fransa kulturu ve fransız davranışları

Fransa Kültürü Nedir, Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Fransa kültürü, Fransa halkının edebiyat ve sanat, müzik, din, yemek, halk dansı, tiyatro konularında davranışlarını ve alışkanlıklarını içeren kültürün adıdır.

Fransa kültürü hakkında bahsedilecek kültürel alanlar aşağıda listelenmiştir.

  • Fransa Dini kültürü
  • Fransa Edebiyat ve Sanat kültürü
  • Fransa Yemek kültürü
  • Fransa Halk Dansı kültürü
  • Fransa Tiyatro kültürü
  • Fransa Müzik kültürü

Fransa’nın Dini Kültürü Nasıldır?

Fransa dini kültürü, Katolik Hristiyanlık, Müslümanlık, Protestanlık, Ortodoks Hristiyanlık, Yahudilik, Budizm, Hinduizm, Sihizm gibi din ve mezheplerinin etkilediği, Azizler Günü, Noel, Paskalya, Kutsal Cuma gibi günleri kapsayan ve oruç tutma, ziyafet hazırlama, kiliseye ya da camiye gitmek gibi davranışlardan oluşan kültürdür.

Fransa din kültürü, kişinin din özgürlüğünü güvence altına alır; Fransa’da her din mensubu kendi dini bayramlarını ve kutlamalarını özgürce kutlayabilir, fakat Hristiyanlık dini bayramları resmi bayram olarak kabul edilir ve Hristiyanlık dini günleri her din mensubu için tatildir. Farklı din gruplarını barındırsa da, Fransa Din Yapısı %47’lik bir oranla Hristiyanlardan oluşmaktadır.

Fransa Lutin Nedir?

Fransa’da Lutin, bir ifrit olduğuna inanılan Fransa halk hikayesi figüranıdır. Lutin adı verilen ifritler iyi veya kötü olabilirler, Fransa Lutinlerinin belli bir yönelimi yoktur. Fransa Lutin ifritlerine benzer figüranlar, başka ülkelerin halk hikayelerinde cüce, leprecheun, cin, peri, elf gibi karakterler olarak yer almaktadır. Fransız bir yazar olan Marie Catherine d’Aulnoy tarafından 1697 yılında yazılan “Le Prince Lutin” isimli kitaba göre, Fransa Lutin ifritleri görünmez olabilir, uçabilir, suyun içinde boğulmadan durabilir ve cisimlerin içinden geçebilirler.

Fransa Edebiyat ve Sanat Kültürü Nasıldır?

Fransa’da edebiyat ve sanat tarih öncesi dönemlerden beri gelişmiş ve dünyaca bilinen sanatçılar ve yazarlar ortaya çıkarmıştır.

Fransa sinema ve tiyatro sanatı 20. yüzyılda dünya çapında bir üne ulaşırken Fransa resim sanatı 17. Yüzyıldan beri bilinen ve saygı gösterilen bir sanat birikimine sahiptir. Fransız kültürü, Fransız halkının yaşantıları, Fransız halkının gelenek ve görenekleri Fransa Edebiyatı ve Fransa sanat kültürü üzerinde yıllar boyu etkisini göstermiştir.

Fransa’nın en çok bilinen sanatçıları ve edebiyatçıları aşağıda listelenmiştir.

  • Antoine Watteau
  • François Boucher
  • Frédéric Mistral
  • André Gide
  • Albert Camus

Antoine Watteau Kimdir?

Antoine Watteau, 10 Ekim 1684 tarihinde Fransa’nın Valenciennes şehrinde doğmuş ve 18 Temmuz 1721 tarihinde Fransa’nın Nogent-sur-Marne bölgesinde vefat etmiş bir Fransız ressamdır. Fransız ressam Antoine Watteau Rokoko tarzında eserler vermiştir; en çok bilinen eserleri Aşkın Getirdikleri, Ziyafet, Oturan Kadın, La Boudeuse ve Sürpriz’dir.

François Boucher Kimdir?

François Boucher, 29 Eylül 1703 tarihinde Fransa’nın Paris şehrinde doğmuş ve 30 Mayıs 1770 tarihinde yine Paris şehrinde vefat etmiş bir Fransız ressamdır.

François Boucher`in en çok bilinen eserleri Gizli Mesaj, Jüpiter ve Kalisto, Dans Eden Genç Köylü Kızı, Aurora ve Aşkı Sakinleştiren Venüs’tür. Fransız Ünlüler arasından François Boucher Rokoko ve Barok tarzlarında eserler vermiştir.

Frédéric Mistral Kimdir?

Frédéric Mistral, x8 Eylül 1830 tarihinde Fransa’nın Maillane şehrinde doğmuş ve 25 Mart 1914 tarihinde yine Maillane şehrinde vefat etmiş bir Fransız şairdir. Fransız şair Frédéric Mistral, eserleriyle 1904 yılında Edebiyat Nobel Ödülü kazanmıştır; en çok bilinen eserleri Calendau, Lis Isclo d’or, Nerto, Discours e dicho ve Coupo Santo’dur.

André Gide Kimdir?

André Gide, 22 Kasım 1869 tarihinde Fransa’nın Paris şehrinde doğmuş ve 19 Şubat 1951 tarihinde yine Paris şehrinde vefat etmiş bir Fransız yazardır. Fransız yazar André Gide eserleriyle 1947 yılında Edebiyat Nobel Ödülü kazanmıştır; en çok bilinen eserleri L’immoraliste, La porte étroite, Les caves du Vatican, La Symphonie Pastorale ve Les faux-monnayeurs’dür.

Albert Camus Kimdir?

Albert Camus, 7 Kasım 1913 tarihinde Mondovi şehrinde doğmuş ve 4 Ocak 1960 tarihinde Fransa’nın Villeblevin şehrinde vefat etmiş bir Fransız araştırmacı, filozof, yazardır. Fransız filozof Albert Camus etik, insan doğası, adalet, siyaset ve intihar felsefesi alanlarında eserler vermiştir; en çok bilinen eseri Absürdlük’tür.

Fransa Yemek Kültürü Nasıldır?

Fransa yemek kültürü İspanya, İtalya, İsviçre, Almanya ve Belçika gibi ülkelerin yemek kültürlerinden etkilenmiştir. Fransa kahvaltı kültürü, genel olarak baget ekmek üzerine sürülen bir reçelden ve kahveden oluşur. Fransız mutfak kültürü, Fransa’daki şehirlere göre değişen bir kültürdür; Fransa’da kahvaltı kültürü dışında genel bir yemek kültürü hâkim değildir.

Fransız halkının serpme kahvaltı gibi çok çeşitli bir kahvaltı kültürü yoktur. Fransızların, peynir ve Fransa içkileri arasından en sevilen içecek olan şarap ikilisini beraber tüketmesi, en bilinen alışkanlıklarından biridir.

Orta çağ Fransa yemekleri, Fransız halkının ziyafet hazırlayıp hazırladıkları ziyafetleri service en confusion tarzıyla servis etmeleriyle ünlüdür. 17. yüzyılda François Pierre La Varenne ve Marie-Antoine Carême isimli iki Fransız şefi, Fransa’yı yabancı ülkelerin mutfaklarından ayırt edecek ve Fransa’ya özgün yemek kültürlerine önayak olacak akımlara öncülük etmişlerdir.

Fransa Halk Dansı Kültürü Nasıldır?

Fransa dans kültürü, Breton dansı gibi yöresel halk danslarından oluşan, güzel geçen hasat günlerini kutlamak ya da dini bayramlarda eğlenmek gibi amaçlarla ortaya çıkmış bir kültürdür. Fransa’nın yöresel Breton dansı, Fransa’nın Bretonya şehrinde ortaya çıkmış bir dans çeşididir. Zamanla unutulmuş olan Breton dansı, 1950’lerin sonlarında Kelt Gruplarının ve Fest Noz adı verilen Gece festivallerinin gelişmesiyle yeniden gün yüzüne çıkmıştır.

Bretonya şehrinde görülen Fransa dans kültürü, Jean-Michel Guilcher tarafından beş gruba ayrılır:

  • Gavotte
  • En Dro
  • Dañs Treger
  • Dañs Leon
  • Dañs tro Plinn

Gavotte dansı dört aşamadan oluşan bir dans çeşididir ve Bretonya şehrinde görülen Fransız danslarının en yaygın olanıdır. Gavotte türünde Fransız dansçılar bir çember oluşturarak başlarlar ve uzun, çember çizen hatlarda dans ederler.

En Dro dansı dört aşamadan oluşur, Hanter Dro isimli bir çeşidi daha vardır; En Dro dansı Fransa’nın Vannes şehrinde görülen bir dans türüdür.

Dañs Treger dans türü Fransa’nın Trégor bölgesine özgü bir danstır ve 19. yüzyılın sonunda tamamen unutulmuştur.

Dañs Leon dans türü, Fransa’nın Finistère bölgesine özgüdür ve iki kadın ile iki erkeğin karşılıklı oynadığı bir danstır.

Dañs tro Plinn Fransız dans türünün kökeni tam olarak bilinmemekle beraber, Dañs tro Plinn dansı içerisinde Gavotte dansını andıran içerikler görülebilir. Dañs tro Plinn dansında Fransız halkı kollarıyla birbirine bağlanır, daire y da çizgi şeklinde sıra alıp dans ederler.

Fransa Tiyatro Kültürü Nasıldır?

Fransız tiyatrosunun kökenleri pagan tiyatroları ve halk tiyatrolarıyla, Fransız halkının kutlama ve eğlence amaçlı verdiği eserlerle atılmıştır. 15. yüzyılda Fransız tiyatrosu profesyonel tiyatro ekipleri tarafından hazırlanmaya ve oynanmaya başlanmıştır; ahlak, gizem, mucize türünde halkı bilgilendirecek türden tiyatro oyunlarına ağırlık verilmiştir. 16. yüzyılda Fransız tiyatrosunda trajedi ögeleri görülmeye başlamıştır; 16. yüzyılın Fransız trajedi tiyatrosu dini trajedi, tarihi trajedi ve çağdaş trajedi olarak üçe ayrılır. 17. yüzyılda Fransız tiyatrosu, Aristoteles ve Horace’ın etkisindeki klasisizm akımına adım atmış, klasik ve neo-klasik eserler vermeye başlamıştır. 18. yüzyıldaki Fransız tiyatrosunda siyasi durumların üzerine düşen temalar, 19. yüzyıldaki Fransız eserlerinde Fransız Devrimi temalarını işlemiştir. 20. yüzyıl Fransız tiyatrosu ve çağdaş Fransız tiyatrosu ise Dadaizm ve Sürrealizm türünde tiyatro eserlerine yönelmiştir; 2. Dünya Savaşı’nı anlatan eserler ortaya çıkmıştır.

Fransa Müzik Kültürü Nasıldır?

Fransız müzik kültürü, Afrika, Asya ve Latin Amerika müzik kültürleri gibi müzik kültürlerinden etkilenmiş, zamanla kendi özgün sesini bulmuş bir müzik kültürüdür. Fransa müzik kültürünün temelleri 10. Yüzyılda, Notre Dame Okulu aracılığıyla atılmıştır; Notre Dame okulunda Fransız müzisyenler kendilerini geliştirme imkânı bulmuşlardır. Fransız halk müziği Orta çağ, Rönesans, Barok, Opera, Klasik Müzik akımlarından etkilenerek gelişmiştir. 20. yüzyıldan itibaren Fransız müzisyen ve söz yazarları spektral müzik yöntemi adı verilen, bilgisayar destekli kompozisyon yöntemiyle eser vermeye başlamışlardır. Fransa müzik kültürünün en önemli ögesi Fransız halk müzikleridir, Fransız halk müzikleri hem Fransa halkının kendisi tarafından hem de diğer Avrupa ülkeleri tarafından bilinir ve severek dinlenir.

Fransa’da Kültürel Tanıtımından Sorumlu Kuruluşlar Nelerdir?

Fransa’da faaliyet gösteren ve kültürel tanıtımlar için finanse edilen bazı kurum ve kuruluşlar, Fransa’nın dünyaca tanınmasını sağlamayı amaçlayan festivaller bulunmaktadır.

Fransa’nın kültürel kurum, kuruluş ve festivalleri aşağıda listelenmişlerdir.

  • Fransa Kültür Bakanlığı
  • Fransa Kültür Merkezi
  • Institut Français de Turquie
  • Dax Feria
  • Dunkirk Karnavalı
  • Limon Festivali
  • Bayonne Şenlikleri
Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: