nda ise kale Osmanlıların eline geçmiştir ve Hırvatistan bu tarihteki en önemli yapılarından birini kaybetmiştir. 1941 yılında yaşanan Nazi Almanyası işgalinin sonucu Yugoslavya kralının kaçmasıyla beraber, işgalden dört gün sonra Hırvatistan Bağımsız Devleti ilan edilmiştir.
Birçok savaş, işgal ve kuşatmayı barındıran Hırvatistan tarihi sonucunda Hırvatistan, yüzyıllar boyunca dayanıp savaşması sonucu bağımsız devleti kurmayı başarmıştır.
Hırvatistan Yer Şekilleri Nasıldır?
Hırvatistan yer şekillerinin en önemlileri arasında Dinar Alpleri vardır ve Hırvatistan’daki en yüksek noktası 1831 metredir. Hırvatistan-Macaristan sınırında ovalar yer almaktadır ve ovaların çoğu kuzey bölgesinde bulunmaktadır. Tuna Nehri’nin önemli iki kolu olan Sava ve Drava önemli nehirleri ise sınırdan akmaktadır. Hırvat bölge kıyıları Dalmaçya tipi kıyılardan oluşur. Bosna Hersek yakınlarında bulunan Plitvice Gölleri bölgesi ise toplam 16 gölden oluşmaktadır ve 296 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Risnjak Parkı Ormanı ise 63.5 kilometrekarelik bir alana yayılmıştır ve Adriyatik Denizi’nin 15 kilometre iç tarafında bulunmaktadır.
Çeşitli oluşumlara ev sahipliği yapan Hırvatistan coğrafyası, doğal güzellikler açısından zengin bir ülkedir.
Hırvatistan İklimi Nasıldır?
Hırvatistan’ın %37’si ormanlarla kaplıdır ve kıyı bölgelerinde yaygın olarak görülen bitki türü makidir. Hırvatistan iklimi içerisinde yetiştirilen sebzeler arasında başlıca tahıl ve buğdayla beraber mısır olup, soya fasulyesi, ayçiçeği, yonca ve yonca yem otu gibi yem bitkileri, şeker pancarı, patates, tütün ve fasulye, domates, lahana, tatlı biber gibi ürünler yetiştirilmektedir. Başlıca yetiştirilen meyve türleri ise elma, erik, zeytin, vişne, şeftali ve armuttur. Üzüm yetiştirilmesi ise genelde şarap yapımı için tercih edilmektedir. Hırvatistan’ın iç kesimlerinde ılık ve yağmurlu karasal iklim hakimken, Adriyatik Denizi kıyılarında ise Akdeniz iklimi görülmektedir. Adriyatik adalarının bazılarında yıllık yağış oranı 600 mm iken, 3500 mm yağış ile en çok yağışı Dinara Dağı almaktadır.
Bir kaç ayrı iklimi içerisinde bulunduran Hırvatistan iklimi, ülkedeki yer şekilleri ve coğrafik özelliklere göre değişim göstermektedir.
Hırvatistan’a Benzer Diğer Ülkeler Hangileridir?
Hırvatistan’a mimari, kültür, ekonomi ve sosyal yapı yönlerinden benzerlik gösteren ülkeler aşağıda listelenmiştir.
- Karadağ
- Sırbistan
- Slovenya
- Bosna Hersek
- Slovakya
- Polonya
- Bulgaristan
- Çek Cumhuriyeti
- İtalya
- Macaristan
Türk Konsolosluğu Hırvatistan’da Nerededir?
Türk Konsolosluğu Hırvatistan adresi Andrije Hebranga 32-34, 10000 Zagreb, Hırvatistan’dır. Türkiye Konsolosluğuna ulaşım Zagreb merkezden yürüyerek 17 dakikadır ve özel araç ile 7 dakika sürmektedir. Toplu taşıma olarak şehirde en yaygın olan tramvay tercih edildiğinde ise 11 dakikalık bir zaman gerektirmektedir.
Türkiye’de ise Ankara, İstanbul, Gaziantep, İzmir ve Antalya şehirlerinde Hırvatistan Konsolosluğu bulunmaktadır.
Hırvatistan’a Nasıl Gidilir?
Hırvatistan’a Türkiye’den otobüs ile ulaşım sağlanabilir iken, tren ile de ulaşım mümkündür; Yunanistan ve Makedonya üzerinden de ulaşım sağlanmaktadır. Hırvatistan’a gemi ile ulaşım da bir seçenek iken; Kuşadası, İzmir ve İstanbul limanlarından da seyahat gemilerine binilebilmektedir. Otobüs ile ulaşım 1 günden fazla sürerken, tren ile ulaşımda birkaç aktarma yaparak 30 saate yakın bir sürede Hırvatistan’a gidilebilmektedir. Hırvatistan’a trenle giderken yapılan aktarmalar İstanbul’dan Sofya (Bulgaristan)’a, daha sonra Belgrad (Sırbistan), son olarak da Zagreb (Hırvatistan)’dır. İstanbul’dan Zagreb’e olan uçak seyahatleri ise bir aktarma yapılarak 4 saat veya aktarmasız direkt uçuş ile 2 saat sürmektedir.
Farklı ulaşım seçenekleri sayesinde Hırvatistan’a nasıl gidilir sorusu ulaşım araçlarına göre farklı şekillerde yanıtlanabilmektedir.
Hırvatistan Türkiye Arası Kaç Kilometredir?
Hırvatistan-Türkiye arası kuş uçuşu uzaklık 1521 kilometredir.
Hırvatistan’a Gitmek için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Hırvatistan’a gitmek için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.
- Pasaport: Hırvatistan’dan planlanan dönüş tarihi itibariyle en az üç ay daha geçerli, son 10 yıl içerisinde verilmiş olan ve en az 2 boş vize sayfasına sahip olması gereklidir.
- Pasaport fotokopisi ve eski (Schengen) vizelerinin fotokopisi: Kullanılacak olan pasaportun tüm işlenmiş sayfaları ve varsa eski Schengen, İngiltere, İrlanda, Japonya, Amerika ve Kanada vizelerinin fotokopileri sunulmalıdır.
- Hırvatistan vize başvuru formu: İmzalı ve eksiksiz olarak doldurulmuş Hırvat vize başvuru formu sunulmalıdır.
- Vize talep dilekçesi: Seyahat amacını açıkça açıklayan dilekçe sunulmalıdır.
- Nüfus cüzdanı fotokopisi: Önlü arkalı kimlik fotokopisi gerekmektedir.
- Fotoğraf: Son 6 ayda çekilmiş olan 2 adet biyometrik fotoğraf gerekmektedir.
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği: E-devletten alınabilecek nüfus kaydı gerekmektedir.
- Rezervasyonu belgeleri: Otel ve uçak bileti rezervasyonları sunulmalıdır.
- Seyahat masraflarına dair belgeler: Seyahat masraflarının karşılabileneceğini kanıtlayan hesap özeti veya benzeri kanıt sunulmalıdır.
- Hırvatistan seyahat sağlık sigortası: Sağlık sorunları nedeniyle ülkeye geri dönüş durumu yaratacak olan durum anında, acil tıbbi yardım ve /veya acil hastane bakımı masraflarını karşılayabilmesi için minimum 30000 EUR teminat tutarında olmalıdır ve Hırvatistan’da kalış süresince geçerli olmalıdır.
- Finansal durumu kanıtlayan belgeler: Seyahat boyunca masrafların nasıl ve nereden karşılanacağını gösteren belgeler gerekmektedir.
Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.