Küba'nın Başkenti Havana Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Havana, Küba’nın başkenti, analimanı ve önde gelen ticari merkezidir. Havana’nın yüzölçümü 781.58 kilometrekare, nüfusu 2.1 milyondur. Havana, Küba’nın yüzölçümü bakımından en büyük şehri ve en kalabalık şehridir. Havana, Karayipler Bölgesi’nin 4. en büyük metropolüdür.
Havana Küba şehirleri arasında turistler tarafından en fazla ziyaret edilen şehirlerin başında gelmektedir. Havana tarihi, kültürü, anıtları, mimarisi, tropikal iklimi ve plajları gibi öne çıkan özellikleri ile her yıl 1 milyonun üzerinde turist tarafından ziyaret edilmektedir. Havana’da, özellikle Latin Amerikalıların belli başlı hastalıkların tedavisi için Havana’yı tercih etmesi ile sağlık turizminde artış yaşanmaktadır.
Havana Nerededir?
Havana Küba’nın kuzeybatı bölgesinde bölgesinde bulunmaktadır. Havana’nın 40 kilometre batısında Mariel şehri ve 83 kilometre doğusunda Matanzas şehri bulunmaktadır. Havana Florida Keys Adaları’nın güneyinde, Florida Boğazı boyunca konumlanmıştır. Almendares Nehri, Havana’nın güneyinden kuzeyine kadar akmaktadır.
Havana, harita üzerinde aşağıdaki gibidir.
Küba Başkenti Havana Tarihi Nasıldır?
Küba başkenti Havana, 16. yüzyılda Küba’nın Santiago de Cuba şehrinin yerini alarak kurulmuştur. Önemli bir ticaret limanı haline gelen Havana 16. yüzyılda düzenli olarak korsan saldırılarına maruz kalmıştır. 16. yüzyılda Havana’da altın, gümüş, zümrüt, alpaka yünü, maun, deri, baharat, boya, mısır, kakao ticaretleri yapılmıştır. Havana İspanya Kralı II. Philip tarafından 20 Aralık 1592’de şehir ünvanını elde etmiştir.
Havana’da 17. yüzyılda ticaretin giderek artması ve yeni yapıların inşa edilmesi ile birlikte şehir büyük ölçüde gelişmiştir. 1649 yılında Kolombiya’dan gelen ölümcül bir salgın Havana’da nüfusun üçte birini etkilemiştir. 18. yüzyılın ortalarına doğru nüfusu artan Havana, 70 binin üzerinde olan nüfusu ile Amerika’nın en büyük 3. şehri olmuştur. Havana, 7 Yıl Savaşı süresince 1762 yılında İngiltere tarafından yarım seneye yakın bir süre ele geçirilmiştir.
Havana’da 19. yüzyılda Karayipler ve Kuzey Amerika arasındaki ticaretin gelişmesi ile şehir yeniden önemli bir hale gelmiştir. Havana’da 20. yüzyıl ABD tarafından işgal edilerek başlamıştır. Havana, savaşın etkilerinden kurtularak 1902- 1959 Cumhuriyet Dönemi’nde özellikle inşaat sektörünün gelişmesi ile varlıklı bir şehir haline gelmiştir. Havana’da Cumhuriyet Dönemi sonrasında Fidel Castro devlet başkanı olmuş ve komünist rejim, sanayi ve ticareti olumsuz anlamda etkilemiştir. Havana’da 50 yıl süren yasakların ardından komünist rejim devam etmiş ancak hükümet finansal gelirler için turizme yönelmiştir.
Havana’nın İklimi Nasıldır?
Havana’nın iklimi, sıcak açık deniz akıntıları tarafından yumuşayan tropikal iklimdir. Havana’da yıl boyunca sıcaklıklar pek düşmez ve genel olarak ılıman bir iklim yaşanmaktadır. Havana’da en düşük sıcaklıklar ortalama 22 derece ile ocak ve şubat aylarında, en yüksek sıcaklıklar ortalama 28 derece ile ağustos ayında görülmektedir.
Havana’nın Nüfusu Kaçtır?
Havana’nın nüfusu Küba Yıllık Demografisi 2018 yılına göre 2,130,517’dir.
Küba Havana’da Yaşam Nasıldır?
Küba Havana’da yaşam giderleri, diğer ülke şehirlerinden ortalama olarak daha düşüktür. Havana, 0.75 suç oranı ile güvenli bir şehirdir. Havana’da tüm Kübalı vatandaşların hastanelere ücretsiz erişimi bulunmaktadır ve Küba sağlık sistemi Havana’da merkezileştirilmiştir.
Havana, refah seviyesi açısından ülkenin en yüksek gelirli ve insani gelişme değerlerine sahip şehridir. Havana’da aylık toplu taşıma masrafı 17 dolar, restoranda bir yemek 27 dolar, ekmek 0.33 dolardır. Havana’da geniş bir evin aylık kirası 800 dolar, ortalama bir evin aylık kirası 630 dolardır ve Havana’da ev fiyatları özellikle yurtdışından gelen insanlar için oldukça uygundur.
Havana’da Hangi Diller Konuşulur?
Havana’nın resmi dili İspanyolca’dır.
Havana’da İspanyolca dışında Haiti Kreyolu, Lucumi, Galiçyaca ve Korsikaca konuşulmaktadır. Küba dili, resmi kurumlarda ve iş yaşamında ağırlıklı olarak İspanyolca’dır.
Havana Gezilecek Yerler Nerelerdir?
Havana’da gezilecek yerler aşağıda verilmiştir.
- Eski Havana
- Küba Devrim Meydanı
- Küba Atatürk Heykeli
- Malecon
- Miramar
- Morro Kalesi
- Ulusal Meclis Binası
- La Cabana
- Ulusal Havana Güzel Sanatlar Müzesi
- Paseo del Prado
- Gran Teatro de La Habana
- Fusterlandia
- Napolyon Müzesi
Eski Havana Nerededir?
Eski Havana, Havana’nın şehir merkezidir ve şehrin en kalabalık ikinci bölgesidir. Eski Havana’da yer alan Barok ve neoklasik mimari ve önemli tarihi yapılar bölgenin 1982 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak kabul edilmesine yol açmıştır.
Küba Devrim Meydanı Nerededir?
Küba Devrim Meydanı, Havana’da bulunmaktadır ve Vedado semtini içermektedir. Küba Devrim Meydanı 72.000 metrekarelik bir alana sahiptir ve dünyanın en büyük 31. meydanı olma özelliğini taşımaktadır. Küba Devrim Meydanı, Fidel Castro dahil birçok siyasi liderin miting gerçekleştirdiği bir alan olarak bilinmektedir.
Küba Atatürk Heykeli Nerededir?
Küba Atatürk Heykeli, Havana’da Maestranza Park’ında yer almaktadır. Küba Atatürk Heykeli Türk heykeltraş Metin Yurdanur tarafından yapılmıştır ve büstün üzerinde Atatürk’ün “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” sözü bulunmaktadır.
Malecon Nerededir?
Malecon, Havana’da Centro Habana ve Vedado semtleri boyunca uzanan bir deniz duvarıdır. Malecon, 1901 yılında şehri denizden koruma amacıyla yapılmıştır.
Miramar Nerededir?
Miramar, Havana’nın Playa belediyesine bağlı bir yerleşim bölgesidir. Rusya Konsolosluğu dahil birçok ülkenin dış temsilciliği Miramar’ın Quinta Avenida bölgesinde yer almaktadır. Miramar’da birçok büyük ev ve konak yer almaktadır.
Havana Gece Hayatı Nasıldır?
Havana gece hayatı Miramar, Eski Havana ve Vedado’da yoğunlaşmaktadır. Küba gece hayatı şehir merkezleri dışında şehrin sokak aralarında da canlı bir şekilde yaşanmaktadır. Havana’da en popüler eğlence mekanları Bar de Luca, Elegua, Casa Miglis, Fabrica de Arte Cubano, El Turquino, Mio y Tuyo, Sangri-la, Espacios, LM, Don Cangrejo’dur.
Küba Havana Müzik Mekanları Nerelerdir?
Küba Havana müzik mekanları olarak barlar, restoranlar ve kafeler kullanılmaktadır. Küba halkı müziğe, dansa ve enstrümanlara düşkündür ve eğlenceyi sevmektedir. Küba sokak müziği, özellikle Eski Havana’nın birçok sokağında görülebilmektedir.
Küba’da Casa de la Música, Casa de la Trova ve Casa de la Cultura canlı müzik mekanları, Küba’nın neredeyse her büyük şehrinde bulunmaktadır. Küba müziği için en çok Trova ve jazz müzik türleri tercih edilmektedir.
Küba Havana’da Ne Yenir?
Küba Havana yemekleri aşağıda verilmiştir.
- Arroz con leche
- Arroz con pollo
- Buñuelo
- Churros
- Empanada
- Frijoles negros
- Mermelada
- Morcilla
- Moros y Cristianos
- Picadillo
- Pulpeta
- Sopa de pollo
- Tamale
- Tostada
- Tres leches cake
Küba, tropikal iklime sahip olması ile mutfağında oldukça meyve ve kök sebze barındırmaktadır. Küba’nın meşhur yemekleri İspanyol, Afrika ve Karayip mutfağından izler taşımaktadır.
Havana’da Alışveriş Nerede Yapılır?
Havana’da alışveriş mekanları kentin en işlek ve kalabalık bölgeleri olan Eski Havana ve Centro Habana’da yoğunlaşmaktadır. Havana alışveriş mekanları için en popüler yerler Memorias Librería, Centro Cultural Antiguos Almacenes de Deposito San José, Clandestina, Piscolabis Bazar, Alma Shop, Galerías de Paseo, Plaza Carlos III, Palacio de la Artesanía’dır.
Havana’da ziyaretçiler tarafından en çok tercih edilen alışveriş ürünleri ahşap el işleri, tablolar, Cohiba sigarası, maymun şeklinde hindistan cevizleri, Küba vintage pullar, Küba plakaları, kitap, Küba kahvesi, guayabera, takılar ve Küba’ya özgü yemeklerdir.
Havana’da Yapılabilecek Aktiviteler Nelerdir?
Havana’da yapılabilecek aktiviteler El Mégano, Bacuranao gibi sahillerde deniz tatili, bisikletle veya arabayla Eski Havana turu, Piscolabis Pazarı’nda alışveriş, kiralık vintage arabalarla şehir turu, Jardines del 1830’da canlı müzik dinlemek ve dans etmektir.
En İyi Küba Havana Sahilleri Hangileridir?
En iyi Küba Havana sahilleri aşağıda verilmiştir.
- El Mégano
- Bacuranao
- Mi Cayito
- Santa Maria del Mar
Havana Hakkında Bilinmesi Gereken Faydalı Bilgiler Nelerdir?
Havana’ya gitmeden önce bilinmesi gereken pratik bilgilere aşağıda yer verilmiştir.
Havana Otelleri ve Fiyatları Nasıldır?
Havana otel fiyatları 5 yıldızlı oteller için ortalama 140- 170 dolar, 4 yıldızlı oteller için ortalama 85- 140 Dolar ve 3 yıldızlı oteller için ortalama 30 - 80 Dolar arasındadır. Havana’da casa particular oda fiyatları 10- 30 Dolar arasındadır.
Havana Araç Kiralama Fiyatları Nasıldır?
Havana araç kiralama fiyatları orta sınıf bir araba için günlük ortalama 77.75 dolardır. Havana’da klasik araba kiralama fiyatları saatlik ortalama 25 - 40 dolardır.
Havana’da Klasik Küba Arabaları Kiralanabilir Mi?
Evet, Havana’da klasik Küba arabaları kiralanabilmektedir. Havana’da 60.000 civarında klasik araba bulunmaktadır.
Havana’da klasik arabalar 1930 - 1950 model Chevrolet, Ford, Pontiac, Buick, Dodge, Plymouth, Studebaker gibi markalardan oluşmaktadır. Küba arabaları saatlik kiralama fiyatları, klasik arabalar için 25 - 40 dolardır.
İstanbul Havana Direkt Uçuş Var Mıdır?
İstanbul Havana direkt uçuş, Türk Hava Yolları ile İstanbul Havaalanı’ndan Havana Havaalanı’na gerçekleşmektedir.
Uçakla İstanbul Havana Kaç Saat Sürer?
Uçakla İstanbul Havana direkt uçuş süresi 13 saattir. Havana Küba yolculuğu aktarmalı uçuşlarda 17 saat sürmektedir.
Havana Havalimanı Nerededir?
Havana Havalimanı, Havana şehir merkezinin 20 kilometre güneybatısında Boyeros Belediyesi’nde bulunmaktadır.
Türkiye’den Havana’ya Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Havana’ya gitmek isteyen T.C. vatandaşlarının vize almaları gerekmektedir. Küba’ya gerçekleştirilecek 30 günden kısa süreli seyahatlerde Küba turist vizesi gerekmektedir.
Küba turistik vize başvuruları Küba Büyükelçiği’ne yapılmaktadır. Küba Havana vize başvuruları yetkili seyahat acenteleri ve akredite vize acenteleri üzerinden yapılabilmektedir.
Vizem.net Havana’ya seyahat edecek kişiler için online Küba turist vizesi başvurusu yapan akredite vize danışmanlık acentesidir.
Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868
Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.