Hindistan İklimi

Hindistan İklimi ve Bitki Örtüsü

Hindistan’ın geniş bir alana yayılan coğrafyası ve topografik çeşitliliği ülke içerisinde bölgeden bölgeye iklim türlerinin değişmesine yol açmaktadır. Hindistan’ın birçok bölgesinin kendine özgü mikroiklim türlerine de sahip olması ülkeyi dünyadaki en fazla iklimsel çeşitliliğe sahip olan ülkelerden biri haline getirmektedir.

Hindistan’da en yoğun görülen iklimler; muson iklimi, karasal iklim, tundra iklimi, okyanusal iklim ve çöl iklimidir. Hindistan’da yıl boyunca hava sıcaklığı genellikle yüksektir; yılın en sıcak ayları temmuz ve ağustos, en soğuk ayları ise aralık, ocak ve şubattır. Hindistan’da en çok yağış temmuz ve ağustos aylarında yağmaktadır. Yaz mevsiminin çoğunluğu yağışlı, kış mevsimi ise kurak geçerken, yıllık ortalama yağış miktarı 1180 mm’dir.

Hindistan'ın İklim Özellikleri Nasıldır?

Hindistan'ın İklim Özellikleri Nasıldır?
Hindistan'ın İklim Özellikleri Nasıldır?

Hindistan, geniş bir coğrafyaya ve çeşitliliği fazla olan bir topografiye sahip olduğundan ülke çapında fazla sayıda iklim, iklim alt türleri ve mikroiklimler görülmektedir. Hindistan’ın kuzey kesiminde dönencealtı iklimi, güney ve merkez kesimlerinde ise tropikal iklim baskındır.

Hindistan'da Görülen İklim Türleri Hangileridir?

Geniş bir coğrafi ölçeğe yayılan ve çeşitli yeryüzü şekillerine sahip olan Hindistan’da görülen iklim tipleri bölgesel olarak değişmektedir. Hindistan’da görülen iklim türleri; yarı-kurak iklim, çöl iklimi, soğuk çöl iklimi, ılıman dönencealtı iklimi, tundra iklimi, okyanusal iklim, karasal iklim, muson iklimi ve savan iklimidir.

Hindistan'da İklim Şartları Nasıldır?

Hindistan’ın en sıcak ayları, nisan ayından haziran ayı ortasına kadar; kış ayları ise aralık ayından şubata dek sürmektedir. Hindistan kıyı kesimleri, ülke geneline göre yılın her zamanında daha sıcaktır. Şubat ayından sonra ülkede sıcaklık hızla artmaktadır ve nisan ile mayıs aylarında kuzeydoğu ve güney bölgelerde yağışlı iklim dönemi başlamaktadır. Hindistan’ın çok yağış alan bölgeleri, ülkenin güneybatı ve kuzeydoğusudur. Hindistan’da iklim şartlarıın en nemli olduğu zamanlar, temmuz ile eylül ayları arası olsa da güneydoğu kesimlerinde muson şartları yıl sonuna kadar devam etmektedir.

Hindistan'da Kaç Mevsim Görülür?

Hindistan’da yaz, kış, muson sezonu ve sonbahar olan dört farklı mevsim görülmektedir. Hindistan’da kurak geçen kış mevisimi aralık ayından mart ayına kadar sürer. Hindistan’da yağışlı geçen yaz mevsimi genellikle nisan ve bazen mart ayında başlayarak mayısa kadar sürer. Hindistan’da en çok yağışın düştüğü dönem olan muson sezonu hazirandan eylüle kadar devam eder. Sonbahar mevsimi ise Hindistan’da eylül, ekim ve kasım aylarıdır.

Kış Mevsiminde Hindistan'da Hava Durumu Nasıldır?

Kış mevsimi Hindistan’da kurak ve soğuk geçer. Muson sezonunun geçmesinin ardından Hindistan’da hava sıcaklığı düşer ve kış mevsiminin yaşandığı aralık ile mart ayları arası -10 ile -15 dereceleri arasında geçer. Hindistan’da en düşük sıcaklığın görüldüğü ay ortalama -13 derece ile ocak ayıdır.

Hindistan'a Kar Yağar Mı?

Hindistan’ın 3000 metreyi aşan yüksek kesimlerinde kış ayları boyunca kar yağışı görülür ve Himalaya Dağları’nda ise kar sürekli olarak mevcuttur. Hindistan’ın yükseltilerinde kar yağışı aralık ayında başlayarak mart ayının sonuna kadar sürmektedir.

Kış Tatili için Hangi Hindistan Şehirlerine Gidilmelidir?

Kış Tatili için Hangi Hindistan Şehirlerine Gidilmelidir?
Kış Tatili için Hangi Hindistan Şehirlerine Gidilmelidir?

Hindistan’da kış tatili için en ideal yerler Kashmir’de bulunan Gulmarg, Shimra’da yer alan Kufri, Himachal Pradesh’te bulunan Manali ve Uttarakhand’da yer alan Auli ve Binsar’dır. Hindistan’da kış tatili yapılacak aylar aralık, ocak, şubat ve mart aylarıdır; gidilecek bölgenin yükseltisine göre hava durumu kar yağışlı veya soğuk ama yağışsız olabilmektedir. Hindistan’da kış tatilinde turistlerin en çok tercih ettiği aktiviteler; kayak yapmak, doğa yürüyüşü, deniz motoru gezintisi, mağara yürüyüşü ve tüple dalıştır.

Hindistan'da Yaz Mevsiminde Hava Durumu Nasıldır?

Hindistan’da yaz mevsiminde hava durumu sıcak ve yağışlıdır. Nisan ve mayıs aylarında yaşanan yaz mevsiminde ortalama hava sıcaklığı 35 derece ve üstündedir. Hindistan’da en yüksek sıcaklığın görüldüğü yaz ayı ortalama 17 derece ile mayıs ayıdır.

Yaz Tatili için Hindistan'ın Hangi Şehirlerine Gidilebilir?

Yaz Tatili için Hindistan'ın Hangi Şehirlerine Gidilebilir?
Yaz Tatili için Hindistan'ın Hangi Şehirlerine Gidilebilir?

Hindistan’da yaz tatili için en ideal yerler Shimla, Andaman, Nicobar, Rishikesh, Lakshadweep Adaları ve Shillong’tur. Hindistan’da yaz tatili yapılacak aylar nisan ve mayıs aylarıdır; bu aylarda hava durumu çoğunlukla yağışlı ama sıcaktır.

Yaz tatilinde Hindistan’da turistler tarafından en fazla tercih edilen aktiviteler; bisiklete binmek, doğa yürüyüşü, sörf yapmak, tüple dalış, at binmek, golf oynamak ve dağ tırmanışıdır. Doğal ve kültürel mirasları görmek için Hindistan şehirleri çok elverişlidir ve yaz aylarında dünya mirası sit alanları popüler turistik mekanlardandır.

Hindistan Kurak Bir Ülke Midir?

Hindistan’da yazlar yağışlı, kışlar ise kurak geçmektedir. Hindistan’da kış mevsimi ayları kurak geçer. Hindistan’da yıl boyunca sıcaklık oldukça yüksek olsa da, ülkedeki yıllık yağış ortalama 1180 mm’dir ve yağışın çoğu yaz mevsiminin görüldüğü ve muson sezonuna denk gelen haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında düşer.

Hindistan'da En Fazla Yağış Hangi Aylarda Görülür?

Hindistan’da en fazla yağış temmuz ve ağustos aylarında görülür. Temmuz ayı Hindistan’da en fazla yağış alan ay olmaktadır ve ortalama 16 gün yağışlı geçmektedir.

Hindistan yağış grafiği aşağıda verilmiştir.

Hindistan'da En Fazla Yağış Hangi Aylarda Görülür?
Hindistan'da En Fazla Yağış Hangi Aylarda Görülür?

Hindistan'da Yıllık Ortalama Hava Sıcaklığı Nasıldır?

Yıl boyunca sıcaklığın yüksek olduğu bir iklime sahip olan Hindistan’da yıllık ortalama sıcaklık 30 derecedir.

Hindistan'da Görülen En Yüksek Hava Sıcaklığı Nedir?

Hindistan’da görülen en yüksek hava sıcaklığı, 29 Mayıs 1944’de kaydedilmiş olan 47,2 derecedir.

Hindistan'da Görülen En Düşük Hava Sıcaklığı Nedir?

Hindistan’da görülen en düşük hava sıcaklığı, 9 Ocak 1995’de kaydedilen -48 derecedir.

Hindistan'ın Coğrafi Konumunun Ülke İklimi Üzerindeki Etkisi Nasıldır?

Dünyanın 7. en büyük ülkesi olan Hindistan; güneyde Bengal Körfezi, batıda Umman Denizi ve güney kıyısında Hint Okyanusu ile sınırlanan bir coğrafi konuma sahiptir. Hindistan, coğrafi olarak büyük birkaç ana bölgeye ayrılmıştır. Kuzeydeki büyük dağlar, kuzeybatıdaki Tar Çölü, Ganj, İndus ve Brahmaputra nehirleri tarafından sınırlanan Hint-Ganj Ovası, merkezi yaylalar, sığ vadiler ve tepelerle bölünmüş yarımada platosu ve birçok küçük nehri barındıran kıyı ovaları Hindistan’daki ana bölgeleri oluşturur.

Hindistan’ın farklı bölgelerindeki topografik çeşitlilik ülkenin ikliminin kesimlere göre değişiklik göstermesine yol açmaktadır. Himalaya Dağları’nın ve Hint Okyanusu’nun etkileri; Hindistan’ın kuzey kesimlerinde kuru ve batı kesimlerinde ıslak olarak farklılık gösteren tropikal iklimin ülke genelinde baskın görülmesine neden olmaktadır. Birçok çölü de içerisinde barındıran Hindistan coğrafyası, ülkenin iklimini merkez kesimde ve kuzeybatıda yarı-kurak ve kurak çöl iklimi görülecek şekilde etkilemektedir. Ülkenin genelinde hava sıcaklığı yıl boyunca çok düşmese de, Hindistan’ın Himalayalar’ı bulunduran kuzey bölgesinde aşırı soğuklar da yaşanmaktadır.

Hindistan'ın Bitki Örtüsü Nedir?

Hindistan'ın Bitki Örtüsü Nedir?
Hindistan'ın Bitki Örtüsü Nedir?

Hindistan’ın bitki örtüsü bölgelere, alınan yağış miktarına, sıcaklığa ve deniz seviyesine olan uzaklığa bağlı olarak büyük farklılıklar göstermektedir. Hindistan’da tropikal yağmur ormanları, muson ormanları, maki, yarı çöl ve çöl, gelgit ormanları ve dağ ormanları olmak üzere 6 farklı bitki örtüsü görülmektedir.

Tropikal yağmur ormanları Hindistan’ın 2000 mm'den fazla yağış alınan bölgelerinde yetişmektedir. En çok ülkenin batı kesimlerindeki dağlık yamaçlarda ve geçitlerde görülür; bu bölgelerde bulunan ağaçlar yıl boyu yapraklarını dökmez. Muson ormanları, Himalaya Dağları’nın alt eteklerinde görülür; ağaçların yaprakları kışın dökülür. Bölgede en çok rastlanan ağaç türleri; bambu, tik, sal ve sandal ağacıdır. Yarı çöl ve çöl bitki örtüsü Hindistan’da 500 mm’den az yağış alan yerlerde görülür. Sahil boyunca ve Hindistan’ın delta kesimlerinde gelgit ormanları görülmektedir. Dağ ormanlarından oluşan bitki örtüsü Himalaya bölgesinin yüksek kesimlerinde yer alır; bu bölgede orman gülleri ve ardıç ağaçları da yetişmektedir. Hindistan’da en çok görülen bitki türleri tik, kauçuk ve mango ağaçlarıdır.

Hindistan'a Ne Zaman Gidilmelidir?

Hindistan’a gitmek için en ideal zaman aralık ile mart ayları arasında süren kış mevsimidir. Yüksek sıcaklıklar ve yaz mevsimi Hindistan’da haziran, temmuz, ağustos ve eylül boyunca sürerek ülkeye yapılacak ziyaretleri zorlaştırmaktadır. Kışın Hindistan’ı ziyaret eden kişiler tarafından en çok tercih edilen aktiviteler kayakçılık, dağ tırmanışı, motor gezintisi, çöl seferleri ve dünya mirası sit alanlarını gezmektir.

Doğal harikalar ve kültürel miraslar açısından çok zengin bir ülke olan Hindistan’da Dünya Mirası Listesi’nde olan 40 farklı yer bulunmaktadır. Tac Mahal, Hampi, Khajuraho Tapınağı, Ajanta Mağaraları, Ellora Mağaraları ve Bodh Gaya turistler tarafından en çok ziyaret edilen dünya mirası sit alanlarıdır. Ülkeyi ziyaret edebilmeleri için Türk vatandaşlarının Hindistan turistik vize sahibi olması gerekmektedir.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: