2023'te Yeni Zelanda'ya Yerleşmek için Gerekli Şartlar
Yeni Zelanda, Güney Büyük Okyanus'ta yer alan ve Kuzey ile Güney olmak üzere iki adadan oluşan bir ada ülkesidir. Yeni Zelanda; yüksek yaşam standartları, sunduğu kaliteli eğitim ve iş imkanları gibi nedenlere bağlı olarak yabancılar tarafından yaşamak için tercih edilen bir ülkedir. Yeni Zelanda’nın toplumunun çok kültürlü ve cana yakın bir toplum olması yabancı ülke vatandaşlarının çeşitli yollarla ülkeye göç etmesi üzerinde etkili olmaktadır.
Vizem.net, Yeni Zelanda'ya yerleşmek isteyen kişilerin vize ve oturum izni başvuruları için tek çatı altında danışmanlık hizmeti veren akredite kuruluştur.
Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868
Yeni Zelanda'ya Nasıl Yerleşilir?
Yeni Zelanda’ya oturum vizesi alarak yerleşilir. Yeni Zelanda'da uygulamasında birçok oturum vizesi türü bulunmaktadır. Yeni Zelanda oturum vizeleri; nitelikli göçmenlere, yatırımcılara, iş kuran girişimcilere, çalışma vizesi hamillerine ve aile birleşimi için bu kişilerin eş, çocuk ya da ebeveynlerine verilebilmektedir. İltica yolu ile oturum vizesi alarak Yeni Zelanda’ya yerleşmek de mümkündür.
Nitelikli Göçmenlik Yoluyla Yeni Zelanda'ya Nasıl Yerleşir?
Nitelikli göçmenlik yoluyla Yeni Zelanda’ya, uzmanlık gerektiren bir işte çalışan ya da bu şekilde bir iş teklifi almış olan kişiler nitelikli göçmen oturma vizesine başvuruda bulunarak yerleşilebilir.
Nitelikli göçmen Yeni Zelanda oturma vizesi, belirli bir puan sistemine göre verilmektedir ve adayların bu puan sistemine göre 160 puan üzerinde skora ulaşmaları durumunda başvuruları kabul edilir. Nitelikli göçmen olarak Yeni Zelanda’ya yerleşmek isteyen kişilerin öncelikle ön başvuru yaparak Expression of Interest adı verilen bir formu doldurmaları gereklidir ve formda verdikleri bilgilere göre 160 puanın üzerinde puan alan Yeni Zelanda göçmenlik adaylarının oturma vizesi başvurusunda bulunma hakları doğmaktadır. Expression of Interest formu puanlamasında; başvuru sahibinin yaşı, Yeni Zelanda'da uzmanlık gerektiren bir iş çalışma ya da bu şekilde bir iş teklifi alma durumu, Yeni Zelanda Yeterlilik Kriterleri (NZQF) tarafından belirlenen seviyelere göre adayın uzmanlık seviyesi ve iş deneyimi gibi kriterler etkili olmaktadır.
Yeni Zelanda'da Kimler Nitelikli Göçmen Kabul Edilir?
Yeni Zelanda’ya nitelikli göçmen olarak yerleşmek isteyen kişilerin Avustralya ve Yeni Zelanda Standart Meslek Sınıflandırması (ANZSCO) içinden çalıştıkları ya da iş teklifi aldıkları iş tanımına en uygun mesleği bulmaları ve seviyelerini tespit etmeleri gerekmektedir. ANZSCO listesi her yıl kasım ayında yenilenmektedir ve Yeni Zelanda güncel olarak bu listenin 1.2 versiyonunu kullanmaktadır. Başvuru sahiplerinin kendi meslekleri için Avustralya İstatistik Bürosu internet sitesi üzerinden ANZSCO listesini kontrol etmeleri gerekir.
Yeni Zelanda’da nitelikli göçmen olarak başvuruda bulunan kişilerin mesleklerinin ANZSCO listesinde 1, 2 ya da 3. seviye meslek olarak listelenmesi durumunda; ANZSCO listesinde yer alan iş tanımına uygun olması ve saat başına 27 Yeni Zelanda dolarına denk gelen minimum maaş tutarını karşılaması gerekmektedir. Nitelikli göçmenlik başvurusunda bulunan kişilerin mesleklerinin ANZSCO listesinde 4 veya 5. seviye meslek olarak listelenmesi durumunda mesleğin; ANZSCO listesinde yer alan iş tanımı ile tutarlı olması ve saatlik olarak en az 40,50 Yeni Zelanda doları tutarında maaş geliri olması gerekmektedir. Mesleği ANZSCO listesinde yer alan mesleklerden biri olmayan başvuru sahiplerinin saatlik en az 40,50 Yeni Zelanda doları tutarında maaş alıyor olması şartı aranmaktadır.
Yatırım Yoluyla Yeni Zelanda'ya Nasıl Yerleşilir?
Yatırım yoluyla Yeni Zelanda’ya, belirlenen miktarda yatırım yapan kişiler ve aileleri yatırımcı oturma vizesi alarak ve nihayetinde vatandaşlık alarak yerleşebilir. Yeni Zelanda'nın yatırım miktarı ve yatırım değeri birbirinden farklı olan iki tür yatırımcı vizesi programı bulunmaktadır. Yeni Zelanda'da yatırımcı vizesi olarak; 3 yıl boyunca 10 milyon Yeni Zelanda doları yatırım yapılmasını gerektiren yatırımcı vizesi (Investor 1 Resident Visa) ile 4 yıl boyunca 3 milyon Yeni Zelanda doları yatırım yapılmasını gerektiren yatırımcı vizesi (Investor 2 Resident Visa) olmak üzere iki tür bulunmaktadır.
10 milyon Yeni Zelanda doları değerinde yatırım karşılığında verilen vize ile 3 milyon Yeni Zelanda doları değerinde yatırım karşılığında verilen vize şartlarında farklılık bulunmaktadır. 3 milyon Yeni Zelanda doları değerinde yatırım karşılığında verilen Yeni Zelanda yatırım vizesi türüne başvuran kişiler daha fazla koşul ve şarta bağlı tutulmaktadır.
Yeni Zelanda yatırım vizesi başvuruları için tahvil, hisse senedi, mülk veya diğer yatırımlar kabul edilmektedir, ancak tüm yatırımların belirli şartlara uyması gerekmektedir. Yeni Zelanda yatırım vizesi için sunulan yatırımların kabul edilmesi için; ticari gelir sağlaması, Yeni Zelanda’da ve Yeni Zelanda doları üzerinden yatırım yapılması, yasal girişimler ya da fonlar üzerinden uygulanması, Yeni Zelanda ekonomisine katkı sağlama potansiyeli olması ve başvuru sahibi kişinin şahsi kullanımına yönelik olmaması gerekmektedir.
Başvuru sahipleri Yeni Zelanda yatırım vizesi başvurularında kabul edilen yatırımlar arasında; Yeni Zelanda’da faaliyet gösteren şirketlere yapılan yatırımlar, hayırseverlik yatırımları, Yeni Zelanda’da yer alan bankalara yapılan yatırımlar ve finans şirketlerine yapılan yatırımlar yer almaktadır.
İş Kurma Yoluyla Yeni Zelanda'ya Nasıl Yerleşilir?
İş kurma yoluyla Yeni Zelanda’ya, girişimci oturma vizesi başvurusunda bulunarak yerleşilir. Yeni Zelanda'da iş kurmak isteyen girişimcilerin öncelikle girişimci çalışma vizesi alması gerekmektedir.
Yeni Zelanda girişimci çalışma vizesi alan kişilerin daha sonra belirli şartları sağlamaları halinde girişimci oturum izni başvurusunda bulunma hakları vardır. Yeni Zelanda girişimci oturum izni hamilleri daha sonra gerekli koşullar sağlandığı durumlarda vatandaşlık alabilmektedir. Yeni Zelanda’da 500 bin Yeni Zelanda doları değerinde yatırım yapan ya da en az 3 yeni istihdam sağlayan Yeni Zelanda girişimci vizesi sahibi kişilerin iş kurduktan sonra 6 ay içerisinde girişimci oturma vizesine başvuruda bulunma hakları ve gerekli sınırların altında kalan kişilerin ise 2 yıl sonra oturma vizesine başvuruda bulunma hakları vardır.
Çalışma Yoluyla Yeni Zelanda'ya Nasıl Yerleşilir?
Çalışma yoluyla Yeni Zelanda’ya çalışma vizesi alarak yerleşilir. Yeni Zelanda çalışma vizesi ile yeni Zelanda’da belirli bir süre çalışmış olan kişiler, sahip oldukları çalışma vizesi türüne uygun olan oturma vizesine başvuruda bulunabilmektedir. Yeni Zelanda din görevlisi çalışma vizesi alan bir kişi din görevlisi oturma vizesine ve aynı şekilde sanatçı ya da sporcular için verilen çalışma vizesine sahip olan kişiler sanatçı ve sporcular için olan oturum vizesine başvurabilmektedir.
Yeni Zelanda’ya çalışma vizesi ile seyahat etmiş kişilerin vize türüne uygun bir oturma vizesi belirlenmemiş ise bu kişilerin nitelikli göçmen çalışma vizesine başvuruda bulunmaları gerekir. Yeni Zelanda oturma ve çalışma izni başvurusunda bulunan kişilerin en az 2 ya da 3 yıl boyunca çalışma vizesi ile ülkede çalışmış olması şartı bulunduğundan, çalışma vizesi hamili kişilerin, Yeni Zelanda’ya yerleştikten 2 ya da 3 yıl sonra Yeni Zelanda oturma izni başvurusunda bulunması mümkündür.
Aile Birleşimi Yoluyla Yeni Zelanda'ya Nasıl Yerleşilir?
Aile birleşimi yoluyla Yeni Zelanda’ya, Yeni Zelanda’da vatandaş olarak ya da oturma izni sahibi olarak yaşayan kişilerin; eşleri, 24 yaş ve altındaki çocuklarının ve ebeveynleri yerleşebilir.
Yeni Zelanda’da aile birleşimi yaparak yerleşmek isteyen kişilerin gerekli şartları sağlamaları ve bir oturum vizesi olan Yeni Zelanda aile birleşimi vizesi başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.
İltica Yoluyla Yeni Zelanda'ya Nasıl Yerleşilir?
İltica yoluyla Yeni Zelanda’ya, mülteci statüsü alma başvurusunun onaylanmasının ardından yerleşilebilir.
Mülteci statüsü onaylanmış olan kişilere Yeni Zelanda iltica yoluyla ülkeye yerleşmek için oturum vizesi verilmektedir. Yeni Zelanda’da; Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından düzenlenen yeni bir ülkeye yerleştirme programlarına dahil olan kişilere, kendi ülkesinde zulüm altında olduğu için kaçan kişilere ve Yeni Zelanda’da mülteci olarak yaşayan aile bireyleri bulunan kişilere mülteci statüsü verilmektedir.
Yeni Zelanda'ya Yerleşmek için Oturum İzni Nasıl Alınır?
Yeni Zelanda’ya yerleşmek için oturum izni alma süreci başvuruda bulunulacak oturum vizesi türüne bağlı olarak bazı farklılıklar göstermektedir ancak genel olarak çoğu oturum vizesi için süreç aynı işlemektedir. Nitelikli göçmen oturma vizesi ve yatırımcı oturma vizesi türlerinden biri olan Investor 2 Resident Visa başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin ön başvuru yapmaları gerekmektedir ve bu adım haricinde tüm başvuru süreci diğer vize türleri ile aynı işlemektedir. Yatırımcı oturma vizesi ve nitelikli göçmen oturma vizesi türlerine yapılan başvurularda ön başvuru yapılmasının nedeni, bu vizelerin başvuruda bulunan adayların belirli kriterlere göre puanlanması sonucunda uygun bulundukları durumlarda verilmesidir; ön başvuru sürecinde adayların yeterli puanı sağlayıp sağlamadığı kontrol edilir. Ön başvuru işlemlerinde yeterli puana ulaşarak bu aşamayı geçen adaylar nitelikli göçmen oturma vizesi ya da Investor 2 Resident Visa başvurusu yapabilmektedir.
Ön başvuru adımı haricinde başvuru süreci tüm Yeni Zelanda oturma izni türleri için aynıdır. Yeni Zelanda oturma vizesi başvuru işlemleri başvuruda bulunan vizenin türüne bağlı olarak; online, fiziken ya da hem online hem de fiziken yapılabilmektedir. Yeni Zelanda çalışma vizesi hamilleri için oturma vizesi başvuruları yalnızca kişi Yeni Zelanda’da iken yapılabilmektedir. Oturma izni başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin başvuru işlemleri, gerekli evraklar ve başvuru formunu eksiksiz bir biçimde ilgili birimlere teslim edilmesi ve başvuru ücretinin ödenmesi ile tamamlanır.
Yeni Zelanda'ya Yerleşmek için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Yeni Zelanda’ya yerleşmek için gerekli belgeler aşağıda listelenmiştir.
- Başvuru formu: Yeni Zelanda’ya yerleşmek için başvuru formu, başvuru sahibi tarafından eksiksiz bir biçimde doğru bilgiler verilerek doldurulmalıdır.
- Pasaport: Başvuru sahibine ait güncel tarihli bir pasaportun bulunması gerekir.
- Fotoğraf: Başvuru sahibine ait biyometrik standartlara uygun fotoğrafların ibraz edilmesi gerekir.
- Doğum belgesi: Başvuru sahibine ait doğum belgesinin diğer gerekli belgeler ile birlikte ibraz edilmesi gerekir.
- Adli sicil kaydı: Yeni Zelanda’ya yerleşmek isteyen kişinin herhangi bir suç kaydı bulunmadığını gösteren adli sicil kaydı belgesinin sunulması gerekir.
- Sağlık raporu: Başvuru sahibi kişinin sağlık durumunun iyi olduğunu gösteren bir sağlık raporunun ibraz edilmesi gerekmektedir.
- İngilizce dil yeterlilik kanıtı: Başvuru sahibinin talep edilen düzeyde İngilizce dil becerileri olduğunu gösteren belgelerin ibraz edilmesi gerekir.
Yukarıda yer alan listede verilmiş evraklar tüm oturum vizesi başvuruları için talep edilen standart evraklar olup başvuruda bulunulan vize türüne bağlı olarak ek belgelerin sunulması gerekebilmektedir. Çalışma vizesi sahipleri için oturma vizesi başvurularında sahip olunan çalışma vizesinin ve yatırımcı vizesi sahiplerinin oturma vizesi başvurularında ise yatırıma ilişkin belgelerin standart evraklara ek olarak sunulması gerekir. Yeni Zelanda oturma vizesi başvurularında belgelerin değişiklik gösterebilmesinden ötürü bu işlemler için danışmanlık hizmeti alınması tavsiye edilir.
Yeni Zelanda'ya yerleşmek isteyen kişilerin Vizem.net danışmanlığında yaptıkları başvurularında gerekli evrakların kontrolü, dilekçe yazımı ve yeminli tercüme işlemleri de dahil olmak üzere tüm başvuru süreci için akredite uzmanlar tarafından hizmet verilmektedir.
Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868
Sık Sorulan Sorular
Yeni Zelanda'ya yerleşmek hakkında tarafımıza sık sorulan sorular cevaplarıyla beraber aşağıda verilmiştir.
Eğitim Yoluyla Yeni Zelanda'ya Yerleşilebilir Mi?
Eğitim yoluyla Yeni Zelanda’ya yerleşmek mümkün değildir. Eğitim amaçlı olarak Yeni Zelanda'ya seyahat eden öğrencilere sadece öğrenci vizesi verilmekte, oturma vizesi verilmemektedir.
Yeni Zelanda’da öğrenci vizesi ile eğitim gören öğrencilerin eğitim süresi boyunca Yeni Zelanda’da kalma hakları vardır; ancak Yeni Zelanda öğrenci vizesi hamiline oturma vizesine başvuruda bulunma hakkı vermez. Yeni Zelanda'da eğitimini tamamlayan ve ülkeye yerleşmek isteyen öğrenciler, daha sonra çalışma vizesine başvuru yaparak çalışma yoluyla oturum vizesi alabilir ya da Yeni Zelanda’da faaliyet gösteren bir işverenden iş teklifi alarak nitelikli göçmen oturma vizesine başvuruda bulunabilir.
Ev Satın Alarak Yeni Zelanda'ya Yerleşmek Mümkün Mü?
Hayır, ev satın alarak Yeni Zelanda’ya yerleşmek mümkün değildir. Yeni Zelanda'da yatırımcı vizesi için yapılacak konut yatırımı kazanç getirecek şekilde yeni konut inşaatına ilişkindir ve kişiye Yeni Zelanda’ya yerleşme hakkı tanımaz.
Yeni Zelanda’da ev satın alarak yatırım yapmak isteyen kişilerinn yatırımlarının; halihazırda var olan bir yapı yerine yeni bir oluşum için yapılması, yatırım yapılacak mülk için gerekli onayların alınmış olması ve yatırım yapılacak mülkün ticari gelir amacıyla geliştirilecek olması şartlarını sağlaması gerekir. Mülk satın alma yoluyla Yeni Zelanda’da yatırım yapmak isteyen kişilerin ilgili kurumlara; konut geliştirme projesine ait planları, inşaatçılar ile yapılmış sözleşmeleri, yetkili kurumlardan alınmış onay belgelerini, ödeme planlarına dair belgeleri ve zaman çizelgesi gibi belgeleri ibraz etmeleri gerekmektedir. Kiralama amacıyla satın alınan evler Yeni Zelanda tarafından yatırım olarak kabul edilmemektedir.
Yeni Zelanda'da Yaşamanın Avantajları Nelerdir?
Yeni Zelanda’da yaşamanın avantajları aşağıda listelenmiştir.
- Yeni Zelanda birçok doğal güzelliğe sahip olan bir ülkedir.
- Yeni Zelanda hükümeti vatandaşlarının refah düzeyini önemseyen ilerici bir hükümettir.
- Yeni Zelanda’da yozlaşma oranı oldukça düşüktür.
- Dünya çapında suç oranı en düşük ülkelerden biri Yeni Zelanda’dır.
- Yeni Zelanda mutfağı oldukça çeşitli lezzetlere sahiptir.
- Birçok farklı kültürden ve milletten kişiler Yeni Zelanda’da uyum içerisinde yaşamaktadır.
- Yeni Zelanda’da oldukça eşitlikçi bir toplum düzeni bulunmaktadır.
Yeni Zelanda'da Yaşam Masrafları Nasıldır?
Yeni Zelanda’da yaşam masrafları Auckland şehri için haftalık ortalama olarak; yemek için 200 Yeni Zelanda doları, giyim için 40 Yeni Zelanda doları, konaklama için 400 Yeni Zelanda doları, sağlık ihtiyaçları için 60 Yeni Zelanda doları, ulaşım için 250 Yeni Zelanda doları, iletişim için 30 Yeni Zelanda doları, kültürel aktiviteler için 180 Yeni Zelanda doları, eğitim için 20 Yeni Zelanda doları ve kuaför ya da araba yıkama gibi çeşitli masraflar için 120 Yeni Zelanda doları olmakta ve tüm masraflar toplamda 1.300 Yeni Zelanda doları tutmaktadır.
Popülasyon olarak Auckland şehrine kıyasla daha düşük bir nüfusa sahip olan Dunedin şehri için Yeni Zelanda'da yaşam masrafları ortalama olarak haftalık; yemek için 100 Yeni Zelanda doları, giyim için 15 Yeni Zelanda doları, sağlık temelli ihtiyaçlar için 40 Yeni Zelanda doları, ulaşım için 50 Yeni Zelanda doları, konaklama için 200 Yeni Zelanda doları, iletişim için 15 Yeni Zelanda doları, kültürel faaliyetler için 40 Yeni Zelanda doları ve spor salonu üyeliği ya da araç sigortası gibi çeşitli masraflar için 30 Yeni Zelanda doları olmak üzere toplamda yaklaşık 600 Yeni Zelanda doları tutmaktadır.
Yaşamak için En İyi Yeni Zelanda Şehirleri Hangileridir?
Yaşamak için en iyi Yeni Zelanda şehirleri aşağıda listelenmiştir.
- Auckland
- Wellington
- Queenstown
- Dunedin
- Christchurch
- Hamilton
- Tauranga
En iyi Yeni Zelanda şehirleri yaşam kalitesi, eğitim kalitesi ve iş imkanları açısından dünya çapında en iyi şehirler arasında yer almaktadır.
Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.