Norveç İş İmkanları

Norveç İş İlanları, Çalışma Koşulları ve 2023 Norveç İşçi Alımı

Norveç iş imkanları birçok farklı meslek dalından alternatife sahipken Norveç’te iş bulmak birçok Avrupa ülkesine kıyasla daha zordur. Norveç halkı iyi bir İngilizce seviyesine sahip olduğu için Norveç’te iş bulmak isteyen kişinin İngilizce bilgisinin yanı sıra farklı beceri ve deneyimlere sahip olması gerekmektedir.

Norveç iş ilanları düzenli olarak iş arama siteleri üzerinden yayınlanmaktadır. Norveç’teki profesyonel işler, bilgi iletişim teknolojisi, inşaat, mühendislik ve birçok araştırma alanını içermektedir.

Norveç Krallığı’na bağlı bir araştırma kurumu olan İstatistik Norveç’in 2021 verilerine göre Norveç’teki işsizlik oranı %5 olarak belirlenmiştir.

Norveç halkı, çoğu Avrupa ülkesinin aksine haftalık 40 saat değil, 37-38 saat çalışmaktadır. Norveç’te çalışma saatleri genellikle 08.00-17.00 veya 09.00-18.00 olarak kabul edilmektedir. Norveç’te tam zamanlı çalışma sisteminin yanı sıra yarı zamanlı ve mevsimlik çalışma sistemi de mevcuttur.

Norveçli bir firma ile iş sözleşmesi imzalamış ve UDI iş teklifi formunu dolduran TC vatandaşları Norveç’e gitmek üzere vize başvurusunda bulunabilirler. Gerekli şartları sağlayan kişiler, tüm Norveç çalışma vizesi türleri için Vizem.net uzmanlarından danışmanlık hizmeti alabilmektedir.

Norveç İş İmkanları En Çok Hangi Sektörlerde Bulunmaktadır?

Norveç’teki en yaygın iş ilanları petrol ve doğal gaz, enerji, deniz ürünleri, denizcilik sektörü ve medikal sektörleri gibi alanlarda verilmektedir. Norveç’in coğrafi konumu nedeniyle su ve su ürünleri alanlarında çok daha fazla iş ilanına çıkılmaktadır. Norveç’teki doktor sayısında ciddi bir açık olduğu için ülke, yurtdışından gelen doktor adayları için de çeşitli iş ilanlarına sahiptir.

Norveç nüfusunun yaklaşık olarak %70’i nitelikli iş gücünü oluşturduğu için Norveç’in iş piyasası diğer ülkelere kıyasla oldukça iyidir. Norveç’te her geçen yıl geliştirilen teknoloji, inşaat ve petrol sektörlerine yönelik iş ilanları giderek yoğunlaşmaktadır.

Norveç balıkçılık iş ilanları ve inşaat ve fabrika işçisi iş ilanları ise Norveç’teki mavi yaka iş ilanları arasında gelmektedir.

Norveç'te En Çok Aranan 10 Meslek Nelerdir?

Norveç'te En Çok Aranan 10 Meslek Nelerdir?
Norveç'te En Çok Aranan 10 Meslek Nelerdir?

Norveç’te en çok aranan 10 meslek aşağıda listelenmiştir.

  • Öğretmen
  • Mühendis
  • Hemşire
  • Doktor
  • Sağlık personeli
  • Turizm çalışanı
  • Tarım ve bahçe işçisi
  • Balıkçı
  • Madenci
  • Petrol ve doğalgaz işçisi

Norveç iş fırsatlarının çok olduğu bir ülke olup yoğun göçmen alan ülkeler arasındadır.

Norveç’te Doktor Olarak Çalışmak Nasıldır?

Norveç, yüksek yaşam standartlarına rağmen ülkedeki doktor sayısının azlığı nedeniyle Danimarka ve İsveç gibi komşu ülkelerden uzun süredir göç kabul etmektedir. Norveç doktor alımı için tıp eğitimini Norveç’te tamamlamış olmak, bir iş bulabilmek açısından daha avantajlı olsa da; ülkedeki doktor açığı nedeniyle yurtdışından gelen doktorlara karşı olumlu bir tutum sergilenmektedir.

Norveç’te doktor olarak çalışmak için alınan tıp derecesinin Norveç Sağlık Müdürlüğü tarafından tanınması ve serbest meslek sahibi göçmenler için çalışma vizesine sahip olunması gereklidir. Bir hastanede doktor olarak Norveçte iş bulmak için özel veritabanları ve web siteleri aracılığıyla başvurmak ilk adımdır. Norveç’te bir tıp derecesine veya uluslararası düzeyde tanınmış bir diplomaya ve bir işe kabul edilmek için Norveççe bilmeye ihtiyaç duyulacaktır.

İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı’nın verilerine göre en düşük çalışma saatleriyle ilk üçte yer alan Norveç’te bir doktor günde yaklaşık sekiz saat çalışmaktadır. Düşük çalışma saatleri sayesinde Norveç’te doktorlar için odak noktası her zaman hastadır.

Norveç’te doktor maaşları yıllık en az 528.000 Norveç Kronu ile en fazla 2.430.000 Norveç Kronu arasında değişiklik göstermektedir. Norveç’te doktor olarak çalışan bir kişinin ortalama yıllık geliri ise yaklaşık olarak 1.440.000 Norveç Kronudur. Yüksek maaşı sebebiyle iyi seviyede İngilizce bilen hekimler Norveç’e doktor olarak gitmek için başvuru yapabilir.

Norveç’te Mühendis Olarak Çalışmak Nasıldır?

Norveç hidroelektrik endüstrisi, petrol ve gaz endüstrisinin yanı sıra yeni yollar, köprüler ve tüneller gibi inşaat sektörü için büyük harcamalar yapmaya devam etmektedir. Norveç diğer ülkelere kıyasla daha az olan 5.5 milyonluk nüfusu ile nitelikli iş gücüne sahip mühendisler konusunda ciddi bir açığa sahiptir. 2014 yılından itibaren iş açığı olan alanlar için Norveç mühendis alımı gerçekleştirmektedir.

Norveç’te mühendis olarak çalışmak, hedeflenen sektöreün işverenlerine ait internet adresleri üzerinden verilen iş ilanlarını takip etmeyi gerektirmektedir. Norveç’te geçici olarak bir mühendis pozisyonunda çalışmak için ise genellikle üçüncü taraf ajanslar tarafından verilen ilanlar takip edilmelidir. Norveç’te enerji sektörü için Equinor ve Aker Solutions gibi büyük firmaların her daim açık pozisyonları mevcuttur ve başvurular internet adresleri üzerinden yapılmaktadır.

Norveç’te mühendis maaşları ortalama 450.000-500.000 Norveç Kronu arasındadır. On yıllık tecrübenin ardından; maaşlar kamu sektöründe ortalama 660.000 Norveç Kronu, özel sektörde ise 780.000 Norveç Kronu civarında seyretmektedir. Norveç’te özellikle özel sektörde uzun yıllar mühendis olarak çalışanların yıllık maaşlarının bir milyon Norveç Kronunu aşması beklendik ve doğal karşılanan bir durumdur.

Norveç'te İş Bulma Yöntemleri Nelerdir?

Norveç’te iş bulma yöntemleri; özel işe alım ajanslarına kaydolmak, şirketlere genel iş başvuruları göndermek ve kariyer siteleri üzerinden başvuru yapmak olarak sıralanmaktadır.

Norveç İş İlanları Hangi İnternet Sitelerinde Yayınlanmaktadır?

Norveç iş arama web siteleri aşağıda listelenmiştir.

  • Arbeidplassen
  • Gulesider
  • Finn Jobs
  • Randstad
  • Jobs in Oslo
  • The Local
  • Indeed Norway
  • Jobbnorge
  • Career Builder
  • CV Jobs Norway
  • Tekno jobbs
  • Life in Norway
  • Tu.Jobb
  • Startup Matcher
  • Leran4good
  • CareerJet Norway
  • Craiglist Norway
  • Rubrikk

Norveç iş ilanları yukarıda sunulan web siteleri üzerinden düzenli olarak yayınlanmaktadır. “Jobs in Oslo” internet adresi Norveç’in başkenti olan Oslo’da iyi derecede İngilizce bilen kişilere hizmet eden bir site iken “Tekno jobbs” ise Norveç’te özellikle bilgi iletişim teknolojileri alanında çalışmak isteyenlere yönelik bir sitedir.

Norveç İş Başvurusu Nasıl Yapılır?

Norveç’te iş başvurusu öncelikle maksimum bir veya iki sayfa bir CV oluşturularak yapılmalıdır.

Norveç’te CV’ye dahil edilecek kişisel bilgiler; isim, adres, e-posta adresi, cep telefonu, doğum tarihi, medeni durum olarak sıralanmaktadır. Norveç için iş başvurusu yapılırken kişisel bilgilerin ardından, temel niteliklerin vurgulanması ardından eğitim geçmişinin ve iş geçmişinin ters kronolojik sırayla eklenmesi gerekmektedir.

Norveç işçi başvurusu için tamamlanan kurslar, sertifikalar, dil becerileri, sektörle ilgili projeler, önemli deneyimler, boş zaman aktiviteleri, ilgi alanları ve hobiler CV’ye dahil edilmelidir.

Norveç Krallığı'nda Çalışma Koşulları Nasıldır?

Norveç’te tam zamanlı, yarı zamanlı ve mevsimlik çalışma sistemi bulunmaktadır. Norveç çalışma şartları bakımından Avrupa’nın en rahat ülkelerinden biridir. Norveç halkı, çoğu Avrupa ülkesinin aksine haftada 37-38 saat çalışmakta bu, Avrupa’daki en düşük çalışma saatlerinden biri olmaktadır. Norveç çalışma saatleri genellikle 08.00-17.00 ve 09.00-18.00 arasındadır.

Norveç’te belirli bir asgari ücret uygulaması bulunmamaktadır. Norveç işçi maaşları çalışılan sektöre göre değişiklik göstermektedir.

Norveç çalışma koşulları sebebi ile en çok işçi göçü alan ülkeler arasındadır. Norveç’te çalışılmaya başlanan ilk günden itibaren çalışılan kurum işçiyi Norveç Ulusal Sigorta Programı’na dahil edip haklarını korumaktadır.

Aşağıdaki başlıklarda Norveç'teki çalışma koşulları ile ilgili detaylı bilgi verilmiştir.

Norveç Krallığı'nda Çalışan Kişiler Ne Kadar Kazanır?

Norveç dünyadaki en iyi maaşlara ve en iyi çalışma koşullarına sahip olduğu için her yıl binlerce nitelikli göçmenin dikkatini çeker. Norveç’te bir temizlikçinin veya restoran çalışanının çoğu Avrupa ülkesine göre daha fazla kazandığı bilinmektedir.

Norveç yasalarında belirtilmiş bir ulusal asgari ücret yoktur. Norveç’te farklı sektörlerde çalışanların büyük çoğunluğu çeşitli sendikalara tabidir ve çoğu sendika, genellikle merkez çalışan konfederasyonu ile ilişkili olan ulusal bir federasyona bağlıdır. Federasyonlar, şirketlerle maaş ve çalışma koşulları konusunda toplu sözleşmeler yapmaktadır ve hazırlanan sözleşmeler sadece sendika üyelerine değil tüm çalışanlara uygulanmaktadır.

Norveç’te maaşlar sektörden sektöre büyük değişiklikler gösterebilmektedir. Tarım veya hayvancılık gibi sektörlerde çalışan 18 yaş üzeri işçiler için saatlik en az 138.55 Norveç Kronu ödenmektedir. Tecrübeli inşaat işçileri saatlik en az 197.90 Norveç Kronu kazanırken, tecrübesiz inşaat işçileri ise 177.80 Norveç Kronu kazanmaktadır. Temizlik işçileri saatlik 181.43 Norveç Kronu, deniz işçileri 173.10 Norveç Kronu, elektrikçiler 211.70 Norveç Kronu ve otelcilik sektöründekiler 167.90 Norveç Kronu kazanmaktadır. Akademisyenler ve bilim insanları ise yıllık 450.000-600.000 kron arası bir gelire sahip olabilmektedirler.

Norveç’te Maaşlar Nasıldır?

Norveç’te çalışan bir kişi yılda ortalama 54.000 Dolar kazanır. Norveç’te yıllık maaşlar 24.000 Dolar ile 120.000 Dolar arasında değişiklik göstermektedir.

Norveç’te mesleklere ait maaş bilgisi aşağıdaki tabloda verilmiştir.

MesleklerYıllık Ortalama Maaşları
Eczacı120.339 $
Diş hekimi90.059 $
Mimar77.929 $
İnşaat mühendisi70.951 $
Yazılım mühendisi67.983 $
Proje müdürü58.283 $
Satış müdürü65.870 $
Operasyon müdürü59.105 $
Makine mühendisi57.476 $
Bilgi teknolojileri yöneticisi57.295 $
Kimya mühendisi55.492 $
Reklam yazarı50.871 $
Garson24.318 $
Hemşire35.249 $
Öğretmen48.152 $
İnsan kaynakları yöneticisi51.902 $
Veri analisti50.299 $
Avukat38.821 $
Aşçı52.477 $

Norveç’te maaşlar, Avrupa ortalamasına kıyasla yüksektir. Norveç’te maaşlar İspanya, Fransa, İtalya veya Portekiz gibi ülkelerin ortalama maaşlarının üstündeyken Danimarka, Almanya, İsveç gibi ülkelerin ortalama maaşlarıyla hemen hemen benzer şekilde bir görünüm sergilemektedir.

Norveç Krallığı'nda Asgari Ücret Ne Kadardır?

2022 yılında Norveç’te belirlenen ortak bir asgari ücret bulunmamaktadır. Norveç’te farklı sektörlerdeki çalışanlar için farklı minimum ücret tarifeleri belirlenmiş olup bu sektörler; inşaat, denizcilik, tarım ve bahçecilik, temizlik, balık işleme endüstrisi, elektrik, karayolu yük taşımacılığı, tur otobüsü ile yolcu taşımacılığı ve otel, restoran ve yemek servisi olarak sıralanmaktadır.

Temizlik işçileri saatlik minimum 196,04 Norveç Kronu, inşaat işçileri saatlik en az 198,30 Norveç Kronu, elektrik işçileri saatlik 225,15 Norveç Kronu, denizcilik sektöründe çalışanlar saatlik 189,39 Norveç Kronu, tarım sektöründe çalışanlar saatlik 109,40 Norveç Kronu, balıkçılık sektöründe çalışanlar 205,55 Norveç Kronu ve otelcilik sektöründe çalışanlar saatlik 114,08 Norveç Kronu kazanmaktadır.

Norveç'te Saatlik Çalışma için Ödenen Asgari Ücret Ne Kadardır?

Norveç’te saatlik çalışma ücreti sektörden sektöre değişiklik göstermektedir.

Alanlara göre, 2020 yılına kıyasla 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren kabul edilen saatlik çalışma ücretlerinin yeni durumu aşağıdaki tabloda sunulmuştur.

Çalışılan Alan2020 Yılına Ait Saatlik Çalışma Ücreti2021 Yılına Ait Saatlik Çalışma Ücreti
İnşaat sektörü209.70 Norveç kronu220.00 Norveç kronu
Deniz inşaatı sektörü178.55 Norveç kronu189.39 Norveç kronu
Çiftçilik ve bahçıvanlık sektörü123.15 Norveç kronu129.40 Norveç kronu
Temizlik sektörü187.66 Norveç kronu196.04 Norveç kronu
Balık işletmesi195.20 Norveç kronu205.55 Norveç kronu
Elektrik sektörü217.63 Norveç kronu225.15 Norveç kronu
Karayolu ile yük taşımacılığı sektörü175.95 Norveç kronu185.50 Norveç kronu
Tur otobüsleri ile yolcu taşımacılığı sektörü158.37 Norveç kronu174.12 Norveç kronu
Otel, restoran ve yemek sektörü167.90 Norveç kronu175.47 Norveç kronu
Diğer sektörlerYasalarla belirlenen kabul görmüş bir saatlendirme ücreti yoktur.Yasalarla belirlenen kabul görmüş bir saatlendirme ücreti yoktur.

Norveç’te İşçi Hakları Nasıldır?

Norveç’te işçi hakları, “Arbeidsmiljøloven” olarak adlandırılan çalışma yasası ülkedeki tüm istihdam ilişkilerinde işveren ve işçi tarafları arasında yazılı bir iş sözleşmesinin düzenlenmesini zorunlu kılmaktadır. Çalışma yasası sözleşmesi hem kalıcı hem de geçici işler için geçerlidir.

Norveç’te çalışanlar; sosyal veya sağlık problemlerinden dolayı çalışma saatlerini azaltma hakkına sahiptirler. Norveç’te her işveren firma, çalışanlarının fiilen çalıştığı saatlerin hesabını tutmakla ve fazla mesai ücreti ödemekle yükümlüdür. Her çalışan, yaptığı fazla mesai için en az %40 oranında ek ücret alma hakkına sahiptir.

Norveç’te hastalanan çalışanlar, sağlık raporu sunmadan art arda üç gün işe gitmeme hakkına sahiptirler. Hastalığın 3 günden daha uzun sürmesi halinde, Norveç Ulusal Sigorta Programı günlük hastalık yardımlarından faydalanabilmek için işveren kuruma bir sağlık raporu ibraz edilmelidir.

Norveç’te hasta bir çocuğa gerekli bakım nedeniyle işe gelmeyen evli bir çalışan, bir yıl içinde on güne kadar veya ikiden fazla çocuğu varsa 15 güne kadar günlük nakdi yardım alma hakkına sahiptir. Evli olmayan fakat çocuğu olan ebeveynler, bir yıl boyunca 20 güne kadar veya ikiden fazla çocuğu varsa 30 güne kadar verilen günlük nakdi yardımlardan yararlanma hakkına sahiptir. Norveç’te çalışanlar, çocuklarının 12. yaşlarına kadar verilen günlük nakdi yardımlardan faydalanabilirler.

Norveç’te doğum yapmaya hazırlanan bir çalışan, bebeğin doğumundan önceki son on ayın en az altısında ücretli izne çıkma hakkına sahiptir. Norveç’te verilen doğum izni, doğumdan sonraki ilk altı hafta anneye ayrılmış olmak üzere, 15’er hafta hakları olacak şekilde anne ve baba arasında paylaştırılmaktadır. Norveç’te evlat edinme durumunda ise çalışma yasası tarafından düzenlenen benzer kurallar geçerlidir.

Norveç’te işten çıkarma bildirimi için iş sözleşmesinde aksi kararlaştırılmadıkça veya kanunla düzenlenmedikçe, nesnel olarak gerekçelendirmek ve çalışana yazılı olarak sunulmak zorundadır. Çalışana 30 gün öncesinden durumun bildirilmesi gerekmektedir. Yaş, hizmet süresi gibi değişiklik gösteren durumlarda kanunen daha uzun bir bildiri süresi gerekebilir. Norveç’te işten çıkarılma bildiriminde, işveren, çalışana uzlaşma veya yasal işlem başlatma haklarını bildirmekle yükümlüdür.

Norveç’te işveren firmalar, çalışma yasası İSG kapsamında çalışanlarına sağlık ve güvenlik konularında düzenli ve sistematik eğitimler vermekle yükümlüdür. Norveç’te her işveren kurum; çalışanlarının sağlık, çevre ve güvenliğini korumak için işletmenin her kademesinde güvenlik çalışmalarının yürütülmesini sağlar.

Norveç’teki yıllık tatiller için toplu sözleşmelerle desteklenen ve “Ferieloven” olarak adlandırılan tatil yasası, işveren ve işçiler adına genel düzenlemeler sunmaktadır. Tüm çalışanlar, her takvim yılında dört hafta ve bir gün ücretli tatil hakkına sahiptir. Şirketler, toplu sözleşme ile bağlı ise, çalışanlarının yılda beş hafta tatil yapma hakkı vardır. 60 yaş ve üzeri çalışanlara bir hafta ek tatil hakkı tanınmaktadır. Cumartesi günleri iş günü olarak kabul edilmektedir ve tatil ücreti, bireyin bir önceki takvim yılındaki gelirine dayanmaktadır. Bir çalışan, 1 Haziran-30 Eylül arasındaki ana tatil döneminde üç haftadan oluşan asıl tatiline çıkmayı talep edebilir.

Türk Vatandaşlarının Norveç’te Çalışma Hakları Nasıldır?

Türk vatandaşlarının Norveç’te çalışma hakları için Türkiye Cumhuriyeti ve Norveç Krallığı arasında Sosyal Güvenlik Sözleşmesi düzenlenmiştir. Sosyal Güvenlik Sözleşmesi’ne göre Türk vatandaşlarının Norveç’te yaşayan herkes gibi eşit çalışma haklarına sahip olacağı garanti edilmektedir.

Norveç’te çalışmak veya 90 günden fazla kalmak isteyen Türk vatandaşlarının oturma izni almaları mecburidir. Norveç için oturma izni Göç Müdürlüğü (UDI) tarafından verilmektedir. Oturum izni alınmadan önce Norveç’te işçi arayan firmalar ile iletişime geçilmeli ve resmi iş teklifi alınmalıdır.

Norveç Göçmen İşçi Alımı Yapıyor Mu?

Evet, Norveç göçmen işçi alımı yapmaktadır.

Norveç En Çok Hangi Sektörlerde Göçmen İşçi Alımı Yapmaktadır?

Norveç’in en çok göçmen işçi aradığı iş ilanları; Norveç balıkçılık iş ilanları, Norveç petrol platformu işçi alımı, Norveç şöför iş ilanları, Norveç gemi iş ilanları, Norveç inşaat mühendisi iş ilanları, Norveç mühendis alımı, Norveç madencilik iş ilanları, Norveç tekstil iş ilanları ve Norveç nakliye iş ilanları olarak sıralanmaktadır.

Norveç İşçi Alımı Şartları Nelerdir?

Norveç İşçi Alımı şartları aşağıda verilmiştir.

  • Norveç’te faaliyet gösteren bir firmadan iş teklifi almak.
  • A1 seviyesinde Norveççe veya B2 seviyesinde İngilizce bilmek.
  • Herhangi bir suça karışmamış olmak.
  • Herhangi bir bulaşıcı hastalığa sahip olmamak ve sağlıklı olmak.

Norveç Türk İşçi Alımı Yapıyor Mu?

Evet, Norveç Türk işçi alımı yapmaktadır. Norveç’te çalışabilmek için Türk vatandaşlarının çalışma vizesi alması gerekmektedir.

Türkiye'den Norveç Çalışma Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Norveç çalışma vizesi, Norveç'te çalışmak isteyen yabancı uyruklu vatandaşların alması gereken vize türü olup D tipi vize kategorisindedir. Norveç çalışma vizesi uzun süreli Norveç vizesi türlerinden biridir ve hamiline 90 günden uzun süre Norveç'te yaşama ve çalışma hakkı sağlamaktadır.

Norveç çalışma vizesine başvurabilmek için Norveç'te bir işverenden geçerli bir iş teklifi alınmış olması gerekmekte ve Norveç çalışma vizesi başvuruları Türkiye'de VFS Global ya da akredite acenteler aracılığı ile yapılabilmektedir.

Türkiye'nin en yüksek vize onay oranına sahip akredite acentesi olan Vizem.net Norveç'ten iş teklifi alan kişilere çalışma vizesi başvurularında danışmanlık hizmeti vermektedir.

Sık Sorulan Sorular

Norveç iş ilanları ve Norveç Krallığı'nda çalışma koşulları ile ilgili en çok merak edilen sorular ve cevapları aşağıda verilmiştir.

Norveç’te Kişi Başına Düşen Milli Gelir Ne Kadardır?

Norveç’te kişi başına düşen milli gelir Eurostat verilerine göre 2009 yılından beri sürekli büyüyerek 2017 yılında 71.831 dolara kadar yükselmiştir. 2020 yılına gelindiğinde ise Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre 67.989 dolara kadar gerilemiştir.

Norveç’te kişi başına düşen milli gelir Danimarka, İzlanda, Hollanda veya Almanya gibi diğer gelişmiş ülkelere kıyasla daha fazla olduğundan Norveç’te Yaşam süren kişilerin refah düzeyleri yüksektir.

Norveç’te İşsizlik Oranları Nedir?

Norveç’te işsizlik oranları Eurostat verilerine göre 2017 yılında %4.2 iken 2019 yılında düşüş göstererek %3.7 oranlarına kadar gerilemiştir. Ocak 2021 itibariyle İstatistik Norveç’in verilerine göre Norveç’te işsizlik oranı ülke nüfusunun %5’ini oluşturmaktadır.

Norveç’te Çalışanlar için Eş Oturma İzni Nasıl Alınır?

Norveç’te çalışanlar için eş oturma iznine D tipi vize ile ülkeye giriş yapılması ardından başvuru yapılabilir. Norveç’te çalışan kişinin eşine Norveç oturum izni başvurusu yapmadan önce, Norveç’te ikamet eden kişinin belli finansal yeterliliklere sahip olması gerekmektedir.

Norveç’te çalışanlar için eş oturma izni alabilmek amacıyla oturum izni vizesine yanıt bekleme vizesine yani Norveç D vizesi için VFS Global vize başvuru merkezi internet adresinden başvuru yapabilmektedir.

Norveç’te Dil Okullarında Eğitim Alırken Çalışılabilir mi?

Norveç’te dil okullarında eğitim alırken çalışılabilir. Norveç’te 3 aydan daha uzun eğitim veren bir dil okulunda eğitim alınacaksa yarı zamanlı olarak haftada 20 saate kadar, tatillerde ise tam zamanlı olarak çalışılabilmektedir.

Norveçce veya İngilizce öğretmek ve Norveç kültürünü yaşatmak için eğitim veren Oslo ve diğer illerde birçok Norveç Dil Okulu mevcuttur.

Norveç’te Yüksek Lisans Yaparken Çalışılabilir mi?

Norveç’te yüksek lisans yaparken çalışılabilir. Norveç yasaları, yüksek lisans öğrencilerine yarı zamanlı olarak haftada 20 saat çalışma imkanı tanımaktadır. Norveç yüksek lisans eğitimi alanlar için 20 saatten fazla çalışmanın sınır dışı edilmek gibi ciddi sonuçlar doğurabileceği unutulmamalıdır.

Norveç Büyükelçiliği İş İlanlarını Nerede Yayınlar?

Norveç Büyükelçiliği iş ilanları dönem dönem çeşitli istihdam olanakları ortaya çıkmaktadır ve boş pozisyonlar için https://www.norway.no/en/turkey/ internet adresinden ilana çıkılmaktadır. Norveç Büyükelçiliği iş ilanları ihtiyaç oldukça belirtilen internet adresinde paylaşılacaktır.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: