2023'te Hırvatistan Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Hırvatistan’ın orta Avrupa’daki merkezi konumu, ekonomik imkanları ve Avrupa Birliği üyeliği sayesinde dünyanın pek çok ülke vatandaşları tarafından göç için tercih edilmektedir. Hırvatistan’a göç eden kişilerin ülkeleri arasında Bosna Hersek, Sırbistan, Slovenya ve Karadağ ön plana çıkmaktadır.
Hırvatistan’da 2017 yılında 580.000 göçmen, toplam nüfusun %13,80’ini oluştururken; 2018 yılında 787.000 göçmen, Hırvatistan toplam nüfusunun %19,28’ini oluşturmuştur. 2019 yılında Hırvatistan’da yaşayan 966.000 göçmen ise toplam nüfusun %23,60’ını oluşturmaktadır.
Avrupa Birliği Vatandaşları için Hırvatistan’da Yaşamak için Gerekenler Nelerdir?
Avrupa Birliği vatandaşları için Hırvatistan’da yaşamak için gerekenler aşağıda listelenmiştir.
- Öğrenci olarak
- Hırvatistan’da ikamet eden bir kişinin aile üyesi olarak
- Hırvatistan’da 10 yıllık kesintisiz bir şekilde mülteci olarak yaşayarak
- Hırvatistan’da çalışarak
- Hırvatistan’da yatırım yaparak
Avrupa Birliği Vatandaşlarının Hırvatistan’a Göç Etme Süreci Nasıldır?
Avrupa Birliği vatandaşlarının Hırvatistan’a göç etme süreci aşağıda sıralanmıştır.
- Başvuru sahibinin Hırvatistan göçmenlik başvuru formunu doldurması gerekmektedir.
- Başvuru sahibinin Avrupa Birliği üye ülke vatandaşlık kartını ibraz etmesi gerekmektedir.
- Başvuru sahibinin Hırvatistan’da ikamet eden aile üyesi ile aile bağını gösteren belgelerin sunulması gerekmektedir.
- Başvuru sahibinin Hırvatistan halk sağlığına ve toplum güvenliğine risk oluşturmaması ve Hırvatistan’a giriş yasağının bulunmaması gerekmektedir.
Avrupa Birliği Vatandaşı Olmayanlar için Hırvatistan Göçmenlik Şartları Nelerdir?
Avrupa Birliği vatandaşı olmayan kişiler için Hırvatistan göçmenlik şartları aşağıda listelenmiştir.
- Hırvatistan’da çalışarak
- Hırvatistan’da girişimci olarak
- Hırvatistan’da yatırım yaparak
- Hırvatistan’da mülteci olarak
- Hırvatistan’da eğitim alarak
- Hırvatistan’da aile birleşimi yaparak
Hırvatistan’a Göç Etmek için Oturma İzni Alınması Şart Mıdır?
Evet, Hırvatistan’a göç etmek için oturma izni alma şartı aranmaktadır. Hırvatistan’a göç etmek isteyen yabancı uyruklu kişilerin Hırvatistan oturum iznine sahip olması gerekmektedir.
Hırvatistan’a Çalışarak Nasıl Yerleşilir?
Hırvatistan’da faaliyet gösteren bir işyerinde çalışma sözleşmesi imzalayarak Hırvatistan’a yerleşmek mümkün olmaktadır. Hırvatistan’da hizmet veren bir şirkette çalışmak üzere kabul ve davet mektubu alan kişiler Hırvatistan’a gitme hakkına sahip olmaktadır.
Çalışma yoluyla Hırvatistan’a yerleşmenin yasal yöntemleri arasında Hırvatistan’da hizmet veren bir şirkette çalışan olarak işe başlamak yer almaktadır. Hırvatistan’da oto sanayi, fırın, inşaat, boyacı, elektrik teknikeri, inşaat mühendisi, tesisatçı, aşçı, temizlikçi, şoför, bahçıvan, büro memuru, tercüman gibi mesleklerde çalışan bir çok yabancı uyruklu kişi bulunmaktadır. Hırvatistan’da 90 günden daha uzun süreli çalışacak kişilerin alması gereken Hırvatistan çalışma izni ile Hırvatistan’da yasal olarak ikamet edilebilmektedir.
Hırvatistan’da 90 günden kısa süreli işlerde veya mevsimlik olarak çalışılacak işlerde oturma iznine gerek duyulmamaktadır.
Hırvatistan’a İş Kurarak Nasıl Yerleşilir?
Hırvatistan’da işyeri açarak veya girişimci olarak Hırvatistan’a yerleşmek mümkün olmaktadır. Hırvatistan’a işyeri açarak yerleşmek için yatırım tutarının en az 26.000 Euro olması ve işyeri bünyesinde en az 3 Hırvat vatandaşının istihdam edilmesi şartı aranmaktadır.
Hırvatistan’da işyeri açarak yerleşme hakkı elde etmek isteyen kişilerin başvuru formu, pasaport fotokopisi, vatandaşı olunan ülkeden alınan adli sicil kaydı, açılması planlanan işyerine ait ticaret kaydı, en az Hırvatistan asgari ücretiyle çalışacak 3 Hırvat vatandaşın çalışacağını gösteren belge ve açılacak işyeri ile ilgili uzmanlığa sahip olduğunu gösterir nitelikteki diplomanın hazırlanması gerekmektedir.
Hırvatistan’a Öğrenci Olarak Nasıl Yerleşilir?
Hırvatistan’da lise ve üniversitelerde 90 günden uzun süreyle eğitim görecek yabancı uyruklu kişilerin, öğrenci olarak Hırvatistan’a yerleşmesi mümkün olmaktadır. Üniversitelerde lisans, yüksek lisans veya doktora düzeyinde 3 aydan uzun bir süreyle eğitim alacak kişilerin, eğitim kurumlarından isimlerine özel olarak düzenlenmiş kabul mektubu alması gerekmektedir.
Hırvatistan’a öğrenci olarak göç etmek için üniversite kabul mektubu, başvuru formu, pasaport, seyahat sağlık sigortası, finans planı, sponsorluk veya hibe yazısı, geçmişte alınan diplomalar ve konaklama yapılacak yere ait sözleşme gibi evrakların hazırlanması gerekmektedir. Hırvatistan eğitim vizesi için harç bedeli 45 Euro olarak belirlenmiştir.
Hırvatistan’a Aile Birleşimi ile Nasıl Yerleşilir?
Hırvatistan’da aile birleşimi ile yerleşmek için Hırvatistan uyruklu bir eşle nikahlı olmak, evliliğini Hırvatistan’da yapmış olmak veya Hırvatistanlı bir eşle evlenmeyi planlıyor olmak gerekmektedir.
Aile birleşimi yoluyla Hırvatistan’a yerleşmek isteyen kişilerin başvuru formu, sağlık sigortası, Hırvatistan’da ikamet edilecek adrese yerleşim belgesi, evlilik cüzdanı, adli sicil kaydı, başvuru sahibine ve eşine ait pasaport fotokopileri ve biyometrik fotoğraf gibi gerekli olan başvuru evraklarının hazırlanması gerekmektedir.
Hırvatistan aile birleşimi için başvurular, Hırvatistan’da bulunan göç dairelerine veya diğer ülkelerde bulunan Hırvatistan dış temsilciliklerine yapılmaktadır.
Hırvatistan’a Mülteci Olarak Nasıl Yerleşilir?
Vatandaşı olduğu ülkede ölüm tehdidi, savaş, kriz, işkence ve dini baskılardan dolayı yaşamı ve can güvenliği risk altında olan kişiler Hırvatistan’a mülteci olarak yerleşebilmektedir. Hırvatistan mülteci başvuruları, başvuru sahibinin Hırvatistan’da bulunduğu zaman yapılabilmektedir, Hırvatistan sınırları dışında bulunan kişiler, mülteci başvurusunda bulunamamaktadır.
Mülteci olmak için gerekçelerin yazılı olduğu bir dilekçe ile Hırvatistan Göçmenlik Dairesi’ne başvuru yapılmaktadır. Hırvatistan iltica başvuruları, Hırvatistan Yabancılar Kabul Merkezi tarafından değerlendirilmektedir.
Hırvatistan Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Hırvatistan’da 90 günden uzun süreyle ikamet edecek kişilerin oturum ve çalışma izin başvuruları Hırvatistan Göçmenlik Dairesi’ne veya diğer ülkelerde bulunan Hırvatistan dış temsilciliklerine yapılmaktadır.
Hırvatistan göçmenlik başvurusu için başvuru sahibinin göçmenlik başvuru formu, pasaport fotokopisi, biyometrik fotoğraf, sağlık sigortası, evlilik cüzdanı, adli sicil kaydı, eğitim belgeleri, iş sözleşmesi ve ikametgah gibi belgeleri sunması gerekmektedir. Hırvatistan göçmenlik başvuru ücreti 45 Euro olarak belirlenmiştir.
Hırvatistan’da Göçmen Nüfusu Kaçtır?
Hırvatistan’da yaşayan göçmenlerin nüfusu 916.000’dir. Hırvatistan’da yaşayan 256.000 göçmen Bosna Hersek uyrukludur. Hırvatistan’a göçmenlerin uyrukları Sırbistan, Karadağ ve Slovenya ağırlıklıdır.
Hırvatistan’da bulunan göçmenlerin toplam nüfusa oranı %23,73’tür. 2021 yılı itibariyle Hırvatistan nüfusu 4.070.239’dur.
Hırvatistan Göçmenlik Dairesi İletişim Bilgileri Nedir?
Hırvatistan Göçmenlik Dairesi Andrije Hebranga 21, Zagreb adresinde bulunmaktadır. Hırvatistan Göçmenlik Dairesi’nin telefon numarası +385 (1) 4854-934 ve mail adresi hpc@hpc.hr’dir.
Ebru Sönmez 2015 yılında Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitimini tamamladı, 2016 yılında avukat olarak çalışmaya başladı ve 2021 yılından beri Vizem.net için ´Immigration and Visa Law Attorney´ unvanı ile çalışıyor.