Japonya'ya Nasıl Yerleşilir

Japonya Göçmenlik Başvurusu: 2023'te Japonya'ya Nasıl Yerleşilir?

Japonya, dünyanın en çok turist alan ülkelerinden biridir. Pek çok kişi Japonya’ya yerleşmek ve Japonya’nın doğasını ve iş olanaklarını uzun süre tecrübe etmek istemektedir. 2022 yılında Japonya’ya yerleşmek için Japonya’dan iş bulmak, Japon asıllı birisi ile evlenmek, Japonya’da eğitim görmek ya da Japonya’ya yatırım yaparak Japonya’da bir iş kurmak gerekmektedir.

Japonya Adalet Bakanlığı'nın açıklamalarına göre, İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde Japonya'da ikamet eden yabancıların sayısı düzenli bir biçimde artmış ve ülkede yaşayan yabancı uyruklu kişilerin sayısı 2021 yılının sonunda 2,76 milyondan fazla olmuştur. 2020 yılında 125,57 milyon tahmini nüfusu ile Japonya'da yerleşik olarak yaşayan yabancı ülke vatandaşlarının sayısı, toplam nüfusun yaklaşık %2,29'luk bir kısmını oluşturmaktadır. 2022 yılı için Japonya’da göçmen nüfusu toplam nüfusun %5.25’lik bir kısmını oluşturmaktadır.

OECD iLibrary’nin verilerine göre Japonya’ya en çok Vietnam, Çin ve Kore ülkelerinden göç olmaktadır. Japonya İstatistik Bürosu’nun 2021 yılı için yayınlamış olduğu Japonya göçmenlik verilerine göre yabancı ülke vatandaşlarının en yoğun olduğu şehirler; Tokyo, Nagoya ve Yokohama şehirleridir. Japonya göçmen alımı; ülkede eğitim alma, çalışma, aile birleşimi yapma veya yatırım yapma gibi amaçlarla Japonya’ya yerleşmek isteyen yabancı ülke vatandaşlarına yönelik yapılmaktadır.

Vizem.net, Türkiye'den Japonya'ya göçmen olarak gidecek kişiler için vize başvuru işlemlerinde danışmanlık hizmeti veren yüksek onay oranlı akredite acentedir.

Japonya Göçmenlik Şartları Nedir?

Japonya göçmenlik şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Başvuru sahibinin Japonya'da uzun süreli kalabilmek için geçerli bir nedene sahip olması
  • Başvuru sahibinin geçerli bir pasaporta sahip olması
  • Başvuru sahibinin sicil kaydının temiz olması ve Japonya’nın toplum düzeni için herhangi bir tehdit oluşturmaması
  • Başvuru sahibinin Japonya'da geçimini sağlayabilecek düzeyde maddi gelire sahip olması

Japonya'ya Göçmen Olarak Gitmenin Yolları Nedir?

Japonya’ya göçmen olarak gitmenin yolları aşağıda listelenmiştir.

  • Çalışma yoluyla Japonya'ya göçmen olarak gitmek
  • Evlilik yoluyla Japonya'ya göçmen olarak gitmek
  • Aile birleşimi yoluyla Japonya'ya göçmen olarak gitmek
  • Eğitim yoluyla Japonya'ya göçmen olarak gitmek
  • Yatırım yoluyla Japonya'ya göçmen olarak gitmek
  • İşçi olarak Japonya'ya göçmen olarak gitmek

Çalışma Yoluyla Japonya Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çalışma yoluyla Japonya göçmenlik başvurusu yapmak isteyen kişilerin öncelikle Japonya’da bir işe başvuruda bulunması ve bu başvurunun kabul edilmiş olması gerekir. Japonya’da faaliyet gösteren bir işe kabul edilen kişilerin işverenleri tarafından Japonya vize uygunluk belgesi alınması gerekir. Japonya vize uygunluk belgesi alan başvuru sahipleri Japonya çalışma vizesi başvuru işlemlerine başlayabilmektir. Japonya çalışma vizesi başvuruları için öncelikle gerekli evrakların eksiksiz bir biçimde ve talep edilen kriterlere uygun olarak hazırlanması gerekir.

Vize başvuru evraklarını hazırlayan kişilerin Japonya çalışma vizesi başvuru işlemleri için ilgili dış temsilcilik üzerinden vize randevusu almaları gerekir. Vize randevusunda ilgili dış temsilciliğe müracaat eden başvuru sahiplerinin vize evraklarını ilgili görevlilere teslim etmeleri gerekir. Japonya çalışma vizesi başvurusu olumlu sonuçlanan yabancı ülke vatandaşı kişilerin Japonya'ya çalışma amacıyla göç edebilmesi mümkün olmaktadır.

Japonya'ya Çalışma Amacıyla Gidecek Göçmenlerin Karşılaması Gereken Şartlar Nelerdir?

Japonya’da iş bularak yerleşmek için lisans diplomasına sahip olmak ya da kariyer hayatında 10 yıllık deneyime sahip olmak şart koşulmaktadır. Japonya’da göçmen olarak yaşamak için istenilen koşullar diğer ülkeler kadar kolay değildir. Gereken koşulları yerine getirmek için kolay yol Japonya’ya öğrenci olarak veya geçici bir vize ile gitmektir.

Japonya’ya iş bularak yerleşmenin bir diğer gerekliliği ise dil şartıdır. Japonya’da yaşayan yabancıların ileri seviyede Japonca gerekliliği son yıllarda azaltılmıştır. Ancak sosyalleşme ve çalışma kültürünün ön planda olduğu Japon şirketlerinde çalışan kişinin uyum ve adaptasyonu için temel seviyede Japonca bilmesi önemlidir. Japonya’da çalışanlar Japonca yeterliliğini ispatlamak için Japonca Yeterlilik Sınavı’nı (JLPT) vermeleri gerekmektedir. JLPT sınavında 5 farklı seviye olmaktadır ve birinci seviye en yüksek seviyedir. Çoğu Japon şirket günümüzde iş vereceği adaylardan JLPT’de 2. seviyeyi geçme şartını istemektedir.

Japonya’da çalışmak için dil şartına ek olarak, başvuru yapılan pozisyon için en uygun aday olunduğunu ispatlayan referanslar verilmeli ve aranan niteliklerin yeterliliğini ispatlamak gerekmektedir. Japon işverenlerin referans gösteren kişilerle iletişime geçebilmektedir. Japonya kurallara dikkat eden bir toplum ve rağbet gören bir iş pazarı olduğu için, işçiler her açıdan değerlendirilmektedir.

Evlilik Yoluyla Japonya'ya Nasıl Göç Edilir?

Japonya’ya evlilik yoluyla yerleşebilmek için evliliğin Japonya’da yasal olması gerekmektedir; evliliğin bildirisi ve ikamet edilen ev belediye ofisine bildirilmelidir. Aynı evde yaşamakta olan fakat yasal olarak evlenmemiş kişilere eş vizesi verilmemektedir. Birlikte çok zaman geçirmemiş çiftler için koşullar daha zorlayıcı olmaktadır, çünkü göçmen denetleyicileri evliliğin sahte olduğunu düşünebilmektedir. Bu yüzden e-maille veya mektupla yapılan yazışmalara ilişkinin gerçek bir ilişki olduğunu kanıtlayan belgeler eklemek önemlidir.

Evliliğin, başvuran kişinin kendi ülkesinde de yasal olarak tanınması gerekmektedir. Evlilik gereklilikleri her ülke için farklı olduğundan şartları tümüyle incelemek gerekmektedir. Eğer kişi halihazırda Japonya’da ise, ülkesinin konsolosluğundan evliliğinin geçerli olup olmadığını kontrol etmesi gerekmektedir.

Japon hükümet ya da belediye ofisine evlilik kaydını yaptırırken kişinin ana vatanından alınmış ‘evlilik sözleşmesi için yasal yeterliliğe sahip belgesi’ ya da bu belgeye denk bir belge sağlanması gerekmektedir. ‘Evlilik sözleşmesi için yasal yeterliliğe sahip belgesi’ evlilikle ilgili herhangi bir problem olmadığını kanıtlamaktadır ve Japonca çevirisi ile teslim edilmelidir.

Aile Birleşimi Yoluyla Japonya'ya Nasıl Yerleşilir?

Aile birleşimi yoluyla Japonya’ya yerleşmek isteyen kişilerin; bir Japon vatandaşının ya da Japonya'da çalışan, eğitim gören veya yatırım yapmış yabancı bir kişinin eşi ya da çocuğu olması gerekliliği bulunmaktadır.

Japonya aile birleşimi vizesi için gerekli kriterleri sağlayan kişilerin Japonya'da yaşayan eşlerinin başvuru sahibi adına vize uygunluk belgesi almasının ardından Japonya aile birleşimi vize başvuru işlemleri gerçekleştirilebilir. Japonya aile birleşimi vizesi başvuru işlemleri için kişilerin ilgili Japonya dış temsilciliklerine müracaat etmeleri gerekir. Aile birleşimi vize başvuruları olumlu sonuçlanan kişilerin Japonya aile vizesi ile Japonya'da yaşayan aile üyelerinin yanına göçmen olarak gitme hakları doğmaktadır.

Eğitim Yoluyla Japonya'ya Göçmen Olarak Nasıl Gidilir?

Japonya’da eğitim alarak Japonya’ya yerleşmek için tam zamanlı Japonca dil okulu veya teknik okula (Sermon Gekko) kayıt yaptırmak gerekmektedir. Japonya’da tam zamanlı eğitim için kayıt yaptırılan okul sponsor görevi görebilmektedir. Japonya’da eğitim alan kişi öğrenci vizesine sahipse, haftalık 20 saate kadar çalışma iznine sahiptir, ancak çalışmak için Japonya Göçmenlik Bürosuna bildirim yapılması gerekmektedir.

Japonya Göçmenlik Bürosu vize başvurusunu onayladıktan sonra okul ‘uygunluk belgesini’ (COE) başvuran kişiye göndermektedir. Uygunluk belgesi (COE) alındıktan sonra Japonya vize başvuru formu, istenilen fotoğraflar ve pasaport ile Japon dış temsilciliğine gidilmeli ve uygunluk belgesi dahil tüm belgeler teslim edilerek Japonya öğrenci vizesi başvurusu gerçekleştirilmelidir. Dış temsilcilik ikamet ederek Japonya’da üniversite okumak için gereken öğrenci vizesini işleme koyduktan sonra 3 ila 7 gün içerisinde istenilen yerden vize alınabilmektedir.

Öğrenci vizesi 3 aylık periyotlarla 4 yıl 3 aya kadar Japonya’da kalınmasına imkan sağlamaktadır ve verilen vize 3 ay, 6 ay, 1 yıl, 1 yıl 3 ay, 2 yıl gibi zaman dilimlerinde giderek artmaktadır. Dil okullarında okumak için Japonya’da 1 yıl ve 3 ay kalınabilmekte, ancak kayıt yaptırılan okul bu süreyi uzatabilmektedir. Japonya’da dil okullarında okumak için maksimum 2 yıl kalınabilmektedir.

Japonya'daki Eğitim Süresi Sonunda Japonya'da Kalınabilir Mi?

Japonya’daki eğitim süresi bittikten sonra Japonya’da kalmaya devam etmek için Japonya Göçmenlik Bürosuna başvurup, oturum türünü öğrenciden “belirlenmiş aktivitelere” (designated activities) çevirmek gerekmektedir. Japonya’da belirlenmiş aktiviteler oturum izni ile 6 ay iş aranabilmektedir ancak ek olarak tek seferlik 6 ay izin uzatma işlemi yapılabilmektedir.

Yatırım Yoluyla Japonya'ya Nasıl Yerleşilir?

Yatırım yoluyla Japonya’ya yerleşmek isteyen yabancı kişilerin Japonya yatırımcı vizesine başvurması gerekmektedir. Japonya yatırımcı vizesine başvuru yapılmadan önce şirketin kurulmuş olması gerekmektedir.

‘Uygunluk belgesi’ (COE) için Japonya Göçmenlik Bürosuna başvuru yapılmalı ve onay gelmesi beklenmelidir. Eğer Japonya’da ikamet edilmiyorsa sertifikalı bir göç yetkilisi ile iletişime geçilmelidir; sertifikalı göç yetkilileri başvuru işlemlerini yatırımcı adına yapabilmektedir. Uygunluk belgesi (COE) hazırlandıktan sonra Japonya Göçmenlik Bürosundan alınmalıdır ve ardından Japonya dış temsilciliğine teslim edilerek Japonya yatırımcı vizesi alınabilmektedir.

Vasıflı İşçi Olarak Japonya'ya Nasıl Göç Edilir?

Vasıflı işçi olarak Japonya’ya göç etmek isteyen kişilerin Japonya vasıflı işçi vizesi başvurusunda bulunmaları gerekir. Japonya yüksek nitelikli işçi vizesi, kimi meslek gruplarında çalışan kişilerin yüksek nitelikli işçi kriterlerine uygun oldukları durumlarda mesleklerini Japonya’da icra etmeleri için verilen uzun süreli bir vize türüdür. Japonya yüksek nitelikli işçi vizesi; aşçılık, pilotluk, spor eğitmenliği, mimarlık, hayvan terbiyeciliği, işletme mühendisliği, maden mühendisliği ve teknisyenlik gibi mesleklere sahip kişilere verilebilmektedir.

Japonya vasıflı işçi vizesi için gerekli kriterleri sağlayan kişilerin işverenleri tarafından Japonya vize uygunluk belgesi alınması gerekmektedir. Japonya vize uygunluk belgesi almış olan kişiler ilgili Japonya dış temsilciliklerine müracaat ederek Japonya işçi vizesi başvurusunda bulunabilir. Japonya işçi vizesi başvuruları olumlu sonuçlanan yabancı ülke vatandaşlarının Japonya'ya göç edebilme hakları doğmaktadır.

Japonya Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Japonya göçmenlik başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin Japonya'da uzun süreli bulunmayı gerektirecek geçerli bir nedene sahip olmaları şartı aranmaktadır. Japonya'ya çalışma, eğitim görme, evlilik, aile birleşimi ya da yatırım amaçlı gitmek isteyen yabancı ülke vatandaşlarının ilgili vize başvurularının, ikamet ettikleri ilin yetki alanında yer alan Japonya Konsolosluğu’na yapılması gerekir.

Japonya uzun süreli vize başvuru işlemlerinin yapılabilmesi için öncelikle Japonya'daki sponsor tarafından başvuru sahibi adına Japonya vize uygunluk belgesinin alınması gerekmektedir. Başvuru işlemleri için vize uygunluk belgesini almış olan başvuru sahiplerinin, gerekli vize evraklarını eksiksiz bir biçimde hazırladıktan sonra ilgili Japonya dış temsilciliği üzerinden vize randevusu alması gerekir. Vize randevusunda gerekli Japonya vize başvurusu evraklarının yetkili vize memuruna teslim edilmesi gerekir. Japonya uzun süreli vize başvurusu olumlu olarak sonuçlanan kişilerin pasaport teslimi sırasında vize başvuru ücretini ödemeleri ile Japonya için göçmenlik başvuru işlemleri tamamlanmakta ve bu kişiler göçmen olarak Japonya’ya seyahat edebilmektedir.

Japonya'ya Yerleşmek için Gerekli Vize Başvuru Evrakları Nelerdir?

Japonya’ya yerleşmek için gerekli vize başvuru evrakları aşağıda listelenmiştir.

  • Japonya vize başvuru formu: Vize başvuru sahibi tarafından eksiksiz bir biçimde ve doğru bilgilerle kişinin seyahat amacına uygun olarak doldurulan Japonya vize başvuru formu imzalanmış bir biçimde vize başvuru dosyası içerisinde ibraz edilmelidir.
  • Pasaport: En az 2 adet boş sayfası bulunan ve son 10 sene içerisinde alınmış güncel bir pasaport ile bu pasaportun tüm sayfalarının fotokopileri diğer gerekli evraklar ile birlikte başvuru dosyası içerisine sunulmalıdır.
  • Japonya vize uygunluk belgesi: Japonya Dışişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden erişilebilecek olan Japonya vize uygunluk belgesi, eksiksiz bir biçimde doldurulmuş ve imzalanmış bir biçimde vize başvuru işlemleri için ibraz edilmelidir.
  • Biyometrik fotoğraf: Son 3 ay içerisinde çekilmiş, 4 cm uzunluk ile 3 cm genişliğe sahip, beyaz renkli arka fonlu, kişinin yüzünün net olarak görünür olduğu ve rötuşu bulunmayan biyometrik fotoğrafların vize başvuru dosyasına eklenmesi gerekir.
  • Çalışma ve meslek durumu ile ilişkili belgeler: Japonya’ya çalışma amacıyla yerleşmek isteyen kişiler için; kişinin Japonya’da çalışacağı şirketteki pozisyonu, maaşı ve öngörülen çalışma süresi gibi bilgileri içeren belgelerin başvuru dosyası içerisinde sunulması gerekir.
  • Eğitim ve çalışma geçmişi ile ilişkili belgeler: Japonya’ya çalışma amacıyla yerleşmek isteyen kişiler için; başvuru sahibinin eğitim durumu ve geçmişte çalıştığı işlere dair bilgileri içeren evrakların başvuru dosyası içerisinde ibraz edilmesi gerekir.
  • Şirket ile ilişkili belgeler: Başvuru sahibinin Japonya'ya çalışmak için seyahat edeceği durumlarda kişinin Japonya’da işe girdiği şirkete ait; şirket tescili ve kar zarar tablosu gibi belgelerin başvuru işlemleri için sunulması gerekir.
  • Eğitim kabul belgesi: Vize başvuru sahibinin Japonya'ya eğitim amacıyla seyahat ettiği durumlarda; kişinin eğitim göreceği ve Japonya’da faaliyet gösteren eğitim kurumu tarafından düzenlenmiş kabul belgesinin başvuru dosyasına eklenmesi gerekir.
  • Finansal yeterlilik durumu ile ilişkili belgeler: Japonya’ya eğitim almak için seyahat eden kişilerin ülkede kalacakları süre boyunca geçimlerini sağlamak için yeterli düzeyde finansal durumu olduğunu gösteren; banka hesap dökümü, sponsorluk belgesi ya da burs belgesi gibi evrakların başvuru işlemleri için sunulması gerekir.
  • Sponsorluk belgesi: Başvuru sahibinin Japonya seyahatinin çeşitli masraflarının bir başkası tarafından karşılanacağı durumlarda, bu sponsorluk ilişkisinin gösteren sponsorluk belgesinin başvuru dosyası içerisinde sunulması gerekir.
  • Sponsor ile ilişkiye dair belgeler: Japonya seyahatinin masraflarının bir sponsor tarafından karşılanacağı durumlarda, sponsor ile vize başvuru sahibi arasındaki ilişki durumunu gösterecek nitelikte evlilik belgesi veya doğum belgesi gibi evrakların başvuru işlemleri için ibraz edilmesi gerekir.
  • Sponsor ile ilişkili belgeler: Japonya seyahatinin masraflarının bir sponsor tarafından karşılanacağı durumlarda sponsorun finansal yeterlilik durumunu gösteren; kişinin çalışma ve meslek durumu ile ilişkili belgeler, yıllık gelirini gösteren belgeler ve vergi ödemelerini gösteren belgelerin vize başvuru işlemler için sunulması gerekir.
  • Yatırım faaliyetleri ile ilişkili belgeler: Japonya’ya ülkede yatırım faaliyetleri gerçekleştirmek için seyahat eden kişilerin şirketine ait işletme lisans belgesi, çalışma planı, Japonya’da iş faaliyetleri sürdürülmesi planlanan ofise dair kanıtlar ve şirketin finansal durumunu gösteren belgelerin vize başvuru işlemleri için sunulması gerekir.

Japonya Göçmenlik Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

Japonya göçmenlik başvuru ücreti 230 Türk lirası olarak belirlenmiştir. Japonya göçmenlik başvurusu ücretinin, göçmenlik başvurusunun onaylanması durumunda ilgili dış temsilciliğe Türk lirası cinsinden ödenmesi gerekmektedir. Japonya göçmenlik başvurusunun reddedilmesi durumunda kişilerin herhangi bir ücret ödemesine gerek bulunmamaktadır.

Japonya'da Kaçak Yaşamanın Cezası Nedir?

Japonya’da vize süresi aşıldığı zaman, süreyi aşan kişi gözaltına alınmakta ve sınır dışı edilmektedir. Kişinin sınır dışı edildiği günden itibaren 5 yıl süre içerisinde ise tekrardan Japonya’ya girişi yasaklanmaktadır.

Damla Kızılkoca Yazan: Damla Kızılkoca

Damla Kızılkoca 2022 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler yüksek lisans eğitimini tamamladı ve 2022 yılının şubat ayından beri vizem.net için vize danışmanlığı yapmaktadır.

Paylaş: