Yeni Zelanda'da Çalışmak: 2023'te Yeni Zelanda Çalışma Vizesi Başvuru İşlemleri
Yeni Zelanda çalışma vizesi, Yeni Zelanda’da çalışmak için ülkeye gelecek kişilerin alması gereken bir vize türüdür. Yeni Zelanda’da birden fazla çalışma vizesi alma imkanı bulunmaktadır. Her çalışanın Yeni Zelanda’da çalışma izni için başvuru yaparken kendi niteliğine ve koşullarına uygun bir başvuru oluşturması gerekmektedir. Yeni Zelanda’da çalışma izni alabilmek için başvuru sahiplerinin Yeni Zelanda’daki bir işverenden iş teklifi alması, teklife ve niteliklerine uygun bir çalışma vizesine başvurması gerekmektedir.
Yeni Zelanda çalışma izninin nitelikli işçi vizesi, din görevlisi çalışma vizesi, yeni mezun çalışma vizesi, mevsimlik işçi çalışma vizesi gibi birçok farklı türü bulunmaktadır. Yeni Zelanda çalışma izni programı sınırlı bir zaman dilimi için ülke sınırları içinde bulunmaya izin vermektedir. Açık denizlerde çalışmak için verilen bir çalışma izninin Yeni Zelanda için de geçerliliği bulunmaktadır. Yeni Zelanda çalışma iznine hem karada hem denizde başvuru yapılabilmektedir ancak çalışma izni türüne göre ya tek seferlik ya da çoklu girişler için geçerlidir. Yeni Zelanda çalışma vizesine başvuran kişiler ülkeye giriş yaptıktan sonra da çalışma izni için başvuruda bulunabilmektedir. Yeni Zelanda’ya girişte görevli memur çalışmak için gelen kişilerin gerekli koşulları sağlayıp sağlamadıklarını kontrol etmektedir. Yeni Zelanda’da çalışmak isteyen kişilerin niteliklerine uygun vizeyi seçme ve ilgili vizelere başvuru süreçlerinde profesyonel kanallardan danışmanlık alması tavsiye edilmektedir.
Türkiye'den yapılan vize başvurularında en yüksek onay oranına sahip akredite acente olan Vizem.net, Yeni Zelanda'dan iş teklifi alan kişilerin çalışma vizesi başvurularında danışmanlık ve takip hizmeti sunmaktadır.
Yeni Zelanda Çalışma Vizesi Türleri Nelerdir?
Yeni Zelanda çalışma vizesi türleri aşağıda listelenmiştir.
- Nitelikli işçiler için Yeni Zelanda çalışma vizesi: Başvuru yapan kişiye üç yıla kadar Yeni Zelanda’da tam zamanlı bir iş için kalma hakkı tanımaktadır. Nitelikli işçiler için Yeni Zelanda çalışma vizesine sahip bir kişi Yeni Zelanda’da 12 ayda 3 aya kadar eğitim görme veya işin gerektirdiği eğitimi alma hakkına sahiptir.
- Sanatçı ve sporcular için Yeni Zelanda çalışma vizesi: Yeni Zelanda’da ulusal olarak tanınan bir kurumun sponsor olduğu 55 yaş ve altındaki kişilerin, ilgilendikleri alanlardaki özel yeteneklerini kanıtladıkları takdirde hak kazandıkları bir vize türüdür.
- Girişimciler için Yeni Zelanda çalışma vizesi: Yeni Zelanda’da kendi işi için çalışmak isteyen ve kendi işini kuracak kişilerin 100.000 Yeni Zelanda doları ve puan sisteminde 120 puana sahip olmaları durumunda alma hakkı kazandığı vize türüdür. Kurduğu işte başarılı olan girişimciler gerekli koşulları karşıladıkları takdirde Yeni Zelanda’da oturum izni için başvuruda bulunabilmektedir.
- Yeni mezunlar için Yeni Zelanda çalışma vizesi: 1 yıldan 3 yıla kadar geçerli olan öğrenci ve stajyerler için Yeni Zelanda’da çalışma vizesi, üniversitede eğitimlerini tamamlayan yeni mezunların vize başvurularında belirttikleri ve eğitimini aldıkları iş grubunda çalışmalarına izin vermektedir.
- Özel amaçlı Yeni Zelanda çalışma vizesi: Belirli bir amaç veya etkinlik için Yeni Zelanda’ya gelen kişilerin alması gereken bir çalışma vizesi türüdür. Özel amacın tamamlanacağı sürenin belirtilmesi gerekmektedir. İş insanları, sporcular, antrenörler, uzman montajcılar veya uzman hizmet görevlileri ve Filipinli hemşireler özel amaçlı Yeni Zelanda çalışma vizesinden yararlanabilmektedir.
- Mevsimlik işçiler için Yeni Zelanda çalışma vizesi: 18 yaş ve üzerindeki kişiler 6 aylığına Yeni Zelanda’da ürün ekme/dikme, bakımını yapma,hasadınıtoplama ve paketleme işleri için çalışma vizesi alabilmektedir.
- Din görevlileri için Yeni Zelanda çalışma vizesi: Yeni Zelanda’ya dini görevde bulunmak için gidecek kişilerin alması gereken vize türüdür. Dini donanımı olan kişilerin bir iş teklifi almalarının yanı sıra sponsorluk da alması gerekmektedir. Çalışma ve sponsorluk devam ettiği sürece, 3 yılın ardından din görevlileri için Yeni Zelanda çalışma vizesi sahibi kişiler oturma izni için başvurabilmektedir.
- Balıkçılar için Yeni Zelanda çalışma vizesi: 12 aya kadar geçerliliği bulunmaktadır ve geliş-gidiş, konaklama masraflarının işveren tarafından karşılandığı bir balıkçı gemisinde mürettebat olarak çalışma imkanı sunmaktadır.
- Öğrenci ve stajyerler için Yeni Zelanda çalışma vizesi: Uygulamalı çalışma hayatını deneyimlemek isteyen öğrenci ve stajyerler yararlanmaktadır. Resmi dini eğitim alan kişiler 36 ay, stajyer jokeyler 4 yıl, tıp/diş hekimliği için ve diğer uygulamalı eğitimler için gelecek kişiler 6 ay kadar süreyle Yeni Zelanda’da çalışma vizesinden yararlanabilmektedir.
- Yeni Zelanda partner çalışma vizesi: Yeni Zelanda vatandaşları ile Yeni Zelanda öğrenci vizesi ya da Yeni Zelanda'da 6 aydan uzun süreli çalışma vizesi hamillerinin eşlerine verilen bir tür çalışma vizesidir.
Yukarıda listelenen meslek grupları ve ek durumlar haricinde iki farklı çalışma vizesi türü daha bulunmaktaydı ancak 31 Ekim 2021 tarihi itibarıyla Yeni Zelanda'nın uzun süreli işçi açığını kapatmak için gerekli niteliklere sahip işçilere verilen çalışma vizesi ile akredite işverenler tarafından istihdam edilen özel yetenekli işçilere verilen çalışma vizesi başvuruya kapatılmıştır.
Yeni Zelanda Nitelikli İşçi Vizesi Nedir?
Yeni Zelanda nitelikli işçi vizesi, bir kişinin Yeni Zelanda’da tam zamanlı bir iş teklifi aldığında gerekli koşulları karşılaması ve işte deneyim sahibi olması durumunda Yeni Zelanda’da çalışmak için alınan bir vize türüdür. Yeni Zelanda’daki bir işveren yabancı bir ülkede bulunan bir çalışana teklif götürmeden önce Yeni Zelanda’da aradığı pozisyona ve niteliklere uygun bir çalışan olup olmadığını araştırmak ile mükelleftir.
Yeni Zelanda Mezun Çalışma Vizesi Nedir?
Yeni Zelanda mezun çalışma vizesi Yeni Zelanda’daki bir üniversiteden diplomasını almış ve okuduğu bölümde edindiği becerilerle ülkede mezuniyet sonrası çalışma niyetini belirten kişilere verilmektedir.
Yeni Zelanda mezun çalışma vizesi hakkı tanınan kişilerin nitelikli bulunması Yeni Zelanda’da hangi bölümde ve hangi üniversitede okuduğuna bağlıdır. Lisans öğrencilerinin öğrenci vizelerinin süresi dolduktan 3 ay, doktora öğrencilerinin 6 ay sonraya kadar Yeni Zelanda yeni mezun vizesi alabilmek için vakitleri bulunmaktadır. Yeni Zelanda’da kalmaya devam edip çalışmak isteyen kişilerin teminat olarak 4.200 Yeni Zelanda doları bulundurması gerekmektedir.
Yeni Zelanda Girişimci Çalışma Vizesi Nedir?
Yeni Zelanda girişimci çalışma vizesi, Yeni Zelanda’da iş kurmak isteyen ve kurmaya niyetlendiği işi ileriye taşıyarak hem kendisine hem ülke ekonomisine katkıda bulunmak isteyen girişimcilere verilen vize çeşididir.
Yeni Zelanda’da kendi işini kurarak çalışmak isteyen kişiler, 3 yıla kadar ülkede kalabilme hakkına sahiptir. Yeni Zelanda’da iş kuran ve Yeni Zelanda girişimci vizesi hamili kişilere eşlerini ve 19 yaşın altındaki çocuklarını vizelerine dahil etme imkanı tanınmaktadır.
Yeni Zelanda Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?
Yeni Zelanda çalışma vizesi fiziken ya da online olarak; Türkiye'de Yeni Zelanda vize başvuruları için yetkili aracı kurum ve akredite vize acenteleri üzerinden alınabilmektedir. COVID-19 pandemisi kısıtlamaları nedeniyle kabul edilmeyen Yeni Zelanda vize başvuruları, Temmuz 2022'de başvuruları kabul etmeye başlayacaktır. Temmuz 2022 öncesinde Yeni Zelanda çalışma vizesi için başvuru yapılamamaktadır.
Yeni Zelanda çalışma vizesi için online olarak başvuru yapan kişiler, https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/apply-for-a-visa adresinden başvurulacak çalışma vizesi türü seçtikten sonra açılan sayfada başvurmak için ilgili sayfaya yönlendirilmektedir. Yeni Zelanda çalışma vizesi online başvurusu için https://apply.immigration.govt.nz adresinden RealMe hesabı oluşturularak başvuru yapılmaktadır. Yeni Zelanda çalışma vizesi başvurusu için kredi kartı ya da banka kartı, pasaporta uygun fotoğraf ve başvuru için gerekli destekleyici belgelerin hazır olması gerekmektedir. Yeni Zelanda çalışma vizesi başvurusu için RealMe hesabı oluşturulduktan sonra, gerekli bilgi ve evrakların yüklenmesi ile online başvuru adımı sonlandırılmaktadır.
Yeni Zelanda çalışma vizesi için online başvuru yapıldıktan sonra pasaport aslı ve başvurunun sunulması için VFS Global'den randevu alınmalıdır. VFS Global başvuru merkezine vize servis ücreti ödendikten sonra başvuru tamamlanmaktadır. Online yapılan Yeni Zelanda çalışma izni başvurularında vize harcı başvuru esnasında ödendiği için başvuru merkezine yapılan evrak teslimi sırasında vize harcı ödenmemektedir.
Yeni Zelanda çalışma vizesi başvurusunun online yapılmadığı durumlarda başvuru formu indirilip doldurulmalı ve vize için gerekli diğer evraklarla birlikte mesai saatleri içerisinde vize başvuru merkezi VFS Global'in ofislerine şahsen teslim edilmeli ya da posta veya mail yoluyla gönderilmelidir. Yeni Zelanda çalışma vizesi başvuru evrakları teslim edildikten ya da posta veya mail yoluyla gönderildikten sonra başvuru işlemini tamamlamak için randevu alınmalıdır. Yeni Zelanda çalışma vizesi başvuru randevusunda vize harcı ve vize servis ücreti ödendikten sonra başvuru işlemi tamamlanmaktadır.
Vizem.net danışmanlığında yapılan Yeni Zelanda çalışma vizesi başvurularında, başvuru sahibinin vize merkezine gelmesine gerek kalmadan, online başvuru işlemleri uzman danışmanlar tarafından tamamlanmaktadır.
Yeni Zelanda Çalışma Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Yeni Zelanda çalışma vizesi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.
- Yeni Zelanda çalışma vizesi b aşvuru formu: Yeni Zelanda çalışma vizesine ait başvuru formu eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulmalıdır.
- Pasaport: Yeni Zelanda’dan ayrılma tarihinden 3 ay sonra daha geçerliliği olmalıdır. Online başvuruda pasaportun bir fotokopisi sisteme yüklenmelidir, fiziki başvurularda süreci hızlandırmak için orijinal pasaportla gelinmesi tavsiye edilmektedir.
- Yeni Zelanda çalışma v ize harcı: Vize harcı Yeni Zelanda çalışma vizesi çeşidine göre meblağ ve para birimi olarak farklılık gösterdiği için vize harcına ait tablo incelenmelidir.
- Fotoğraf: Online başvuruda 500 KB - 3MB arasında 900x1200 ve 2250x3000 piksel boyutlarında jpg veya jpeg formatında 1 adet fotoğraf; fiziki başvuruda 35x45 mm boyutlarında 2 adet fotoğraf istenmektedir.
- İş teklifi: Yeni Zelanda’daki işveren tarafından işin tanımının yapıldığı, iş koşullarının, ödemelerinin, fırsatlarının yer aldığı güncel bir belge gösterilmelidir.
- Adli sicil kaydı: Çalışma izni vizesi başvurusunda bulunan kişinin Yeni Zelanda’da veya Yeni Zelanda haricindeki herhangi bir ülkede insanlığa karşı herhangi bir suç işlemediğine, terör örgütlerine dahil olmadığına, ırkçı söylemlerde bulunmadığına dair bir rapor sunulmalıdır.
- Sağlık raporu: Yeni Zelanda sağlık standartlarınıkarşıladığınave halk sağlığına herhangi bir tehditte bulunmadığına dair kanıt sunulması gerekmektedir.
- İş teklifi ile ilgili niteliklerin kanıtı: Yeni Zelanda’daki işe dair niteliklerin ve becerilerin karşılandığını gösterir belge sunulmalıdır.
- İş teklifi ile ilgili deneyimin kanıtı: Yeni Zelanda’da çalışmak için başvurulan işe benzer işlerde çalışma öyküsü, gerekli eğitimleri ve becerileri kazandığına dair çalışılan işlere, ortalama ne kadar çalıştığına, önceki işverenlere dair iletişim bilgilerine ve işte çalıştığı tarih aralığına dair detayları gösterir belge sunulmalıdır. İş deneyimlerinin Avustralya ve Yeni Zelanda Standart Mesleki Sınıflandırmasına (ANZSCO) uygun bulunması gerekmektedir.
- İşveren ek formu: İşverenin Yeni Zelanda dışından çalışan alımı yapmadan önce Yeni Zelanda vatandaşları arasından işe uygun olabilecek adayları aradığına dair yayınladığı iş ilanları ve iş alımı süresince tuttuğu kayıtlar gibi kanıtları sunması gerekmektedir.
- Mesleki kayıt: Yeni Zelanda’da iş başı yapılacak meslek bir mesleki kayıt gerektiriyorsa tam zamanlı veya geçici Yeni Zelanda kaydının onaylı bir kopyası ve Yeni Zelanda kaydı için kişinin uygun olduğuna dair ilgili kurumdan onaylı bir belge alınmalıdır.
Yukarıda belirtilen evraklar, çalışma vizesi başvurusu için gerekli standart evraklardır ve istenilen ekstra veya farklı evraklar olması durumuyla karşılaşmak mümkündür. Yeni Zelanda çalışma vizesi başvurusundaki her çalışma türü ve vizesinin birbirinden farklı olması nedeniyle evraklar farklılık gösterebilmektedir.
Yeni Zelanda Çalışma Vize Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
Yeni Zelanda çalışma vize başvuru formu bilgisayar ortamında veya elde doldurulmalıdır. Yeni Zelanda çalışma vizesi için gerekli belgelerin İngilizce olmamaları durumunda tüm belgelerin profesyonel yeminli tercümanlar tarafından İngilizce diline çevrilmesi gerekmektedir. Yeni Zelanda çalışma vizesi evraklarında çevrildiği resmi veya özel şirketin veya tercümanın imzası veya mührü bulunmalıdır. Yeni Zelanda çalışma vize başvuru formuna ek olarak tüm orijinal belgelerin fotokopileri alınmalıdır.
Yeni Zelanda çalışma başvuru formuna 35x45 mm boyutlarında iki adet pasaport boy iliştirilmelidir. Ad soyad ve medeni hâl, İletişim bilgileri, sağlık durumuna, Yeni Zelanda’da kalma süresine, ve sicil kaydına dair detaylı sorular, iş teklifine, mali duruma ve alınacak vize türüne dair detaylar Yeni Zelanda çalışma vizesi başvuru formunda formata uygun olarak ve doğru bilgiler verilerek doldurulmalıdır.
Yeni Zelanda Çalışma Vizesi için İş Teklifi Nasıl Olmalı?
Yeni Zelanda çalışma vizesi, Yeni Zelanda’daki işveren tarafından teklif edilen işe uygun olmalıdır. İşveren tarafından yazılmış iş teklifinin tüm detayları, işin kapsamı ve işin sunduğu imkanlar Yeni Zelanda çalışma vizesi başvurusuna dahil edileceği için eksik yazılması önemlidir. Yeni Zelanda’da teklif edilen işin sunduğu imkanlar çalışacak kişinin işverene ödediği veya işverenin çalışan kişiye ödemek istediği usulsüz şartlar geçerli sayılmamaktadır.
Yeni Zelanda çalışma vizesi için sunulan tüm iş teklifleri işverenin tam adını, adresini, telefon numarasını, mail adresini ve iş teklifi yaptığı kişinin tam adını ve adresini, iş kapsamının tüm detaylarını içermek zorundadır. Yeni Zelanda’da yapılacak işin tanımının iş unvanını ve tasarımını, işverenin adresinden farklı ise iş adresini, iş türünü, işin gerektirdiği görev ve sorumlulukları, ödeme ve çalışma koşullarını, iş için edinilmesi gereken nitelik, deneyim veya eğitim detaylarını, işin Yeni Zelanda’ya kaydın gerektirip gerektirmediğinin onayı, işin süresi ve iş teklifinin ne kadar süreliğine geçerli olduğunu içermesi gerekmektedir.
Yeni Zelanda Çalışma Vizesi için Sağlık Raporu Nasıl Olmalı?
Yeni Zelanda çalışma vizesi için sağlık raporu Yeni Zelanda sağlık standartlarına uygun olmalıdır. Yeni Zelanda vize başvurusu yapan kişilerin sağlık standartlarına uygunluk şartları hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Çalışma vizesi başvuru sahiplerinin genel halk sağlığına bir tehdit oluşturmaması, Yeni Zelanda’nın sağlık veya özel eğitim hizmetlerine yüksek masraflara mâl olmayacak veya fazla talepte bulunmayacak ve ülkeye girişte hak kazanılan işlevleri yerine getirecek olması Yeni Zelanda vize başvuru sahiplerinde aranan standart sağlık şartlarıdır.
Yeni Zelanda'da 12 aydan fazla kalacak herkesin sağlık raporu sunması gerekmektedir. Yeni Zelanda’da 12 aydan az kalacak kişilerin tüberküloz riski düşük olmayan ülkelerden geliyorlar ise ya da son 5 yılda tüberküloz riski düşük olmayan ülkelerde 3 aydan fazla bulunmuşlarsa sağlık raporu sunmaları istenmektedir. Vize başvurularında Yeni Zelanda sağlık raporu istemeyebilir ancak başvuru yapıldıktan sonra gerekli görülmesi hâlinde ilgili otoriteler sağlık raporu talep edebilmektedir.
Yeni Zelanda’daki gerekli sağlık standartlarına uygun olduğunu kanıtlamak için kişilerin sağlık raporu teslim etmesi gerekmektedir. Yeni Zelanda vize başvuru formuyla birlikte teslim edilebilecek dört farklı sağlık raporu Genel Sağlık Raporu, Sınırlandırılmış Sağlık Raporu, Göğüs X-Ray Raporu ve Mevsimlik İşçi Çalışma Vizesi Sağlık Raporundan oluşmaktadır.
Türkiye'de Ankara'da Düzen Laboratuvarı ve Dr. Lale Tuncel; İstanbul'da Uluslararası Göç Örgütü Göçmen Sağlığı Merkezi (IOM MHAC) aracılığıyla Yeni Zelanda vizesi için sağlık raporu veren kişi ve kurumlardır.
Yeni Zelanda Çalışma Vizesi Başvurusu için Randevu Nasıl Alınır?
Yeni Zelanda çalışma vizesi başvurusu için VFS Global üzerinden randevu alınması gerekmektedir. Çalışma vizesine başvururken Yeni Zelanda için yalnızca VFS Global Ankara ofisinden randevu alınabilmektedir. Yeni Zelanda çalışma vizesi başvurusu için randevu almadan önce başvurulacak vize türünün doğru seçildiğine, başvuru formuyla birlikte gerekli belgelerin tamamlandığına, istenen ücretlerin karşılandığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Yeni Zelanda çalışma vizesi başvuru belgelerin orijinalleri İngilizce değil ise belgelerin İngilizceye tercüme edilmesi ve başvuru formunun tam ve hatasız doldurulması önem taşımaktadır. Yeni Zelanda çalışma vizesi başvuru formunun doldurulmuş bir şekilde randevu alınan gün ve saatte vize başvuru merkezine götürülmesi gerekmektedir. Yeni Zelanda vizesi için randevu alındıktan sonra başvuru mektubuyla birlikte kayıtlı mail adresine bir onay maili gelmektedir.
Yeni Zelanda çalışma vizesi başvuru randevusuna randevu saatinden 15 dakika önce gelinmesi tavsiye edilmektedir. VFS Global vize başvuru merkezine yalnızca başvuru sahiplerinin, bakım veren ebeveynlerin veya yasal koruyucularının ve 18 yaşın altındakilere eşlik eden kişilerin giriş yapmasına izin verilmektedir. Sağlık ve güvenlik tedbirleri kapsamında Yeni Zelanda çalışma izni başvurularının alındığı vize başvuru merkezine randevusuz giriş yapılamamaktadır. Yeni Zelanda çalışma vizesi başvuru randevusunun alındığı günde çalışma saatleri içerisinde başvuru teslimiyle birlikte başvuru merkezinde ödeme yapılabilmektedir. VFS Global Vize Başvuru Merkezindeki randevu kaçırıldığı takdirde bir sonraki randevu asıl randevu tarihinden 24 saat sonra, ileri bir tarih için alınabilmektedir ve bir randevu sadece iki kez yeniden oluşturulabilmektedir.
Yeni Zelanda Çalışma Vizesi Ücreti Ne Kadardır?
Yeni Zelanda çalışma vizesi ücretleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
Vize Türü | Online Başvuru Vize Ücreti | Fiziki Başvuru Vize Ücreti |
---|---|---|
Yeni Zelanda nitelikli işçi çalışma vizesi | 495 Yeni Zelanda doları | 5.040 Türk lirası |
Yeni Zelanda sanatçı ve sporcu çalışma vizesi | 635 Yeni Zelanda doları | 6.465 Türk lirası |
Yeni Zelanda girişimci çalışma vizesi | 3.365 Yeni Zelanda doları | |
Yeni Zelanda özel amaçlı çalışma vizesi | 530 Yeni Zelanda doları | 5.400 Türk lirası |
Yeni Zelanda mevsimlik işçi çalışma vizesi | 5.040 Türk lirası | 5.040 Türk lirası |
Yeni Zelanda din görevlisi çalışma vizesi | 496 Yeni Zelanda doları | 5.040 Türk lirası |
Yeni Zelanda balıkçı çalışma vizesi | 5.040 Türk lirası | 5.040 Türk lirası |
Yeni Zelanda öğrenci ve stajyer çalışma vizesi | 495 Yeni Zelanda doları | 495 Yeni Zelanda doları |
Aracı kurum, vize başvuru merkezi online başvurularda 168 Türk lirası, fiziki başvurularda 208 Türk lirası vize hizmet bedeli tahsil etmektedir.
Yeni Zelanda Çalışma Vizesi Takip İşlemi Nasıl Yapılır?
Yeni Zelanda çalışma vizesi takip ve sorgulama işlemleri online yapılan başvurularda başvurunun yapıldığı RealMe hesabı ile başvuru yapılan siteden takip edilebilmekte veya VFS Global üzerinden vize başvurusu yapıldığında verilen makbuzun üzerinde yazılı referans numarası ile yapılabilmektedir. Yeni Zelanda çalışma vizesine yapılan fiziki başvurularda RealMe hesabı olmadığı için sadece VFS Global üzerinden sorgulama yapılabilmektedir.
Vizem.net danışmanlığında yapılan Yeni Zelanda çalışma vizesi başvurularında vize takip ve sorgulama işlemi 5 aşamalı SMS servisi ile ve online olarak yapılabilmektedir.
Yeni Zelanda için Çalışma Vizesi Ne Kadar Süreyle Verilir?
Yeni Zelanda için çalışma vizesinde iş teklifinde belirtilen süreye bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Özel talimatlarda azami kalış süresi bilgisine yer verilmediyse Yeni Zelanda için verilen çalışma vizesi en fazla üç yıl süreyle verilmektedir.
Sık Sorulan Sorular
Yeni Zelanda çalışma vizesi başvurusu ve kazanılan haklar ile ilgili merkezimize en sık sorulan sorular yanıtlarıyla birlikte aşağıda verilmiştir.
Yeni Zelanda'nın Yabancı İşçilere Uyguladığı COVID-19 Tedbirleri Nelerdir?
Yeni Zelanda’ya giriş yapacak yabancı işçilerin COVID-19 önlemleri kapsamında 31 Mart 2022 tarihinden itibaren Yeni Zelanda'ya giriş yapmak için Yeni Zelanda Gezgin Beyannamesi sunması gerekmektedir.
Yeni Zelanda Gezgin Beyannamesini doldururken kişilerden pasaport gibi temel belgelerin yanında gerekli bulunursa uluslararası geçerliliği bulunan bir aşı kartı, 14 günlük seyahat geçmişi, uçuş detayları, gerektiği takdirde seyahat öncesi testler, acil durumda iletişime geçilecek kişilerin iletişim bilgileri ve bir mail adresi istenmektedir.
Kimlerin Yeni Zelanda Çalışma İzni Alması Gerekmez?
Yeni Zelanda çalışma izni alması gerekmeyen kişiler aşağıda listelenmiştir.
- Yeni Zelanda vatandaşı
- Yeni Zelanda oturma statülü vize hamili
- Diplomatik, konsolosluk bağlantılı veya resmi olan, özel bir geçici vize türü hamili
- Avustralya vatandaşı
- Avustralya kalıcı oturma izni hamili
- Avustralya yerleşik dönüş vizesi hamili
- Askeri vize hamili
- Yeni Zelanda’da iş kategorisine girmeyen bir girişim sahibi
Yeni Zelanda Çalışma Vizesi için Hangi Tür İşler Geçerli Sayılmaz?
Yeni Zelanda çalışma vizesi için aşağıdaki durumlar geçersiz sayılmaktadır.
- Yeni Zelanda hükümeti tarafından tanınan resmi ticari görev temsilciliği yapan kişiler
- Yeni Zelanda’da denizaşırı bir şirketin herhangi bir takvim yılında totalde üç ayı aşmayacak şekilde satış temsilciliğini yapan kişiler
- Yeni Zelanda’da herhangi bir takvim yılında toplam üç aydan uzun olmayan bir süreliğine Yeni Zelanda mal ve hizmetlerinin denizaşırı alıcısı olarak faaliyet gösteren kişiler
- 1968 Diplomatik Ayrıcalıklar ve Dokunulmazlıklar Yasası uyarınca herhangi bir ayrıcalık ve dokunulmazlığa hak kazanan bir hükümetin veya hükümetlerarası veya uluslararası kuruluşun hizmetinde iş yapan kişiler
- Yeni Zelanda’da herhangi bir ticari girişimin kurulması, genişletilmesi veya sona erdirilmesi, işin yürütülmesi için herhangi bir denizaşırı şirket, kurum veya kişinin yetkili temsilcileriyle herhangi bir takvim yılında toplamda üç ayı aşmayacak şekilde Yeni Zelanda’daki iş görüşmelerini ve müzakerelerini yöneten kişiler
- Göç İdaresi Başkanlığı tarafından tanınan bir bursla veya bir başka ödül ve bursla çalışmaya veya staja gelme hakkına sahip kişiler
Yukarıdaki listede bahsedilen durumlar Yeni Zelanda'da istihdam olarak kabul edilmemektedir bu nedenle bu işler ve durumlar için çalışma vizesi başvurusu yapılmasına gerek duyulmamaktadır. Yeni Zelanda çalışma vizesi gerektirmeyen durumlar için kişiler kısa süreli bir vize olan Yeni Zelanda ziyaretçi vizesi ile Yeni Zelanda'ya giderek işlerini tamamlama hakkına sahiptirler.
Aile Üyeleri Yeni Zelanda Çalışma Vizesi Başvurusuna Katılabilir Mi?
Aile üyeleri Yeni Zelanda çalışma vizesi başvurusuna katılamamaktadır. Yeni Zelanda’da çalışma izni sahibi kişiye eş, çocuk, ebeveyn, yasal koruyucu veya bir başka biri eşlik edecekse, bu kişilerin ihtiyaçlarını karşılayacak vizeye ayrıca başvurmaları gerekmektedir.
İş Seyahati için Yeni Zelanda Çalışma Vizesi Alınması Gerekir Mi?
İş seyahati için Yeni Zelanda çalışma vizesi alınması gerekmemektedir. İş toplantısı, iş eğitimi, kongre, fuar, seminer, iş ile alakalı bir proje, kurumsal bir etkinlik gibi ticari bir faaliyette bulunmak için kısa süreliğine Yeni Zelanda’ya gidecek kişilerin çalışma vizesi değil ticari vize alması gerekmektedir.
Ülkeye giriş nedeni iş seyahatinden farklı olan Yeni Zelanda ziyaretçilerinin edinmesi gereken vize türü de farklıdır. Seyahatten daha uzun dönem süren ve Yeni Zelanda’daki bir işveren tarafından sürdürülen işler için çalışanların Yeni Zelanda iş vizesi edinmesi kanunen zorunluluktur.
Yeni Zelanda'da Çalışma İmkanları Nasıldır?
Yeni Zelanda’da çalışma imkanları söz konusu olduğunda bilgi teknolojisi yöneticiliği, yapı ve inşaat yöneticiliği, bilgi teknolojileri mimarisi, pazarlama müdürü, tedarik yöneticiliği, gemi kaptanlığı, maden müdürlüğü ve göz doktorluğu iş fırsatı kapılarının en çok aralandığı alanlardır. Yeni Zelanda’daki en büyük iş merkezleri Auckland, Canterbury ve Wellington’da yer almaktadır. Diş hekimleri, psikiyatri uzmanları, öğretmenler, veterinerler ve göçmenlik danışmanlığı gibi alanlarda çalışan kişilerin Yeni Zelanda’da kanunen çalışma izni alabilmek için kayıt yaptırmaları gerekmektedir.
Yeni Zelanda çalışma olanakları oldukça geniştir. Yeni Zelanda’ya çalışmak için gelen ve Yeni Zelanda iş ilanları arasında kendisi için en avantajlı meslek grubunu araştıran kişilerin madencilik ve bilgi teknolojileri alanında istihdama ihtiyaç duyulduğu ve bu mesleklerde liyakatin önem taşıdığını bilmelerinde fayda bulunmaktadır.
Yeni Zelanda'da Mühendis Olarak Çalışma Şartları Nelerdir?
Yeni Zelanda'da mühendis olarak çalışmak için bir işverenden iş teklifi alınmış olması gerekmektedir. Yeni Zelanda’da elektrik ve elektronik mühendisi olarak çalışmak için mesleki kayıt yaptırılması şartı bulunmaktadır.
Yeni Zelanda’da çalışanların yaptıkları başvuruların yanı sıra işverenlerin de bir dizi yönergeye uyması gerekmektedir. İşverenin iş teklifi verdiği çalışanının Yeni Zelanda mühendis vizesi alabilmesi için yetkili mercilere Yeni Zelanda’daki istihdam ve göç kanunlarına uyduğuna dair bir öykü sunmalıdır.
Yeni Zelanda'da Kaçak Çalışmanın Cezası Nedir?
Yeni Zelanda’da kaçak çalışmanın cezası 10.000 Yeni Zelanda dolarını bulabilmektedir. Yeni Zelanda’da ceza bilinçli olarak kaçak işçi çalıştıran işverene kesilmektedir. Kaçak çalışanın istihdamını sürdürmenin cezasında azami miktar 50.000 Yeni Zelanda dolarıdır. Yeni Zelanda’da kaçak işçiyi istismar etmenin cezası yedi yıl hapis veya 100.000 Yeni Zelanda dolarıdır. Yeni Zelanda’da kaçak işçi çalıştıran kişilere kimi zaman her iki ceza birden uygulanabilmektedir.
Dilhan Akkaya, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Vizem.net için göçmenlik hukuku ve vize başvuruları alanında danışmanlık vermektedir.