Danimarka Kültürü

Danimarka'nın Kültürü ve Gelenekleri Nelerdir?

Danimarka halkının sanat, müzik, dans, yemek, spor, dil, din, görenek, mitolojik ve tarih konularında davranışlarını ve alışkanlıklarını içeren kültürün adına Danimarka kültürü ve gelenekleri denmektedir. Danimarka kültürel özellikleri, Danimarka toplumunun ortak olarak gösterdiği değerler bütünüdür. Danimarka kültürünü oluşturan öğeler aşağıda listelenmiştir.

  • Danimarka dil kültürü
  • Danimarka din kültürü
  • Danimarka mitolojik kültürü
  • Danimarka edebiyat ve sanat kültürü
  • Danimarka yemek kültürü
  • Danimarka dans kültürü
  • Danimarka giyim kültürü
  • Danimarka spor kültürü
  • Danimarka müzik kültürü
  • Danimarka eğlence kültürü
  • Danimarka ev dekorasyon kültürü

Danimarka Dili Hangi Kültürlerden Etkilenmiştir?

Danca, Danimarka’da konuşulan, İskandinavca olarak da bilinen Kuzey Cermen dil ailesinden bir lisandır. Danimarka dili Danca, dünya genelinde 5,5 milyon kişi tarafından konuşulmaktadır. Danca, Danimarka ve Faroe Adaları’nda resmi dil olarak kullanılmaktadır. İzlanda’daki okullarda zorunlu yabancı dil dersi olarak Danca öğretilmektedir.

Danca’ nın İskandinav dillerinin ortak atası kabul edilen Eski Norssup dilinden ayrılması 13. yüzyılda başlamaktadır ve diğer dillerden bağımsız olarak ortaya çıkması 16. yüzyıla dayanmaktadır.

Danca, Latin alfabesine ek olarak Æ/ æ, Ø/ ø ve Å/ å olmak üzere üç ekstra harf içermektedir. Bu harfler Danimarka- Norveç alfabesinde son üç harf olarak yer almaktadır. Danca dilinin yazımı sürekli değişmektedir. Dilbilimciler, Danimarka aksanını Doğu Danca, Ømål ve Kuzey Danca olmak üzere üç ana gruba ayırmaktadır.

Danimarka’nın Dini Kültürü Nasıldır?

Danimarka anayasasında devletin dini belirtilmektedir ve Lutheryan mezhebine bağlıdır. 2012 yılına ait istatistiklerine göre nüfusun %79’u Danimarka Ulusal Kilisesi’nin (Den Danske Folkekirke) üyesidir. Danimarka dini kilisesine üyelik kişinin gönüllülük esasına dayanmaktadır. Danimarka dini kilisesi, hükümet tarafından desteklenmektedir ve vergiden muaf tutulmaktadır. Danimarka nüfusunun %4’ü Müslüman’dır. Danimarka dini yapısı, dünyanın en büyük dördüncü ateist ve agnostik grubun yoğunluğuna sahip ülkesidir.

Danimarka’da 2005 yılında yapılmış bir araştırmaya göre; Danimarka halkının %31’i bir tanrı olduğuna, halkın %9’u Hayatın kaynağı olan bir ruhun veya bir hayat gücünün mevcut olduğuna ve halkın %19’u Tanrı, ruh ya da bir hayat gücünün olmadığına inanmaktadır.

Danimarka dini kilisesine bağlı olan kilise sayısı 2.354’tür ve Danimarka’da 61 tane Katolik Kilisesi, 185 tane cami bulunmaktadır. Danimarka’da bazı kuzey şehirlerinde oruç tutulması gereken zaman haziran aylarında 18 saate kadar çıkabilmekteyken, aralık ayında 6 saate kadar düşebilmektedir. Danimarka’ya bağlantılı bir özerk bölge olan Grönland’da bulunan Nuuk gibi şehirlerde oruç tutulması gereken süre haziran ayında 21 saati ulaşabilmektedir.

Danimarka dini yapısı, anayasanın 67. maddesi ile ibadet özgürlüğünü teminat altına almaktadır. Anayasanın 70. ve 71. maddeleri bireylere dini inançları baz alınarak ayrımcılık yapılamayacağını ve dini inançları yüzünden ceza almayacaklarını teminat altına almaktadır. Anayasanın 68. maddesi, devlet tarafından doğruca fon alabilecek tek dini kurumun Danimarka kilisesi olduğunu belirtmektedir.

Danimarka’da ülke nüfusunun yalnızca %3’ü kiliselerde devamlı olarak pazar ayinlerine katılmaktadır. Danimarka dini inanç yapısının sosyal yaşam üzerindeki etkisi giderek azalmaktadır. 2008’de yapılan bir incelemeye göre, dinin hayat içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu düşünen Danimarka halkının oranı %19 olmuştur. 2018 yılında yapılan benzer bir incelemeye göre bu oran %8’e düşmüştür.

Danimarka’da dini değerler eğitimi, 16 ve 19 yaşları arasında verilen lise eğitimin 2. ve 3. yıllarında zorunlu ders olarak verilmektedir. Danimarka’daki yüksek öğrenim kurumlarında birçok teoloji bölümü bulunmaktadır.

Danimarka’nın Mitolojik Kültürü Nasıldır?

İskandinav ülkeleri, öykü ve şiirle dolu zengin ve derin bir mitolojik kültüre sahiptir. İsveç, Norveç, Danimarka ve İzlanda’nın tarih boyunca uzun, güneşsiz kış mevsimlerinin gölgesinde şekillenen mitolojik kültür; mizah, efsaneler, tanrılar ve savaşlar içeren bir yapıya sahiptir. Danimarka mitolojik kültürü, Yüzüklerin Efendisi, 13. Savaşçı ve Vikingler gibi film ve dizilerle tüm dünyaya tanıtılmıştır.

Viking dönemi mitolojisi, Danimarka coğrafyasında yaşanan baskınları ve savaşları anlatmaktadır. Viking mitolojisi her ne kadar savaşla ilişkilendirilmiş olsa da Viking insanları medeni ve sanatçı ruha sahip insanlardır.

Andvari Yüzüğü’nün laneti, Danimarka’nın mitolojik kültüründe önemli bir yere sahiptir. Lanet efsanesi, yüzüğü takan herkesi feci bir acımasızlıkla dolduran doğaüstü varlıklarla bağlantılı bir efsaneye dayanmaktadır. Zehirli yılanlarla doldurulmuş bir çukura atılmak gibi korkunç cinayetler, dramatik intiharlar, aldatmalar ve kırık kalplerle dolu zengin bir efsane olan Andvari Yüzüğü’nün laneti, Danimarka halkı arasında en yaygın hikayelerden biri olmuştur.

Thor’un çekiç hırsızlığı efsanesi, Danimarka pagan mitolojisi ve tanrılar arasındaki amansız çatışmayı ele almaktadır. Danimarka mitolojisinin en kuvvetli tanrılarından, Odin’in oğlu olan Thor, İngilizcedeki Thursday (Perşembe) kelimesinin kaynağını oluşturmaktadır. Thursday olarak bilinen perşembe günü Thor’s day (Thor’un günü) olarak evrimleşmiştir.

Thor’un Viking dönemlerine yönelik bıraktığı iz günümüzde devam etmektedir. Thor’un çekici kolyesi ve aksesuarları Danimarka pazarlarında yaygın olarak satılmaktadır. Danca’da hanımefendiler için Thorunn ve beyefendiler için Thorstein olarak hitap edilmektedir.

Danimarka mitolojik kültüründe yer alan Pagan döneminde Odin; savaş, hikmet, ölüm ve kader konularında en hürmetli kişilik olarak ön plana çıkmıştır. Odin efsanesine göre, Odin kılık değiştirerek birey yaşamındaki işleri etkilemek isteyen veya savaşların seyrini değiştiren biri olmuştur.

Danimarka mitolojisinde tutkulu aşk üçgeni olarak bilinen Gudrun, Kjartan ve Bolli efsanesi, 10. yüzyılda yaşanmış gerçek hikayelere dayanmaktadır. Güzel ve yetenekli Gudrun, yakışıklı Kjartan’a âşık olmaktadır. Fakat Gudrun’un babası, Kjartan’ı bir gemiye bindirerek sefere gönderip bu ilişkiyi sonlandırmaya çalışmaktadır.

Danimarka Edebiyat ve Sanat Kültürü Nasıldır?

Danimarka edebiyatında bilinen en eski eser, Rune kitabelerdir ve 9. yüzyılda yazılmıştır. Rune kitabeleri, ölülerin hatırasına dikilmiş taşlardan oluşmaktadır ve şiirlerden ve destanlardan meydana gelmektedir.

Ortaçağ’da yaşayan Danimarka Başpiskoposu Absolon’nun (1128- 1201) yazmanı Saxo Grammaticus, Rune kitabelerini Latince olarak yazıya geçirmiştir ve günümüze dek ulaşmasını sağlamıştır. Danimarka edebiyatı tarihinde atasözlerin yazıldığı kitaplar, Danca diline çevrilmiş İncil ve düz yazılar yazılmıştır.

Danimarka sanat tarihi kapsamında dans ve tiyatronun, Hristiyanlık dinine zıt fikirler barındırdığı gerekçe gösterilerek krallık emirleri ile yasaklanması ile ön plana çıkmaktadır. Danimarka sanat tarihinde öne çıkan sanatçılar olarak Hans Adolf Brorson (1694- 1764), Ambrosius Stub (1705- 1758), Johannes Ewald (1743- 1781) ve Jens Baggesen (1764- 1826) olmuştur. Danimarka sanat tarihindeki sanatçılar, mantıksal idealizmi kendilerine yeterli görmeyerek, hem duygu hem hayal gücünün izlerini taşıyan eserler vermiştir.

Danimarka Yemek Kültürü Nasıldır?

Danimarka yemek kültürü, dünya çapında tanınan restoranlarla ve yemeklerle bilinmektedir. Danimarka’nın her şehrinde dünya mutfağına hitap eden restoranlar bulunmaktadır. Şehir merkezlerinde lüks restoranlar, açık büfeler, sokak satıcıları ve fast food mağazaları gibi her bütçeye hitap eden yerler bulunmaktadır.

Danimarka’da yemek kültürü denilince akla ilk gelen öğün kahvaltıdır. Danimarkalılara göre kuvvetli bir kahvaltı yapmak güne sağlıklı ve zinde başlamak için önemlidir. Danimarka kahvaltı menülerinde bir fincan kahve ve Viyana ruloları adı verilen kahveli rulolar ve yumurta, peynir, reçel ve yulaf yenmektedir. Öğlen yemeklerinde genellikle deniz ürünü ya da hafif atıştırmalıklar yaygın olarak tüketilmektedir. Danimarka genelinde akşam yemeklerinde tercihen etli yemekler tüketilmektedir.

Avrupa’daki birçok ülkede Danimarka ekmeği olarak olarak bilinen ünlü hamur işi Danimarka’da yaygın olarak tüketilmektedir. Danimarka yemeklerini oluşturan temel besin maddeleri; et, balık ve patatestir. Etü balık ve patatesle yapılan yemeler arasında kıızarmış domuz eti, hardal soslu somon balığı ile patates ve sığır eti ile hazırlanmış güveç en çok hazırlanan ve tüketilen Danimarka yemekleri arasındadır.

Denize kıyısı olan bir ülke olarak Danimarka’da balık tüketimi yüksektir. Deniz ürünleri tüketme sıralamasında Danimarka ilk sırada yer almaktadır. Somon, karides, havyar, ıstakoz en fazla tüketilen deniz ürünleridir.

Danimarka içecek kültüründe, ana yemeklere genellikle bira eşlik etmektedir. Danimarka’da en fazla tüketilen içecekler Akavit ve Schnapps Shotları’dır. Bu içecekler çoğunlukla misafirlere ikram edilmektedir. Danimarka halkı arasındaki yaygın görüşe göre, yemekte içilen içkiler, yemeklerin tadını güzelleştirmektedir.

Danimarka’da Ne Yenir?

Danimarka’nın en ünlü yemekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Smorrebrod
  • Flodebolle
  • Wienerbrød
  • Æbleflæsk
  • Rugbrod
  • Rullepolse
  • Risalamande

Smorrebrod yemeği; et, peynir ve sebzelerle dolu sandviç tarzı klasik bir Danimarka yemeğidir ve genellikle öğlen yemeği olarak tercih edilmektedir. Flodebolle tatlısı, çikolata kaplamalı ve kremalı gofret bisküvisinden yapılan popüler bir Danimarka tatlısıdır. Danimarka yemekleri arasında domuz eti çok yaygındır ve Æbleflæsk yemeği pastırma, elma, soğan ve şekerden yapılmaktadır.

Danimarka Halk Dansı Kültürü Nasıldır?

Danimarka halk dansı kültürü; şarkılar, danslar, melodiler, efsaneler, halk hikayeleri, popüler inançlar ve geleneklerden oluşmaktadır. Bu gelenekler nesilden nesile sözlü olarak aktarılmaktadır. Danimarka’nın genelinde müzik, geleneksel dans ve kıyafet yapımı dersleri veren yerel dans toplulukları vardır. Danimarka halk dansı figürleri elfler, troller, goblinler ve devler gibi efsanevi kişilikleri yansıtmaktadır.

Danimarka Halk Oyunları Hangileridir?

Danimarka halk oyunları aşağıda listelenmiştir.

  • Daire dansları
  • Çift dansları
  • Folklorik danslar

Danimarka’da Giyim Tarzı Nasıldır?

Danimarka’da geleneksel halk kostümü 1700’lü yılların sonu ve 1800’lü yılların başında şekillenmiştir. Günümüzde Danimarka halk dansçılarının giydiği kostümler Danimarka geleneksel kıyafetlerdir ve kıyafetlerin şekilleri ve renkleri bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir.

Danimarka Giyim Tarzı
Danimarka Giyim Tarzı

Danimarka’nın Geleneksel Kıyafetleri Nasıldır?

Danimarka geleneksel kıyafetlerinde kadınlar; önlük, etek ve eşarp giyinmektedir. Danimarka geleneksel kadın kıyafetlerinde ceket, bluz ve bazen de korse giyilmektedir. Danimarkalı kadınlar, geleneksel kıyafetlerde ayaklarını ve bacaklarını sıcak tutması için uzun çoraplar giymektedir.

Danimarka geleneksel kıyafetler için erkekler deri botlar, pantolon ve sıcaklık ve rahatlık için tasarlanmış diz boyu çoraplar kullanmaktadırlar. Geleneksel Danimarka kıyafetlerine ait görsel aşağıda verilmiştir.

Danimarka Geleneksel Kıyafetleri
Danimarka Geleneksel Kıyafetleri

Danimarka Spor Kültürü Nasıldır?

Danimarka’da yapılan ve ilgi duyulan spor branşlarının çeşitliliği fazladır. Danimarka’da en yaygın spor dalı futboldur. Danimarka futbol milli takımı, 1984 ve 2004 yılları arasında ardarda altı defa Avrupa şampiyonalarına katılmaya hak kazanmış ve 1992 yılında Avrupa şampiyonu olmuştur. Aynı zamanda, 1995’te Konfederasyon Kupası’nı kazanmış ve 1998 Dünya Kupası’nda çeyrek finale çıkmıştır.

Danimarka spor kültürü kapsamında, bütün şehirlerde yerel spor kulüpleri bulunmaktadır. Ulusal futbol stadyumu Parken Stadyumu’dur .Danimarka futbolunda en ünlü takımları arasında FC Midtjylland, FC Copenhagen, Aalborg, Randers, Silkeborg, Odense.FC, Nordsjaelland, Brondby AGF, Aarhus, Viborg, Sonderjyske ve Vejle bulunmaktadır.

Danimarka’daki popüler spor dalları arasında hentbol, bisiklet, yelken, badminton, buz hokeyi, yüzme ve son zamanlarda golf yer almaktadır. Danimarka hentbol mazisi oldukça eskiye dayanmaktadır ve hentbolun kökeni Danimarka’dır. Hentbol, Danimarkalı ünlüler için ilgi gösterilen spor dallarından biridir ve futbol kadar ilgi gösterilmektedir. Danimarka’da 146.000’den fazla lisanslı hentbolcu bulunmaktadır. Danimarka hem erkek hem kadın milli takımları uluslararası turnuvalarda yüksek sıralamalara ulaşmaktadır.

Sporun Danimarka Kültüründeki Yeri Nedir?

Danimarka Futbol Federasyonu’nun (DBU) verilerine göre, ülkede bulunan lisanslı futbolcu sayısı 321. 222’ye ulaşmaktadır. Danimarka’da aktif olarak faaliyet gösteren futbol kulübü sayısı 1.618’tir.

Futbolun ve sporun endüstrileşmesi, yaygınlaşması ve büyümesiyle birlikte, üretilen mal ve hizmetlerin artışına bağlı olarak, futbol başta olmak üzere spor sektördeki paralar astronomik boyutlara ulaşmaya başlamıştır. Danimarka ekonomisi için futbol ve diğer spor branşlarının getirisi yüksektir. Spor hem mal üretimi ve tüketimi boyutuyla, hem de hizmet üretimi ve tüketimi boyutuyla, spor ekonomisi biliminin araştırma konusunu oluşturmaktadır.

Danimarka Müzik Kültürü Nasıldır?

Danimarka müzik konusunda kendisini geliştirerek Eurovision’a katılmayı başarmıştır. Danimarka, Eurovision Şarkı Yarışması’na ilk defa 1957 yılında katılmıştır. Danmarks Radio (DR) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği’nin aktif bir üyesi olmasının ardından Avusturya ve Birleşik Krallık ile birlikte ilk defa katılmıştır. Danimarka, 1963 yılında Grethe ve Jørgen Ingmann tarafından seslendirilen Dansevise ile; 2000 yılında Olsen Brothers tarafından seslendirilen Fly on the Wings of Love ile ve 2013 yılında Emmelie de Forest tarafından seslendirilen Only Teardrops ile olmak üzere üç kere birinci olmuştur. Danimarka’nın en kötü Eurovision derecesi ise 2000 yılında Malene tarafından seslendirilen Tell Me Who You Are ile sonuncu olmuştur.

Danimarka ulusal senfoni orkestrası Kopenhag’da bulunmaktadır. 1925 yılında kurulmuştur. Danimarka ulusal yayın kuruluşu Danmarks Radio’ya bağlı olan orkestranın yerleşkesi Kopenhag Konser Salonu’nda yer almaktadır.

Danimarka’daEğlence Kültürü Nasıldır?

Danimarka’da eğlence kültürü her yaş grubu için yapılabilecek çok sayıda etkinlik barındırmaktadır. Özellikle Kopenhag, bir başkentten beklenebilecek gece hayatı, kültürel etkinlikler, eğlence mekanları ve caz müzik sahnesi gibi tüm etkinliklere sahiptir.

Danimarka’da eğlence kültürüne yönelik pek çok gece kulübü vardır. Danimarka gece hayatı en hareketli olarak Kopenhag’da yaşanmaktadır. Kopenhag’da dünyaca ünlü diskolar, barlar, caz kulüpleri ve karaoke barlar bulunmaktadır. Danimarka’daki gece hayatı perşembe gecesinden başlayıp pazar sabahına kadar devam etmektedir. Danimarka halkı pazar günlerini dinlenme ve çalışma haftası için hazırlık yapma olarak tercih etmektedir.

Kopenhag şehrinde bulunan Nørrebro, Vesterbro ve Østerbro gibi semtler gece hayatının merkezleridir. En popüler gece kulüpleri ve en popüler DJ’lerin performansları, yabancı turistler ve yerli Danimarka halkı için oldukça renkli bir ortam oluşturmaktadır.

Danimarka’da Düğün Adetleri Nasıldır?

Danimarka’da; gelinin düğünde giyeceği kıyafeti kendisinin dikememesi gibi ilginç adetleri bulunmaktadır. Danimarka’da gelinin gelinin düğünde giyeceği kıyafeti kendisinin dikmesi durumunda attığı her bir dikişin evlilikte gözyaşına dönüşeceğine inanılmaktadır.

Danimarka Milli Bayramları Nelerdir?

Danimarka milli bayramları aşağıda listelenmiştir.

  • Danimarka Anayasa Günü
  • Danimarka Milli Pazartesi

Danimarka Festivalleri ve Karnavalları Hangileridir?

Danimarka festivalleri ve karnavalları aşağıda listelenmiştir.

  • Rock Festivali
  • Caz Festivali
  • Skanderborg Festivali
  • Aarhus Festuge
  • Night of Culture
  • Yeni Yıl Kutlamaları
  • Winter Jazz Event

Danimarka festival ve karnavallarına katılmak için başvurulması gereken vize türü Danimarka turist vizesi türüdür.

Danimarka Cadılar Bayramı Nasıl Kutlanır?

Danimarka’da her yıl 31 Ekim’de kutlanan Cadılar Bayramı, Hristiyan ülkelerde ekim ayının sonunda kutlanan aslen Pagan bir gelenektir. Halloween kelimesi köken olarak tüm kutsalların akşamı anlamına gelmektedir. Cadılar bayramı tarihte ilk kez İngiltere, İskoçya ve İrlanda’da kutlandığı bilinmektedir. Keltler tarafından hasat bayramının bittiği gün olarak kutlanırken daha sonra Hristiyanlar tarafından tüm kutsal azizleri anmak amacıyla kutlanmaya başlanmıştır. Danimarka’da Cadılar Bayramı’nın sembolü gülen bir balkabağıdır. Cadılar bayramında, en yaygın tüketilen şekerleme, elma şekeridir ve büyükler çocuklara şekerleme veya harçlık vermektedir. Danimarka’da cadılar bayramında; çocuklar korkunç kıyafetler giyerek kapı kapı gezmekte, ev sahiplerine Şaka mı, şeker mi? diye soru sormakta ve ev sahibi Şaka derse çeşitli muziplikler yapmaktadırlar. Danimarka Cadılar bayramının kökeni geçmişte Britanya’da yoksulların kapı kapı dolaşarak ruh keki toplamasına dayanmaktadır.

Danimarka’da yetişkinler, 31 Ekim’e en yakın hafta sonunda kıyafet baloları düzenlerler. Danimarka cadılar bayramı partilerinde misafirler cadı, hayalet veya korku filmi karakteri gibi korkunç kostümler giyerler. Muhafazakâr Hristiyanlar ve özellikle tutucu Protestanlar, Cadılar Bayramı’nı kutlamazlar ve yanlış bulurlar.

Danimarka Ev Dekorasyonu Nasıldır?

İskandinav dekorasyon stili soğuk ve yalın görüntüsü ile modern tasarımı çağrıştırmaktadır. Fonksiyonel mobilyalar ve az sayıda aksesuar kullanımı, İskandinav dekorasyon tarzının karakteristik özelliklerini yansıtmaktadır. Danimarka ev dekorasyonunda boş alan hissi önemli bir yere sahiptir. Boşlukları doldurmak için gereksiz aksesuarlar kullanılmamaktadır. İskandinav tarzı dekorasyonda halı veya kilim kullanımı yoktur ve zemin için açık renkli ahşap parke kullanılmaktadır. Evlerdeki zeminin açık renk olması İskandinav evinde yaratılmak istenen aydınlık ve ferah his için çok önemlidir.

Dekor olarak doğal malzemelere yer vermek Danimarkalılar için çok önemlidir. Danimarka evleri içinde açık renklerin bolca kullanıldığı, gösterişten oldukça uzak sade bir görünüm hakimdir. Hygge, her sene açıklanan Dünya Mutluluk Raporu’nda birinci sırayı kaptırmayan Danimarka evlerinin mutluluk sırrıdır. Kelime olarak birebir çevirisi olmasa da, Hygge, rahat ve huzurlu anların tadını çıkarmak anlamına gelmektedir. Böylece pastel renklerin bolca kullanıldığı, sade, dikkat dağıtmayan, yalın ve rahat bir yaşam ve dekorasyon stili ortaya çıkmaktadır.

Danimarka Denince Akla Gelen Kültürel Özellikleri Nelerdir?

Danimarka’da dakiklik oldukça önemli bir konudur. Otobüs ve tren gibi toplu taşıma araçlarında tanımayan kişinin yanındaki boş koltuğa oturmak hoş karşılanmamaktadır. Danimarka kültüründe sessizlik çok tercih edilen bir unsur olduğu için toplu taşıma araçlarında konuşulmamaktadır. Danimarka insanları kurallara çok sıkı bir şekilde bağlıdırlar. Danimarkalılar trafik ışıklarına çok önem vermektedirler ve Kopenhag’ta trafik polisine rastlanılmamaktadır.

Danimarka 25 Yaş Adeti Nedir?

Danimarka’da bekarlık için 25 yaş adeti denen bir gelenek bulunmaktadır. Danimarka’da 25 yaşında olup evlenmeyen kişilerin arkadaşları o kişinin doğum gününde kişiyi direğe bağlayıp üzerine tarçın dökmektedirler. 30 yaşına gelip hala bekar olan kişiler Danimarka’da direğe bağlanır ve üzerlerine biber dökülür. 16. yüzyıldan kalma bu geleneğin ticaret için seyahat ederken evlilik için fırsat bulamayan Danimarkalı baharat tüccarlarından bugüne aktarıldığı düşünülmektedir.

Danimarka Neyi ile Ünlüdür?

Danimarka’nın resmi ve milli yemeği olarak kabul edilen çıtır kızartılmış bol maydanoz soslu domuz eti oldukça ünlüdür. Dünya çapında bilinen Danimarka birası olan Carlsberg tüm dünyaya ihraç edilmektedir. Janus Friis isimli Danimarkalı girişimci tarafından kurulan Skype şirketi, 2011 yılında 8,5 milyar Dolar’a Microsoft şirketine satılarak ün kazanmıştır. Danimarkalı fizikçi Niels Bohr 1922 yılında Nobel Fizik Ödülü‘nü almasıyla, Danimarkalı yazar Hans Christian Andersen Çirkin Ördek Yavrusu öyküsü ile birlikte tüm dünyada tanınır hale gelmiştir. Bir oyuncak çeşidi olan ve Danca’da “iyi oyna” anlamına gelen Lego, tüm dünya tarafından bilinmektedir ve Lego Group şirketi tarafından üretilmektedir.

Danimarka ve Türkiye Arasındaki Kültürel Benzerlikler Nelerdir?

Danimarka ve Türkiye arasındaki kültürel benzerlikler aşağıda listelenmiştir.

  • İki ülke de futbola düşkündür.
  • İki ülkede de mutfak kültürü zengindir.
  • İki ülkede de etli yemekler ön plandadır.

En Çok Bilinen Danimarka Atasözleri Nelerdir?

Danimarka kültürüne ait en çok kullanılan atasözleri listelenmiştir.

  • Vejen til en ægte vens hus er slet ikke lang: Gerçek bir arkadaşın evine giden yol hiç uzun değildir.
  • En døv mand og en blind kvinde er et lykkeligt par: Sağır bir adam ve kör bir kadın mutlu bir çifttir.
  • Hvis du selv bor i et glashus, må du ikke kaste sten mod andre: Kendiniz bir cam evde yaşıyorsanız, başkalarına taş atmayın.
  • Den, der elsker sorg, vil altid finde noget at græde for: Kederi seven, her zaman ağlayacak bir şey bulur.
  • Bladfald er livets hvisken: Yaprak dökümü hayatın fısıltısıdır.

Danimarka’da Kültürel Tanıtımından Sorumlu Kuruluşlar Nelerdir?

Danimarka’da kültürel tanıtımdan sorumlu kuruluşlar aşağıda listelenmiştir.

  • Danimarka Kültür ve Saraylar Ajansı
  • Audible PR
  • Danimarka Uluslararası Kalkınma Ajansı
  • Danimarka Uluslararası Medya Desteği
  • İnsan Kütüphanesi (The Human Library)
Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: