Norveç Kültürü

Norveç Kültürü ve Gelenekleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Norveç halkının; din, edebiyat, sanat, yemek, giyim, spor, müzik gibi konularda davranışlarını içeren alışkanlıklara Norveç kültürü adı verilmektedir. Norveç, İsveç, Finlandiya ve İzlanda başta olmak üzere Kuzey Atlantik adalarını kapsayan İskandinavya bölgesinde yaşamış olan Viking kültürü ile Norveç kültürünün bazı benzerlikleri bulunmasına rağmen Norveç kültürü 19. yüzyılda kendine has özellikleriyle farklılaşmıştır. Norveç kültüründe eşitlikçilik, adalet, kişisel sınırlar gibi değerler bulunmakta ve Hristiyanlık etkileri görülmektedir.

Norveç’in Kültürel Özellikleri Nasıldır?

Norveçliler dışarıda vakit geçirmekten, yürüyüş yapmaktan ve balık tutmaktan hoşlanmaktadır. Norveçlilerin güçlü bir tarih anlayışı ve sivil katılım duygusu bulunmaktadır. Norveç aile yapısı küçük olma eğilimindedir fakat akrabalar genellikle aynı kasabada yaşamaktadır.

Norveç kültüründe bulunan en önemli değer eşitlikçiliktir ve çoğu zaman öğretmenler ile yaşlılar da dahil olmak üzere herkese isimleriyle hitap edilmektedir. Norveç kültüründe kadın erkek eşitliğine inanıldığı için gerek iş yerinde gerek evin içinde ortak sorumluluklar bulunmaktadır.

Norveçli gençlerin boş zamanlarında kendilerini iş veya çeşitli faaliyetlerle meşgul etmesi beklenmektedir. Birçok Norveçli genç spor, siyasi organizasyonlar ya da gönüllü çalışma gibi organize faaliyetlerde yer almaktadır.

Norveç’in tarihsel olarak Hristiyan-Lutheran bir ülke olması sebebiyle dini değerler Noel ve Paskalya gibi ulusal bayramlara da yansımaktadır. Norveçliler mütevazı, gösterişsiz ve mesafeli bir topluluktur. Norveç kültüründe kişisel sınırlara saygı duyulmaktadır. Norveç’te güneş kutsal olarak görülmekte ve doğa ile hayvan sevgisine de büyük önem verilmektedir.

Norveç Gelenekleri Nelerdir?

En ilginç Norveç gelenek ve görenekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Norveçliler için 17 Mayıs Anayasa Günü’dür ve halkın geleneksel kıyafetler giyerek geçit törenlerine ya da partilere katılmasıyla kutlanmaktadır.
  • Norveç’te evde alkol tüketebilmek için “Vinmonopolet” adı verilen dükkanlardan satın almak gerekmektedir. Norveç devleti tarafından işletilen dükkanlar, cumartesi günleri erken kapanmakta ve pazar günleri açılmamaktadır.
  • Karamelize olana kadar kaynatılan inek veya keçi sütünden yapılmış bir peynir türü olan “Brunost” özellikle krep üstünde servis edilen Norveç’in ünlü yemeklerinden biridir.
  • Norveç kültüründe birbirini tanıyan iki Norveçlinin yanlarında bulunan kişiye herhangi bir tanıtımda bulunmadan sohbet etmeye başlamaları oldukça olağan bir davranıştır ve rahatsızlık vermemek ya da utandırmamak için yapılmaktadır.
  • Norveçliler kişisel alana büyük önem vermektedir ve otobüs durağı, kafe gibi kamusal alanlarda insanlar arasında bir kol boyu mesafe bırakılmaktadır. Norveç kültüründe konuşma sırasında aile ve arkadaşlar arasında da fiziksel temas en az seviyede yapılmaktadır.
  • Norveç’te sanat ve el sanatları büyük ölçüde gelişmiştir. Norveç’in zengin tarihini yansıtan yüksek kaliteli mobilya, tekstil, mücevher ve benzeri malzemeler düzenli olarak ihraç edilmektedir.
  • Norveç kültüründe Noel bayramına büyük önem verilmektedir ve Noel, yedi çeşit tatlı ikramı gibi zengin bir yemek şöleni ile kutlanmaktadır.
  • Norveç’te bir İskandinav geleneği olarak ebeveynler soğuk havalara alışmaları için bebeklerini kış aylarında birkaç saatliğine dışarı çıkarmaktadır.
  • Norveç kültüründe İskandinav mitolojisi ve hikayeleri nesilden nesile aktarılmaktadır.
  • Norveç Paskalya geleneklerinde ren geyiği yarışları, geleneksel joik şarkılarını söylemek, bir dedektif romanı okumak ve aile ile birlikte suç programı izlemek yer almaktadır.
  • Norveçliler bunad için 50.000 Norveç kronuna kadar yatırım yapmakta ve bunadı özellikle Anayasa Günü’nde giymektedir.
  • Yürüyüş ve kayak, Norveç ulusal kimliğinin en önemli parçasıdır ve özellikle tatillerde doğada vakit geçirilmektedir.
  • Liseden mezun olan Norveçli gençler, nisan ayının sonunda bir ay sürecek “Russefeiring” adı verilen kutlamalar yapmaktadır. Russefeiring kutlamalarında Norveçli öğrenciler parti otobüsleri kiralamaktadır.

Norveç'in Yemek Kültürü Nasıldır?

Norveç'in Yemek Kültürü Nasıldır?
Norveç'in Yemek Kültürü Nasıldır?

Norveç yemek kültürü, geleneksel ve uluslararası mutfakların karışımıdır. Norveç yemek kültüründe en çok tüketilen besinler başta balık olmak üzere kırmızı et, patates, süt ve peynirdir. Norveç yemek kültüründe akşam yemeği günün ana yemeği olup köfte ve soslu patates en popüler akşam yemeğidir. Norveçliler kahvaltı ve öğle yemeklerinde genellikle ekmek tüketmektedir.

Pizza ile makarna gibi yemeklerle İtalya kültürü ve taco yemeğiyle de Meksika kültürü, Norveç yemek kültürünü etkileyen mutfaklardan birkaçıdır. Çoğunlukla yeşil sebzeler, peynir ve balık ile hazırlanan açık sandviç, Norveçlilerin atıştırmalık olarak tercih ettiği bir yemektir. Rakfisk, brunost, grot, kompe ve krotakake en ünlü Norveç yemekleri arasında görülmektedir.

En Ünlü Norveç Geleneksel Yemekleri Hangileridir?

En ünlü Norveç geleneksel yemekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Rakfisk
  • Smalahove
  • Pinnekjott
  • Lefse
  • Farikal
  • Grot

Norveç Giyim Kültürü Nasıldır?

Norveç Giyim Kültürü Nasıldır?
Norveç Giyim Kültürü Nasıldır?

Norveç kıyafet kültürü, “Bunad” adı verilen 20. yüzyılın başlarında tasarlanmış geleneksel kıyafetlerden oluşmaktadır. Norveç bunadı kadınlar için eşarplı ceketler eşliğinde yün dokumadan renkli işlemeli ve desenli etekler veya elbiselerden oluşmaktadır. Norveç geleneksel kıyafetlerinde erkekler için genellikle gömlek üzerine ceket veya yelek ile kısa pantolondan oluşan üç parçalı Norveç bunadı bulunmaktadır.

Norveç geleneksel kıyafetlerini düğünlerde, vaftiz törenlerinde, halk danslarında ve özellikle 17 Mayıs Anayasa Günü’nde giymek yaygındır. Eski zamanlarda Norveçliler, biri özel günler için biri yaygın kullanım için olmak üzere iki bunad bulundururdu.

Norveç’te Müzik Kültürü Nasıldır?

Norveç popüler müziği, blues ve caz sanatçıları başta olmak üzere elektronik ve pop sanatçılarından oluşmaktadır. Knut Reiersrud, Bjorn Berge gibi isimler önemli Norveç blues gitaristleri arasında bulunmaktadır. Norveç caz müziğinin öncüsü olarak Jan Garbarek görülmektedir. Norveç elektronik müziğinde Röyksopp ve Kygo en çok sevilen uluslararası isimler arasında görülmektedir. Norveç müzik kültürü özellikle black metal türüyle ünlenmiştir ve Mayhem, Emperor, Gorgoroth gibi gruplar black metal türünde dünya çapında popüler olmuştur.

Norveç’in Geleneksel Müzikleri Nelerdir?

Norveç geleneksel müziği, İsveç ve Danimarka gibi komşu ülkelerle benzer İskandinav müzik geleneğini paylaşmaktadır. Norveç halk müziği enstrümantal ve vokal olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Norveç halk müziği; langeleik, harpeleik ve lur gibi geleneksel enstrümanlardan oluşan ve halk dansları için kullanılan eğlenceli müziklerden oluşmaktadır.

Norveç geleneksel müziği, Kuzey Germen ve Sami olarak iki etnik nüfus grubunu içermektedir. Geleneksel Norveç Sami müziği, joik adı verilen vokal tarz üzerine kurulmuştur. Geleneksel Norveç Kuzey Germen müziğinde baladlar, doğaçlama şarkılar olan stevler ve ilahiler gibi tarzlar bulunmaktadır. Destansı türküler, Norveç vokal halk müziğinin en önemli biçimidir. Gate ve Odd Nordstoga gibi sanatçılar Norveç halk müziğini geliştirerek gençler arasında yaygınlaşmıştır.

Hardanger kemanı, Norveç geleneksel müziğinin en önemli enstrümanlarından biridir. Norveçli hardanger keman sanatçılarının en popüler ismi Annbjorg Lien’dir. Klarnet çeşidi olan tungehorn ve bir söğüt flüt olan seljefloyte, diğer Norveç geleneksel enstrümanları arasındadır.

Norveç'in Geleneksel Oyunları Nasıldır?

Norveç'in Geleneksel Oyunları Nasıldır?
Norveç'in Geleneksel Oyunları Nasıldır?

Norveç’in geleneksel oyunları aşağıda listelenmiştir.

  • Bygdedans: Norveç’te 1600 ile 1800 yılları arasında ortaya çıkmış en eski danslardan biridir ve springar, gangar, pols, rull ve halling olmak üzere beş türü bulunmaktadır. Bygdedans geleneksel oyunun hareketleri Norveç bölgeleri arasında değişiklik göstermektedir.
  • Gammeldans: Kökleri Alman ve Avusturyalı çift danslarına dayanan Gammeldans, Norveç’e 1800 yıllarında gelmiştir. Norveç dans türü gammeldans; vals, reinlander, polka ve masurka adı verilen dört ana kategoriye ayrılmaktadır. Keman, akordeon, gitar ve bas gibi enstrümanlar eşliğinde ya da uygun tipteki herhangi bir melodiye uygulanabilen bir Norveç nostaljik dans türüdür.
  • Turdans: Sabit sıralı pozisyonlardan oluşan ve müziğin belirli bir bölümünde yapılan Norveç figür dansıdır. Norveç dansı turdans; kontra, til ve tek çift olmak üzere üç türden oluşmaktadır. Özellikle Norveç kasabalarında varlıklı kişiler arasında popüler olan turdans, halk oyunlarında da yaygın olarak tercih edilmektedir.
  • Songleik: İsveç ve Danimarka etkisiyle 1800’lü yılların sonlarına doğru Norveç’e gelen songleik, genellikle tekerlemelerden oluşan şarkıların söylenmesiyle uygulanmaktadır. Norveç şehirlerinde hala oynanmaya devam eden songleik, aynı zamanda çocuk gruplarını içeren organize halk oyunlarında da tercih edilmektedir.
  • Songdans: Vokal eşliğinde çift çemberleri şeklinde oynanan bir Norveç dansıdır. Norveç’te özellikle 1910 ile 1920 yılları arasında popüler olmuş ve Norveç dansının ticari markalarından biri olarak kabul edilmiştir. Norveç dans türü songdans, şarkının her mısrası için tekrarlanmaktadır.

Norveç Düğün Gelenekleri Nelerdir?

Norveç düğün geleneklerinde damat ve sağdıçları, Norveç bunadı adı verilen genellikle karmaşık ve renkli tasarımlarla kaplı el yapımı ve yünlü bir takım elbise giymektedir. Norveçli gelin, Norveç bunadı veya gümüş ile beyaz renkte bir gelinlik giymektedir. Norveçli nedimelerin geline benzer şekilde giyinmesi ile düğünü mahvetmek isteyecek kötü ruhları engellediğine inanılmaktadır.

Geleneksel bir Norveç düğünü kilisede veya belediye binasında yapılmaktadır. Norveç düğünü, kemancıların gelini ve damadı koridordan aşağı yönlendirdiği bir tören alayı ile başlamakta ve gelin ile damadın arkasında ebeveynleri, nedimeleri, yüzük taşıyıcısı ve çiçek tutan küçük çocuklar takip etmektedir. Gelinler, Meryem Ana’yı ve kadının düğündeki saflığını temsil eden gümüşten yapılmış ve uzun duvaklı bir Norveç gelin tacı takmaktadır. Küçük kaşık şeklinde bileziklerin gelin tacının tepesine takılarak gelin hareket ettiğinde sallanması ile kötü ruhları kovacağı yönünde bir Norveç inancı bulunmaktadır.

Norveç düğün töreninden sonra yemek yenilerek gelin ve damadın yakınları kadeh kaldırmaktadır. Norveç düğünlerinde yeni evli çifte arpa ve çavdar taneleri atılmaktadır. Yeni evli çiftin geleceğinin parlak olması için Norveçli gelinin mümkün olduğu kadar çok çavdar tanesini yakalaması gerekmektedir.

Norveç düğün geleneğinde; damadın lavaboya gitmek için kalkması durumunda bütün erkek davetliler gelini öpmeye çalışmakta, gelinin lavaboya gitmek için kalkması durumunda bütün kadın davetliler damadı öpmeye çalışmaktadır. Norveçlilerin; kadehlerine çatal veya bıçak çarpmaları halinde gelin ve damadın sandalyelerine oturarak öpüşmesi, ayaklarını yere vurmaları halinde ise gelin ve damadın masanın altında öpüşmesi gerekmektedir.

Geleneksel Norveç düğünlerinde pasta olarak krema ve meyve ile doldurulmuş bir pandispanya olan “Blotkake” veya kule pastası adı verilen “Kransekake” tercih edilmektedir.

Norveç'in Edebiyat Kültürü Nasıldır?

Norveç edebiyatı, Norveç’te veya Norveç halkı tarafından yazılan bütün eserleri kapsayan bir sanat türüdür. Norveç edebiyatının tarihi Viking Döneminde taş üzerine yazılmış runik yazıtlara dayanmaktadır ve eski pagan şiirlerden oluşmaktadır. Norveç edebiyatında pagan İskandinav kültürünün etkisinin olması sebebiyle İzlanda edebiyatı ve Danimarka edebiyatı ile benzerlik göstermektedir. Bjornstjerne Bjornson, Henrik Ibsen, Jonas Lie ve Alexander Kielland Norveç edebiyatının dört büyük ismi olarak görülmektedir. Jostein Gaarder’in “Sophie’s World” isimli romanı 40 dile çevrilerek uluslararası beğeni toplayan önemli eserlerden biridir.

Norveç Sinema Kültürü Nasıldır?

Norveç Sinema Kültürü Nasıldır?
Norveç Sinema Kültürü Nasıldır?

Norveç sinema kültürü, Norveç’te veya yurt dışında Norveçli film yapımcıları tarafından üretilen filmleri kapsayan bir sanat türüdür. Norveç sineması, 1959 yılında Arne Skouen’in “Nine Lives” isimli filminin Oscar ödüllerine aday gösterilmesiyle uluslararası düzeyde tanınmaya başlamıştır. Norveç film endüstrisi, Oslo’da bir sirkte yapılan canlı resim gösterilerinin kırsal kesimlerde de yaygınlaşmasıyla doğmuştur. Norveç sineması, Jar Stüdyoları ile Norsk Film’in katkılarıyla seri üretime geçmiştir.

Tüm zamanların en çok izlenen Norveç filmi olarak Ivo Caprino’nun yönetmenliğini yaptığı uzun metraj animasyon filmi “Pinchcliffe Grand Prix” gösterilmektedir. Sara Johnsen’in “Kissed by Winter”, Roar Uthaug’un “Cold Prey” ve Erik Poppe’nin “Hawaii, Oslo” isimli filmleri en iyi Norveç filmleri arasında görülmektedir.

Norveç’in Mimari Özellikleri Nasıldır?

Norveç’in Mimari Özellikleri Nasıldır?
Norveç’in Mimari Özellikleri Nasıldır?

Norveç mimarisi; uzun gemilerde ahşap kullanılan Viking Döneminden ve sivri kemerler, beşik tonozlar, haç biçimli payandalar ile Hristiyanlığın sonucu olarak İngiltere’den etkilenmiştir. Norveç’in 1389 yılında Danimarka yönetiminin altına girmesi ile yerli ve Alman geleneklerini birleştiren kütük binalar ortaya çıkmıştır. Orta Çağ’ın başlarında inşa edilen birçok çıta kilisesi bugüne kadar korunmuştur ve Norveç mimarisinin en önemli simgeleri olarak görülmektedir.

Norveç mimarisinin en belirgin özelliği ahşap kullanımıdır. Don, sert rüzgarlar ve yoğun yağışlar gibi soğuk hava şartlarından korunmak Norveç mimarisinin temelini oluşturmaktadır. Doğal ışıktan faydalanma ve işlevselcilik Norveç evleri için yapımda dikkate alınan faktörler arasındadır. Norveç’te ahşap mimarisinin en popüler örneği Bergen bölgesinde bulunan ve rıhtım boyunca bir dizi dar ahşap yapıdan oluşan Bryggen iskelesidir.

Norveç ve Türk Kültürü Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Norveç, çoğunlukla Hristiyan-Lutheran dinini benimsemiş bir ülke iken Türkiye’de İslam’ın yaygın olması dini açıdan iki ülkenin farklılaşmasına sebep olmaktadır. Norveç ve Türk mutfakları ağırlıklı olarak balık, patates, kırmızı et, peynir ve süt ürünleri gibi besinlerin tüketilmesi sebebiyle birbirine benzemektedir. Norveç edebiyatında pagan İskandinav kültürünün, Türk edebiyatında ise İslam ve Avrupa geleneklerinin etkisi görülmektedir. Norveç müziği özellikle black metal türüyle ön plana çıkarken Türk müziği Anadolu rock, arabesk müziği ve Türkçe rap gibi birçok tür bulundurmaktadır.

En Popüler Norveç Kültürel Etkinlikleri Nelerdir?

En popüler Norveç kültürel etkinlikleri aşağıda listelenmiştir.

  • Tromso Kuzey Işıkları Festivali
  • Trondheim Caz Festivali
  • Voss Ekstrem Sporlar Haftası
  • Oslo Bollywood Festivali
  • Smak Otel ve Restoran Fuarı
  • Camp Villmark Spor Fuarı
  • Oslo Tasarım Fuarı

Kültürel Etkinlikler için Türkiye'den Norveç'e Nasıl Gidilir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Norveç’te gerçekleşen kültürel bayram ve festivallere izleyici olarak gitmek için turistik; katılımcı olarak gitmek için ise kültürel etkinlik vizesi alması gerekmektedir.

Norveç Kültürel Vize Nedir?

Norveç kültürel ve sportif etkinlik vizesi, Norveç’te kısa süreli kültürel ve sportif etkinliklere, konferanslara veya müsabakalara katılacak kişilerin başvurduğu bir vize türüdür. Norveç’te sportif ve kültürel programlara, konferanslara, kısa süreli eğitimlere ve kurslara katılım sağlanabilmesi için verilmektedir.

Norveç kültürel vize, kısa süreli (C tipi) Schengen vizesi türlerinden biridir. Norveç kültürel etkinlik vizesi hamiline 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla Norveç’te bulunma hakkı tanımaktadır.

Vizem.net, kültürel, sportif veya dini etkinliklere katılmak için Norveç'e gidecek kişilerin vize başvuruları için danışmanlık hizmeti sunan ve son 4 yıldaki Norveç vize onay oranı %98,6 olan akredite acentedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: