Mısır Vatandaşlığı Başvuru Şartları ve İşlemleri
Mısır vatandaşlığı, Mısır Anayasasında belirtilen kanunlara uygun şekilde alınmaktadır. Mısır vatandaşlığı başvurularının alınmasında, değerlendirilmesinde ve karara bağlanmasında Mısır İçişleri Bakanlığı başlıca sorumlu kurumdur. Mısır vatandaşlığı alan kişiler ülkenin anlaşmalı olduğu birçok ülkeye vizeli veya vizesiz şekilde seyahate çıkabilmektedir. Mısır vatandaşlığı almak için kanunlara uygun çeşitli yollar bulunmaktadır.
Mısır Vatandaşı Nasıl Olunur?
Mısır vatandaşlığı alma yolları aşağıda verilmiştir.
- Doğumla Mısır vatandaşlığı
- Evlilik yoluyla Mısır vatandaşlığı
- Oturma izni yoluyla Mısır vatandaşlığı
- Yatırım yoluyla Mısır vatandaşlığı
Doğum Yoluyla Mısır Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Doğum yoluyla Mısır vatandaşlığı almanın iki yolu bulunmaktadır. Doğuştan en az bir ebeveyni Mısırlı olan çocuklara veya ebeveynleri bilinmeyen ve bölge sınırlarında bulunan terk edilmiş veya öksüz, yetim kalmış çocuklara doğum yoluyla Mısır vatandaşlığı verilmektedir.
Evlilik Yoluyla Mısır Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Evlilik yoluyla Mısır vatandaşlığı alma hakkı yalnızca Mısırlı bir erkek ile evlenen kadınlara tanınmaktadır. Mısırlı bir kadın ile evli yabancı erkeklere Mısır vatandaşlığı hakkı tanınmamaktadır.
Evlilik yoluyla Mısır vatandaşı olma şartları aşağıda listelenmiştir.
- Mısırlı bir erkek ile evli olmak
- Mısır vatandaşlığı başvurusunda bulunmadan önce Mısırlı erkek eş ile iki yıl geçirmiş olmak
- MısırİçişleriBakanlığı tarafından temsil edilen hükümete Mısır vatandaşlığı için başvurmak
- Mısır vatandaşlığı temin edilene kadar evliliği sürdürmek
Oturum İzni ile Mısır Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Oturum izni ile Mısır vatandaşlığını, 10 yıl boyunca Mısır’da kaldıktan sonra alınmaktadır. Mısır vatandaşlığı ile oturum izni almak için bazı koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir.
Mısır vatandaşlığının temin edilmesi veya reddedilmesi Mısır Devleti’nin takdirine bağlıdır. Mısır’da kalmak için oturum iznine sahip olan ve ilk 10 yıllık ikamet süresini tamamlamış yabancılar Mısır oturum izni üzerinden Mısır vatandaşlığına başvurma hakkı kazanmaktadır. Mısır vatandaşlığı Mısır İçişleri Bakanlığının kararıyla verilmektedir.
Oturum izni ile mısır vatandaşlığı alma koşulları aşağıda listelenmiştir.
- Yaş limitini karşılanmalıdır.
- Akli denge yerinde olmalıdır ve topluma bir yük olunabilecek herhangi sorun teşkil edilmemelidir.
- Adli sicilkaydı temiz olmalıdır. Vatandaşlığa başvuran kişi rehabilite edilmediği sürece özgürlüğü kısıtlayan ve şerefe aykırı diğer herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmalıdır.
- Arapça iyi derecede bilinmelidir.
- Kanunen geçerliliği belgelenmiş bir gelir olmalıdır.
Yatırım Yoluyla Mısır Vatandaşlığı Nasıl Kazanılır?
Yatırımcı yoluyla Mısır vatandaşlığı, genellikle Mısır’da gayrimenkul alan veya yatırım yapan kişilere verilmektedir. Mısır altın vize, Mısır’da yatırım yapmayı düşünen kişilere verilen ve Mısır vatandaşlığına giden yolda önemli bir adım olan bir vize türüdür. Yatırım yoluyla Mısır vatandaşlığı almak için çeşitli yatırım türleri bulunmaktadır. Yatırım yapan kişiler ülke içindeki finansal ve resmi işlemlerinin ardından Mısır vatandaşlığı almaya hak kazanmaktadır.
Doğrudan Vatandaşlık Programı sayesinde yaklaşık 6-9 ay kadar bir sürede Mısır vatandaşlığı ve kalıcı oturma izni verilmektedir. Mısır vatandaşlığını, Mısır yatırımcı vizesi aracılığıyla edinmiş bir kişinin kanunen Mısır’da bulunmasına gerek olmamaktadır. Mısır vatandaşlığını yatırım yoluyla edinmek için en az 250.000 ABD doları yatırım yapılması gerekmektedir.
51 ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunan Mısır vatandaşlığını yatırım yaparak edinmek isteyen kişiler bağış, iş yatırımı, gayrimenkul yatırımı veya mevduat hesabıyla yatırım yapabilmektedir.
Mısır Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır?
Mısır vatandaşlık başvurusu Mısır’da iken Kahire’de bulunan Mısır İçişleri Bakanlığına, ülke dışında ise dış temsilciliklere gidilere yapılmaktadır. Mısır vatandaşlığı almak için gerekli belgelerle ilgili birlikte kurumlara başvuru yapılmalıdır. Mısır vatandaşlık başvuruları Kahire’de Mısır İçişleri Bakanlığına gönderilmekte ve orada değerlendirilmektedir.
Mısır Vatandaşlık Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Mısır vatandaşlık başvurusu için gerekli belgeler aşağıda listelenmiştir.
- Mısır vatandaşlık başvuru formu: Ek bilgilerle birlikte Mısır vatandaşlığı için orijinal başvuru formu getirilmelidir.
- Pasaport: Mısır vatandaşlığına başvuran kişinin menşe ülke vatandaşlığını ve diğer vatandaşlıklarını tescilleyen pasaportun birer fotokopisi sunulmalıdır.
- Doğum belgesi: Vatandaşlığa başvuran kişinin orijinal veya resmi doğum belgesi sunulmalıdır.
- Fotoğraf: Güncel 3 adet kimlik fotoğrafı getirilmelidir.
- Adli sicil kaydı: Mısır vatandaşlığına başvuran kişinin herhangi bir suçtan hüküm giymediğine dair yazılı bir ifade, menşe ülkesi tarafından resmi bir şekilde belgelenmelidir.
- Sağlık raporu: Vatandaşlığa başvuran kişinin sağlık taramasına dair resmi sağlık raporu teslim edilmelidir.
- Başvuru harcı: İlk kez Mısır pasaportu almak için başvuran kişilerin başvuru esnasında bir teminat bedeli ödemesi gerekmektedir. Mısır pasaportu başvurusu esnasında ödenmesi gereken teminat bedelinden öğrenciler, emekli vatandaşlar ve sürekli seyahat eden başvuru sahipleri muaftır. Mısır pasaportu başvuru teminat bedeli 380 eurodur.
Mısır vatandaşlık başvurusu için gerekli belgeler, vatandaşlık türüne göre değişiklik göstermektedir.
Mısır Vatandaşlığı Başvuru Ücreti Ne Kadardır?
Mısır vatandaşlığı başvuru ücreti 10.000 ABD dolarıdır.
Mısır Çifte Vatandaşlık Veriyor Mu?
Mısır çifte vatandaşlık, 2004 yılından itibaren Mısır hükümetinden izin alınarak vermektedir. Mısır’da cumhurbaşkanı, başbakan veya aile üyelerinin çifte vatandaşlık alması mümkün değildir.
Mısır Pasaportu Nasıl Alınır?
Mısır pasaportları genellikle Mısır vatandaşlarına yedi yıl geçerli olmak üzere verilmektedir. Mısır pasaportuna başvurabilmek için Mısır ulusal kimlik kartı veya 16 yaşın altındakiler için elektronik doğum belgesi gerekmektedir. Öğrencilerin Mısır pasaportu başvurusunda öğrenci olduklarını belgelemeleri istenmektedir. İlk kez Mısır pasaportu almak için başvuran kişilerin başvuru esnasında bir teminat bedeli ödemesi gerekmektedir. Mısır pasaportu başvurusu esnasında ödenmesi gereken teminat bedelinden öğrenciler, emekli vatandaşlar ve sürekli seyahat eden başvuru sahipleri muaftır. Mısır pasaportu başvuru teminat bedeli 380 eurodur.
Tüm Mısır pasaportları Mısır’da İçİşleri Bakanlığının Seyahat Belgeleri, Göç ve Vatandaşlık İdaresinden (TDINA), yurt dışında ise bir Mısır Konsolosluğundan çıkarılmaktadır.
Mısır pasaportunun yazılı bölümleri hem İngilizce hem de Arapça basılmalıdır. Mısır pasaportu, diğer ülkelerin devlet yetkililerine hitap etmektedir ve sahibini ülke vatandaşları olarak tanımlamaktadır. Mısır pasaportu sahibi vatandaşların bir ülkeden diğerine uluslararası kurallar çerçevesinde geçiş yapmalarına ve uygun şekilde karşılanmalarına izin verilmesini talep eden bir not içermektedir.
Mısır Pasaportu ile Hangi Ülkelere Vizesiz Gidilir?
Mısır pasaportu ile Arnavutluk, Benin (Nijerya), Dominik, Gine, Haiti, Endonezya, İran, Ürdün, Malezya, Morityus, Mikronezya, Umman, Saint Kitts ve Nevis, Saint Vincent ve the Grenadines, Güney Sudan, Sudan, Kuzey Kıbrıs, Filistin, Güney Osetiya, Transdinyester, Hong Kong, Makau, Cook Adaları, Niue ve Pitcairn Adaları’na vizesiz gidilmektedir.
Dilhan Akkaya, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Vizem.net için göçmenlik hukuku ve vize başvuruları alanında danışmanlık vermektedir.