Mısır Yatırımcı Vizesi

Mısır Yatırımcı Vizesi Başvuru Süreci 2023

Mısır yatırımcı vizesi; altın vize olarak da bilinen, Mısır’da yatırım yapmak isteyen kişilerin alması gereken vize türüdür. Mısır yatırımcı vizesi, 14 Mart 2020’de 190 numaralı meclis kanunuyla Mısır hükümeti tarafından çıkarılan yatırım programı ile Mısır’da gayrimenkul alarak veya ilgili yatırım şekillerinden birini uygulayarak alınmaktadır. Mısır yatırımcı vizesi, hamiline 6 ya da 9 ay içerisinde Mısır vatandaşlığı alma imkanı sağlamaktadır.

Vizem.net, Mısır'da yatırım yaparak vatandaşlık almak isteyen kişiler için vize ve yatırım danışmanlığı hizmeti sunmaktadır.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Mısır Altın Vize için Yatırım Seçenekleri Nelerdir?

Mısır altın vize için yatırım seçenekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Vatandaşlık için geri ödemesiz 250.000 ABD doları katkı payı yatırılmalıdır.
  • Hükümet onaylı, minimum 500.000 ABD doları tutarında gayrimenkul satın alınmalıdır.
  • Mısır’da önceden kurulmuş bir şirkete ya da Mısır’da yeni bir şirket kurmak için minimum 400.000 ABD doları yatırım yapılmalıdır. Mısır yatırımcı vizesi için başvuru yapan kişinin kurulan şirketin en az %40’ında hisse sahibi olması gerekmektedir.
  • 5 yıl sonrasında faizsiz, yerel Mısır para biriminde geri ödenebilen minimum 750.000 ABD doları mevduat yatırımı; ya da 3 yıl sonrasında faizsiz, yerel Mısır para biriminde geri ödenebilen 1 milyon ABD doları mevduat yatırımı yapılmalıdır.

Sermaye Yatırımı Yoluyla Mısır Yatırımcı Vizesi Nasıl Alınır?

Sermaye yatırımı yoluyla Mısır yatırımcı vizesi, başvuru sahibinin Mısır Merkez Bankasının vatandaşlık hesabına 250.000 ABD dolar geri ödemesiz yatırım yapması ile alınmaktadır. Mısır Merkez Bankasının mevduat yatırım programı yoluyla da Mısır yatırımcı vizesi başvurusu gerçekleştirilebilir.

Mısır yatırımcı vizesi almak için başvuru sahibi kullanabileceği iki mevduat hesabı seçeneği vardır. Birinci mevduat hesabı seçeneğinde başvuru sahibi, 750.000 ABD doları tutarında, 5 yıl sonra iade edilecek faizsiz, yerel Mısır para biriminde geri ödenebilen mevduat yatırımı yapmalıdır. İkinci mevduat hesabı seçeneğinde başvuru sahibi, 1 milyon ABD doları tutarında, 3 yıl sonra iade edilecek faizsiz, yerel Mısır para biriminde geri ödenebilen mevduat yatırımı yapmalıdır.

Ev Satın Alma Yoluyla Mısır Yatırımcı Vizesi Nasıl Alınır?

Ev satın alma yoluyla Mısır yatırımcı vizesi, başvuru sahibinin hükümet onaylı, minimum 500.000 ABD dolarında bir ya da birden fazla gayrimenkul satın alması ile alınmaktadır.

Mısır yatırımcı vizesi almak için satın alınacak gayrimenkulün hükümet onaylı olması durumunda arsa ya da inşa edilmiş bir mülk olabileceği gibi tamamlanmış ya da hala inşaat sürecinde de olabilmektedir. Mısır yatırımcı vizesi başvurusunda kullanılan gayrimenkul hükümet onaylı olduğu sürece bulunduğu semt de fark etmemektedir. Apartman, mağaza, fabrika gibi gayrimenkuller de Mısır yatırımcı vizesi başvurularında kabul edilmektedir.

Ev satın alma yoluyla Mısır yatırımcı vizesine başvurabilmek için minimum 500.000 ABD dolarının tamamının ödenmesi gerekmektedir. Başvuru sahibinin 500.000 ABD dolarını aşan Mısır ev fiyatları için kalan parayı taksitler halinde ödemesi mümkündür. Mısır yatırımcı vizesi için gayrimenkul alırken banka havalesi yurt dışından yapılmalıdır. Mısır vatandaşlığının alınabilmesi için başvuru sahibinin gayrimenkulu ancak 5 yıldan sonra satmasına izin verilmektedir.

Şirket Kurma Yoluyla Mısır Yatırımcı Vizesi Nasıl Alınır?

Şirket kurma yoluyla Mısır yatırımcı vizesi için başvuru sahibinin minimum 400.000 ABD dolarında yatırım yapması ve şirketin en az %40 hissesine sahip olması gerekmektedir. Mısır’da önceden kurulmuş bir şirkete yatırım yapılabileceği gibi Mısır’da yeni bir şirket kurmak için de yatırım yapılabilir. Mısır vizesi almak için kurulan şirkette Mısırlı ortak bulunmasına gerek yoktur.

Mısır’da yatırım yapmak ve vize almak için kullanılan para, şirketin banka hesabına aktarılmakta ve minimum 5 yıl boyunca sermaye olarak kullanılabilmektedir. 5 yıl içerisinde şirketin iflas etmesi halinde, başvuru sahibinin Mısır vatandaşlığını koruyabilmek için geri ödemesiz 250.000 ABD doları kadar yatırım yaparak sermaye yatırımı yoluyla Mısır yatırımcı vizesine geçiş yapması gerekmektedir.

Mısır Golden Visa Başvurusu Nasıl Yapılır?

Mısır golden vize başvurusu için Mısır’a giriş yaptıktan sonra ilk olarak en yakın polis karakoluna gidilerek kimlik ve adres kaydı yaptırılmalıdır. Eş zamanlı olarak Mısır Göç Ofisi’nden randevu alınmalı ve oturum izni başvurusu için gerekli belgeler ile randevuya gidilerek oturum izni başvurusu yapılmalıdır.

Mısır altın vize başvurusunun onaylanması halinde 2-3 ay süren güvenlik kontrolünün sonuçları beklenmelidir. Mısır golden vize güvenlik kontrolünden geçilmesi halinde 6 aylık oturum izni alınmalıdır. Mısır Arap Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına Mısır vatandaşlık başvurusu yapılmalı ve her başvuru bizzat bakanlık başkanı tarafından gözden geçirilmelidir. Mısır Başbakanlığı tarafından Mısır vatandaşlık başvurusu onaylanmalıdır. Mısır golden vize başvurusunun tamamlanması ile Mısır vatandaşlığı alınmaktadır.

Mısır Yatırımcı Vizesi için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Mısır yatırımcı vizesi için gerekli belgeler aşağıda listelenmiştir:

  • Pasaport: Mısır'a yapılacak seyahat süresini kapsayan, geçerli bir pasaport olmalıdır.
  • Kapsamlı sağlık raporu: Başvuru sahibinin herhangi bir bulaşıcı hastalık taşımadığını ve sağlıklı olduğunu gösteren tam kapsamlı sağlık raporu sunulmalıdır.
  • Maddi yeterliliğe ilişkin evraklar: Mısır’da geçirilecek sürede yapılacak harcamalar için yeterli maddi imkan olduğunu gösteren banka hesap cüzdanı dökümü
  • Adli sicil kaydı: Başvuru sahibinin sicilinin temiz olduğuna dair adli sicil kaydı gerekmektedir.

Mısır Altın Vize Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

Mısır altın vize başvuru ücreti 10.000 ABD dolarıdır.

Mısır Altın Vize Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Mısır altın vize avantajları arasında Mısır hükümetinin iki vatandaşlık hakkını tanıması dolayısıyla başvuru sahibinin vatandaşlık değiştirmesine gerek kalmaması gelmektedir. Mısır vatandaşlığı başvuru sahibinden çocuklarına geçebilir. Mısır’ın Avrupa’ya yakın olması, artan ihracatı ve siyasi kararlılığı sebebiyle ekonomisi güçlü konumdadır.

Mısır altın vizesinin dezavantajlarına; vizesiz girilebilen ya da girişte vize sağlanan ülkelerin sayısı az olmakla birlikte içerisinde Schengen Bölgesi ve Birleşik Krallık ülkelerini, Kanada’yı, Japonya’yı, Singapur’u ve Rusya’yı bulundurmaması, yeni Mısır vatandaşlarının herhangi bir yeni ekonomik gelişmeden faydalanamaması, devletin Sinai Penunsula’da bulunan tarım arazisi ve gayrimenkullerinin yabancı mülkiyet tescilini yasaklaması ve başvuru sahibinin eşi ve çocuklarının Mısır’da kalıcı bulunmamaları halinde pasaportlarına el konulması gösterilebilir.

Mısır altın vize başvuru sahibinin; başvuru sürecinde yanlış bilgi vermesi ya da dolandırıcılıkla vatandaşlığı elde etmesi, İçişleri Bakanlığının onayladığı geçerli bir sebep olmaksızın Mısır’da art arda iki sene boyunca bulunmaması, ağır bir suça karışması ve hapis cezasına çarptırılması, Mısır’da ya da başka bir ülkede devlete zarar verecek bir suçta bulunması, ekonomik, sosyal ya da kamu kuruluşlarına zarar verecek herhangi bir organizasyonda bulunması halinde Mısır vatandaşlığına el konulması bir diğer dezavantaj durumudur.

Mısır Yatırımcı Vizesi ile Mısır Vatandaşlığı Alınabilir Mi?

Evet, Mısır yatırımcı vizesi ile Mısır vatandaşlığı alınabilmektedir. Mısır yatırımcı vizesi ile başvuru sahibinin en az 10 yıl Mısır’da yaşaması halinde Mısır vatandaşlığı alınabilmektedir.

Mısır yatırımcı vizesi ile vatandaşlık alma süreci yaklaşık olarak 6 ile 9 ay sürmektedir.

Mısır yatırımcı vizesi ile vatandaşlık için başvuru yapan kişi ile 21 yaşının altındaki bekar çocukları aynı zamanda, bütün resmi eşleri ise 2 yıl sonra Mısır vatandaşlığı almaktadır. Mısır iki vatandaşlık hakkını tanır bu sebeple başvuru sahibinin kendi vatandaşlığından vazgeçmesi gerekmemektedir.

Aile Üyeleri Mısır Yatırımcı Vizesi Başvurusuna Dahil Edilebilir Mi?

Evet, aile üyeleri Mısır yatırımcı vizesi başvurusuna dahil edilebilmektedir. Mısır yatırımcı vizesi başvurusuna dahil edilen aile üyeleri de esas başvuru sahibi ile aynı haklara sahip olacaklardır. Mısır yatırımcı vizesi için esas başvuru sahibinin bütün resmi eşleri ile 21 yaşının altında evli olmayan bütün çocukları aile üyesi olarak kabul edilir. Esas başvuru sahibinin ebeveynleri ve/veya kardeşleri Mısır yatırımcı vizesi başvurusuna dahil edilemez.

Dilhan Akkaya Yazan: Dilhan Akkaya

Dilhan Akkaya, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Vizem.net için göçmenlik hukuku ve vize başvuruları alanında danışmanlık vermektedir.

Paylaş: