Mısır Mutfağı

Mısır Mutfağı: Mısır Yemekleri ve Mutfak Kültürü

Mısır mutfağı, tarihsel süreç içerisinde Iraklıların ataları olan Pers mutfağından, Yunan mutfağından, İtalyanların ataları olan Romalıların mutfağından, Osmanlı mutfağından ve çeşitli Arap ülkelerinin mutfaklarından etkilenmiştir. Günümüzde ise Lübnan, Filistin ve Suriye gibi çeşitli Orta Doğu ülkelerinin mutfaklarından etkilenirken aynı zamanda Avrupa’dan gelen ürünlerin de etkisi altında kalmıştır.

Mısır topraklarının büyük bir kısmı çöllerden oluşmasına rağmen zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğu bilinmektedir. Mısır yemek kültüründe baklagiller, sebzeler ve meyvelerin yoğun bir şekilde kullanılması kullanılmaktadır.

Mısır ülkesi yemekleri arasında humus falafel, şavurma, sebze ve üzüm yapraklarının pirinçle doldurulması ile yapılan dolma türleri, kuşari, molehiya, bamya yahnisi ve bakla püreleri en çok tercih edilen yemekler arasında sayılmaktadır. Eish baladi ise Mısır’da yerel bir tat olarak sık tüketilen bir pide türü olarak bilinmektedir. Mısır’da peynir yapımının tarihi oldukça eski yıllara dayanmaktadır. Günümüzde Mısır’da en çok olarak tüketilen peynir türü domty olarak adlandırılmaktadır.

Mısır mutfağında çay en çok tercih edilen içecekler arasında bulunmaktadır. Mısır yemeklerinde tatlı olarak ise baklava, başbuza ve künefe popüler tatlılar arasında sayılırken aynı zamanda tatlı yapımında badem, bal ve hurma gibi ürünler kullanılmaktadır. Mısır yemek kültüründe balık, sık tüketilen yiyecekler arasındadır. Mısır’ın kıyı şehirlerinde balık ve deniz ürünlerinin kullanımı oldukça yaygındır. Mısır yemek kültüründe kullanılan en yaygın et türleri ise ızgara şeklinde yapılan yemeklerde tavuk ve kuzu eti iken fast food ve kaz ciğeri en çok tercih edilen yemekler arasında sayılmaktadır.

Mısır Yemek Kültürü Nasıldır?

Mısır Yemek Kültürü Nasıldır?
Mısır Yemek Kültürü Nasıldır?

Mısır mutfağında baklagillerin ve sebze yemeklerinin kullanımı oldukça yaygındır. Bakla ve sebzelerin sık kullanılması nedeniyle vejeteryan diyetleri için elverişli olduğu kabul edilmektedir. Balık ve çeşitli deniz ürünlerinin de kullanıldığı Mısır mutfağında genel olarak topraktan yetişen yiyeceklerin kullanıldığı bir yemek kültürüne eğilim bulunmaktadır.

Mısır mutfağında güvercin eti, tavuk eti ve ördek etinin de yaygın olarak kullanıldığı bilinmektedir. Güvercin, tavuk ve ördek etinden et suyu elde edilmekte ve bu et suları genel olarak yahni ve çorba yapımında kullanılmaktadır. Mısır yemeklerinde kebap ve ızgara çeşitleri de bulunmaktadır.

Sakatat kullanımının yaygın olduğu Mısır’da ciğerli sandviçler yapılmakta ve bu sandviçler özellikle İskenderiye şehrinde fast food olarak sıkça tercih edilmektedir. İskenderiye’de yaygın olan ciğer sandviçleri, küçük boyutlarda doğranan ciğer parçaları, dolma için kullanılan biber, acı biber, sarımsak, kimyon ve farklı çeşitli baharatlarla bir araya getirilerek kızartılmakta ve eish fino adını verdikleri baget ekmeği ile servis edilmektedir. Sakatat kullanımınında ayrıca inek ve koyun beyninin de tercih edildiği bilinmektedir. Kaz ciğeri ise günümüzde Mısır’da hala yaygın olarak tüketilen bir başka sakatat türüdür.

Mısır'ın Yöresel Yemekleri Nelerdir?

Mısır’ın yöresel lezzetleri arasından bazı yemeklerin yapımında bölgelere göre farklılıklar bulunmaktadır. Mısır yemek kültürü içerisinde en bilinen yemeklerden biri olan küşeri temel olarak mercimek, pirinç, makarna, nohut gibi temel ürünlerden oluşurken İskenderiye bölgesinde yemeğe ızgara ciğer eklemekte ve bu şekilde tüketilmektedir. Mısır’da tercih edilen yemeklerden biri olan pirinçle doldurulmuş güvercinin içine çeşitli bölgelerde pilav yerine irmik ya da güvercinlerin iç organlarının da bulunduğu karışım doldurulmaktadır. Molehiya ise Mısır’da tüketilen yaygın yemeklerden bir diğeridir ve yukarı Mısır olarak adlandırılan bölgelerde soğuk servis edilmektedir.

Mısır’da sık tüketilen yöresel bir içecek olan sobia, genel olarak hindistan cevizi sütü, pirinç, pirinç suyu, vanilya ve şeker kullanılarak yapılsa da, Mısır’ın çeşitli bölgelerinde mango ya da çilek suyu eklenerek tüketilmektedir. Çok tüketilen bir tatlı olan künefe ise geleneksel olarak muhallebi ya da fındık ve süt ile tercih edilirken, günümüzde çeşitli bölgelerde çikolata ve meyve çeşitleri ile tüketilir.

Mısır Yemeklerinin Özellikleri Nasıldır?

Mısır mutfağı yemeklerinde baklagiller, meyveler ve sebzeler yoğun olarak kullanılmaktadır. Mısır halkının yemekleri arasında dolma türleri ile humus veya falafel gibi baklagil bazlı yemekler öne çıkmaktadır. Mısır mutfağında oldukça eski yıllara dayanan ve bugün hala tüketilmeye devam eden peynirler de çeşitlidir.

Mısır ülkesinin yemeklerinin arasında et türleri de yaygındır ve genel olarak kebap, yahni veya ızgara olarak et ürünleri tüketilmektedir; sakatatlar da Mısır mutfağındaki birçok yemeğin içeriğinde sıkça tercih edilmektedir. Mısır mutfağı, her ne kadar balık, deniz ürünleri ve et kullanma eğiliminde olsa da, aslında mutfağın temeli baklagil ve sebzelerden oluştuğu için vegan ve vejeteryan diyetleri için elverişlidir.

Tarihi boyunca baharatlara kolay erişen Mısır’ın yemek kültüründe baharat kullanımı da oldukça yaygındır. Kimyon, Mısır mutfağında kullanılan en yaygın baharatlar arasında ilk sırada yer alırken kişniş, kakule, biber, anason, defne yaprağı, dereotu, maydanoz, zencefil, tarçın, nane ve karanfil gibi baharatlarda sıkça kullanılmaktadır.

Geleneksel Mısır Yemekleri Nelerdir?

En meşhur Mısır geleneksel yemekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Ful Medames
  • Humus
  • Babagannuş
  • Koşeri
  • Molehiya
  • Tameya
  • Şavurma

Ful Madames Nedir?

Ful Madames Nedir?
Ful Madames Nedir?

Ful medames, özellikle Kahire ve Gize kentlerinde yaygın olarak tüketilen yöresel Mısır yemeklerinden biridir; ayrıca Arap, Orta Doğu ve Kuzey Afrika mutfak kültürlerinin buluştuğu bir ortak yemek olduğu bilinmektedir. Bakla yahnisi olarak da bilinen ful medames, zeytinyağı, kimyon, maydanoz, sarımsak, soğan, limon suyu, pul biber ve diğer sebze, ot ve baharat gibi malzemelerle pişirilmektedir. Ful medames, geleneksel büyük metal tepsi içinde servis edilmektedir.

Humus Nedir?

Humus Nedir?
Humus Nedir?

Humus, Arapçada nohut anlamına gelmektedir ve yöresel bir lezzet olarak Mısır haricinde, birçok Arap ülkesinde, Orta Doğu’da, İsrail’de ve Türkiye’de de tüketilmektedir. Nohut ile tahin, limon suyu, sarımsak, tuz, kimyon, kırmızı biber ve zeytinyağı karıştırılarak yapılan humus, meze olarak da sunulmakta ve özellikle veganlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Babagannuş Nedir?

Babagannuş Nedir?
Babagannuş Nedir?

Babagannuş, meze olarak tüketilen bir diğer Mısır yemeğidir. Mısır halkının sıklıkla tercih ettiği babagannuş; közlenmiş patlıcan, zeytinyağı, limon suyu ve çeşitli baharatlarla tatlandırılıp tüketilmektedir. Orta Doğu ülkelerinde ek olarak içine domates, soğan ve başka sebzeler de eklenebilmektedir.

Koşeri Nedir?

Koşeri Nedir?
Koşeri Nedir?

Koşeri, 19. yüzyılın ortalarında itibaren tüketilen, Mısır’ın ulusal yemekleri arasında yer alan yaygın bir sokak yemeğidir. Orta Doğu, Hint ve İtalyan mutfaklarından parçalar taşıyan koşerinin temel içeriğinde pirinç, makarna ve mercimek bulunmaktadır. Pirinç, makarna ve mercimeğin üzerine baharatlı domates sosu, baharatlar, isteğe bağlı olarak sarımsak sirkesi, nohut ve çıtır hale getirilmiş soğan eklenmektedir. Üzerine sarımsak suyu ilave edilerek servis edilen koşeri, isteğe bağlı olarak acı sos ile birlikte de tüketilmektedir.

Molehiya Nedir?

Molehiya Nedir?
Molehiya Nedir?

Molehiya yemeğinin adı yemekte kullanılan bitkinin adından gelmektedir. Molehiya bitkisinin yaprakları kullanılarak yapılan yemek; Mısır dışında Orta Doğu ile Afrika mutfaklarında da yapılmaktadır. Molehiyanın yapımı, ülkeden ülkeye göre farklılık gösterse de Mısır mutfağında yapraklarda bulunan omurganın çıkarılmasının ardından sarımsak ve kişniş ile birlikte ince bir şekilde kesilerek hazırlanmaktadır. Molehiya yemeğinin yapımında et kullanılsa da, Mısır’ın farklı bölgelerinde tavuk ve tavşan eti de tercih edilmektedir.

En Meşhur Mısır Tatlıları Nelerdir?

En meşhur Mısır tatlıları aşağıda sıralanmıştır.

  • Başbuza
  • Harissa
  • Künefe
  • Zalabya
  • Tatlı Feteer
  • Om Ali
  • Sütlaç
  • Tatlı Gulaş (Sweet Goulash)
  • Kadayıf
  • Kahk
  • Mısır Jalebi

En Sevilen Mısır Sokak Yemekleri Nelerdir?

En sevilen Mısır sokak yemekleri aşağıda sıralanmıştır.

  • Ful Madames
  • Koşeri
  • Tameya
  • Köfte kebap
  • Fiteer

Mısır Yemek Alışkanlıkları Nasıldır?

Mısır yemek alışkanlıkları ülke içerisinde bölgelere ve dinlere göre farklılık göstermektedir. Mısırlı köylülerin bir çoğu sofralarında çok çeşitli yemeklere yer vermemekte ve genelde sebze, mercimek ve fasulye içeren bir beslenme stili tercih etmektedir. Mısır’da daha pahalı olan et ise Mısır halkının özel günlerde tercih ettikleri yiyeceklerdendir.

Orta sınıfta bulunan ailelerin ise genellikle kırsaldaki halk ile benzer beslendiği, ancak zaman zaman daha pahalı ve farklı yiyecekleri de tercih ettikleri bilinmektedir. Mısır halkı kafelerde servis edilen ya da sokak lezzetleri arasında bulunan fast food yiyecekleri de tüketmektedir. Mısır’da yemek akşam yemeğinden önce genellikle alkolsüz içecekler tüketilir.

Çayevlerinde, çay bardakları yerine uzun bardaklar kullanılarak çay sunulmakta ve sert ya da şekerli olarak Türk kahvesi de servis edilmektedir. Mısır akşam yemeklerinde mezeler, salatalar ile sosların eşliğinde sebzeler, pirinç yemekleri, çorbalar ve et yemekleri sunulmaktadır. Hemen hemen her meze ve yemeğin yanında ekmek yenilmektedir.

Mısır'da Kahvaltıda Ne Yenir?

Mısır'da Kahvaltıda Ne Yenir?
Mısır'da Kahvaltıda Ne Yenir?

Mısır’da kahvaltı kültürü, Eski Mısır’a uzanmaktadır. Buğday önemli bir yere sahip olduğunda, kahvaltıda en sık tüketilen gıda, ekmektir. Eski Mısır'da ekmek, emmer adı verilen bir buğday türünden yapılırken, günümüzde Mısır halkı şekil olarak pide ekmeğine benzeyen baladi gözlemesini yemektedir. Mısır’da kahvaltıda en yaygın tüketilen yiyeceklerden biri ful medames’tir. Güne besleyici ve doyurucu bir başlangıç sağlayan ful medames, yağ ve tuzla pişirilmekte ve yanında haşlanmış yumurtayla servis edilmektedir. Fasulyeler önceden ıslatılarak düşük ateşte uzun süre kaynatılır, ancak bölgelere göre pişirme teknikleri de değişebilmektedir.

Mısır'da Öğle Yemeğinde Ne Yenir?

Mısır'da Öğle Yemeğinde Ne Yenir?
Mısır'da Öğle Yemeğinde Ne Yenir?

Mısır’da öğle yemeği vakti 14.00 ile 16.00 arasındadır. Yaygın olarak et ya da balık, pirinç, ekmek ve mevsim sebzeleri tüketilirken, aynı zamanda salatalar da tercih edilmektedir. Sokak lezzetlerinin tercih edildiği öğle yemeklerinde yaygın olarak ful madames ile kuşeri başta olmak üzere çeşitli ucuz yemekler yenilmektedir. Sokak lezzetleri satılan yerlerde aynı zamanda muz, guava, mango, nar, çilek gibi meyveler ile şeker kamışı ve ebegümeci eklenen taze sıkılmış meyve suları bulunmaktadır.

Mısır'da Akşam Yemeğinde Ne Yenir?

Mısır'da Akşam Yemeğinde Ne Yenir?
Mısır'da Akşam Yemeğinde Ne Yenir?

Mısır’da akşam yemeğinin öncesinde genelde sosyalleşme amacıyla alkolsüz içecekler tüketilmekte ve ortalama 21.00 ile 22.00 saatleri arasında akşam yemeği yenmektedir. Akşam yemeklerinde yaygın olarak kuzu, tavuk, balık, yavşan ya da güvercin etlerinin bulunduğu yemekler, sebzeler ve ekmek servis edilmektedir. Akşam yemeğinin ardından çay, baklava, krem dolgulu kekler, fındık dolgulu tatlılar yenilmektedir.

Sebzeler, pirinç içeren yemekler, çorbalar ve et yemeklerinden oluşan bir Mısır akşam yemeği ile ekmek tüketimi de yaygındır. Akşam yemeğinin ardından kahve ya da nane çayları gibi içecekler tercih edilmektedir.

Mısır'da Yemek Fiyatları Nasıldır?

Mısır’da en çok tüketilen yiyecekler için ortalama kafe ve restoran fiyatları aşağıda verilmiştir.

  • Kahvaltı fiyatları 2 ile 5 dolar arasında değişmektedir.
  • Öğle yemeği fiyatları 3 ile 5 dolar arasında değişmektedir.
  • Akşam yemeği fiyatları 5 ile 10 dolar arasında değişmektedir.
  • Vejetaryen yemeklerin ücretleri 1 ile 4 dolar arasında değişmektedir.
  • Falafel gibi atıştırmalıkların ya da sandviçlerin fiyatları 1 dolar ile 3 dolar arasında değişmektedir.
  • Ortalama kalitedeki bir restoranda yemek fiyatları 5 dolar ile 12 dolar arasında değişmektedir.

Mısır’da yemek fiyatları yemeklerin içeriği ile servis edilen restoranların kalitesi gibi sebeplerle değişiklik gösterirken, Mısır’da market fiyatları ise marketin bulunduğu konum ile ürünlerin üretim yöntemlerine göre farklı olabilmektedir.

Mısır’da Düzenlenen Yemek Festivalleri Nelerdir?

Mısır yemek festivalleri aşağıda listelenmiştir.

  • Sham Al Naseem Festivali: Mısır yemek festivalleri arasında Müslümanlar ve Hristiyanlar tarafından uzun yıllardır kutlanmaktadır. Bir gün süren festivalde tuzlu balık, renkli yumurta ve soğan gibi yemekler hazırlanarak piknik yapılmaktadır.
  • Cairo Bites: Günümüzde oldukça ünlü olan festivalde, Mısır restoranları bir araya gelmektedir ve Mısır’a özgü çeşitli yerel, bölgesel ve ulusal yiyecekler sunulmaktadır. Festival, ünlü aşçıların yemeklerini tatmak için iyi bir fırsattır.
  • Leylet En Nuktah: Mısır’ın en ünlü festivallerinden biridir ve günümüzde aileler Nil Nehri kıyısında bir araya gelerek piknik havasında bir kutlama yapmaktadır.
  • Mısır Bal Festivali: Şubat ayında İskenderiye şehrinde yapılan festivalde Mısır’da üretilen özel bal türleri sunulmaktadır.
  • Hurma Festivali: Ocak ayında Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ve valilikler tarafından düzenlenen uluslararası bir festivaldir.
  • Gölde İlk Yemek Tadım Şenliği: Ocak ayında düzenlenen festivale, Mısır'da bulunan 13 göldeki çok sayıda ünlü restoran ve ev yemekleri üreticileri katılmaktadır.

Mısır’da düzenlenen yemek festivallerine katılmak isteyen bordo pasaport hamili Türk vatandaşlarının, Mısır turist vizesi başvuru şartları sağlanması ile Mısır turistik vize başvurusu yapması gerekmektedir; yeşil, gri ve siyah pasaport hamillerinin ise 90 günü aşmayan Mısır seyahatleri için vize almaları gerekmemektedir.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: