Romanya Kültürü

Romanya Kültürü ve Gelenekleri Nelerdir?

Romanya kültürü ve gelenekleri, Romanya halkının edebiyat, sanat, müzik, yemek, halk dansı, giyim, eğlence, spor konularında davranışlarını ve alışkanlıklarını içeren kültürün adıdır.

Romanya kültürünü oluşturan ve hakkında bahsedilecek olan kültürel alanlar aşağıda listelenmiştir.

  • Romanya edebiyat ve sanat kültürü
  • Romanya yemek kültürü
  • Romanya halk dansı kültürü
  • Romanya yöresel kıyafet kültürü
  • Romanya spor kültürü
  • Romanya müzik kültürü
  • Romanya eğlence kültürü
  • Romanya yöresel oyun kültürü

Romanya’nın Dini Kültürü Nasıldır?

Romanya dini kültürü, Ortodoks Hristiyanlık, Katolik Hristiyanlık, Protestan Hristiyanlık ve Müslümanlık gibi din ve mezheplerin etkilediği, Noel, Kutsal Cuma, Paskalya, Hamsin Yortusu, Azize Meryem Günü, Aziz Andrew Bayramı gibi günleri ve bayramları kapsayan ve oruç tutma, kiliseye ve camiye gitme, ziyafet hazırlama gibi davranışlardan oluşan kültürdür.

Romanya, dini geleneklerine bağlılık açısından Avrupa ülkeleri açısından birinci sırada bulunmaktadır. Romanya’da dini geleneklerin günlük yaşamı olan etkisi büyüktür. 9 Mart’ta kutlanan bir Hristiyan bayramı olan Mucenici Bayramı, 40 Şehitler Olayı anısına şeker, tarçın ve cevizle tatlandırılıp kaynatılan hamurdan oluşan ve sonsuzluk işareti şeklinde olan bir tatlı yemeyi kapsamaktadır. Romanya’da 30 Kasım’da kutlanan Aziz Andrew Günü’nde sergilenen gelenek, uzun ve sağlıklı büyümesinin gelecek yılın mutlu bir yıl olacağına işaret ettiğine inanılan bir buğdayı evde güneşli bir yere koyarak filizlenip büyümesini sağlamayı içermektedir. Köklü ve çok çeşitli alışkanlıkları barındıran Romanya dini bayram kutlamaları, Romanyalılar tarafından nesilden nesile aktarılarak yaşatılmaktadır.

Romanya’nın Mitolojik Kültürü Nasıldır?

Romanya mitolojisi, Fat-Frumos, Ileana Cosanzeana, Zmeu, Capcaun, Balaur, Zana ve Muma Pădurii gibi mitolojik unsurları kapsamaktadır.

Romanya’da Fat-Frumos, cesaret, masumiyet, adalet, fiziksel ve ruhsal kuvvet, zeka, tutku ve sarsılmaz sevgi gibi temel niteliklere sahip olan, mucizeler gerçekleştirebilmek ile birlikte bir göreve ve hizmet ettiği hükümdara tam bağlılık duygusu taşıyan, genellikle kralın en küçük oğlu olan bir mitolojik unsurdur.

Romanya’da Ileana Cosanzeana, güzel ve iyi karaktere sahip bir prenses ya da İmparator kızı, ya da büyük güçlere sahip olan bir peri olan mitolojik bir unsurdur.

Romanya’da Zmeu, insansı ve bacaklara ve kollara sahip olan, silah gibi eserler yaratan ve kullanan, onlarla evlenme arzusu ile genç kızları kaçıran ve genellikle cesur bir prens veya gezgin bir şövalye tarafından alt edilen ejderha biçiminde bir mitolojik unsurdur.

Romanya’da Capcaun, köpek kafasına, ensede bulunan dört göze ve dört bacağa sahip, çocukları ve genç kadınları kaçıran dev biçiminde bir mitolojik unsurdur.

Romanya’da Balaur, kanatları bulunan, genç kadınları ve prensesleri kaçıran ve genellikle Făt-Frumos gibi kahramanlar tarafından yenilen, çok başlı ejderha biçiminde olan bir mitolojik unsurdur.

Romanya’da Zana, rahimde fetüslere hayat veren ve onların dans yeteneği, güzellik, nezaket ve şans gibi özelliklere sahip olmasını sağlayan, özellikle ormana giren çocuklar ve diğer iyi insanlar için koruyucu melek gibi davranan ve kötüleri lanetleyen bir mitolojik unsurdur.

Romanya’da Mama Padurii, ormanda yaşayan, hayvanların ve bitkilerin korucusu olan, iksir hazırlayan ve yaralı hayvanları tedavi eden, ormanı iyileştiren ve ormana izinsiz girenleri korkutarak ormanı koruyan, çirkin,yaşlı ve sinirli olarak tasvir edilen bir mitolojik unsurdur.

Romanya Edebiyat ve Sanat Kültürü Nasıldır?

Romanya’da edebiyat ve sanat 14. yüzyıldan beri gelişmiş ve dünyaca bilinen sanatçılar ve yazarlar ortaya çıkarmıştır.

Romanya edebiyatı ağırlıklı olarak Rumence yazılmıştır. Rumence dilinde yazılmış ilk eser Neacsu’nun Mektubu olarak bilinen bir mektuptur. Romanya’daki Doğu Ortodoks Kilisesi, Romanya’nın kültürü ve edebiyatı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Erken dönemdeki Rumence eserlerin çoğu kilise tarafından yayınlanmıştır. Romanya’da sanat, ağırlıklı olarak yaşam zevki, dünya güzellikleri ve saf iyimserlik gibi konuların ifade edildiği, renkli yumurtalardan rengarenk mezar taşlarına kadar uzanan Rumen köylülerinin geleneksel sanat ve zanaatına dayanmaktadır. Romanyalılar, Romanya edebiyatı ve sanatına ilgi göstermektedir. Romanya sanatçıları ve zanaatkarlarının bir araya gelerek oluşturduğu topluluklar tarafından kurulan ve sanatçıların çalışmalarının satıldığı sokak pazarları büyük rağbet görmektedir.

Romanya’nın en çok bilinen sanatçıları ve edebiyatçıları aşağıda listelenmiştir.

  • Mircea Eliade
  • Emil Cioran
  • Eugene Ionesco
  • Elie Wiesel
  • Constantin Brancusi
  • Adrian Ghenie
  • Alexandra Nechita

Mircea Eliade (1907-1986) Kimdir?

Mircea Eliade, 13 Mart 1907 tarihinde Romanya’nın Bükreş kentinde doğmuş ve 22 Nisan 1986 tarihinde vefat etmiş olan bir din tarihçisi ve filozoftur.

Felsefe alanında eğitim almış olan Mircea Eliade, filoloji ve felsefe ile ilgilenmiştir. Mircea Eliade’in en çok bilinen eserleri; Şamanizm, Dinsel İnançlar ve Düşünceler Tarihi 3, Yoga, İmgeler ve Simgeler, Mitlerin Özellikleri, Kutsal ve Kutsal Dışı, Avustralya Dinleri, Mitler Rüyalar ve Gizemler, Arayış, Doğuş ve Yeniden Doğuş olarak sıralanabilmektedir.

Emil Cioran (1911-1995) Kimdir?

Emil Cioran, 8 Nisan 1911 tarihinde Romanya’nın Raşinari kentinde doğmuş ve 20 Haziran 1995 tarihinde Fransa’nın Paris kentinde vefat etmiş olan filozof, deneme yazarı ve retorik sentezcisidir.

Felsefe alanında eser veren Emil Cioran’ın en çok bilinen eserleri Burukluk, Doğmuş Olmanın Sakıncası, Tarih ve Ütopya, Çürümenin Kitabı, Varolma Eğilimi, Ezeli Mağlup: Söyleşiler, Zamanda Düşüş, İtirazlar ve Aforozlar olarak sıralanabilmektedir.

Eugene Ionesco (1909-1994) Kimdir?

Eugene Ionesco, 26 Kasım 1909 tarihinde doğmuş ve 28 Mart 1994 tarihinde vefat etmiş olan bir yazardır.

Eugene Ionesco’nun en çok bilinen eserleri Kel Kantocu, Ders, Sandalyeler, Gergedanlar, Gönüllü Katil, Kral Ölüyor, Hava Yayası, Açlık ve Susuzluk, İki Kişilik Hırgür olarak sıralanabilmektedir.

Elie Wiesel (1928-2016) Kimdir?

Elie Wiesel, 30 Eylül 1928 tarihinde doğmuş ve 2 Temmuz 2016 tarihinde vefat etmiş olan bir edebiyatçı ve Nobel Barış Ödülü sahibidir.

Elie Wiesel’in en çok bilinen eserleri Gece, Gündüz, Sürgünler Çağı, Şafak Vakti, Bugünün Yahudisi, İki Sesten Anılar olarak sıralanabilmektedir.

Constantin Brancusi (1876-1956) Kimdir?

Constantin Brancusi, 19 Şubat 1876 tarihinde doğmuş ve 16 Mart 1957 tarihinde vefat etmiş olan bir heykeltraştır.

Uluslararası modernizm akımının öncülerinden biri olan Constantin Brancusi’nin en çok bilinen eserleri Öpücük, Uyuyan Esin Perisi, Matmazel Pogany, Altın Kuş, Balık, Kafa, Dua, Prenses X, Yenidoğan olarak sıralanabilmektedir.

Adrian Ghenie Kimdir?

Adrian Ghenie, 13 Ağustos 1977 tarihinde Romanya’nın Baia Mare kentinde doğmuş olan bir ressamdır.

Adrian Ghenie’nin en çok bilinen eserleri Kuzgun, Yanan Kitaplar, Elvis, Bir Maymun Olarak Otoportre, Batı Dünyasına Veda olarak sıralanabilmektedir.

Alexandra Nechita Kimdir?

Alexandra Nechita, 27 Ağustos 1985 tarihinde doğmuş olan bir ressamdır.

Alexandra Nechita’nın en çok bilinen eserleri Benimle Burada Kal, Masada Yeni Bir Oturak, Anlatmayacağımız Hikayeler, Vahşi Rüzgar Esiyor, Senin Anıların, Duyulmamış Kahramanı Sustur, Nereye Ayak Basacağımı Merak Ediyorum olarak sıralanabilmektedir.

Romanya Yemek Kültürü Nasıldır?

Romanya yemek kültürü, Romanya topraklarındaki Doğu Ortodoks Kilisesi köklerine dayanmaktadır. Romanya yerlilerinin yemek kültürünün yanı sıra komşu ülkelerin yemek kültürlerinden de etkilenen Romanya yemek kültürü; içinde Türk, Macar, Slav ve Avusturya mutfaklarının yemek kültüründen etkiler taşımaktadır.

Romanya’nın geleneksel yemeklerinde ağırlıklı olarak et bulunmakla birlikte, sebze ve meyveler de sıklıkla kullanılmaktadır. Sarmale adlı baharatlı domuz eti ve pirinçle doldurulmuş lahana dolması Romanya’nın ulusal yemeği olarak kabul edilmektedir sıklıkla tüketilen bir ana yemektir. Akşam yemeklerinde sıklıkla tüketilen yemekler sosis ve tocanita gibi yahnilerdir. Sawamura adı verilen tuzlu ızgara sazan gibi balık yemekleri de Romanya’nın geleneksel yemekleri arasındadır. Romanya’da en çok içilen alkollü içki şarap olmakla birlikte, Romanya birası da sıklıkla tercih edilen alkollü içkilerdendir.

Romanya Halk Dansı Kültürü Nasıldır?

Romanya halk dansları canlı ve coşkuludur. Romanya halk dansları Romanya’nın birçok bölgesinde çok sayıda profesyonel ve amatör grup tarafından uygulanmaktadır. En ünlü halk dansları hora geleneksel dansı ve son derece karmaşık bir oynayış biçimine sahip olan ve UNESCO tarafından “İnsanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Miraslarının Başyapıtı” ilan edilmiş olan căluşari gibi erkek halk danslarıdır.

Romanya’da halk dansları Romanyalıların duygularını yansıtmak ile birlikte Romanyalıların karakterlerini, davranışlarını, güçlerini, alışkanlıklarını, bilgeliklerini ve mizahlarını ifade etmektedir. Romanya halk dansı uzun yıllardır bireysel ve toplumsal yaşamın bir parçası olmuştur. Tatiller, eğlenceler, pazarlar, festivaller, çiftçilik veya hayvancılıkla bağlantılı şölenler, emek ve toprak verimliliği ile ilgili törenler gibi önemli günlerde ve doğum, nişan, evlilik, ölüm gibi önemli olaylarda Rumen halk dansları sergilenmesi bir gelenektir.

Romanya’da farklı kültürel bölgelere kişilik kazandıran, belirgin karaktere sahip çok çeşitli bölgesel dans stilleri vardır. Romanya’nın halk danslarında belirgin folklorik stillere sahip olan bölgeleri Besarabya, Eflak, Oltenya, Banat, Transilvanya ve Dobruca ve Tuna Nehri’nin güneyidir.

Romanya Yöresel Kıyafetleri Nasıldır?

Romanya geleneksel kıyafetleri, keten ve yün kullanımının yaygın olduğu, yöreden yöreye değişen geleneksel motiflerle işlenmiş olan, genellikle siyah, kırmızı ve mavi renklerin kullanıldığı bir yöresel giyim kültürüdür. Romanya geleneksel erkek halk kıyafeti, beyaz bir gömlek, yünden yapılmış biçimine itari adı verilen bir pantolon, gömleğin üzerine geniş, deri bir kemer ve işlemeli olan deri bir yeleği içermektedir. Romanyalı erkekler çizme ya da opincă adı verilen, ayağın etrafına bağlanan ve deriden yapılan bir ayakkabı giymişler ve tasarımı bölgeden bölgeye farklılık gösteren bir şapka takmışlardır. Romanya geleneksel kadın halk kıyafeti beyaz bir etek, yelek, gömlek, şorţ veya cătrinţă adı verilen işlemeli bir önlük ve basma denilen bir başörtüsünü içermektedir. Romanyalı kadınlar özel günlerde daha gösterişli kıyafetler giymişlerdir.

Romanya Yöresel Kıyafetleri
Romanya Yöresel Kıyafetleri

Romanya Spor Kültürü Nasıldır?

Romanya’da spor, kültürün önemli bir unsurudur. Son yıllarda çeşitli spor dallarında öne çıkan Romanya’da futbol, spor kültürünü oluşturan en yaygın spor dalıdır. 1986 yılında Avrupa Kupası ve Avrupa Süper Kupası’nı kazanan ilk Doğu Avrupalı takım olan Steaua Bükreş, Romanya’nın en başarılı kulübüdür.

Romanya’da diğer popüler sporlar arasında hentbol, voleybol, basketbol, ragbi, tenis ve jimnastik yer almaktadır. Romanyalı birçok sporcu yıllar içinde sayısız spor dalında önemli başarılar elde etmiş, Dünya ve Avrupa şampiyonluğu kazanmıştır. Romanya ilk olarak 1900 yılında katıldığı Olimpiyat Oyunlarında bu zamana kadar 28 yaz oyununun 21’inde yer almıştır. Yıllar içinde 89’u altın madalya olmak üzere toplam 307 adet madalya kazanarak Yaz Olimpiyat Oyunları’nda en başarılı ülkelerden biri olan Romanya, dünya çapında 15. sırada bulunmaktadır. Altın madalyaların dörtte birinden fazlası jimnastik spor dalında kazanılmıştır. Romanyalı sporcuların altın madalya kazandığı diğer olimpik sporlar arasında kürek, atletizm, kano, güreş, atıcılık, eskrim, yüzme, disk atma, halter, boks ve judo yer almaktadır.

Romanya Müzik Kültürü Nasıldır?

Romanya’nın en eski müzik türü olan halk müziği, Romanya’da dini ve laik müzik türlerinin köklerini oluşturmaktadır. Romanya halk müziğinin yayılmasına ve daha da gelişmesine yardımcı olan sayısız sanatçının yanı sıra büyük ve kalıcı bir dinleyici kitlesi, Rumen halk müziğinin korunmasına katkıda bulunmuştur.

Romanya halk müziğinde akordeon ve klarnet gibi daha çağdaş bazı bileşenlerin kullanılmaya başlamasından önce, davul, zurna, kaval, kopuz, keman, gayda ve tef gibi daha eski enstrümanlar yaygın olarak kullanılmıştır. Romanya halk müziğinde alkışlar, dil yuvarlanan çığlıklar, bağırmalar ve ıslıklar sıklıkla kullanılmaktadır.

Romanya’da 15. ve 17. yüzyıllar arasında Rumen manastırlarında ayin müziği okulları kurulduğunda, Bizans müziğinin etkisi altında oluşturulan ve Romanya yerel halk müziğinin tınılarından ilham alan dini müzik üretimi yaygınlaşmıştır. 18. yüzyılda Rus ve Batı etkileri, dini Romanya müzikleri içinde çok sesliliğin oluşumunu doğurmuştur. Romanya müziklerinde çok seslilik, 19. ve 20. yüzyıllarda birçok Romanyalı besteci tarafından geliştirilmiştir.

Romanya’da Eğlence Kültürü Nasıldır?

Romanya’da eğlence kültürü, sinema, dans, komedi, müzik, sahne sanatları, tiyatro, radyo, televizyon, video oyunları ve eğlence mekanları gibi alt dalları içeren bir kültürdür.

Romanya’nın başkenti olan Bükreş, birçok kültürel etkinliğe, tiyatro gösterisine ve müzeye ev sahipliği yapmasıyla bilinmektedir. Bükreş’in merkezinde birçok gece kulübü bulunmaktadır ve özellikle hafta sonları Romanya gece hayatı daha hareketli hale gelmektedir. Dünyaca ünlü Rumen şarkıcılar tarafından verilen konserler de Romanya’da büyük rağbet görmektedir.

Romanya Yöresel Oyunları Hangileridir?

Romanya yöresel oyunları aşağıda listelenmiştir.

  • Su ve ateş oyunu
  • Çiçekler oyunu
  • Kör yaşlı kadın oyunu
  • Küçük tavşanlar oyunu
  • Hırsız polis oyunu
  • Türkiye oyunu
  • Ustura bıçak ülke oyunu
  • Eşek oyunu
  • Koyu süt oyunu

Romanya Milli Bayramları Hangileridir?

Liste tanımı + listeleme

Romanya milli bayramları aşağıda listelenmiştir.

  • Yılbaşı Günü
  • Yılbaşının İkinci Günü
  • Birleşme Günü
  • Kutsal Cuma Günü
  • İşçi Bayramı
  • Paskalya Bayramı
  • Paskalya Pazartesisi
  • Uluslararası Çocuk Bayramı
  • Hamsin Yortusu
  • Kutsal Ruh’un İnişi Bayramı
  • Azize Meryem Günü
  • Aziz Andrew Bayramı
  • Ulusal Gün
  • Noel Bayramı
  • Noel’in İkinci Günü

Romanya’da Düzenlenen Festivaller ve Karnavallar Hangileridir?

Romanya’da düzenlenen festivaller ve karnavallar aşağıda listelenmiştir.

  • Geleneksel El Sanatları Fuarı
  • Eski Bükreş Kutlaması
  • Sighişoara Ortaçağ Sanatları ve El Sanatları Festivali
  • Genç Kızlar Panayırı
  • Prislop Dans Kutlaması
  • Romanya Halk Sanatları Festivali
  • Sambra Oilor Festivali
  • Şarap Yapımı Festivali
  • Transilvanya Cadılar Bayramı Kutlaması
  • Noel Festivalleri
  • Noel Pazarları

Romanya’da bazı festivallerin tarihleri değişirken, bazıları sabit kalmaktadır. Kökleri çok eski tarihlere dayanan ve oldukça coşkulu kutlanan festivallere Romanya için vize başvurusu yapılarak katılabilmek mümkündür.

Romanya Cadılar Bayramı Ne Zamandır?

Romanya’da Cadılar Bayramı, başta Transilvanya olmak üzere Romanya’nın bazı bölgelerinde her yıl 31 Ekim’de kutlanan bir bayramdır. Romanya’da Cadılar Bayramı’nda Cadılar Bayramı temalı turlar, gösteriler ve partiler düzenlenmektedir.

Cadılar Bayramı’nda birçok ziyaretçi; Cadılar Bayramı’nı kostüm partileri, hikaye anlatımı ve Drakula’dan ilham alan sahnelerin canlandırıldığı oyunlar ile kutlamak için Transilvanya’ya seyahat etmektedir. 30 Kasım gününde kutlanan Aziz Andrew Bayramı’nın gecesinde insanları hayaletlerden koruduğuna inanılan sarımsaklar evlerin çeşitli yerlerine yerleştirilmektedir. Transilvanya’daki Braşov kentinin yakınlarında bulunan Bran Kalesi gibi yerler için Cadılar Bayramı’nın önemi büyüktür. Bran Kalesi, genellikle 15. yüzyılda Bram Stoker’ın Drakula adlı eserine ilham veren Prens Vlad Tepeş ile ilişkilendirilmektedir. Prens Vlad Tepeş’in Brad Kalesi’nde iki ay hapsedildiği bilinmektedir.

Romanya’da Kültürel Tanıtımından Sorumlu Kuruluşlar Nelerdir?

Romanya’da faaliyet gösteren ve kültürel tanıtımlar için finanse edilen kurum ve kuruluşlar aşağıda listelenmiştir.

  • Ulusal Miras Enstitüsü
  • Romanya Kültür Vakfı
  • Transilvanya Dracula Derneği
  • Pro Patrimonio Kuruluşu
  • Bilim, Edebiyat ve Sanat Akademisi
Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: