Yeni Zelanda Yatırımcı Vizesi Başvuru Süreci 2023
Yeni Zelanda’da belirlenen tutarda yatırım yapan kişiler ve aileleri, Yeni Zelanda yatırımcı vizesi ile yatırımcı oturum izni ve sonrasında vatandaşlık alabilmektedir. Yeni Zelanda yatırımcı vizesi, Yeni Zelanda altın vize olarak da bilinmektedir.
Yatırım miktarı ve yatırım değerine göre iki ayrı Yeni Zelanda yatırımcı vizesi programı bulunmaktadır. Yeni Zelanda yatırımcı 1 vizesi, 3 yıl boyunca Yeni Zelanda’da 10 milyon NZD yatırım yapan kişilere ve ailelerine oturum izni vermektedir.
Yeni Zelanda yatırımcı 2 vizesi, en az 3 milyon NZD mevcut fonu ya da varlıkları olan deneyimli kişilere ve ailelerine oturum izni vermektedir.
Yeni Zelanda’da yatırım yapmak isteyen kişilere yönelik olarak Vizem.net akredite kuruluşu, vize ve yatırım danışmanlığı hizmeti vermektedir.
Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868
Yeni Zelanda Yatırımcı Vizesi Türleri Nelerdir?
Yeni Zelanda yatırımcı vizesi türleri aşağıda sıralanmıştır.
- Yeni Zelanda yatırımcı 1 vizesi: 3 yıl boyunca Yeni Zelanda’da 10 milyon NZD yatırım yapılmasını gerektiren vize türüdür.
- Yeni Zelanda yatırımcı 2 vizesi: 4 yıl boyunca Yeni Zelanda’da 3 milyon NZD yatırım yapılmasını gerektiren vize türüdür ve yatırım yapacak olan kişiler Yeni Zelanda’da iş kurmaya yönlendirilmektedir.
Yeni Zelanda’da 10 milyon NZD yatırım karşılığında verilen vize ile 3 milyon NZD yatırım karşılığında verilen vize koşulları arasında farklılık bulunmaktadır. Yeni Zelanda yatırımcı 2 vizesi için 3 milyon NZD yatırım yapmak isteyen kişiler, Yeni Zelanda yatırımcı 1 vizesi almak isteyen kişilere göre daha fazla şartı sağlamak zorundadır. Yeni Zelanda yatırımcı vizesi almak isteyen yatırımcıların hiçbir zaman ticari sahtekarlığa ya da mali uygunsuzluğa karışmamış olması gerekmektedir. Yatırımlar, Yeni Zelanda kanunları ile belirlenen şekilde yapılmalıdır ve yatırım için kullanılan kaynakların yasal yollarla elde edildiği ispatlanmalıdır.
Yeni Zelanda Yatırımcı 1 Vizesi Şartları Nelerdir?
Yeni Zelanda yatırımcı 1 vizesi şartları aşağıda sıralanmıştır.
- Başvuru sahibi kimliğini, son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet fotoğraf, pasaport ya da kimliğin aslı veya onaylı fotokopisi ve doğum belgesinin aslı veya onaylı fotokopisi ile kanıtlaması gerekmektedir.
- Başvuru sahibi sağlık durumunun iyi olduğunu gösteren göğüs röntgeni ve tıbbi muayene belgelerini sunmalıdır.
- Başvuru sahibinin vatandaşı olduğu ülkeden ve son 10 yıl içinde 12 aydan uzun süreyle yaşanan tüm ülkelerden alınan, adli sicil kaydının temiz olduğu gösterilmelidir.
- Başvuru sahibi vize için gerekli özelliklere sahip olduğunu başvuru formu ile beyan etmelidir. Başvuru sahibinin yaptığı işlerin göçmenlik, istihdam ve vergi yasasına uygun olması, daha önce iş kaynaklı sebeplerle soruşturma geçirmemiş olması, sahtekarlık içeren bir suçtan mahkumiyetinin olmaması ve ticari sahtekarlık veya mali uygunsuzluğa karışmamış olması gerekmektedir.
- Başvuru sahibinin ülkeye birlikte geleceği eşi ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının da vize gerekliliklerini karşılaması ve aile ilişkisinin evlilik cüzdanı veya doğum belgesi gibi belgeler ile kanıtlanması gerekmektedir.
- Başvuru sahibinin 3 yıl boyunca Yeni Zelanda’da yatırım yapmak için 10 milyon NZD’ye sahip olması gerekmektedir ve sermayenin banka hesap özetleri, tapu senetleri, mülk değerlemeleri, hisse senetleri ve işletme mülkiyeti belgeleri ile kanıtlanması gerekmektedir.
- Başvuru sahibinin yatırımını, başvurunun kabulünden sonra 12 ay içerisinde Yeni Zelanda’ya transfer etmesi gerekmektedir.
- Başvuru sahibinin yatırım yapacağı sermayenin yasal yollarla elde edilmiş olması gerekmektedir. Vergi beyannameleri, vergi levhası, maaş bordrosu, ticari mali tablolar, iş hisseleri, kar payları, banka belgeleri, ticari kar hisseleri, bağış belgeleri, vasiyetname ve miras kalan paranın kanıtlanmasına dair belgeler ile sermayenin yasallığı ispat edilebilmektedir.
- Başvuru sahibinin en az 3 yıl boyunca Yeni Zelanda’da 10 milyon NZD değerinde kabul edilebilir yatırım yapması gerekmektedir.
Yeni Zelanda Yatırımcı 2 Vizesi Şartları Nelerdir?
Yeni Zelanda yatırımcı 2 vizesi şartları aşağıda sıralanmıştır.
- Başvuru sahibi kimliğini kanıtlaması gerekmektedir; bu sebeple son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet fotoğraf, pasaport veya kimliğin aslı ya da onaylı fotokopisi ve doğum belgesinin aslı ya da onaylı fotokopisi sunulmalıdır.
- Başvuru sahibi göğüs röntgeni ve tıbbi muayene belgeleri ile sağlık durumunun iyi olduğunu göstermelidir.
- Başvuru sahibi, vatandaşı olduğu ülkeden ve son 10 yıl içerisinde 1 yıldan uzun süreli yaşadığı diğer ülkelerden aldığı adli sicil kayıtları ile hakkında kayıt bulunmadığını ispatlamalıdır.
- Başvuru sahibi vize gereksinimlerini karşıladığına dair başvuru formunu beyan etmelidir. Başvuru sahibinin ticari sahtekarlık veya mali uygunsuzluğa karışmamış olması, iş sebebiyle soruşturma geçirmemiş olması, sahtekarlıktan mahkum edilmemiş olması ve göçmenlik, istihdam ve vergi yasasına uygun iş yürütmesi gerekmektedir.
- Başvuru sahibinin, İngilizce dil yeterliliğini istenen kriterlere göre kanıtlaması gerekmektedir.
- Başvuru sahibi ile birlikte Yeni Zelanda’ya girecek eşinin ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının da vize gerekliliklerini sağlaması ve kişiler arasındaki ilişkinin evlilik cüzdanı veya doğum belgesi ile ispatlanması gereklidir.
- Başvuru sahibinin eşi ile 16 yaş ve üzeri çocukları, vize için aranan İngilizce dil yeterliliğini, 4 veya üstünde IELTS puanıyla veya İngilizce konuşma geçmişi ile ispatlamalıdır.
- Başvuru sahibinin 65 yaşında veya daha küçük olması gerekmektedir.
- Başvuru sahibi en az 3 yıllık bir iş deneyimine sahip olması gerekmektedir. Deneyim kazanılan işte en az 5 kişinin çalışıyor olması veya yıllık en az 1 milyon NZD gelir elde ediliyor olması şartı aranmaktadır. Başvuru sahibi deneyimini ve görevini; şirket belgeleri, şirket finansal ve vergi kayıtları, şirket hisse senetleri, iş tanımları, performans değerlendirmeleri, kişisel vergi beyannameleri, işe alma mektupları veya referans mektupları ile ispatlamalıdır.
- Başvuru sahibi yatırımını, vize alınmasından en geç 12 ay sonra Yeni Zelanda’ya transfer etmiş olmalıdır.
- Başvuru sahibi 4 yıl boyunca Yeni Zelanda’da en az 3 milyon NZD yatırım yapmalıdır ve yatırım için gereken sermayenin varlığı banka hesap özetleri, tapu senetleri, mülk değerlemeleri, hisse senetleri ve işletme mülkiyeti belgeleri ile kanıtlanmalıdır.
- Başvuru sahibi sermayesinin yasal yollardan elde edildiğini, vergi beyannamesi ve levhası, maaş bordrosu, ticari mali tablolar, iş hisseleri, kar payları, banka evrakları, bağış belgeleri, vasiyetname ve miras belgeleri ile ispatlamalıdır.
- Başvuru sahibi en az 4 yıl boyunca Yeni Zelanda’da kabul edilebilir bir yatırım yapmalıdır.
Yeni Zelanda Altın Vize için Hangi Tür Yatırımlar Kabul Edilir?
Yeni Zelanda altın vizesi için tahvil, hisse senedi, mülk veya melek yatırım ya da hayırsever yatırımlar gibi diğer yatırım türleri kabul etmektedir. Yatırımcı vizesi için Yeni Zelanda’da yatırım şekillerinin istenen kriterlere uyması gerekmektedir.
Yeni Zelanda altın vize için yatırımların uyması gereken genel şartlar arasında, yatırım ile ticari gelir sağlanması, yatırımların Yeni Zelanda’da, yasal yollarla ve Yeni Zelanda dolarına yapılması, Yeni Zelanda ekonomisine katkıda bulunması ve kişisel kullanıma yönelik olmaması bulunmaktadır
Yeni Zelanda'da Ev Satın Alarak Golden Vize Alınabilir Mi?
Hayır, Yeni Zelanda’da ev satın alarak golden vize alınamamaktadır. Yeni Zelanda yatırımcı vizesi için yapılan konut yatırımının kazanç getirecek biçimde yeni konut inşasına ilişkin olması gerekmektedir.
Yeni Zelanda yatırımcı vizesi için yapılacak konut yatırımının yeni bir proje olması gereklidir, yani mevcut bir konutun yenilenmesi ya da genişletilmesi şeklinde olmamalıdır. Konut yatırımının gerekli onay ve izinlere sahip olması ile ticari bir gelir sağlaması gereklidir. Yeni Zelanda yatırımcı vizesi konut yatırımı için; inşaat projesinin, alt yükleniciler ve gerekli elemanlarla yapılan sözleşmelerin, yasal makamlardan alınan onayların, ödeme planının ve pazarlama kısmı dahil olmak üzere zaman çizelgesinin sunulması zorunludur. Konut yatırımı için yetkili idari makamlara ödenmesi gereken izin veya onay ücretlerinin, sermayeden hariç tutulması gereklidir. Yeni Zelanda yatırımcı vizesi için mevcut bir konutu kiralama amacıyla satın almak yatırım kapsamında yer almamaktadır.
Yeni Zelanda Yatırımcı Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yeni Zelanda yatırımcı vizesi başvuru süreçleri, tercih edilen yatırım süresi ve miktarına göre değişebilmektedir. 3 yıllık süre zarfında 10 milyon NZD yatırım karşılığında verilen yatırımcı 1 vizesi ile 4 yıllık süre zarfında 3 milyon NZD yatırım karşılığında verilen yatırımcı 2 vizesi farklı başvuru işlemleri gerektirmektedir. Yeni Zelanda yatırımcı 1 vizesi başvurusundan farklı olarak, Yeni Zelanda yatırımcı 2 vizesi başvurularında ön başvuru yapılması gerekmektedir ve sadece ön başvurusu kabul edilen yatırımcılar vize başvurusunda bulunabilmektedir.
Yeni Zelanda yatırımcı vize başvurusu onaylandıktan sonra yatırımcılar 12 ay içerisinde belirttikleri sermayeyi Yeni Zelanda’ya transfer etmelidir ve bunun üzerine yatırımcılara vize türüne göre 3 ya da 4 yıllık oturum izni verilmektedir. Vize süresi sonunda tüm şartları karşılayan başvuru sahiplerine, kalıcı oturma izni verilmektedir. Yeni Zelanda yatırımcı vizesi için para transferi yapmadan önce kişilerin Yeni Zelanda’ya gitmek istemeleri durumunda ziyaretçi veya çalışma vizesi başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.
Yeni Zelanda Investor 2 Resident Visa Ön Başvurusu Nedir?
Yeni Zelanda Investor 2 Resident Visa ön başvurusu, vize yılda yalnızca 400 yatırımcıya verildiği için yapılmaktadır; ön başvurular belirli kriterlere göre puanlanmakta ve bu puan sistemine göre vize başvuruları kabul edilmektedir.
Yeni Zelanda yatırımcı 2 vizesi için yatırımcıların öncelikle INZ 1165 kodlu Expression of Interest formunu doldurarak ön başvuru yapması gerekmektedir. Formda iş deneyimi, yaş, İngilizce dil yeterliliği, yatırım yapılacak miktar ile büyüme yatırımı yapılıp yapılmayacağına ilişkin bilgiler yer alır ve bu bilgiler doğrultusunda her katılımcıya belirli puan verilir. Ön başvuruda yeterli puanı sağlayan kişilere, yatırımcı vizesi başvuru hakkı tanınmaktadır. Yeni Zelanda Investor 2 Resident Visa ön başvuru ücreti 620 NZD’dir.
Yeni Zelanda Yatırımcı Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Yeni Zelanda yatırımcı vizesi için gerekli olan evraklar aşağıda sıralanmıştır.
- Yeni Zelanda vize b aşvuru formu: Başvuru sahibi tarafından vize başvuru formu, eksiksiz, doğru bilgilerle doldurulmalı ve imzalanmalıdır.
- Pasaport: Başvuru sahibi geçerli bir pasaporta sahip olmalıdır.
- Fotoğraf: Son altı ay içerisinde çekilmiş,teknik gereklilikleri sağlayan renkli 2 adet fotoğraf gerekmektedir.
- Doğum sertifikası: Başvuru sahibi kimliğini kanıtlaması için doğum belgesinin aslı veya onaylı fotokopisi gerekmektedir.
- Sağlık raporu: Başvuru sahibinin sağlık durumunun iyi olduğunu gösteren göğüs röntgeni ve tıbbi muayene belgeleri sunması gerekmektedir.
- Adli sicil kaydı: Başvuru sahibinin adli sicil kaydının temiz olduğu, vatandaşı olunan ve son 10 yılda 1 yıldan uzun süreli yaşanan ülkelerden alınan kayıtlar ile ispatlanmalıdır.
- Yatırım transferi: Başvuru sahibinin yatırımcı 1 vizesi için 10 milyon NZD, yatırımcı 2 vizesi içinse 3 milyon NZD sermayenin, banka üzerinden Yeni Zelanda’ya transfer edildiği kanıtlanmalıdır.
- Yatırım kaynağına dair belgeler: Vergi beyannameleri veya levhası, maaş bordrosu, ticari mali tablolar, hisseler, kar payları, banka belgeleri, ticari kar hisseleri, bağış evrakları, vasiyetname ve miras belgeleri ile Yeni Zelanda’ya yapılacak yatırımın yasal yollarla elde edildiğinin kanıtlanması gerekmektedir.
- İngilizce dil yeterlilik kanıtı: İngilizce dil yeterlilik kanıtı yalnızca Investor 2 Resident Visa başvuruları için gerekmektedir. Başvuru sahibi, Yeni Zelanda tarafından talep edilen İngilizce dil yeterliliğini belgeler ile ispatlamalıdır.
- İş deneyimini gösterir belgeler: İş deneyimini gösterir belgeler yalnızca Investor 2 Resident Visa başvuruları için gerekmektedir. Başvuru sahibi iş deneyimini ve geçmiş görevlerini, çalıştığı şirket belgeleri, çalıştığı şirketin finansal ve vergi kayıtları, şirket hisse senetleri, iş tanımını gösteren belgeler, performans değerlendirmeleri, kişisel vergi beyannameleri, işe alım mektupları veya referans mektupları ile ispatlaması gerekmektedir.
Yeni Zelanda için Golden Visa Başvuru Ücreti Ne Kadardır?
Yeni Zelanda için golden visa başvuru ücreti; Investor 1 Resident Visa için 4.960 NZD iken, Investor 2 Resident Visa için ön başvuru ücreti olarak 620 NZD ve ön başvurunun kabul edilmesi durumunda ise vize başvuru ücreti olarak 4.960 NZD’dir.
Yeni Zelanda Altın Vize Ne Kadar Süreyle Verilir?
Yeni Zelanda altın vizesi; yatırımcı 1 vizesi için 3 yıl, yatırımcı 2 vizesi 4 yıl süreyle verilmektedir. Vize süresinin sonunda gerekli şartların sağlanması ile kalıcı oturum izni alınabilmektedir.
Yatırımcıların Yeni Zelanda'da Yaşaması Şart Mıdır?
Evet, yatırımcıların Yeni Zelanda’da yaşaması gerekmektedir.
Yatırımcıların Yeni Zelanda’da yaşam süresi, yatırımcı 1 vizesinde 3 yıl boyunca her yıl için en az 44 gün; yatırımcı 2 vizesinde ise 4 yıl boyunca her yıl için en az 146 gün veya 4 yıllık süre zarfında toplam 483 gün olmalıdır.
Yeni Zelanda Yatırımcı Vizesi ile Vatandaşlık Alınabilir Mi?
Yeni Zelanda vatandaşlık alınması, yatırım vizesi ile mümkündür.
Yeni Zelanda yatırımcı vizesi ile 5 yıl boyunca, her yıl en az 240 gün olmak üzere toplamda 1.350 gün Yeni Zelanda’da yaşanması koşuluyla Yeni Zelanda vatandaşlık başvurusu yapılabilmektedir.
Aile Üyeleri Yeni Zelanda Altın Vize Başvurusuna Dahil Edilebilir Mi?
Evet, aile üyeleri Yeni Zelanda altın vize başvurusuna dahil edilebilmektedir. Yeni Zelanda altın vize başvurusuna, başvuru sahibinin eşi ve bekar, ailesinden maddi destek alan ve çocuğu olmayan bağımlı çocukları eklenebilmektedir. Yeni Zelanda altın vizesine dahil olan aile üyelerinin 12 ay içerisinde Yeni Zelanda’ya giriş yapması, aksi takdirde tekrar vize başvurusunda bulunulması gerekmektedir.
Yeni Zelanda altın vize başvurusunda bulunan kişi, eşinden ve bağımlı çocuklarından oluşan aile üyelerini de yanında götürebilmek için; evlilik ve doğum belgesi gibi evraklar ile aile bağlarını ispatlamalı, gerekli durumlarda aile üyelerinin kimliklerini kanıtlamalı, sağlık durumularının iyi olduğunu ve adli sicil kaydının temiz olduğunu gösteren belgeleri sunmalıdır.
Dilhan Akkaya, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Vizem.net için göçmenlik hukuku ve vize başvuruları alanında danışmanlık vermektedir.