slovenya mimarisi ve ünlü mimari eserleri

Slovenya Mimarisi Nasıldır, Slovenya’nın Ünlü Mimari Eserleri Nelerdir?

Slovenya mimari yapısını şekillendiren dönemler ve mimari akımlar aşağıda listelenmiştir.

  • Antik Çağ Dönemi
  • Orta Çağ Dönemi
  • Art Nouveau ve Secession Dönemi
  • Kraliyetçi Yugoslav Dönemi
  • Sosyalist Yugoslav Dönemi
  • Çağdaş Dönem

1980’lerden günümüze kadar Slovenya’da, uluslararası bir mimari akım olan Çağdaş dönem mimari akımı etki göstermiştir. Slovenya mimari yapısı halen Çağdaş dönem mimari akımı etkisindedir.

Slovenya mimarisi Nasıl Şekillenmiştir?

Antik çağ döneminde, Slovenya topraklarında yaşayanlar avlanma, balık tutma ve tarım ile geçindiklerinden dolayı su üzerine kurulan kazıklı evler yaygındır. Daha sonra, milattan önce 50. yüzyılda Romalılar, Slovenya topraklarında kalıcı bir askeri yerleşim yeri olan Iulia Aemona yerleşkesini inşa etmişlerdir.

Lulia Aemona kullanımda olduğu dönemde 5 ila 6 bin kişiye ev sahipliği yapmış, arkasında günümüz Slovenya halkı ve arkeologları tarafından incelenmesi için farklı renklere boyanmış tuğladan evler bırakmıştır.

Orta çağ Slovenya mimarisi Rönesans tarzından etkilenmiştir, 1524 yılında çıkan büyük bir yangından sonra da Slovenya’da ahşap binalar yasaklamıştır. 17. Yüzyılın ikinci yarısında yabancı mimarlar, Slovenya topraklarındaki birçok manastırı, kiliseyi yenilemiş ve Barok mimarisini Slovenya halkına tanıtmıştır.

Slovenya’nın Ljubljana şehrinde 1895 yılında meydana gelen depremden sonra Ljubljana şehri bir yeniden yapılanma sürecine girmiştir. 1986 ve 1910 yılları arasında Slovenya’nın Ljubljana şehrinde meydana gelen yeniden yapılanma süreci, Ljubljana’nın yeniden doğuşu olarak adlandırılır. Ljubljana’nın yeniden doğuş süreci sırasında Max Fabiani, Ciril Metod Koch ve Ivan Vancaš; bir çeşit Art Nouveau olan Viyana Secession tarzı mimariyi Slovenya mimarisine tanıtmıştır.

1918’de kurulan Yugoslavya Kraliyeti, kraliyetin otoritesini göstermek ve ulusal bir mimari tarz bulmak amacıyla Slovenya mimarisi üzerinde baskı kurmaya başlamıştır.

Kraliyetçi Yugoslav dönemi sırasında, Ivan Vurnik ve Jože Plečnik tarafından, 1919 yılında Ljubljana Mimarlık Okulu kurulmuştur. Kraliyetçi Yugoslavya döneminin başları olan 1920’li yıllar, Viyana Secession tarzı ve Slovenya halk sanatından ilham alınan bir Slovenya ulusal tarzı arayışıyla geçmiştir. 1930’lu yıllarda ise Kraliyetçi Yugoslavya dönemi Slovenya mimarisi, çağdaş ve işlevsel bir tarza yönelmeye başlamıştır.

İkinci Dünya Savaşı’nın ardından o zamanlar Yugoslavya çatısı altında olan Slovenya’yı komünist bir yönetim biçimi devralmış ve Sosyalist gerçekçiliğin baskın olduğu bir mimari kültür benimsenmiştir. Komünist yönetimin etkin olduğu dönemde Slovenyalı mimarlar hükümetin boyunduruğu altında çalışmaya başlamış ve özel mimar ofisleri hükümet tarafından kaldırılmış, böylece mimarların kendilerine özgün eserler yapmasına engel olunmuştur.

Sosyalist Yugoslavya dönemi sırasında çağdaş tarz mimari eserler burjuvalaşma olarak görünüp kınanmıştır. 1948 yılında, Sosyalist Yugoslavya döneminin devlet başkanı olan Josip Broz Tito’nun Stalin ile olan anlaşmazlığı ve ayrılığından sonra Slovenya mimarisi, çağdaş tarz mimariye yeniden yönelmiştir.

Sosyalist Yugoslav dönemi Slovenya mimarisi tarafından benimsenen çağdaş mimari tarzı, ülkenin SSCB ile olan ilişkilerinin kopuşunun temsili haline gelmiştir. 1950’li yıllarda merkeziyetçilik ve liberalleşme ile Yugoslavya’daki, Slovenya halkının da aralarında bulunduğu etnik gruplar yaşadıkları bölgelerde kendi kültürlerini anlatan mimari eserler vermeye başlamıştır.

Çağdaş dönem Slovenya mimarisi, 1980’li yıllarda Yugoslavya mimarisinde tercih edilen uluslararası mimari tarz olup Slovenya’nın bağımsızlığından sonra da devam ettirmiştir.

Antik Çağ Slovenya Mimarisi Nasıldı?

Antik çağ Slovenya mimarisi, su üstüne kurulan kazıklı evlerin çoğunlukta olduğu bir mimaridir. Milattan önce 50. yüzyılda ise şu anki Slovenya toprakları üzerinde farklı renklere boyanmış, tuğladan yapılma evlerin olduğu bilinmektedir.

Orta Çağ Slovenya Mimarisi Nasıldı?

Orta çağ Slovenya mimarisi, 1524 yılında ahşap bina yapımını yasaklayan, Rönesans tarzından etkilenen bir mimari kültürdür.

Orta Çağ Slovenya mimarisi döneminde; Slovenya tarihi boyunca inşa edilip hasar görmüş birçok manastır ve kilise, farklı ülkelerden gelen mimarlar tarafından yenilenmiş ve farklı ülkelerin mimarları aracılığıyla Slovenya mimari kültürüne Barok mimarisi tanıtılmıştır.

Art Nouveau ve Secession Tarzı Mimari Nasıldı?

Slovenya’da 1895 yılında meydana gelen depremden sonra görülen Viyana Secession tarzı mimari, tarihi temaları ele alan bir mimari kültürdür. Bir çeşit Art Nouveau olan Viyana Secession tarzı mimari eserlerde daha çok geometrik ve doğal yapılar tercih edilir.

Bir Art Nouveau olan Viyana Secession mimarisinde özgün motifler ve süslemeler ön plana çıkmıştır.

Kraliyetçi Yugoslav Dönemi Slovenya Mimarisi Nasıldı?

Kraliyetçi Yugoslav dönemi Slovenya mimarisi, Slovenya ulusal tarzını belli etmeye çalışan bir mimari kültürdür. Kraliyetçi Yugoslav dönemi Slovenya mimarisinde ilk başlarda Slovenya halk sanatı ve Viyana Secession tarzı mimariden ilham alınarak eser çıkarılmıştır; daha sonra dönemin mimari kültürüne çağdaş ve işlevsel tarz mimari yön vermeye başlamıştır.

Slovenya Ulusal Kütüphanesi, Kraliyetçi Yugoslav döneminde yapılmış en önemli mimari eserlerden biridir.

Sosyalist Yugoslav Dönemi Slovenya Mimarisi Nasıldı?

Sosyalist Yugoslav dönemi Slovenya mimarisi, hükümetin dayattığı baskıyla Sosyalist gerçekçiliği önde gören bir mimari kültürdür. Yugoslavya’nın SSCB ile yaşadığı ayrılık sonucu Sosyalist gerçekçilik tarzı geri plana atılmış ve batının çağdaş mimari tarzı yeniden Slovenya mimari kültürünün gözdesi haline gelmiştir.

Sosyalist Yugoslavya döneminin ilerleyen vakitlerinde Yugoslavya’da bulunan farklı etnik gruplar, kendi kültürlerin kimliklerini dışa vurmak istediklerinden dolayı, Slovenya toprakları üzerinde kültürlerine özgü mimari eserler vermeye başlamıştır.

Çağdaş Dönem Slovenya Mimarisi Nasıldı?

Çağdaş dönem Slovenya mimarisi, Yugoslavya döneminde 1980lerden beri süregelen uluslararası mimari tarzı devam ettiren kültürdür.

Slovenya’da Ziyaret Edilmesi Gereken Mimari Yapılar Nelerdir?

Slovenya’da ziyaret edilmesi gereken mimari yapılar aşağıda verilmiştir.

  • Ljubljana Kalesi
    15. yüzyılda inşa edilen Ljubljana Kalesi, yalnızca Ljubljana’nın değil Slovenya’nın da baş tacıdır. Slovenya’nın Ljubljana şehrindeki Ljubljana Kalesi, bir tepe üzerine inşa edilmiştir ve çatı katından Ljubljana’nın panoramik manzarasını sunar.
    Ljubljana Kalesi
    Ljubljana Kalesi
  • Celje Kalesi
    12. yüzyılda inşa edilmiş olan Celje Kalesi, Roma İmparatorluğuna dayanan kökenleri ile Slovenya’nın en önemli kalelerinden biridir.
    Celje Kalesi
    Celje Kalesi
  • Predjama Kalesi
    Bir dağa oyularak ortaya çıkarılmış Predjama Kalesi, gizli geçitleri ve tünelleri ile Slovenya’nın en ilgi uyandırıcı kalelerinden birisidir.
    Predjama Kalesi
    Predjama Kalesi
  • Snežnik Kalesi
    13. yüzyılda inşa edilmiş ve iç restorasyonu 19. yüzyılda yapılmış olan Snežnik Kalesi, içinde bulundurduğu portreler ve dekorasyonlarla Slovenya tarihini anlatan önemli bir kaledir.
    Snežnik Kalesi
    Snežnik Kalesi
  • Pleterje Carthusian Manastırı
    Slovenya’daki Carthusian rahipleri, 1403 yılında Fransız gotik mimarisinden ilham alınarak inşa edilen Pleterje Carthusian Manastırı’na çekilmişler ve kendilerini tüm dünyadan soyutlaştırmıştır. Görkemli mimarisi ile Pleterje Carthusian Manastırı, Slovenya’nın dini tarihini en iyi yansıtan mekanlarından birisidir.
    Pleterje Carthusian Manastırı
    Pleterje Carthusian Manastırı
  • Plečnik Aziz Michael Kilisesi
    Aziz Michael Kilisesi, Slovenyalı mimar Joze Plečnik’in çağdaş/klasik tasarımını ve dekorasyon anlayışını sergileyen en önemli eserlerden biridir.
    Plečnik Aziz Michael Kilisesi
    Plečnik Aziz Michael Kilisesi
  • Plečnik Evi
    Slovenyalı mimar Joze Plečnik’in 1872 yılından 1957 yılına kadar yaşadığı evi; Joze Plečnik’in eserlerini, hayatını, çalışma odasını sergileyen bir müze olarak faaliyet göstermektedir.
    Plečnik Evi
    Plečnik Evi
  • Franja Partisan Hastanesi
    2. Dünya Savaşı döneminde Slovenya direniş hareketinin en donanımlı hastanesi olarak kabul edilen Franja Partisan Hastanesi, Cerkno yakınlarına inşa edilmiş küçük bir hastanedir.
    Franja Partisan Hastanesi
    Franja Partisan Hastanesi
  • Çoban Barakaları
    Ladin ağacından yapılma, yere kadar uzanan çatı kaplamalarına sahip, birbirinden farklı 140 çoban barakası barındıran Velika Planina; Slovenya mimarisinin farklı tarzdaki eserlerini görmek için güzel bir gezi istikametidir.
    Çoban Barakaları
    Çoban Barakaları
  • Çikolata Köyü
    Çikolata üzerine yoğunlaşmış bu Slovenya köyünde çikolatalı kahvaltılıklar denemek, çikolata fabrikası ziyaret etmek, çikolata atölyelerine katılmak ve çikolatanın faydaları hakkında bilgi edinmek gibi çikolata ile ilgili birçok aktivitede yer alınabilir.
    Çikolata Köyü
    Çikolata Köyü
  • Pikol Nehir Köyü
    Slovenya’nın ilk su üzerindeki zengin bünyeli kamp tatili yerlerinden biri olan Pikol Nehir Köyü, ayrıca bünyesinde Michelin yıldızlı bir restoran da bulundurmaktadır.
    Pikol Nehir Köyü
    Pikol Nehir Köyü
  • Ptuj Gösteri Merkezi
    Tasarımında hem gotik hem Barok hem de Çağdaş dönem mimarisi tarzının izlerini barındıran ve 13. Yüzyılda inşa edilmiş Ptuj Gösteri merkezi, Slovenya hükümeti tarafından koruma altına alınmış tarihi bir mimari eserdir.
    Ptuj Gösteri Merkezi
    Ptuj Gösteri Merkezi
  • Kranjska Gora Kayak Merkezi
    Kranjska Gora Kayak Merkezi, Slovenya kayak merkezi mimarisi ve her türden kayakçıya uygun eğimleri ile turistler tarafından sevilen bir kayak merkezidir. Slovenya’daki Kransjaka Gora Kayak Merkezi, FIS Alp Disiplini Dünya Kayak Şampiyonası Slalom Yarışına da ev sahipliği yapar.
    Kranjska Gora Kayak Merkezi
    Kranjska Gora Kayak Merkezi

Slovenya Evleri Nasıldır?

Slovenya evleri çağdaş tasarımları olan evlerdir. Slovenya halkı tarafından şehir içinde ve şehir dışında, doğayla iç içe olan modern ve işlevsel ev tasarımları rağbet görmektedir. Tercih edilen Slovenya evleri genelde üç ya da dört odalıdır.

Slovenya’da Kiralar Ne Kadardır?

Numbeo’nun 2021 yılında yaptığı bir araştırmaya göre Slovenya’da şehir içinde tek odalı bir evin ortalama kirası 441 €’dur. Slovenya kiralık ev fiyatları ortalama aşağıdaki gibidir.

Ev TipiKira Tutarı
Şehir dışında tek odalı ev354 €
Şehirt içinde 3+1 ev855 €
Şehir dışında 3+1 ev624 €

Slovenya’da En Ucuz Kira Nerede?

Slovenya’da en ucuz kira, Trbovlje, Murska Sobota ve Vojnik bölgelerindedir.

Slovenya’da ev fiyatları Trbovlje şehrinde aşağıdaki gibidir.

  • Trbovlje ilinde şehir içinde tek odalı bir evin ortalama kirası 150 €’dur.
  • Trbovlje ilinde şehir dışında tek odalı bir evin ortalama kirası 100 €’dur.
  • Trbovlje ilinde şehir içinde üç odalı bir evin ortalama kirası 350 €’dur.
  • Trbovlje ilinde şehir dışında üç odalı bir evin ortalama kirası 250 €’dur.

Slovenya’da ev fiyatları Murska Sobota şehrinde aşağıdaki gibidir.

  • Sobota ilinde şehir içinde tek odalı bir evin ortalama kirası 200 €’dur.
  • Sobota ilinde şehir dışında tek odalı bir evin ortalama kirası 150 €’dur.
  • Sobota ilinde şehir içinde üç odalı bir evin ortalama kirası 400 €’dur.
  • Sobota ilinde şehir dışında üç odalı bir evin ortalama kirası 300 €’dur.

Slovenya’da ev fiyatları Vojnik şehrinde aşağıdaki gibidir.

  • Vojnik ilinde şehir içinde tek odalı bir evin ortalama kirası 200 €’dur.
  • Vojnik ilinde şehir dışında tek odalı bir evin ortalama kirası 180 €’dur.
  • Vojnik ilinde şehir içinde üç odalı bir evin ortalama kirası 300 €’dur.
  • Vojnik ilinde şehir dışında üç odalı bir evin ortalama kirası 270 €’dur.

Slovenya’da Bir Ev Ne Kadar?

2020 yılında New York Times’in yaptığı bir habere göre Slovenya’da ortalama bir evin fiyatı 520 000 €’dur. Ljubljanade ise bu fiyat 584 000 €’dur. Slovenya’ya gerçekleştirilecek turistik ziyaretlerde Slovenya evlerinde kalmak isteyen kişiler Airbnb üzerinden Slovenya’da konaklama alternatiflerine ulaşılabilir.

Slovenya’nın Öne Çıkan Mimarları ve Mimar Ofisleri Hangileridir?

Slovenya’nın öne çıkan mimarları aşağıda verilmiştir.

  • Mateja Cukala
  • Atelje Ónkraj

Slovenya’nın öne çıkan mimarlar ofisleri aşağıda verilmiştir.

  • SoNo Architects
  • Kreatif Design
  • Trije Arhitekti
  • STUDIO 360
  • BIRO GASPERIC
  • AIR d.o.o.
  • Trost & Associates Architecture
  • ARHITEKT-URA
  • Studio. a+v
  • Kreal Engineering Ltd.
Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: