2023 Yılında Küba Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Küba Cumhuriyeti; başkenti Havana olan, 11.193.470 nüfusa sahip, sosyalist cumhuriyet ile yönetilen ve Karayiplerde yer alan bir ada ülkesidir. Küba’nın komşuları olarak kuzeyinde Amerika Birleşik Devletleri ve Bahamalar, batısında Meksika, güneyinde Cayman Adaları ve Jamaika, güneydoğusunda Haiti ve Dominik Cumhuriyeti bulunmaktadır.
Makalede Küba hakkında bilinmesi gereken bilgiler en güncel verilerle aktarılmaktadır.
Küba Nerededir?
Küba, Karayiplerde bir ada ülkesidir ve etrafında Karayip Denizi ve Kuzey Atlas Okyanusu bulunmaktadır. Küba coğrafi konumu 21-30 Kuzey enlemi ve 80-00 Batı boylamıdır.
Küba harita görseli aşağıda verilmiştir.
Küba Yüzölçümü Nedir?
Küba’nın yüzölçümü Britannica verilerine göre 109.884 kilometrekaredir ve nüfus yoğunluğu kilometrekare başına 101,9 kişidir. Küba, yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük 105. ülkesidir.
Küba Kıyı Şeridi Kaç Kilometredir?
Küba kıyı şeridi 1232 kilometredir ve dünyanın en uzun 13. kıyı şerididir. Küba adası, kıyı şeridi ile dünyadaki en büyük 8. ada ülkesidir.
Küba Komşuları Hangi Ülkelerdir?
Küba komşu ülkeleri arasında kuzeyinde Amerika Birleşik Devletleri ve Bahamalar, batısında Meksika, güneyinde Cayman Adaları ve Jamaika, güneydoğusunda Haiti ve Dominik Cumhuriyeti yer almaktadır.
Küba’nın Coğrafi Özellikleri Nelerdir?
Küba’nın coğrafi özellikleri 3.715’ten fazla ada ve adacıktan oluşmaktadır. Küba adaları doğu ve güney yönünde Antil Denizi’nde yer almaktadır.
Küba’da bulunan nehirler Cauto Nehri ve Toa Nehri’dir. Küba’nın en yüksek coğrafi noktası 2005 metre ile Turquino Dağı’dır. Küba coğrafyası pek çok ova ve maden yatağı barındırmaktadır. Küba’nın en önemli ovasının ismi Sierra Maestra’dır. Küba’da altın, gümüş ve manganez madenleri büyük alan kaplamaktadır.
Küba coğrafyasına ait görsel aşağıda verilmiştir.
Küba İklim Özellikleri Nasıldır?
Küba iklim özellikleri, tropikal iklim özellikleridir. Küba’da yıllık ortalama sıcaklık 26 °C’dir. Küba’nın en sıcak ayı ortalama 28,5 °C ile ağustos ayı olurken, en soğuk ayı 22,3 °C ile ocak ayı olmaktadır.
Küba’nın en sıcak bölgeleri, Küba’nın kıyı kesimleridir ve yıl boyunca sıcak olmaktadır. Küba’nın en soğuk bölgeleri ise karasal iç kesimlerde yer almaktadır.
Küba’da eylül ve ekim ayları arasında görülen kasırgalar büyük çaplı olmaktadır ve hasarlara neden olmaktadır. Küba iklimi bol yağış almaktadır ve yıllık ortalama yağış miktarı 821 mm’dir.
Küba Nereye Bağlıdır?
Küba Devleti, bağımsız bir ülkedir ve hiçbir yere bağlı değildir.
Küba Ne Zaman Kurulmuştur?
Küba, 1898 tarihinde gerçekleşen İspanyol- Amerikan Savaşı’nda İspanya’nın yenilmesi ile imzalanan Paris Antlaşması çerçevesinde İspanya’dan ayrılmıştır. 20 Mayıs 1902 tarihinde Küba, tam bağımsızlığını kazanmıştır.
Küba’nın Dili Nedir?
Küba’nın resmi dili İspanyolca’dır.
Küba’da İspanyolca dışında Galiçya dili, Haiti dili ve Lucumi dilleri konuşulmaktadır. Küba resmi dili olan İspanyolca’da esas İspanyolca’dan farklı bir aksan ve lehçe bulunmamaktadır.
Küba Devletinin Yönetim Şekli Nedir?
Küba yönetim şekli tek parti egemenliğine dayalı sosyalist bir devlet yapısına dayanmaktadır.
Küba’nın 1976 Anayasası’nda Küba Komünist Partisi’nin devlet yönetimindeki baskınlığı açıkça belirlenmiştir. 1965 yılında hazırlanmaya başlanan ve 1976’da halkoyuna sunularak yürürlüğe giren anayasaya göre yasama yetkisini Halk İktidarı Ulusal Meclisi kullanmaktadır. Küba yönetimi, devlet başkanına aittir.
Küba’nın Askeri Gücü Nasıldır?
Küba askeri gücü kara kuvvetleri, deniz kuvvetleri ve hava kuvvetlerinden oluşmaktadır. Küba ordusu resmi olarak 1960 yılında kurulmuştur ve karargahı Havana’da yer almaktadır. Küba’da askerlik zorunludur ve 12 ay sürmektedir.
Küba ordusunda 85.000 personel bulunmaktadır. Küba ordusuna ayrılan bütçe Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın %3,6’sını oluşturmaktadır. Küba ordusunun envanteri arasında piyade silahları, tanklar, top ve obüsler, roketatarlar, uçaksavarlar, balistik füzeler, eğitim ve savaş uçakları ile savaş gemileri bulunmaktadır.
Küba’nın Ekonomisi Nasıldır?
Küba’nın ekonomisi, sosyalist ilkelere dayanmaktadır ve devlet kontrolünde yürütülmektedir. Küba ekonomisinde dış ticaretin %80’ini tarım ürünleri oluşturmaktadır. Küba ekonomisindeki iş gücünün % 21’i tarım sektörüne aittir ve ülkenin en çok üretim yaptığı ürünler arasında şeker kamışı, tütün, turunçgil, kahve ve pirinç bulunmaktadır.
Küba ekonomisinde önemli yer tutan sektörler arasında turizm ve madencilik gelmektedir. Küba ekonomisi Çin, Kanada, İspanya ve Hollanda tarafından desteklenmektedir. Küba’da kişi başına düşen Gayri Safi Milli Hasıla 9.900 Dolar’dır. Küba ekonomisi dünyanın en büyük 62. ekonomisidir.
Küba Para Birimi Nedir?
Küba para birimi Küba pesosudur ve uluslararası kısaltması CUP olarak kullanılmaktadır.
En yaygın kullanılan Küba pesosu görselleri aşağıda verilmiştir.
Küba Siyasi Haritası Nasıldır?
Küba siyasi haritası aşağıda verilmiştir.
Küba’nın Şehirleri Nelerdir?
Küba’nın şehirleri aşağıda listelenmiştir.
- Havana
- Isla de la Juventud
- Ciego de Ávila
- Pinar del Río
- Camagüey
- La Habana
- Las Tunas
- Ciudad de La Habana
- Granma
- Matanzas
- Holguín
- Cienfuegos
- Santiago de Cuba
- Villa Clara
- Guantánamo
- Sancti Spíritus
Küba’da toplam 16 şehir bulunmaktadır. Küba şehirleri arasındaki en büyük şehir Havana’dır.
Küba’nın Başkenti Neresidir?
Küba’nın başkenti Havana’dır. Havana, Küba’nın kuzey batısında yer almaktadır. Havana’nın komşu şehirleri ve kasabaları arasında Santiago de las Vegas ile 20 km, Bejucal ile 27 km, Bauta ile 29 km, San Antonio De Los Banos ile 36 km, San Jose De Las Lajas ile 31 km, Guanaja ile 50 km, Jaruco ile 45 km, Guira De Melena ile 45 km, Mariel ile 48 km, Alquizar ile 50 km, Santa Cruz del Norte ile 52 km, Guines ile 50 km, Batabano ile 53 km ve Artemisa ile 67 km bulunmaktadır.
Havana, 2,2 milyon nüfusu ile Küba’nın ve Karayipler’in en büyük şehridir. Havana’da kırsal kesimde insanlar geçimlerini puro, şeker kamışı ve mısırdan sağlamaktadır. Havana’da turizm gelişmiştir ve dünyanın pek çok ülkesinden turist çekmektedir. Havana uzun yıllar boyunca İspanyolların sömürgesi altında kaldığı için Havana’nın kültürel yapısında İspanyol izler görülmektedir. İspanyol kolonisi olarak bulunan Küba’nın yönetim merkezi 1607 yılında Havana olarak seçildiği için günümüze dek merkezi şehir olarak belirlenmiştir.
Havana’da uluslararası liman ve havalimanı bulunmaktadır. Havana’da şehir içi gelişmiş bir ulaşım ağı mevcuttur. Havana’da 9 tane üniversite ve yüksekokul bulunmaktadır.
Havana’ya ait genel görünüm aşağıda verilmiştir.
Küba’nın Nüfusu Kaçtır?
Küba’nın nüfusu Statista 2022 verilerine göre 11,3 milyondur.
Küba nüfusu son yıllarda dengeli bir seyir izlemektedir. Küba nüfus artışı oranı 2014 yılında %0,29 iken ve 2016 yılında %0,13 olmuştur. Küba nüfusu 2019 yılında %0,41 oranında azalma göstermiştir.
Küba’da nüfus şehir merkezlerinde yoğunluk göstermektedir. Küba’nın en kalabalık şehri 2,2 milyon kişilik nüfusu ile başkent Havana’dır.
Küba Yaşam Standartları Nasıldır?
2022 yılı Prosperity kaynağına göre Küba’da yaşam şartları; barınma açısından dünyada 83, sağlık açısından dünyada 29, güvenlik açısından dünyada 99, sosyal yaşam açısından dünyada 32, çevresel kalite açısından dünyada 84 ve eğitim açısından dünyada 56. sırada yer almaktadır.
Küba’da kadınlar toplumun çok önemli bir unsuru olarak görülmektedir. Küba Anayasası’nın 44. maddesi “Devlet, kadınların ülkenin kalkınmasına tam katılımını sağlamak için kadınlara erkeklerle aynı fırsat ve imkânları garanti eder.” şeklinde düzenlenmiştir. Küba kadın hakları açısından kadınların siyasi hayata katılım konusunda 162 ülke arasından 6. sırada yer almaktadır.
Küba Yaşam Biçimi Nasıldır?
Küba yaşam biçimi sakindir ve Küba ekonomisinde yaşanan sıkıntılardan ötürü insanları yoksul ve mutsuz olarak yaşamlarına devam etmektedir.
Müzik kültürü, Küba yaşam tarzı için büyük bir önem arz etmektedir. İspanyol müzik türlerini benimseyen Küba toplumunun en sevdiği müzik türleri arasında rumba, santeria, decima ve guajira gelmektedir.
Küba’da Suç Oranları Nasıldır?
Küba suç oranı Global Organized Crime Index verilerine göre %3,44’tür ve dünyadaki 193 ülke arasında 165. sırada yer almaktadır. Türkiye suç oranı %6,89 ile 193 ülke arasında 12. sırada yer almaktadır. Küba, Amerika kıtasında yer alan 35 ülke arasında en az suç oranına sahip 7. ülkedir.
Küba’da Hangi Dinlere İnanılır?
Küba’da yaygın olarak Hıristiyanlık dini ve Katolik mezhebi görülmektedir. Küba’da nüfusun %60’ı Katolik, %24’ü ateist, %5’i Protestan ve geri kalanı da bir kabile dini olan Santeria inancına sahiptir.
Küba’da kabile sayısı fazla olduğu için çeşitli kabilelerin kendi dini inançları bulunabilmektedir. Küba dini yapısı gereğince çok dinli bir yapıya sahiptir.
Küba’nın Eğitim Sistemi Nasıldır?
Küba’nın eğitim sistemi okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretimden oluşmaktadır. Küba’da zorunlu eğitim 9 yıl sürmektedir. Küba’da ilköğretim düzeyi 6 yıl sürerken, ortaöğretimin ilk kademesi 3 yıl sürmektedir. Ortaöğretimin ikinci kademesinin 3 yıl sürdüğü Küba’da başarılı olan öğrenciler bachillerato diplomasını alarak yükseköğretim kurumlarına devam etmektedir.
Eğitim İndeksi verilerine göre 188 ülke arasında Küba 48. sırada yer almaktadır. Küba eğitim durumu okur yazar kişilerin oranının %98’in üzerinde olması ile gelişmiştir. Küba üniversiteleri dünyadaki en başarılı okullar arasına giremese de Küba eğitim durumu kişilerin üniversite mezunu olmaya teşvik etmektedir. Başarılı Küba üniversiteleri Havana gibi büyük şehirlerde bulunmaktadır. Küba’nın en başarılı üniversiteleri arasında Havana Üniversitesi dünyada 498. sırada; University of Marta Abreu Las Villas dünyada 521 - 530. sırada ve Universidad de Oriente Santiago de Cuba ise dünyada ilk 700’de yer almaktadır.
Küba Kültürünün Özellikleri Nasıldır?
Küba kültürünün büyük bir kısmı İspanyol kültüründen şekillenmiştir. Küba mutfak kültürü, sanatı ve mimarisinde İspanyol izlere rastlanmaktadır. Kübalı insanların kültüründe sıcakkanlı ve misafirperver olmak vardır ve Kübalı insanlarla iletişim kurmak kolay olmaktadır.
Kökleri İspanya ve Afrika’ya dayanan Küba toplumu için müzik ve dans oldukça önemlidir. Küba’da sokak müziği, kültürün önemli bir parçasıdır. Küba’nın başkenti olan Havana’da gece yaşamı çok hareketlidir.
Küba Mutfak Kültürü Nasıldır?
Küba mutfak kültüründe et, lahana, fasulye, patates, avokado, pirinç ve muz büyük yer kaplamaktadır. İspanya ve Afrika mutfak kültürü, Küba yemek kültürüne katkı yapmıştır.
Arroz Con Pollo, Ajiaco, Croquetas, Tamal en Cazuela, Yuca Fingers, Medianoche ve Ropa Vieja Küba mutfağı için en önemli yemekler arasındadır.
Küba Kültürünün Ünlü İsimleri Kimlerdir?
Küba kültür yaşamında yer etmiş ve ülkenin sembolü haline gelmiş ünlü isimler aşağıda listelenmiştir.
- Fidel Castro
- Che Guevara
- Camila Cabello
- Carlos Puebla
- Machito
Küba’da sanat, spor, müzik ve siyaset anlamında ülkenin sembolü haline gelen kişiler bulunmaktadır. Bazı Kübalı ünlüler dünyaca tanınmaktadır.
En Meşhur Kübalı Müzisyenler Kimlerdir?
En meşhur Kübalı müzisyenler arasında Regalo del Alma albümü ile tanınan Celia Cruz, Rhythm is Gonna Get You parçası ile tanınan Gloria Estefan, Siboney parçası ile takdir toplayan Xiomara Alfaro, Havana parçası ile tanınan Camila Cabello ve en ünlü şarkısı Hasta Siempre olan Carlos Puebla bulunmaktadır.
Küba’da dans kültürü önemli bir yere sahiptir. Küba’nın kültürel ve ulusal enstrümanları ile Küba dans müzikleri çalınmaktadır.
En Meşhur Kübalı Oyuncular Kimlerdir?
En meşhur Kübalı oyuncular arasında Mujer Transparente, Amores, Historias Clandestinas en La Habana ve Türbülans filmleriyle meşhur olan Veronica Lynn; Abrázame Muy Fuerte ve La Madrastra filmleriyle kariyerinin en başarılı dönemlerini geçiren Cesar Evora; La segunda hora de Esteban Zayas ve El Cuerno de la abundancia filmleriyle tanınan Enrique Molina; Goliath and the Barbarians, Morgan the Pirate ve Run, Man, Run filmleriyle tanınan Chelo Alonso ve Mujeres de Fuego filmi ile tanınan Ninon Sevilla bulunmaktadır.
Küba sinemasında dünyaca bilinen filmler bulunmaktadır. Motosiklet Günlüğü (2004), Buena Vista Social Club (1999), Havana (1990) ve Ben Küba’yım (1964) gibi meşhur Küba filmleri bulunmaktadır.
Küba’nın Sembolleri Nelerdir?
Küba’nın sembolleri aşağıda listelenmiştir.
- Küba bayrağı
- Bayamo marşı
- Kraliyet palmiyesi
- Küba purosu
Küba’nın Bayrağı Nasıldır?
Küba bayrağı, Küba’nın bağımsızlık kazandığı 1902 yılından itibaren kullanılmaktadır.
Küba bayrağı, mavi ve beyaz renkte yatay olarak beş eşit şeritten oluşmaktadır ve bayrağın sol tarafında kırmızı renkli eşkenar üçgen bulunmaktadır. Küba bayrağı bir adet yıldız içermektedir. Küba bayrağı 2:1 oranlarında uzunluk ve yüksekliğe sahiptir.
Küba bayrağındaki mavi şeritler doğu, batı ve merkez olmak üzere Küba’nın bölgelerini temsil etmektedir. Küba bayrağındaki beyaz şeritler bağımsızlık anlamına gelmektedir. Küba bayrağında bulunan eşkenar üçgen özgürlük, kardeşlik ve eşitliği sembolize etmektedir ve kırmızı rengi ise Küba için can veren kişilerin kanını simgelemektedir. Küba bayrağında bulunan beyaz yıldız ise Küba halkının birliğini temsil etmektedir.
Küba’nın Gezilecek Yerleri Nerelerdir?
Küba’da gezilecek yerler ve Küba tarihi yerleri aşağıda listelenmiştir.
- Varadero
- Havana
- Vinales
- Bahia de Cochinos
- Trinidad
- Santa Clara
Küba’da gezilecek yerler için toplamda 7- 8 gün ayırmak yeterli olmaktadır. Küba gezisi için turistlerin ziyaret ettiği müzeler, plajlar, şehir merkezleri ve çarşılar bulunmaktadır.
Küba’nın Neyi Meşhurdur?
Küba’da meşhur olan ürünler aşağıda verilmiştir.
- Siyah fasulye
- Puro
- Mojito
- Rom
- Bira
- Kahve
- Tropik meyveler
Küba Pahalı Mıdır?
Küba’da konaklama aylık ortalama 100 Euro ile 200 Euro arasında, ulaşım masrafları aylık ortalama 10 Euro, yeme içme masrafları aylık ortalama 50 Euro ile 70 Euro arasında değişmektedir. Küba’da pahalı olan ve ucuz olan ürün ve hizmetler bulunmaktadır.
Küba Hakkında En İlginç 10 Bilgi Nedir?
Küba hakkındaki en ilginç 10 bilgi aşağıda verilmiştir.
- Küba’da resmi din yoktur.
- Küba’daki okuma yazma bilme oranı %99’dur.
- Dünyanın en küçük kuşu olarak bilinen Bee Hummingbird Küba’da yaşamaktadır.
- Küba’da okula giden öğrencilerin giydiği önlük renkleri sınıflara göre farklılık göstermektedir.
- Küba’ya bağlı 4 binden fazla ada bulunmaktadır.
- Dünya’da hasta oranının en yüksek olduğu ülke Küba’dır.
- Küba’daki askeri personelin, polis memurlarının fotoğrafını çekmek yasaktır.
- 2008 yılına kadar Küba’da cep telefonu kullanmak yasaklanmıştır.
- Küba’daki kamu hizmetine tahsis edilen araçların otostopçu almaları zorunludur.
- Küba’da oy kullanmak zorunludur.
Küba’ya Gitmeden Önce Bilinmesi Gereken Önemli Bilgiler Nelerdir?
Küba’ya gitmeden önce bilinmesi gereken faydaları bilgilere aşağıdaki başlıklarda yer verilmiştir.
Küba Türkiye Arası Uçakla Kaç Saat Sürer?
Küba Türkiye arası uçakla 17 saat 40 dakika sürmektedir. Türkiye’den Küba’ya direkt uçuş bulunmaktadır. Türkiye’den Küba’ya direkt uçuş sağlayan havayolu şirketi Türk Hava Yolları’dır. THY Küba uçuşları haftada üç kez İstanbul Havalimanı ile Küba havaalanları arasında gerçekleşmektedir.
Küba Türkiye Arası Saat Farkı Ne Kadardır?
Küba ile Türkiye arası saat farkı 7 saattir.
Küba’da İnternet Var Mı?
Küba’da internet erişimi bulunmaktadır ancak internet hızı çok yavaştır.
Küba Telefon Kodu Nedir?
Küba telefon kodu +53’tür.
Küba Telefonla Nasıl Aranır?
Küba’yı telefonla ararken numara başına Küba alan kodu olan +53 girilmesi gerekmektedir.
Uluslararası Küba Kısaltması Nedir?
Uluslararası Küba kısaltması Cu’dur.
Küba Konsolosluğu Nerededir?
Küba Konsolosluğu Ankara’da Büyükelçilik statüsünde hizmet vermektedir.
Küba Konsolosluğu, Pak Sokak No: 1/128 Çankaya Ankara adresinde bulunmaktadır ve telefon numarası 0312 442 89 70’tir. Ankara Küba Büyükelçiliği, Küba’nın Türkiye’deki tek dış temsilciliğidir.
Küba Türk Konsolosluğu Nerededir?
Küba Türk Konsolosluğu, başkent Havana’da bulunmaktadır. Küba Türk Konsolosluğu’nun adresi 5 Ta Avenida No: 3805 Entre: 36 Y: 40, Miramar, Ciudad de La Havana’dır ve telefon numarası +53 5 999 15 25’tir.
Türkiye’den Küba’ya Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Küba’ya gitmek isteyen bordo (umumi) pasaport sahibi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Küba vizesi alması gerekmektedir. Yeşil (hususi) pasaport, siyah (diplomatik) pasaport ve gri (hizmet) pasaport sahibi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla Küba’ya vizesiz olarak gidebilmektedir.
Küba vize başvuruları, Küba Ankara Büyükelçiliği, yetkili seyahat acenteleri ve akredite vize acenteleri üzerinden yapılabilmektedir. Uzun süreli Küba vize başvurusu yalnızca Küba Büyükelçiliği üzerinden yapılmaktadır.
Vizem.net Küba için kısa süreli ve uzun süreli vize başvurularında tüm süreçte danışmanlık ve takip hizmeti veren akredite kuruluştur.
Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868
Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.