Japonya'ya Gidilmeden Önce Bilinmesi Gerekenler Nedir?
Japonya Devleti, Doğu Asya’nın Büyük Okyanusunda bulunan bir ada ülkesidir. Doğan Güneşin Ülkesi olarak bilinen Japonya’nın resmi adı Nihon- koku’dur.
Japonya’nın 2020 yılı itibariyle 125,8 milyon nüfusu vardır ve Japonya Cumhuriyet’i dünyanın en kalabalık 11. ülkesidir. Japonya’nın başkenti Tokyo, dünyanın ve Japonya’nın en kalabalık şehridir.
Japonya ada ülkesi olduğu için komşu ülkeleri deniz yoluyla Çin, Güney Kore, Filipinler, Kuzey Kore, Tayvan ve Rusya’dır.
Japonya üniter parlamenter anayasal monarşi ile yönetilen bir devlettir. Japonya’nın 2019 tarihinden beri imparatoru Naruhito’dur ancak imparatorun yönetim yetkisi yoktur ve Japonya devleti ve halk birliğinin sembolü olarak törensel bir rolü vardır.
Dünya Haritasında Japonya Nerededir?
Asya kıtasının doğusunda yer alan Japonya’nın; Japon Denizine, Doğu Çin Denizine, Ohotsk Denizine, Filipin Denizine ve Büyük Okyanusa kıyısı vardır.
Japonya’nın Kuzey Kore, Çin, Rusya, Filipinler ve Tayvan olmak üzere 5 tane komşu ülkesi vardır. Japonya’nın komşusu olan Çin ile en yakın mesafesi, Çin’in Şangay şehri ile Japonya’nın Fukuoka şehri arasındadır ve mesafe 877 kilometredir. Japonya’nın Fukuoka şehri ile komşusu Güney Kore’nin Busan şehri arası 214 kilometredir. Japonya’nın başkenti Tokyo ile Filipinler’in başkenti Manilla arası 3.070 kilometre, Tayvan’ın başkenti Taipei ile Tokyo arasında 2.163 kilometre vardır. Japonya’nın en yakın komşu ülkelerinden olan Rusya’nın Vladivostok şehri ile Aomori şehri arasında 773 kilometre vardır.
Japonya’da 16.667 ile 18.032 arasında dağ olduğu düşünülmektedir ancak sınıflandırmaya bağlı olarak sayılar arasında tutarsızlık bulunmaktadır. Japonya’nın en büyük dağı 3.776 metre büyüklüğünde Fuji Dağı’dır ve Fuji Dağı’nı, Kita Dağı ve Okuhotaka Dağı izlemektedir.
2010 orman bilgi verilerine göre Japonya topraklarının %69’nun orman olduğu hesaplanmıştır. Japonya’da bilinen ünlü ormanlarından biri olan Aokigahara Ormanı, Fuji Dağı yakınlarındadır ve Japon mitolojisinde ölülerin evi olarak bilinmektedir.
Japonya, Pasifik sahili boyunca uzanan toplam 6.852 adaya sahiptir. Japonya adaları, Pasifik Ateş Çemberi'nde volkanik bir bölgede bulunmaktadır ve Pasifik Ateş Çemberi konumu nedeniyle büyük ölçüde depremlere, tsunamiye ve volkanlara eğilimlidir. Japonya’da her yüzyılda birkaç kez gerçekleşen yıkıcı depremler genellikle tsunami ile sonuçlanarak daha tehlikeli hale gelmektedir. Japonya Devleti 2013 Dünya Risk Endeksine göre en yüksek doğal afet riskine sahip 15. ülkedir.
Japonya'da 108 aktif volkan vardır ve 2000’li yılların başından beri Hokkaido'daki Shōwa- shinzan ve Pasifik'teki Bayonnaise Kayaları'ndaki Myōjin- shō dahil olmak üzere birçok yeni volkan ortaya çıkmıştır.
Japonya'nın Matematik Konumu Nedir?
Japonya'nın matematik konumu 24° ve 46° Kuzey enlemleri, 122° ve 146° Doğu boylamları arasıdır.
Japonya Komşu Ülkeleri Nelerdir?
Japonya’nın kuzeyinde Rusya, doğusunda Çin ve Güney Kore, Güneyinde ise Filipinler ve Tayvan komşu ülkeleri bulunmaktadır.
Japonya'nın Sınırları ve Sınır Uzunlukları Nasıldır?
Japonya’nın Rusya ile sınırı, iki ülkenin karasularını ayıran fiili deniz sınırıdır ve bu sınır Rusya sınır ajansına göre, 194.3 kilometre uzunluğundadır. Japonya ile Çin’in sınırı net bilinmemekle birlikte, MEB haklarının 200 deniz mili olduğunu iddia edilmektedir. Japonya’nın Filipinler ve Güney Kore ile sınırı olduğu bilinmektedir ancak uzunluğu hakkında herhangi bir kaynak bulunmamaktadır.
Japonya Hangi Kıtada Yer Alır?
Japonya Asya kıtasının doğusunda bulunan bir ada ülkesidir ve Asya kıtası, Büyük Okyanus'un batısında, Okyanusya'nın kuzeyinde ve Arktik Okyanus'un güneyinde bulunan dünyanın en büyük kıtasıdır.
Japonya Yüzölçümü Nedir?
Japonya’nın yüzölçümü, 377.975 kilometrekaredir ve Wikipedia'ya göre dünyanın en büyük 62. ülkesidir.
Japonya’nın 377.975 kilometrekare olan yüzölçümüne göre kilometrekareye nüfus yoğunluğu 339’dur. Japonya dünyanın nüfus yoğunluğuna göre en yüksek 32. ülkesidir.
Japonya’nın yüzölçümünün ve nüfus yoğunluğunun ülkeye herhangi bir olumsuz durumu bulunmamaktadır hatta Japonya Devleti genç nüfus az olduğu için çocuk teşvik politikaları uygulamaktadır.
Japonya'nın Nüfusu Ne Kadardır?
Japonya’nın toplam nüfusu 126.265.000’dur ve nüfusa göre ülkeler sıralamasında dünyanın 11., Avrupa’nın 1. büyük ülkesidir.
Japonya Devletinin yaş ortalaması 44,7 olup, nüfusun %30’u 60 yaş ve üzeridir. Japonya'da ortalama yaşam süresi 82,7 olup her geçen yıl artmaya devam etmektedir. Wikipedia'ya göre Japonya nüfusu, dünyanın en yaşlı nüfusudur ve Japonya en yüksek yaş ortalamasına sahip ülkedir.
Japonya’da 2015 yılında gerçekleşen sayımdan sonra beş yılda bir yapılan nüfusu sayımı Japonya İstatistik Bürosu tarafından, 14 Eylül 2020 ile 20 Ekim 2020 tarihleri arasında internet üzerinden gerçekleştirmiştir. Japonya İstatistik bürosunun yaptığı son nüfus sayımına göre beş yıl içerisinde Japonya nüfusunun %0,20 azaldığı gözlenmektedir.
Japonya'nın son resmi nüfus duruma göre ülke nüfusunun 2020 yılında 126 milyondan 2060 yılına kadar 87 milyona düşeceği tahmin edilirken, nüfusun yaklaşık %40'ının 65 yaş ve üzeri olacağı tahmin edilmektedir.
Japonya'da Zaman Dilimi Nedir?
Japonya’nın saat dilimi, Japonya’nın Standart Zamanı olarak bilinen, JPN kısaltmalı zaman dilimidir. Japonya Standart Zaman dilimi, Türkiye’den 9 saat ilerdedir ve herhangi bir yaz saati uygulaması bulunmamaktadır.
Japonya Standart Zaman dilimi 135 Doğu meridyeninde yer almaktadır ve Kuzey Kore, Güney Kore ve Doğu Endonezya Japonya’yla aynı saati diliminde bulunmaktadır.
Japonya ve Türkiye Arasındaki Saat Farkı Kaçtır?
Japonya ve Türkiye arası saat farkı 6 saattir ve Japonya’nın saati Türkiye’den ileridir.
Dünyanın eksen eğikliğinden kaynaklı olarak, güneş ışınlarının Kuzey Yarım Küreye dik gelmesi durumda, Kuzey yarım kürede yaz mevsimi yaşanırken diğer yarım kürede kış mevsimi yaşanmaktadır. Japonya ile Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey yarım kürede yer aldığı için aralarında mevsimler bir saat farkı bulunmamaktadır.
Japonya ile Türkiye arasında 6 saatlik zaman farkının seyahat eden kişiler için en büyük problemi, Jet lag olmasıdır. Jet lag, farklı bir zaman diliminde bulunan ülkeler arasında yapılan seyahatlerde, vücutta bir takım değişiklere neden olup, uyku problemi, yorgunluk, dikkat eksikliği, duygusal bozukluklar, sindirim ve boşaltım sistemi problemlerine neden olmaktadır. İki ülke arasındaki zaman farkı, seyahat eden kişinin ülkesindekiler ile zaman farkından kaynaklı iletişim kopukluğuna da sebep olmaktadır.
Japonya’nın Dili Nedir?
Wikipedia'ya göre Japonya resmi dili, Nihongo olarak bilinen Japoncadır. Japonya’nın
Ryukyu Adaları'nda, Ryukyu dillerini içeren bir dil grubu kullanılırken, merkez adalarda Japonya’nın ana dili Japonca kullanılmaktadır.
Resmi kurumlarda ve ülke genelinde kullanılan Japonya dili Japonca, nüfusun %99,10’u tarafından konuşulmaktadır.
Japonya'da Konuşulan Dil Nedir?
Japonya’da konuşulan diller aşağıda listelenmiştir.
- Japonya’nın %99,10’u, Japonya’nın ana dili olan Japonca’yı kullanmaktadır.
- Japonya’nın %0,50’si Korece kullanmaktadır. Japonya’ya olan Koreli göçü sebebiyle özellikle Tokyo ve Osaka Eyaletinde Korece konuşan insanlar bulunmaktadır.
- Japonya’nın %0,20’si Çince kullanmaktadır. Çinli nüfusunun yoğunlaştığı Japonya bölgeleri, Tokyo, Yokohama ve Osaka’dır.
- Japonya’nın %0,10’u İngilizce kullanmaktadır. İngilizce kullanımının sık görüldüğü bölgeler Tokyo, Asakusa ve Shinjuku’ndur.
- Japonya’nın %0,10’u Filipince kullanmaktadır. Japonya’daki Filipinli vatandaş popülasyonu özellikle Tokyo, Yokohama, Nagoya ve Osaka’da yoğunlaşmıştır.
Japonya’ya giden kişinin, yaşamını rahatça sürdürebilmesi için Japonca bilmesi gerekmektedir ancak tatil amaçlı Japonya topraklarına giden kişiler İngilizce ile tatillerini tamamlayabilmektedir.
Japonya'da İngilizce Konuşulur Mu?
Japonya halkının büyük bir çoğunluğu ana dili olan Japoncayı bilmektedir ancak 2013 yılında yapılan araştırmalara göre Japon halkının %20 ila %30’u belirli düzeyde İngilizce iletişim kurabilmektedir.
Japonya resmi dairelerinde genel olarak ana dil Japonca kullanılmaktadır. Japonca bilmeyenlerin resmi dairelerinde iletişime geçebilmek için tercüman tutması gerekmektedir.
Japonya'da Resmi Dairelerde Hangi Dil Konuşulur?
Japonya anayasanın 74. maddesine göre mahkeme ve devlet kurumlarındaki resmi işlemlerin Japonca olması kanunu bulunmaktadır bu sebeple tüm resmi dairelerde Japonca konuşulmaktadır.
Japon Alfabesi Nasıldır?
Japonya’da üç farklı yazım türü olduğu için Hiragana, Katakana ve Kanji adlı 3 alfabe bulunmaktadır. Romaji denen Japon alfabesinin latin alfabesi ile yazımını tanımlayan bir tür de vardır fakat Romaji bir alfabe değildir.
Japonya’nın yazım türleri öğrenme sırasına göre; Hiragana, Katakana ve Kanji’dir. Katakana ve Hiragana, bilinen ilk gerçek Japon alfabeleridir. Japon halkının, Çinlilerden ödünç alınan Kanji ise 9. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Hiragana ve Katakana'yı daha karmaşık alfabeler olduğu için Kanji'den ayırt etmek kolaydır.
Japon Alfabesi Kaç Harften Oluşur?
Katakana Japon alfabesi hecelerden oluşmaktadır ve alfabede işlevsel ve aksan işaretleri hariç 48 karakterden bulunmaktadır. Katakana alfabesinde 5 çekirdekli ünlü, 1 koda ünsüz ve beş sesli harfin her biri ile kombinasyon halinde 9 ünsüzden oluşan 42 çekirdek bulunmaktadır.
Hiragana alfabesi hecelerden oluşmaktadır ve alfabede bulunan 10 harf ayrı ayrı 7 farklı heceye dönüşmektedir.
Kanji, Çince kökeninden gelen şekillerden ve toplam 2.136 karakterden oluşmaktadır.
Japonya Uluslararası Telefon Alan ve Ülke Kodu Nedir?
Japonya'daki telefon numaraları, alan kodu, değişim numarası ve abone numarasından oluşmaktadır. Japonya'yı ararken kullanılması gereken ülke telefon kodu +81’dir. Uluslararası arama Japonya kodu 010 ve gövde ön eki 0’dır.
Japonya Plaka Kodu Nedir?
Japonya'da hükümet Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı Kara Ulaştırma Ofisleri aracılığıyla, motorlu taşıtlara araç tescil plakaları vermektedir. Japonya’da genel olarak küçük motor hacmine sahip binek otomobiller 5 serisi plakalar alırken, motor hacmi büyük olan binek otomobiller 3 serisi plakalar almaktadır.
Japonya plakaları aracın hem önüne hem de arkasına takılmakta ve arka plakayı tamamen kaplayan bir bölge mührü, araca kalıcı olarak yapıştırılmaktadır. 1 Kasım 1970'den beri, özel araçların üzerine "jikō-shiki" (字光式) plakası takılırken, aracın sınıfına göre yazı değişmektedir.
Japonya'nın İnternet Uzantısı Nedir?
Japonya’nın internet uzantısı .jp’dir. Japon uzantısı .jp, JPNIC tarafından işletilmektedir ve en az bir yıl süreyle herkes tarafından alınabilmektedir.
23.11.2021 en son veri kümesine göre .jp uzantısına sahip 1.819.124 katılımcı bulunmaktadır.
Japonya'nın Kısaltması Nedir?
Japonya’nın kısaltması jp ve jpn’dir.
Japonya'nın Şehirleri Hangileridir?
Japonya’nın şehirleri, belirlenmiş şehir, çekirdek şehir, özel şehir ve şehir olmak üzere dört türe ayrılmıştır. Japonya illeri siyasi ve idari işlevi olan bölümlerdir ve 1 Nisan 2015 tarihi itibarıyla Japonya'da 790 şehir olduğu kayıtlara geçmiştir. 377 tane olan Japonya ilçeleri, siyasi veya idari bir işlevi olmayan, kasaba ve köy gruplandırması için kullanılan bölümlerdir.
Japonya’nın belirlenmiş şehirleri, özel şehirleri ve çekirdek şehirleri aşağıda listelenmiştir.
- Nagoya
- Toyohashi
- Okazaki
- Kasugai
- Toyota
- Akita
- Aomori
- Chiba
- Kashiwa
- Matsuyama
- Fukui
- Fukuoka
- Fukuşima
- Kōriyama
- Iwaki
- Takasaki
- Maebashi
- Hiroşima
- Asahikawa
- Amagasaki
- Kakogawa
- Takarazuka
- Tsukuba
- Kanazawa
- Takamatsu
- Kagoshima
- Yokohama
- Yokosuka
- Kawasaki
- Sagamihara
- Atsugi
- Yamato
- Kōchi
- Kumamoto
- Kyoto
- Yokkaichi
- Sendai
- Miyazaki
- Nagasaki
- Sasebo
- Nara
- Niigata
- Nagaoka
- Okayama
- Kurashiki
- Naha
- Osaka
- Sakai
- Kishiwada
- Toyonaka
- Suita
- Takatsuki
- Hirakata
- Neyagawa
- Higashiōsaka
- Saga
- Kawagoe
- Kawaguchi
- Tokorozawa
- Matsue
- Shizuoka
- Hamamatsu
- Numazu
- Fuji
- Utsunomiya
- Hachiōji
- Tokyo
- Tottori
- Toyama
- Wakayama
- Yamagata
- Şimonoseki
Japonya’nın ve dünyanın en yüksek nüfuslu kenti Tokyo 13,453 kilometrekare olup, 38.505.000 milyon nüfuslu megapol bir bölgedir.
Takayama, Japonya şehirleri arasında en büyük yüzölçümüne sahip şehridir ve Takayama’nın büyüklüğü toplam 2.177,67 kilometrekaredir.
Nagoya şehri Japonya’nın en eski kuruluşuna sahip şehirleri arasında yer almaktadır ve tarihi 1889 yılına dayanmaktadır.
Japonya’nın Başkenti Neresidir?
Japonya’nın yasama ve yürütme organlarının bulunduğu, devletin yönetim merkezi olan başkenti Tokyo’dur. 38.505.000 milyon nüfus ile dünyanın en yüksek nüfusa sahip şehri olan başkent Tokyo’nun tarihi 400 yıl önceye dayanmaktadır.
Yeni Meiji hükümeti döneminde Edo olan şehrin adı, dönemin imparatorunun emriyle Tokyo olarak yeniden adlandırılmıştır ve imparator Tokyo’ya taşınmıştır. 1868 yılından beri başkent olan Tokyo, günümüzde Japonya’nın en pahalı şehri olan ve dünyanın en büyük yatırım bankalarının ve sigorta şirketlerinin yer aldığı bir merkezdir.
Japonya’nın üniversite ve yüksek okullarının en fazla olduğu şehir Tokyo’dur ve Tokyo Üniversitesi gibi başlıca önemli eğitim kurumları başkentte yer almaktadır.
Büyük Tokyo Metropolü demiryolu, toprak ve hava taşımacılığında, uluslararası ve ülke içi ulaşımın merkezidir. Tokyo’daki tüm toplu taşıma araçları en verimli şekilde kullanılmaktadır ve çok temizdir. Tokyo'da bir tane iç seferler için, bir tane dış seferler için tahsis edilmiş iki havalimanı bulunmaktadır. Toplu taşımanın verimli kullanılmasına rağmen Japonya başkenti Tokyo’da nüfus yoğunluğundan kaynaklı olarak trafik vardır. Özellikle iş giriş ve çıkış saatlerinde yoğunlaşan trafik sekiz saat çalışan Japonya halkının mesafesine bağlı olarak 1 saat ile 2 saat arasında ulaşım için zaman harcamasına neden olmaktadır.
2021 itibariyle Tokyo’da, saatlik asgari ücret 985 Yen'dir ve Japonya genelindeki asgari saatlik maaştan 25 Yen daha fazladır.
Tokyo Japonya'da Nerededir?
Tokyo Metropolis, güney Kanto bölgesinde, Japon takımadalarının yaklaşık olarak merkezinde yer almaktadır. Doğusunda Edogawa Nehri ve Chiba Eyaleti, batıda dağlar ve Yamanashi Eyaleti, güneyde Tamagawa Nehri ve Kanagawa Eyaleti ve kuzeyde Saitama Eyaleti ile sınırlanmıştır. Tokyo’da, uluslararası seyahat ve Japonya’nın her bölgesine ulaşım oldukça rahattır. Tokyo’dan çevre şehirlere ise genellikle saat başı sefer bulunmaktadır.
Japonya'da Gezilecek Yerler Nelerdir?
Japonya, özel Japon mimarisiyle, tapınaklarıyla, doğal güzelliğiyle, tarihi binaları ve anıtlarıyla seyahat edilip, görülmesi gereken ülkeler arasındadır.
Japonya’da gezilecek yerler listesi aşağıda listelenmiştir.
- Şikoku Adası
- Hakone kaplıcaları
- Hiroşima barış anıtı parkı ve müzesi
- Satoyama Experience
- Altın Köşk tapınağı
- Osaka kalesi
- Tapınak Şehri, Tarihi Nara
- Itsukushima Adası Mabedi
- Kyoto
- İmparatorluk Sarayı
- Fuji dağı
- A-Bomb Dome
- Mazda otomobil müzesi
- Kinkaku-Ji tapınağı ve Maymun Parkı
- Fushimi İnari tapınağı
- Kinosaki Onsen kanalı
- Kyoto zen bahçesi
- Tokyo Disneyland
- Hida Halk Köyü
- Ashi gölü
- Shinkyo köprüsü
- Senso-Ji tapınağı
- Ueno Parkı
- Kınkakujı Budist tapınağı
- Nijo kalesi
- Toshogu Mabedi
377.975 kilometrekare büyüklüğündeki Japonya gezilecek yerler bakımından birçok ülkeye göre daha fazla seçenek sunmaktadır.
Japonya’nın önemli tarihi olayını yansıtan Hiroşima barış anıtı parkı ve müzesi, Ağustos 1945 tarihinde Hiroşima'ya atılan atom bombasının dehşetini ve dünyanın ilk nükleer saldırısının aldığı canları anmak için yapılmış ve kalıcı barışın sembolü haline gelmiştir.Fuji-Hakone-Izu Ulusal Parkı'nın bir parçası olan Japonya’nın doğal güzelliği Fuji Dağı ve Japonya’nın en eski ve önemli tapınaklarının yer aldığı Tapınaklar Şehri Tarihi Nara, Japonya’ya giden kişilerin görmesi gereken yerler arasındadır.
Japonya Ekonomisi Nasıldır?
2021 yılı itibariyle Japonya ekonomisi, 5,38 trilyon dolar milli geliri ile dünyanın en büyük 3. ekonomisine sahiptir. Japonya ekonomisinin ana endüstrileri; motorlu taşıtlar, elektronik ekipmanlar, takım tezgâhları, çelik ve demir içermeyen metaller, gemiler, kimyasallar, tekstil ve işlenmiş gıdalardır.
Japonya’nın ihracat miktarı 683.3 milyar dolar ve ithalat miktarı 625.9 milyar dolardır. Japonya’nın önemli ihracat malları motorlu taşıtlar, yarıiletkenler, demir ve çelik ürünleri, otomotiv parçaları, plastik malzemeler, güç üretme makineleri, ithalat malları ise petrol, LNG, giyim, yarıiletkenler, kömür, sesli ve görsel aparatlardır. İthalat ve ihracat faaliyetlerinin Japonya ekonomisi üzerindeki etkisi önemlidir.
Dünyanın en büyük kıtası olan Asya’da yer alan Japonya, dünyanın üçüncü büyük otomobil üreticisi ve dünyanın en büyük elektronik eşya üreticisi konumundadır.
Japonya’da işsizlik oranı 2020 yılında %2,98 olarak hesaplanmıştır ve Japonya dünyada işsizlik oranı en düşük 3. ülke olmuştur.
Japonya Para Birimi Nedir?
Japonya’nın para birimi Yen’dir. Japonya parası olan Yeni'nin para birimi kısaltması JPY’dir ve 100 Sen veya 1000 Rin’den oluşmaktadır.
Sembolü (¥) olan Japonya para birimi , ortasından geçen iki yatay çizgi ile büyük Y harfine benzeyen bir şekilde sunulmaktadır.
Japonya’nın en yaygın banknotu aşağıda verilmiştir.
Japonya Kişi Başına Düşen Milli Gelir Ne Kadardır?
2020 yılı verilerine göre Japonya'da kişi başına düşen milli gelir 40.360 dolardır ve yüksek gelir grubuna dahildir. Yüksek gelir grubuna göre kişi başına düşen milli gelir sıralamasında Japonya, dünyada 21. Asya kıtasında 6. sırada yer almaktadır.
Japonya’nın kişi başına düşen GSMH'si, 1971'de 2.256 dolardan 2020'de 40,770 dolara yükselmesi, yıllık ortalama %6,80 oranında büyüdüğünü göstermektedir.
2022 yılında Japonya’da genel asgari ücret, saatlik 960 Yen, günlük 7.680 Yen ve aylık olarak 153.600 Yen’dir.
Japonya Gayri Safi Milli Hasılası Ne Kadardır?
Japonya’nın Gayri Safi Milli Hasılası, 4.73 trilyon dolardır.
Japonya, GSYİH dünya sıralamasında en yüksek üçüncü, Asya kıtasında en yüksek ikinci ülkedir.
Japonya İnsani Gelişmişlik Endeksinde Kaçıncı Sıradadır?
Japonya, 2020 verileri İnsani Gelişmişlik Endeksine göre 19. sırada yer almaktadır ve bir önceki yıla göre %0.002 oranında artış, beş yıla göre %2 artış göstermiştir.
İnsani Gelişmişlik Endeksinin ölçümü, Japonya’nın yaşam uzunluğu, okur yazar oranı ve eğitim oranı gibi standartlara göre belirlenmiştir.
Japonya'da Refah Seviyesi Nasıldır?
Güvenlik, özgürlük, yönetim, sosyal sermaye, yaşam koşulları, eğitim, sağlık, sosyal çevre açısından Japonya, Genel Refah Endeksi sıralamasında 2011 yılından beri 19. sırada yer almaktadır.
Japonya, Genel Refah Endeksi sıralamasında Danimarka, Norveç, İsveç gibi ülkelerden geride yer almasına rağmen Fransa, Belçika ve Çin gibi ülkelerden ileridedir.
Japonya Mutluluk Sıralamasında Kaçıncıdır?
Japonya, 2021 yılı Dünya Mutluluk Raporuna göre 5,94 ile dünyanın en mutlu 55. ülkesidir. 2021 yılına ait Japonya’nın Dünya Mutluluk Raporu puanı önceki yıla göre 0,7 oranında artış göstermiştir.
Japonya’nın kişi başına düşen Gayri Safi Yurtiçi Hasılası, sosyal destekleri, sağlıklı yaşam beklentisi, kendi yaşam seçimlerini yapma özgürlüğü, iç ve dış yolsuzluk düzeyleri gibi kategorilerde incelenerek belirlenen Mutluluk Raporlarına göre, Japonya’nın bir üst sırasında yer alan Nikaragua Japonya’dan daha mutlu ve bir alt sırasında bulunan Portekiz ise Japonya’dan daha mutsuz halka sahiptir.
Japonya Askeri Gücü Nasıldır?
Japonya’nın günümüzdeki ordusu olan Öz Savunma Kuvvetleri 1954'te kurulmuştur. Japonya silahlı kuvvetleri olarak bilinen Öz Savunma Kuvvetleri, Savunma Kuvvetleri, Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri ve Japonya Hava Öz Savunma Kuvvetleri, Japonya Başbakanının başkomutan olduğu Savunma Bakanlığı tarafından kontrol edilmektedir.
Günümüzde Japonya, genel askeri güçte ABD, Rusya, Çin ve Hindistan'dan sonra dünya çapında beşinci sırada yer almaktadır. Japonya 2021 yılı savunma bütçesi, 140 ülkenin sıralamasında, 6. sırada yer almaktadır.
JSDF'nin kendini savunma sistemi Jieitaikakutōjutsu, Japonya Öz Savunma Kuvvetleri Savaşçıları veya Öz Savunma Kuvvetleri dövüş sanatları anlamına gelmektedir. Japonya Silahsız Savaş sistemi ilk olarak, İmparatorluk Ordusu zamanlarında kullanılan süngü ve bıçak teknikleriyle 1959'da kabul edilmiştir. Japonya Silahsız Savaş Sistemi 2006'dan 2007'ye kadar iyileştirilmiştir ve 2008'de tanıtılan yeni sistemde; atışlara, jiklelere ve bıçak savunma eğitimine yeni konular eklenmiştir.
Japonya’nın Politikası Nasıldır?
Japonya Hükümeti yasama, yürütme ve yargı organlarından oluşmaktadır ve halk egemenliğine dayanmaktadır. Japonya Hükümeti, 1947'de kabul edilen Japonya Anayasası tarafından belirlenen çerçeve altında çalışmaktadır ve 47 idari bölümü içeren, İmparator'un Devlet Başkanı olduğu üniter bir devlettir.
Japonya’da 4 Ekim 2021 yılında gerçekleşen son seçimlerde Fumio Kishida, Japonya’nın Başbakanı olarak göreve başlamıştır ve Japonya hükümetinin baskın siyasi görüşü olan Liberal Demokrat Parti'nin de başkanıdır.
Japonya Anayasası, ülkenin en yüksek yasasıdır ve 1890 yılına kadar kullanılmaya devam eden Meiji Anayasanın yerini almıştır. Japonya anayasası yaklaşık 5.000 kelime, bir önsöz ve 11 bölümde gruplandırılmış 103 maddeden oluşan ve Japonya politikası ana hatlarını belirten belgedir.
Japonya Yönetim Şekli Nedir?
Japonya parlementer monarşi ile yönetilmektedir ve 1947 tarihinde, Japonya anayasasının kabulü ile parlamenter monarşi yönetim şekline geçerek günümüze kadar bu sistemde yönetilmiştir.
Japonya'nın Dahil Olduğu Uluslararası Anlaşmalar Nelerdir?
Japonya’nın dahil olduğu uluslararası anlaşmalar aşağıda listelenmiştir.
- San Francisco Antlaşması , Eylül 1951 tarihinde 49 ülke tarafından imzalanan ve Japonya’nın da dahil olduğu barış anlaşmadır.
- Sevr Antlaşması, 1920 tarihinde Japonya’nın I. Dünya Savaşı Müttefikleri arasında yer alarak Osmanlı İmparatorluğu ile imzaladığı barış antlaşmadır.
- Neuilly-sur-Seine Antlaşması , 27 Kasım 1919 tarihinde Bulgaristan ve Japonya’nın da yer aldığı müttefikler arasında imzalanan barış antlaşmasıdır.
- Trans- Pasifik Ortaklığı için Kapsamlı ve Aşamalı Anlaşma , 8 Mart 2018 tarihinde, Avustralya, Brunei, Kanada, Şili, Japonya arasında imzalanan bir ticaret anlaşmasıdır.
- Trans Pasifik Ortaklık Anlaşması , 4 Şubat 2016 tarihinde Japonya, Avustralya, Brunei, Kanada, Şili, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Peru, Singapur, Vietnam ve Amerika Birleşik Devletleri arasında önerilen bir ticaret anlaşmasıydı ancak imzalanmadan feshedilmiştir.
Japonya AB Üyesi Midir?
Hayır, Japonya Avrupa Birliği üyesi değildir.
Japonya Bir Schengen Ülkesi Midir?
Hayır, Japonya Schengen ülkeleri arasında değildir.
26 üyesi olan Schengen ülkeleri, genel olarak Avrupa Birliği ülkelerinden oluşmaktadır.
Japonya NATO Üyesi Midir?
Hayır, Japonya Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü NATO’ya üye değildir ancak küresel ortaklıkları vardır.
Japonya ve NATO arasındaki işbirliği 1990'da başlamıştır ve ilişki daha resmi hale geldiğinde Japonya "dünya çapındaki ilk ortaklardan" biri haline gelmiştir. Japonya, NATO liderliğindeki Uluslararası Güvenlik Yardım Gücü'ne ve 1990'larda Balkanlar'daki istikrar çabalarına katılmıştır.
Japonya BM Üyesi Midir?
Evet, Japonya Birleşmiş Milletler üyesidir ve 18 Aralık 1956 tarihinde yaşanan dünya savaşlarına yanıt olarak gelecek nesilleri savaşın dehşetinden kurtarmak amacıyla kurulan Birleşmiş Milletlere, 80. üye devlet olarak dahil olmuştur.
Japonya'nın Sembolleri Nelerdir?
Japonya’nın sembolleri aşağıda listelenmiştir.
- Japonya bayrağı
- Yükselen Güneş bayrağı
- Krizantem mührü
- Kimigayo, Japonya milli marşı
- Ulusal destan
- Japonya İmparatorluk mührü
- Japonya Hükümet mührü
- Japonya Öz Savunma Kuvvetleri bayrağı
- Ulusal kurucu, imparator Jimmu
- Ulusal para birimi, Japon Yen’i
Japonya Bayrağı Nasıldır?
Japonya ulusal bayrağı, Japonca güneşin kaynağı anlamına gelen milli simge güneşi temsil etmektedir. 2:3 oranında olan Japonya bayrağının şekli, beyaz zemin üzerinin oratasında bulunan kırmızı bir dairedir ve daire güneşin temsilidir.
1868 tarihinde Meiji Restorasyonu'ndan sonra millî bayrak olarak kabul edilen Japonya bayrağı, 27 Şubat 1870 tarihinde sancak bayrağı ve 13 Ağustos 1999 tarihinde ise ulusal bayrak olarak kabul edilmiştir.
Japonya Nereye Bağlıdır?
Japonya 71 yıllık bağımsızlık tarihi ile günümüzde hiçbir ülkeye bağlılığı olmayan bir ülkedir.
Japonya, 1946 tarihinde Yeni demokratik anayasanın yürürlüğe girmesi siyasi değişiklere neden olup Japonya’yı parlamenter bir devlet haline getirmiştir ve 1951'de imzalanan barış antlaşması ile Japonya bağımsızlığını yeniden kazanmıştır.
Japonya Ulaşım Koşulları Nasıldır?
Japonya’nın trafik yoğunluğu özellikle Tokyo şehrinde yüksektir. Tokyo trafik yoğunluğu 2020 yılına göre %1 oranında düşüş göstermesine rağmen Tomtom Trafik Endeksine göre %41 trafik yoğunluğu hesaplanmıştır. Japonya’da trafik, hafta içi sabah 8 ile 9, akşam 5 ile 6 arasında en yoğun olmaktadır.
Japonya’da 2020 yılında yıllık bazda yaklaşık % 20'lik bir düşüşle toplamda 309.000 trafik kazası yaşandığı kaydedilmiştir.
Japonya 1945 yılından 1972 yılına kadar trafik akışını sağdan kullanmıştır ancak 1972 tarihinden günümüze Japon arabaları trafik akışını yeniden sola çevirmiştir.
Japonya’da trafik kuralları; yayalar, bisikletliler, otomobiller için temel kurallar, geçiş arızaları ve kaza durumları kuralları olmak üzere verilmektedir ve kurallara uyulmaması durumda trafik cezaları uygulanmaktadır.
Japonya Eğitim Sistemi Nasıldır?
Japonya’da eğitim; okul öncesi, 6 yıl ilkokul, 3 yıl ortaokul, 3 yıl lise ve 4 yıl üniversite olmak üzere 16 yıl sürmektedir.
İlk ve orta öğretim düzeyindeki eğitimler Japonya eğitim sistemi tarafından zorunlu tutulmaktadır. Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'na göre, on sekiz yaş grubundaki herhangi bir yükseköğretim kurumuna giden Japonların yüzdesi %80,6 iken, öğrencilerin %52,6'sı bir yükseköğretim kurumuna devam etmekte ve mezun olmaktadır.
Japonya’da 25- 64 yaş arasında olup üniversite okumuş nüfus, OECD ülkeleri ortalamasından 13 puan yüksektir fakat Japonya OECD sıralamalarında uluslararası öğrenci sayısı bakımından ortalamadan düşüktür.
Japonya’da, dünyanın en iyi üniversiteleri arasında sıralanan 36 tane Japon üniversitesi bulunmaktadır. Japonya’nın en iyi üniversitesi olan Japon Üniversitesi en iyiler arasında 11. sırada, Tokyo Üniversitesi 22. sırada, Kyoto Üniversitesi 38. sırada ve Teknoloji Enstitüsü 56. sırada yer almaktadır.
Japonya Sosyal Yapısı Nasıldır?
Çağdaş Japonya laik bir toplumdur ve çoğu Japon için karşılıklı sosyal yükümlülüklerin yerine getirilmesi önemlidir. Japonya’da uyum, düzen ve kendini geliştirme, Japon sosyal etkileşiminin altında yatan en önemli üç değerdir ve Japonya’da benlik ile insan toplumunun doğası hakkındaki temel fikirler, çeşitli dini ve felsefi geleneklerden alınmıştır.
Japonya'da ciddi bir insan olmak ve şaka yapmamak çok daha uygun görülmektedir. Japonya’da mizah vardır ancak karşıdaki kişinin kim olduğuna bağlıdır.
2019 yılı ülkelere göre boşanma istatistikleri incelendiğinde, Japonya’da %35,42 oranında boşanma yüzdesi hesaplanmıştır.
Ülkelerin genel sorunları arasında yer alan cinsiyet eşitsizliği, Japonya’da yaşam kalitesini etkileyecek kadar yüksektir. Cinsiyete dayalı eşitsizlik, Japonya’da aileden siyasi temsile kadar, sosyal yaşamın çeşitli yönlerinde kendini göstermektedir.
Japonya’da 20 yaş ve üzerindeki Japon vatandaşları tarafından işlenen suçlar, 1907'de çıkarılan Ceza Kanununa göre yargılanmakta ve cezalandırılmaktadır. Japonya ceza sistemi; para cezası, hapis cezası, ölüm cezasından oluşmakta ve ülkede 2019 yılı itibarıyla 103 erkek ve 7 kadın mahkum, idam cezasının infazını beklemektedir.
Japonya Kültürel Özellikleri Nasıldır?
Japonya'nın yerli kültürü, öncelikle MÖ 1000 ile MS 300 yılları arasında Japonya'ya yerleşen Yayoi halkından gelmektedir. Japonların tahminen %80 Yayoi ve %20 Jōmon soylarında geldiği düşünülmektedir.
Antik çağlardan Orta Çağ’a kadar uzanan Japonya kültürü, özellikle Çin hanedanlığından ve daha sonra Asya ülkelerinden etkilenmiştir.
2021'de US News & World Report, Japonya'nın kültürel etkisinin, Asya'da en yüksek ve dünya çapında 5.sırada geldiğini söylemektedir. Japonya kültürü, popüler kültürün küresel erişimi nedeniyle, dünyadaki en etkili kültürlerden biri olarak görülmektedir.
Japonya Mimari Yapısı Nasıldır?
Japon mimarisi, yerden yüksek, kiremit veya sazdan yapılmış çatılı ahşap yapılar ile karakterize edilmiştir.
Japonya mimarisi tarih öncesi döneme kadar uzanmaktadır ve yaklaşık MÖ 5000'den MS sekizinci yüzyılın başlarına kadar uzanan Jōmon, Yayoi ve Kofun dönemi yapıları görülmektedir. 7. yüzyılın başlarında ortaya çıkan Asuka ve Nara mimarisi, tapınaklar ibadet merkezleri için kullanırken 1.500 şerde ortaya çıkan Heian dönemi mimarisi ise din adamlarının artan güç ve etki kazanması için inşa edilmiştir.
1185 yılı ile 1333 yılları arasında ortaya çıkan Kamakura dönemi mimarisi ve 1336 yılı ile 1573 yılları arasında ortaya çıkan Muromachi dönemi mimarisi, depremler dayanıklılık, yoğun yağışa, yaz sıcağına ve güneşe karşı korunma gibi yerel gereksinimleri karşılan mimarinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. 1568 yılı ile 1600 yılları arasında inşa edilen güç sembolü kaleler ise Azuchi Momoyama dönemi mimarisinde kalma yapılardır.
17. yüzyıl Edo dönemi mimarisi, devlet idaresinin binalarının heybetli kaleler olarak, konut mimarisi için alan kıtlığı nedeniyle genellikle yükseltilmiş taş kaideler üzerine iki katlı evler olarak inşa edilmiştir.
Meiji, Taishō ve erken Showa dönemlerinde, mimaride Batı etkisi askeri ve ticaretle ilgili binalarda özellikle deniz ve sanayi tesislerinde kendini göstermeye başlamıştır. Geç Showa dönemi mimarisi ise 1945 yıllarında, 13 Japon şehrinin, Japon mimarisi ile yeniden inşası için ortaya çıkmıştır.
21. yüzyılın mimarisi Heisei dönemi mimarisi, gelişmiş teknoloji ile her türlü doğal afete dayanıklı ve sanatsal yapılardan oluşmaktadır.
Japonya’nın en ünlü üç mimarı ve eserleri; Nikken Sekkei’nin Heisei dönemi yapısı Tokyu Plaza Ginza, Jun Mitsu’nun Heisei dönemi yapısı De Beers Ginza binası ve Lan Letzel’in Geç Showa dönemi yapısı Hiroşima Barış Anıtı’dır.
Japonya Mutfağı Nasıldır?
Japon mutfağının en çok tercih edilen ana gıdası pilav, deniz meyveleri ve balıkları içeren, kahvaltıda dahil olmak üzere her öğünün parçası olan geleneksel bir yiyecektir.
Diğer mutfaklara göre baharat kullanımının daha az olduğu Japon yemekleri, az yağla pişirilmektedir. Japonya’nın popüler baharatları; Mirin, Miso, Nori, ince yaprak halinde deniz yosunu, Perilla, Sanshō Japon Biberi, Wasabi, Su Biberi, Soya Sosu ve Wakame deniz yosunudur.
Geleneksel Japon içecekleri genel olarak Japon çayları ve alkollü içeceklerdir.
2018 yılında Cint tarafından yapılan, hızlı servis restoranlarından haftada ortalama kaç kez fast- food tüketildiğine ilişkin bir ankette, Japonya'da yanıt verenlerin yüzde 53,71'i dünya ortalamasından daha az fast food yediklerini belirtmiştir. Japonya’da fast food tüketiminde olduğu gibi şeker tüketimi de, diğer ülkeler ile kıyaslandığında azdır.
Japonya'nın Ünlü Sanatçıları Kimlerdir?
Japonya’nın en ünlü sanatçısı, milli şairler arasında yer alan, Edo’nun en ünlü şairi Matsuo Başo’dur. Japonya’nın diğer iki milli şairi ise Murasaki Shikibu ve Koizumi Yakumo’dur.
Japonya’da ünlü sanatçılar aşağıda listelenmiştir.
- Şair, Matsuo Başo
- Şair, Murasaki Shikibu
- Şair, Koizumi Yakumo
- Ressam, Yokoyama Taikan
- Çağdaş sanatçı, Yayoi Kusama
- Ressam, Hokusai
- Fotoğrafçı, Nobuyoshi Araki
- Manga çizeri, Osamu Tezuka
- Fotoğrafçı ve mimar, Hiroşi Sugimoto
- Heykeltraş, Koun Takamura
- Hattat ve ressam, Suda Kokuta
Sanat dalları arasında özellikle resim, müzik, edebiyat ve mimaride, Japon ünlüler görülmektedir.
Japonyalı Önemli Üç Yazar
Japonya için önemli üç yazar aşağıda listelenmiştir.
- Matsuo Başo
- Murasaki Shikibu
- Koizumi Yakumo
Listelenen üç yazar, Japon edebiyatı ile kültürüne bir çok katkıda bulunan ve Japonya hükümeti tarafından milli şair olarak anılan ulusal simgedir.
Japonyalı Önemli Üç Şarkıcı
Japonya için önemli üç şarkıcı aşağıda listelenmiştir.
- Ayumi Hamasaki
- Hikaru Utada
- Namie Amuro
20. yüzyıl Japonya'sının en büyüleyici edebi şahsiyetlerinden biri olan Osamu Dazai, klasik ve çağdaş yazarlardan ünlü bir Japon yazar Haruki Murakami ve The Tale of Genji'nin yazarı Murasaki Shikibu'nun çağdaş ve edebi rakibi Sei Shonagon, Japonya’nın ünlü yazarları arasındadır.
Japonya'da Suç Oranları Nasıldır?
2018 yılı verine göre Japonya’da suç oranı bir önceki yıldan %9,42 artışla, 0,26 olarak kaydedilmiştir ve ülkede en çok işlenen suçun hırsızlık olduğu düşünülmektedir.
2020 ülkelere göre suç endeksi incelendiğinde Japonya suç oranı 22,19 ile dünyada en düşük 8. olmaktadır. Türkiye, suç endeksinde Japonya’dan 41 ülke yukarıdadır ve Türkiye’de suç oranı 39,62 olarak kaydedilmiştir.
Japonya Yaşam Koşulları Nasıldır?
Japonya’da yaşam koşulları; gelir ve servet, eğitim ve beceriler, iş ve kazanç, barınma, kişisel güvenlik ve çevre kalitesi konularında OECD ortalamasının üzerinde yer almaktadır ancak sivil katılım, öznel refah, sosyal bağlantılar, iş ile yaşam dengesi ve sağlık durumu açısından ortalamanın altında kalmaktadır.
Genel olarak kendini geliştirmiş bir ülke olarak bilinen Japonya’da yaşam koşulları ve refah açısından ortalamanın üzerinde olduğu görülmektedir ancak Japonya halkının sosyal yaşam ve özgüvenle alakalı sorunları bulunmaktadır. Japonya hükümetinin yaptığı araştırmalar, Japonya’nın genç nüfusunun yarıdan fazlasının, toplumdan uzaklaşmayı ve izole bir hayat sürmeyi tercih ettiğini gözlemlemiştir.
Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı tarafından 'Hikikomari' olarak adlandırılan ve Japonya’da sık rastlanan hastalık, kişilerin altı ay veya daha uzun süre boyunca okula veya işe gitmeyip, herhangi bir sosyalleşme faaliyetine katılmayarak evden çıkmaması anlamına gelmektedir ve ülkede 541.000 kişinin bu durumda olduğu tespit edilmiştir.
Japonya'da Hangi Dinlere İnanılır?
Japonya'da din, öncelikle Japon halkının sıklıkla aynı anda uyguladığı iki ana inanç olan Şinto ve Budizm'de kendini göstermektedir. 2018 yılında Japonya Hükümeti Kültür İşleri Dairesinin din üzerine yaptığı yıllık istatistiksel araştırmaya göre Japonya nüfusunun %69’şı Şinto, %66.7’si Budizm, %1.5’i Hristiyan ve %6,2'si diğer dinlere mensuptur.
Dünya’nın en eski dinleri arasında yer alan Japonya dini Şintoizm, ülkenin milli ve yerli dinidir.
Japonya Tarihindeki 3 Büyük Olay Nedir?
6 Ağustos 1945 saat 08.15'te, II. Dünya Savaşı'nın son düzlüğünde, Amerika Birleşik Devletleri'nin Uranyum-235 tipi atom bombasını, Japonya Hiroşima'ya atmasıyla yaklaşık 140.000 bin Japon hayatını kaybedip, binlerce kişi yaralanıp ve binlerce kişi radyasyonun etkisi ile hastalanmıştır.
Hiroşima’ya atılan atom bombasının etkisi geçmeden, önemli Japonya tarihi olayı gerçekleşip, 9 Ağustos 1945 saat 11.02'de, Plütonyum- 239 tipi atom bombası, Nagazaki'ye atılmıştır. Nagasaki’ye atılan atom bombası ile 80.000 Japonya vatandaşı daha hayatını kaybetmiş ve atom bombası sebebiyle hayatını kaybeden kişi sayısı toplam 220.000 olmuştur.
Japonya’nın büyük tarihi olayları arasında yer alan Tōhoku depremi ve tsunamisi, 11 Mart 2011 tarihinde, Japonya'nın Tōhoku bölgesinde gerçekleşen 9.0 büyüklüğündeki depremdir. Dünyanın en büyük beş depremin arasında yer alan Tōhoku depremi sonrasında bölgede yüksekliği 37,9 metreye varan tsunami dalgaları meydana gelmiştir ve bu olay sebebiyle ülkede 15.898 ölü, 2.531 kayıp, 6.157 yaralı kaydedilmiştir.
Japonya’da Yer Şekilleri Nasıldır?
Japonya 377.975 kilometrekare büyüklüğünde, 4 büyük, 500 orta büyüklükte ve 3.000 küçük adadan meydana gelmiş, pasifik okyanusunda yer alan bir devlettir. Japonya’nın ana adası Honshu'dur. Japonya’nın batısında ve 810 mil uzaklığında ve dağlar ve volkanlar hakimdir. Japonya’nın doğusunda, Pasifik Okyanusu tarafında derin vadiler, batı tarafında ise Japonya Denizi'nin bulunduğu yamaçlar yer almaktadır.
Pasifik Çevresi ateş çemberinde bulunan Japonya coğrafyası ağırlıklı olarak dağlıktır ve ulusal toprakların yaklaşık dörtte üçü dağlardır. Japonya’nın 24.979 kilometrekaresi ormandır ve Japon ılıman yağmur ormanları iyi korunur ve yüksek bir biyolojik çeşitliliği korumaktadır. Japonya’nın en ünlü ormanı kuzeybatı kanadında Fuji Dağı ve Honshu içinde, 30 kilometrekare büyüklüğündeki, Aokigahara ormanıdır.
Japonya’da dağların çeşitli yükseklikleri vardır ve 9,800 feet'e kadar ulaşmaktır, ülkenin en yüksek dağı Fuji Dağı’dır. Japonya’da çeşitli yerlerde nehirler de vardır, ancak en uzunu Shinano Nehri'dir.
Japonya İklimi Nasıldır?
Japonya, ılıman ve muson bölgesinin birleştiği noktada yer aldığı ve okyanus ile karasal hava akımlarının etkisi altında kaldığı için iklimi ılımandır.
Japonya ikliminden kaynaklı ortaya çıkan ve Japon kültürünün önemli bir parçası olan Sakura çiçeği Prunus cinsinden birkaç ağacın herhangi birinin çiçeğidir.
Ilıman Japonya iklimi elverişliliği nedeniyle Japonya’da; Japon armudu, incir, hurma ve üzüm sonbaharda, elma ile mandalina kış mevsiminde, çilek ile amanatsu ilkbaharda ve şeftali, kayısı gibi meyveler yaz mevsiminde yetişmektedir.
2020 yılında Japonya'da yıllık ortalama yağış miktarı yaklaşık 1,77 bin milimetre olarak kaydedilmiştir ve bir önceki yıla göre yaklaşık 1,6 bin milimetreye kadar artış gözlemlenmiştir.
Japonya'ya Benzer Diğer Ülkeler Hangileridir?
Japonya’ya kültür, ekonomi, sosyal yapı ve mimari alanlarda benzer ülkeler aşağıda listelenmiştir.
- Mimari yapısı açısından Japonya’ya benzeyen ülke Çin Halk Cumhuriyeti’dir.
- Kültür açısından Japonya’ya benzeyen ülke Çin Halk Cumhuriyeti’dir.
- Gelir düzeyi açısından Japonya’ya benzeyen ülke Birleşik Krallık’tır.
- Mutluluk düzeyi açısından Japonya’ya benzeyen ülke Portekiz Cumhuriyeti’dir.
- Dini inanç açısından Japonya’ya benzeyen ülke Çin Halk Cumhuriyeti’dir.
- Suç oranları açısından Japonya’ya benzeyen ülke Hong Kong Özel İdari Bölgesi’dir
- Japon mutfağına benzeyen ülke Çin Halk Cumhuriyeti’dir.
- İşsizlik oranları açısından Japonya’ya benzeyen ülke İsviçre Konfederasyonu’dur.
Türk Konsolosluğu Japonya'da Nerededir?
Japonya’daki Türk Konsolosluğu, Tokyo’da bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Tokyo Başkonsolosluğu’nun adresi 2 Chome-33-6 Jingumae, Shibuya City, Tokyo 150-0001, Japonya, telefon numarası +81 3 6439 5700 ve resmi internet sitesi ise http://tokyo.be.mfa.gov.tr/Mission’ dur.
Türkiye Cumhuriyeti Japonya Konsolosluğu hafta içi hergün saat 09:00 ile 12:30 ve 14:00 ile 18:00 arasında çalışmaktadır.
Japonya'ya Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Japonya’ya gidebilmenin en makül yolu uçakla seyahat etmektir çünkü toplam mesafe 8.522 kilometredir.
Uçak ile Japonya’ya gitmek için gerekenler, Japonya’ya uçak bileti, gerekli evraklar dosya ve 90 günden uzun seyahatler için vizedir. Türkiye’den Japonya’ya uçak ile seyahatler genellikle 17 saat sürmektedir ancak uçuş saati, rezervasyon yapılan firma, seyahat tarihindeki hava koşulları ve aktarma durumuna göre değişiklik göstermektedir.
Japonya'ya Gitmek için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Japonya vizesi için gerekli evraklar listesi aşağıda listelenmiştir.
- Pasaport
- Biyometrik fotoğraf
- Japonya vizesi başvuru formu
- Japonya seyahat sağlık sigortası
- Uygunluk belgesi
- 90 günden uzun süreli Japonya vizesi için taahhütname
Turistik ve benzeri amaçlarla 90 güne kadar olan seyahatler için Japonya vizesi almak gerekmemektedir ancak Japonya’ya girecek kişilerin, seyahat için gerekli kanunlara uymadığı durumlarda vize muafiyeti ortadan kalkmaktadır.
Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.