Japonya İşçi Vizesi Başvuru İşlemleri ve 2023'te Yabancı İşçi Alımı
2012 yılında Japon hükümeti tarafından ülkeye yabancı yetenek çekmek amacıyla devreye sokulan bir vize programı olan Japonya işçi vizesi, yüksek vasıflı profesyonel çalışanlar tarafından belli kriterleri sağlaması koşuluyla alınabilmektedir. Vize uygulamasına göre belli puan kriterini karşılayan yüksek nitelikli profesyonellere verilir. Mühendisler, hukukçular, bilim adamları ve işletme yöneticileri gibi kişiler yüksek vasıflı profesyonel vize başvurusunda bulunabilir.
Vizem.net, Türkiye’den yapılan Japonya işçi vizesi başvurularında tam kapsamlı danışmanlık ve takip hizmeti sunan akredite acentedir.
Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868
Japonya'ya İşçi Olarak Nasıl Gidilir?
Japonya’ya işçi olarak gitmek isteyen kişiler, gerekli kriterleri sağlamaları ve Japonya vasıflı işçi uygulamasına uygun bir mesleğe sahip olmaları durumunda Japonya işçi vizesi alarak Japonya’ya işçi olarak gidebilir. Japonya işçi vizesinin alınabilmesi için yabancı kişilerin Japonya’da kendilerine uygun bir iş bulmaları, işe başvurmaları ve iş başvurularının onaylanması gerekmektedir.
Japonya İşçi Vizesi Kimlere Verilir?
Japonya işçi vizesi bir kamu veya özel kuruluşta çalışacak, ileri düzey akademik araştırma faaliyetleri yapma amacıyla eğitim, araştırma veya araştırma rehberliği görevini gerçekleştirecek kişilere; doğa bilimleri ve beşeri bilimlerde ileri düzeyde uzmanlaşmış veya teknik bilgisi yüksek kişilere ve ileri düzey işletme faaliyeti içinde bir kamu veya özel kuruluşu yönetme görevine gelecek yabancı kişilere verilmektedir.
Japonya İşçi Vizesi Başvuru Şartları Nelerdir?
Japonya işçi vizesi başvuru şartları aşağıda listelenmiştir.
- Japonya’ya bir kamu veya özel kuruluşta eğitim, araştırma veya araştırma rehberliği yapmak
- Doğa bilimleri ve beşeri bilimlerde özel becerilere ve tecrübeye sahip olmak
- Bir kamu kuruluşunu veya özel kuruluşu işletmek ya da yönetmek
- Puan bazlı sistemde en az 70 puana ulaşmak
- Yalnızca Japonya işçi vizesine sponsor olan firma için çalışmak
Japonya İşçi Vizesi Puan Sistemi Nedir?
Japonya işçi vizesi puan sistemi başvuran kişinin akademik geçmiş, profesyonel kariyer, yıllık maaş ve yaş ana kategorilerinde değerlendirilerek bahsi geçen iş ve vize için uygun olup olmadığını ölçen bir sistemdir. En az 70 puan alan kişilerin japonya işçi vizesi alması mümkündür.
Japonya işçi vizesi puanlama sistemi içerisinde ek puan almak mümkündür. Mali destek önlemleri alan bir kuruluşta çalışılması durumunda ek 10 puan, Japonya yükseköğrenim kurumunca verilen bir dereceye sahip olunması ek 10 puan, Japonca dil yeterlilik testinde N1 seviyesinde sonuç alındıysa veya Japonca anadilinde bir yabancı kurumdan mezun olunduysa ek 15 puan, Japonca dil yeterlilik testi sonucu N2 ise ek 10 puan, mevcut bir araştırma başarısı var ise ek 15 ile 20 puan arasında almak mümkündür.
Farklı Meslek Grupları için Japonya İşçi Vizesi Ön Şartları Nelerdir?
Farklı meslek grupları için Japonya işçi vizesi ön şartları aşağıda listelenmiştir.
- Aşçılık: Aşçılık alanında en az 10 yıllık iş deneyimine sahip olmak gerekmektedir. Bu süre yabancı bir eğitim kurumunda aşçılık mesleği için harcanan zamanı da içermektedir.
- Mimarlık ve mühendislik: Mimarlık ve mühendislik alanından en az 10 yıllık bir iş tecrübesi gerekmektedir. Başvuru sahibinin yabancı uyruklu bir kişinin gözetmenliğinde çalışması durumunda 5 yıllık deneyim yeterlidir. Yabancı bir eğitim kurumunda mimarlık ve mühendislik alanında harcanan zaman da bu süre içinde yer almaktadır.
- Yabancı ürünlerin imalatı/onarımı: Yabancı ürünlerim imalatı ve onarımı konusunda en az 10 yıl tecrübeli olmak gerekmektedir. Bu süre yabancı bir eğitim kurumunda bu meslek için harcanan zamanı da içermektedir.
- Kıymetli yaş veya kürk uzmanları: Değerli taşlar ve kürk işleme konusunda en az 10 yıllık deneyime sahip olmak gerekmektedir. Bu süre yabancı bir eğitim kurumunda bu meslek için harcanan zamanı da içermektedir.
- Hayvan eğitimi: Hayvan eğitimi konusunda en az 10 yıl iş tecrübesinin olması gerekmektedir. 10 yıllık süre, hayvan eğitimi ile ilgili alınan eğitimi de içermektedir.
- Enerji arama: Jeotermal sondaj, açık denizde petrol sondajı gibi enerji kaynağı arama konusunda 10 yıllık bir deneyime sahip olmak gerekmektedir. Enerji arama alanında alınan eğitimlerde bu süre içerisine dahil edilmektedir.
- Uçak pilotluğu: En az 1.000 saatlik uçuş tecrübesi gerekmektedir. Başvuru yapan kişinin yaptığı uçuşlar, uluslararası tarifeli uçaklarda olmalıdır.
- Spor antrenörlüğü: Üç yıllık spor antrenörlüğü deneyimine sahip olmak gerekmektedir. Bu süre spor antrenörü olmak için harcanan zamanı ve profesyonel sporculuk hayatını da kapsamaktadır.
- Şarap garsonu: Şarabın kalitesi ile ilgili değerlendirme yapma ve kaliteyi devam ettirme konusunda en az 5 yıllık deneyim sahibi olmak gerekmektedir. Şarabın kalitesini değerlendirmek ve sürdürmek için alınan eğitimlerde bu süre içerisine dahil olmaktadır.
Japonya İşçi Vize Başvurusu için Geçerli Meslekler Nelerdir?
Japonya işçi vizesi başvurusu, belirli meslek grupları tarafından yapılabilmektedir. Bu meslek gruplarının özelliği Japonya’da pek fazla kişinin çalışmadığı ancak ihtiyaç duyulan meslek grupları olmasıdır.
Japonya’da işçi vize başvurusu için geçerli meslekler aşağıda listelenmiştir.
- Aşçılık
- Mimarlar ve mühendisler
- Yabancı ürünlerin imalatı/onarımı (Teknisyen)
- Kıymetli Taş veya Kürk Uzmanları
- İşletme mühendisi
- Hayvan terbiyecisi
- Maden mühendisi
- Uçak pilotu
- Spor eğitmeni
Japonya nitelikli işçi alımı, belirli meslek gruplarındaki bilgi ve becerilerine göre yapılmaktadır. Japonya’da vasıflı işçi vizesi programı içerisinde yer alan meslekler, kişilerin endüstriyel yetenek ve bilgilerini ön plana çıkartan mesleklerdir.
Japonya İşçi Vizesi Nasıl Alınır?
Japonya’da işçi vizesinin alınma süreci aşağıda listelenerek açıklanmıştır.
- Japonya vasıflı işçi vizesine başvuracak kişinin, ön gereklilikleri karşıladığının onaylanması
- İşçinin vasıflarının Japonya’daki iş için uyumlu olması
- Japonya’da işçi olmak için gerekli belgelerin hazırlanması
- Japonya işçi vizesi Uygunluk Sertifikası (COE) başvurusunun yapılması
- Uygunluk Sertifikasının (COE) onaylanması
- Japonya’da işçi olarak çalışacak kişi için oturum izninin çıkarılması
- Japonya oturum izninin alınması
Japonya İşçi Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Başvuru yapan kişinin meslek ile uyumlu olduğunu onaylanmasının ardından vasıflı işçi vizesi alabilmek için gerekli belgeleri toplaması gerekmektedir.
Japonya vasıflı işçi vizesi için gerekli belgeler aşağıda listelenmiştir.
- Alıcı kuruluştan şirket kaydı kopyası
- Alıcı kuruluşun kar zarar tablosu
- Alıcı kuruluşun iş esasına dair belgeler
- Başvuru sahibinin özgeçmişi
- Başvuru sahibinin kariyer geçmişini ve niteliklerini belirten resmi bir kurum tarafından onaylanan belgeler
- Başvuru sahibinin kuruluş içerisinde yer alacağı pozisyon ve pozisyonun detayları (ücret, çalışma saati, pozisyonun görevleri gibi)
Japonya işçi vizesi için yetkililer tarafından istenen belgelerin Japoncaya çevrilerek teslim edilmesi onaylanma sürecinin uzamasını engellemektedir.
İşçi Vizesi için Japonya Uygunluk Sertifikası (COE) Nasıl Alınır?
Japonya işçi vizesi için uygunluk sertifikası (COE) almak gerekmektedir. Uygunluk sertifikası (COE), Japon göçmenlik makamlarından alınmaktadır. Uygunluk sertifikası başvuruları, Japonya’daki bölgesel göçmenlik bürolarına yapılmaktadır. Uygunluk sertifikası başvuru e-posta yoluyla veya başvuru yapan kişinin yaşadığı ülkede bulunan Japonya Büyükelçiliğine gönderilerek yapılmamaktadır.
Japonya işçi vizesi için başvuru yapan kişinin uygunluk sertifikası başvurusu yapmak için uygun olmadığı durumlarda sertifikalı bir göçmenlik uzmanı, bu kişi adına başvuruyu sunulabilmektedir. Sertifikalı Japonya göçmenlik bürosu uzmanları, Japonya vizesi için uygunluk belgesi hazırlamak ve başvuruyu yapmak konusunda danışmanlık vermekte ve yardımcı olmaktadır.
Japonya İşçi Vizesi Uygunluk Belgesi Ne Kadar Sürede Alınır?
Japonya’da vasıflı işçi olarak çalışmak için gerekli olan uygunluk sertifikası (COE) başvurusunun onaylanması dört ila altı hafta sürmektedir. Uygunluk sertifikası onaylandıktan sonra Japonya’da bulunan bir adrese belgenin onaylandığına ve başvuru yapılan bölgesel göçmenlik ofisinden alınması gerektiğine dair bir bildirim gönderilir.
Japonya Yüksek Nitelikli İşçi Vizesi için Oturma İzni (SOR) Nasıl Çıkarılır?
Japonya’da vasıflı işçi olarak çalışmak için uygunluk sertifikası alındıktan sonra bu belgenin nitelikli işçi ikamet statüsü (SOR) ile değiştirilmesi gerekmektedir.
Uygunluk sertifikasını nitelikli işçi statüsüne (SOR) çevirmek için izlenebilecek iki yöntem aşağıda listelenmiştir.
- Japonya dışında bir büyükelçilik veya konsoloslukta değiştirmek: Japonya’da çalışmak için nitelikli iş gücü uygunluk sertifikası alan kişi, bu bölgeyi Japonya dış temsilciliklerinde nitelikli çalışma vizesi ile değiştirebilmektedir. COE belgesinin değiştirilme süreci iki ila üç iş günü sürmektedir. COE belgesinin çalışma vizesi ile değiştirilmesinin ardından başvuru sahibi, Japonya’ya seyahat ederek giriş kapısında nitelikli iş gücü ikamet statüsü alabilmektedir.
- Japonya’da statü değişikliği yapmak: Japonya’ya giriş yapabilmek için Japonya vize muafiyet programı veya başka bir kısa vadeli giriş şekli kullanılabilmektedir. Japonya’ya giriş yapan başvuru sahibi, Japonya’da bir bölgesel göçmenlik ofisine giderek statü değişikliği yapabilmektedir. Japonya’da bölgesel bir göçmenlik ofisinde statü değişikliği başvurusunun sonuçlanması iki hafta sürmektedir. Statü değişikliği süresince başvuru yapan kişi Japonya dışına çıkmamaktadır.
Japonya Vasıflı İşçi Vizesi ile Oturma İzni Kartı Nasıl Alınır?
Japonya’da nitelikli işçi olarak çalışan ve statü değişikliği yapmış olan kişilerin Japonya oturma izninin kanıtı olan ikamet kartını alması gerekmektedir. Japonya ikamet kartı, kimlik kartı yerine geçmektedir. Japonya ikamet kartının üzerinde IC çipi ile birlikte başvuru sahibinin adı, adresi, doğum tarihi, kalış süreci, ikamet durumu gibi bilgiler içermektedir.
Japonya’da nitelikli işçilerin çalışması için pek çok programlar bulunmaktadır. Japonya oturma ve çalışma izni, vasıflı işçi olarak çalışmak isteyen kişilerin almasının zorunlu olduğu belgelerdir. Japonya’da çalışma ve oturum izni alan ve nitelikli işçi olarak çalışmaya başlayan kişilerin Japonya oturum izni kartını devamlı olarak yanında taşıması gerekmektedir.
Japonya 2022'de Yabancı İşçi Alımı Yapıyor Mu?
Japonya 2022’de yabancı işçi alımı yapmaktadır. Japonya’da işçi açığının bulunduğu meslek grupları doktor, mühendis, otomotiv ustası, satış uzmanı, bilgisayar programcısı, eğitmen, inşaatçı, bilim adamı, İngilizce öğretmeni ve banka görevlisidir.
Japonya'ya Vasıfsız İşçi Alımı Yapılır Mı?
Hayır, Japonya’da vasıfsız işçi alımı programları bulunmamaktadır.
Japonya'da İşçi Alımı Yapan Şirketler Hangileridir?
Japonya’da yabancı işçi alımı yapan şirketler aşağıda listelenmiştir.
- Drivemode
- Mode
- Ubie
- Omise
- Colorkrew
- Zig-zag
- Moneytree
Japonya'da Türk İşçi Alımı Yapan Türk Firmalar Hangileridir?
Japonya’da Türk işçi alımı yapan Türk firmalar aşağıda listelenmiştir.
- Tosyalı Toyo
- Çalık Holding
- Türk Hava Yolları
Japonya’da faaliyet gösteren Türk firmaları genellikle Türk işçileri tercih etmektedir. Japonya’daki Türk şirketlerine işçi alınması için Türk işçilerin bilgi ve becerilerinin şirkette yer alan boş pozisyon için yeterli olması gerekmektedir.
Japonya'da İşçi Alımı İlanları Nerede Yayınlanır?
Japonya’da işçi alımı ilanı yayınlayan siteler listelenmiştir.
- Yolo Japan
- Gaijin Pot Jobs
- Daijob.com
- WeXPats Job
Japonya’da çalışmak isteyen ancak yurt dışında yaşayan kişilerin Japonya iş ilanları takibi yapabilmesi için en çok tercih edilen yöntem, online yayınlanan iş ilanlarını ilgili sitelerden takip ederek, online iş başvurusu yapmaktır.
Japonya'da İşçi Maaşları Nasıldır?
Japonya’da işçi maaşları 2021 yılı için ortalama 2.235 dolardır (307,4 Japon yeni).
2021 yılı için Amerika’da aylık ortalama maaş 6.228 dolar, Çin’de 1.295 dolar, Almanya’da 4.731 dolar ve İngiltere’de 3.886 dolardır. Amerika, Çin, Almanya, İngiltere ve Japonya ülkelerinin ortalama maaşları, dolar bazında değerlendirildiğinde, Japonya’da maaşlar dünyanın büyük ekonomileri arasında yüksek değildir.
Damla Kızılkoca 2022 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler yüksek lisans eğitimini tamamladı ve 2022 yılının şubat ayından beri vizem.net için vize danışmanlığı yapmaktadır.