Küba'da İçecek Kültürü

Küba'da İçecek Kültürü ve En Ünlü Küba İçkileri

Küba’da içecek kültürü, alkol esaslı içecekler başta olmak üzere taze sıkılmış meyve suları, sabahları daha çok tüketilen espresso bazlı kahveler, yerel kakaodan yapılan içecekler ve çeşitli kokteyller gibi birçok içecekten oluşmaktadır. Küba’nın geleneksel içkisi olarak kabul edilen rom, partilerde, kutlamalarda, turistik yerlerde, yemeklerde ve günlük hayatta en çok tüketilen alkollü içecekler arasındadır. Roma ek olarak en çok tercih edilen diğer alkollü içecekler arasında likörler, bira, votka ve adına aguardiente denilen şeker kamışı likörü bulunmaktadır. Tropikal meyvelerden üretilen likörler kokteyllerde yerini alırken, çeşitli votkalar da kendine özgü karışımlarla servis edilmektedir.

Rom Küba’nın en çok tercih edilen alkollü içeceği olsa dahi ikinci sırada olan biranın tüketimi de ülke genelinde oldukça yaygındır. Yöresel biraların bolluğu ve çeşitliliği nedeniyle çok ucuz olan biranın günlük alkol tüketiminde büyük bir yeri vardır. Çeşitliliğinden ve çokça yapılmasından dolayı rom ve bira en ucuz içkiler arasında yer almakta ve bu yüzden günlük hayattaki tüketimi yüksek oranda olmaktadır.

Küba’da alkollü içeceklerin yanında alkolsüz içecekler de çokça tüketilmektedir. Başlıca alkolsüz içeceklerden biri olan kahve, güne başlarken daha çok tüketilirken, sabahların diğer bir içeceği ise taze sıkılmış meyve sularıdır. Bir ada ülkesi olan Küba’nın sahip olduğu tropikal meyve çeşitliliği sayesinde hem alkollü içecekler hem de alkolsüz içecekler Küba kültüründe yer almaktadır.

Küba Kokteyl Kültürü Nasıl Gelişmiştir?

Küba kokteyl kültürü, Amerikan akımının ve Küba’ya gelen turistlerin etkisiyle gelişmiştir. Mojito, Daiquiri, El Presidente, El Nacional ve Canchanchara gibi bir çok kokteylin doğum yeri Küba’dır.

Amerika’da 1929-1933 yılları arasında alkol tüketimi, ticareti ve satışının yasak olması nedeniyle, Amerikalıların büyük bir çoğunluğu tatil yapmak ve alkol tüketebilmek için 180 km uzakta olan Küba’ya gitmiştir. İlginin gittikçe artması ve Kübalı barmenlerin yetersiz kalması nedeniyle, Amerikalı barmenler de Küba’da barlarda çalışmaya başlamışlardır. Yeni gelen turistler ve Amerikalılar için tariflerinde yenilik yapan barmenlerin yaptıkları yeni içeceklerin büyük bir ilgi görmesiyle, bu tarifler kısa sürede dünya çapına yayılmış ve Küba’da içki kültürü böylece gelişmeye başlamıştır.

En Meşhur Küba İçkisi Hangisidir?

En Meşhur Küba İçkisi Hangisidir?
En Meşhur Küba İçkisi Hangisidir?

Küba’nın en meşhur içkisi, rom, kola ve yeşil limondan yapılan ve özgür Küba anlamına gelen Küba Libre’dir. Küba’nın 20. yüzyılın başlarında İspanya-Amerika savaşında bağımsızlığını ilan etmesinden sonra popülerliğini kazanmış ve kısa zamanda tüm dünyada popüler bir içecek haline gelmiştir. Tarifinin basit olması ve pahalı bir içecek olmaması nedeniyle dünyadaki en bilinen içeceklerden biri olan Küba Libre, 2. Dünya Savaşı’nda da en çok tüketilen alkollü içecekler arasında yerini almıştır.

En Ünlü Küba İçkileri Hangileridir?

En ünlü Küba içkileri aşağıda listelenmiştir.

  • Küba Libre
  • Pina Colada
  • Daiquiri
  • Mojito
  • Havana Loco
  • Cubanito
  • Küba romu
  • Küba kahvesi
  • Küba birası

Küba Kahvesi Nedir, Nasıl Yapılır?

Küba Kahvesi Nedir, Nasıl Yapılır?
Küba Kahvesi Nedir, Nasıl Yapılır?

Küba kahvesi; Küba espressosu, Cafecito, Cafe Cubano olarak da adlandırılan, Küba’da yetişen bir espresso kahve türüdür. Esmer şeker ile yumuşatılarak da tüketilen Küba kahvesi en sert kahve çekirdeklerinden yapılmaktadır. Espresso makinelerinin yanı sıra demlenerek de tüketilen Küba kahvesi gün içerisinde, akşam yemeğinde, eğlence mekanlarında ve barlarda da yüksek oranda tüketilmesine rağmen, en çok sabahları kahvaltıdan önce veya sonra tüketilmektedir.

Küba Romu Nedir, Nasıl Yapılır?

Küba Romu Nedir, Nasıl Yapılır?
Küba Romu Nedir, Nasıl Yapılır?

Küba romu, Küba’nın geleneksel içkisidir ve doğuşu 1860’lı yıllara kadar gitmektedir. 1850’lerden beri şeker kamışı üretimi ve ticareti gelişmiş olan Küba, likör ve rom yapımında ustalaşmış ve dünya rom ticareti arasında ilk sıralarda yerini almıştır. Küba romunu diğer romlardan ayrı kılan özelliği ise şeker kamışının yanı sıra, şeker kamışı pekmezinden yapılmasıdır. Şeker kamışı pekmezi roma daha tütsülenmiş ve mayhoş bir tat katmaktadır. Hem üretim yelpazesinin geniş olması hemde ucuz olmasından dolayı rom, Küba’da her eğlencede, kutlamada, festivallerde ve barlarda tüketilmektedir. Günlük yaşamda da sıkça tüketilen rom, en çok bilinen karışımı olan kola ile Küba Libre yapılarak servis edilmektedir.

Küba Birası Nedir, Nasıl Yapılır?

Küba Birası Nedir, Nasıl Yapılır?
Küba Birası Nedir, Nasıl Yapılır?

Küba birası, romdan sonra Küba’nın en popüler ikinci alkollü içkisidir. İlk Küba birası olan Hatuey, 1927 yılında mayalanmıştır. Küba’nın ilk yüksek kaliteli birası olan Hatuey çok popüler olmasına rağmen günümüzde Cristal birası daha çok tercih edilmektedir ve bunun en büyük nedeni ise yüzde 4,9 alkol oranı sayesinde daha ferahlatıcı ve kolay içilebilir bir lezzete sahip olmasıdır. Ucuz oluşundan dolayı bira, Küba’da günlük hayatta sıkça tercih edilmektedir. İş toplantılarından, sosyal hayata ve sıcak yaz günlerinde serinlemek için dahi tercih edilen Küba birası dünyaca ünlenmiş olup birçok ülkeye ihracatı yapılmaktadır.

Mojito Nedir, Nasıl Yapılır?

Mojito Nedir, Nasıl Yapılır?
Mojito Nedir, Nasıl Yapılır?

Mojito, geleneksel Küba içeceğidir ve rom, şeker, misket limonu, soda ve naneden yapılmaktadır. İlk olarak Havana’da yapılmıştır. İçeceğin aslı şeker içermesine rağmen, Havana’da bazı barlarda şeker tadını biraz kırmak amacıyla angostura acısı eklenmektedir. En çok yaz aylarında serinlemek için ve içiminin kolay olması nedeniyle yemeklerin yanında tercih edilen Mojito, dünya çapındaki en popüler kokteyllerden biri haline gelmiştir. Kokteylin içerisinde olan temel bileşenlerin belirli bir sıraya göre eklenmesi Mojito yapımı ve Mojito içiminin en önemli özelliği haline gelmiştir. Diğer kokteyllere göre Mojito kokteyl içerisinde olan nane ve buz sayesinde daha ferahlatıcı bir etkiye sahiptir.

Pina Colada Nedir, Nasıl Yapılır?

Pina Colada Nedir, Nasıl Yapılır?
Pina Colada Nedir, Nasıl Yapılır?

Pina Colada, rom, ananas suyu, hindistan cevizi kreması veya hindistan cevizi sütünün buz ile karıştırılmasıyla yapılan bir kokteyldir. Bilinen en eski çıkış hikayesi ise Porto Ricolu korsan Roberto Confresi’nin mürettebatının moralini yükseltmek amacıyla onlara hindistan cevizi, ananas ve beyaz rom’dan onlara kokteyller yaparak başlamasıdır. Pina Colada en çok yaz aylarında serinlemek amacıyla tüketilmektedir. Pina Colada kokteyl yapımı ve Pina Colada tarifi içeceğin ilk yapılışında tam olarak bilinmediği ve hakkında çok fazla bir bilgi olmadığı için, farklı bölgelere göre değişiklik gösterebilmektedir.

Daiquiri Kokteyl Nedir, Nasıl Yapılır?

Daiquiri Kokteyl Nedir, Nasıl Yapılır?
Daiquiri Kokteyl Nedir, Nasıl Yapılır?

Rom esaslı olan ve içerisinde şeker, limon suyu ya da yeşil limon suyu olan bir kokteyl olan Daiquiri, David A. Embury tarafından 6 temel içki arasında sayılmıştır. İlk olarak Küba’da demir madeninde bulunmuş olan Daiquiri, kısa zamanda dünya çapında popüler olmuştur. İçeceğin temelinde buz olmamasına rağmen buzlu karışımlarda yapılmakta ve bu yüzden yaz aylarında serinlemek için tatil yerlerinde sıkça tüketilmektedir.

Küba’da İçecek Kültürü Nasıldır?

Küba’da içecek kültürü, ülkede yetişen tropik meyvelere ve çoğunlukla alkollü içeceklere dayanmaktadır. Küba’da yasal olarak içki içme yaşı 16 olarak belirlenmiştir. Halka açık yerlerde içki içmek yasak değildir; bu yüzden halk hem para biriktirmek hem de açık hava aktivitesi yapmak amacıyla sahillerde, parklarda ve sokaklarda alkol tüketebilmektedir. Bunun yanı sıra barlarda ve restoranlarda da alkol tüketimi sıkça görülmektedir.

Küba’da Akşam Yemeğinde Ne İçilir?

Küba’da akşam yemeğinden önce ve sonra en çok espresso bazlı Küba kahvesi tüketilmektedir. Küba’da alkol türleri ucuz ve çeşitli olmasına rağmen Küba kahvesi yemeklere sağladığı uyum sayesinde önemli bir tüketim alanına sahiptir.

Pirinç, siyah fasulye, kızartma, salata, Küba sandviçi, tavuk gibi daha fast-food kültürüne benzer bir kültüre sahip olan Küba yemekleri tüketilirken yemeğin yanında tercih edilen içecekler de önem kazanmış ve Küba içecek kültürünü oluşturmuştur.

Küba’da Alkol Fiyatları Nasıldır?

Küba’da alkol fiyatları aşağıda listelenmiştir.

  • Pabst Blue Ribbon Birası: 6,99 $
  • Wells Banana Bread Birası: 12,99 $
  • Pantoon Waves Berliner Weisse Birası: 2,00 $
  • Lupulin Brewing Hooey Ipa Birası: 3,75$
  • Captain Morgan Romu: 18,99$
  • Malibu Caribbean Romu: 19,99$
  • Bumbu Romu: 39,99$
  • Bacardi: 17,99$
  • Rumhaven Hindistan cevizi romu: 21,99$
Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: