Hindistan Mumbai Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Hindistan Mumbai, Güney Asya’da Hindistan’ın batı kıyılarında ve Salsette Adası üzerinde yer almakta ve batısında Umman Denizi, güneyinde Thane Körfezi bulunmaktadır. Mumbai 16. yy’da Portekiz tarafından ele geçirildiğinde coğrafi olarak doğal bir limana sahip olduğundan “Güzel Körfez” anlamına gelen “Bom Bahai” ismi ile anılmış ancak 1661 yılında bölgenin İngiliz İmparatorluğu tarafından alınmasıyla Bombay ismini almıştır ve son olarak 1995 yılında alınan kararla şehrin resmi adı Hint tanrıçası Mumba’dan türetilen Mumbai olmuştur.
Hindistan’ın orta batısında yer alan Maharaştra eyaletinin başkenti; yüzölçümü, kalabalık nüfusuyla Hindistan’ın en büyük şehridir. Mumbai, İngilizler tarafından Doğu Hindistan şirketine kiralandıktan sonra Hindistan’ın ilk limanı olma özelliği kazanarak hızla gelişmeye, göç almaya başlamıştır ve Süveyş Kanalı’nın açılmasının ardından Hindistan’ın ticaret, kültür ve finans başkenti olmuştur.
Mumbai hakkında bilinmesi gerekenlerin başında Bollywood olarak bilinen Hint Sinema Endüstrisi gelmektedir. Mumbai sağlık hizmetleri Hindistan’ın geneliyle paralellik göstermektedir, yüksek kaliteli tıbbi bakım hizmetinin verildiği orta sınıf Hintliler ve sağlık turizmi için ülkeye gelen ziyaretçilere verilen hizmet dışında nüfusun büyük bir kesimine verilen sağlık hizmetlerinin sınırlı olduğu kabul edilmektedir. Mumbai’de; konserler, tarihi mekanlara yapılan turistik turlar, Hint düğünleri, festivaller ve gece hayatı sosyal aktivitelere katılmak için fırsatlar sunmaktadır. Mumbai gelişmiş ticari, kültürel ve finans yapısıyla farklı meslek dallarına mensup olan kişilere; muhasebe, eğlence sektörü, lojistik, pazarlama, satış gibi alanlarda iş olanağı sunmaktadır. Mumbai eğitim kurumlarında alınan hizmetin nispeten ucuz olması, gelişen yüksek öğretim kalitesi ve eğitim kurumlarının uluslararası kuruluşlar tarafından akredite edilmesi farklı ülkelerden öğrencileri Mumbai’ye çekmektedir.
Mumbai Nerededir?
Mumbai Hindistan’ın orta batısında Umman Denizi kıyısında Konkan olarak adlandırılan bölgede Ulhas Nehri deltasında yer almaktadır; coğrafi konumundan dolayı doğal liman görünümündedir. Mumbai; Thane’e 22 km, Bhiwandi’ye 35 km, Kalyan’a 49 km, Pune’a 152 km, Navsari’ye 252 km, Surat’a 290 km uzaklıktadır.
Mumbai'nin Yüzölçümü Nedir?
Mumbai 603,4 kilometrekare yüzölçümü ile Hindistan’ın altıncı büyük şehridir.
Mumbai'nin Nüfusu Kaçtır?
Mumbai’nin 2022 yılı nüfusu macrotrends verilerine göre 2021 yılına göre %1.42 artarak 20,961,000 olmuştur.
Hindistan Mumbai'nin Coğrafyası Nasıldır?
Mumbai şehrinin büyük bölümü deniz seviyesinde yer almaktadır ve Mumbai’nin ortalama yüksekliği 14 metredir. Kuzey Mumbai şehir merkezine göre daha engebelidir, Salsette’de en yüksek nokta 450 metre ile Powai-Kanheri Sıradağlarıdır. Mumbai’nin çevresinde şehre su sağlayan, tarım ve endüstriye ihtiyaçların karşılanmasında kullanılan; Vihar, Aşağı Vaitarna, Yukarı Vaitarna, Tulsi, Tansa ve Powai gölleri bulunmaktadır. Mumbai’nin çevresinde Thane Deresi, Dahisar Nehri, Poinsar Nehri, Ogiwara Nehri ve Mithi Nehri yer almaktadır.
Mumbai Salsette Adası’nın batı kıyısı kumlu ve kayalıktır, doğu kıyısı ise biyolojik açıdan oldukça zengin olan mangrov bataklıkları ile kaplanmıştır. Denize yakınlığı sebebiyle Mumbai kent bölgesindeki toprak örtüsü genellikle kumludur, banliyölerdeki toprak örtüsü alüvyonludur. Mumbai, yakınlarında 23 adet fay hattı bulunduğundan sismik olarak aktif bölge kabul edilmektedir ve 3. dereceden sismik bölge olarak 6,5 büyüklüğünde depremler üretebileceği anlamına gelmektedir.
Mumbai'nin İklim Özellikleri Nasıldır?
Mumbai, Köppen iklim sınıflandırmasına göre yağışlı ve kuru tropikal iklime sahiptir, farklı dönemlerde yağışların ve kuraklığın etkisi güçlü şekilde hissedilmektedir. Mumbai’de ekim ve mayıs ayları arası kurak dönem, haziran başından eylül sonuna kadar olan dönem güneybatı muson dönemi, ekim ve kasım arası ise muson sonrası dönem olarak adlandırılmaktadır.
Mumbai’de, haziran ve eylül ayları arasında kalan dönemde muson yağmurlarının etkisiyle sıklıkla seller oluşmaktadır. Mumbai’de yıllık yağışlı gün sayısı ortalama 73.2 gündür ve yağışlı gün sayısının 68 günü haziran ve eylül ayları arasındaki güneybatı muson dönemine denk gelmektedir. Mumbai’de yılın her ayında yüksek sıcaklıklar görülebilmektedir; ortalama sıcaklıklar en yüksek 29 derece ile 33 derece arasındayken en düşük sıcaklıklar 16 derece ile 26 derece arasında değişmektedir.
Mumbai’de bugüne kadar kaydedilmiş olan en yüksek rekor sıcaklık 14 Nisan 1952’de 42.2 derece olurken, en düşük rekor sıcaklık 27 Ocak 1962’de kaydedilen 7.4 derece olmuştur. Mumbai’de fırtınalar nadiren görülmektedir ve şimdiye kadar görülen en güçlü fırtına 1948’de yaşanan Mumbai fırtınası olmuştur.
Mumbai'nin Tarihi Nasıldır?
Mumbai’nin yedi adayla başlayan tarihi Güney Asya Taş Devrine kadar uzanmaktadır ve Mumbai, M.Ö 3. yüzyılda Budist imparator Magadha Ashoka tarafından yönetilen Maurya İmparatorluğunun yönetimi altına girmesiyle antik çağlarda Batı Hindistan'ın önemli Budizm merkezi haline gelmiştir. Mumbai adaları M.S 9. yüzyıla kadar farklı yerli hanedanların yönetiminde kalmıştır ve 13. yüzyıl sonlarında Kral Bhimdev bölgede krallığını ilan ederek başkenti Mahikawati olarak belirlemiştir.
Delhi Sultanlığının 1347 ve 1348 yıllarında Mumbai adalarını ilhak etmesinin ardından bölge yönetimi Delhi Sultanlığı tarafından atanan Gujarat Müslüman valilerine geçmiştir. Bağımsız Gujarat Sultanlığı tarafından 1407 yılına kadar yönetilen Mumbai’de, Delhi Sultanlığının yönetiminde Hacı Ali Dergahı başta olmak üzere birçok cami inşa edilmiştir.
Gujarat Sultanı Bahadur Şah, Babür İmparatorluğunun gücünden endişe duymuş ve 23 Aralık 1534’te Portekiz İmparatorluğu ile Bassesin kasabası ve Mumbai’nin Yedi Adası’nı Portekiz İmparatorluğuna devreden Bassein Antlaşmasını imzalamıştır, Bassein Antlaşması’na konu olan bölgeler 25 Ekim 1535’te teslim edilmiştir. Mumbai’deki Portekiz İmparatorluğu’nun egemenliği boyunca Aziz Michael Kilisesi, Vaftizci Yahya Kilisesi, Aziz Andrew Kilisesi, Gloria Kilisesi, Bombay Kalesi, Castello de Aguada (Bandra Kalesi) ve Madh Kalesi gibi çeşitli yapılar inşa edilmiştir.
Mumbai, 27 Mart 1668 tarihinde yayınlanan Kraliyet Beyannamesi gereğince İngiliz Doğu Hindistan Şirketi’ne kiralandıktan sonra hızla göç almaya başlamıştır. Mumbai adaları 1689 ve 1690 yıllarında Babür İmparatoru Yakut Han’ın saldırılarına uğramıştır. Mumbai’nin 7 adası 1784’te tamamlanan Hornby Vellard adı verilen büyük inşaat projesiyle birbirine bağlanmıştır.
Mumbai, Hindistan’ın bağımsızlığını kazandığı 1947 yılından 1960 yılına kadar farklı idari yapıların kurulmak istenmesi sebebiyle iç karışıklıklara, ayaklanmalara ve çatışmalara sahne olmuştur. 1960 yılından sonra Maharashtra Hükümeti bölgedeki göç dalgalanmalarını dengelemek, kalkınma faaliyetlerini düzenlemek adına 1975 yılında Bombay Büyükşehir Bölgesi Kalkınma Otoritesini kurmuştur. Mumbai 1990 yılına kadar endüstri ve ticari alanlarda yapılan atılımlar sebebiyle ilgi odağı haline gelmiş ve nüfus oranı bir anda artmıştır. Hindistan’ın ticari başkenti olan Mumbai 1990 ve 2010 yılları arasında ölümle sonuçlanan şiddet ve terör olaylarına sahne olmuştur.
Mumbai'de Yaşam Koşulları Nasıldır?
Hindistan’ın en kalabalık nüfusuna sahip şehri olan Mumbai klasik endüstri, bilişim teknolojileri, eğlence ve kültür anlamında farklı iş imkanları sunmaktadır. Mumbai’nin şehir güvenlik endeksi orta seviyenin altında olarak ölçülmektedir. Tüm kontrolsüz büyüyen büyük şehirlerde olduğu gibi Mumbai’de banliyölerde yaşam kalitesi oldukça düşük seviyededir; altyapı yetersizliği, hizmetlerin aksaması gibi durumlardan ötürü banliyölerin genelinde kötü kokuların olduğu ziyaretçiler tarafından bildirilmektedir.
Mumbai, Hindistan'ın en pahalı şehri olarak gösterilmektedir ve 248 şehrin katıldığı “pahalılık” araştırmasına katılan şehirlerin %10’luk kısmından daha ucuz olduğu görülmüştür. Mumbai’de aylık fitness kulüp üyeliği 36 dolar, sinema bileti 5 dolar, şehiriçi aylık ulaşım ücreti 10 dolar, şehir merkezinde orta büyüklükteki ev kirası 740 dolardır. Mumbai Hindistan’ın diğer şehirleriyle karşılaştırıldığında en pahalı ve kalabalık şehir konumundadır. Trafik sıkışıklığı ve çevre kirliliği Mumbai’deki en büyük problemler arasında gösterilmektedir.
Mumbai Güvenli Midir?
Mumbai, 2021 yılında yapılan Güvenli Şehirler sıralamasında genel değerlendirme skoru olarak 54.4 puanla 50. sırada yer almıştır. Mumbai’nin şehir merkezinde sokakta gündüz ve gece tek başına yürümeyi de kapsayan kişisel güvenlik seviyesi, banliyölere göre daha yüksektir. Mumbai’de resmi kayıtlara göre en çok işlenen suç hırsızlıktır ve Chor Pazarı Mumbai’de çalınan malların satıldığı pazar olarak ün yapmıştır. Hindistan’da Mumbai ve Kalküta şehirleri suç oranının düşük olduğu metropoller arasında gösterilmektedir.
Hindistan’da 19 büyük metropolü kapsayan suç sıralamasında Yeni Delhi 1. sırada yer alırken Mumbai 15. sırada yer almaktadır. Kadına yönelik işlenen Hindistan suç oranları kapsamında Yeni Delhi 1. sırada Mumbai ise 12. sırada bulunmaktadır; işlenen cinayet suçları ile ilgili olarak Yeni Delhi 5. sırada Mumbai 16. sırada yer almaktadır.
2021 yılı Güvenli Şehir raporunda genel ortalamada İstanbul 37. sırada, Mumbai ise 50. sırada yer almıştır. 2021 yılı Güvenli Şehir raporu detaylı incelemesinde; dijital güvenlikte İstanbul 36. ve Mumbai 53. sırada, yapı güvenliğinde İstanbul 35.ve Mumbai 48. sırada, kişisel güvenlikte İstanbul 44. ve Mumbai 46. sırada yer almıştır.
Mumbai'de Eğitim Fırsatları Nasıldır?
Mumbai kolejlerinin büyük çoğunluğunun mezun verdiği öğrenci sayısı bakımından dünyanın en büyük üniversitelerinden biri olan Mumbai Üniversitesi’ne bağlı olarak eğitim vermektedir. Mumbai Üniversitesi 2013 yılında, Amerikan Business Insider tarafından hazırlanan Dünyanın En İyi 50 Mühendislik Okulu listesinde 41. sırada, QS tarafından hazırlanan Hindistan’ın En İyi Üniversiteleri listesinde 10. sırada yer almıştır.
Hindistan Teknoloji Enstitüsü Bombay, Kimyasal Teknoloji Enstitüsü, Veermata Jijabai Teknoloji Enstitüsü, SNDT Kadın Üniversitesi Mumbai'de bulunan özerk üniversitelerdir. Hindistan üniversiteleri arasında Mumbai’de yer alan ve temeli 1886 yılında atılmış Mumbai Veteriner Koleji, Hindistan’ın en eski veterinerlik kolejidir.
Mumbai İngiltere sömürgesinde uzun yıllar kaldığında eğitim kurumlarında İngilizce yaygın olarak kullanılmaktadır. Hindistan Mumbai’de geçerli para birimi rupinin dolar paritesinden dolayı yurt dışından gelen öğrenciler açısından ucuz olduğu gözlenmektedir.
En Başarılı Mumbai Üniversiteleri Hangileridir?
Mumbai’deki en başarılı üniversiteler aşağıda listelenmiştir.
- University Of Mumbai: 2020 QS World University derecelendirmesine göre 1000 üniversite arasında 801. sırada yer almıştır.
- IIT Bombay: 2020 yılı NIRF değerlendirmesine göre 200 üniversite arasında 4. sırada yer almıştır.
- ICT Mumbai: 2020 yılı NIRF değerlendirmesine göre 200 üniversite arasında 18. sırada yer almıştır.
- St. Xavier's College: 2020 yılı NIRF değerlendirmesine göre 200 üniversite arasında 90. sırada yer almıştır.
Hindistan Mumbai'de İş Olanakları Nasıldır?
Mumbai’de finans, eğlence, ulaşım ve lojistik, enerji ve madencilik, bankacılık, sigortacılık ve İngilizce öğretmenliği gibi alanlarda deneyimli profesyonellere iş imkanı sunulmaktadır.
Mumbai'de Çalışma Şartları Nasıldır?
Mumbai Hindistan’ın finansal başkenti olarak görülmektedir ve eğlence, kültür, moda ve diğer ticaret alanlarında pek çok iş imkanı sunmaktadır. Mumbai’de, işveren firmaya, kişinin deneyimine ve çalışma saatlerine göre değişmekle birlikte kariyer yapmış profesyoneller için yıllık ortalama maaş 11.500 dolar seviyesindedir. Mumbai’de sektörlere göre yıllık ortalama maaşlar; finans sektöründe 9,000 dolar, enerji ve madencilik sektöründe 8.500 dolar, eğlence sektöründe 7.700 dolar ve ulaşım sektöründe 7.000 dolardır.
Mumbai’de Maharashtra Eyaleti tarafından vasıfsız işçiler için belirlenmiş asgari ücret tutarı 2022 yılı için 151,35 dolardır. Mumbai’de mağazalar ve kuruluşlar için normal çalışma saati günde 9 saat ve haftada 48 saattir; her 5 saat çalışmadan sonra en az yarım saatlik dinlenme hakkı bulunmaktadır. Maharashtra Eyaleti yasalarına göre Mumbai’de 3 aylık süre içerisinde en fazla 125 saat fazla mesai yapılabilmektedir ve günlük çalışma süresi en fazla 10,5 saat olabilmektedir.
Mumbai Pahalı Bir Şehir Midir?
Mumbai, Hindistan’ın ve Asya’nın en pahalı şehirlerinden biridir. Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi ile kıyaslandığında Mumbai’nin yiyecek alışverişinde %10, ev kiralarında %106, satılık ev fiyatlarında %95 oranında pahalı olduğu gözlenirken kıyafet, ulaşım ve spor aktivitelerinde ortalama %30 daha ucuz olduğu görülmektedir.
Mumbai’de 1 kişi için ortalama yaşam maliyetleri kalmayı tercih ettiği lokasyona, katıldığı sosyal aktivitelere ve yaşam tarzına göre değişmektedir. Mumbai’de 1 kişi için ulaşım, ev kirası, alışveriş ve diğer temel ihtiyaçlar için masraflar ortalama olarak 300 dolar ile 600 dolar arasında değişmektedir.
Mumbai'de Satılık ve Kiralık Ev Fiyatları Nasıldır?
Mumbai şehir merkezindeki satılık ve kiralık ev fiyatları banliyölerine göre çok yüksektir. Mumbai batı banliyölerinde 1 odalı evlerin ortalama kira fiyatı 385 dolar, satış fiyatı 865.000 dolar ve 3 odalı evlerin ortalama kira fiyatı 1.025 dolar, satış fiyatı 2.310.000 dolardır.
Mumbai’nin hızla gelişen ticari yapısı aşırı göç almasına yol açmış ve şehirdeki ev fiyatlarının yükselmesine sebep olmuştur. Hindistan’ın ticari merkezi olma özelliği taşıyan Mumbai’de Hindistan ev fiyatları Hindistan’ın diğer şehirlerine göre daha yüksektir.
Mumbai'de Nereler Gezilmelidir?
Mumbai’de turistler tarafından en sık ziyaret edilen yerler aşağıda listelenmiştir.
- Hindistan Geçidi
- Kanheri Mağaraları
- Wankhede Stadyumu
- Dharavi
- Marine Drive
- Bandra - Worli Köprüsü
- Shree Siddhivinayak Tapınağı
- Elephanta Mağaraları
Tac Mahal Nerededir?
Tac Mahal, Hindistan’ın kuzeyinde Agra şehrinde Yamuna Nehri’nin güney kıyısında inşaa edilmiştir. Yapımına 1632 yılında başlanan Tac Mahal 1643 yılında tamamlanmıştır ancak yapının diğer bölümlerindeki çalışmalar 10 yıl kadar daha sürmüştür ve 1653 inşaatı bitirilmiştir. Tac Mahal, Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından en sevdiği karısı Mümtaz Mahal’in mezarı olarak yaptırılmış ve mezar dışında cami, misafirhane barındıran 42 dönümlük arazi üzerine kurulu kompleks olarak düşünülmüştür.
Mimarı Üstat Ahmad Lahauri olan Tac Mahal’in yüksekliği 73 metredir ve 1#983 yılında “Hindistan’daki Müslüman sanatının mücevheri ve dünya mirasının evrensel olarak takdir edilen başyapıtlarından biri” unvanı ile UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak belirlenmiştir ve Hindistan’daki tarihi yerler açısından büyük önem taşımaktadır. Dönemin Babür yapıları genellikle kırmızı kumtaşından yapılırken Tac Mahal’in yarı değerli taşlarla beyaz mermerden yapılması onu dönemin eserlerinden ayıran önemli bir özellik olarak görülmektedir. 2007 yılında Dünyanın Yeni Yedi Harikası listesinde yer bulan Tac Mahal kompleksinin merkezinde Mümtaz Mahal’in mezarı bulunmaktadır ve çoğu Babür mezarı gibi mimarisinin temelinde Hint-İslam kökeni yatmaktadır.
Tac Mahal'e Nasıl Gidilir?
İstanbul’da direk uçuşla Tac Mahal’in bulunduğu Agra Havalimanı’na ortalama 13 saatte ulaşılmaktadır. Agra Havalimanı, şehir merkezine 7 km, Tac Mahal’e ise 9 km uzaklıktadır ve Tac Mahal’e taksi ile yaklaşık olarak 20 dakikada gidilmektedir. Agra şehir merkezinde bulunan İdgah Otogarı Tac Mahal’e 6 km uzaklıktadır ve çekçek kiralayarak Tac Mahal’e erişim sağlanabilmektedir. Tac Mahal, Yeni Delhi’ye karayoluyla 165 km uzaklıktadır ve özel araçla Yamuna Otoyolu üzerinden ortalama 3 saatte, şehirlerarası otobüsle 6 saatte ulaşılabilmektedir.
Hindistan Geçidi Mumbai'de Nerededir?
Mumbai’de bulunan Hindistan Geçidi (Gate of India) ile Yeni Delhi’de bulunan ve I. Dünya Savaşı Anıtı olarak inşa edilen Hindistan Kapısı (India Gate) ile karıştırılmaktadır. Hindistan Geçidi, Mumbai’nin güneydoğusunda Tac Mahal Otel ve Tac Mahal Kulesinin karşısında Umman Denizine doğru bakacak şekilde inşa edilmiştir.
Hindistan’ı ziyaret eden ilk İngiliz İmparatoru V. Kral George'un 1911 yılında Shyamaprasad Mukherjee Chowk civarındaki Ramchandani Yolu'na adım atışını anmak amacıyla yapımına 31 Mart 1913 yılında başlanan 26 metre yüksekliğindeki Hindistan Geçidi’nin inşası 1924 yılında tamamlanmıştır. Hindistan Geçidi’nin mimarı George Wittet’tir ve geçit, bazalt kayadan Gujarati mimarisi tarzında kemer şeklinde tasarlanmıştır.
Kanheri Mağaraları Nerededir?
Kanheri Mağaraları, Mumbai’nin batısındaki eski Salsette Adasında Sanjah Gandhi Ulusal Parkı sınırları içinde bulunan bazalt kayalara oyulmuş, girişine merdivenle erişim sağlanan 109 mağaradan oluşan mağara anıtlardır. Mumbai’de bulunan Kanheri Mağaralarının ismi Sanskritçe “Kara Dağ” anlamına gelen “Krishnagiri” kelimesinden gelmektedir ve “Krishnagiri Vihara” olarak da bilinmektedir.
Kanheri mağaraları MS 1. yüzyıl ile MS 10. yüzyıl arasında Budistler tarafından yaşamak, çalışmak ve meditasyon yapmak amacıyla kullanılmış daha sonra kalıcı olarak manastıra (Vihara) dönüştürülerek duvarlarına Budistler tarafından heykeller, kabartma oymalar, resimler ve yazıtlar işlenmiştir. Kanheri Mağaralarının duvarlarına Buda ve en belirgin figürü Avalokitesvara olan kendini tüm canlıların Budalığa ulaşmasına yardımcı olmaya adamış kişi anlamına gelen Bodhisattva’nın kabartmaları oyulmuştur.
Mumbai'de Alışveriş Nerede Yapılır?
Mumbai köklü tarihinin yanı sıra alışveriş yapmak içinde çok çeşitli alternatifler sunmaktadır. Mumbai’de egzotik ürünler, zengin Hint mutfağına ait lezzetler, kuyumcular ve yerel tekstil ürünlerini satan dükkanlar şehrin farklı noktalarında hizmet vermektedir.
Mumbai’de; Zaveri Çarşısı, Khadi Village AVM, Crawford Pazar, Palladium AVM, Viviana AVM, Chor Pazarı (Çalınan Mallar Pazarı olarak bilinmektedir), R City AVM, Growell’s 101 AVM Hindistan’ın ünlü alışveriş merkezleri olarak gösterilmektedir.
Hindistan Mumbai Otel Fiyatları Nasıldır?
Hindistan Mumbai’de tek gece konaklama için otel fiyatları 5 yıldızlı otellerde 80 ile 300 dolar, 3 ve 4 yıldızlı otellerde 16 ile 60 dolar arasında değişirken Delhi'de 5 yıldızlı otellerde ortalama 140 dolar, 3 ve 4 yıldızlı otellerde ise ortalama 15 ile 45 dolar arasında değişmektedir. Mumbai’nin Hindistan’ın en kalabalık şehri olması nedeniyle Mumbai otel fiyatlarının diğer Hindistan şehirlerine göre daha pahalı olduğu görülmektedir.
Türkiye'den Mumbai'ye Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Mumbai Chhatrapati Shivaji Uluslararası Havalimanı’na direkt uçuşlar yaklaşık 6 saat 10 dakika sürmektedir. Mumbai İstanbul aktarmalı uçuşlar ise tercih edilen havayoluna, aktarma istasyonuna göre 9 saat ile 12 saat arasında sürmektedir.
Mumbai’yi ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşlarının sahip oldukları pasaport türüne ve ziyaret süresine bağlı olarak vize başvurusu yapmaları gerekmektedir. Mumbai’ye gidecek umuma mahsus pasaport hamilleri, hususi ve hizmet pasaportu hamilleri vizeye tabi iken diplomatik pasaport hamilleri 90 güne kadar olan ziyaretleri için vizeden muaftır.
Mumbai’ye Gitmek için Vize Nasıl Alınır?
Türkiye’den Mumbai’ye gidecek kişiler için Hindistan vize başvuruları şahsen veya akredite acenteler aracılığıyla yapılmaktadır.
Mumbai vize başvuruları öncelikle https://indianvisaonline.gov.in/visa/Registration adresi üzerinden online olarak yapılmaktadır. Hint vizesi başvuru işlemleri, online başvuru sonrası başvuru sahibinin ikamet ettiği ilin yetki alanında bulunan Hindistan dış temsilciliğinde diğer işlemlerin yapılmasıyla tamamlanmaktadır.
Türkiye'den Mumbai'ye gidecek kişiler Hindistan vizesi başvurularında online başvuru formunun doldurulmasından vize takip işlemlerine kadar olan tüm süreç için danışmanlık hizmetini akredite acente Vizem.net'ten alabilirler.
Daha fazla bilgi için: 0850 241 1868
Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.