Küba'ya Yerleşmek için Şartlar

2023'te Küba'ya Nasıl Yerleşilir, Yerleşmek için Şartlar

Küba, siyasi ve ekonomik yapısına bağlı olarak diğer yabancı ülkelere göre daha az sayıda göçmen alan, ülke sınırları içinde oldukça kısıtlı sayıda göçmen bulunduran bir ülkedir. Küba’da özel sektörün genişlemesi ve yatırım imkanlarının artması gibi nedenlere bağlı olarak son yıllarda ekonomik anlamda değişimler yaşanmış ve ülkeye yerleşmek isteyen yabancı vatandaşlar için yeni istihdam alanları ortaya çıkmıştır; ancak Küba’ya yerleşmek, çoğu Orta Amerika ülkesine kıyasla daha zor bir süreç olmaktadır.

Küba’ya geçici oturum izni ile yerleşmek isteyen yabancı bir vatandaşın Küba’da bir iş bularak iş sözleşmesi imzalaması, Küba’da eğitim alacak olması, Küba’da bir iş kuracak olması ya da Kübalı biriyle evlenmesi gerekmektedir. Küba’da kısa süreli vizeler için sınırlı sayıda şartlar ve işlem kolaylıkları bulunmaktadır; ancak Küba’ya kalıcı olarak yerleşmek için vize işlemleri ve oturum izni şartları daha karmaşık ve daha uzun bir süreç olmaktadır.

Vizem.net Küba’da iş bulan veya Küba’da iş kurmak isteyen TC vatandaşlarının vize ve oturum izni başvuruları için danışmanlık hizmeti veren akredite kuruluştur.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Küba’ya Yerleşmek için Gerekenler Nelerdir?

Küba’ya yerleşmek için Küba göçmenlik şartları, uzun süreli Küba vizesi türlerinden birinin alınarak Küba’da geçici oturum izni elde edilmesidir.

Küba’ya yerleşmek için aşağıdaki yollar kabul edilmektedir.

  • Küba’da bir iş bulmak
  • Küba’da öğrenci olmak
  • Küba’da iş kurmak
  • Küba vatandaşı ile evli olmak

İş Bularak Küba’ya Nasıl Yerleşilir?

İş bularak Küba’ya yerleşmek için ülkeden iş bulduktan sonra Küba dış temsilciliğine çalışma ve geçici oturum izni başvurusu yapılması gerekmektedir. Küba’da geçici oturum izni, çalışma izni olan kişilere 1 yıl süre ile verilmektedir.

Küba’da neredeyse bütün işler devlete bağlıdır ve göçmenler için iş bulma imkanı nispeten düşüktür. Küba’ya iş bularak yerleşmek; göçmen alımının düşük olması, ülkede uluslararası şirketlerin az sayıda bulunması, istihdamın kısıtlı olması ve neredeyse tüm işlerin devlete bağlı olması nedenleri ile diğer yollara kıyasla daha zor bir süreçtir.

Küba’da göçmenler için iş bulma imkanı, turizm sektöründe ya da belirli nitelikler ve mesleki deneyim gerektiren yüksek nitelikli pozisyonlarda daha kolay olmaktadır. Küba’da son yıllarda büyük oranda devlet fonundan yararlanan biyoteknoloji ve ilaç sektörleri gittikçe gelişmektedir ve yüksek nitelikli iş arayan göçmenler için istihdam alanı oluşturmaktadır. Küba iş ilanları, iş arama siteleri üzerinden bulunabilmektedir.

Küba’ya Öğrenci Olarak Nasıl Yerleşilir?

Küba’ya öğrenci olarak yerleşmek için, kişinin Küba’da geçerli bir eğitim kurumuna kabul edilmesi ve Küba öğrenci vizesi ile geçici oturum izni alması gerekmektedir. Küba’da eğitimlerini tamamlayan kişilerin ülkede yaşamaya devam etmeleri için Küba’da bir işe girmeleri ya da Kübalı biriyle evlenmeleri gerekmektedir.

Küba öğrenci vizesi ilk olarak 30 günlük çıkarılmaktadır. Küba öğrenci vizesi için 30 günlük sürenin ardından Küba’da alınacak olan eğitim süresi kadar uzatma işlemleri yapılabilmektedir.

Küba’da İş Kurarak Küba’ya Nasıl Yerleşilir?

Küba’da iş kurarak Küba’ya yerleşmenin yolu hükümet ile iş yapmaktır. Küba’da iş kurmak için büyük bir şirkete veya zincire sahip olmak ya da Küba hükümetine iş teklifinde bulunmak gerekmektedir.

Küba’da iş kurarak alınan oturum izni, iş sahibinin işini devam ettiği süre boyunca sürmektedir. Küba’da iş kurmak için ülkeye yerleşmek, ücretsiz sağlık bakımı ve Küba vatandaşlarının sahip olduğu diğer olanaklardan faydalanmayı sağlamamaktadır.

Küba Vatandaşı ile Evli Olanlar Küba’ya Nasıl Yerleşebilir?

Küba vatandaşı ile evli olanların Küba aile birleşimi vizesi ile Küba’ya yerleşmeleri gerekmektedir. Küba aile birleşimi vizesi, Küba dış temsilciliğine şahsen gidilerek veya posta yolu ile başvuru yapılarak alınmaktadır.

Küba aile birleşimi vizesi için; standart evraklara ek olarak eşlerin doğum sertifikaları, evlilik belgesi, adli sicil kayıtları ve Küba vatandaşı olan eşin vatandaşlık belgesi ibraz edilmektedir.

Küba Geçici Oturum İzni Nasıl Alınır?

Küba geçici oturum izni almak için Küba’da eğitim alacak öğrencilerin, Küba’da iş kuracak girişimcilerin, Küba’da iş bularak çalışacak olanların veya Küba’da yaşayan bir Kübalı aile üyesi bulunanların durumlarına uygun uzun süreli vizeyi almaları gerekmektedir.

Küba geçici oturum izni için Küba Ankara Büyükelçiliği’ne şahsen başvuru yapılmaktadır. Küba vize türüne ve başvuru sahibinin durumuna göre Küba’da oturum izni süreleri değişiklik göstermektedir.

Küba Kalıcı Oturum Statüsü Nasıl Alınır?

Küba’da kalıcı oturum statüsü alabilmek için Küba vatandaşı ile veya Küba’da kalıcı oturum statüsü olan biriyle evli olmak, Küba’da yaşayan 18 yaşın üzerinde çocuğun ya da Küba’da yaşayan diğer birinci dereceden aile üyesinin bulunması, daha önceden Küba vatandaşlığı olup vatandaşlık hakkını kaybetmiş olmak şartlarından en az birinin sağlanması gerekmektedir.

Küba’da kalıcı oturum statüsü elde etmek için kalıcı oturum izni evrakları ile Ankara Küba Büyükelçiliği’ne şahsen başvuru yapılması gerekmektedir. Küba kalıcı oturma izni şartları arasında başvuru sahibinin mali kaynaklarını kanıtlaması bulunmaktadır. Küba oturma izni işlemlerinin başlaması birkaç ay, sürecin sonuçlanması 3- 6 ay sürmektedir.

Küba’da Kalıcı Oturum İzni Ne Kadar Süre için Verilir?

Küba’da kalıcı oturum izni 10 yıl süre için verilmektedir. Küba’da kalıcı oturum izni süresi dolduktan sonra yeni bir oturum kartı başvurusu yapmak gerekmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Küba’ya yerleşmek isteyenler tarafından merkezimize en sık iletilen sorular aşağıda cevaplanmıştır.

Küba’da Yaşam Nasıldır?

Küba’da yaşamanın avantajları aşağıda sıralanmıştır.

  • Küba’da yaşam maliyeti ABD’ye kıyasla %35 daha uygundur.
  • Küba’da ılıman dönencealtı iklimi ile kışlar kısa ve ılıman geçerken yazlar sıcak ve nemli geçmektedir.
  • Küba’da Havana, Santiago de Cuba, Trinidad gibi ünlü kültürel ve turistik bölgeler bulunmaktadır.
  • Küba’da suç oranı düşüktür ve ülke ziyaret etmek için güvenlidir.
  • Küba’nın Afrika, Avrupa ve Amerika’dan etkilenen renkli bir kültürü bulunmaktadır.
  • Küba’da yaşayan halk misafirperver ve yardımsever insanlardan oluşmaktadır.
  • Küba’da gezmek için birçok dağ, tepe, ova, mağara gibi doğal güzellikler bulunmaktadır.
  • Küba’da sağlık hizmetleri masrafları ekonomiktir.

Küba’da yaşamanın dezavantajları aşağıda sıralanmıştır.

  • Küba’da çalışma izni almak uzun ve zor bir süreçtir.
  • Küba’da gayrimenkul satın alabilmek için sınırlı şartlar bulunmaktadır.
  • Küba’da piyasa rekabeti ve uluslararası şirketlerin sayısı oldukça düşüktür.
  • Küba’da medya ve internete erişim devlet tarafından kısıtlanmaktadır.
  • Küba’da sağlık teknolojisi diğer ülkelere kıyasla daha geridedir.

Küba’da market, restoran, kira fiyatları Amerika’ya oranla daha düşüktür. Küba yaşam maliyetleri, özellikle yurt dışında emekli olup Küba’ya yerleşen biri için oldukça uygun olmaktadır.

Kübalı Biriyle Evlenmek Küba’ya Yerleşmek için Yeterli Midir?

Kübalı biriyle evlenmek, Küba’ya yerleşmek için yabancı ülke vatandaşlarının sahip olduğu en kolay ve en hızlı yoldur. Küba vatandaşı ile evlenen biri, Küba aile birleşimi vizesi ile geçici oturum izni alarak ya da doğrudan Küba dış temsilciliğine kalıcı oturum statüsü için başvuru yaparak Küba’ya yerleşmektedir ancak sağlık durumu, finansal durum gibi sağlanması gereken şartlar bulunmaktadır.

Küba’da Ev Alarak Küba’ya Yerleşilebilir Mi?

Hayır, Küba’da ev alarak Küba’ya yerleşmek için yabancıların kalıcı oturum statüsüne sahip olmaları gerekmektedir. Küba’da emlak piyasasına yalnızca Kübalılar ya da kalıcı oturum izni bulunan yabancılar tarafından erişilebilmektedir.

Küba Havana’da güzel bölgeler ve cazip tatil yerlerinde ev fiyatları oldukça yüksektir. Küba’da ev fiyatları başkent bölgesinde metrekare başına 500- 1000 dolardır. Küba’da 3 odalı bir apartman dairesi 50.000- 100.000 Dolar arasındadır.

Küba’ya Yerleşenler Vatandaşlık Alabilir Mi?

Evet, Küba’ya yerleşenler vatandaşlık alabilmektedir.

Küba’da kalıcı oturum statüsü ile 5 yıl ikamet eden kişilerin Küba vatandaşlığı için başvuru hakları bulunmaktadır. Küba vatandaşlık şartları arasında bulunan 5 yıl ikamet etme süresi, Kübalı biriyle evli olan kişiler için 2 yıldır.

Küba’ya Yerleşmek İstiyorum, Vizem.net Bana Nasıl Yardımcı Olabilir?

Vizem.net Küba’ya yerleşmek isteyen kişilerin vize ve oturum izni başvuruları için evrakların kontrolü, yeminli tercüme işlemleri, seyahat sigortası işlemleri, başvuru takip ve vize gönderimi işlemlerini kapsayacak şekilde tüm süreç için danışmanlık vermektedir.

Uzun süreli vize başvurularında kişilerin Küba dış temsilciliğine gitmesine gerek kalmamaktadır. Küba danışmanlık hizmeti ile Vizem.net’in akredite çalışan uzmanları tarafından başvuru sürecinin tamamı yürütülmektedir.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: