Japonya Öğrenci Vizesi Başvuru Süreci 2023
Japonya, mükemmel bir eğitim sistemine sahip olması ve okuma yazma, matematik ve fen bilimleri alanında dünyanın en iyi OECD ülkesi olması sebebiyle yabancı ülke vatandaşları tarafından eğitim almak için tercih edilmektedir.
Quality of Education Rank 2021 sıralamasına göre Japonya’da bulunan Tokyo Üniversitesi dünyanın en iyi 39. üniversitesi olurken, Kyoto Üniversitesi dünyanın en iyi 42. üniversitesidir. Japonya’da bulunan en iyi üniversitelerde, yabancı öğrenciler için hazırlık sınıflarında dil eğitimi verilmesinin yanı sıra, İngilizce eğitim alınabilecek bölümler de bulunmaktadır.
Japonya'da bir eğitim programına katılacak yabancı ülke vatandaşlarının Japonya öğrenci vizesi alması gerekmektedir. Japonya öğrenci vizesi, Japonya'da bir eğitim kurumuna başvurmuş ve kurum tarafından kabul edilmiş kişilere verilen bir vize türü olup 6 ay, 1 yıl, 1 yıl 3 ay, 2 yıl veya 2 yıl 3 aylığına geçerli olmaktadır.
Japonya öğrenci vizesi hamili, Japonya’da eğitim görebilmekte ve çalışma izni alarak haftada 28 saate kadar çalışabilmektedir.
Son 5 yılda danışmanlık hizmeti verdiği 367 Japonya öğrenci vizesi başvurusundan 354'ü onaylanan akredite acente Vizem.net, Türkiye'den Japonya'ya eğitim amaçlı gidecek kişilere öğrenci vizesi başvurularında tam kapsamlı bir danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Daha fazla bilgi için: 0850 241 1868
T.C. Vatandaşlarının Japonya'da Okumak için Öğrenci Vizesi Alması Gerekir Mi?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Japonya’da okumak için öğrenci vizesi alması gerekmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, 90 günden kısa olan vize türleri için vize muafiyeti bulunmaktadır fakat öğrenci vizesi uzun süreli bir vize türü olduğundan, başvuru yapılarak alınması gerekmektedir.
Japonya Öğrenci Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Japonya öğrenci vizesine başvurabilmek için öncelikle Japonya'daki bir eğitim kurumuna başvurmak ve kuruma kabul edilmiş olmak gerekmektedir; sonrasında Japonya öğrenci vizesi başvuru işlemlerinin başlatılabilmesi için Japonya'daki eğitim alınacak kurum tarafından yetkili yerlere başvuru yapılarak vize uygunluk belgesi alınmaktadır.
Japonya öğrenci vizesi için uygunluk belgesi çıktıktan sonra, başvuru sahibinin ikamet ettiği ilin yetki alanında bulunduğu Japonya Konsolosluğu'ndan öğrenci vizesi için randevu alması, randevu gününe kadar gerekli evrakları hazırlaması ve randevu günü geldiğinde şahsen konsolosluğa giderek evrak teslimi yapması gerekmektedir
Japonya öğrenci vize başvurusunun onaylanması durumunda vize ücreti ödenmekte ve vize işlemleri tamamlanmaktadır.
Japonya Öğrenci Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Japonya öğrenci vizesi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.
- Japonya öğrenci vizesi başvuru formu: Japonya Dışişleri Bakanlığı'nın web sitesinden indirilmesi, çıktısının alınması ve eksiksiz olarak doğru bilgilerle doldurulduktan sonra imzalanması gerekmektedir.
- Pasaport: Son 10 yılda alınmış, seyahat bitiminden sonra en az 6 ay daha geçerliliği ve en az 2 adet boş sayfası bulunan pasaport sunulması gerekmektedir.
- Fotoğraf: 4 cm x 3 cm boyutunda, arka planı beyaz fotoğraf sunulması gerekmektedir.
- Vize uygunluk belgesi: Başvuru sahibinin öğrenim göreceği kurum tarafından Adalet Bakanlığı’na başvurarak alınması ve başvuru sahibine e-mail yoluyla gönderilmesi gerekmektedir.
- Japonya davet mektubu: Eğitim görülecek kurum tarafından, başvuru sahibinin adını soyadını, alacağı eğitimin türünü ve süresini içeren davet mektubu yazılması gerekmektedir.
- Motivasyon mektubu: Başvuru sahibi tarafından yazılması ve seyahatin amacını içermesi gerekmektedir.
- Özgeçmiş belgeleri: Başvuru sahibinin sahip olduğu diplomalar, transkript gibi aldığı eğitimleri gösteren belgelerin sunulması gerekmektedir.
- Finansal yeterlilik kanıtı: Başvuru sahibinin Japonya’da eğitim alabilmesi için yıllık en az 2 milyon yen geliri olduğunu;banka ya da gelir tabloları, burs, mali yardım veya sponsorluk mektubu yoluyla kanıtlaması gerekmektedir.
Japonya öğrenci vizesi için talep edilen evraklar, başvuru sahiplerinin milletine ve alınacak eğitimin türüne göre değişiklik göstermektedir ve Japonya öğrenci vizesi için gerekli bütün belgelerin A4 kağıdına çıktısının alınması gerekmektedir.
Japonya Eğitim Vizesi için Uygunluk Belgesi Nereden Alınır?
Japonya eğitim vizesi başvurularında zorunlu bir belge olan uygunluk belgesi, Japonya'daki eğitim kurumu tarafından göçmenlik ofislerine başvurarak alınmaktadır.
Japonya uygunluk belgesi alabilmek için; başvuru sahibinin Göçmenlik Hizmetleri Ajansının web sitesinden uygunluk belgesi başvuru formu indirmesi, eksiksiz olarak doldurması ve 4 cm x 3 cm boyutlarında bir fotoğrafı ve okuldan aldığı kabul mektubuyla beraber Japonya’daki eğitim kurumuna postalaması gerekmektedir.
Başvuru sahibinden gerekli belgeler alındıktan sonra, Japonya'daki eğitim kurumu tarafından göçmenlik ofisine gidilerek uygunluk belgesi başvurusu yapılmaktadır ve belge alındıktan sonra başvuru sahibine e-mail olarak yollanmaktadır.
Japonya Öğrenim Vizesi için Maddi Yeterlilik Kanıtı Nasıl Olmalıdır?
Japonya öğrenim vizesi için maddi yeterlilik kanıtı, başvuru sahibinin Japonya’da eğitim göreceği her yıl için yılda en az 2 milyon yen geliri olduğunu gösterecek şekilde olmalıdır.
Japonya öğrenim vizesi için maddi yeterlilik kanıtı olarak beyan edilebilecek evraklar aşağıda listelenmiştir.
- Banka ekstresi
- Gelir tablosu
- Mali yardım mektubu
- Burs mektubu
- Sponsorluk mektubu
Japonya Öğrenci Vizesi için Randevu Nasıl Alınır?
Japonya öğrenci vizesi için randevu, başvurunun yapılacağı Japonya Konsolosluğu ile iletişime geçerek alınabilmektedir.
Japonya Başkonsolosluğu’ndan randevu almak için; +90-212-317-4600 ve +90-216-922-0270 numaraları üzerinden iletişim kurulabilmekte veya ryoji@it.mofa.go.jp üzerinden mail atılabilmektedir.
Japonya Büyükelçiliği’nden randevu almak için; +90-(0)-312-446 05 00 numarasıyla iletişim kurulabilmekte veya ryoji@an.mofa.go.jp üzerinden mail yollanabilmektedir.
Japonya Öğrenci Vize Ücreti Ne Kadardır?
Japonya öğrenci vizesi başvuru harç ücreti 230 TL’dir.
Japonya öğrenci vizesi başvuru ücreti, vize başvurusunun onaylanması durumunda ilgili konsolosluğa TL cinsinden ödenmektedir ve vize başvurusunun reddedilmesi durumunda vize ücretinin ödenmesine gerek olmamaktadır.
2022 yılı için Japonya öğrenci vizesi başvurularında; vize harcı, başvuru formu doldurma, otel ve uçak rezervasyonları, seyahat sağlık sigortası, gerekli görüldüğü durumlarda yeminli tercüme ve danışmanlık ücreti dahil olmak üzere toplam masraflar ortalama 46- 70 dolar tutmaktadır.
Japonya Öğrenci Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Japonya öğrenci vizesi, konsolosluk veya elçilik başvuruyu teslim aldıktan sonra ortalama 5 iş günü içinde çıkmaktadır.
Japonya öğrenci vizesi sonuçlandırılma süresi; başvurunun detaylı incelenmesi için Tokyo Dışişleri Bakanlığı’na gönderilmesi, başvuru sürecinin resmi tatil günlerine denk gelmesi veya ek evrak istenmesi halinde uzayabilmektedir.
Japonya Eğitim Vizesi Ne Kadar Süreliğine Verilir?
Japonya eğitim vizesi; 6 ay, 1 yıl, 1 yıl 3 ay, 2 yıl veya 2 yıl 3 aylığına verilmektedir.
Japonya eğitim vizesinin ne kadar süreyle geçerli olduğu, başvuru sahibinin Japonya’ya vardıktan sonra aldığı karaya çıkış izni ve oturma izni kartı üzerinde yazmaktadır.
Japonya Öğrenci Vize Süresi Uzatılabilir Mi?
Japonya öğrenci vizesi uzatılabilmektedir.
Japonya öğrenci vizesini uzatmak için, vize bitmeden en az 90 gün önce göçmen ofisine giderek; pasaport, vize uzatma formu, biyometrik fotoğraf, oturma izni, eğitim kurumundan alınmış kayıt ve sonuç sertifikaları ve maddi yeterlilik belgesi sunulması gerekmektedir.
Öğrenci Vizesi ile Japonya'ya Gittikten Sonra Yapılacak İşlemler Nelerdir?
Öğrenci vizesi ile Japonya’ya gidildikten sonra, göçmenlik memurları tarafından başvuru sahibinin öğrenci vizesi ve ziyaret amacını gösteren belgeler incelenmektedir ve başvuru sahibine karaya çıkış izni verilmektedir.
Başvuru sahibinin öğrenci vizesinin tek girişli olması halinde, Japonya’ya girdikten sonra vize geçersiz olmaktadır ve yerine karaya çıkış izni geçmektedir fakat çok girişli vizeler için vize geçerliliğini kaybetmemektedir.
Karaya çıkış izni izni alan öğrenci vizesi sahiplerinin, oturma izni kartı ve yeniden giriş izni alması gerekmektedir.
Öğrenci Vizesi ile Japonya Oturum İzni Kartı Nasıl Alınır?
Öğrenci vizesi ile Japonya oturma izni kartı; Narita, Haneda, Kansai ya da Chubu havalimanlarından giriş yapanlara havalimanında verilirken, başka havalimanından giriş yapanların Japonya'daki yerel belediye ofislerinden oturma izni kartını alması gerekmektedir.
Japonya’ya giriş yapıldıktan sonraki 14 gün içerisinde, havalimanı veya belediye ofisinden alınması fark etmeksizin her başvuru sahibinin belediye ofisine giderek oturma izni kartına adresini yazdırması gerekmektedir.
Öğrenci Vizesi ile Japonya Yeniden Giriş İzni Nasıl Alınır?
Yeniden giriş izni, Japonya vizesinin geçerli olduğu süre içerisinde ülkeden ayrılıp geri dönmek isteyenlerin başvurması gereken izin türüdür.
Öğrenci vizesi ile Japonya yeniden giriş izni almak için; pasaport, oturma izni kartı ve doldurulmuş yeniden giriş izni başvuru formu ile Japonya göçmen ofislerinden birine gidilerek başvuru yapılması gerekmektedir.
Japonya Öğrenci Vize Reddi Nedenleri Nelerdir?
Japonya öğrenci vize reddi nedenleri aşağıda listelenmiştir.
- Daha önceden başka bir okula başvurulmuş, kabul edilmiş fakat gidilmemiş olması öğrenci vize reddi sebebi olmaktadır.
- Aynı anda birden fazla okula başvurmak ve birden fazla okuldan kabul almak öğrenci vize reddi sebebi olmaktadır.
- Japonya öğrenci vizesi başvuru formunu eksik veya hatalı doldurmak öğrenci vize reddi sebebi olmaktadır.
- Japonya öğrenci vizesi başvuru formunda seyahat amacını soran kutucuğa öğrenim görmek dışında bir şey yazmak veya kutuyu boş bırakmak öğrenci vize reddi sebebi olmaktadır.
- Japonya öğrenci vizesi için gerekli belgelerin hatalı, eksik veya hasarlı sunulması öğrenci vize reddi sebebi olmaktadır.
- Başvuru sahibinin sponsorunun bulunması halinde, sponsorun maddi durumunun yetersiz olması ve başvuru sahibinin kendi giderlerini karşılaması halinde maddi durumunun yetersiz olması öğrenci vize reddi sebebi olmaktadır.
Japonya öğrenci vizesi reddine itiraz edilememektedir fakat 6 ay içerisinde tekrar başvuru yapılabilmektedir.
Sık Sorulan Sorular
Japonya'da eğitim almak isteyen ve öğrenci vizesine başvuracak kişiler tarafından merkezimize en sık sorulan sorulara ve yanıtlarına aşağıda yer verilmiştir.
Japonya'da Öğrencilerin Yaşam Masrafları Nasıldır?
Japonya’da öğrencilerin yaşam masrafları, özellikle Tokyo gibi şehirlerde pahalı olmaktadır fakat yurtlarda kalarak ve harcamalara dikkat ederek masrafları düşürmek mümkün olmaktadır.
Japonya’da tek odalı bir evde yaşamak isteyenlerin; faturalar hariç 50- 70.000 Japon yeni (6600- 9200 TL) kira ödemesi gerekmektedir. Japonya’da misafirhaneler veya Gaijin evleri adı verilen yerlerde kalmak evde yaşamaktan ucuz olmaktadır.
Japonya’da bir öğrenci için; bir yemek ortalama 900 yen (120 TL), bir kahve ortalama 400 Yen (50 TL), bir bira ortalama 450 yen (60 TL), bir sinema bileti ortalama 1800 yen (240 TL) ve aylık toplu taşıma masrafı ortalama 10.000 yen (1320 TL) olmaktadır ve Japonya'da yaşam sürdürmek isteyen bir öğrencinin aylık masrafı ortalama 138.000 yen (18.290 TL) olmaktadır.
Öğrenci Vizesi ile Japonya'da Çalışılabilir Mi?
Öğrenci vizesi ile Japonya’da çalışılamamaktadır.
Japonya’da çalışmak isteyen öğrencilerin, Göçmen Ofisinden çalışma izni alması gerekmektedir.
Japonya’da çalışma izni olan öğrenci vizesi hamilleri, haftada maksimum 28 saat çalışabilmektedir ancak bar, gece kulübü, otel, masaj salonu gibi yerlerde çalışılamamaktadır.
Yabancı Öğrenciler Mezuniyet Sonrası Japonya'da Çalışabilir Mi?
Yabancı öğrenciler, mezuniyet sonrası Japonya’da çalışabilmektedir.
Mezuniyet sonrası Japonya’da çalışabilmek için; Japonya’da bir iş teklifi alınması, iş sözleşmesi yapılması ve Japonya öğrenci vizesinin çalışma vizesine dönüştürülmesi gerekmektedir.
Japonya öğrenci vizesini çalışma vizesine çevirmek için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.
- Çalışma vizesi başvuru formu
- Pasaport ve kopyası
- Oturma izni kartı
- Özgeçmiş (CV)
- Diploma
- Daha önceden mezun olunan okullardan alınmış diploma ve sertifikalar
- Transkript
- İş sözleşmesi
- Çalışılacak şirketin; kayıt belgesi, mali tabloları ve gelir tabloları
Başvuru sahibinin gerekli evrakları hazırlamasından sonra işvereni, Göçmen Ofisi’ne giderek başvuru sahibi adına Japonya çalışma vizesi başvurusu yapmaktadır.
Japonya Öğrenci Vizesi Sahibinin Eşi Japonya'ya Gelebilir Mi?
Evet, Japonya öğrenci vizesi sahibinin eşi evlilik vizesine başvurarak Japonya’ya gelebilmektedir.
Japonya evlilik vizesi alabilmek için başvuru sahibi ve eşinin Japonya tarafından tanınan bir evliliklerinin olması ve evliliğin çıkar evliliği olmaması gerekmektedir.
Japonya evlilik vizesi almak için, öğrenci vizesinin sahibinin başvuru yaparak uygunluk belgesi alması ve eşinin gerekli belgelerle konsolosluğa Japonya evlilik vizesi başvurusunda bulunması gerekmektedir.
Japonya'ya Erasmus Değişim Öğrencisi Olarak Gidilebilir Mi?
Japonya’ya erasmus değişim öğrencisi olarak gidilebilmektedir.
Japonya’ya erasmus değişim öğrencisi olarak gidebilmek için; eğitim alınan üniversitenin Japonya’da bir üniversiteyle anlaşması olması, başvuru sahibinin ortalamasının yüksek olması ve üniversitenin dil sınavına girmesi gerekmektedir.
Üniversite tarafından Japonya’ya erasmus değişim öğrencisi olarak gidilmesi uygun görülen öğrenciler, Japonya Erasmus vizesi alarak değişim öğrencisi olabilmektedir.
Japonya'da Dil Eğitimi Alacak Kişiler Öğrenci Vizesine Mi Başvurmalıdır?
Evet, Japonya’da dil eğitimi alacak kişilerin öğrenci vizesine başvurması gerekmektedir.
Dil eğitimi amacıyla başvurulacak öğrenci vizesi için, Japonya dil okulu vizesi tabiri de kullanılmaktadır ve Japonya'da dil eğitimi alacak kişilerin, Japonya öğrenci vizesi kriterlerini sağlayarak başvuru işlemlerini takip etmesi gerekmektedir.
Japonya’da İngilizce ve Japonca başta olmak üzere pek çok dilde eğitim veren dil okulları bulunmaktadır ve Japonya dil okulu vizesi alınarak; KCP International, JaLS Group, Meiji Academy gibi en ünlü dil okullarında eğitim alınabilmektedir.
Damla Kızılkoca 2022 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler yüksek lisans eğitimini tamamladı ve 2022 yılının şubat ayından beri vizem.net için vize danışmanlığı yapmaktadır.