Hırvatistan Transit Vize

Hırvatistan Transit Vize Nedir, Nasıl Başvurulur?

Transit vize bir ülkeye giderken başka bir ülkeden aktarma yapacak kişilerin, aktarma yapılacak ülkenin sınırından geçebilmek için başvurduğu kısa süreli vize türüdür. Aktarma yapılacak ülkenin transit vize başvurusunda bulunmadan önce transit vize isteyip istemediği kontrol edilmelidir.

Hırvatistan transit vizesi, başka bir ülkeye gidecek kişilerin Hırvatistan üzerinden aktarma yaparken veya Hırvatistan’dan araçla geçerken alması gereken kısa süreli vize türüdür.

Hırvatistan Transit Vize Hangi Durumlarda Gereklidir?

Hırvatistan aktarmalarında uçuşlar arasındaki boşluktan dolayı 12 saat süreden fazla Hırvatistan’da bulunma durumunda Hırvatistan transit vize alınması gerekmektedir. Hırvatistan’da 12 saat veya daha az bir süre bulunma durumunda Hırvatistan transit vize başvurusuna gerek yoktur.

Bosna Hersek Neum’a Gitmek için Hırvatistan Transit Vizesi Gerekli Midir?

Hırvatistan üzerinden Bosna- Hersek Neum’a gitmek isteyen kişilerin Hırvatistan transit vizesi gerekmektedir. Bosna- Hersek, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için vize muafiyeti kapsamında olduğu için Hırvatistan’dan geçerken Bosna- Hersek’de konaklama ve ulaşım belgeleri gösterilmelidir.

Hırvatistan Transit Denizci Vizesi Hangi Durumlarda Gereklidir?

Hırvatistan transit denizci vizesi, gemide çalışan kaptanların ve gemi personellerinin seyahat sırasında Hırvatistan deniz sularından durmadan geçecekleri durumda almaları gereken vize türüdür.

Hırvatistan Aktarmalı Uçuşlarda Transit Vize İstiyor Mu?

Hırvatistan’da 12 saat bekleme süreden uzun aktarmalı uçuşlar için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının transit vize alması gerekmektedir. Hırvatistan Dubrovnik aktarma ve Zagreb aktarma uçuşlarda, transit bekleme salonlarında 12 saatten az sürede beklemeler için transit vize gerekmemektedir.

Hırvatistan Transit Vize Başvurusu için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Hırvatistan transit vize başvurusu için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Hırvatistan transit vize başvuru formu: Hırvatistan transit vize başvuru sahibi tarafından online olarak doldurulmuş ve çıktısı alınıp şahsen imzalanmış başvuru formu gerekmektedir.
  • Pasaport: Hırvatistan’dan dönüş tarihi itibariyle en az üç ay daha geçerli, en az iki tane boş vize sayfası olan ve son 10 yıl içerisinde çıkarılmış pasaport gerekmektedir.
  • Pasaport fotokopisi: Varsa başvuru sahibinin eski pasaportunun fotokopisi, güncel pasaportun işlenmiş sayfalarının fotokopisi ve varsa eski Schengen vizelerinin fotokopilerinin sunulması gerekmektedir.
  • Biyometrik fotoğraf: Başvuru sahibinin son 6 ay içerisinde çekilmiş güncel 2 adet biyometrik fotoğrafı gerekmektedir.
  • Seyahat sağlık sigortası: Hırvatistan’da kalış süresince geçerli minimum 30.000 Euro teminat tutarında seyahat sağlık sigortası yaptırılmalıdır.
  • Gidilecek ülkeye ait geçerli vize: Gidilecek ülke vizesinin sunulması gerekmektedir. gidilecek ülkeye vize gerekmiyorsa seyahat amacını gösteren evraklar, otel rezervasyonu, seyahati boyunca masraflarını karşılayabileceğini gösteren evraklar gerekmektedir.

Başvuru sahibi tarafından eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulması gereken Hırvatistan vize formu, doldurduktan sonra imzalanmalıdır.

Hırvatistan Havaalanı Transit Vize için Destekleyici Belgeler Nelerdir?

Hırvatistan transit vize için destekleyici belgeler, Hırvatistan üzerinden yapılması planlanan seyahatin ve transit geçişin aracını açıklayan belgelerdir. Hırvatistan transit vize için ek belgelerin amacı Hırvatistan’a geliş amacını, süresini ve transit işlemlerini kanıtlamaktır.

Hırvatistan transit vize için destekleyici belgeler aşağıda listelenmiştir.

  • Seyahat amacını ve süresini açıklayan mektup yazılmalıdır.
  • Varsa önceden alınmış vizeler, mevcut pasaport ve varsa önceden alınmış pasaportların fotokopisi alınmalıdır.
  • Seyahat edilecek ülkeye ait uçak, otobüs, tren ya da feribot biletlerinin aslı veya fotokopisi eklenmelidir.
  • Seyahat edilecek ülke vize istiyor ise seyahati planan ülkeye ait vize alınmalıdır.

Hırvatistan Transit Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Hırvatistan transit vizesi başvurusu yapmak için öncelikle transit vizeye ihtiyaç duyulup duyulmadığı kontrol edilmelidir. Transit vizeye ihtiyaç duyulması durumunda, Hırvatistan transit vize başvuru formu doldurulmalı ve şahsen imzalanmalıdır. Hırvatistan transit vizesi için teslim edilmesi gereken evraklar, vize başvuru randevusunun alınmasının ardından vize merkezine başvuru sahibi tarafından teslim edilmelidir. Hırvatistan transit vize başvurusunda evrak tesliminden sonra vize harçlarının ödenmesiyle başvuru tamamlanmaktadır.

Hırvatistan transit vize başvurusu Hırvatistan Konsolosluğu, Hırvatistan Büyükelçiliği veya Hırvatistan vize işlemleri ile ilgilenen akredite acenteler aracılığı ile randevu alınarak yapılmaktadır.

Hırvatistan Transit Vize Ücreti Ne Kadardır?

Hırvatistan transit vize ücreti aşağıdaki tabloda verilmiştir.

HizmetlerÜcretleri
Hırvatistan transit vize harcı80 EUR
Başvuru formu & dilekçe doldurma50 EUR
RandevuÜcretsiz
Biyometri işlemleri40 EUR
Danışmanlık hizmeti40 EUR
Toplam210 EUR

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının pasaport türüne göre Hırvatistan’a vize almak zorunludur.

Hırvatistan Transit Vize Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Hırvatistan transit vize başvuru işlemleri genelde başvurunun Hırvatistan Elçiliği veya Hırvatistan Konsolosluğuna ulaştığı günden itibaren 15 iş günü sonra sonuçlanmaktadır. Hırvatistan transit vizesi için gerekli evrakların eksik veya şartlara uygun bulunmadığı durumlarda Hırvatistan transit vize işlem süresi 30 veya 60 gün olarak uzayabilmektedir.

Hırvatistan Transit Vize ile İzin Verilmeyen Faaliyetler Nelerdir?

Hırvatistan transit vizesi, Hırvatistan havaalanlarındaki uluslararası transit bekleme alanında geçerlidir. Hırvatistan transit vize sahipleri Hırvatistan’da ikamet etme, maaşlı veya maaşsız çalışma, eğitim görme, oturma iznine başvurma ve Hırvatistan havaalanındaki transit bekleme alanından ayrılma hakkına sahip değildir.

Ebru Sönmez Yazan: Ebru Sönmez

Ebru Sönmez 2015 yılında Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitimini tamamladı, 2016 yılında avukat olarak çalışmaya başladı ve 2021 yılından beri Vizem.net için ´Immigration and Visa Law Attorney´ unvanı ile çalışıyor.

Paylaş: