Norveç Vize Politikası

Norveç Krallığı Vize Politikası ve Norveç Vizesi ile Diğer Ülkelere Giriş

Norveç Krallığı, istisnai gruplar haricinde topraklarına giriş yapmak isteyen tüm yabancıların yetkili makamlardan vize almasını zorunlu kılmıştır. Norveç Krallığı, 19 Aralık 1996 tarihinden beri Schengen Anlaşması'na taraf bir devlet olup vize politikaları büyük ölçüde Schengen Anlaşması'nın etkisiyle şekillenmiştir.

Norveç vizesi hamilleri, uygun şartları sağlamaları durumunda, Schengen bölgesinde ve Schengen bölgesine dahil olmamak ile birlikte Schengen vizesi hamillerinden vize talep etmeyen bazı Avrupa ülkelerinde vizesiz dolaşım hakkına sahiptir.

Aşağıda Norveç Krallığı'nın vize talep etmediği gruplar ve Norveç vizesi ile giriş yapılabilecek ülkeler hakkında detaylı bilgi paylaşılmıştır.

Kimler Norveç'e Vizesiz Seyahat Edebilir?

Aşağıdaki kişiler Norveç’e vizesiz seyahat edebilmektedir.

  • AB/AEA vatandaşları veya oturum sahipleri
  • Norveç ile anlaşma sahibi ülkelerin vatandaşları
  • Norveç ile anlaşması olan bir ülkede oturma izni olan kişiler
  • Halihazırda Norveç'te oturma izni veya vizesi olan kişiler
  • Diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahipleri
  • Barents Bölgesi'ndeki uçuş ekibi üyeleri ve sınır sakinleri
  • Özel seyahat belgeleri olan mülteciler
  • Özel seyahat belgesine sahip denizciler

Norveç ile Vize Muafiyeti Anlaşması Olan Ülkeler

Norveç’in Arnavutluk, Andorra, Antigua ve Barbuda, Arjantin, Avustralya, Bahamalar, Barbados, Bermuda, Bosna Hersek, Brezilya, Brunei, Kanada, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Kıbrıs, Dominika, El Salvador, Gürcistan, Grenada, Guatemala, Vatikan, Honduras, Hong Kong, İsrail, Japonya, Kiribati, Kore Cumhuriyeti, Makao, Malezya, Marşal Adaları, Mauritius, Meksika, Mikronezya, Moldova, Monako, Karadağ, Yeni Zelanda, Nikaragua, Kuzey Makedonya, Palau, Panama, Paraguay, Peru, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Samoa, San Marino, Seyşeller, Sırbistan, Singapur, Solomon Adaları, Tayvan, Doğu Timor, Tonga, Trinidad ve Tobago, Tuvalu, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Uruguay, Amerika Birleşik Devletleri, Vanuatu ve Venezuela ile vize muafiyeti anlaşması bulunmaktadır.

Norveç Vizesi İle Gidilebilecek Ülkeler Hangileridir?

Norveç vizesi ile tüm Schengen ülkelerine giriş yapmak mümkündür.

Schengen bölgesine ilk olarak Norveç’ten giriş yapılması veya vize süresi boyunca en çok Norveç’te kalınması ve Schengen 90 gün kuralı aşılmadan seyahat edilmesi halinde Norveç vizesi ile tüm Schengen ülkelerine giriş yapılabilir. Hırvatistan, Romanya, Bulgaristan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi de Norveç Schengen vizesi ile gidilebilen ülkeler arasında yer almaktadır.

Başvuru sahipleri https://ec.europa.eu/assets/home/visa-calculator/calculator.htm?lang=en adresinden Schengen vizesi için kalan kalış süresini hesaplayabilir.

Sık Sorulan Sorular

Norveç vize politikası ile ilgili bizlere sıklıkla sorulan soruların yanıtlarına aşağıda yer verilmiştir.

Norveç Vizesi İle İsveç'e Giriş Yapabilir Miyim?

Geçerli Norveç vizesi ile İsveç’e giriş yapabilirsiniz. Norveç Schengen vizesi ile Türkiye’ye dönen veya Schengen bölgesinden çıkış yaptıktan sonra İsveç'e gitmek isteyen vize sahiplerinin vizelerinin çift girişli veya çok girişli olması gerekir.

Tek girişli Norveç vizesi sahipleri önce Norveç'e gidip Schengen bölgesinden çıkmadan İsveç'e gidebilir.

Norveç Vizesi İle Fransa'ya Giriş Yapabilir Miyim?

Çift girişli veya çok girişli Norveç vizesine sahip olmanız halinde Norveç’ten çıkış yaptıktan sonra da Fransa’ya giriş yapmak mümkündür ancak tek girişli Norveç vizesi sahiplerinin Fransa’ya giriş yapmak için önce Norveç’e gitmesi ve Schengen bölgesinden ayrılmaması gerekir.

Norveç Vizesi ile Diğer Schengen Ülkelerine Girişte Nelere Dikkat Etmeliyim?

Norveç vizesi ile diğer Schengen ülkelerine giriş yapmak mümkün olsa da bu hak doğrudan verilmez. Başvuru sahiplerinin Norveç vizesi ile diğer Schengen ülkelerine giriş yaparken sınır kontrolünde kimin ziyaret edileceği, mali duruma ilişkin belgeler, ne kadar süre seyahat edileceği gibi bilgi ya da belgeleri sunması istenebilir.

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: