İsviçre Göçmenlik Şartları

İsviçre Göçmenlik İşlemleri Hakkında

İsviçre; iş fırsatları, yüksek hayat kalitesi, eğitim ve sağlık hizmetlerinin gelişmiş olmasından dolayı en çok göç alan ülkelerden biridir. İsviçre nüfusunun %20’lik kısmını göçmenler oluşturmaktadır. 2018 yılında hem Avrupa Birliği ve harici ülkelerden İsviçre’ye ortalama 140.000’den fazla kişi göç etmiştir. İsviçre göçmenlik politikaları, uyruklara göre farklılık gösterdiğinden, Avrupa Birliği vatandaşlarının İsviçre’ye göç etmesi daha kolaydır.

İsviçre göçmen alımı genellikle her yıl yapılmaktadır, ancak İsviçre Göç Yasası uyarınca göçmen alımının bir kotası bulunmaktadır; göçmen alımı kotası dolduğu takdirde göçmen alımı yapılmamaktadır. İsviçre’deki en büyük göç gruplarını İtalya, Türkiye, Almanya, Yugoslavya bölgesi, Portekiz ve Hırvatistan oluşturmaktadır.

Vizem.net, Türkiye’den İsviçre’ye çalışma, eğitim ya da aile birleşimi amacı ile göç edecek kişilerin D tipi vize ve oturma izni başvuruları için danışmanlık hizmeti sunan akredite acentedir.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

İsviçre'ye Göç Etmek için Aranan Şartlar Nelerdir?

İsviçre’ye göç etmek için aranan şartlar, adli sicil kaydının temiz olması ve İsviçre toplumuna tehdit oluşturmamaktır; sadece İsviçre göçmenlik şartlarını karşılayan kişilerin, İsviçre’ye göç etmesine izin verilmektedir.

Avrupa Birliği vatandaşı olmayan kişilerin, ilk olarak İsviçre’ye giriş izni alabilmek için uzun süreli ulusal vizeye başvurmaları gerekmektedir. Uzun süreli ulusal vize alındıktan sonra İsviçre’ye giriş yapılarak oturma izni için başvurulabilmektedir.

İsviçre'ye Nasıl Göç Edilir?

İsviçre’ye göç etmenin yolları aşağıda verilmiştir.

  • İsviçre’deki bir iş yerinden iş teklifi alarak çalışma vizesiyle İsviçre’de oturma izni almak
  • İsviçre’de lisans, yüksek lisans ya da doktora eğitimi sebebiyle oturum izni almak
  • İsviçre’de ikamet eden bir aile üyesinin yanına aile birleşimi vizesi ile giderek oturma izni almak
  • İsviçre’de yatırım yaparak yatırım yoluyla İsviçre’den oturum izni almak
  • İsviçre’ye iltica başvurusu yaparak mülteci statüsü ile oturum izni almak

Öğrenciler için İsviçre Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Öğrenciler için İsviçre göçmenlik başvurusu İsviçre öğrenci vizesini alarak yapılabilmektedir. Yabancı öğrencilerin İsviçre öğrenci vizesine başvurabilmeleri için, İsviçre’deki eğitim kurumlarına yaptıkları başvurunun kabul edilmesi ve eğitim kurumu tarafından davet mektubu almış olmaları gerekmektedir.

Öğrenci vizesi, D tipi uzun süreli vize türüdür ve öğrenci vizesi İsviçre sınırlarında hamiline, en az 1 yıl yaşama ve eğitim görme hakkı vermektedir.

Çalışma Yolu ile İsviçre Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çalışma yolu ile İsviçre göçmenlik başvurusu yapmak için İsviçre çalışma vizesi almak gerekmektedir. Yabancı ülke vatandaşlarının çalışma vizesini alabilmeleri için İsviçre’deki bir şirket ya da kurumdan iş teklifi almaları ve şirket ile iş sözleşmesi yapmış olmaları gerekmektedir. Çalışma vizesi D tipi uzun süreli bir vize türüdür ve hamiline yasal olarak en az 1 sene İsviçre’de oturum ve çalışma izni vermektedir.

İsviçre; hayat standardı ve yaşam koşullarından dolayı yabancı uyruklu kişiler tarafından çalışmak için ilgi gören bir ülkedir; genellikle çalışma vizesi ile İsviçre’ye göç yolunu tercih eden kişilerin, nitelikli göçmenlik statüsüne uyması gözetilmektedir.

Aile Birleşimi Yoluyla İsviçre Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Aile birleşimi yoluyla İsviçre göçmenlik başvurusu yapmak için İsviçre’de yaşayan bir aile bireyinin yanına gitmek üzere aile birleşimi vizesi almak gerekmektedir. Aile birleşimi vizesine eşler, çocuklar ve bazı durumlarda kardeşler gibi diğer aile bireyleri başvuru yapabilmektedir.

Aile birleşimi vizeleri için farklı evraklar talep edilebileceği gibi, İsviçre aile birleşimi vizesi almak için de başvuru sahiplerinin aile ilişkilerini kanıtlamaları gerekmektedir.

İsviçre Göçmenlik Başvurusu için Gerekli Evraklar Nelerdir?

İsviçre göçmenlik başvurusu için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Pasaport: En az 2 sayfası boş, yıpranmamış ve 10 yıldan eski olmayan, geçerli bir pasaporta sahip olmak gerekmektedir.
  • Pasaport fotokopileri: Pasaportun biyometrik verilerinin bulunduğu ilk sayfanın ve vize bulunan diğer sayfalarının 2 adet fotokopileri gerekmektedir.
  • İsviçre D tipi vize başvuru formu: İsviçre D tipi vize başvuru formunun eksiksiz olarak İngilizce, İtalyanca, Fransızca ve Almanca dillerinden biri ile eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Başvuru formu online bir şekilde ya da el ile doldurulabilmektedir. Vize başvuru formunun başvuru sahibi tarafından imzalandığına dikkat edilmelidir.
  • Biyometrik fotoğraf: 35 mm genişliğinde, 45 mm uzunluğunda, arka fonu beyaz olan, yüzün net bir şekilde göründüğü, 4 adet biyometrik fotoğraf gerekmektedir.
  • Vize ücreti: Vize ücretinin ödendiğini gösteren dekont alınmalıdır.
  • İş sözleşmesi: İsviçre’de bulunan şirket ya da kurum ile imzalanan iş sözleşmesi gerekmektedir. İş sözleşmesi çalışma vizesi alacak kişiler için gerekli bir belgedir.
  • Uluslararası evlenme kayıt belgesi: Başvuru sahibinin evli olması durumundaailebirleşimi vizesini almak için uluslararası evlenme kayıt belgesini sunması gerekmektedir.
  • Nüfus kayıt örneği: Aile birleşimi vizesini almak için vukuatlı nüfus kayıt örneğinin apostilli olarak alınması gerekmektedir. Fotokopisi de sunulmalıdır.
  • Adli sicil kaydı: Aile birleşimi vizesi için adliyeden güncel adli sicil kaydının alınması gerekmektedir. Adli sicil belgesinin aslı ile birlikte, İsviçre’nin resmi dillerinden (Fransızca, Almanca, İtalya) biri ile tercüme edilen bir örneğinin de sunulması gerekmektedir.
  • İsviçre’de yaşanılacak bölgeye göre dil yeterliliği kanıtı: Aile birleşimi vizesi için eşlerin ve Avrupa Birliği vatandaşı olmayan kişilerin, yaşayacakları bölgenin dilini en az A1 seviyesinde bildiklerini kanıtlamaları gerekmektedir.
  • İsviçre’de yaşayan kişinin evrakları: İsviçre’de yaşayan kişinin aile birleşimi vizesi için pasaportunu, kimlik kartı fotokopisini ve İsviçre vatandaşı olmaması durumunda oturum iznini ibraz etmesi gerekmektedir.
  • Maddi kanıt: Eğitim vizesi için İsviçre’de eğitim görecek başvuru sahibinin kendisinin ya da sponsorunun gelir kanıtını sunması ve kişinin yeteri kadar finansal kaynağa sahip olduğunun İsviçre bankalarından biri tarafından doğrulanması gerekmektedir. Okulun ilk yıl ücretinin ödendiğine dair makbuz ve kredi ya da burs aldığına dair belge sunulması gerekmektedir.
  • Kabul mektubu: Eğitim vizesi için başvuru sahibinin İsviçre’deki eğitim kurumundan kabul mektubunu alması gerekmektedir.
  • Özgeçmiş: Eğitim vizesine başvuracak kişinin 2 adet özgeçmişini sunması gerekmektedir.
  • Diploma: Eğitim vizesi için başvuru sahibinin şimdiye kadar almış olduğu sertifikaları, diplomaları ve öğrenim planını sunması gerekmektedir.
  • Motivasyon mektubu: Eğitim vizesine başvuracak kişinin gelecek planlarını ve eğitim nedenini açıklayan 2 adet motivasyon mektubunu ibraz etmesi gerekmektedir.
  • Geri dönüş taahhütnamesi: Eğitim vizesine başvuracak kişinin eğitim dönemi bittikten sonra ülkesine geri döneceğini belirten geri dönüş taahhütnamesini sunması gerekmektedir.

İsviçre Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

İsviçre göçmenlik başvurusu, yetkili aracı kurumdan başvurulacak vize türüne göre randevu alınarak İstanbul İsviçre Başkonsolosluğuna şahsen yapılmaktadır. Göçmenlik başvurusu için başvurulacak vize türüne göre gerekli evraklar hazırlanarak randevu gününde ilgili memura teslim edilir, biyometri işlemleri tamamlanır ve vize ücretinin ödenmesi ile birlikte başvuru işlemleri sona erer.

İsviçre uzun süreli D tipi vize başvurularını onaylama hususunda tek yetkili merci, İsviçre Göçmenlik Bürosudur. İstanbul İsviçre Başkonsolosluğu yalnızca İsviçre Federal Göçmenlik Bürosu tarafından onaylanan başvurulara D tipi vize vermektedir.

İsviçre Göçmenlik Kayıt Ücreti Ne Kadar?

İsviçre göçmenlik kayıt ücreti, çalışma vizesi ile gidecekler için 80 euro, aile birleşimi vizesi ile gidecek 12 yaş üzerindeki başvuru sahipleri için 80 euro, 6-12 yaş arası için 40 Euro ve 6 yaş altındakiler için ise ücretsizdir. İsviçre göçmenlik kayıt işlemleri öğrenciler için ücretsizdir.

2022 yılı için tüm vize harcı, seyahat sağlık sigortası, gerekli bulunan durumlarda yeminli tercüme ve danışmanlık ücreti dahil İsviçre vizesi masrafları ortalama olarak 245 Euro tutmaktadır.

Kimler İsviçre Göçmenlik Kayıt Ücretinden Muaftır?

İsviçre göçmenlik kayıt ücretinden öğrenciler ve aile birleşimi vizesi ile İsviçre’deki AB/AET ülkelerinden birinin vatandaşı olan aile bireyinin yanına gidecek kişiler muaf tutulmaktadır. Aile birleşimi vizesi ile İsviçre’ye gidecek 6 yaş altındaki çocuklar göçmenlik kayıt ücretinden muaftır.

İsviçre Göçmen Oturum İzni Ne Kadar Süre için Verilir?

İsviçre göçmen oturum izni AB üye ülke vatandaşı olmayan kişiler için genelde 1 yıllık süreyle, geçici oturum izni niteliğinde verilmektedir; gerekli şartların sağlanması halinde bu süre uzatılabilmektedir.

İsviçre'ye Göç Ettikten Sonra Vatandaşlık Alınabilir Mi?

İsviçre’ye göç ettikten sonra vatandaşlık almak için 10 yıl İsviçre’de ikamet etmek ve İsviçre vatandaşlık şartlarını karşılamak gerekmektedir.

İsviçre vatandaşlığı almak için aile birleşimi, öğrenci, çalışma vizesi ile ya da mülteci olarak uzun süreli İsviçre’de kalmak ve süre sonunda İsviçre vatandaşlık başvurusu için gerekli şartları karşılamak gerekmektedir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: