Yeni Zelanda Oturum İzni

Yeni Zelanda Oturum İzni (Oturma Vizesi) Nedir?

Yeni Zelanda oturum izni, Yeni Zelanda’da oturma ve çalışma hakkı vermektedir ve Yeni Zelanda uygulamalarına göre birçok farklı oturum vizesi türü bulunmaktadır. Yeni Zelanda oturum vizeleri; yatırımcılara, çalışma vizesi hamillerine ve bu kişilerin eş, çocuk ya da ebeveynlerine verilmektedir. Yeni Zelanda oturum vizeleri genellikle süresizdir, süresiz olmayan vizelerde ise 2 yıl süreyle Yeni Zelanda’da ikamet edilmesi sonucunda süresiz oturum vizesi alınabilmektedir.

Türkiye'den yapılan vize başvurularında en yüksek onay oranına sahip akredite acente olan Vizem.net, Yeni Zelanda oturma vizesi başvuru ve takip işlemlerinde danışmanlık ve takip hizmeti sunmaktadır.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Yeni Zelanda Oturum İzni Şartları Nelerdir?

Yeni Zelanda oturum izni oturum izni şartları başvurulacak oturma izni türüne göre değişiklik göstermektedir.

Yeni Zelanda oturum izni genel şartları aşağıda listelenmiştir.

  • İyi karakterli olmak: 17 yaş veya 17 yaşından büyük olan başvuru sahiplerinin herhangi bir adli sicil kaydına sahip olmadığına dair polis sertifikası sunulmalıdır. Adli sicil belgesinin vatandaşı olunan ülkeden ve son 10 yıl içerisinde 12 ay veya daha uzun süreyle yaşanan diğer ülkelerden alınması gerekmektedir.
  • Sağlıklı olmak: Başvuru sahibinin sağlıklı olduğunu kanıtlamak için göğüs röntgeni ve tıbbi muayene sonucu sunulmalıdır.
  • İngilizce dil yeterliliğine sahip olmak: İngilizce dil yeterliliğini kanıtlamak için kabul edilebilir bir dil testi sonucu sunulmalıdır.Kanada, İrlanda, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşı olmak ve bu ülkelerde, Avustralya’da veya Yeni Zelanda'da eğitim görülmüş olması da kanıtlanabilmektedir.

Yeni Zelanda Oturma Vizesi Türleri Nelerdir?

Yeni Zelanda oturma vizesi türleri aşağıda listelenmiştir.

  • Yeni Zelanda nitelikli göçmen oturma vizesi
  • Yeni Zelanda aile birleşimi oturma vizesi
  • Yeni Zelanda yatırımcı oturma vizesi
  • Yeni Zelanda girişimci oturma vizesi
  • Çalışma vizesi hamillerine verilen Yeni Zelanda oturma vizesi
  • Yeni Zelanda mülteci oturma vizesi
  • Yeni Zelanda kalıcı oturma vizesi

Yeni Zelanda Nitelikli Göçmen Oturma Vizesi Nedir?

Yeni Zelanda nitelikli göçmen oturma vizesi, Yeni Zelanda’da uzmanlık gerektiren bir işte çalışan ya da bu şekilde bir iş teklifi almış olan 55 yaş ve altı kişilerin başvurabileceği, süresiz kalış hakkı veren vize türüdür. Yeni Zelanda nitelikli göçmen oturma vizesi başvuru sahiplerinin belirli bir puan sistemine göre 160 puan ve üzerinde skora ulaşması durumunda başvuruları kabul edilmektedir.

Yeni Zelanda nitelikli göçmen oturma vizesi başvurusu için ilk olarak Expression of Interest formu doldurulması gereklidir; bu formda verilen bilgilere göre 160 ve üzeri puana sahip kişiler Yeni Zelanda nitelikli göçmen oturma vizesi başvurusu yapabilmektedir. Expression of Interest formu puanlamasında yaş, Yeni Zelanda’da uzmanlık gerektiren bir işte çalışılması ya da bu standartlara uygun bir iş teklifi alınması, Yeni Zelanda Yeterlilik Kriterleri (NZQF) uyarınca adayın uzmanlık seviyesi ve iş deneyimi gibi çeşitli kriterlere göre puanlama yapılmaktadır.

Yeni Zelanda'da Hangi Meslekler için Nitelikli Göçmen Kabul Edilir?

Yeni Zelanda nitelikli göçmen vizesi başvurusu yapmak isteyen kişilerin Avustralya ve Yeni Zelanda Standart Meslek Sınıflandırması (ANZSCO) içinden çalıştıkları veya iş teklifi aldıkları iş tanımına en uygun mesleği bulmaları ve seviyelerini tespit etmeleri gerekmektedir. Yeni Zelanda’nın 1.2 versiyonunun kullanıldığı ANZSCO listesi her yılın Kasım ayında yenilenmektedir, güncellemeler Avustralya İstatistik Bürosu internet sitesinden kontrol edilebilmektedir.

Yeni Zelanda’da işçilerin nitelikli göçmen olarak kabul edilmesi ANZSCO nitelik seviyelerine göre belirlenmektedir. ANZSCO nitelik seviyeleri 1, 2 veya 3 olarak tanımlanan mesleklerin ilgili iş tanımına uyulması ve saat başına ücretin en az 27 Yeni Zelanda doları olması gerektiği belirlenmişken, ANZSCO nitelik seviyeleri 4 veya 5 olarak tanımlanan mesleklerin de yine iş tanımına uygun olması ve saat başına ücretin en az 40,50 Yeni Zelanda doları olması gerekmektedir.

ANZSCO’da eşleşen herhangi bir tanımı bulunmayan meslekler için saatlik ücretin en az 40,50 Yeni Zelanda doları olması şartı aranır. Şartları sağlayan meslek sahipleri Yeni Zelanda için nitelikli göçmen sayılmaktadır.

Yeni Zelanda Aile Birleşimi Oturma Vizesi Nedir?

Yeni Zelanda aile birleşimi oturma vizesi, Yeni Zelanda’da ikamet eden kişilerin birlikte yaşamak üzere Yeni Zelanda’ya yerleşmesine imkan tanımaktadır.

Yeni Zelanda’da ikamet eden Yeni Zelanda vatandaşlarının veya Yeni Zelanda oturma izni sahiplerinin eşleri, 24 yaş ve altındaki çocukları ve ebeveynleri, bir oturum vizesi olan Yeni Zelanda aile birleşimi vizesi başvurusu yapmalıdır.

Yeni Zelanda Yatırımcı Oturma Vizesi Nedir?

Yeni Zelanda yatırımcı oturma vizesi belirlenen miktarda yatırım yapan kişiler ve ailelerinin oturma izni ve nihayetinde vatandaşlık alabilecekleri vize türüdür.

Yeni Zelanda yatırımcı oturma izni, yatırım miktarı ve yatırım süresi birbirinden farklı iki tür yatırımcı vizesi programı ile alınabilmektedir. Investor 1 Resident Visa, Yeni Zelanda’da 3 yıl boyunca 10 milyon Yeni Zelanda doları yatırım yapılmasını gerektirirken; Investor 2 Resident Visa programı 4 yıl boyunca 3 milyon Yeni Zelanda doları yatırım yapılmasını gerektirmektedir. 3 milyon Yeni Zelanda doları yatırım yapan Yeni Zelanda yatırımcı vizesi 10 milyon Yeni Zelanda doları yatırıma göre daha fazla koşula bağlı olarak verilmektedir.

Yeni Zelanda Girişimci Oturma Vizesi Nedir?

Yeni Zelanda girişimci oturma vizesi, Yeni Zelanda’da kendi işini kurarak çalışmak isteyen kişilere belirli koşullar altında verilen bir vize türüdür. Yeni Zelanda’da iş kurmak isteyen girişimcilerin öncelikle girişimci çalışma vizesi alması ve ardından belirli şartları sağlamaları halinde girişimci oturma izni ve nihayetinde Yeni Zelanda vatandaşlığına sahip olmaları mümkündür.

Yeni Zelanda’da iş kurarak 500 bin Yeni Zelanda doları yatırım yapan ya da en az 3 yeni bir istihdam sağlayan Yeni Zelanda girişimci vizesi sahipleri, iş kurduktan 6 ay sonra Yeni Zelanda girişimci oturma vizesine başvurabilmektedir.

Çalışma Vizesi Sahipleri için Yeni Zelanda Oturum Vizesi Nedir?

Çalışma vizesi sahipleri için Yeni Zelanda oturum vizesi başvurularında çalışma vizesinin türüne göre uygun bir oturma vizesine başvurmak gerekmektedir. Yeni Zelanda oturma ve çalışma izninin uyumlu olması önemlidir; örneğin din görevlisi çalışma vizesi sahiplerinin din görevlisi oturma vizesine başvurması gerekirken sanatçı ya da sporcular için verilen çalışma vizesine sahip kişilerin sanatçı ve sporcular için olan oturum vizesine başvurmaları gerekmektedir. Yeni Zelanda oturma vizesi başvuru sahipleri için çalışma vizelerine uygun oturma vizesi belirtilmemiş ise nitelikli göçmen çalışma vizesine başvuru yapmaları mümkündür.

Yeni Zelanda çalışma vizesi sahiplerinin oturma vizesine başvurmaları için çalışma vizesi ile Yeni Zelanda’ya yerleştikten genellikle 2 ya da 3 yıl geçmesi ve bu süre zarfında Yeni Zelanda için çalışma vizesi ile çalışmış olmaları gerekmektedir.

Yeni Zelanda Mülteci Oturma Vizesi Nedir?

Yeni Zelanda mülteci oturma vizesi alabilmek için mülteci statüsüne sahip olmak gerekmektedir. Yetkili Yeni Zelanda makamı tarafından mülteci statüsü onaylanan kişilere oturum izni verilmektedir.

Her yıl binden fazla mültecinin geldiği Yeni Zelanda’da mülteci statüsüne, Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı (UNHCR) yeniden yerleştirme programı kapsamındaki kişiler, zulüm veya zarardan korktukları için kendi ülkelerinden kaçan insanlar ya da Yeni Zelanda’da yaşayan mültecilere katılan aile üyeleri dahildir; bu kişiler Yeni Zelanda iltica yoluyla oturma vizesi alabilmektedir.

Yeni Zelanda Kalıcı Oturma Vizesi Nedir?

Yeni Zelanda kalıcı oturma vizesi, süreli olarak oturma izni verilmesi halinde Yeni Zelanda’da yaşamaya devam edebilmek için başvurulması gereken süresiz oturum vizesidir. Yeni Zelanda genellikle süresiz oturma vizesi verse de bazı süreli oturma izni veren vize türleri de bulunmaktadır. Yeni Zelanda oturum vizesi sahipleri 2 yıl veya daha uzun süredir Yeni Zelanda’da yaşıyorsa Yeni Zelanda’ya istediği zaman gidip gelmesini sağlayan Yeni Zelanda daimi ikamet vizesi almaya hak kazanmaktadır.

Yeni Zelanda Oturma İzni Nasıl Alınır?

Yeni Zelanda oturum izni başvuruları, başvurulacak oturum vizesi türüne göre ufak farklılıklar gösterse de genel olarak Yeni Zelanda oturum izni başvuru süreci çoğu oturum vizesi için aynıdır. Nitelikli göçmen oturma vizesi ve yatırımcı oturma vizesi türlerinden biri olan Investor 2 Resident Visa için ön başvuru yapılması gerekirken, bunun haricinde tüm Yeni Zelanda oturum izni başvuruları için süreç aynı işlemektedir.

Nitelikli göçmen oturma vizesi ve yatırımcı oturma vizesi türlerinden biri olan Investor 2 Resident Visa için ön başvuru yapılmasının sebebi adayların belli kriterlere göre puanlanarak uygunluğunun tespit edilmesi gereğidir. Adayların oturma vizesi için yeterli puanı sağlayıp sağlamadığını anlamak için ön başvuru yapılması gerekmektedir, yeterli puana ulaşan adaylar nitelikli göçmen oturma vizesi ve Investor 2 Resident Visa için başvuru yapabilmektedir.

Yeni Zelanda oturma vizesi başvurularının bazıları sadece çevrimiçi, bazıları sadece fiziken ya da bazıları hem çevrimiçi hem de fiziken yapılabilmektedir. Çalışma vizesi sahipleri oturma vizesi başvurularını sadece Yeni Zelanda’da iken yapabilmektedir. Yeni Zelanda oturum izni başvuruları gerekli evrakların ve vize başvuru formunun teslim edilmesi ve vize harç bedelinin ödenmesi ile tamamlanmaktadır.

Yeni Zelanda İkamet Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Yeni Zelanda oturum ikamet vizesi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Yeni Zelanda ikamet vizesi b aşvuru formu: Başvuru yapılan Yeni Zelanda oturma vizesine göre uygun başvuru formu eksiksiz ve doğru şekilde doldurulmalıdır.
  • Pasaport: Başvuru sahibinin standartlara uygun ve geçerli pasaport sunması gerekmektedir.
  • Fotoğraf: Başvuru sahibine ait 6 aydan eski olmayan ve tüm gereksinimleri karşılayan fotoğraf sunulmalıdır.
  • Doğum belgesi: Başvuru sahibinin vatandaşı olduğu ülkeye ait kimliğini sunması gerekmektedir.
  • Adli sicil kaydı: Yeni Zelanda’ya yerleşmek üzere başvuru sahibinin iyi karakterli olduğunu göstermesi için adli sicil kaydı sunması gerekmektedir.
  • Sağlık raporu: Yeni Zelanda’ya yerleşmek için kabul edilebilir bir sağlık standardına sahip olduğu sağlık raporu ile kanıtlanmalıdır.
  • İngilizce dil yeterlilik kanıtı: Geçerli sınav sonucu veya sertifika iledil yeterliliği ispatlanmalıdır.

Yukarıda listelenen evraklar tüm Yeni Zelanda oturum vizesi başvuruları için standart olmakla birlikte, başvuru yapılacak oturum vizesi türüne göre ek belgeler sunulması gerekmektedir. Çalışma vizesi için oturma vizesine başvuru yapan kişilerin sahip oldukları çalışma vizesini, yatırımcı oturma vizesi başvurusu kişilerin ise yaptıkları yatırıma ilişkin belgeleri sunmaları gerekmektedir. Yeni Zelanda ikamet vizesi başvurularında belgeler değişiklik gösterebildiğinden, danışmanlık hizmeti almak önerilmektedir.

Vizem.net danışmanlığında yapılan Yeni Zelanda oturma vizesi başvurularında gerekli evrakların kontrolü, dilekçe yazımı ve yeminli tercüme işlemleri de dahil olmak üzere tüm başvuru süreci için akredite uzmanlar tarafından hizmet verilmektedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Yeni Zelanda Oturma İzni Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

Yeni Zelanda oturma izni başvuru ücretleri başvuru yapılan vize türüne göre aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Vize TürüOnline Başvuru Vize ÜcretiFiziki Başvuru Vize Ücreti
Yeni Zelanda Nitelikli Göçmen Oturma Vizesi (Skilled Migrant Category Resident Visa)530 NZD680 NZD
Yeni Zelanda Eş Oturma Vizesi (Partner of a New Zealander Resident Visa)2.250 NZD2.250 NZD
Yeni Zelanda Çocuk Oturma Vizesi (Dependent Child Resident Visa)2.250 NZD2.250 NZD
Yeni Zelanda Ebeveyn Oturma Vizesi (Parent Retirement Resident Visa)3.720 NZD
Yeni Zelanda Yatırımcı Oturma Vizesi (Investor 1 Resident Visa)4.960 NZD
Yeni Zelanda Girişimci Oturma Vizesi (Entrepreneur Resident Visa)4.140 NZD
Din Görevlisi Yeni Zelanda Oturma Vizesi (Religious Worker Resident Visa)1.800 NZD
Sanatçı ve Sporcular için Yeni Zelanda Oturma Vizesi (Talent (Arts, Culture, Sports) Resident Visa)1.800 NZD
Yeni Zelanda Kalıcı Oturma Vizesi (Permanent Resident Visa)0

Yeni Zelanda Oturma Vizesi Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Yeni Zelanda oturma vizesi başvuruları vize işlem süreleri başvuru yapılacak vize türüne göre aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Vize Türüİşlem Süresi
Yeni Zelanda Nitelikli Göçmen Oturma Vizesi (Skilled Migrant Category Resident Visa)45 ay
Yeni Zelanda Eş Oturma Vizesi (Partner of a New Zealander Resident Visa)14 ay
Yeni Zelanda Çocuk Oturma Vizesi (Dependent Child Resident Visa)4 ay
Yeni Zelanda Ebeveyn Oturma Vizesi (Parent Retirement Resident Visa)33 ay
Yeni Zelanda Yatırımcı Oturma Vizesi (Investor 1 Resident Visa)39 ay
Yeni Zelanda Girişimci Oturma Vizesi (Entrepreneur Resident Visa)19 ay
Din Görevlisi Yeni Zelanda Oturma Vizesi (Religious Worker Resident Visa)37 ay
Sanatçı ve Sporcular için Yeni Zelanda Oturma Vizesi (Talent (Arts, Culture, Sports) Resident Visa)33 ay
Yeni Zelanda Kalıcı Oturma Vizesi (Permanent Resident Visa)6 ay

Yukarıdaki verilen tablodaki işlem süreleri Yeni Zelanda oturma vizesi başvurularının %90’ının sonuçlandığı sürelerdir.

Yeni Zelanda Oturma İzni Hamiline Hangi Hakları Sağlar?

Yeni Zelanda oturma izni hamiline; devlet okullarında ücretsiz eğitim, refah yardımları alma, genel ve yerel seçimlerde oy kullanma hakkı ve ceza mahkemelerinde jüri üyeliği hakkı tanımaktadır.

İkamet vizesi ile Yeni Zelanda’da çalışma ve eğitim dahil olmak üzere süresiz olarak yaşama hakkı elde edilmektedir; ancak Yeni Zelanda’dan ayrıldıktan sonra tekrar dönülmesi durumunda ikamet hakkı sürdürülememektedir. Daimi ikamet hakkı kapsamında ise Yeni Zelanda’da çalışma ve eğitim dahil olmak üzere süresiz olarak yaşama hakkının yanı sıra, ülkeden ayrıldıktan sonra geri dönülmesi halinde tekrar oturum sürdürülebilmektedir. Durumlarına uygun ikamet vizesi ile kişilerin Yeni Zelanda'ya yerleşmek sürecini başlatmaları mümkündür.

Yeni Zelanda Oturum İzni ile Vatandaşlık Alınabilir Mi?

Yeni Zelanda oturum izni ile vatandaşlık alınabilmektedir.

Geçerli bir oturum izni ile Yeni Zelanda’da 5 yıl süreyle yaşamış olan kişiler, gerekli belgeleri sunarak Yeni Zelanda vatandaşlığı için başvuru yapılabilmektedir.

Dilhan Akkaya Yazan: Dilhan Akkaya

Dilhan Akkaya, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Vizem.net için göçmenlik hukuku ve vize başvuruları alanında danışmanlık vermektedir.

Paylaş: