Hindistan Bayrağı

Hindistan Bayrağı, Milli Marşı, Arması ve Anlamları

Hindistan Cumhuriyeti ulusal bayrağı 2:3 oranlarında dikdörtgen formundadır; safran, beyaz ve yeşil renklerinden oluşmaktadır. Hindistan bayrağının en üstteki yatay şeridi koyu safran, ortadaki şeridi beyaz, en alttaki şeridi ise yeşil rengindedir. Beyaz şerit ve bayrağın tam ortasındaki Ashoka Çakra adlı 24 telli mavi tekerlek Hindistan’ın hukuki yasalarını temsil etmektedir.

Hindistan ülkesinin bayrağının günümüzdeki hali 22 Temmuz 1947’de Meclis toplantısı sırasında kabul edilmiştir ve 15 Ağustos 1947’de ülkenin resmi bayrağı olmuştur.

Hindistan bayrağındaki safran rengi fedakarlık ve cesurluğu, beyaz barış, saflık ve doğruluğu, yeşil ise inançlı olmayı ve bereketi temsil etmektedir. Bayrağın en ortasında bulunan mavi tekerlek, Hindistan Cumhuriyeti’ndeki Budizm inancını ve sonsuz yaşam döngüsünü sembolize etmektedir.

Hindistan Bayrağını Oluşturan Renkler Nelerdir?

Hindistan Bayrağını Oluşturan Renkler Nelerdir?
Hindistan Bayrağını Oluşturan Renkler Nelerdir?

Hindistan bayrağının renkleri, dikdörtgen bir düzlemin üzerinde yatay üç şerit olarak konumlanmıştır. En üstteki Hindistan bayrağının rengi olan koyu safran şerit, ortadaki beyaz şerit, en alttaki yeşil şerit ve ortadaki mavi çakra Hindistan Cumhuriyeti bayrağını oluşturmaktadır.

Hindistan Bayrağının Ölçüsü Nedir?

Hindistan bayrağının genişlik ve uzunluk oranı 2’ye 3’tür.

Hindistan Bayrağının Anlamı Nedir?

Hindistan bayrağının üzerinde bulunan safran rengi ülkenin güç ve cesaretini, beyaz renk doğruluk ve barışı ve yeşil renk bereket, büyüme ve şansı temsil etmektedir. Hindistan bayrağının tam ortasındaki Ashoka Çakra adlı mavi tekerlek ise sonsuz yaşam döngüsünü sembolize etmektedir.

Bayrağın resmi olarak ilk kabul edildiği zamanlarda ise Hindistan halkı safran renginin Hindistan’da bulunan Budizm halkını, yeşil rengin Müslüman halkını, beyaz rengin ise bu iki etnik grubun arasındaki barışı temsil ettiğini yorumlamıştır. Hindistan bayrağının ortasındaki 24 telli mavi tekerlek, Hindistan’ın hukuki yasalarını temsil etmektedir.

Hindistan'ın Bayrağı Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Hindistan bayrağı ilk olarak Pingali Venkayya tarafından, Hindistan’ın bağımsızlığını kazandığı dönemde 22 Temmuz 1947’de meclis toplantısı aracılığıyla Hindistan’da resmi olarak dalgalandırılmıştır. Hindistan bayrağı 22 Temmuz 1947’de resmi olarak kabul edildiğinde bayrağın tam ortasında mavi bir tekerlek olsa da Hindistan’ın bağımsızlığını kazanmasından sonra bu tekerlek mavi bir çakra ile değiştirilmiş ve renkler aynı şekilde kalmıştır.

Hindistan Bayrağını Kim Tasarlamıştır?

Hindistan bayrağı Pingali Venkayya tarafından tasarlanmış ve 1921 yılında resmi olarak Mahatma Ghandi’ye sunulmuştur.

Hindistan Bayrağı Resmi Kabul Tarihi Ne Zamandır?

Hindistan bayrağının resmi olarak kabul edilme tarihi 22 Temmuz 1947’dir. Hindistan bayrağında bulunan mavi tekerlek Ağustos 1947’de mavi çakra ile değiştirilmiştir ve günümüzdeki halini almıştır.

Tarih Boyunca Kullanılan Hindistan Bayrakları Nasıldır?

Tarih boyunca kullanılan Hindistan bayrakları günümüzde kullanılan Hindistan bayrağından farklılıklar göstermektedir.

Hindistan, 1947 yılında bağımsızlığını kazanana kadar İngiltere’nin koloni devletlerinden biri olarak var olmuştur. Uzun yıllarını İngiltere himayesinde geçirmiş olan Hindistan tarihi, günümüzde kullanılan bayrağından önce birçok farklı bayrak dalgalandırmıştır. Bağımsızlığını kazanması ile birlikte Hindistan, günümüzdeki safran, beyaz ve yeşil şeritli, ortada mavi çakrası bulunan bayrağını kullanmaya başlamıştır.

1880-1947 yılları arasında kullanılmış olan resmi Hindistan bayrağının sol üst köşesinde bir İngiltere bayrağı bulunmakta ve sağ tarafta kırmızı zeminin üzerinde kraliyet tacı ile çevrelenmiş Hindistan yıldızı bulunmaktadır.

1880-1947 yılları arasında kullanılan Hindistan bayrağı
1880-1947 yılları arasında kullanılan Hindistan bayrağı

1907 yılında resmi olarak kullanıma girmiş Hindistan bayrağında ise yatay olarak yukarıdan aşağıya sırasıyla yeşil, sarı ve kırmızı şeritler konumlanmaktadır ve yeşil şeridin üzerinde 8 adet lotus çiçeği, sarı şeridin üzerinde Hinduca Vande Mataram sloganı, kırmızı şeridin üzerinde ise hilal ve yıldız sembolleri bulunmaktadır.

1907 yılında kulanılmaya başlanan Hindistan bayrağı
1907 yılında kulanılmaya başlanan Hindistan bayrağı

1916 yılında kabul edilmiş Hindistan bayrağında yatay kırmızı ve yeşil şeritli zemin üzerinde sol üst köşede bir İngiltere bayrağı, sağ üst köşede bir hilal ve yıldız, ortada ise çaprazlamasına 7 tane beyaz yıldız bulunmaktadır.

1916 yılında kulanılmaya başlanan Hindistan bayrağı
1916 yılında kulanılmaya başlanan Hindistan bayrağı

1921 yılında Mahatma Ghandhi tarafından fikri ortaya atılmış Hindistan bayrağında yatay olarak yukarıdan aşağıya sırasıyla beyaz, yeşil ve kırmızı şeritler, ortada ise döner tekerlek gözükmektedir.

1921 yılında kulanılmaya başlanan Hindistan bayrağı
1921 yılında kulanılmaya başlanan Hindistan bayrağı

Hindistan bayrağının günümüzdeki halinden önceki son bayrağı ise 1931 ve 1947 yılları arasında kullanılmıştır; bayrağın renklerini yatay olarak sırasıyla safran, beyaz ve yeşil şeritler oluşturmaktadır ve tam ortasında mavi döner tekerlek vardır.

1931 ve 1947 yılları arasında kullanılan Hindistan bayrağı
1931 ve 1947 yılları arasında kullanılan Hindistan bayrağı

Hindistan Bayrağına Benzeyen Diğer Ülke Bayrakları Hangileridir?

Hindistan bayrağı, Nijer bayrağı ile birçok açıdan benzerlik göstermektedir. Hindistan bayrağında olduğu gibi Nijer bayrağında da sırasıyla yukarıdan aşağıya yatay olarak safran, beyaz ve yeşil renklerinde şeritler bulunmaktadır. Hindistan bayrağında beyaz şeridin tam ortasında mavi bir çakra bulunurken, Nijer bayrağının tam ortasında yine safran renginde bir yuvarlak bulunmaktadır.

Hindistan bayrağı ve Nijer bayrağının görselleri aşağıda verilmiştir.

Hindistan Bayrağı
Hindistan Bayrağı
Nijer Bayrağı
Nijer Bayrağı

Hindistan Milli Marşı Nasıldır?

Hindistan’ın milli marşı Jana Gana Mana olarak adlandırılmaktadır ve Rabindranath Tagore tarafından yazılıp bestelenmiş marş, 24 Ocak 1950 tarihinde resmi olarak kabul edilmiştir.

Hindistan milli marşının Türkçe çevirisi aşağıda verilmiştir.

Sen tüm insanların zihinlerinin yaratıcısı ve hükümdarı,

Hindistan’ın kaderini belirleyensin.

Adın Pencap, Sind, Gücerat ve Maratha’nın

Dravida, Orissa ve Bengal’in yüreklerini canlandırır.

Adın Vindhya ve Himalaya tepelerinde yankılanır, Jamuna ve Ganges melodilerine karışır

Ve Hint Denizinin dalgalarıyla büyülenir

Senin rahmetin için dua eder ve senin övgün için şarkı söyler herkes.

Tüm insanların kurtuluşu senin elinde

Hindistan’ın kaderini belirleyen yüce sen.

Zafer, zafer, zafer, seninle.

Hindistan'ın Milli Marşı Ne Zaman Yazılmıştır?

Hindistan’ın milli marşı 11 Aralık 1911’de yazılıp bestelenmiştir ve ilk defa resmi olarak 27 Aralık 1911’de sahnelenmiştir.

Hindistan Milli Marşının Yazarı ve Bestecisi Kimdir?

Hindistan milli marşının yazarı ve bestecisi Rabindranath Tagore’dir.

Hindistan Arması Nasıldır?

Hindistan arması, Ashoka’nın Aslan Başkenti isimli meşhur heykelinin bir adaptasyonudur. Arma, Hindistan’da ünlü olan sırt sırta duran Asya aslanlarını ve aslanların üzerinde durduğu fil, boğa ve at resimli sütunu içermektedir. Hindistan armasında bulunan sırt sırta vermiş aslanlar cesaret, güç, özgüven ve gururu temsil etmektedir.

Hindistan armasının altında gözüken sütundaki fil Buddha’nın annesinin rüyasındaki beyaz fili, boğa Buddha’nın astrolojik burcunu, at ise Buddha’nın atını sembolize etmektedir. Hindistan arması, resmi olarak 26 Ocak 1950’de kabul edilmiş ve milli arma olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Hindistan milli armasının görseli aşağıda verilmiştir.

Hindistan Arması Nasıldır?
Hindistan Arması Nasıldır?
Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: