Japonya Startup Vizesi

Japonya Startup Vizesi Başvuru Süreci 2023

Temmuz 2020'de Japonya Kabine Ofisi, Tokyo Metropolitan Bölgesi, Keihanshin Bölgesi, Aichi, Hamamatsu ve Fukuoka dahil olmak üzere sekiz alanı, girişimciler için yeni startupların oluşturulup geliştirilebileceği bir mekân haline getirme kararı almış ve yabancı girişimcileri çekmek adına startup vizesinin kullanımına yönelik ayrıntılı hedefler belirlemiştir.

Japonya startup programı, yenilikçi bir fikirle Japonya’da girişim yapmak isteyenlere yönelik geliştirilen bir programdır ve startup vizesi alıp Japonya’ya gidilerek fikir hayata geçirilebilmektedir.

Vizem.net, Türkiye'den Japonya start up vizesine başvuracak kişilere vize başvuru işlemlerinde danışmanlık hizmeti veren akredite kuruluştur.

Japonya'da Startup Vizesi Veren Belediyeler Hangileridir?

Japonya’da startup vizesi veren belediyeler aşağıda listelenmiştir.

  • Hokkaido
  • Osaka
  • Kyoto
  • Fukuoka
  • Kobe
  • Gifu prefektörlüğü
  • Sendai
  • Oita prefektörlüğü
  • Mie prefektörlüğü
  • Aichi prefektörlüğü
  • Hamamatsu
  • Yokohama
  • Shibuya
  • Ibaraki prefektörlüğü

Japonya’da her bölge farklı bir startup iş türünü hedeflemektedir ve belediyeler, bölgeye uygun olduğunu düşündükleri startupları seçme yetkisine sahiptir. Hokkaido eyaleti, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörlerindeki işletmeleri hedeflerken; Kanagawa eyaleti yaşam bilimleri, bilişim teknolojileri, robotik, enerji ve turizm sektörlerine odaklanmaktadır. Hiroşima eyaleti ve Imabari şehri gibi bazı bölgeler ise tüm girişimcilere açık olmaktadır.

Japonya Start Up Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Japonya start up vize başvurusu yapmak için; başvuru sahibinin Japonya’da bir göçmenlik uzmanına (gyosei shoshi) yeni iş uygulama planı, özgeçmiş, pasaport gibi gerekli evrakları yollaması ve belgeleri teslim alan kişinin iş kurulacak belediyeye ait ofise giderek belgeleri sunması gerekmektedir.

Japonya start up vizesi için belgeleri onay alan kişilere, mülakat tarihi verilmektedir ve mülakat gününde başvuru sahibi tarafından yetkilendirilen kişinin Japonca yapılacak mülakata katılması gerekmektedir. Japonca mülakatı geçen kişilere, İş Kurma Faaliyeti Onay Sertifikası verilmektedir ve sertifikanın yerel göçmenlik bürosuna sunulması gerekmektedir. Yerel göçmenlik bürosuna sertifika sunulduktan sonra başvuru sahibi için uygunluk belgesi alınmaktadır ve adına sertifikayla beraber uygunluk belgesi alınan başvuru sahibinin 3 ay içerisinde konsolosluktan startup vizesine başvurması gerekmektedir.

Japonya Dışından Startup Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Japonya dışından startup vize başvurusu yapmak için, bir göçmenlik uzmanının (gyosei shoshi) başvuru sahibi adına gerekli evrakları gerekli yerlere teslim etmesi gerekmektedir.

Japonya Startup Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Japonya startup vizesi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • İş uygulama teyidi başvuru formu
  • İş uygulama planı
  • Özgeçmiş
  • Başvuranın pasaportunun fotokopisi
  • Başvuru sahibinin Japonya'ya geldikten sonra 6 ay boyunca nerede kalacağını netleştirebilecek belge
  • Banka hesap dökümü gibi başvuru sahibinin maddi durumunu gösteren belgeler

Japon Start Up Vize Başvurusu için Mülakat Yapılır Mı?

Japonya start up vize başvurusu için mülakat yapılmaktadır.

Japonya start up vize başvurusu için mülakat, Japonya’da iş kurulacak belediye ofisinde başvuru sahibinin belgeleri onay aldıktan sonra tarih verilerek yapılmaktadır ve mülakata başvuru sahibi ve göçmenlik uzmanı katılabilmektedir.

Japonya start up vize başvuru mülakatında, kurulacak işe dair sorularla beraber başvuru sahibinin özgeçmişine dair sorular Japonca olarak sorulmaktadır ve Japonca bilmeyen başvuru sahiplerinin mülakata tek başına girmemesi gerekmektedir.

Japonya Startup Vizesinin Geçerlilik Süresi Nedir?

Japonya startup vizesinin geçerlilik süresi 6 ay ile 1 yıl arasında değişmektedir.

Tokyo, Kanagawa prefektörlüğü, Sendai, Kitakyushu ve Niigata başvuru sahiplerine 6 aylık vize verirken, diğer bölgeler 1 yıllık vize vermektedir.

Sık Sorulan Sorular

Japonya startup vizesi hakkında en sık sorulan sorular yanıtları ile birlikte aşağıda sıralanmıştır.

Start Up Vizesi ile Japonya'da Şirket Kurulabilir Mi?

Evet, start up vizesi ile Japonya’da şirket kurulabilmektedir.

Start up vizesi aldıktan sonra Japonya'da şirket kurmak isteyen kişilerin; şirket için bir iş fikrine ve yeterli sermayeye sahip olması gerekmektedir.

Startup vizesi ile aldıktan sonra izlenmesi gereken adımlar; şirkete isim ve ofis bulmak, şirketi kaydettirecek banka hesabı açmak, şirketin ana sözleşmesini hazırlamak, sözleşmeyi noterde onaylatmak, şirkete sermaye yatırmak ve şirketi resmi yerlere kaydettirmek için gerekli evrakları hazırlayıp Japonya'da şirket kurmak için başvurmaktır.

Uzun Süreli Vize ile Japonya'da Bulunan Kişiler Startup Vizesine Başvurabilir Mi?

Uzun süreli vize ile Japonya’da bulunan kişiler startup vizesine başvuramamaktadır.

Öğrenci vizesi, çalışma vizesi, evlilik vizesi gibi uzun süreli Japon vizesi türleri sahipleri Japonya startup vizesine başvuramamaktadır.

Turistik Vize ile Japonya'ya Gidenler Start Up Vizesine Başvurabilir Mi?

Evet, turistik vize ile Japonya’ya gidenler start up vizesine başvurabilmektedir.

Ticari vize veya Japonya turist vizesi gibi kısa süreli vizeler ile Japonya'da bulunan kişiler, yerel ofislere gerekli evrakları teslim ederek start up vizesine başvurabilmektedir.

Dijital Göçebeler Japonya Start Up Vizesi Alabilir Mi?

Evet, dijital göçebeler Japonya start up vizesi alabilmektedir.

İnterneti kullanarak uzaktan çalışırken göçebe bir şekilde yaşayan insanlara dijital göçebe denmektedir. Japonya hükümetinin dijital göçebeler için ayrı bir vizesi bulunmamaktadır fakat startup vizesi, çalışma vizesi, şirket içi transfer vizesi ve yüksek vasıflı işçi vizesi alan dijital göçebe kişiler, Japonya’da çalışabilmektedir.

Japonya Start Up Vizesi ile Japonya Yönetici Vizesi Arasındaki Fark Nedir?

Japonya start up vizesi ile Japonya yönetici vizesi arasındaki farklar; yönetici vizesinden farklı olarak start up kurucularının bir sermaye veya istihdam ölçütünü yerine getirmesi gerekmemesi, yılda en az 5 milyon yen sermaye yatırmasına gerek olmaması, başvurmadan ofis açmasına gerek olmaması olarak sıralanabilmektedir.

Japonya startup vizesi, Göçmenlik Yasası tarafından ayrı bir vize kategorisi olarak sayılmamaktadır ve 1 yıldan uzun süreli bir vize olmadığından vize bittikten sonra Japonya'da business manager vize başvurusu yapılarak startup vizesi dönüştürülmektedir.

Damla Kızılkoca Yazan: Damla Kızılkoca

Damla Kızılkoca 2022 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler yüksek lisans eğitimini tamamladı ve 2022 yılının şubat ayından beri vizem.net için vize danışmanlığı yapmaktadır.

Paylaş: