
Çalışanlar için Vize Evrakları Nelerdir, Nasıl Hazırlanmalıdır?
Çalışan kişilerin vize başvurularında diğer başvuru sahiplerinden farklı olarak sunmaları gereken evraklar bulunmaktadır ve vize başvurusundan önce çalışan kişilerin özel olarak sunması gerekli evrakların eksiksiz olarak hazırlanması gerekmektedir.
Başvuru sahibinin ilgili ülkenin dış temsilciliğine seyahati boyunca masraflarını karşılayabilecek durumda olduğuna ve vize süresi bitiminde ülkeye geri döneceğine dair yeterli kanıtı sunması vize onayı alınması açısından önem taşımaktadır.
Vizem.net çalışanların vize başvurularında; gerekli evrakların kontrolü, yeminli tercüme ve noter onayı işlemleri de dahil olmak üzere tüm başvuru süreci için danışmanlık hizmeti sunan akredite kuruluştur.
Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868
Çalışanların Vize Başvurusu için Gereken Belgeler Nelerdir?
Çalışanların vize başvurusu için gereken belgeler aşağıda listelenmiştir.
- Pasaport: Son 10 yıl içinde alınmış ve vize bitiş süresinden itibaren 3 ay daha geçerlilik süresi olan bir pasaporta sahip olunması, pasaportta en az 2 boş sayfa bulunması ve pasaportun resimli sayfasının fotokopisinin son 3 yıl içerisindeki vizelerin fotokopisiyle beraber sunulması gerekmektedir.
- Başvuru formu: Eksiksiz şekilde doldurulmuş, imzalanmış ve tarih atılmış başvuru formu sunulması gerekmektedir.
- Biyometrik fotoğraf: Son 6 ay içerisinde çekilmiş, biyometrik özellikli, beyaz fonlu, 35 x 45 mm ölçülerinde 1 adet fotoğraf gerekmektedir.
- Vize harcı dekontu: Başvuru sahibi tarafından ödenmesi ve vize başvuru dosyasına eklenmesi gerekmektedir.
- Seyahat sağlık sigortası: Tüm Schengen ülkelerinde geçerli ve en az 30.000 euro teminatlı olması; yaralanma, kaza gibi her türlü sağlık durumunu kapsayacak şekilde düzenlenmesi ve sigorta poliçesinin aslının ıslak kaşe ve imzalı fotokopisi ile beyan edilmesi gerekmektedir.
- Ulaşım rezervasyonları: Uçak ile seyahat edilecekse gidiş dönüş tarihli uçak veya tur organizasyonlarının rezervasyonlarının sunulması, araç ile seyahat edilecekse araca ait yeşil kart sigortası, ruhsat ve uluslararası sürücü belgesinin ibraz edilmesi gerekmektedir.
- Konaklama rezervasyonları: Vize başvuru sahibi adına düzenlenmiş, tüm seyahat tarihlerini kapsayan otel, airbnb vb. konaklama rezervasyon belgelerinin sunulması gerekmektedir.
- Vize dilekçesi: Başvuru sahibi tarafından yazılan ve seyahatin nedeniyle birlikte planını içeren vize dilekçesinin ıslak imzalı olarak sunulması gerekmektedir.
- Banka hesap özeti: Seyahat masraflarının karşılanabileceğini kanıtlar nitelikte son 3 aya ait şahsi banka hesap özetinin sunulması ve özetin seyahatten en fazla 15 gün öncesinde hazırlanmış olması gerekmektedir.
- İzin belgesi: Çalışılan yerden alınmış ıslak imzalı ve kaşeli izin belgesinin, başvuru sahibinin adı soyadı, çalıştığı pozisyon ve kaç gün izinli olduğuna dair bilgileri içermesi gerekmektedir.
- SGK hizmet dökümü: SGK veya e-devlet internet sitesi üzerinden alınmış QR kodlu hizmet dökümü sunulması gerekmektedir.
- İşe giriş belgesi: Çalışılan yerden alınmış barkodlu işe giriş belgesi sunulması gerekmektedir.
- Maaş bordroları: Başvuru sahibinin aldığı son 3 aylık maaşların bordrosunun, ıslak imzalı ve kaşeli olarak sunulması gerekmektedir.
- İş sözleşmesi: SGK'lı olmayan çalışanların, çalışılan firma ile arasındaki iş akdini kanıtlayan iş sözleşmesini, noterde onaylattıktan sonra sunması gerekmektedir.
- Ek gelir belgeleri: Başvuru sahibi adına kayıtlı tapu, araç ruhsatı, kira gelirleri, ek hesap dökümleri gibi ek gelirler bulunması halinde gerekli belgeler sunarak kanıtlanması gerekmektedir.
Listelenen çalışan vize evrakları, standart vize evrakları olmaktadır ve başvuru yapılan ülke ve vize türüne göre farklılık gösterebilmektedir.
Şirket Çalışanları için Vize Dilekçesi Nasıl Olmalıdır?
Şirket çalışanı vize dilekçesi, ülkeden ülkeye farklılık göstermekle birlikte genellikle sunulması tercihe bağlı bir evraktır ancak birçok ülke için vize sürecinde değerlendirme yetkisine sahip makam ile başvuru sahibi arasında doğrudan iletişim kurmanın tek yolu olduğu için başvuruya eklenmesi tavsiye edilmektedir.
Şirket çalışanı için vize dilekçesi, başvuru sahibinin yapacağı; seyahatin amacını, seyahati nasıl finanse edeceğini, bir sponsoru varsa sponsorla yakınlık derecesini, seyahat planını,
gerekli belgelerden herhangi birini sunamıyorsa nedenini ve ülkesine dönme niyetinde olduğunu belirterek yazacağı bir belge olmaktadır.
Şirket çalışanı için vize dilekçesinin resmi bir dille konsolosluğa hitaben yazılması ve yazıldıktan sonra imzalanması gerekmektedir.
Çalışanlar için İngilizce vize dilekçe örneği aşağıda verilmiştir.

Vize için SGK Hizmet Dökümü Nereden Alınır?
Vize için SGK hizmet dökümü, e- devlet üzerinden alınabilmektedir. Vize başvurusunda bulunan başvuru hamillerinin, vizeye başvurduğu tarihe kadar çalışılan tüm süreyi kapsar nitelikli barkodlu hizmet dökümü sunması gerekmektedir.
E-devlet üzerinden SGK hizmet dökümü almak için; TC kimlik no ve şifre ile e-devlete giriş yapılması, arama kısmına ‘’Sosyal Güvenlik Kurumu’’ yazılarak SGK Tescil ve Hizmet Dökümü seçeneğine tıklanması, sağ üst kısımda bulunan “Barkodlu Belge Oluştur’’ seçeneğinin seçilmesi ve ‘’Dosya İndir’’ seçeneğine tıklanarak oluşturulan barkodlu belgenin web sitesinden indirilmesi gerekmektedir.

Vize için Maaş Bordrosu Nereden Alınır?
Vize için maaş bordrosu, çalışılan kurumun insan kaynakları biriminden ve devlet memurları için e- devlette yer alan Maliye Bakanlığı e-Bordro Sorgulama hizmeti bölümünden alınabilmektedir.
Başvuru yapılan ülke tarafından belirlenen kriterlere göre, sunulacak vize başvurusu maaş bordrosu son 3- 6 aylık olarak teslim edilmektedir.
Vize için SGK İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Hazırlanır?
Vize için SGK işe giriş belgesi, e- devlette yer alan 4A Hizmet Dökümü bölümünden alınabilmektedir.
E-devlet üzerinden SGK hizmet dökümü almak için; TC kimlik no ve şifre ile e-devlete giriş yapılması, arama kısmına ‘’Sosyal Güvenlik Kurumu’’ yazılarak 4A bölümünden ‘’4A İşe Giriş Çıkış Bildirgesi’’ seçeneğine tıklanması, sağ üst kısımda bulunan “Barkodlu Belge Oluştur’’ seçeneğinin seçilmesi ve ‘’Dosya İndir’’ seçeneğine tıklanması gerekmektedir. Dosya indir seçeneğine tıklandıktan sonra oluşturulan barkodlu vize için işe giriş bildirgesi bilgisayara indirilmelidir.

Vize Başvurusu için İşyeri İzin Belgesi Nasıl Olmalıdır?
Vize başvurusu için işyeri izin belgesinin; işveren tarafından yazılması, seyahat tarihlerini belirtmesi, başvuru sahibinin yurt dışında olduğu tarihlerde izinli olduğunu vurgulaması, iznin ücretli ya da ücretsiz izin olduğunu göstermesi ve başvuru sahibinin belirtilen sürenin sonunda işine geri döneceğini onaylaması gerekmektedir.
Çalışanlar için Vize Evrakları Hangi Dilde Hazırlanmalıdır?
Çalışanlar için vize evrakları, İngilizce veya başvuru yapılan ülke dilinde hazırlanmalıdır.
Vizem.net danışmanlığında yapılan başvurularda Türkçe alınan evraklar için danışmanlık hizmeti kapsamında yeminli tercüme ve noter onayı alınmaktadır.
İşe Yeni Başlayanlar için Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
En az 3 aylık maaş bordrosu beyan edemeyen işe yeni başlayanlar için vize başvurusunun, seyahat masraflarının karşılanabileceğine dair kanıt niteliğindeki diğer evrakları eksiksiz sunar nitelikte hazırlanması, başvuru sahibinin yeterli birikime sahip olduğunu göstermesi veya seyahat masraflarını üstlenen bir sponsor içermesi gerekmektedir.
Hem Öğrenci Hem Çalışan Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Hem öğrenci hem çalışanlar için vize başvurusu, öğrenciler için gerekli belgelerle beraber çalışanlar için gerekli belgelerin sunulmasıyla yapılmaktadır.
Hem öğrenci hem çalışanların, üniversite öğrencileri için vize evraklarından olan öğrenci belgesi, okuldan alınmış öğrenci izin yazısı gibi belgelerle beraber çalışanlar için gerekli olan şirket izin yazısı, SGK işe giriş bildirgesi gibi belgeleri sunması gerekmektedir.

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.