Fransa İş İlanları, İşçi Alımı ve Çalışma Koşulları
Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’ne (Institut National de la Statistique et des Études Économiques – INSEE) göre, Fransız işsizlik oranı 2022 itibariyle %7,1 seviyesindedir; bu oran İspanya’daki işsizlik oranından daha düşük olsa da, Belçika, Almanya ve İngiltere’den daha yüksektir. Diğer birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi, Fransa’da da 25 yaş altı nüfusta işsizlik daha yüksek seviyededir.
Fransa’da her tür şirkette yasal çalışma süresi haftalık 35 saattir. Fransa’da gün içinde en fazla 10 saat çalışılabilir ayrıca çalışanlar ara vermeden 4,5 saatten fazla çalışamazlar.
Fransız hükümeti 2021 yılı başlarında, belirli endüstrilerdeki işçi alımını kontrol etmek için, Fransa’da çalışmak için genellikle çalışma vizesine ihtiyaç duyan AB/EFTA dışından gelen göçmen işçilere kota getirme planlarını duyurmuştur.
Fransa’da iş imkanları özellikle konaklama, catering ve IT olmak üzere çok sayıda açık pozisyonun bulunduğu sektörlerde yoğunlaşmaktadır. Fransa’da çalışmak isteyen yabancı ülke vatandaşları, online kariyer siteleri ve Fransız firmaların web siteleri üzerinden Fransa iş ilanlarına erişebilmektedir.
Vizem.net, ileri seviyede Fransızca bilgisi olan ve DIRECCTE onaylı bir iş sözleşmesine sahip kişilerin Fransa çalışma vizesi işlemlerinde danışmanlık hizmeti sunan, 2017-2022 arasında %97,4 ile en yüksek vize onay oranına sahip akredite kuruluştur.
Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868
Fransa'da İş İlanları En Çok Hangi Sektörlerde Verilmektedir?
Fransa, havacılık ve uzay, otomotiv ve metalurji alanlarında bir sanayi ülkesi ve dünya lideridir. Fransa’da iş ilanları bu alanlarda daha fazladır. Fransa’da iyileşen ekonomi teknoloji ve sanayi sektörlerinde, profesyoneller için güçlü bir talep oluşturmuştur.
Fransa’da temel bilimlerden mezun olmak da ülkede bulunan en iyi şirketlerin çeşitli Ar-Ge bölümlerinde iş vaat eden seçenekler arasındadır.
Fransa’da çeşitli sektörlerdeki iş danışmanlığı veya pazarlama uzmanlarına olan talep istikrarlı bir şekilde artmaktadır ve 2025 yılına kadar zirveye ulaşması beklenmektedir.
Enerji ihracatında Avrupa’da en büyük ikinci ülke olan Fransa, bu alanda sürekli olarak taze yetenek ve kaynağa ihtiyaç duymaktadır; bu nedenle sektör, gelişen endüstrisini ve tedarikini idare etmek için mühendislere, bilim adamlarına ve hatta yönetim danışmanlarına ihtiyaç duymaya devam etmektedir. Fransa’da elektrik mühendisinden nükleer fizikçilere ve hatta enerji yönetim danışmanlarına kadar hepsi yüksek talep görmektedir ve gelecekte de istikrarlı bir pazara sahip olmaya devam edecektir.
Fransa'da En Çok Aranan 10 Meslek Nedir?
Fransa’da en çok aranan meslekler aşçılık, inşaat mühendisliği, makina tasarım, otelcilik, otomotiv, kaynakçılık, mimarlıktır.
Fransa ekonomisi için turizm sektörü ülke genelinde önemli olduğu için Fransa’da otel iş ilanları sayısı fazladır. Fransa’da otellerde çalışacak satış ve pazarlama müdürü,mutfak şefi ve müşteri ilişkileri müdürü aranmaktadır.
Fransa’da aşçı olmak adanmışlık ve disiplin gerektirmektedir. Fransa tarihinde yüzyıllar boyunca ülkenin profesyonel aşçıları, mutfak sanatında usta olarak öne çıkmışlardır. Fransa aşçı iş ilanlarını değerlendirecek kişiler aşçılık mesleğini tutkuyla yapabilmelidir.
Fransa’da, 2022 Rusya-Ukrayna savaşına bağlı olarak inşaat sektörü etkilenerek bazı şantiyeler durma noktasına geldiği için Fransa inşaat iş ilanları sayısında azalma görülürken Fransa inşaat mühendisi iş ilanları ülke genelinde azalmıştır.
Fransa’da makina tasarım alanında istihdam imkanları fazla olup kalifiye eleman ihtiyacı fazla olduğu için Fransa makina tasarımcı iş ilanları sayısı fazladır.
Uygun niteliklere sahip kişilerin ön plana çıktığı mimarlık sektöründe Fransa mimar iş ilanları değerlendirmelerinde kalifiye eleman kriterleri ön plana çıkmaktadır.
2019 Statisca verilerine göre Fransa’da mobilya sektöründe işlerin %17'si Auvergne-Rhône-Alpes bölgesinde yer alırken, Île-de-France bölgesinde %7’si yer almaktadır. Fransa mobilya iş ilanları ülke genelinde Auvergne-Rhône-Alpes bölgesinde yoğunlaşmıştır.
Fransa’da otomotiv sektörünün gelişmiş olmasından dolayı Fransa merkezli otomotiv firmaları Fransa otomotiv iş ilanları yayınlayarak gereken nitelikte ve sayıda personel alımı yapmaktadır.
Fransa'da, MIG/MAG yöntemini kullanan kaynakçılar için, beceri ve deneyime bağlı olarak, aylık maaş 2.000 ila 2.500 euro arasında olup saat başına ortalama 13-17,8 euro ödenmektedir. Fransız pazarının kaynakçı ihtiyacı olmasından dolayı Fransa kaynakçı iş ilanları belirli aralıkla açılmaktadır.
Fransa'da Doktor Olarak Çalışmak Nasıldır?
Tıp derecesi ülke dışından alındıysa, Fransa’da doktor olmanın en önemli koşulu, derecenin tanınması ve tıp alanında çalışma yetkisine sahip olmaktır. Fransa’da doktor derecesinin tanınması, “Procédure d’autorisation d’exercice” uygulama yetkilendirme süreci izlenerek yapılmaktadır. Fransa’da doktor derecesinin tanınması öğrenim görülen ülkeye bağlı olarak farklı gereksinimler belirtilmektedir ancak genel olarak eğitimin ve varsa iş tecrübesinin sunulması gerekir. Fransa’da doktor derecesinin tanınması için Fransızca’yı akıcı olarak bilmek de önemli bir kriterdir.
Fransa; tıp alanında, uzmanın yanı sıra pratisyen hekim ve hemşire arayan ülkelerden biridir. Fransızca konuşan adaylar için mevcut olan birkaç seçeneği listelemek gerekirse, anesteziyoloji, gastroenteroloji, gastro cerrahi, geriatri, jinekoloji, nöroloji, oftalmoloji, ortopedi, göğüs hastalıkları, radyasyon onkolojisi ve onkoloji bölümleri Fransa’nın her yerinde personel aramaktadır. Fransa, sağlık çalışanlarına çoğu doğu Avrupa ülkesinden daha fazla para ödemektedir.
Fransa’da doktor olarak çalışan bir kişi genellikle yılda yaklaşık 116.000 Euro kazanmaktadır. Fransa sağlık sektörü çalışanlarının maaşları 42.800 Euro ile 197.000 Euro arasında değişmektedir.
Fransa'da Mühendis Olarak Çalışmak Nasıldır?
Fransa’da ortalama saatlik ücret mühendisler için 22 Euro’dur. Fransa’da mühendislik alanında çalışan bir kişi genellikle yılda yaklaşık 41.800 Euro kazanır. Fransa’da mühendis maaşları 13.300 Euro ile 88.500 Euro arasında değişmektedir. Fransa’da mühendis için standart çalışma saatleri günde yedi saat ve haftada 35 saattir. Fransa’da mühendisler için çok sayıda açık pozisyon bulunmaktadır.
Fransa'da Gönüllü Çalışma Başvurusu Nedir?
Fransa’da gönüllü çalışma başvurusu, Fransa’da 3 aydan uzun süreli ikamet edecek insani yardım gönüllüleri için Fransa Cumhuriyeti tarafından oluşturulmuş bir Fransa vizesi türüdür.
Fransa’da gönüllü çalışma başvurusu, Fransa tarafından tanınan ve kayıtlı yardım derneği veya kamu kuruluşu olarak bilinen Fransız vakıfları ve dernekleri aracılığıyla yapılır. Fransa’da gönüllü çalışma kampları başvurusu ilgili organizasyonun resmi web sayfası üzerinden gerçekleştirilebilir.
Fransa’da gönüllü çalışma başvurusu için belirli bir tarih yoktur.
Fransa'da Nasıl İş Bulunur?
Fransa’da çeşitli iş arama motorları, gazeteler ve büyükelçilik ve yabancı kuruluşlar aracılığıyla iş arama yöntemleri vardır. Fransa’da iş arama siteleri Expatica, EURES, ABG, Cadremploi, IAPA halka açık Fransızca iş siteleridir. APEC, profesyonel ve idari işler için ulusal iş bulma kurumudur.
Fransa’da büyükelçilik ve konsolosluklar aracılığıyla iş bulma imkanı vardır ve Paris'teki Amerikan Kütüphanesi, iş ilanları içeren bir topluluk mesaj panosuna sahiptir.
Fransa’da hem ulusal hem de bölgesel gazeteler, iş web sitelerine veya kendi sayfalarına bağlantılar içeren açık iş ilanları sunarken ana gazeteler Le Monde ve Le Point'tir.
Fransa İş Arama Siteleri Nelerdir?
Fransa iş arama siteleri aşağıda verilmiştir.
- pole-emploi.fr
- Indeed France
- Apec.fr
- Monster.fr
- Cadremploi
- Codeur
- Meteojob
- Jobijoba
- Keljob
- QAPA
- addeco.fr
- Manpower
- ALADOM
- Donkiz Emploi
Fransa iş ilanları yukarıda verilen siteler üzerinden düzenli olarak yayınlanmaktadır.
2022'de Fransa İşçi Alımı Yapıyor Mu?
Evet, 2022 yılında Fransa işçi alımı yapmaktadır.
Türk İşçiler Fransa'ya Çalışmak için Nasıl Gidebilir?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Fransa’da çalışabilmek için bir iş teklifi almış olmaları gereklidir. Fransa’da alınan iş teklifinin içeriği kapsamında kısa veya uzun süreli işçi vizesine başvurulmalıdır.
Fransa İşçi Vizesi Nasıl Alınır?
Fransa işçi vizesi başvurusu öncesinde işverenin yetkili otoritelerden izin almış olması şartı aranmakta olup izin verilmesi halinde başvuru işlemleri gerçekleştirilir.
Fransa işçi vizesi için ilk adım https://france-visas.gouv.fr adresinden online başvuru formunun doldurularak randevu alınmasıdır. Biyometri bilgilerinin toplanması, vize ücretinin ve VFS Global'e vize servis ücretinin ödenmesi ile Fransa işçi vizesi başvurusu tamamlanır.
Fransa'da İşçi Hakları Nasıldır?
Fransa’da her tür şirkette yasal çalışma süresi haftalık 35 saattir. Fransa’da günlük çalışma süresi 10 saati geçemez. Fransa’da çalışanlar ara vermeden 4,5 saatten fazla çalışamazlar.
Fransa’da çalışanlara en az 20 dakika süreyle, altı saatte bir mola verilmelidir. Fransa’da pazar günleri genel olarak dinlenme günleri olarak kabul edilir.
Fransa’da fazla mesai ilk sekiz saatin her biri için saatte %25 (36. saatten 43. saate kadar), bundan sonraki her saat için %50 ek ücret ödenir.
Fransa’da gece çalışması 21.00 ile 06.00 saatleri arasındadır, günde 8 saati ve haftada 40 saati (kararname veya toplu sözleşme ile yönetiliyorsa 44 saati) aşamaz. Fransa’da çalışanlar ayrıca haftalık dinlenme günleri çalışmaları veya gece çalışmaları için ekstra ücret alırlar.
Fransa'da İşçilere Hangi Durumlarda İzin Verilmektedir?
Fransa’da izin türlerine göre süre ve diğer bilgiler aşağıda verilmişitir.
- Fransa’da yıllık ücretli izin: Fransa’da referans döneminde en az bir ay çalıştıktan sonra tüm işçiler ücretli izin hakkına sahiptir. Fransa’da işçiler referans döneminden sonra çalıştıkları her ay için iki buçuk iş günü izin talep edebilirler; bu, çalışılan bir yılda beş haftalık ücretli izin anlamına gelir. Fransa’da ücretli izin hakkı belirlenirken sadece çalışılan süre hesaba katılır.
- Fransa’da hastalık izni: Günlük ödenek talep etmek için, işin durdurulmasından önceki üç ay boyunca 200 saat boyunca katkı payı ödenmiş olmalıdır.
- Fransa’da doğum izni: Annelik izni çocuk başına 16 haftadır (doğumdan 6 hafta önce ve doğumdan 10 hafta sonra).
- Fransa’da babalık izni: Babalık izni, çocuğun doğumundan itibaren tek doğumlarda 11, çoğul doğumlarda ise 18 gündür.
- Fransa’da ebeveyn çocuk yetiştirme izni: Doğum izninden sonra çocuğa bakmak için çalışan anne ve baba bu haktan yararlanmayı talep edebilir. Maksimum üç yıldır.
- Fransa’da bireysel eğitim izni (CIF): Bu süre bir yılı aşamaz.
Fransa Saatlik Çalışma Ücreti Nedir?
2021 yılı için Fransa saatlik minimum çalışma ücreti 10.25 EUR’dur. Statista verilerine göre 2015 ve 2019 yılları arasındaki asgari saatlik ücret tablosu aşağıda verilmiştir.
Yıl | Saatlik Asgari Ücret |
---|---|
2022 | 11,07 EUR |
2019 | 10,03 EUR |
2018 | 9,88 EUR |
2017 | 9,76 EUR |
2016 | 9,76 EUR |
2015 | 9,67 EUR |
Fransa saatlik çalışma ücreti ortalama 24 Euro’dur.
Fransa'da Asgari Ücret Nedir?
Fransa asgari ücret ayda 1.678,95 €, yani yılda olarak belirlenmiştir. Fransa asgari ücret bakımından dünya sıralamasına bakıldığında, 100 ülke arasında 11. sırada yer almaktadır.
Fransa'da Meslek Maaşları Nasıldır?
Fransa’da çalışan bir kişi yılda ortalama 49.500 Euro kazanır. Fransa’da yıllık maaşlar 12.500 Euro ile 221.000 Euro arasında değişmektedir.
Fransa’da meslek maaşları aşağıdaki tabloda verilmiştir.
Meslekler | Yıllık Ortalama Maaşları |
---|---|
Doktor Maaşı | $59,329 |
Bilgi Teknolojileri Yöneticisi Maaşı | $52,480 |
Öğretim Görevlisi Maaşı | $51,722 |
Muhasebe Müdürü Maaşı | $49,302 |
Pazarlama Müdürü Maaşı | $46,402 |
Finans Yöneticisi Maaşı | $43,772 |
Kimya Mühendisi Maaşı | $41,739 |
İnşaat Mühendisi Maaşı | $41,267 |
Mobil Geliştirici Maaşı | $41,234 |
Yazılım Mühendisi Maaşı | $39,153 |
Veri Analisti Maaşı | $39,144 |
İnsan Kaynakları Yöneticisi Maaşı | $38,273 |
Avukat Maaşı | $38,240 |
İç Mimar Maaşı | $38,088 |
Makina Mühendisi Maaşı | $35,994 |
Garson Maaşı | $35,283 |
Mimar Maaşı | $34,988 |
Elektrik Mühendisi Maaşı | $34,115 |
Eczacı Maaşı | $31,999 |
Endüstriyel Tasarımcı | $30,570 |
Resepsiyonist | $26,403 |
Grafik Tasarımcı | $25,202 |
Moda Tasarımcısı | $23,644 |
Öğretmen | $24,349 |
Hemşire | $25,248 |
Diş Hekimi | $39,001 |
Fransa’da Aşçı Maaşı | $29,454 |
Fransa, ayda 1.000 Euro’dan fazla asgari ücret ödeyen altı AB üye ülkesinden biridir. Fransa’da maaşlar Avrupa ortalamasına bakıldığında orta seviyelerde kalmaktadır. Fransa’da maaşlar Danimarka, Almanya, İsveç ve Norveç gibi ülkelerin ortalama maaşlarının altındadır. Fransa’da maaşlar İspanya, İtalya ve Portekiz gibi ülkelerin ortalama maaşlarının üstündedir.
Fransa'da Kişi Başına Milli Gelir Nedir?
2019’da Fransa’da kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasıla, 2018’e göre %3,03 artışla 42.450 $ olmuştur. 2018’de Fransa’da kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasıla, 2017’ye göre %7,49 artışla 41.200 $’dır. Trading Economics küresel makro modelleri ve analistlerin beklentilerine göre, Fransa’da kişi başına GSYİH’nın 2021 sonunda 42.600$’ye ulaşması beklenmektedir.
Ekonometrik modellere göre, uzun vadede Fransa’nın kişi başına düşen GSYİH’sının 2022’de 43.400$ ve 2023’te 44.100$ civarında bir eğilim göstermesi beklenmektedir. Fransa’da refah seviyesi ve Fransa’da yaşam standartları Avrupa Birliği ortalamasındadır.
Fransa'da İşsizlik Oranları Nedir?
Fransa’da işsizlik oranları 2021 yılında %8’dir.
Türk Vatandaşlarının Fransa'da Çalışma Hakları Nasıldır?
Türk vatandaşlarının Fransa’da çalışma hakları beş yıldan fazla bir süredir Fransa’da yaşayan herkes gibi, Fransa vatandaşlarının çalışma hakları ile hemen hemen aynıdır.
Fransa çalışma yasasına göre yasal olarak istihdam edilen ve usulüne uygun olarak kayıtlı olan Türk işçileri aşağıdaki haklara sahiptir.
- Bir yıllık yasal istihdamdan sonra, eğer bir işi varsa, aynı işveren için çalışma izninin yenilenmesi hakkına sahiptirler.
- Üç yıllık yasal istihdamdan sonra işverenleri değiştirebilir ve aynı meslek için başka herhangi bir iş teklifine yanıt verebilirler.
- Dört yıllık yasal istihdamdan sonra, o AB ülkesindeki herhangi bir ücretli istihdama ücretsiz erişim hakkına sahiptirler.
- Fransa’da yasal olarak çalışan Türk vatandaşları da o ülkenin vatandaşları ile aynı çalışma koşullarına sahiptir.
Fransa'da Çalışan Kişilerin Eşleri Oturma İzni Alabilir Mi?
Fransa’da çalışanlar için eş oturma izni, Fransa aile birleşim vizesi ile alınabilmektedir.
Fransa’da çalışanlar için eş oturma izni alma şartları aşağıda listelenmiştir.
- Eş, en az 18 aydır Fransa’da yaşıyor olmalı ve bir yıllık geçerli oturma iznine sahip olmalıdır.
- Fransa’da yaşamak için yeterli fon (aylık asgari ücrete eşit)
- Fransa’da konaklayacak yerin olması (şehre bağlı olarak bir çift için 22 ila 28 m2’lik yer)
Fransa’da çalışanlar için eş oturma izni almak amacıyla Fransa aile birleşim vizesine, France-Visas internet sitesi üzerinden başvuruda bulunulabilir.
Sık Sorulan Sorular
Fransa iş ilanları ve Fransa'da çalışma koşulları ile ilgili en çok merak edilen sorular ve cevapları aşağıda verilmiştir.
Çalışma Yoluyla Fransa'ya Göç Edilebilir Mi?
Evet, çalışma yoluyla Fransa'ya göç edilebilmektedir.
Fransa’ya göç etmek için geçerli bir oturum iznine sahip olunması gerekmektedir. Çalışma amacıyla Fransa göçmenlik başvurusu yapacak olan kişilerin uzun süreli Fransa çalışma vizesine sahip olması gerekmektedir. Fransa’da üç aydan uzun süreli veya süresiz bir iş teklifi alan kişiler oturum izninden yararlanabilmektedir.
Fransa'ya İltica Edenler Fransa'da Çalışabilir Mi?
Fransa’ya iltica talebinde bulunup başvurusu netleşmemiş olan kişilerin ilk 6 ay çalışmalarına izin verilmez fakat 6 ayın sonunda başvuruları hala sonuçlanmamışsa çalışma izni almaları mümkündür. Fransa iltica talebi kabul edilen kişiler hem oturum iznine hem de çalışma iznine sahiptirler.
Fransa iltica başvurusu yapıldıktan sonra ilk 6 ay içinde çalışma olanağı yoktur. Fransa iltica başvurusundan 6 ay sonra OFPRA’nın iltica başvurusuyla ilgilenmesi durumunda belirli koşullar çerçevesinde çalışma izni başvurusu yapılabilmektedir. Fransa’ya çalışma vizesi ile gidip daha sonradan iltica talebinde bulunan kişilerin çalışmaya devam etmek için talepte bulunmaları mümkündür.
Fransa'da Çalışmak için Fransızca Bilmek Gerekir Mi?
Fransa’da çalışmak için Fransızca bilme gerekliliği, çalışma yeri ve mesleğe göre değişmektedir.
Fransa’da çalışmak için genellikle iyi bir seviyede Fransızca konuşma yetkinliği aranmaktadır. Çalışanın ana dilinde konuşmasını gerektirecek bir işte çalışması halinde bile Fransa dili için belirli bir seviye talep edilebilmektedir. Fransa’da bazı işyerleri, işçi adaylarının Fransızca dil becerilerini kanıtlamasını veya bir dil sınavına girmesini şart koşabilmektedir.
Fransa'da Yüksek Lisans Yaparken Çalışılabilir mi?
Fransa’da yüksek lisans yaparken çalışılabilir. Fransız hukuku, yabancı öğrencilere yıl boyunca haftada 20 saat yarı zamanlı çalışma izni vermektedir. Fransa’da çalışırken, öğrenci olunsa da olunmasa da kanunen asgari ücret garanti edilmektedir. Fransa’da yabancı öğrenciler bulundukları üniversite veya enstitüde de çalışabilirler.
Fransa’da yüksek lisans yapan öğrenciler üniversitelerde aşağıda verilen işlerde çalışabilmektedir.
- Öğrencileri akademik yıllarının başında kabul etmek
- Kültürel sporlar ve aktiviteler
- Özel ders
- Engelli öğrencilere yardım vb. işler yapabilirler.
Fransa Büyükelçiliği İş İlanlarını Nerede Yayınlar?
Fransa Büyükelçiliği’nde zaman zaman istihdam fırsatları ortaya çıkar ve boş pozisyonlar web sitesinde yayınlanır. Fransa Büyükelçiliği iş ilanları https://fr.franceintheus.org/spip.php?rubrique218 sitesinden takip edilebilir.
Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868
Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.