Çalışmayanlar için Fransa Vizesi

2023'te Çalışmayanlar için Fransa Vizesi Başvuru Süreci 2023

Fransa vizesine başvuracak kişilerde çalışıyor olma şartı aranmamaktadır ancak bu kişilerin Fransa vize şartları içerisinde maddi yeterlilik ve en önemlisi planlanan seyahat bitiminde ülkeye geri dönme şartları konusunda çalışan başvuru sahiplerine göre vize başvurusunu değerlendiren makam için daha dezavantajlı oldukları söylenebilir.

Fransa vizesi başvurularında, başvuru sahibinin ülkede bulunmasının seyahat süresince ilgili ülkeler açısından sorun olmasını engellemek için kişinin söz konusu Fransa seyahati için yeterli düzeyde maddi birikimi olduğunu kanıtlaması gerekir. Vize başvurusunda Fransa seyahati için yeterli düzeyde maddi birikime sahip olunduğunun kanıtlanması için kişinin çalışıyor olması şart değildir ve seyahat için bir sponsor olduğunun gösterilmesi ile vize başvuru işlemleri yapılabilir.

Son 5 yılda düzenli gelir sahibi olmayan kişilerin Fransa vizesi başvurularında Türkiye'deki en yüksek onay oranını elde eden akredite acente olan Vizem.net tüm başvuru süreci için danışmanlık ve takip hizmeti sunmaktadır.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Fransa Vize Başvurusunda Kimler Çalışmayan Kabul Edilir?

Fransa vize başvurularında; düzenli ve kayıtlı bir geliri olmayan kişiler çalışmayan kişiler olarak kabul edilir.

Ev hanımları, işten ayrılanlar, yeni mezun olup henüz iş bulamamış kişiler, tercihen çalışmayanlar ve işten ayrılmış olanlar gibi kişilerin çalışmayan kişiler olarak Fransa vize başvurusunda bulunmaları mümkün olmaktadır.

Fransa Çalışmayanlara ve Ev Hanımlarına Vize Verir Mi?

Evet, Fransa çalışmayanlara ve ev hanımlarına vize verir. Fransa'nın çalışmayan kişilere vize vermemeye yönelik herhangi bir düzenlemesi bulunmamaktadır. Çalışmayan kişiler için yapılan başvurularda çalışan kişilere kıyasla vize alma süreci daha zor olmaktadır ancak güçlü ve eksiksiz bir başvuru ve doğru yürütülen bir vize başvuru süreci sonunda çalışmayan kişiler de vize alabilmektedir.

Çalışmayan kişiler için Fransa vize başvuruları çalışan kişilere kıyasla daha zorlu bir biçimde işlese de, başvuru sahiplerinin söz konusu Fransa vizesinin geçerlilik süresinin bitmesinin ardından kendi ülkesine dönme niyeti olduğunun ilgili vize memurlarına kanıtlanması ile beraber vize alınması mümkün olmaktadır. Fransa vize başvurusunun çalışmayan kişiler ve ev hanımları için yapıldığı durumlarda; kişinin kendi ülkesi ile güçlü bağları olduğunu ve planlanan Fransa seyahati için yeterli düzeyde maddi birikimi olduğunun kanıtlarla birlikte belirtilmesi vize başvurusunun onaylanması açısından önem taşımaktadır.

Çalışmayan Kişiler ve Ev Hanımları için Fransa Vizesi Nasıl Alınır?

Fransa vize başvuru işlemlerinde tüm başvuru sahipleri için standart bir süreç uygulanmaktadır. Çalışmayan kişiler ve ev hanımları için yapılacak olan başvurular da dahil olmak üzere tüm Fransa vizesi başvuruları iki aşamada ele alınmaktadır. Fransa vizesi başvuru işlemleri için ilk olarak vize başvuru formunun online olarak doldurulması ve ardından kişilerin fiziksel olarak başvuru işlemlerini vize merkezine müracaat ederek tamamlamaları gerekir.

Çalışmayan kişiler ve ev hanımları için Fransa vizesi başvuru işlemlerinde öncelikle france-visas.gouv.fr adresi üzerinden ""Do you need a visa?"" başlığına tıklanarak ""Visa Wizard"" sayfasında ilgili yerlerde; başvuru sahibinin vatandaşı olduğu ülke, yaşı, pasaportunu veren ülke, pasaport türü ve süresine göre başvurulacak olan Fransa vizesi türünün uzun ya da kısa olarak seçilmesi gerekmektedir.

Online sistem üzerinden Fransa vize başvurusu için gerekli bilgileri giren başvuru sahiplerinin devam ederek ikinci sayfada başvurulacak seyahat amacına uygun vize türünü seçmeleri ve daha sonra ""submit online application"" butonuna tıklayarak başvuru formunu eksiksiz bir biçimde doldurmaları gerekir.

Fransa vize başvuru işlemlerinde online sistem üzerinden yapılması gereken tüm işlemleri tamamlayan kişilerin, Fransa vize başvuruları için ilgili dış temsilcilikler tarafından yetkilendirilmiş aracı kurum olan VFS Global üzerinden vize randevu tarihi belirlemeleri gerekir.

VFS Global’in kişiye uygun olan vize merkezinde gerçekleşecek olan vize randevusunda; vize evraklarının yetkililere teslimi, biyometri bilgilerinin toplanması, vize ücretinin ödenmesi ve VFS Global'e vize servis ücretinin ödenmesi gibi işlemlerin tamamlanmasının ardından Fransa vizesi başvuru işlemleri tamamlanır. Vize randevusunun ardından kişilerin Fransa vizesi başvuru evrakları değerlendirme sürecine alınır.

Çalışmayanlar İçin Fransa Vize Evrakları Nelerdir?

Çalışmayanlar için Fransa vize evrakları aşağıda listelenmiştir.

  • Pasaport: Son 10 yıl içerisinde alınmış, Fransa seyahati için öngörülen bitiş tarihinin ardından en az 3 ay daha geçerliliği olan ve vizenin uygulanması için en az 2 adet boş sayfası olan bir pasaport ile birlikte bu pasaportta yer alan resimli sayfa ve varsa son 3 yıl içerisinde Schengen ülkeleri, İngiltere, ABD, Kanada, Avustralya, Kore, Japonya ve Yeni Zelanda ülkeleri için alınmış vizelerin bulunduğu sayfaların fotokopilerinin de vize başvuru dosyası içerisinde ibraz edilmesi gerekir. Vize başvuru sahibine ait eski pasaportların olduğu durumlarda, bu pasaportların da vize başvuru dosyası içerisinde sunulması gerekir.
  • Fransa vize başvuru formu: France-visas.gouv.fr adresi üzerinden online olarak doldurulması gereken çalışmayanlar için Fransa vize başvuru formu, doğru bilgiler kullanılarak ve eksiksiz bir biçimde doldurulduktan sonra imzalanmış bir biçimde vize başvuru işlemleri için ibraz edilmelidir.
  • Biyometrik fotoğraf: Son 6 ay içerisinde biyometrik standartlara uygun olarak çekilmiş, 35 mm genişlik ile 45 mm uzunluk ölçülerine sahip, rötuşu bulunmayan, hasarsız ve açık renkli arka plana sahip olan 1 adet biyometrik fotoğrafın vize başvuru dosyasına eklenmesi gerekir.
  • Fransa seyahat sağlık sigortası: Planlanan tüm Fransa seyahatinin süresi boyunca geçerliliği olan, en az 30.000 euro teminatlı ve Fransa dahil olmak üzere tüm Schengen bölgesinde geçerliliği olan bir seyahat sağlık sigortası poliçesinin vize başvuru dosyası içerisinde ibraz edilmesi gerekir.
  • Vize harcı dekontu: İlgili aracı kurumun vize başvuru merkezinde yapılan vize randevusunda ödenmesi gereken Fransa vize harcının ödenmiş olduğunu gösteren dekont belgesi, diğer gerekli evraklar ile beraber vize başvuru dosyası içerisinde sunulmalıdır.
  • Seyahat rezervasyonları ile ilişkili belgeler: Söz konusu Fransa seyahati için alınmış uçuş rezervasyonlarını ya da tur organizasyonlarına ait rezervasyonları gösteren belgelerin vize başvuru dosyası içerisinde ibraz edilmesi gerekir.
  • Konaklama rezervasyonları ile ilişkili belgeler: Vize başvuru sahibinin söz konusu Fransa seyahati süresince konaklanmayı planladığı yerlere dair bilgileri içeren kira sözleşmesi ya da otel rezervasyonu gibi belgelerin vize başvuru dosyası içerisinde sunulması gerekir.
  • Banka hesap dökümü: Vize başvuru sahibinin yapmak istediği Fransa seyahatinin ulaşım, konaklama ve yemek gibi kimi masraflarını karşılamak için yeterli finansal durumu olduğunu gösterecek nitelikte; son 15 gün içerisinde düzenlenmiş ve son 3 aya ait banka hesap hareketlerini gösteren hesap dökümü belgesinin vize başvuru işlemleri için sunulması gerekir.
  • Tam tekmil nüfus kayıt örneği: Vize başvuru sahibinin e-devlet hesabı üzerinden temin edilebilecek olan tam tekmil nüfus kayıt örneği; QR kodlu olarak ve kişinin sponsoru olduğu durumda sponsor ile olan 1. dereceden akrabalık ilişkisi belirtilmiş biçimde düzenlenerek vize başvuru işlemleri için ibraz edilmelidir.
  • Ek gelir belgeleri: Vize başvuru sahibinin; tapu, kira geliri, ek hesap dökümü ya da araç ruhsatı gibi ek geliri olduğu durumlarda bu belgelerin vize başvuru dosyası içerisinde sunulması gerekir.
  • Başvuru dilekçesi: Kişinin Fransa’ya seyahat etme tarihleri ve söz konusu seyahatin çeşitli masraflarının nasıl karşılanacağına dair bilgilerin yer aldığı başvuru dilekçesinin vize başvuru işlemleri için sunulması gerekir.
  • Sponsor mektubu: Vize başvuru sahibinin Fransa seyahati için sponsor olacak kişi tarafından yazılmış ve sponsorluk durumunu betimleyen bir sponsor mektubunun vize başvuru dosyası içerisinde sunulması gerekir.
  • Sponsora ait banka hesaplarının dökümü: Söz konusu Fransa seyahatinin masraflarını karşılayacak olan sponsor kişinin banka hesabına ait son 6 aylık bilgileri gösteren banka hesap dökümünün vize başvuru işlemleri için ibraz edilmesi gerekir.
  • Sponsor kimlik kartı ya da pasaportu: Fransa seyahatinin sponsoruna dair kimlik bilgilerini gösteren; kimlik kartı ya da pasaport gibi belgelerin vize başvuru dosyasına eklenmesi gerekir.
  • Sponsor ile olan ilişkinin kanıtı: Vize başvuru sahibi ile sponsor arasındaki ilişkinin niteliğini gösteren belgelerin vize başvuru işlemleri için sunulması gerekir.
  • Sponsorun çalışma durumuna ait belgeler: Fransa seyahatine sponsor olan kişiye ait; son 6 aya ait maaş bordroları, istihdam belgesi ya da sponsorun kendi işinin sahibi olduğu durumlarda söz konusu şirkete ait şirket tescil belgesi veya işletme gelir belgeleri gibi belgelerin vize başvuru işlemleri için ibraz edilmesi gerekir.
  • Sponsorun ikamet adresi: Sponsorun Avrupa’da ikamet ettiği durumlarda; kişinin adresini gösteren emlak tapusu veya kira sözleşmesi gibi belgeler ile birlikte oturma izni belgesinin vize başvuru dosyası içerisinde sunulması gerekir. Fransa seyahati sırasında sponsor kişinin başvuru sahibine konaklama imkanı sağlaması halinde; bu durumun vize başvuru işlemleri sırasında belirtilmesi gerekir.

Çalışmayan Kişilerin Vize Başvuruları için Talep Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Çalışmayan kişilerin vize başvuruları için talep dilekçesi, başvuru sahibinin ikamet adresine göre Fransa Ankara Büyükelçiliği ya da Fransa İstanbul Konsolosluğu'na hitaben resmi ve yalın bir dille yazılır.

Vize başvuru sahibinin SGK kayıtlı olarak çalışmaması için özel bir sebep olduğu durumlarda bu sebeplerin vize talep dilekçesi içerisinde belirtilmesi gerekir. Fransa vize talep dilekçesi içerisinde; vize başvuru sahibinin kişisel bilgileri, başvuruda bulunulan vize türü, seyahat tarihleri, seyahat amacı, konaklama ve ulaşım rezervasyon bilgileri, kişinin ülkesine dönme niyetine ilişkin bilgiler, sponsor kişinin finansal yeterlilik durumuna ilişkin bilgiler, sponsor ile vize başvuru sahibi arasındaki ilişkinin niteliği ve sponsor olacak kişiye dair kişisel bilgilere yer verilmesi gerekir.

Vizem.net danışmanlığında yapılan Fransa vizesi başvurularında vize dilekçesi kişisel koşullar değerlendirilerek uzman ülke danışmanları tarafından yazılmaktadır.

Detaylı bilgi için: 0850 241 1868

Çalışmayan Kişilerin Vize Başvuruları için Sponsor Mektubu Nasıl Olmalıdır?

Çalışmayan kişilerin vize başvuruları için sponsor mektubu, ilgili dış temsilciliklerde görev alan memurlara hitaben sponsor kişi tarafından resmi ve sade bir dille yazılmış olmalıdır. Fransa vizesi için sponsor mektubu içerisinde; sponsorun kişisel bilgileri, ikametgah bilgileri, çalışma ve meslek durumu belgeleri, söz konusu sponsor mektubunun yazılma nedeni ve kişinin kim için sponsor olduğuna dair bilgiler gibi bilgilere yer verilmesi gerekir.

Fransa sponsor mektubu içerisinde vize başvuru sahibinin yapmak istediği Fransa seyahatinin tarihlerine ve kişinin seyahat süresince konaklamayı planladığı yerlere dair bilgilerin verilmesi gerekir. Vize başvuru sahibi için konaklama imkanı söz konusu seyahat süresince sponsor tarafından sağlanacak ise, bu durumun Fransa sponsorlu vize mektubu içerisinde adres bilgisi verilerek belirtilmesi gerekir.

Sponsor mektubu içerisinde vize başvuru sahibinin seyahat boyunca yapmayı planladığı aktivitelere ve sponsor mektubu ile birlikte sunulan ek belgelerin niteliğine dair açıklamalara yer verilmelidir. Çalışmayan kişilerin vize başvuruları için sponsor mektubu, tarih atılmış ve imzalanmış olarak vize başvuru dosyası içerisinde ibraz edilmelidir.

Çalışmayan Kişiler için Fransa Vizesi Almak Zor Mudur?

Çalışmayan kişiler için Fransa vizesi almak, düzenli bir geliri bulunan ve çalışan başvuru sahiplerine kıyasla daha zor olabilmektedir.

Çalışmayan kişiler için yapılan Fransa vizesi başvurularında; planlanan seyahat bitiminde Fransa'nın terk edileceğinin sağlam deliller ile kanıtlanması çok büyük önem arz etmektedir.

Kişilerin, söz konusu seyahatin bitiminden sonra kendi ülkelerine geri dönme niyetine sahip olduklarını gerekli vize evraklarına ek ikna edici belgeler ile birlikte kanıtlamaları, çalışmıyorken vize almak için gereklidir. Fransa vize başvuru süreci, planlanan seyahatin bitiminden sonra ülkeyi terk edeceğini sağlam kanıtlarla belirten kişiler için zor olmamaktadır.

Çalışmayanların Fransa Vize Başvurusu için 5 Öneri Nedir?

Çalışmayanların Fransa vize başvurusu için 5 öneri aşağıda listelenmektedir.

  • Vize başvuru sahibi tarafından yazılmış bir vize talep dilekçesi ibraz edilmesi
  • Vize başvuru sahibinin Fransa’ya seyahat edebilmek için yeterli finansal birikimi olduğunun kanıtlanması
  • Vize başvuru sahibinin kendi ülkesi ile olan güçlü bağlarını gösteren kanıtların sunulması
  • Fransa seyahatinin turistik nedenlerle yapılacağına yönelik çeşitli belgelerin sunulması
  • Gerekli görüldüğü durumlarda mülakat yapılmasına karşı vize başvuru sahibinin hazırlıklı olması
Dilhan Akkaya Yazan: Dilhan Akkaya

Dilhan Akkaya, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Vizem.net için göçmenlik hukuku ve vize başvuruları alanında danışmanlık vermektedir.

Paylaş: