Hindistan'ın Dili

Hindistan Dili Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hindistan resmi dilleri Hintçe ve İngilizcedir. Hindistan’ın resmi dilleri dışında ülkede konuşulan azınlık dilleri ve diğer yabancı diller bulunmaktadır. Hindistan dillerinde 22 adet tanınmış bölgesel dil de bulunmaktadır. Hindistan’da Assam dili, Bengalce, Bodo, Dogri, Guceratça, Kannada, Keşmirce, Konkani, Maithili, Malayalamca gibi resmi olarak tanınan birçok dil bulunmaktadır.

Hindistan'ın Resmi Dili Nedir?

Hindistan Hintçe ve İngilizce olmak üzere 2 resmi dile sahiptir.

Hintçe Nasıl Bir Dildir?

Hintçe dili Hint-Avrupa dil ailesine mensup bir Hint-Aryan dilidir ve Hindistan'ın kuzey, orta, doğu ve batı kısımlarında daha çok konuşulmaktadır. Hintçe standartlaştırılıp Sanskritçe olarak tanımlanmaktadır. Devanagari yazı sistemi ile yazılan Hintçe, İngilizce ile birlikte Hindistan hükümetinin iki resmi dilinden biridir. Hint alfabesindeki harf sayısı 33 sessiz harf, 11 sesli harften oluşmaktadır. Hintçe dünyada en fazla konuşulan diller arasında 4. sırada yer almaktadır.

Hint Alfabesi Nasıldır?

Hintçe alfabe, Devanagari alfabesidir. Hintçe alfabesinin temelini oluşturan Devanagari alfabesi MÖ 3. yüzyıl Brahmi yazısının soyundan gelmektedir. Hintçe alfabesi olarak sahiplenilen Devanagari alfabesinin ismi ilahların şehrinde kullanılan alfabe anlamına gelir.

Devanagari alfabesinin yazımı dilin telaffuzunu yansıtmakta olup yazıldığı gibi okunmaktadır. Devanagari alfabesi Hindistan, Nepal, Tibet ve Güneydoğu Asya’daki Brahmik yazı ailesinin bir parçasıdır. Devanagari'nin harf sırası neredeyse tüm Brahmik yazılarda olduğu gibi temsil ettikleri ünsüz ve ünlü harflerin hem şeklini hem de eklemlenme yerini dikkate alan fonetik ilkelere dayanmaktadır.

Hintçe alfabesi MS 1. ve 4. yüzyıllar arasında geliştirilip 7. yüzyıldan itibaren düzenli olarak kullanılmaktadır. Devanagari Hindistan’da ve Nepal’de yaygın olarak benimsenmektedir. İlk bakışta Devanagari alfabesi Bengalce, Assamca, Oriya dili ve Gurmukhi gibi diğer Hint alfabelerinden farklı görünür olsa da yakından detaylı bir şekilde incelendiğinde yapısal vurgu dışında pek çok benzerlik barındırmaktadır. Hindistan’da günlük hayatta yazışmalar ve konuşmaların metne dökülmesinde Devanagari alfabesinden yararlanılmaktadır.

Hintçe Harfler Nelerdir?

Hintçe harfler aşağıda verilmiştir.

Hintçe Harfler Nelerdir?
Hintçe Harfler Nelerdir?

Hindistan'da Konuşulan Diğer Diller Hangileridir?

Hindistan’da konuşulan diğer diller aşağıda listelenmiştir.

  • Bengalce, %8,85
  • Marathi, %8.18
  • Telugu dili, %7,77
  • Tamilce, %6.36
  • Gujarati, %4.99
  • Urduca, %5,18
  • Kannada, %4.84
  • Odia, %3,51
  • Malayalamca, %2.93
  • Pencapça, %2.97
  • Assam dili, %1,94
  • İngilizce, %10.67

Hindistan'da Konuşulan Diller Hangi Dil Ailelerindendir?

Hindistan’da konuşulan dillerin hangi dil ailelerine ait oldukları aşağıda listelenmiştir.

  • Hint-Avrupa dil ailesi
  • Dravid dil ailesi
  • Avustroasya dil ailesi
  • Çin-Tibet dil ailesi
  • Tai-Kadai dil ailesi
  • Büyük Andaman dilleri

Hindistan Anayasası Tarafından Tanınan Diller Hangileridir?

Hindistan Anayasası 22 resmi dili tanımaktadır ve bunlar Bengalce, Hintçe, Maithili, Nepalce, Sanskritçe, Tamilce, Urduca, Assamca, Dogri, Kannada, Gujarati, Bodo, Manipur (Meitei), Oriya, Marathi, Santali, Telugu, Punjabi, Sindhi, Malayalam, Konkani ve Keşmirce’dir.

Hindistan'da Eğitim Dili Nedir?

Hindistan’da eğitim dili olarak İngilizce ve Hintçe kullanılmaktadır.

Hindistan Cumhuriyeti’nde Dil Eğitimi Nasıldır?

Hindistan’da zorunlu eğitim 8 yıldır ve Hindistan eğitim sisteminin ilk yıllarında ana dil eğitimi verilmektedir; 3. ve 4. yıllarda diğer yabancı diller öğretilmektedir.

Hindistan’da eğitimin önemli bölümünü dil eğitimi oluşturmaktadır. Dil eğitimi Hindistan eğitim sistemi kapsamında zorunludur. Hindistan’da Hintçe ve İngilizce haricinde, Fransızca, İspanyolca, Rusça, Çince, Japonca, Almanca gibi dillerin eğitimi de verilmektedir.

Yabancılar için Hindistan'da Dil Eğitimi Nasıldır?

Yabancı ülke vatandaşları Hintçe öğrenmek için Hintçe dil kursuna gidebilmektedir. Hindistan’da yalnızca Hintçe dil eğitimi yoktur; İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Çince, Japonca, Rusça, Portekizce gibi dil eğitimi veren dil okulları da mevcuttur. Hindistan’da dil eğitimi için çoğunlukla Hintçe ve İngilizce seçilmekte olup diğer dillerden de ders alınmaktadır lakin diğer diller İngilizce ve Hintçeye göre düşük talep almaktadır.

Hindistan'ın resmi 2 dilinin olması dil okulu için tercih edilme sebepleri arasında yer almaktadır. Hindistan, İngilizce öğrenmek isteyenler için ekonomik bir ülke olduğundan çoğunluk tarafından tercih edilmektedir; konaklama, yemek ve ulaşım dil öğrencileri için makul olmaktadır. Hindistan kültürel mirası oldukça zengin ve popüler bir ülke olduğundan eğitim almak tercih sebebi olabilmektedir. Hindistan’ın yerli halkı sıcakkanlı olduğu için özellikle Hintçe pratiği yapmak isteyenlere her zaman anlayışlı yaklaşılmaktadır.

Hindistan'da eğitimde ve diğer bilimsel alanlarda büyük teknolojik ilerlemeler kaydedilmektedir ancak yine de Hindistan yoksullukla boğuşan ve sosyal sorunları olan bir ülkedir. Yaşam zorluklarına rağmen Hindistan, denizaşırı öğrenciler için ekonomik ve tatmin edici bir deneyim olmaktadır.

Hindistan'ın En Ünlü Dil Okulları Hangileridir?

Hindistan'ın En Ünlü Dil Okulları Hangileridir?
Hindistan'ın En Ünlü Dil Okulları Hangileridir?

Hindistan’ın en ünlü dil okulları aşağıda listelenmiştir.

  • ILSC Language School
  • Rose Mount’s Institute of Languages
  • Bharatiya Vidya Bhavan’s Jawaharlal Nehru Academy
  • Bijou Language Training Centre
  • New American Institute

Hindistan dil okullarının eğitim süreleri 2 haftadan 1 yıla kadar değişmektedir ve haftalık olarak 20 ile 40 saat arasında dil eğitimi dersi verilmektedir. Hindistan dil okulları fiyatları eğitim süresine ve eğitim planına göre farklılık göstermektedir ancak haftalık ortalama olarak fiyatlar 175 USD ile 500 USD arasında değişmektedir.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: